Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl http://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Sat, 16 Dec 2017 01:33:37 GMT 2017-12-16T01:33:37Z nl Nederland - Live gesprek over vuurwerk https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/15/live-gesprek-over-vuurwerk.html Vuurwerkexperts van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) beantwoorden op donderdag 21 december live op Facebook vragen over vuurwerk. Verder doet een specialist van Meld Misdaad Anoniem mee en ook een moeder die meemaakte wat het betekent als je kind ernstig gewond raakt door vuurwerk. nieuwsbericht Fri, 15 Dec 2017 10:55:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/15/live-gesprek-over-vuurwerk.html 2017-12-15T10:55:00Z Wendy Lisse (40) wil andere ouders graag vertellen hoeveel impact het ongeluk van haar zoon heeft gehad. De destijds 9-jarige Mauro raakte ernstig gewond aan zijn hand en zijn oog toen een Cobra ontplofte. Niet alleen het ongeluk zelf, maar ook de nasleep daarvan had grote gevolgen, vertelt Wendy.
‘Hij leeft nog’, dat was het eerste dat ik dacht. Mauro was na drie dagen al uit het ziekenhuis, maar daarna moest hij nog een half jaar revalideren. Hij raakte achterop op school en kreeg psychologische problemen. Dat realiseren veel ouders zich niet, dat die nasleep ook zo zwaar kan zijn. Bij voetbal zeggen ze nu soms ‘Wat ben jij close met je zoon’. Dan zeg ik: ’Jullie vergeten dat ik hem bijna kwijt was.’

]]>
De andere deelnemers aan de Facebooklivestream zijn Robin Bleijenberg, jeugdagent in Rotterdam, Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem, Ad Nieuwdorp, vuurwerkdeskundige van de politie en Karolien Nous van het Openbaar Ministerie. Het event is op donderdag 21 december op de Facebookpagina van Politie Nederland, vanaf 19.00 uur.

]]>
Vuurwerk Facebook december 2017
Badhoevedorp - Aanhouding verdachte van overval uit 2015 https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/15/04-aanhouding-verdachte-van-overval-uit-2015.html De recherche heeft afgelopen dinsdag een 25-jarige Amsterdamse aangehouden voor betrokkenheid bij een overval met geweld in Badhoevedorp. nieuwsbericht Fri, 15 Dec 2017 07:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/15/04-aanhouding-verdachte-van-overval-uit-2015.html 2017-12-15T07:17:00Z Op donderdagmiddag 19 november 2015, werd een man uit Amsterdam beroofd op de Zeemanlaan in Badhoevedorp. De man had een groot geldbedrag bij zich. Hij werd door twee daders beroofd en mishandeld, waarna het tweetal er met het geld vandoor ging op een motorscooter. Onderzoek in de omgeving leverde helaas niets op.

In het onderzoek naar deze straatroof uit 2015 hebben rechercheurs begin deze week een 25-jarige Amsterdamse aangehouden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij deze straatroof en zij werd dinsdag ingesloten en verhoord.

Het onderzoek naar de twee daders wordt voortgezet en meerdere aanhoudingen in de toekomst worden niet uitgesloten.

2015277173

]]>
Twee agenten drukken verdachte tegen de grond 52.3342039 4.776133399999935
Nederland - Politie waarschuwt honderden vuurwerkhandelaren op Instagram https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/15/politie-waarschuwt-honderden-vuurwerkhandelaren-op-instagram.html Ruim 300 mensen die op Instagram illegaal vuurwerk aanbieden, zijn de afgelopen weken ongemerkt gevolgd door de politie. Vandaag maakte de politie zich bij hen bekend en kregen zij de waarschuwing het account offline te halen. nieuwsbericht Fri, 15 Dec 2017 07:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/15/politie-waarschuwt-honderden-vuurwerkhandelaren-op-instagram.html 2017-12-15T07:00:00Z De actie is onderdeel van het Project Oorworm, dat zich richt op de bestrijding van online handel in illegaal vuurwerk. Via het project zijn al 60 Instagram-accounts op zwart gezet, omdat er vuurwerk te koop werd aangeboden.

]]>
Maar de politie heeft meer accounts in beeld waar illegaal vuurwerk te koop staat. Via het account Grapje100 volgden politiemensen de afgelopen weken ruim 300 van zulke accounts. Het politie-account werd door ruim 100 mensen gevolgd.

]]>
Vannacht is het account Grapje100 omgezet in het account Politie_Vuurwerk_Internetteam. Op het account is een presentatie geplaatst, waarin de politie mensen erop wijst dat zij worden gevolgd, dat zij zich schuldig maken aan een strafbaar feit en daarmee moeten stoppen.

]]>
Personen die het account volgen, zien vanzelf dat het is omgezet. Accounts die door de politie worden gevolgd, hebben een privébericht gekregen. Daarin wordt verwezen naar de presentatie.

]]>
De politie wil met de actie duidelijk maken dat internet geen veilige, anonieme omgeving is voor mensen die vuurwerk verhandelen. 'Deze actie is een van de manieren om de online handel in illegaal vuurwerk te verstoren en te frustreren', zegt Marcel Kruize, teamleider van Project Oorworm.

]]>
Vanuit het project zijn de afgelopen weken ruim 1200 kopers en verkopers van verboden vuurwerk in beeld gebracht. Honderden mensen van wie de werkelijke identiteit bekend is, hebben politie aan de deur gehad of kunnen op korte termijn een bezoek verwachten.

]]>
Wie zijn account na de waarschuwing verwijdert, ontloopt daarmee niet het risico op vervolging. Los van deze actie loopt het onderzoek naar mogelijke strafbare feiten via de betrokken Instagram-accounts gewoon door.

]]>
Bericht vuurwerk
Maastricht - Twee doden en gewonden bij twee steekincidenten https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/15/10-twee-doden-en-gewonden-bij-twee-steekincidenten.html Vanavond zijn op de Joseph Postmesstraat en de Botsaartsstraat twee steekincidenten geweest. Bij die twee incidenten zijn twee dodelijke slachtoffers en drie gewonden gevallen. Inmiddels is door de politie een persoon aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid bij deze incidenten. nieuwsbericht Thu, 14 Dec 2017 23:23:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/15/10-twee-doden-en-gewonden-bij-twee-steekincidenten.html 2017-12-14T23:23:00Z Op de Botsaarsstraat is om 21.00 uur een vechtpartij geweest waarbij uiteindelijk 1 man als gevolg van een steekincident is overleden. De identiteit van deze man is nog onbekend. Hierop is de verdachte gevlucht.

]]>
Tien minuten later heeft op de Joseph Postnesstraat ook een steekpartij plaatsgevonden. Hierbij is ook een dodelijk slachtoffer gevallen, een vrouw, ook haar identiteit is nu niet bekend. Bij dit tweede incident zijn tevens twee mensen gewond geraakt. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De aard van hun verwondingen is onbekend. Daarna is in een moskee in de buurt een derde gewonde aangetroffen. Ook die persoon is overgebracht naar het ziekenhuis.

]]>
Uit onderzoek is gebleken dat er geen enkele reden is om te veronderstellen dat deze incidenten een terroristisch motief hebben. De politie doet in de buurt nog nader onderzoek naar deze incidenten. Zodra er meer informatie is wordt dit gemeld op politie.nl.

]]>
Politieagent op de rug 50.8513682 5.6909725000000435
Rotterdam - Rotterdamse politie ontdekt steeds vaker een verborgen ruimte https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/07-rotterdamse-politie-ontdekt-steeds-vaker-een-verborgen-ruimte.html Specialisten van de politie eenheid Rotterdam ontdekken steeds vaker verborgen ruimtes in voertuigen. Deze ruimtes treffen agenten vooral aan in de voertuigen van personen met een criminele achtergrond. In een groot deel van de verborgen ruimtes ligt dan ook vaak cash geld, drugs of een wapen. De overheid in Rotterdam en omgeving werkt nauw samen om garages die deze ruimtes inbouwen aan te pakken. nieuwsbericht Thu, 14 Dec 2017 15:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/07-rotterdamse-politie-ontdekt-steeds-vaker-een-verborgen-ruimte.html 2017-12-14T15:03:00Z Binnen de georganiseerde misdaad ziet de politie dat criminelen professionaliseren. Ze maken steeds meer gebruik van facilitators: mensen die criminelen helpen met hun activiteiten. 'Een voorbeeld hiervan is het inbouwen van verborgen ruimtes om wapens, drugs en geld in te smokkelen. Daarvoor kunnen ze terecht bij malafide garages. Om dit probleem aan te pakken, werkt de overheid nauw samen', zegt Arjan de Zwart, diensthoofd regionale recherche in Rotterdam.

Regelmatige integrale controles zorgden er al voor dat sinds 2016 meerdere bedrijven uit zichzelf zijn vertrokken. Daarnaast sloten de gemeente Rotterdam en Schiedam enkele panden bestuurlijk in de Spaanse en ’s-Gravenlandse polder. Er was in deze gevallen onder andere sprake van het aantreffen van verdovende middelen en/of wapens. In enkele gevallen ging het om verborgen ruimtes.

]]>
Binnen de politie is inmiddels de expertise aanwezig om de ruimtes te ontdekken. “Deze specialisten zien een duidelijke stijging in het aantal gevonden exemplaren. Op dit moment vindt de politie tientallen ruimtes per jaar in de eenheid Rotterdam”, aldus Arjan. “De eigenaar van een auto moet zijn voertuig inleveren en krijgt deze pas terug wanneer hij de auto weer in originele staat heeft teruggebracht. Een garage loopt aan het einde van de rit bijvoorbeeld het risico dat ze moeten sluiten.”

]]>
Zo sloot de gemeente Rotterdam dit jaar een autopoetsbedrijf aan de Aelbrechtskade op grond van de Opiumwet. Het pand bleek in de nachtelijke uren dienst te doen als versnijdingspand. Dit kwam naar voren in een onderzoek van het ondermijningsteam van de regionale recherche. Dit team deed sinds november 2016 onderzoek naar het bedrijf en de personen daaromheen. Dat zorgde op 9 mei van dit jaar voor de aanhouding van 7 verdachten en de vondst van verdovende middelen en versnijdingsmiddelen in meerdere panden. De politie nam zeven auto’s in beslag, waarvan 2 voertuigen voorzien van een verborgen ruimte. In één van de voertuigen zat 3 kilo heroïne. Naast het bedrijf, werden ook drie betrokken woningen bestuurlijk gesloten.

Ondanks deze resultaten ging het team verder met het onderzoek. Er bestond namelijk het vermoeden dat een ander garagebedrijf op de Schoonderloostraat tevens betrokken zou zijn bij de inbouw van verborgen ruimtes en de drugshandel. De eigenaar van dit bedrijf werd in juli toevallig gecontroleerd omdat hij door rood licht reed. Aansluitend vond er een preventief fouilleeractie plaats en doorzochten agenten zijn auto. Daarin ontdekten ze een verborgen ruimte met twee tassen. In die twee tassen bleek later ongeveer 40.000 euro te zitten. Gelet op de deze vondst werd meteen doorgestapt naar zijn bedrijf waar o.a. cocaïne en een auto met een verborgen ruimte werd aangetroffen. Ook dit pand werd door de gemeente Rotterdam bestuurlijk gesloten voor een half jaar.

]]>
Fraude, corruptie, afpersing, drugs, vals geld, witwassen, oplichting en foute facilitators ondermijnen onze maatschappij. Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. Wij maken de veelal onzichtbare ondermijning zichtbaar en pakken deze aan. Dat doen we als overheid samen, om informatie te delen over, en te kunnen reageren op, zaken die niet kunnen kloppen: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en garages die criminelen helpen drugs en vuurwapens te verstoppen zodat zij zich onaantastbaar kunnen wanen. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit.

]]>
51.9244201 4.4777325999999675
Sneek - Man gedood bij geweldincident https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/01-man-gedood-bij-geweldincident.html Een 39-jarige man uit Sneek is donderdag dodelijk gewond geraakt bij een geweldincident. Dat gebeurde even na elf uur in de Johan Willem Frisostraat. nieuwsbericht Thu, 14 Dec 2017 14:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/01-man-gedood-bij-geweldincident.html 2017-12-14T14:28:00Z De man werd nog gereanimeerd maar zonder resultaat. Hij is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De politie is op zoek naar twee verdachten die hier vermoedelijk bij betrokken zijn. Zij zijn nog voortvluchtig. Er is een Burgernetactie gestart, tot nu toe zonder resultaat. De politie doet onderzoek in de Johan Willem Frisostraat naar de toedracht van dit incident.

 

Update 15/12/2017:

De politie heeft donderdag twee verdachten van 16 en 17 jaar oud uit de gemeente Sudwest-Fryslan aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijke geweldsincident. Beide verdachten zitten vast en zullen gehoord worden door de recherche.

]]>
Politie-embleem 53.0262328 5.667654299999981
Nederland - Blog: Examenstof https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/00blog-examenstof.html ‘Omstanders beginnen zich er nu ook mee te bemoeien. De verdachte automobilist zou door rood hebben gereden terwijl de ambulance met zwaailicht en sirene aankwam. Dit zorgt voor onrust bij de omstanders.’ Bram Conjaerts vertelt hoe hij als student-politiemedewerker terugkwam van een examen en meteen aan de slag kon bij een ongeval. nieuwsbericht Thu, 14 Dec 2017 13:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/00blog-examenstof.html 2017-12-14T13:30:00Z Lees de blog

]]>
Venlo - Politie onderzoekt aangetroffen lichaam https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/10-politie-onderzoekt-aangetroffen-lichaam.html De politie stelt een onderzoek in naar een lichaam van een man dat donderdagmorgen rond 10.15 uur is gevonden op de Klagenfurtlaan. nieuwsbericht Thu, 14 Dec 2017 11:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/10-politie-onderzoekt-aangetroffen-lichaam.html 2017-12-14T11:15:00Z Een voorbijganger meldde rond 10.15 uur bij de politie dat er een lichaam levenloos in de berm naast het fietspad lag. Het lichaam is aangetroffen onder verdachte omstandigheden. De straat is afgezet en de forensische opsporing doet onderzoek. De politie houdt rekening met een misdrijf en is op zoek naar voorbijgangers die mogelijk iets gezien hebben. Informatie kunt u doorgeven via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

]]>
Busje forensische opsporing 51.3636764 6.205979399999933
Nieuwleusen - Politie pakt twee verdachten op na overval op juwelier https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/02-nieuwleusen-politie-pakt-twee-verdachten-op-na-overval-op-juwelier.html Na een gewapende overval op een juwelierszaak in Nieuwleusen woensdagmiddag heeft de politie twee verdachten opgepakt. Het gaat om een 39-jarige man uit Leeuwarden en een 46-jarige man uit Houten. nieuwsbericht Thu, 14 Dec 2017 09:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/02-nieuwleusen-politie-pakt-twee-verdachten-op-na-overval-op-juwelier.html 2017-12-14T09:39:00Z De juwelierszaak aan de Burgemeester Bacxlaan werd omstreeks 13.40 uur overvallen door een gewapende man. Er waren op dat moment meerdere klanten in de zaak. Onder dreiging van een vuurwapen of iets wat daarop leek wist de dader geld en een partij sieraden buit te maken waarna hij de zaak uit liep. Vervolgens zou hij in een auto zijn gestapt en weggereden. Mede op aanwijzingen van getuigen wist de politie de identiteit van de vermoedelijke daders te achterhalen. Ze werden in de loop van de middag en vroege avond aangehouden op twee adressen in Ommen. Op een van de adressen werd ook de buit en een (vuur)wapen aangetroffen. De twee verdachten zitten voorlopig vast voor onderzoek en verhoor.

(2017571773) ^PK

]]>
Aangehouden arrestant wordt in Progis ingevoerd 53.2012334 5.799913300000071
Oosterland - Twee voorbijgangers redden levens https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/08-twee-voorbijgangers-redden-levens.html Twee voorbijgangers redden woensdag 13 december rond 19.30 uur op de Molenweg vermoedelijk het leven van een automobilist en zijn zoon die in het water belandde. nieuwsbericht Thu, 14 Dec 2017 09:26:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/14/08-twee-voorbijgangers-redden-levens.html 2017-12-14T09:26:00Z De 55-jarige bestuurder uit Nieuwerkerk raakte door onbekende oorzaken van de weg en de auto belandde op de kop in de sloot. Een 32-jarige voorbijgangster uit Oosterland belde onmiddellijk 1-1-2 en hield een 34-jarige voorbijganger uit Oosterland tegen om te helpen. Op dat moment riep de 9-jarige zoon in de auto om hulp. De 34-jarige man twijfelde geen moment en sprong in het water. Hij haalde eerst de jongen uit de auto en ging daarna terug om de 55-jarige vader uit de auto te halen. De zoon was licht onderkoeld en werd met de ambulancedienst naar huis gebracht. De vader werd met pijn in zijn rug voor controle naar het ziekenhuis gebracht. 

]]>
auto in sloot 51.6515506 4.031639700000028