Alle berichten | Leeuwarderadeel | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/fryslan/leeuwarderadeel.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Leeuwarderadeel nl Thu, 22 Nov 2018 10:26:52 GMT 2018-11-22T10:26:52Z nl Stiens - Verdachte aangehouden voor twee insluipingen https://www.politie.nl/nieuws/2016/december/6/01-verdachte-aangehouden-voor-twee-insluipingen.html De politie heeft in de vroege ochtend van dinsdag 6 december een 34-jarige man uit Sint Annaparochie aangehouden. Hij wordt verdacht van twee insluipingen die in de nacht van maandag op dinsdag in Stiens gepleegd zijn. nieuwsbericht Tue, 06 Dec 2016 14:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2016/december/6/01-verdachte-aangehouden-voor-twee-insluipingen.html 2016-12-06T14:44:00Z De politie kreeg de melding dat er een insluiper was overlopen bij een woning aan de Adlansdyk in Stiens. De bewoner had iemand in zijn tuin zien lopen. De onbekende man ging er vandoor toen hij door de bewoner gezien werd. Vervolgens zag de bewoner buiten een doos met spullen uit zijn woning staan. De bewoner schakelde hierop direct de politie in. De politie is vervolgens met meerdere eenheden in de omgeving gaan zoeken.

Agenten troffen in de buurt van de woning een witte fiets aan, met daarop een doos met gereedschap. Zij besloten de fiets in de gaten te houden en zagen dat de 34-jarige verdachte aan kwam lopen. Zij hadden hem gecontroleerd en zijn identiteit vastgesteld. Er was op dat moment onvoldoende bewijs voor een aanhouding. De fiets stond niet als gestolen geregistreerd en de man leek geen gestolen goederen bij zich te hebben.

Niet veel later ziet de bewoner van de Adlansdyk de dader weer in de buurt van zijn woning lopen. Agenten zijn weer ter plaatse gegaan en kwamen wederom de 34-jarige verdachte tegen. De bewoner was er achter gekomen dat hij een grijze muts uit zijn woning miste. De verdachte bleek deze muts te dragen en werd hierop aangehouden.

Later bleek dat er diezelfde nacht ook een insluiping had plaatsgevonden in een schuur aan de Ds. S. Huismansstrjitte in Stiens. Hier was onder andere gereedschap weggenomen die in de doos op de witte fiets werd teruggevonden. Ook de witte fiets bleek uit de schuur te zijn weggenomen. De fiets en het gereedschap zijn in beslag genomen en er is aangifte gedaan.

De 34-jarige verdachte zit vast en wordt gehoord over beide insluipingen. De politie doet nader onderzoek en kijkt of de man misschien voor meerdere diefstallen in aanmerking komt.

Bent u getuige of heeft u meer informatie over deze zaken? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Preventiemaatregelen

In Stiens en de omgeving van Stiens is de laatste tijd een toename in woninginbraken te zien. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. Zorg ervoor dat u ramen en deuren goed afsluit. Monteer stevig hang- en sluitwerk en laat de sleutel niet aan de binnenkant van de deur zitten. Kijk voor meer preventietips op onze themapagina ‘woninginbraak’.

Verdachte situatie

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen. 

]]>
53.2643997 5.752342999999996
Stiens - Man aangehouden na woninginbraak en diefstal auto https://www.politie.nl/nieuws/2016/september/15/01-man-aangehouden-na-woninginbraak-en-diefstal-auto.html De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor woninginbraak, huisvredebreuk en diefstal. nieuwsbericht Thu, 15 Sep 2016 08:32:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2016/september/15/01-man-aangehouden-na-woninginbraak-en-diefstal-auto.html 2016-09-15T08:32:00Z De man had bij de woning van een vrouw aan de Ophirstrjitte in Stiens de ruit van de voordeur vernield. De man en de vrouw zijn bekenden van elkaar, maar de vrouw wilde de man niet binnenlaten. De verdachte zou vervolgens enkele goederen, waaronder sieraden uit de woning hebben weggenomen. Ook had hij bedreigende woorden geuit. Vervolgens fietste hij er vandoor. De gealarmeerde politie heeft de aangifte van de vrouw opgenomen en in de omgeving uitgekeken naar de man, maar hem op dat moment niet gevonden. Later in de nacht was de man opnieuw de woning van de vrouw binnengedrongen. Toen kon de man wel worden aangehouden. De man bleek inmiddels in het bezit te zijn van een vrachtwagen. De vrachtwagen was gestolen. Achterin de vrachtwagen lag zijn fiets met de uit de woning gestolen spullen en een neppistool. De vrachtwagen en de spullen zijn in beslag genomen. De verdachte is ingesloten voor verhoor.  

]]>
53.2569282 5.776497000000063
Noord Nederland - Vijftien woninginbraken opgelost in Noord Nederland https://www.politie.nl/nieuws/2016/september/14/01-inmiddels-15-woninginbraken-opgelost-in-noord-nederland.html Het Woninginbrakenteam (WIT) van de politie in Fryslân kreeg tijdens één van de vele onderzoeken naar woninginbraken zicht op drie mogelijke verdachten. Hierbij ging het om een 24-jarige vrouw uit Amsterdam, een 20-jarige man uit Gouda en een 21-jarige man uit Almere. nieuwsbericht Wed, 14 Sep 2016 12:25:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2016/september/14/01-inmiddels-15-woninginbraken-opgelost-in-noord-nederland.html 2016-09-14T12:25:00Z Nog voordat er tot een aanhouding overgegaan kon worden werd de 20-jarige man op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak in Hattum.
Nadat het onderzoek in de regio Oost Nederland was afgerond is de 20-jarige verdachte overgedragen aan de rechercheurs van het WIT in Fryslân. In het verdere onderzoek zijn ook de 21- jarige man en de 24-jarige vrouw aangehouden. Het trio wordt verdacht van 15 woningeninbraken in Noord-Nederland, waaronder in, Jelsum, Beetgumermolen, Readtsjerk, Oudega (SM), Leek, Jonkersvaart, Grolloo en Zwinderen. Daarnaast kwam ook nog een inbraak aan het licht gepleegd in het Zeeuwse Goes.

]]>
De mannelijke verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten voor 14 dagen in voorlopige hechtenis. De vrouwelijke verdachte is na verhoor weer heengezonden. Het onderzoek is op dit moment nog in volle gang.

]]>
Sporenonderzoek bij woninginbraak 53.2346703 5.783076199999982
Stiens - Tientallen woninginbraken voorkomen dankzij alerte getuigen https://www.politie.nl/nieuws/2016/juli/26/01-tientallen-woninginbraken-voorkomen-dankzij-alerte-getuige.html De politie heeft met de aanhouding van twee mannen (33 en 36 jaar) uit Leeuwarden vermoedelijk tientallen woninginbraken voorkomen. De mannen konden afgelopen zaterdagavond in Stiens worden aangehouden dankzij de melding van alerte getuigen en buurtbewoners. nieuwsbericht Tue, 26 Jul 2016 08:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2016/juli/26/01-tientallen-woninginbraken-voorkomen-dankzij-alerte-getuige.html 2016-07-26T08:17:00Z Bij hun aanhouding waren de verdachten in het bezit van een lijst met tientallen adressen in en om Leeuwarden. Het gaat om adressen van mensen die op vakantie zijn. Het heeft er alle schijn van dat de mannen rond reden om te kijken waar mensen op vakantie waren of gingen. Zo staan er op de lijst ook verschillende adressen waar een aantal dagen een caravan op de oprit heeft gestaan.

Beide verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter commissaris.

Wat kunt ú doen tegen woninginbraken?
U kunt zelf ook maatregelen nemen om een woninginbraak te voorkomen. Wacht niet tot het te laat is, maar volg deze tips op:

Op vakantie? Licht de buren in
Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven (niet alle planten op 1 tafel – dit maakt zichtbaar dat u met vakantie bent), de auto af en toe eens op uw oprit te zetten (zeker als u een caravan heeft) en af en toe een gordijn open of dicht te doen.

Dagje weg? Deur op slot!
Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u even naar de buren of boodschappen doen. Wees u ervan bewust dat als u boven bent, men zo binnen kan wandelen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

Bel 112 bij verdachte situaties
U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig, neem geen risico's! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is. De kans dat woninginbrekers opgepakt kunnen worden, neemt toe als u bij de politie meldt wanneer u verdachte zaken waarneemt. Lees voor meer informatie de folder ‘Wat is verdacht gedrag?’.

Slachtoffer? Doe aangifte!
Een woninginbraak is een ingrijpende gebeurtenis. De aanpak hiervan heeft dan ook topprioriteit bij de politie. U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte! Ook van een poging tot woninginbraak.

Kijk voor meer informatie op politie.nl

]]>
53.2643997 5.752342999999996
Stiens - Dankzij oplettende getuige 2 mannen aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2016/juli/24/01-dankzij-oplettende-getuige-2-mannen-aangehouden.html De politie heeft op zaterdagavond op de Linebeamleane twee mannen van 33 en een 36 jaar uit Leeuwarden aangehouden. nieuwsbericht Sun, 24 Jul 2016 09:16:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2016/juli/24/01-dankzij-oplettende-getuige-2-mannen-aangehouden.html 2016-07-24T09:16:00Z Bij de politie kwam een melding binnen dat er onbekende auto in de Lotusstrjitte was gezien en dat een van de inzittenden bij de voordeur van een woning was gaan kijken. Het was de melder bekend dat de bewoners van deze woning niet thuis waren.

                   

Door agenten werd direct een onderzoek in de omgeving gestart en de troffen de auto aan toen deze van een oprit van een woning aan de Ikeleane wegreed. De auto en inzittenden werden kort hierop gecontroleerd. In de auto werden aantekeningen aangetroffen met meerdere adressen erop. Hierop zijn de twee mannen aangehouden voor het voorbereiden van een inbraak en zijn overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek.

 

Bel 112 bij verdachte situaties in uw buurt

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen. 
Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden. Zij kunnen gevangenisstraffen en hoge boetes krijgen.

]]>
53.2643997 5.752342999999996
Stiens - Buschauffeur laat gevaarlijke automobilist stopen https://www.politie.nl/nieuws/2016/mei/18/01---buschauffeur-laat-gevaarlijke-automobilist-stopen.html Een buschauffeur heeft dinsdagmiddag op de N393 bij Stiens een 33-jarige automobilist uit Den Haag tot stoppen gedwongen. De bestuurder slingerde enorm met zijn auto en reed een aantal keren bijna van de weg. nieuwsbericht Wed, 18 May 2016 09:43:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2016/mei/18/01---buschauffeur-laat-gevaarlijke-automobilist-stopen.html 2016-05-18T09:43:00Z De buschauffeur had het sterke vermoeden dat de automobilist onder invloed van alcohol verkeerde en hij was dan ook bang dat er ongelukken zouden gaan gebeuren. Reden genoeg om direct via 112 de politie te waarschuwen. Bij een rotonde greep de chauffeur in en dwong de automobilist tot stoppen. Agenten lieten vervolgens de 33-jarige man uit Den Haag blazen. Hij bleek niet onder invloed van alcohol te verkeren. Gezien het gevaarlijke rijgedrag werd besloten om het rijbewijs van de man in te vorderen. Tevens werd een bloedproef bij hem afgenomen omdat agenten het sterke vermoeden hadden dat hij onder invloed van drugs verkeerde. Tegen de 33-jarige man werd proces-verbaal opgemaakt.

]]>
53.2643997 5.752342999999996
Zurich - Vrouw gewond na eenzijdig ongeval https://www.politie.nl/nieuws/2016/januari/6/01-vrouw-gewond-na-eenzijdig-ongeval.html Een 37-jarige automobiliste uit Stiens is in de nacht van dinsdag op woensdag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval. nieuwsbericht Wed, 06 Jan 2016 07:16:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2016/januari/6/01-vrouw-gewond-na-eenzijdig-ongeval.html 2016-01-06T07:16:00Z De vrouw reed op de N31 en is door onbekenden oorzaak naast de berm geraakt. De auto is over de kop geslagen en tot stilstand gekomen tegen een vangrail. De bestuurster is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Zij was wel aanspreekbaar. Het is nog onbekend of de weeromstandigheden van invloed waren op het ongeval. De Verkeersongevallenanalyse van de politie onderzoek het ongeval.

]]>
53.11117780000001 5.394751100000008
Ameland - Vijf jongemannen aangehouden voor openlijk geweld https://www.politie.nl/nieuws/2015/augustus/11/01---vijf-jongemannen-aangehouden-voor-openlijk-geweld.html De politie heeft maandag 10 augustus vijf jongemannen aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. De vijf waren in de nacht van zaterdag op zondag betrokken bij de mishandeling van een 19-jarige inwoner van Twijzelerheide. Het slachtoffer liep door de mishandeling meerdere breuken in zijn kaken op. Hij moest dan ook worden geopereerd in het ziekenhuis. nieuwsbericht Tue, 11 Aug 2015 07:12:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2015/augustus/11/01---vijf-jongemannen-aangehouden-voor-openlijk-geweld.html 2015-08-11T07:12:00Z In de nacht van zaterdag op zondag fietste het 19-jarige slachtoffer samen met een vriend over de Strandweg in Buren. Nabij de kruising stond een groep van zo’n tien jongeren. Vanuit deze groep werd gescholden. Beide fietsers vroegen naar de aanleiding en daarop werden ze aangevallen door een deel van de groep. Het 19-jarige slachtoffer werd geslagen en geschopt en raakte daardoor gewond. De jongeman uit Twijzelerheide werd per ambulance naar een huisarts op het eiland gebracht. Zijn vriend liep geen letsel op. Daar werd duidelijk dat medische hulp in een ziekenhuis op de vaste wal noodzakelijk was.

]]>
De politie deed zondag en maandag onderzoek naar deze zware mishandeling. Daarbij werd onder andere gesproken met getuigen en betrokkenen. Uiteindelijk resulteerde dit maandagmiddag in de aanhouding van een 21-jarige inwoner van Stiens, een 22-jarige inwoner van Veendam, een 20-jarige inwoner van Oostzaan en twee inwoners van Zwolle van 18 jaar. De vijf werden naar het cellencomplex van het politiebureau in Leeuwarden gebracht. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

]]>
Dame in gesprek met twee agenten, van wie één in de politieauto zit 53.44056399999999 5.658765899999935
Stiens - Man omgekomen bij zwaar verkeersongeval https://www.politie.nl/nieuws/2015/juli/11/01-man-omgekomen-bij-zwaar-verkeersongeval.html Bij een ernstig verkeersongeval op de Middelsedyk in Stiens is zaterdagmiddag een 63-jarige automobilist uit Mildam om het leven gekomen. De bijrijdster, zijn 60-jarige vrouw is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Over haar toestand is niets bekend. nieuwsbericht Sat, 11 Jul 2015 17:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2015/juli/11/01-man-omgekomen-bij-zwaar-verkeersongeval.html 2015-07-11T17:27:00Z Zaterdagmiddag rond 14.30 uur rukten de hulpdiensten massaal uit op basis van dit verkeersongeval. Ter plekke bleek een personenauto in brand te staan en hadden omstanders de vrouw uit de auto bevrijd. Een passerende huisarts ontfermde zich direct over de gewonde vrouw.
Door de hitte lukte het niet om de brandende auto te blussen en de man uit de auto te bevrijden. Direct daarna arriveerden de hulpdiensten. De weg werd afgezet door de politie, de brandweer bluste de brandende auto en er werd direct hulp geboden aan de zwaargewonde vrouw.

]]>
Op basis van onderzoek bleek dat de auto in botsing was gekomen met een bus uit Duitsland. In de bus zaten kinderen uit Duitsland die terug kwamen van een vakantie op Ameland. De 68-jarige buschauffeur uit Blomberg (D) werd ter plekke aangehouden en hij werd voor verhoor overgebracht naar een politiebureau. De kinderen waren niet gewond en zij werden uit de bus gehaald.
De kinderen werden vervolgens overgeplaatst andere bussen van het Duitse gezelschap, die achter deze bus aankwamen. De begeleiders van deze kinderen hebben zich over hen ontfermd. Opvang aan deze kinderen werd aangeboden, maar daar is geen gebruik van gemaakt.
Het onderzoek naar de toedracht van dit ongeval loopt nog volop. De politie heeft ter plekke sporenonderzoek verricht, met diverse getuigen gesproken en zal de buschauffeur horen.

]]>
Politiebus 53.2646525 5.751721099999941
Sexbierum - Automobilist in sloot https://www.politie.nl/nieuws/2015/juni/25/01-automobilist-in-sloot.html Een 53-jarige automobilist uit Stiens is woensdagochtend met zijn auto in een sloot beland. nieuwsbericht Thu, 25 Jun 2015 07:06:03 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2015/juni/25/01-automobilist-in-sloot.html 2015-06-25T07:06:03Z De man reed over de Frjentsjerterdyk in Sexbierum toen hij de controle over het voertuig verloor. De man had vermoedelijk een te lage bloedsuikerspiegel. Hij is voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht. Het rijbewijs van de man is ingenomen, zodat het CBR kan beoordelen of de man nog geschikt is om te rijden.

]]>
53.2643997 5.752342999999996