Alle berichten | Aa en Hunze | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/drenthe/aa-en-hunze.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Aa en Hunze nl Wed, 29 Mar 2023 14:04:58 GMT 2023-03-29T14:04:58Z nl Eext - Drie verdachten aangehouden voor Bankhelpdeskfraude in Eext https://www.politie.nl/nieuws/2023/januari/18/01-drie-verdachten-aangehouden-voor-bankhelpdeskfraude.html Dinsdagochtend zijn in Groningen en Zuidhorn drie verdachten aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Deze personen hebben mogelijk afgelopen september een slachtoffer uit Eext voor duizenden euro’s opgelicht. Daarnaast hebben ze mogelijk ook slachtoffers in Rolde en Assen op sluwe wijze geld afhandig gemaakt. Er wordt onderzocht of deze personen ook betrokken waren bij andere aangiftes in de omgeving. Wed, 18 Jan 2023 14:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/januari/18/01-drie-verdachten-aangehouden-voor-bankhelpdeskfraude.html 2023-01-18T14:40:00Z Nietsvermoedend

Het slachtoffer in Eext is alleen thuis wanneer er wordt gebeld. Er is een probleem met haar rekening en ze moet zo snel mogelijk enkele systemen installeren op haar laptop. De mannen weten het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Het slachtoffer doet wat haar wordt gevraagd, waardoor de daders toegang krijgen tot de bankgegevens op haar laptop. Hier maken ze dankbaar gebruik van door de limieten voor transacties te verhogen. Vervolgens komt een van de zogenaamde ‘bankmedewerkers’ haar pinpas ophalen en kan ze in een beveiligde lijn haar pincode inspreken. Terwijl er verschillende aankopen met haar pinpas worden gedaan, blijft ze aan de lijn met een van de daders. Hierdoor heeft ze geen idee wat zich afspeelt op haar bankrekening.

Drie aanhoudingen

Zodra de vrouw ontdekte dat iets niet klopte, heeft ze direct actie ondernomen. Ze nam contact op met de politie om aangifte te doen. Uit politieonderzoek komen uiteindelijk drie verdachten naar voren. Deze zijn dinsdagmorgen 17 januari aangehouden. Het gaat om een man van 20 jaar uit Groningen, een man van 18 jaar uit Groningen en een 17-jarige jongedame uit Zuidhorn.

Wordt u gebeld door de bank?

Onthoud dan dat een bank nooit naar het saldo van een bankrekening vraagt. Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan namelijk niet. Installeer ook nooit zomaar systemen als ze hierom vragen. Weet dat een bank haar klanten nooit onder druk zal zetten om zo snel mogelijk te handelen. Twijfelt u? Verbreek dan de verbinding en bel de bank via het nummer dat bij u bekend is.

Doe altijd aangifte

Bent u zelf slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte! Voor de politie is het heel belangrijk dat er aangifte wordt gedaan. Hiermee krijgen wij een goed beeld van de oplichtingen en waar de plaatsvinden. Met deze informatie kunnen we de daders opsporen.

]]>
53.01594997 6.7312127
Annen - Vier aanhoudingen op heterdaad na bankhelpdeskfraude in Annen https://www.politie.nl/nieuws/2023/januari/13/vier-aanhoudingen-op-heterdaad-na-bankhelpdeskfraude-in-annen.html De politie heeft vier verdachten van bankhelpdeskfraude aangehouden op donderdagmiddag 12 januari in Annen. De aanhouding vond plaats nadat een van de verdachten op diezelfde ochtend een 82-jarige mevrouw uit Annen al haar geld afhandig maakte in haar eigen woning. De verdachten zijn vier jonge mannen tussen de 17 en 22 jaar oud. De politie doet onderzoek en kijkt of de verdachten ook in verband gebracht kunnen worden met andere aangiftes van bankhelpdeskfraude in de gemeente Aa en Hunze. Fri, 13 Jan 2023 14:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/januari/13/vier-aanhoudingen-op-heterdaad-na-bankhelpdeskfraude-in-annen.html 2023-01-13T14:48:00Z Sluwe manier van fraude

De huistelefoon gaat over in Annen op donderdag 12 januari rond 11 uur. Een ‘bankmedewerker’ vertelt aan de nietsvermoedende 82-jarige bewoonster dat er iets mis is met haar rekening. Kort daarop belt een andere ‘bankmedewerker’ aan die ‘toevallig’ in de buurt is’. Hij komt naar eigen zeggen langs om de rekening weer veilig te maken. In het gesprek gebruikt hij verschillende trucs om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Ondertussen steelt hij haar bankgegevens.

Contant geld voor boodschappen afgepakt

De fraudeur legt uit dat de rekening een tijdje niet te gebruiken is en vraagt aan de vrouw op leeftijd of dit een probleem is. Het slachtoffer antwoordt dat ze nog wat contant geld in huis heeft, waarop de fraudeur ook dat geld in beslag neemt ‘om het te checken’. Omdat hij zich voordoet als bankmedewerker blijft de mevrouw hem vertrouwen. Nadat hij bijna al haar contante geld heeft afgepakt, sluit hij het internet af en verandert de pincode op de telefoon, zodat de mevrouw geen alarm kan slaan. Hij vertrekt in een auto waarin drie handlangers op hem wachten.

Op heterdaad aangehouden

Wat de verdachten niet weten is dat de politie hen die ochtend heeft zien rijden en onopvallend in de gaten hield. De ondersteuningsgroep van de politie volgt de verdachten na vertrek tot aan de carpoolplaats aan de Verlengde Stationsweg bij Zuidlaren. Daar worden ze klemgereden en aangehouden. Het contante geld in de auto, dat waarschijnlijk van het slachtoffer is, wordt in beslag genomen.  

Grote impact

Maurits van de Linde werkt bij de politie als Operationeel Expert Wijk en houdt zich in de gemeente Aa en Hunze bezig met online criminaliteit. “Helaas is het niet de eerste keer dat in deze gemeente (oudere) mensen slachtoffer worden van bankhelpdeskfraude. Niet alleen in Noord-Drenthe, maar ook in de provincie Fryslân. Achteraf heeft het grote impact als ik ze vertel dat ze bedrogen zijn. Hun vertrouwen in mensen om zich heen wordt hierdoor diep geschaad en dat kan ik me goed voorstellen.  Tegelijkertijd is het niets om je voor te schamen. Criminelen overdonderen het slachtoffer en wekken op een sluwe manier vertrouwen van de bewoners aan de telefoon of aan de deur.”

Buurtonderzoek en LED-schermen bij de supermarkt

Gemeente en politie werken intensief samen om deze vorm van fraude te voorkomen. Maurits: “Bij elke aangifte doen we buurtonderzoek gedaan en kijken we of we camerabeelden konden terugvinden van mogelijke verdachten. Ook waarschuwden we, onder andere door een artikel in de lokale krant en door en grote kar met een LED-scherm bij de supermarkt neer te zetten. Alles om meer slachtoffers te voorkomen.”

Blijf alert

Ook na deze aanhoudingen is het goed om waakzaam te blijven voor bankhelpdeskfraude. Maurits legt uit: “We onderzoeken natuurlijk of deze verdachten met meerdere zaken in verband gebracht kunnen worden. Tegelijkertijd zal deze manier van fraude niet snel verdwijnen. Het is dus goed om alert te blijven.”

Bank vraagt nooit naar uw saldo

Wordt u gebeld door de bank? Onthoud dan dat een bank nooit naar het saldo van een bankrekening vraagt. Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan namelijk niet. Weet dat een bank haar klanten nooit onder druk zal zetten om zo snel mogelijk te handelen. Twijfelt u? Verbreek dan de verbinding en bel de bank via het nummer dat bij u bekend is.

Doe altijd aangifte

Bent u zelf slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte! Voor de politie is het heel belangrijk dat er aangifte wordt gedaan. Zo krijgen wij goed in beeld waar de oplichtingen plaatsvinden en kunnen we de daders opsporen.

]]>
53.05936439 6.73896884
Gezocht - Politie zoekt twee verdachten van meerdere inbraken in Gieten https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/juni/01-politie-zoekt-twee-verdachten-van-meerdere-inbraken-in-gieten.html In de nacht van 23 op 24 februari 2022, zijn er meerdere inbraken in auto's en in woningen geweest in Gieten. De politie is op zoek naar twee verdachten, die op een nachtelijke strooptocht door Gieten trokken. verdachte Thu, 30 Jun 2022 12:36:34 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/juni/01-politie-zoekt-twee-verdachten-van-meerdere-inbraken-in-gieten.html 2022-06-30T12:36:34Z Bij een van de inbraken werd een mobiele telefoon en een bankpas weggenomen. Via een tracer van de gestolen telefoon heeft de aangever kunnen bekijken welke route de telefoon heeft afgelegd tot het moment dat het toestel waarschijnlijk werd uitgezet. Hierbij kon worden vastgesteld dat de verdachten een route hadden afgelegd die 4 uur en 8 minuten duurde.

Flinke buit

De verdachten hielden zich onder andere op in de Noord-Es, de Kerspelstraat, De Waag, de Westerend en De Zaalsteden. De twee verdachten maakten op verschillende plekken een flinke buit. Ze zijn er vandoor gegaan met laptops, telefoons, camera’s en tablets.

Bus van Gieten naar Emmen

De route eindigde rond 06:30 uur bij het OV-knooppunt in Gieten. Vanaf hier was te zien dat de verdachten de bus pakten om naar het station van Emmen te reizen. In Emmen werden meerdere aankopen gedaan met de weggenomen pinpas. Op beveiligingsbeelden was vervolgens te zien dat de verdachte de bus om 07:20 uur nam naar Ter Apel.

Signalementen verdachten

De politie is op zoek naar twee verdachten. Ze zijn op het station van Emmen duidelijk gefilmd. 

Verdachte 1:

Gekleed in een donker gekleurde jas, vermoedelijk zwart, van het merk “Black Bananas” voorzien van groen logo op de borst (zie foto 1). De man had een rugzak op de rug. Hij had de capuchon van de jas over het hoofd en droeg een mondkapje. De man droeg een licht gekleurde jeans, vermoedelijk grijs en had zwarte Nike Air Max met witte accenten aan.

Verdachte 2:

Gekleed in een donker gekleurde jas vermoedelijk zwart, had een rugzak vermoedelijk blauw met groene stiksels of naden. Droeg een muts welke van boven donker was gekleurd en onder licht gekleurd. Droeg een licht gekleurde broek vermoedelijk grijs en had zwarte Nike Air Max met witte tinten aan.

Getuigenoproep

De politie doet een uitgebreid onderzoek naar deze overvallen en is op zoek naar getuigen. Weet u wie er bij deze overvallen betrokken zijn? Of heeft u andere informatie over deze zaak? Meld dit dan bij de politie! Bel de opsporingstiplijn via 0800-6070. U kunt ook anoniem uw informatie delen via 0800-7000. Tippen kan ook via het onderstaande tipformulier. 

]]>
]]>
53.00385157 6.77517228
Annen en Zuidlaarderveen - Verdachten aangehouden voor dumpen drugsafval https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/24/01-verdachten-aangehouden-voor-dumpen-drugsafval.html De politie heeft deze week drie personen aangehouden die worden verdacht van het dumpen van drugsafval bij Annen en Zuidlaarderveen in augustus 2020. Het gaat om een 31-jarige man uit de gemeente Midden-Groningen, een 22-jarige man uit Winschoten en een 33-jarige man uit Oude Pekela. Naar aanleiding van tips van getuigen is het Team Milieu van politie Noord-Nederland de verdachten op het spoor gekomen. Fri, 24 Sep 2021 09:08:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/24/01-verdachten-aangehouden-voor-dumpen-drugsafval.html 2021-09-24T09:08:00Z Een jaar later

Het dumpen van dit drugsafval vond plaats bij De Bulten in Annen en bij De Knijpe bij Zuidlaarderveen. Daar werden in augustus 2020 tientallen vaten en jerrycans met gevaarlijke stoffen aangetroffen. Deze stoffen werden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. In dit geval ging het onder andere om amfetamine afval.

Ruim een jaar na deze dumpingen zijn nu drie verdachten aangehouden. Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bodemsanering

Dumpingen van drugsafval zijn gevaarlijk omdat de stoffen zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig kunnen zijn. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen. Dat kan leiden tot waterverontreiniging, met alle schadelijke gevolgen van dien. Zo is bekend geworden dat de bodemsanering na de dumping in Annen 45.000 euro heeft gekost. Deze schade zal mogelijk worden verhaald op de verdachten.

Kijk voor meer informatie over dumpingen van drugsafval op  https://www.politie.nl/onderwerpen/drugsafval.html

]]>
Ondermijning

Drugshandel is een vorm van ondermijning. Voorbeelden van ondermijning zijn hennepteelt, witwassen, fraude met subsidies en cybercrime. Ondermijning kan naar de oppervlakte komen in de vorm van overlast, milieuvervuiling (dumpen drugsafval), intimidaties en machtsposities van personen. Buurtbewoners kunnen helpen bij het bestrijden van deze criminaliteit door verdachte signalen door te geven. Denk hierbij aan voertuigen die op een niet voor de hand liggende plaats rijden of een sterke chemische geur die ergens hangt.

Bent u getuige van een dumping?

Illegale dumpingen vinden vaak plaats in het donker. Het gaat vaak om grotere hoeveelheden die met bestelauto’s of soms kleine vrachtauto’s worden vervoerd. In dit onderzoek hebben tips er mede voor gezorgd dat er verdachten konden worden aangehouden. Uw informatie kan dus van grote waarde zijn.

Als u getuige bent van een illegale dumping, bel dan de politie via 112. Zorg dat uw eigen veiligheid voorop staat. Maak als het mogelijk is foto’s, noteer kentekenplaten en maak een beschrijving van de vervoersmiddelen en personen. U kunt dit ook melden via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
53.05936439 6.73896884
Eext - Drugslab voor synthetische drugs bij boerderij aangetroffen (update) https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/1/01-drugslab-voor-synthetische-drugs-bij-boerderij-aangetroffen.html De politie heeft vrijdag 1 mei in een schuur bij een boerderij aan de Vijzelweg in Eext een drugslab aangetroffen. Daarbij zijn vier mannen aangehouden op verdenking van het opzetten van een drugslab. Sat, 02 May 2020 09:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/1/01-drugslab-voor-synthetische-drugs-bij-boerderij-aangetroffen.html 2020-05-02T09:19:00Z Bij het eerste onderzoek is gebleken dat in een schuur een lab aanwezig was voor de productie van synthetische drugs. Het lab was niet in werking, maar wel klaar voor productie. Er zijn diverse goederen voor nader onderzoek in beslag genomen. Ook wordt uitgezocht welke drugs geproduceerd zou gaan worden. De vier verdachten werden ter plekke aangehouden en zitten vast. Het gaat om drie mannen uit Bergen op Zoom (20, 29 en 31 jaar oud) en een 59-jarige man uit Roosendaal. 

Gevaarlijke situatie

Dit soort drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn een groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces, maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten?

Geef dit dan door aan de politie via de politieapp of het meldformulier op politie.nl. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

Ontmanteling

De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) is vanwege de gevaarlijke chemische stoffen ter plaatse in Eext, LFO wordt bij het aantreffen en ontmantelen van drugslaboratoria van synthetische drugs ingezet, zodat dit werk veilig kan gebeuren. Op zaterdag 2 mei gaat de LFO bij daglicht dit drugslab ontmantelen. De recherche is nog geruime tijd bezig zijn met onderzoek. 

]]>
53.0227121 6.7609716