Alle berichten | Wassenaar | politie.nl http://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/zuid-holland/wassenaar.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Wassenaar nl Tue, 12 Dec 2017 23:36:16 GMT 2017-12-12T23:36:16Z nl Rijswijk - Politie Den Haag Exclusief belicht cold cases https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/21/06-politie-den-haag-exclusief-belicht-cold-cases.html In de derde editie van ‘Politie Den Haag Exclusief’ kregen inwoners van de politie-eenheid Den Haag te horen hoe politie en Openbaar Ministerie onderzoek doen naar cold cases. ‘Afgelopen vrijdag heeft de rechter veertien jaar cel opgelegd voor de moord op Miriam Sharon in 1990; hier staan twee trotse mensen voor u.’ nieuwsbericht Tue, 21 Nov 2017 14:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/21/06-politie-den-haag-exclusief-belicht-cold-cases.html 2017-11-21T14:27:00Z In een volle Rijswijkse Schouwburg, maandag 20 november, vertelden coldcaseofficier van justitie Hester de Koning en rechercheur Leo Simais van het Coldcaseteam over het onderzoek naar de moord op de destijds 36-jarige Miriam Sharon, in de Haagse Regentesselaan. Haar zevenjarige dochter zag de dader, kort voor deze op gruwelijke wijze haar moeder om het leven bracht. Er kwamen destijds twee verdachten in beeld maar de zaak werd niet opgelost. In 2015 pakte het Coldcaseteam van de Eenheid Den Haag de zaak als cold case op. Leo: ‘Met nieuwe onderzoeksmethoden verkregen we een DNA-profiel van twee destijds achtergebleven sigarettenpeuken en een nagelschaartje. Dat profiel bleek te matchen met één van de verdachten die in 1990 al in beeld was, de nu veroordeelde Israëliër.’

Hester de Koning en Leo SimaisColdcaseofficier Hester de Koning en rechercheur Leo Simais van het Coldcaseteam.

]]>
Het team haalde alles uit de kast om de moord te bewijzen. Zo gingen ze naar het spoorwegmuseum om een spoorwegboekje uit 1990 te raadplegen of het mogelijk was om binnen tweeënhalf uur van Brussel naar Den Haag te komen per trein. Dat bleek inderdaad het geval. In Brussel had de Israëliër namelijk een ticket van het bagagedepot van het treinstation laten afstempelen. Die ticket, met datum en tijdstip erop, zat in zijn jas die hij in zijn haast op de plaats delict achterliet. 

]]>
De Koning legde het begrip verjaring uit die in deze zaak een aanzienlijke rol speelde. ‘Sinds 2006 verjaart moord niet meer. Later gold dit ook voor andere feiten waar minimaal twaalf jaar gevangenisstraf op staat. Toch blijft het lastig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een zaak voor de rechter brengt die als moord niet verjaard is maar wel als doodslag. Dit was ook het geval bij de moord op Miriam Sharon. Als je dan geen veroordeling voor moord kunt bewijzen, sta je met lege handen. Het was dus alles of niets in deze zaak’ De trotse rechercheur en officier kregen voor deze zaak een spontaan applaus van de zaal.

Leo Simais

 

]]>
Cold cases zijn volgend de definitie onopgeloste moord- en doodslagzaken en andere zeer ernstige misdrijven waar minstens 12 jaar gevangenisstraf op staat. Een cold case is minstens drie jaar oud, maar regelmatig ook tot tientallen jaren oud. De politie-eenheid Den Haag kent ongeveer 150 van deze cold cases. Ook houdt het Coldcaseteam zich bezig met personen die langer dan een jaar vermist zijn. In de Eenheid Den Haag zijn dat er zestig. Tot slot probeert het team onbekend gebleven doden alsnog te identificeren zodat nabestaanden zekerheid krijgen over wat er met hun geliefden is gebeurd.

]]>
Recherchekundige Evelien Aangeenbrug heeft samen met haar collega-recherchekundige Daan Annegarn 48 dossiers van opgeloste moorden doorgespit die als cold case te boek stonden. Evelien: ‘Uit ons onderzoek bleek dat in Nederland ongeveer achthonderd mensen rondlopen met informatie over onopgeloste moordzaken, bijvoorbeeld omdat de dader dit ooit aan ze heeft verteld. Er kunnen vanavond zo maar getuigen hier in de zaal zitten die de dader van een moord kunnen aanwijzen.‘ Hierop sprong een man in de zaal op. ‘Als ik wat weet, tegen wie kan ik dat dan vertellen?’ “Spontaan” werd de melder uitgenodigd om in de pauze zijn verhaal aan Daan en Evelien te vertellen. Na de pauze kreeg het publiek op film te zien hoe dit verhoor was verlopen.

]]>
Het onderzoek van Daan en Evelien leverde ook het inzicht op dat in minder dan de helft van de zaken slachtoffer en dader elkaar kenden. Terwijl bij ‘gewone’ moorden 87% elkaar kent. ‘Dit betekent dat we bij cold cases er meer vanuit moeten gaan dat het slachtoffer op het verkeerde moment op de verkeerde plek was, zoals Marianne Vaatstra.’ Dit en andere uitkomsten van hun research verpakten ze in een aantal quizvragen waarbij het publiek met een lampje kon aangeven of ze voor antwoord 1 of 2 gingen.

]]>
Het onderzoek leverde ook op dat een op de vijf daders in opgeloste cold cases op een gegeven moment last van gewetenswroeging krijgt en zichzelf meldt. 29% van de daders wordt aangehouden na een DNA-match. Vaak nadat ze opnieuw de fout in zijn gegaan en daarom hun DNA moeten afstaan. Soms ook door nieuwe technieken. En in 44% van de zaken kwamen getuigen voor die op de hoogte waren van de identiteit en betrokkenheid van daders van cold cases. Vaak heeft de dader zelf aan deze getuige verteld wat hij heeft gedaan. Nadat de relatie is verbroken, besluit de getuige dan toch op een zeker moment naar de politie te stappen. 

]]>
Daders worden na verloop van tijd vaak loslippiger. Soms gebeurt dat in de gevangenis, tegen een medegevangene of een bewaarder. Recherchekundige Jeroen Hammer zag tijdens een afstudeerstage in Amerika gevangenen het kaartspel ‘jail break’ spelen. Op elke speelkaart stond het slachtoffer van een onopgeloste moord. Dankzij dit onder gedetineerden populaire spelletje waren al meerdere zaken opgelost doordat sommige getuigen onder de gevangenen waren gaan praten. In Nederland kreeg dit idee de vorm van een coldcasekalender, met 52 onopgeloste zaken. Deze zijn in gevangenissen door heel Nederland heen uitgedeeld. De media besteedden ook veel aandacht aan de kalender. Zo was Jeroen te gast bij de talkshow Jinek, samen met de dochter van een van de slachtoffers in de kalender, de 72-jarige Martien van der Meijs uit Hilversum. ‘Zij herinnerde mij aan mijn drive waarom ik ooit bij de politie was gaan werken, om slachtoffers te helpen.‘ Dankzij de coldcasekalender is het aantal tips in deze zaken verdubbeld en zijn er twee zaken opnieuw in onderzoek.

Jeroen Hammer en Evelien AangeenbrugRecherchekundigen Jeroen Hammer en Evelien Aangeenbrug.

]]>
Kan iemand alsnog veroordeeld worden voor een misdrijf waarvoor hij eerder is vrijgesproken? ‘Ja, dat kan’, vertelde De Koning. In Nederland sinds 2013 toen door een nieuwe techniek het DNA-bewijs van een overval sterker was geworden. De Hoge Raad kan dan op verzoek een zaak heropenen, volgens de wet herziening ten nadele van de verdachte. In Engeland werd de wet al in 2003 gewijzigd. Billy Dunlop schepte in de gevangenis tegen een bewaarder op dat hij was weggekomen met de moord op Julie Hogg in 1989. Dit kwam haar moeder ter ore die net zo lang gestreden heeft tot de wetswijziging een feit was en de dader alsnog veroordeeld.’

Hester de Koning

]]>
Door de avond heen liep het verhaal van een vrouw wiens vader in 1986 op de boot naar Engeland was gestapt. Simais vertelde hoe op de boot zijn afscheidsbrief werd gevonden waarin stond dat hij van boord zou springen. Zijn lichaam was echter nooit gevonden. ‘In 2013 werd ik gebeld door zijn dochter. Zij wilde weten of we met de huidige technieken de zaak van haar vader opnieuw konden onderzoeken. Ze heeft toen haar DNA afgestaan om dit door de database van ongeïdentificeerde overledenen te laten halen. Haar DNA bleek te matchen met het DNA van een in 1987 op Terschelling aangespoeld lichaamsdeel. Zo kreeg het voorheen naamloze graf op Terschelling toch nog een naam op de grafsteen.’

]]>
In deze bijeenkomsten, onder de naam Politie Den Haag Exclusief, belicht de politie spraakmakende onderzoeken en laat zien welke vaak lastige afwegingen de politie hierin moet maken. In de bijeenkomst komen allerlei aspecten van het veelzijdige politiewerk over het voetlicht.

Politie Den Haag Exclusief vindt één keer per jaar plaats, voor inwoners van de politie-eenheid Den Haag van 18 jaar en ouder. De politie-eenheid Den Haag strekt zich uit van de Bollenstreek en Kaag en Braassem tot het Westland en de Krimpenerwaard. Grotere plaatsen binnen het gebied zijn Noordwijk, Katwijk, Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda, Delft, Zoetermeer en Den Haag.

Plaats delict in scene gezetBij de entree van de Rijswijkse Schouwburg was een plaats delict in scene gezet. Bezoekers kwam binnen via een tent van forensische opsporing.

]]>
52.01152049999999 4.710463300000015
Voorburg - Drie woninginbrekers aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/10/06-voorburg-drie-woninginbrekers-aangehouden.html Politieagenten hielden vrijdag 10 november om 03.10 uur op de Klaverweide drie woninginbrekers aan. nieuwsbericht Fri, 10 Nov 2017 09:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/10/06-voorburg-drie-woninginbrekers-aangehouden.html 2017-11-10T09:40:00Z Agenten kregen een melding dat een groep mannen zich verdacht ophield bij een woning. Politieagenten die een onderzoek instelden troffen in de omgeving van de woning een aantal mannen aan die er bij het zien van de agenten er onmiddellijk vandoor gingen. Politiehonden wisten twee verdachten op te sporen die daarbij bijtwonden opliepen. Ook wisten agenten een derde verdachte aan de te houden. De mannen, 26, 28 en 29 jaar uit Den Haag zitten nog vast. De recherche onderzoekt de poging tot inbraak.

]]>
52.11343586010466 4.330329895019531
Wassenaar - Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/10/06-wassenaar-politie-lost-waarschuwingsschot-bij-aanhouding.html Politieagenten hielden vrijdag 10 november om 08.55 uur op Landgoed Backershagen een verwarde man aan. Tijdens de aanhouding loste een van de agenten een waarschuwingsschot. nieuwsbericht Fri, 10 Nov 2017 09:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/10/06-wassenaar-politie-lost-waarschuwingsschot-bij-aanhouding.html 2017-11-10T09:15:00Z Agenten kregen een melding dat een inzittende van een auto in het bezit was van een mes en daarmee liep te ‘zwaaien’. Politieagenten die een onderzoek instelden zagen dat de man agressief gedrag vertoonde en inderdaad een mes in zijn handen had. De man dreigde zichzelf mogelijk iets aan te doen. Agenten die ingrepen zagen dat de man stekende bewegingen met het mes in de richting van de agenten maakten. Een van de agenten loste een waarschuwingsschot waarna zij de verdachte, een 53-jarige Eindhovenaar, aanhielden.

]]>
51.44164199999999 5.469722499999989
Wassenaar - Gezocht - Babbeltrucs Wassenaar https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2017/oktober/06-dh/31-10/babbeltrucs-wassenaar.html Eind juni werden twee babbeltrucs gepleegd bij supermarkten aan de Luifelbaan en het Stadhoudersplein in Wassenaar. De verdachten keken tijdens het pinnen bij de kassa de pincodes van de slachtoffers af. Kort daarna leidden ze hen met een babbeltruc af, waarna hun pinpassen werden gestolen. verdachte Mon, 30 Oct 2017 23:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2017/oktober/06-dh/31-10/babbeltrucs-wassenaar.html 2017-10-30T23:00:00Z Op de camerabeelden zijn twee verdachten te zien die in beide zaken de slachtoffers bij de kassa in de gaten hielden en later afleidden. Met de gestolen passen werd voor ruim 2400 euro gepind. 

 

]]>
Tips? Bel de politie.
Herkent u de verdachten?
De recherche komt graag met u in contact via 0900-8844. Belt u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

]]>
]]>
52.147983503728064 4.393136501312256
Wassenaar - Man aangehouden voor overval op juwelier https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/27/06-wassenaar-man-aangehouden-voor-overval-op-juwelier.html Agenten hielden dinsdagochtend 26 september in een woning een 22 jarige man uit Wassenaar aan als verdachte van een overval op een juwelier aan de Langstraat op 25 april 2012. De politie doet nader onderzoek. nieuwsbericht Wed, 27 Sep 2017 06:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/27/06-wassenaar-man-aangehouden-voor-overval-op-juwelier.html 2017-09-27T06:28:00Z Een medewerkster van een juwelierszaak werd in 2012 overvallen door een man met een vuurwapen en bivakmuts op. Tijdens de overval bedreigde hij, naast de medewerkster, ook omstanders. Met een vuisthamer sloeg de man de vitrines in en nam hij een grote hoeveelheid sieraden mee. De verdachte vluchtte weg op een klaarstaande scooter. Direct na de overval stelden forensisch rechercheurs diverse sporen, waaronder DNA sporen, veilig. Dit DNA spoor leidde uiteindelijk naar de Wassenaarder. Hij zit vast, wordt gehoord door de politie. Donderdag 28 september wordt de verdachte voorgeleid voor de rechter-commissaris.

 

]]>
Onderzoek op plaats delict 52.1438157 4.39387720000002
Wassenaar - Gezocht - Woningoverval Wassenaar https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2017/juni/06-dh/tw-06-06/overval-woning-wassenaar.html Op donderdagochtend 13 april werd een woning aan de Lijsterlaan overvallen. De bewoner werd door de overvallers mishandeld en uit zijn woning werden een kluis, antieke klokken en schilderijen gestolen. verdachte Mon, 26 Jun 2017 22:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2017/juni/06-dh/tw-06-06/overval-woning-wassenaar.html 2017-06-26T22:00:00Z De bewoner opende rond 09.00 uur zijn voordeur omdat er een man met een 'postbezorgersjas' aanbelde. Deze man had ook een pakketje bij zich. Hierna werd de bewoner overmeesterd en mishandeld. ZIjn kleinkinderen waren op het moment van de overval ook in de woning en werden door een van de overvallers in een aparte kamer gezet. De drie overvallers gingen er in een witte bestelbus vandoor met diverse antieke kunstobjecten. Het slachtoffer bleef achter met een ernstig toegetakeld gezicht en een dichtgeslagen linkeroog.Doordat een kennis van het slachtoffer kort na het vertrek van de overvallers bij de woning kwam, kon zij alarm slaan en zich ontfermen over de bewoner en de kleinkinderen. Met hen gaat het nu naar omstandigheden goed.

Signalementen en compositietekening
De man die aanbelde, heeft een donker getinte huidskleur en droeg een jasje met een embleem. Het leek op een postbezorgersjas.De man had ook daadwerkelijk een pakket bij zich en een papier en pen om te ondertekenen. Hij droeg een grote bril, met een zwaar montuur, maar dit kan ook een vermomming geweest zijn. Hij is ongeveer 1.75m lang.
De tweede man is ook niet echt lang, zo'n 1.75 m a 1.80m. Hij is blank en heeft blond haar. Hij droeg mogelijk sportschoenen. Van hem is een compositietekening gemaakt.
Van de derde verdachte is alleen bekend dat hij donker, stekelig haar had.

Bestelbus
De verdachten zijn bij de woning aangekomen in een witte bestelbus. De recherche hoort graag of iemand rond het tijdstip van de overval, of misschien zelfs enkele dagen daarvoor,  zo'n witte bestelbus is opgevallen in de omgeving van de Lijsterlaan. Ook kan het opgevallen zijn dat er een groot aantal schilderijen in die bus werd geladen, of dat ze misschien op een andere plek zijn uitgeladen.

 

 

]]>
Misschien herkent u iemand aan de hand van de compositietekening in combinatie met de informatie over de overval? Mogelijk herkent u een van de getoonde voorwerpen of heeft u informatie over de witte bestelbus? De recherche komt graag met u in contact via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

]]>
]]>
52.13106399999999 4.376604499999985
Wassenaar - Politie rolt illegaal gokkantoor op https://www.politie.nl/nieuws/2017/april/30/06-wassenaar-politie-rolt-illegaal-gokkantoor-op.html Informatie in een politieonderzoek over illegale gokpraktijken leidde de recherche op zaterdag 29 april naar een kantoorpand aan de Verlengde Hoge Klei. De politie hield in het pand vijf verdachten aan en nam diverse zaken in beslag. nieuwsbericht Sun, 30 Apr 2017 14:11:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/april/30/06-wassenaar-politie-rolt-illegaal-gokkantoor-op.html 2017-04-30T14:11:00Z Rond 13.15 uur viel de politie het pand binnen en hield daar vijf verdachten aan, waaronder de hoofdverdachte, een 55-jarige inwoner van Wassenaar. De overige verdachten zijn twee mannen van 28 en 51 jaar, en twee vrouwen van 16 en 28 jaar allemaal uit Wassenaar. 

]]>
Het pand aan de Verlengde Hoge Klei zou het kantoor zijn van waaruit illegale lotto en toto gokpraktijken werden geleid. De politie nam diverse gegevensdragers, zoals computers en telefoons in beslag genomen. Daarnaast nam zij in het pand een bedrag van meer dan 10.000 euro, een stroomstootwapen, pepperspray, illegaal vuurwerk, harddrugs en diverse patronen in beslag.  

De hoofdverdachte, de 55-jarige man, zit nog vast en wordt dinsdag voorgeleid aan de rechtercommissaris. De andere vier zijn na verhoor in vrijheid gesteld, maar blijven nog wel verdachte in het onderzoek. 

]]>
52.1529235 4.399482400000011
Wassenaar - Gezocht - Auto-inbraken Wassenaar https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2017/april/06-den-haag/tw-25-04/auto-inbraken-wassenaar.html In Wassenaar zijn de afgelopen maanden tientallen BMW's opengebroken. In de nacht van zondag 26 op maandag 27 maart is een verdachte in beeld van de inbraak in een BMW aan de Schout bij Nacht Doormanlaan. verdachte Mon, 24 Apr 2017 22:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2017/april/06-den-haag/tw-25-04/auto-inbraken-wassenaar.html 2017-04-24T22:00:00Z De auto was die avond op het terrein van de eigenaar geparkeerd en afgesloten. In de ochtend ontdekte de aangever dat zijn auto open stond. Op de camerabeelden is te zien dat de verdachte rond 01.00 uur het erf op sluipt en het portier open maakt. Hierna wordt de boordcomputer uit het dashboard gestolen. Rond 03.30 uur komt de verdachte weer terug en steelt hij nog een jas en een sporttas uit de kofferbak. Opvallend is dat in diezelfde nacht rond 03.00 uur een paar huizen verderop ook werd ingebroken bij een BMW. Daarbij werden de airbag, het stuur en de boordcomputer uit de auto gestolen. 

Signalement:
Op de beelden is te zien dat de verdachte een stoffen muts droeg. Hij heeft een ringbaardje, een opvallend grote neus en uitstekende jukbeenderen. Hij droeg een gewatteerde jas met capuchon. Daarover droeg hij kruislings een tas. 

]]>
Herkent u deze man of heeft u andere informatie over deze specifieke diefstallen uit BMW's? De recherche komt graag met u in contact via 0900-8844. Anoniem uw informatie delen kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. 

]]>
]]>
52.1333528 4.386711600000012
Wassenaar - Overval woning Wassenaar, politie zoekt getuigen https://www.politie.nl/nieuws/2017/april/13/06-overval-woning-wassenaar-politie-zoekt-getuigen.html Een 75-jarige man uit Wassenaar werd donderdag ochtend 13 april omstreeks 10.00 uur in zijn woning aan de Lijsterlaan overvallen. Het slachtoffer raakte gewond. De politie zoekt getuigen. nieuwsbericht Thu, 13 Apr 2017 11:47:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/april/13/06-overval-woning-wassenaar-politie-zoekt-getuigen.html 2017-04-13T11:47:00Z Een kennis van het slachtoffer kwam in de ochtend naar de woning. Zij trof het slachtoffer gewond aan en belde de ambulancedienst. Later bleek dat het om een overval ging. In de woning waren ten tijde van de overval twee kinderen van 7 en 10 jaar oud aanwezig,  zij bleven ongedeerd. 

Bij de overval waren in ieder geval twee personen betrokken. Een getuige heeft in de omgeving van de woning een witte bestelbus gezien.

]]>
De recherche onderzoekt de zaak en vraagt getuigen om zich te melden. Ook wil de politie graag informatie hebben over de witte bestelbus, maar ook andere informatie kan van belang zijn. Misschien heeft U de witte bestelbus rond 13 april gezien in de omgeving van de Lijsterlaan of heeft u andere informatie, neem dan contact op met de Districts-recherche van Zoetermeer, via 0900-8844. Liever anoniem, dan via 0800-7000.

]]>
52.13106399999999 4.376604499999985
Wassenaar - Twee aanhoudingen na vondst hennepkwekerij https://www.politie.nl/nieuws/2017/maart/27/06-wassenaar-twee-aanhoudingen-na-vondst-hennepkwekerij.html Politieagenten troffen na een melding op zondag 26 maart om 17:00 uur een hennepkwekerij aan in een woning aan de Anemonenweg. Hierbij hielden agenten een man en vrouw van beide 58 jaar uit Wassenaar aan voor hun betrokkenheid bij de kwekerij. De recherche onderzoekt de zaak. nieuwsbericht Mon, 27 Mar 2017 10:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/maart/27/06-wassenaar-twee-aanhoudingen-na-vondst-hennepkwekerij.html 2017-03-27T10:54:00Z Na de melding ontdekten agenten in de woning een kwekerij van 100 planten. Verder troffen agenten in de woning diversen flesjes aan met onbekende vloeistof. De recherche onderzoekt de substantie. De twee verdachten zitten vast aan bureau Wassenaar en worden gehoord.

]]>
52.1450184 4.413430000000062