Alle berichten | Katwijk | politie.nl http://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/zuid-holland/katwijk.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Katwijk nl Tue, 12 Dec 2017 23:30:21 GMT 2017-12-12T23:30:21Z nl Katwijk - 62-jarige vrouw overleden na verkeersongeval Wassenaarseweg https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/30/06-katwijk-62-jarige-vrouw-overleden-na-verkeersongeval-wassenaarseweg.html Een 62-jarige vrouw uit Wassenaar raakte woensdag 29 november omstreeks 07.00 uur zwaargewond bij een verkeersongeval op de Wassenaarseweg ter hoogte van Katwijk. Zij overleed afgelopen nacht in het ziekenhuis aan haar verwondingen. nieuwsbericht Thu, 30 Nov 2017 13:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/30/06-katwijk-62-jarige-vrouw-overleden-na-verkeersongeval-wassenaarseweg.html 2017-11-30T13:28:00Z Op de Wassenaarseweg ter hoogte van Katwijk raakte drie voertuigen woensdagochtend betrokken bij een verkeersongeval. Het 62-jarige slachtoffer reed vanuit Katwijk in de richting van Wassenaar. Door nog onbekende oorzaak kwam een tegemoetkomende bestelbus vermoedelijk op de linker weghelft terecht waardoor een frontale aanrijding ontstond. Ook een personenauto die achter het slachtoffer reed kon niet meer uitwijken en raakte betrokken bij de aanrijding.
De 62-jarige vrouw raakte zwaargewond en werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed zij afgelopen nacht aan haar verwondingen. De bestuurder van de witte bestelbus is ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.

De Verkeersongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

]]>
52.1804696 4.40812440000002
Harderwijk - Katwijker aangehouden wegens heling https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/25/02-harderwijk-katwijker-aangehouden-wegens-heling.html Op de A28 bij Harderwijk heeft de politie vrijdag een 42-jarige man uit Katwijk aangehouden wegens heling. De man reed in een auto die als vermist was opgegeven. nieuwsbericht Sat, 25 Nov 2017 09:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/25/02-harderwijk-katwijker-aangehouden-wegens-heling.html 2017-11-25T09:44:00Z Bij de politie kwam vrijdagmiddag een signaal binnen via ANPR dat er op de A28 een auto reed die als vermist was opgegeven. Agenten kregen de wagen in het vizier bij Harderwijk en zetten hem aan de kant. De 42-jarige bestuurder uit Katwijk beweerde de auto te hebben gekocht. Het autobedrijf, dat de auto als vermist had opgegeven, vertelde echter dat de auto niet was teruggebracht na een proefrit. Daarop werd de Katwijker aangehouden en de auto in beslag genomen.

(2017542826) ^PK

]]>
Agent spreekt met automobilst 52.3422025 5.636742300000037
Rijswijk - Politie Den Haag Exclusief belicht cold cases https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/21/06-politie-den-haag-exclusief-belicht-cold-cases.html In de derde editie van ‘Politie Den Haag Exclusief’ kregen inwoners van de politie-eenheid Den Haag te horen hoe politie en Openbaar Ministerie onderzoek doen naar cold cases. ‘Afgelopen vrijdag heeft de rechter veertien jaar cel opgelegd voor de moord op Miriam Sharon in 1990; hier staan twee trotse mensen voor u.’ nieuwsbericht Tue, 21 Nov 2017 14:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/21/06-politie-den-haag-exclusief-belicht-cold-cases.html 2017-11-21T14:27:00Z In een volle Rijswijkse Schouwburg, maandag 20 november, vertelden coldcaseofficier van justitie Hester de Koning en rechercheur Leo Simais van het Coldcaseteam over het onderzoek naar de moord op de destijds 36-jarige Miriam Sharon, in de Haagse Regentesselaan. Haar zevenjarige dochter zag de dader, kort voor deze op gruwelijke wijze haar moeder om het leven bracht. Er kwamen destijds twee verdachten in beeld maar de zaak werd niet opgelost. In 2015 pakte het Coldcaseteam van de Eenheid Den Haag de zaak als cold case op. Leo: ‘Met nieuwe onderzoeksmethoden verkregen we een DNA-profiel van twee destijds achtergebleven sigarettenpeuken en een nagelschaartje. Dat profiel bleek te matchen met één van de verdachten die in 1990 al in beeld was, de nu veroordeelde Israëliër.’

Hester de Koning en Leo SimaisColdcaseofficier Hester de Koning en rechercheur Leo Simais van het Coldcaseteam.

]]>
Het team haalde alles uit de kast om de moord te bewijzen. Zo gingen ze naar het spoorwegmuseum om een spoorwegboekje uit 1990 te raadplegen of het mogelijk was om binnen tweeënhalf uur van Brussel naar Den Haag te komen per trein. Dat bleek inderdaad het geval. In Brussel had de Israëliër namelijk een ticket van het bagagedepot van het treinstation laten afstempelen. Die ticket, met datum en tijdstip erop, zat in zijn jas die hij in zijn haast op de plaats delict achterliet. 

]]>
De Koning legde het begrip verjaring uit die in deze zaak een aanzienlijke rol speelde. ‘Sinds 2006 verjaart moord niet meer. Later gold dit ook voor andere feiten waar minimaal twaalf jaar gevangenisstraf op staat. Toch blijft het lastig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een zaak voor de rechter brengt die als moord niet verjaard is maar wel als doodslag. Dit was ook het geval bij de moord op Miriam Sharon. Als je dan geen veroordeling voor moord kunt bewijzen, sta je met lege handen. Het was dus alles of niets in deze zaak’ De trotse rechercheur en officier kregen voor deze zaak een spontaan applaus van de zaal.

Leo Simais

 

]]>
Cold cases zijn volgend de definitie onopgeloste moord- en doodslagzaken en andere zeer ernstige misdrijven waar minstens 12 jaar gevangenisstraf op staat. Een cold case is minstens drie jaar oud, maar regelmatig ook tot tientallen jaren oud. De politie-eenheid Den Haag kent ongeveer 150 van deze cold cases. Ook houdt het Coldcaseteam zich bezig met personen die langer dan een jaar vermist zijn. In de Eenheid Den Haag zijn dat er zestig. Tot slot probeert het team onbekend gebleven doden alsnog te identificeren zodat nabestaanden zekerheid krijgen over wat er met hun geliefden is gebeurd.

]]>
Recherchekundige Evelien Aangeenbrug heeft samen met haar collega-recherchekundige Daan Annegarn 48 dossiers van opgeloste moorden doorgespit die als cold case te boek stonden. Evelien: ‘Uit ons onderzoek bleek dat in Nederland ongeveer achthonderd mensen rondlopen met informatie over onopgeloste moordzaken, bijvoorbeeld omdat de dader dit ooit aan ze heeft verteld. Er kunnen vanavond zo maar getuigen hier in de zaal zitten die de dader van een moord kunnen aanwijzen.‘ Hierop sprong een man in de zaal op. ‘Als ik wat weet, tegen wie kan ik dat dan vertellen?’ “Spontaan” werd de melder uitgenodigd om in de pauze zijn verhaal aan Daan en Evelien te vertellen. Na de pauze kreeg het publiek op film te zien hoe dit verhoor was verlopen.

]]>
Het onderzoek van Daan en Evelien leverde ook het inzicht op dat in minder dan de helft van de zaken slachtoffer en dader elkaar kenden. Terwijl bij ‘gewone’ moorden 87% elkaar kent. ‘Dit betekent dat we bij cold cases er meer vanuit moeten gaan dat het slachtoffer op het verkeerde moment op de verkeerde plek was, zoals Marianne Vaatstra.’ Dit en andere uitkomsten van hun research verpakten ze in een aantal quizvragen waarbij het publiek met een lampje kon aangeven of ze voor antwoord 1 of 2 gingen.

]]>
Het onderzoek leverde ook op dat een op de vijf daders in opgeloste cold cases op een gegeven moment last van gewetenswroeging krijgt en zichzelf meldt. 29% van de daders wordt aangehouden na een DNA-match. Vaak nadat ze opnieuw de fout in zijn gegaan en daarom hun DNA moeten afstaan. Soms ook door nieuwe technieken. En in 44% van de zaken kwamen getuigen voor die op de hoogte waren van de identiteit en betrokkenheid van daders van cold cases. Vaak heeft de dader zelf aan deze getuige verteld wat hij heeft gedaan. Nadat de relatie is verbroken, besluit de getuige dan toch op een zeker moment naar de politie te stappen. 

]]>
Daders worden na verloop van tijd vaak loslippiger. Soms gebeurt dat in de gevangenis, tegen een medegevangene of een bewaarder. Recherchekundige Jeroen Hammer zag tijdens een afstudeerstage in Amerika gevangenen het kaartspel ‘jail break’ spelen. Op elke speelkaart stond het slachtoffer van een onopgeloste moord. Dankzij dit onder gedetineerden populaire spelletje waren al meerdere zaken opgelost doordat sommige getuigen onder de gevangenen waren gaan praten. In Nederland kreeg dit idee de vorm van een coldcasekalender, met 52 onopgeloste zaken. Deze zijn in gevangenissen door heel Nederland heen uitgedeeld. De media besteedden ook veel aandacht aan de kalender. Zo was Jeroen te gast bij de talkshow Jinek, samen met de dochter van een van de slachtoffers in de kalender, de 72-jarige Martien van der Meijs uit Hilversum. ‘Zij herinnerde mij aan mijn drive waarom ik ooit bij de politie was gaan werken, om slachtoffers te helpen.‘ Dankzij de coldcasekalender is het aantal tips in deze zaken verdubbeld en zijn er twee zaken opnieuw in onderzoek.

Jeroen Hammer en Evelien AangeenbrugRecherchekundigen Jeroen Hammer en Evelien Aangeenbrug.

]]>
Kan iemand alsnog veroordeeld worden voor een misdrijf waarvoor hij eerder is vrijgesproken? ‘Ja, dat kan’, vertelde De Koning. In Nederland sinds 2013 toen door een nieuwe techniek het DNA-bewijs van een overval sterker was geworden. De Hoge Raad kan dan op verzoek een zaak heropenen, volgens de wet herziening ten nadele van de verdachte. In Engeland werd de wet al in 2003 gewijzigd. Billy Dunlop schepte in de gevangenis tegen een bewaarder op dat hij was weggekomen met de moord op Julie Hogg in 1989. Dit kwam haar moeder ter ore die net zo lang gestreden heeft tot de wetswijziging een feit was en de dader alsnog veroordeeld.’

Hester de Koning

]]>
Door de avond heen liep het verhaal van een vrouw wiens vader in 1986 op de boot naar Engeland was gestapt. Simais vertelde hoe op de boot zijn afscheidsbrief werd gevonden waarin stond dat hij van boord zou springen. Zijn lichaam was echter nooit gevonden. ‘In 2013 werd ik gebeld door zijn dochter. Zij wilde weten of we met de huidige technieken de zaak van haar vader opnieuw konden onderzoeken. Ze heeft toen haar DNA afgestaan om dit door de database van ongeïdentificeerde overledenen te laten halen. Haar DNA bleek te matchen met het DNA van een in 1987 op Terschelling aangespoeld lichaamsdeel. Zo kreeg het voorheen naamloze graf op Terschelling toch nog een naam op de grafsteen.’

]]>
In deze bijeenkomsten, onder de naam Politie Den Haag Exclusief, belicht de politie spraakmakende onderzoeken en laat zien welke vaak lastige afwegingen de politie hierin moet maken. In de bijeenkomst komen allerlei aspecten van het veelzijdige politiewerk over het voetlicht.

Politie Den Haag Exclusief vindt één keer per jaar plaats, voor inwoners van de politie-eenheid Den Haag van 18 jaar en ouder. De politie-eenheid Den Haag strekt zich uit van de Bollenstreek en Kaag en Braassem tot het Westland en de Krimpenerwaard. Grotere plaatsen binnen het gebied zijn Noordwijk, Katwijk, Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda, Delft, Zoetermeer en Den Haag.

Plaats delict in scene gezetBij de entree van de Rijswijkse Schouwburg was een plaats delict in scene gezet. Bezoekers kwam binnen via een tent van forensische opsporing.

]]>
52.01152049999999 4.710463300000015
Valkenburg - Jongen (17) overleden bij eenzijdig ongeval https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/2/06-jongen-17-overleden-bij-eenzijdig-ongeval.html Een 17-jarige scooterrijder uit Valkenburg overleed donderdagmiddag 2 november ten gevolge van een eenzijdig ongeval. nieuwsbericht Thu, 02 Nov 2017 18:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/2/06-jongen-17-overleden-bij-eenzijdig-ongeval.html 2017-11-02T18:09:00Z Een getuige meldde omstreeks 16.00 uur het ongeval bij de politie. De scooterrijder reed op de Broekweg en kwam ter hoogte van de kruising met de Kruisweg ten val. Agenten ter plaatse troffen het 17-jarig slachtoffer aan en verleenden eerste hulp. Toen de ambulance arriveerde, bleek de jongen aan zijn verwondingen te zijn overleden.

 

]]>
52.1797194 4.431961999999999
Den Haag - Zes verdachten vast voor grootschalige fietsendiefstallen https://www.politie.nl/nieuws/2017/oktober/25/06-den-haag-verdachten-vast-voor-grootschalige-fietsendiefstallen.html Aan de Lulofstraat hielden agenten op woensdag 25 oktober rond 11.30 uur, in een onderzoek naar grootschalige fietsendiefstallen in de regio, twee verdachten aan. In Rijswijk en de regio Rotterdam werden in de loop van de middag nog vier verdachten aangehouden. Agenten verdenken de mannen van betrokkenheid bij fietsendiefstallen in georganiseerd verband. nieuwsbericht Wed, 25 Oct 2017 14:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/oktober/25/06-den-haag-verdachten-vast-voor-grootschalige-fietsendiefstallen.html 2017-10-25T14:19:00Z Het Flexteam Leiden-Bollenstreek startte enkele maanden geleden een onderzoek nadat er in Katwijk in korte tijd een groot aantal meldingen van fietsendiefstallen was binnengekomen. In het onderzoek kwam het team een 31-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor. De man werd in maart van dit jaar in Katwijk aangehouden voor fietsendiefstal.  Uit het vervolgonderzoek kwam naar voren dat de verdachte met meerdere personen fietsen langs de kuststrook ontvreemdden. De gestolen fietsen, veelal elektrische fietsen of fietsen van de duurdere merken, werden in grote aantallen in een busje naar Polen gebracht. Daar werden zij voor ongeveer 450 euro per stuk verkocht.

BusFietsen in bus

 

]]>
De dieven brachten de gestolen fietsen naar loodsen in de regio. Zo werden er meerdere fietsen naar een loods in Naaldwijk gebracht. Daar werden de fietsen geprepareerd, vervolgens gedemonteerd en naar Polen vervoerd. Later bleek dat er ook fietsen naar loodsen in Wateringen, Den Haag en Rotterdam werden gebracht.

Fiets in loods

]]>
Vandaag vonden in die loodsen doorzoekingen plaats.  In samenwerking met Eurojust doorzochten agenten een loods in Polen. In Den Haag en het Westland troffen agenten meerdere mogelijk gestolen fietsen aan. In een loods in Rotterdam stonden 21 fietsen klaar om vervoerd te worden. In Polen troffen agenten vier gestolen fietsen aan.  Naast de onderzoeken in loodsen hielden agenten ook meerdere verdachten in dit onderzoek aan. Twee verdachten op de Lulofstraat in Den Haag (32 en 39 jaar), een in Rijswijk (34 jaar) en drie In de regio Rotterdam (23, 29 en 37 jaar). In Rijswijk troffen agenten in de kelderbox van de verdachte ook nog enkele fietsen aan. De politie onderzoekt of alle aangetroffen fietsen van diefstal afkomstig zijn. De verdachten zitten nog vast.

]]>
De politie vraagt slachtoffers van fietsendiefstal altijd aangifte te doen. Op die manier kunnen we niet alleen een gestolen fiets bij de rechtmatige eigenaar krijgen als deze teruggevonden wordt, maar krijgen we ook een beeld van hoe omvangrijk de diefstallen zijn.

]]>
Het Flexteam Leiden-Bollenstreek wordt ingezet ter ondersteuning van de politieteams in Leiden en de Bollenstreek en de (districts-)recherche met onder andere korte en gerichte acties bij veiligheidsproblemen zoals; drugsoverlast, woninginbraken, zakkenrollerij en fietsendiefstallen.

]]>
52.0639147 4.318132399999968
Katwijk - Vrouw aangehouden voor bedreiging personeel supermarkt https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/19/06-katwijk-vrouw-aangehouden-voor-bedreiging-personeel-supermarkt.html Politieagenten hielden dinsdag 19 september rond 15.00 uur in Katwijk een vrouw aan voor een bedreiging die zij afgelopen weekend pleegde. nieuwsbericht Tue, 19 Sep 2017 15:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/19/06-katwijk-vrouw-aangehouden-voor-bedreiging-personeel-supermarkt.html 2017-09-19T15:15:00Z De vrouw bedreigde zaterdag 16 september om 20.00 uur personeel van een supermarkt aan de Melkweg. De vrouw liep die avond de supermarkt binnen en ging direct door naar het kantoor bij de kassa’s. Hier legde de vrouw op de balie een briefje neer met daarop een bedreigende tekst. Het personeel reageerde hier niet op, waarna de vrouw de supermarkt weer verliet. Door verklaringen van getuigen en uit verder rechercheodnerzoek kwam de identiteit van de verdachte naar voren. In haar woning hielden agenten de verdachte, een 27-jarige Katwijkse, aan. 

]]>
52.19802000000001 4.419942900000024
Katwijk - Politie zoekt vrouw voor bedreiging personeel supermarkt https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/17/06-katwijk-politie-zoekt-vrouw-voor-bedreiging-personeel-supermarkt.html Een tot nu toe onbekende vrouw bedreigde zaterdag 16 september om 20.00 uur personeel van een supermarkt aan de Melkweg. De recherche onderzoekt de zaak en zoekt getuigen. nieuwsbericht Sun, 17 Sep 2017 07:46:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/17/06-katwijk-politie-zoekt-vrouw-voor-bedreiging-personeel-supermarkt.html 2017-09-17T07:46:00Z De vrouw liep de supermarkt binnen en liep direct door naar het kantoor bij de kassa's. Hier legde de vrouw op de balie een briefje neer met daarop een bedreigende tekst. Het personeel reageerde hier niet op waarna de vrouw de supermarkt weer verliet. De vrouw was in het zwart gekleed en droeg een hoofddoek en een capuchon.

]]>
Weet u wie deze vrouw is of heeft u informatie die voor de recherche van belang is? Bel dan 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan M (Meld Misdaad Anoniem) via 0800-7000.

]]>
52.21151400000001 4.413825299999985
Rijnsburg - Drugs in dozen bloemen https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/8/06-rijnsburg-drugs-in-dozen-bloemen.html Naar aanleiding van een melding troffen collega's donderdagavond 7 september 2017 ruim 25 kilo harddrugs aan op de veiling op de Flora in Rijnsburg. De drugs zat verstopt in meerdere dozen met bloemen. nieuwsbericht Fri, 08 Sep 2017 09:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/8/06-rijnsburg-drugs-in-dozen-bloemen.html 2017-09-08T09:03:00Z De recherche nam de verdovende middelen in beslag en is een onderzoek gestart. Zij is nog op zoek naar getuigen. Heeft u informatie over deze zaak die de recherche kan helpen bij het onderzoek? Neem dan contact op via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 

]]>
Politielogo op motorkap politieauto 52.19247540000001 4.459031900000014
Valkenburg - Verdachte aangehouden voor aanranding https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/2/10-verachte-aangehouden-voor-aanranding.html De politie heeft een verdachte aangehouden voor een aanranding maandag 28 augustus in Valkenburg. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Valkenburg. nieuwsbericht Sat, 02 Sep 2017 14:26:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/2/10-verachte-aangehouden-voor-aanranding.html 2017-09-02T14:26:00Z Maandagavond werd een vrouw in Valkenburg onzedelijk betast door een jongeman. Er is onder andere een Burgernetoproep verspreid en na onderzoek is de politie de verdachte op het spoor gekomen. De 14-jarige jongen is in zijn woning in Valkenburg zaterdag aangehouden, en zit op dit moment in het politiebureau voor verhoor. Verdere mededelingen worden niet gedaan.

]]>
Gele jas motoragent 52.1793927 4.432792800000016
Katwijk - 25-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting Langeveldstraat https://www.politie.nl/nieuws/2017/augustus/17/06-katwijk-25-jarige-man-aangehouden-op-verdenking-van-brandstichting-langeveldstraat.html De politie hield maandag 7 augustus een 25-jarige man uit Katwijk aan op verdenking van brandstichting. Bij een portiek aan de Langeveldstraat werd op vrijdag 26 mei een motorfiets in brand gestoken. De brand sloeg over op de naastgelegen portiekflat waardoor meerdere bewoners door de brandweer geëvacueerd moesten worden. De Raadkamer in Den Haag besloot vandaag dat zijn gevangenhouding met 90 dagen wordt verlengd. nieuwsbericht Thu, 17 Aug 2017 14:13:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/augustus/17/06-katwijk-25-jarige-man-aangehouden-op-verdenking-van-brandstichting-langeveldstraat.html 2017-08-17T14:13:00Z Via een ladderwagen wist de brandweer de bewoners één voor één in veiligheid te brengen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de motorfiets voor de flat aan de Langeveldstraat in brand was gestoken. Hierdoor sloeg het vuur over naar het portiek. De politie startte direct een onderzoek naar de brandstichting. Op maandag 7 augustus leidde dit onderzoek tot de aanhouding van een 25-jarige man uit Katwijk. Hij wordt verdacht van brandstichting en moest vandaag voor de Raadkamer in Den Haag verschijnen, waar werd besloten dat zijn gevangenhouding met 90 dagen wordt verlengd.

]]>
52.2066305 4.421974399999954