Alle berichten | Leeuwarden | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/fryslan/leeuwarden.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Leeuwarden nl Tue, 06 Jun 2023 02:39:40 GMT 2023-06-06T02:39:40Z nl Leeuwarden - Twee verdachten aangehouden voor ramkraak Cambuurplein Leeuwarden https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/12/01-twee-verdachten-aangehouden-voor-ramkraak-cambuurplein-leeuwarden.html Afgelopen nacht, rond 04:00 uur, ontving de politie een melding van een ramkraak op een winkel aan het Cambuurplein in Leeuwarden. Met een auto werd de pui van de winkel geforceerd. Later in de nacht werd een 18-jarige man en een minderjarige jongen uit Leeuwarden aanhouden op de Familie van der Weijstraat. Fri, 12 May 2023 09:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/12/01-twee-verdachten-aangehouden-voor-ramkraak-cambuurplein-leeuwarden.html 2023-05-12T09:30:00Z Na de ramkraak verschaften twee verdachten zich toegang tot de winkel en gingen er vervolgens met diverse waren vandoor. Een getuige kon goede signalementen doorgeven. Vlak daarna ontvingen wij melding van een auto die de fontein ingeduwd werd op de Canadezenlaan. Toen de collega’s ter plaatse kwamen gingen er twee personen vandoor.

Op basis van het signalement konden even later de twee verdachten worden aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het bureau voor nader verhoor. De politie doet vandaag verder onderzoek naar de ramkraak.

]]>
53.20569997 5.81321914
Leeuwarden - Alle getoonde verdachten ongeregeldheden SC Cambuur - SC Heerenveen hebben zich gemeld https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/11/nog-drie-aanhoudingen-na-ongeregeldheden-sc-cambuur---sc-heerenveen.html Alle eerder getoonde verdachten van betrokkenheid bij de openlijke geweldplegingen na de wedstrijd SC Cambuur – SC Heerenveen op 19 februari 2023 zijn bij de politie bekend. Thu, 11 May 2023 11:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/11/nog-drie-aanhoudingen-na-ongeregeldheden-sc-cambuur---sc-heerenveen.html 2023-05-11T11:28:00Z Na de wedstrijd op 19 februari 2023 zochten aanhangers van Cambuur de confrontatie met de aanhangers van Heerenveen. Ze bekogelden elkaar en de politie onder andere met stenen, stukken hout, afvalcontainers en stukken beton. De mobiele eenheid heeft moeten optreden om ervoor te zorgen dat de bussen van de bezoekende supporters veilig konden vertrekken. Hierbij werden meerdere politievoertuigen vernield en raakte een politiepaard gewond.

Camerabeelden
Rondom het stadion werden er ook diverse andere vernielingen gepleegd. Er zijn destijds acht personen op heterdaad aangehouden. De politie stelde na de ongeregeldheden direct een strafrechtelijk onderzoek in. In dit onderzoek is een grote hoeveelheid camerabeelden bekeken waar een deel van de ongeregeldheden op was vastgelegd. 

Belangrijke getuige
De politie heeft de desbetreffende zondagmiddag gesproken met een belangrijke getuige. Hij stopte een ME-voertuig om de agenten informatie te geven over een incident op het Cambuurplein, waarbij een persoon zwaargewond is geraakt. De politie komt graag opnieuw in contact met deze getuige, een man in de leeftijd van 50 tot 55 jaar. Bent u of kent u deze man? Neem dan contact met ons op via de Opsporingstiplijn 0800 - 60 70 onder vermelding van het zaaksnummer 2023046823.

Het onderzoek gaat door
Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De inmiddels aangehouden verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Zij zullen op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden. Heeft u informatie die u nog niet met de politie hebt gedeeld. Bel ook dan met de Opsporingstiplijn via 0800 - 60 70 of neem anoniem contact op via 0800-7000.

 

]]>
53.20065853 5.80308992
Stiens - Onderzoek gestart naar inbrekers Stiens die op hun vlucht buurman mishandelen https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/5/01-mishandeling-en-inbraak-stiens.html Wanneer een 39-jarige man uit Stiens zijn buurvrouw hoort gillen en twee inbrekers uit haar tuin ziet rennen, zet hij de achtervolging in. Als hij één van de twee verdachten weet in te halen, wordt hij mishandeld. De politie is een onderzoek gestart en op zoek naar getuigen en camerabeelden. Wed, 05 Apr 2023 08:06:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/5/01-mishandeling-en-inbraak-stiens.html 2023-04-05T08:06:00Z Vrouw ontdekt inbrekers
Een 53-jarige vrouw krijgt de schrik van haar leven als ze dinsdagavond 4 april omstreeks 20:45 uur thuiskomt in haar woning aan de Ljurkstrjitte in Stiens. Ze heeft gelijk het gevoel dat er iets niet in de haak is en ziet een persoon in haar huis. Ze roept direct om hulp.

Een buurman die op dat moment net zijn hond uitlaat, hoort het hulpgeroep en ziet twee mannen uit de tuin van de vrouw lopen. Hij zet de achtervolging in en weet één van de twee inbrekers in de Ljipstrjitte in de kraag te vatten. De verdachte mishandelt het slachtoffer en weet te ontkomen.

Politieonderzoek
De recherche is een onderzoek gestart naar de mishandeling en de inbraak. Er is onderzoek gedaan in de woning en gesproken met omwonenden. Ook kijken we naar camerabeelden uit de omgeving. We zijn op zoek naar getuigen die het incident hebben gezien of er iets van hebben meegekregen.

Getuigen en camerabeelden gezocht
Heeft u tussen 20:00 en 21:00 iets opvallends gezien in de omgeving van de Ljipstrjitte en de Ljurkstrjitte? U kent uw omgeving zelf het beste, als u iets heeft gezien wat ongebruikelijk is komen we graag met u in contact. Ook als u de mishandeling heeft gezien, willen we met u spreken. De verdachten zijn twee mannen. Dit is wat we over ze weten:

Verdachte 1
Eind 20, begin 30 jaar
Mollig postuur
Lichtblauwe spijkerbroek
Zwarte jas
Sprak Nederlands

Verdachte 2
Eind 20, begin 30 jaar
Ongeveer 1.85 meter lang
Normaal postuur
Lichte spijkerbroek
Donkere jas
Sprak Nederlands

Gevlucht in donkerkleurige sedan
Als u in de omgeving woont of werkt en een deurbel- of beveiligingscamera heeft waar mogelijk iets op te zien is, komen we graag met u in contact. Er zijn aanwijzingen dat de verdachten in een auto naar Stiens zijn gekomen en ook weer zijn weggevlucht in een auto. Mogelijk gaat het om een donkerkleurige sedan. We vragen particuieren of bedrijven die camerabeelden hebben rondom de toegangswegen van Stiens, zich bij ons te melden. U kunt de politie bellen op telefoonnummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Als u belt kunt u zaaksnummer 2023085695 vermelden.

]]>
53.26038824 5.75673026
Leeuwarden - Drie aanhoudingen in onderzoek naar ondermijning in Leeuwarden https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/3/01-drie-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-ondermijning-in-leeuwarden.html De politie heeft maandag 3 april in Leeuwarden drie verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij vastgoed gerelateerde criminaliteit, waaronder het faciliteren van professionele hennepteelt. Het gaat om drie mannen van 55, 33 en 28 jaar uit Leeuwarden. Zij worden daarnaast verdacht van hulp bij wederrechtelijk verblijf en valsheid in geschrifte/oplichting. Mon, 03 Apr 2023 10:52:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/3/01-drie-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-ondermijning-in-leeuwarden.html 2023-04-03T10:52:00Z In het onderzoek zijn maandagochtend ook doorzoekingen geweest in een woning en een bedrijfspand in Leeuwarden. De politie heeft administratie en gegevensdragers in beslag genomen, die mogelijk waardevolle informatie bevatten voor het onderzoek.

Langdurig onderzoek

De politie startte halverwege 2022 een onderzoek, nadat zij informatie kregen waarin deze verdachten in verband met het faciliteren van hennepteelt naar voren kwamen. Ook kreeg de politie hierover verschillende meldingen van oplettende burgers. Uit verder onderzoek kwamen er vervolgens ook andere verdenkingen aan het licht.

Het onderzoek is met de aanhoudingen en de doorzoekingen nog niet afgerond. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Signaal aan criminelen én samenleving

Misstanden in de vastgoedsector zijn een rode draad binnen ondermijning. Dat is de motivatie voor politie en gemeenten om dit aan te pakken. “In onderzoeken naar ondermijning, zoals vastgoedfraude of de productie van drugs, zijn aanhoudingen belangrijk”, zegt teamchef Leeuwarden Klaas Dunnink. “We stoppen bijvoorbeeld direct de productie van drugs mee en we geven een signaal aan de criminelen én aan de samenleving: we tolereren dit niet.”

Maar minstens zo belangrijk is het voorkomen dat de verdachten zich in de toekomst opnieuw schuldig kunnen maken aan deze strafbare feiten, benadrukt Dunnink. “Het uiteindelijke doel met dit soort zaken is, in samenwerking met de gemeente en OM, het opwerpen van barrières tegen deze vorm van fraude en het voorkomen dat verdachten door kunnen gaan met deze criminele activiteiten. Het heeft een grote impact op ons financiële systeem en dus op de maatschappij als geheel. Daarnaast kan het leiden tot veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft impact op de branche zelf.”

Lange adem

Die samenwerking met gemeente, bedrijven en burgers is in de aanpak cruciaal. “Dat laat dit onderzoek ook zien”, zegt Dunnink. “Het vergt een lange adem, juist niet alleen van politie en justitie. Ook de gemeente heeft hier een sturende en aanjagende rol in. Bijvoorbeeld in de bestuursrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit op het gebied van fraude, zorg en leefomgeving.”

Hulp van burgers

De teamchef benadrukt hoe belangrijk het is om melding te doen bij de politie als je het idee hebt dat er ergens iets niet pluis is. “We willen voorkomen dat ondermijnende criminaliteit grip krijgt op de samenleving, door zo vroeg mogelijk in te grijpen”, zegt Dunnink. “Juist daarbij is diezelfde samenleving zo belangrijk. Zij zijn onze ogen en oren. We lopen meldingen altijd zorgvuldig uit en het kan soms net dat ontbrekende stukje informatie zijn in een onderzoek.”

Melding maken van fraude

Als jij in het vastgoed werkt, weet je misschien wie criminelen helpt bij de huur of aankoop van een pand. Of wellicht zie je in je eigen buurt panden waarvan je het vermoeden hebt dat er criminele activiteiten plaatsvinden. Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Je kunt je vermoedens ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

]]>
53.20065853 5.80308992
Jirnsum - Vier dodelijke slachtoffers bij verkeersongeval Jirnsum https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/2/01-dodelijk-ongeval-jirnsum.html Bij een eenzijdig verkeersongeval aan de Rijksweg in Jirnsum zijn zaterdagavond 1 april vier mannen om het leven gekomen. Sun, 02 Apr 2023 06:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/2/01-dodelijk-ongeval-jirnsum.html 2023-04-02T06:54:00Z Om 21:25 uur komt bij de meldkamer de eerste melding binnen van een ernstig ongeval. Een auto is van de weg geraakt en tegen een boom gereden waarna het voertuig in een sloot is beland. Hulpdiensten waaronder politie, brandweer, ambulance en de traumahelikopter (MMT) gaan ter plaatse.

Vier inzittenden overleden
Aangekomen bij de plaats van het ongeval zien hulpverleners dat de vier inzittenden van de auto zijn overleden aan hun verwondingen. Het gaat om vier mannen van 41, 39, 39 en 35 jaar. Alle mannen komen uit de gemeente Súdwest-Fryslân.

Politie onderzoekt ongeval
De politie is een onderzoek gestart. Specialisten van Forensisch Opsporing Verkeer hebben in de avond en nacht onderzoek verricht. Ook wordt er gesproken met mogelijke getuigen en omwonenden. 

Fietser(s) gezocht
We zijn in het onderzoek op zoek naar getuigen. Ten tijde van het ongeval zouden er mogelijk mensen over het fietspad hebben gefietst. We zijn specifiek op zoek naar deze fietser(s).

Heeft u iets gezien of gehoord rondom het tijdstip van het ongeluk? Mogelijk zijn er mensen met dashcam- of beveiligingsbeelden waarop het voertuig of het ongeval te zien is. We vragen u om uw informatie te delen door te bellen naar 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Dan kunt u Meld Misdaad Anoniem bellen: 0800-7000.

 

 

]]>
53.08202722 5.79448905
Leeuwarden - Twee personen aangehouden na vechtpartij https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/26/twee-personen-aangehouden-na-vechtpartij-op-de-hooidollen-in-leeuwarden.html De politie heeft zaterdagavond twee personen aangehouden na een vechtpartij op de Hooidollen in Leeuwarden. Sun, 26 Mar 2023 09:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/26/twee-personen-aangehouden-na-vechtpartij-op-de-hooidollen-in-leeuwarden.html 2023-03-26T09:17:00Z Rond 22.45 uur kregen agenten melding van een schietincident op de Hooidollen in Leeuwarden. De politie ging met meerdere eenheden ter plaatse en trof een grote groep mensen aan. Al snel bleek het te gaan om een vechtpartij tussen meerdere personen. Er is niet geschoten, wel was er mogelijk sprake van dreiging met een vuurwapen.

Twee verdachten aangehouden
Agenten konden meteen één verdachte aanhouden. Het gaat om een 43-jarige man uit Leeuwarden. Al snel bleek een tweede verdachte zich te verschuilen in een tuin. Na een korte zoekactie werd hij aangetroffen door agenten en aangehouden. Het gaat om een 40-jarige man uit Leeuwarden. Hij bleek gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. Naast de aangehouden verdachte raakten in ieder geval twee andere personen gewond.

Onderzoek
De politie doet onderzoek naar wat er zich precies heeft afgespeeld op de Hooidollen. De verdachten zullen worden verhoord en hun betrokkenheid wordt onderzocht. Mocht u informatie hebben, maar gisteravond nog niet met de politie hebben gesproken, neem dan contact met ons op. Dit kan via 0900 – 8844, maar anoniem is ook altijd mogelijk via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000). U kunt ook het online tipformulier onderaan deze pagina gebruiken. 

]]>
53.20065853 5.80308992
Leeuwarden - Vier verdachten aangehouden na beroving Bilgaardpassage https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/25/01-vier-verdachten-aangehouden-na-beroving-bilgaardpassage.html Vrijdagmiddag 24 maart heeft er een beroving plaatsgevonden op de Bilgaardpassage. Het slachtoffer werd hierbij met een mes geraakt in het gezicht. Hij raakte lichtgewond. Er zijn inmiddels vier verdachten aangehouden. De politie roept getuigen op zich te melden. Sat, 25 Mar 2023 10:36:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/25/01-vier-verdachten-aangehouden-na-beroving-bilgaardpassage.html 2023-03-25T10:36:00Z Omstreeks 17:45 uur is het zoals altijd op dat tijdstip druk op de Bilgaardpassage in Leeuwarden. Bij de meldkamer komt op dat moment de melding binnen van een beroving. Onder dwang van een mes moet het 16-jarige slachtoffer uit de gemeente Tytsjerksteradiel een pinpas afstaan. Hij raakt hierbij door een steekverwonding lichtgewond in zijn gezicht. Toegesnelde agenten ontfermen zich over het slachtoffer en gaan met hem in gesprek. De daders zijn op dat moment al vertrokken.

Verdachten aangehouden

De politie startte direct een onderzoek. Niet veel later kunnen in de omgeving van de Bilgaardpassage al drie verdachten worden aangehouden: een 20-jarige man en een minderjarige jongen uit Leeuwarden en een minderjarige jongen uit de gemeente Tytsjerksteradiel. Zaterdagochtend 25 maart is een vierde verdachte aangehouden, ook een minderjarige jongen uit Leeuwarden. Alle vier de verdachten zitten op dit moment nog vast en worden verhoord over wat er is gebeurd en wat hun betrokkenheid is. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er zich precies op de Bilgaardpassage heeft afgespeeld.

Getuigen en camerabeelden gezocht

De politie is nog steeds op zoek naar meer informatie en getuigen. Er waren op het moment dat de beroving plaatsvond meerdere mensen aanwezig op de Bilgaardpassage. Heeft u de beroving of het steekincident zien gebeuren of heeft u op een andere manier meer informatie over dit incident? Of over wat er zich eventueel daarvoor heeft afgespeeld? Deel dit met de politie. Ook eventuele camerabeelden waar dit incident op is te zien ontvangen we graag. Dit kunnen camerabeelden zijn van een mobiele telefoon, deurbel van een woning uit de omgeving of een dashcam als u daar toevallig langsreed of geparkeerd stond. Hebt u meer informatie? Bel dan 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. U kunt ook onderstaand tipformulier gebruiken.

]]>
53.21529197 5.79468009
Leeuwarden - Drugslab aangetroffen in Leeuwarden; twee verdachten aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/14/drugslab-aangetroffen-in-leeuwarden-twee-verdachten-aangehouden.html De politie heeft maandagochtend 13 maart 2023 restanten van vermoedelijk een synthetisch drugslab aangetroffen aan de Aldebaranweg in Leeuwarden. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) heeft onderzoek gedaan naar het afval wat hier is aangetroffen. Er zijn twee verdachten aangehouden. Tue, 14 Mar 2023 13:58:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/14/drugslab-aangetroffen-in-leeuwarden-twee-verdachten-aangehouden.html 2023-03-14T13:58:00Z Naar aanleiding van een onderzoek kregen wij het vermoeden dat er zich op deze locatie mogelijk een drugslaboratorium zou bevinden. Als eerste ging maandagmorgen een arrestatieteam naar binnen. Zij troffen de restanten en diverse soorten verdovende middelen aan in het pand. Een 33- en een 42-jarige man zijn aangehouden. Het onderzoek, naar om wat voor materialen het gaat en welke drugs er in dit pand werden geproduceerd, loopt nog volop. Vermoedelijk gaat het om een lab voor synthetische drugs.

Heeft u iets gezien?

Heeft u informatie of tips die ons kunnen helpen bij dit onderzoek? Heeft u bij dit pand personen gezien of heeft u hier recent voertuigen zien aankomen of vertrekken? Of heeft u gezien dat personen het pand deels leeghaalden? Bel dan 0900-8844 of deel uw informatie via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Wat doe ik als ik drugsafval vind?

Raak niets aan. Drugsafval is gevaarlijk. Bel direct de politie via 112 en volg de instructies van de politie op. Houd 25 meter afstand. Houd bij een eventuele brand minimaal 100 meter afstand. Sta met de wind in de rug zodat chemische lucht niet uw kant op waait. Bent u zelf de eigenaar van de grond waar het afval op wordt aangetroffen? Doe dan ook aangifte bij de politie.

Vermoedt u een drugslab?

Drugslabs kunnen zich overal bevinden; op het platteland of in de grote stad, in boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in flatgebouwen. Tekenen dat er zich een drugslab bevindt zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van een sterke synthetische geur (anijsachtig of chemisch prikkelend, zurig of aceton). In het betreffende gebouw zijn vaak kieren en/of ramen afgekit met purschuim. Ook kunnen de ramen beslagen zijn, afgeplakt of bedekt; de gordijnen gaan bijvoorbeeld nooit open. Heeft u het vermoeden van een drugslab? Bel dan de politie via 112. Anoniem melden kan ook via 0800-7000. Meer informatie over hoe te handelen bij het aantreffen van een drugslab vindt u hier.

]]>
53.20101626 5.85545539
leeuwarden - Acht aanhoudingen na ongeregeldheden bij voetbalwedstrijd SC Cambuur- SC Heerenveen https://www.politie.nl/nieuws/2023/februari/19/01acht-aanhoudingen-na-ongeregeldheden-bij-voetbalwedstrijd-sc-cambuur--sc-heerenveen.html De politie heeft zondagmiddag 19 februari na afloop van de wedstrijd SC Cambuur-SC Heerenveen acht aanhoudingen verricht. Na de wedstrijd werd de sfeer steeds grimmiger. Onder andere werden de bussen van bezoekende supporters en politiemensen bekogeld en zijn vernielingen in de openbare ruimte gepleegd. De politie stelt een onderzoek in. Sun, 19 Feb 2023 19:06:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/februari/19/01acht-aanhoudingen-na-ongeregeldheden-bij-voetbalwedstrijd-sc-cambuur--sc-heerenveen.html 2023-02-19T19:06:00Z Vier mannen werden aangehouden voor openlijke geweldplegingen, zoals het gooien van stenen. Zij zitten vast en worden verhoord. Daarnaast werden er drie aanhoudingen verricht voor dragen van gezichtsbedekking en één aanhouding voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Het gaat om mannen tussen 17 en 39 jaar oud uit Leeuwarden, Sneek, Gytsjerk, Wergea, Goutum en de gemeente Heerenveen.

Stenen naar politieagenten, politiepaard gewond
Na afloop van de wedstrijd werd de sfeer rondom het stadion van Cambuur grimmig. Relschoppers (aanhangers van Cambuur en Heerenveen) wilden de confrontatie opzoeken en bekogelden elkaar met onder andere stenen, stukken hout, afvalcontainers en stukken beton. De mobiele eenheid heeft vervolgens opgetreden om ervoor te zorgen dat de bussen van de bezoekende supporters veilig konden vertrekken. Toch is er bij een van de bussen een ruit gesneuveld.

Ook nadat de bussen vertrokken waren, bleef het nog onrustig rondom het stadion. De politie werd onder andere bekogeld met stenen. Ook werden meerdere politievoertuigen vernield en raakte ook een politiepaard gewond omdat het door een steen werd geraakt. Een volledig overzicht van de schade is er nog niet, maar rondom het stadion zijn veel vernielingen gepleegd. De politie heeft een onderzoek gestart om de verantwoordelijken op te sporen. Voor het doen van aangifte, kijkt u op deze pagina op politie.nl

Informatie en beelden
Heeft u informatie dat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Of heeft u bijvoorbeeld beelden gemaakt op een mobiele telefoon, met een dashcam of deurbel? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844 of maak gebruik van het tipformulier. Liever anoniem? Neem dan contact op met M op 0800-7000.

]]>
53.20569997 5.81321914
Leeuwarden - Inbraak in museum Leeuwarden: getuigen en camerabeelden gezocht https://www.politie.nl/nieuws/2023/februari/13/01-inbraak-in-museum-leeuwarden-getuigen-en-camerabeelden-gezocht.html In de vroege ochtend van maandag 13 februari is er ingebroken in een museum aan de Grote Kerkstraat in Leeuwarden. De politie doet onderzoek naar deze inbraak en is op zoek naar getuigen en camerabeelden uit de omgeving van de Grote Kerkstraat. Mon, 13 Feb 2023 09:16:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/februari/13/01-inbraak-in-museum-leeuwarden-getuigen-en-camerabeelden-gezocht.html 2023-02-13T09:16:00Z Toen de automatische melding van de inbraak rond 3:45 uur bij de meldkamer binnenkwam zijn direct meerdere politieagenten met spoed naar het museum gereden. Zij hebben daar het hele pand en de omgeving afgezet, maar er werd niemand meer aangetroffen. Het was al gauw duidelijk dat het ging om een daadwerkelijke inbraak. Er zijn bij de inbraak meerdere goederen weggenomen. Het onderzoek naar om wat voor goederen het gaat loopt. Mogelijk is een deel van de buit aangetroffen in de Doelenstraat. Ook hier wordt onderzoek gedaan.

Getuigen en camerabeelden gezocht

De politie is direct een onderzoek gestart. De Forensische Opsporing (FO) is opgeroepen om sporen veilig te stellen. Er wordt vanochtend buurtonderzoek gedaan en er worden camerabeelden uit de omgeving van de Grote Kerkstraat verzameld. De inbreker(s) is/zijn na de inbraak in onbekende richting gevlucht. Als u beveiligingscamera’s aan uw huis of bedrijf in de buurt van het museum heeft, heeft u misschien wel beelden vastgelegd van de inbreker(s). Mocht u beelden hebben waarop iets verdachts te zien is, deel ze dan met de politie. Heeft u vannacht iets gezien of gehoord in de omgeving van het museum, of weet u meer over deze diefstal? Neem dan contact op. U kunt tips doorgeven via onderstaand tipformulier, of telefonisch via 0900-8844. Anoniem informatie delen kan via 0800-7000.

Update 13 februari 13:30 uur

Na het eerste onderzoek blijkt dat er elf stuks Chinese keramiek zijn gestolen uit het museum. Zeven stuks zijn elders grotendeels kapot teruggevonden, waarvan een deel in de Doelestraat. Dit zegt mogelijk iets over de vluchtroute van de inbreker(s). Heeft u beelden van een bewakings- of deurbelcamera in de omgeving van de Doelestraat en is er op deze beelden iets verdachts te zien? Deel deze beelden met de politie. Dit kan via onderstaand tipformulier. 

]]>
53.20314092 5.79438662
Fryslân - Jaarwisseling 2022 - 2023 |Politie Fryslân https://www.politie.nl/nieuws/2023/januari/1/01-jaarwisseling-2022---2023---politie-fryslan.html In de afgelopen nieuwjaarsnacht zijn grote ongeregeldheden uitgebleven. Dat neemt niet weg dat de politie ook dit jaar veel meldingen ontving over branden, vernielingen, ongevallen en overlast. Ook is er één politieagent gewond geraakt. Sun, 01 Jan 2023 08:04:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/januari/1/01-jaarwisseling-2022---2023---politie-fryslan.html 2023-01-01T08:04:00Z Tijdens de nacht en in de voorbereiding daarop werd intensief samengewerkt met onze partners, waaronder burgemeesters, gemeenten, brandweer, de ambulancedienst en de veiligheidsregio. In de provincie Fryslân verrichtte de politie acht aanhoudingen voor onder andere openlijke geweldpleging, mishandeling en het verstoren van de openbare orde. Op enkele plekken in Fryslân was er sprake van dreigende ongeregeldheden, maar hoefde de politie niet in te grijpen.

Rond 19.45 uur raakte een jong kind gewond bij een vuurwerkgerelateerd ongeval aan de Handwerkerszijde in Drachten. Het jongetje is naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek en nadere behandeling. De politie doet nader onderzoek naar de toedracht.

Aan de Boerestreek in Appelscha is rond 01:30 uur een man aangehouden voor het mishandelen van een 19-jarige man uit Leeuwarden. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig en mishandelde hij een politieagent. De agent heeft aangifte gedaan.

De komende periode zal meer duidelijk worden over de precieze omvang van de schade gedurende de nacht. Ook is het mogelijk dat er naar aanleiding van opsporingsonderzoeken van incidenten/aangiften nog verdachten worden aangehouden.

]]>
53.20065853 5.80308992
Leeuwarden - Politie zoekt filmende omstanders van ernstige mishandeling agent in Leeuwarden https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/19/01-politie-zoekt-filmende-getuigen-gtpa-leeuwarden.html In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 september is in de binnenstad van Leeuwarden een politieagent ernstig mishandeld. De politie is op zoek naar getuigen van dit incident. We zoeken specifiek twee personen die het incident hebben gefilmd. Tue, 20 Sep 2022 06:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/19/01-politie-zoekt-filmende-getuigen-gtpa-leeuwarden.html 2022-09-20T06:27:00Z Omstreeks 03:00 uur krijgt de politie een melding van een opstootje aan het Ruiterskwartier. Enkele personen zouden zich daar agressief gedragen richting portiers van een horecazaak. Een 38-jarige man uit Dronten mishandelde een politieagent die op de melding af kwam.

De verdachte is ter plaatse aangehouden. Hij zit nog vast en wordt verhoord. Rechercheurs spreken onder meer met verschillende getuigen. Ook beveiligingsbeelden uit de omgeving worden bekeken.

Belangrijke getuigen hebben incident gefilmd
Als u bij het incident was en nog niet gesproken heeft met de politie, komen we graag met u in contact. We komen specifiek graag in contact met twee omstanders die het incident hebben gefilmd. Zij zijn belangrijke getuigen voor ons. De beelden die zij hebben kunnen waardevol zijn in het onderzoek.

Blijft u liever anoniem? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem door te bellen naar 0800-7000. U kunt ook het tipformulier onderaan deze pagina invullen. In dit tipformulier kunt u ook foto- en videomateriaal toevoegen.

Agressie tegen politie onacceptabel
De agent voelde zich ernstig in het nauw gedreven. Onder andere door het gebruik van pepperspray kon de verdachte worden overmeesterd. Agressie en geweld tegen politieagenten is onacceptabel. Agenten moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Agressie of geweldtegen medewerkers wordt niet getolereerd. De politie doet altijd direct aangifte van geweld.

]]>
53.20005451 5.79301544
Leeuwarden - Onderzoek naar geweldsincident https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/12/01-onderzoek-naar-geweldsincident.html De politie onderzoekt een geweldsincident dat zondagavond rond half zeven plaats vond in het station aan de Stationsweg in Leeuwarden. Bij dit incident zijn twee personen betrokken, die beide gewond zijn geraakt. Mon, 12 Sep 2022 08:43:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/12/01-onderzoek-naar-geweldsincident.html 2022-09-12T08:43:00Z In het onderzoek tot nu toe is vastgesteld dat de twee betrokken personen, een man van 22 uit Leeuwarden en een minderjarige jongen uit de gemeente Sûdwest Fryslân,  vermoedelijk met elkaar op het station hebben afgesproken en daarbij in gevecht zijn geraakt. De man is hierbij met een voorwerp op zijn hoofd geslagen waarna de jongen is gestoken.
De jongen is weggerend en in het water terecht gekomen. Dankzij een omstander die hem achterna is gesprongen kon hij samen met twee agenten uit het water worden gehaald. Beide betrokkenen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De Leeuwarder werd na ontslag uit het ziekenhuis aangehouden. De jongen verblijft nog in het ziekenhuis. In het onderzoek zullen beide betrokkenen als verdachte worden verhoord. Hieruit zal duidelijk moeten worden wat de aanleiding is geweest van dit geweldsincident.

Update 14 september

De politie is in dit onderzoek op zoek naar een belangrijke getuige. Deze man heeft na het incident aan de Stationsweg een Albert Heijn tas die hij had gevonden in het stationsgebouw aan NS personeel overhandigd. We komen graag met hem in contact omdat hij mogelijk informatie heeft die ons verder kan helpen in het onderzoek. Ook andere personen die getuige zijn geweest van het incident en nog niet met ons hebben gesproken, roepen we op zich bij ons te melden. Bel 0900-8844.

]]>
53.19647715 5.79059625
Leeuwarden - Man aangehouden voor bommelding Provinciehuis aan Tweebaksmarkt Leeuwarden https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/3/01-man-aangehouden-voor-bommelding-provinciehuis-aan-tweebaksmarkt-leeuwarden.html Een 23-jarige man uit Leeuwarden is vanochtend aangehouden. De verdenking tegen hem is dat hij op 13 juli 2022 de melding heeft gedaan dat er een bom zou liggen in het Provinciehuis in zijn woonplaats. Die ochtend vond er een demonstratie plaats voor het Provinciehuis op de Tweebaksmarkt. De politie nam na de melding de nodige veiligheidsmaatregelen en startte direct een onderzoek. Dat onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van de verdachte. Wed, 03 Aug 2022 12:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/3/01-man-aangehouden-voor-bommelding-provinciehuis-aan-tweebaksmarkt-leeuwarden.html 2022-08-03T12:53:00Z Die woensdagochtend, omstreeks 11:00 uur, kwam er bij het landelijk politienummer 0900-8844 een telefonische melding binnen van een op dat moment onbekende man, dat er in het Provinciehuis op de Tweebaksmarkt een mestbom zou ontploffen.

Daarop zijn er meteen veiligheidsmaatregelen getroffen. Er werden meerdere gebouwen in de omgeving van de Tweebaksmarkt ontruimd en het gebied werd afgezet. Aan het begin van de middag werd het duidelijk dat er geen sprake meer was van een dreiging en werd het gebied vrijgegeven. In het door de politie opgestarte onderzoek naar de aard van de melding is een man uit Leeuwarden nu als verdachte aangehouden.

Ongehinderd

Politici moeten hun werk ongehinderd en veilig kunnen doen, in iedere situatie en onder alle omstandigheden. Het is onacceptabel dat zij in hun werk – juist ten dienste van de samenleving – te maken krijgen met bedreiging of geweld. Een bedreiging in de richting van een politicus of een overheidsorgaan raakt en beschadigt niet alleen de persoon of medewerkers zelf, maar ook onze democratische rechtsstaat. Mensen die van deze misdrijven worden verdacht komen er niet mee weg. Wie wordt verdacht van een strafbaar feit tegen iemand die een publieke taak uitoefent, kan bij voldoende bewijs een forse straf tegemoet zien.

]]>
53.20165082 5.80042681
Leeuwarden - Agent meerdere keren geslagen in binnenstad Leeuwarden https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/31/01-agent-meerdere-keren-geslagen-in-binnenstad-leeuwarden.html In de nacht van zaterdag op zondag is een agent mishandeld in de binnenstad van Leeuwarden. Na een melding van een straatroof spreken agenten op de Wirdumerdijk een groep personen aan. Tijdens het aanspreken werd een agent meerdere keren op zijn hoofd geslagen. De agent is ter controle naar het ziekenhuis gegaan. Hij heeft een hersenschudding opgelopen. De politie zoekt getuigen en camerabeelden. Sun, 31 Jul 2022 08:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/31/01-agent-meerdere-keren-geslagen-in-binnenstad-leeuwarden.html 2022-07-31T08:22:00Z Rond 1:00 uur willen agenten een groep personen aanspreken omdat zij mogelijk betrokken waren bij een straatroof aan De Tuinen in Leeuwarden. Twee agenten fietsen op dat moment over de Wirdumerdijk en zien een groep personen die voldoen aan het signalement van de personen die vermoedelijk bij de straatroof betrokken zijn geweest.

Op het moment dat zij de identiteit van deze personen willen controleren, slaat een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden de agent uit het niets meerdere keren op zijn hoofd. Hierop begint een van de te controleren mannen de agent ook te slaan. Dan mengt zich een derde man zich ook in de ontstane situatie. Door een aantal toegesnelde agenten wordt de situatie onder controle gebracht en worden twee mannen en de 18-jarige vrouw aangehouden. De aangehouden mannen zijn een 39-jarige man uit Leeuwarden en een 20-jarige man uit Assen. Of zij ook bij de melding van de straatroof betrokken zijn wordt onderzocht. 

Getuigen en camerabeelden gezocht

De agent is ter controle naar het ziekenhuis geweest en heeft door deze mishandeling een hersenschudding en een flinke bult op zijn hoofd opgelopen. De recherche doet onderzoek naar deze situatie en de betrokken agent gaat aangifte doen. Heeft u de mishandeling zien gebeuren of heeft u camerabeelden? Deel deze met de politie. Dit kan via 0900-8844, anoniem via 0800-7000 of via het online tipformulier.

Geweld tegen politieambtenaren (GTPA)

De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers of andere hulpverleners onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist.

]]>
53.1996274 5.79686696