Alle berichten | Ooststellingwerf | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/fryslan/ooststellingwerf.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Ooststellingwerf nl Thu, 22 Feb 2018 15:00:50 GMT 2018-02-22T15:00:50Z nl Appelscha - Man aangehouden na gijzeling https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/23/01-man-aangehouden-na-gijzeling.html De politie heeft vrijdagavond een 48-jarige man uit Appelscha aangehouden in een café aan de Boerestreek. Hij had enige tijd de aanwezige 53-jarige bareigenaar gegijzeld. nieuwsbericht Sat, 23 Dec 2017 08:13:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/december/23/01-man-aangehouden-na-gijzeling.html 2017-12-23T08:13:00Z De man was rond kwart voor tien ’s avonds het café binnen gekomen. Hij toonde een vuurwapen en stuurde alle aanwezigen naar buiten, op de bareigenaar na. Na de meldingen zijn meerdere politie-eenheden naar de Boerestreek gegaan. De directe omgeving werd afgezet. Er is meerdere keren contact met de verdachte geweest. Uiteindelijk stemde hij er rond middernacht in toe om de bareigenaar naar buiten te laten gaan. Daarna kwam ook de verdachte naar buiten en hij kon worden aangehouden. In het pand werd een gaspistool aangetroffen. De verdachte, die een verwarde indruk maakte, is voor een nader onderzoek naar het bureau gebracht. Het pistool is in beslag genomen.

]]>
In de boeien, aangehouden 52.953587 6.337433000000033
Haulerwijk - Drie aanhoudingen na ontdekken drugslab https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/30/01-drie-aanhoudingen-na-ontdekken-drugslab.html De politie heeft vanochtend vroeg in een woning aan de Slotenmaker de Bruineweg een laboratorium voor de productie van synthetische drugs ontdekt. Tijdens de actie werden drie verdachten aangehouden. Een gespecialiseerd team van de politie, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), gaat in de loop van de dag het drugslab ontmantelen. nieuwsbericht Thu, 30 Nov 2017 12:08:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/november/30/01-drie-aanhoudingen-na-ontdekken-drugslab.html 2017-11-30T12:08:00Z Bij de politie kwam onlangs een anonieme tips binnen dat in de woning mogelijk een drugslaboratorium zou zitten. Reden om nader onderzoek te doen. Tijdens dit onderzoek kwam informatie binnen dat in de bossen bij Norg een aantal keren drugsafval was gedumpt. Voorbijgangers waren hier getuige van en werden bedreigd. 

]]>
Nadat voldoende bewijs was verzameld, werd besloten om een inval in de woning te doen. Een arrestatieteam (AT) viel vanochtend vroeg het pand binnen. Daarbij werden drie mannen aangehouden, waaronder een 55-jarige man die staat ingeschreven op het adres. De twee andere verdachten hebben geen vaste woon- en/of verblijfplaats. Na de aanhoudingen werden de woning en de bijgebouwen doorzocht. In een schuur werd vervolgens een laboratorium aangetroffen voor de productie van synthetische drugs . Het LFO is inmiddels in Haulerwijk en doet nader onderzoek naar het soort synthetische drugs en gaat vervolgens het lab ontmantelen. 

]]>
Burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf werkt nauw samen met de politie en het Openbaar Ministerie als het gaat om de aanpak van ondermijnende criminaliteit. “Dit wordt door de gemeente Ooststellingwerf niet geaccepteerd en we nemen al langere tijd maatregelen om deze praktijken aan te pakken. We gaan onderzoeken of we de woning voor een aantal maanden kunnen sluiten op grond van artikel 13B van de Opiumwet,” aldus Oosterman.  

]]>
Het politieonderzoek gaat uiteraard verder. De aangehouden verdachten worden in de loop van de dag door rechercheurs gehoord. Daarnaast verricht forensische opsporing sporenonderzoek in Haulerwijk en ook wordt gesproken met buurtbewoners en andere getuigen. Meer aanhoudingen en invallen op andere locaties sluit het onderzoeksteam niet uit. 

]]>
Dit soort drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

]]>
Onderzoek van drugslaboratorium 53.0650404 6.344918699999994
Leek / Haule - Trio verdacht van kraken autowasstraten (update) https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/21/01-trio-verdacht-van-kraken-autowasstraten.html De politie heeft dinsdag 19 september 2017 in Leek en Haule drie personen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij inbraken in diverse autowasstraten in het grensgebied van Groningen, Friesland en Drenthe. Het trio, uit Leek en Haule (leeftijd 25, 24 en 26 jaar), is ingesloten voor verhoor. nieuwsbericht Mon, 06 Nov 2017 14:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/21/01-trio-verdacht-van-kraken-autowasstraten.html 2017-11-06T14:49:00Z In de afgelopen weken is het zeker zes keer voorgekomen dat geldautomaten in autowasstraten open zijn gebroken. De verdachten hadden het daarbij voorzien op contant geld. Na de aanhouding zijn in de woningen van verdachten huiszoekingen geweest. De politie kwam het drietal op het spoor naar aanleiding van camerabeelden en getuigenverklaringen. De mannen zijn nog ingesloten en worden morgen voorgeleid aan de Rechter Commissaris. 

- UPDATE - 

6-11-2017 - De mannen werden in eerste instantie verdacht van betrokkenheid bij zes inbraken in diverse autowasstraten, de diefstal van een boot met buitenboordmotor en twee inbraken in kantines van sportcomplexen. De inbraken vonden plaats in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Gestolen spullen terug naar eigenaren
Naar aanleiding van doorzoekingen in woningen, verklaringen van verdachten en ander onderzoek is inmiddels gebleken dat de mannen worden verdacht van 24 inbraken.
De mannen hadden het vooral voorzien op bosmaaiers, bladblazers en grasmaaiers. Ook waren kluizen met geld weggenomen. Eén kluis is inmiddels teruggevonden. Omdat er aangiften zijn gedaan kon de politie een groot deel van de inbeslaggenomen goederen teruggeven aan de rechtmatige eigenaren.

De verdachten hebben allen een bekentenis afgelegd. Twee verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. De voorlopige hechtenis van één verdachte is onder specifieke omstandigheden geschorst.

]]>
53.1616114 6.390616499999965
Haulerwijk - Politie onderzoekt poging plofkraak (Update) https://www.politie.nl/nieuws/2017/oktober/16/01-politie-onderzoekt-poging-plofkraak.html De politie is een onderzoek gestart na een poging plofkraak aan de Oosterwoldseweg in Haulerwijk. Daarbij wordt samengewerkt met diverse partners. nieuwsbericht Mon, 16 Oct 2017 07:35:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/oktober/16/01-politie-onderzoekt-poging-plofkraak.html 2017-10-16T07:35:00Z In de nacht van zondag 15 op maandag 16 oktober is rond 3 uur ‘s nachts een poging plofkraak geweest aan de Oosterwoldseweg in Haulerwijk. Omwonenden hebben stemmen gehoord en hoorden een auto met hoge snelheid wegrijden. Agenten zagen dat er met een pinautomaat geknoeid was.

]]>
Een specialist van het Team Explosieven Verkenning heeft een eerste onderzoek verricht en geconstateerd dat er mogelijk een explosief aanwezig is in de pinautomaat. Dat is de reden geweest dat de Explosieven Opruimingsdienst is gealarmeerd. Uit voorzorg is een tiental woningen aan de Oosterwoldseweg ontruimd. De bewoners worden opgevangen in het woonzorgcentrum Sinnehiem in Haulerwijk. 

]]>
Vanwege het incident werkt de politie samen met een aantal partners ter plaatse. Naast de Explosieven Opruimingsdienst is ook Veiligheidsregio Fryslân aanwezig. Bovendien is er contact met de gemeente Ooststellingwerf. Om dit incident het hoofd te kunnen bieden is opgeschaald volgens de zogenaamde GRIP-structuur. Vanwege deze poging, en de mogelijke aanwezigheid van een explosief, gaat het hier om GRIP 1. Op de website van Veiligheidsregio Fryslân is informatie te vinden over de opschalingstructuur.

]]>
De politie is met een onderzoek gestart. Daarom komt de politie graag in contact met mensen die iets opvallends of verdachts hebben gezien. Dat kan iets verdachts zijn in de nacht van zondag op maandag, maar ook in de dagen ervoor. Naast eventuele getuigen die iets hebben gezien, is de politie ook op zoek naar camerabeelden. De politie weet dat veel mensen tegenwoordig gebruik maken van een beveiligingscamera in of om hun woning. Als dit in Haulerwijk ook zo is, komt de politie graag in contact. Bovendien wijst de politie graag naar het project 'Camera in beeld'. Met een overzicht van camera's kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. 

]]>
Er zijn diverse manieren  om met de politie in contact te komen. De politie is telefonisch bereikbaar via 0900-8844 (lokaal tarief). Maar ook via de website is het mogelijk om de politie te contacten. Zo kunnen meldingen ook digitaal worden doorgegeven. Kijk voor de contactmogelijkheden op www.politie.nl/contact.

]]>
De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft een vermoedelijk explosief uit de pinautomaat gehaald. Materiaal daarvan is veilig gesteld voor nader onderzoek. Het overige wordt daarna op een veilige plek tot ontploffing gebracht.

Intussen heeft zich een getuige gemeld die een donkerkleurige Audi station heeft zien wegrijden. Via een getuigenoproep wordt daar extra aandacht voor gevraagd. 

Op de Facebookpagina van Politie Zuid Oost Fryslan is maandagochtend vroeg een video gepost met daarin de eerste informatie en een getuigenoproep.

Even na 09.00 uur is de opschaling naar GRIP-1 teruggebracht naar GRIP-0. De afzettingen worden opgeheven en de bewoners van de Oosterwoldseweg kunnen weer terug naar hun woningen.

 

]]>
Afzetlint 53.0612843 6.331901600000037
Smilde - Aanhouding na bedreiging dankzij alerte getuige https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/7/01-aanhouding-na-bedreiging-dankzij-alerte-getuige.html De politie heeft dinsdag 5 september een 43-jarige man uit Appelscha aangehouden op verdenking van bedreiging. Het is de politie gelukt de verdachte op te sporen mede dankzij een alerte getuige en particuliere camerabeelden. nieuwsbericht Thu, 07 Sep 2017 09:23:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/september/7/01-aanhouding-na-bedreiging-dankzij-alerte-getuige.html 2017-09-07T09:23:00Z Zaterdagavond 2 september probeerde iemand het geldkistje uit een verkoopkraampje langs de Kanaalweg in Smilde open te breken. De eigenaar zag dit gebeuren en sprak de dief aan. Hierop bedreigde de dief de eigenaar en ging er met een geldbedrag vandoor. De dief is nog even gevolgd, maar kon uiteindelijk toch ontkomen.

Gereedschap

De gealarmeerde politie heeft in de omgeving ook gezocht naar verdachte, maar deze op dat moment niet gevonden. Wel werd in de buurt van het geldkistje gereedschap gevonden wat bij de diefstal was gebruikt. Dit werd in beslag genomen voor nader onderzoek.

Belangrijke getuige

De verdachte was na het incident weggefietst in de richting van Assen. In Assen bleek een particulier te zijn die camerabeelden had, waarop de verdachte te zien was. Deze beelden zijn gedeeld onder de agenten, maar dat leverde niet direct herkenning op. Vervolgens meldde zich een getuige die vlak voor het incident een persoon had zien fietsen die voldeed aan het signalement. De getuige kende de identiteit van deze persoon. In overleg met de officier van justitie zijn de beelden ook aan deze getuige getoond, waarna de identiteit bevestigd kon worden.

Aanhouding

De verdachte kon vervolgens in zijn woning worden aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of de verdachte langer moeten blijven vastzitten.

Camera in beeld

De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben.

]]>
52.9606617 6.457316399999968
Oosterwolde - Man overleden na schietincident in woning https://www.politie.nl/nieuws/2017/augustus/27/01---man-overleden-na-schietincident-in-woning.html Een 51-jarige inwoner van Oosterwolde is in de nacht van zaterdag om zondag om het leven gekomen bij een schietincident in zijn woning aan de Stegingaweg. Diezelfde nacht konden agenten vier verdachten aanhouden. Het onderzoek naar de aanleiding is nog in volle gang. nieuwsbericht Sun, 27 Aug 2017 04:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/augustus/27/01---man-overleden-na-schietincident-in-woning.html 2017-08-27T04:17:00Z Net na middernacht kwam bij de Meldkamer Noord-Nederland melding binnen dat in een woning in Oosterwolde zou zijn geschoten. Meerdere agenten gingen naar de Stegingaweg. In de woning vonden ze het 51-jarige slachtoffer. Samen met het personeel van de ambulancedienst en de traumahelikopter werd geprobeerd het leven van deze man te redden. Dit lukte helaas niet en het slachtoffer overleed in zijn eigen woning. 

]]>
Direct werd begonnen met onderzoek. De straat werd daarvoor afgezet.  In en rondom de woning werd sporenonderzoek verricht, daarbij werd ook een speurhond ingezet. Ook werden getuigen en betrokkenen gehoord. Tijdens het schietincident waren naast het slachtoffer nog twee mannen aanwezig in de woning. Na onderzoek kon dit duo als verdachte worden aangemerkt. Het gaat om een 53-jarige inwoner van de gemeente Noordenveld en een 58-jarige inwoner van Oosterwolde. De twee werden dan ook aangehouden. Later die nacht werden elders in Oosterwolde nog een 41-jarige  vrouw uit die plaats en een man van 42 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij dit schietincident. Alle vier werden voor nader onderzoek ingesloten. 

]]>
Politielogo op zijkant politieauto 53.09509269999999 6.445540899999969
Oosterwolde - Man aangehouden op verdenking van diefstal https://www.politie.nl/nieuws/2017/augustus/26/01---man-aangehouden-op-verdenking-van-diefstal.html De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal van lood. De aanhouding ging gepaard met het nodige verzet. Diezelfde nacht vonden in Oosterwolde een aantal diefstallen en pogingen tot inbraak plaats. Mogelijk dat de 42-jarige man daarvoor ook in aanmerking komt. Nader onderzoek volgt dan ook. nieuwsbericht Sat, 26 Aug 2017 08:12:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/augustus/26/01---man-aangehouden-op-verdenking-van-diefstal.html 2017-08-26T08:12:00Z Surveillerende agente kregen een melding dat op het platte dak van een winkel aan de 13 Aprilstraat een man was gesignaleerd. Een buurtbewoner had hem betrapt en waarschuwde direct via 112 de politie. Vanwege eerdere meldingen over diefstallen en pogingen tot inbraak in het dorp waren agenten al actief aan het surveilleren in Oosterwolde. Ze waren dan ook zeer snel ter plaatse. Bij het pand aangekomen zagen ze nog net dat iemand van het platte dak sprong. De man probeerde te vluchten. Achter het pand stonden inmiddels ook twee agenten. Ze wisten de 42-jarige man aan te houden. Hij probeerde nog te ontkomen door veel verzet te bieden. Hij slaagde hier niet in en de verdachte werd vervolgens door agenten overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. 

]]>
52.9888205 6.29469359999996
Waskemeer - Politie zoekt specifieke getuige in onderzoek ongeval Waskemeer https://www.politie.nl/nieuws/2017/juli/27/01-politie-zoekt-specifieke-getuige-in-onderzoek-ongeval-waskemeer.html Het onderzoek naar het ongeval in Waskemeer afgelopen zondag 23 juli loopt nog. De oorzaak waardoor de auto in het water is gereden is nog niet bekend. De politie is op zoek naar een specifieke getuige. Uit verklaringen van omwonenden blijkt dat een man mogelijk getuige is geweest van het ongeval aan de Compagnonsweg waarbij een auto in het water reed. Hierbij waren zes mensen betrokken. Alle zes werden naar het ziekenhuis gebracht, vier van hen moesten blijven. nieuwsbericht Thu, 27 Jul 2017 12:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/juli/27/01-politie-zoekt-specifieke-getuige-in-onderzoek-ongeval-waskemeer.html 2017-07-27T12:53:00Z De mogelijke getuige klopte na het ongeval bij een van de omwonenden aan en vroeg om een tractor om de auto uit het water te trekken. Volgens de omwonenden had de man gezegd dat hij had gezien dat de auto het water was ingereden. De man zou ongeveer 50 jaar zijn en 1.80 mtr. Hij had een blanke huidskleur, donkerblond golvend haar. Hij droeg een driekwart grijze jas en een broek in dezelfde kleur. Hij sprak vermoedelijk de Friese taal. Hij fietste mogelijk op een (leger)groene damesfiets.

 

]]>
Bent u de getuige die hierboven door de omwonenden wordt omschreven en heeft u nog niet met de politie gesproken? Wij willen graag in contact komen met u. U kunt bellen via 0900-8844.
 

]]>
53.060481 6.293119299999944
Waskemeer - Auto te water, meerdere gewonden waarvan twee ernstig https://www.politie.nl/nieuws/2017/juli/24/01---auto-te-water-meerdere-gewonden-waarvan-twee-ernstig.html Bij een ongeval zondagavond 23 juli waarbij een auto te water raakte op de Compagnonsweg in Waskemeer waren zes mensen betrokken. nieuwsbericht Mon, 24 Jul 2017 07:32:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/juli/24/01---auto-te-water-meerdere-gewonden-waarvan-twee-ernstig.html 2017-07-24T07:32:00Z  Alle zes werden naar het ziekenhuis gebracht, vier van hen, een 9-jarige jongetje en zijn 40-jarige moeder (beiden uit Leeuwarden), een 19-jarig meisje uit Haulerwijk en haar 19-jarige vriend uit Groningen, tevens de bestuurder, moesten blijven. De andere twee, een 32-jarige vrouw en een 15-jarige jongen, beiden uit Drachten konden na controle weer naar huis. De 9-jarige en het 19-jarig meisje  liggen in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Verschillende buurtbewoners hebben de hulpverleningsdiensten meegeholpen om de inzittenden uit het water te halen. De afdeling Verkeersongevallen Analyse (VOA) van de politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. De politie heeft met meerdere mensen ter plekke gesproken. Bent u getuige geweest van het ongeval, heeft u geholpen om de inzittenden uit het water te halen en heeft u nog niet met ons gesproken? Neem dan contact met ons op via 0900-8844. 

]]>
Ambulance 53.0563837 6.28137449999997
Drachten - Twee huizen en 80.000 euro in beslag genomen https://www.politie.nl/nieuws/2017/juni/29/01-twee-huizen-en-80.000-euro-in-beslag-genomen.html De politie hield op dinsdag 20 juni twee mannen van 28 en 27 jaar uit Drachten en een vrouw van 31 jaar uit Appelscha aan. Zij worden verdacht van witwassen, het faciliteren van hennepteelt en de illegale handel in hennep. nieuwsbericht Thu, 29 Jun 2017 11:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2017/juni/29/01-twee-huizen-en-80.000-euro-in-beslag-genomen.html 2017-06-29T11:53:00Z Tijdens een zoeking in twee woningen en een bedrijfspand nam de politie 80.000 euro in beslag. Ook is beslag gelegd op twee andere woningen en verschillende bankrekeningen. De woningen hebben een gezamenlijke waarde van 140.000 euro.

]]>
Eerdere aanhoudingen van de 28 jarige man uit Drachten, de hoofdverdachte, zorgden ervoor dat de politie een onderzoek opstartte. Eind 2016 hield de politie hem namelijk staande tijdens een verkeerscontrole. Bij die controle troffen de agenten in zijn bedrijfsbus ruim 1 kilo hennep en ruim 1800 euro aan. Het geld en de bus werden in beslag genomen. De verdachte ging voor verhoor mee naar het bureau. In de periode daarna hield de politie de man aan bij een growshop aan De Roef in Drachten. Hij had toen enkele duizenden euro’s contant geld en enkele grammen softdrugs bij zich.

]]>
De Drachtster wordt verdacht van het verkopen van hennep en het faciliteren van de illegale hennepteelt. Hij zou vanuit de growshop goederen hebben verkocht, waarvan hij weet dat ze gebruikt worden bij de illegale hennepteelt. Op de woningen heeft de politie beslag gelegd, om ze eventueel later te kunnen verrekenen met de illegale inkomsten. De politie gaat verder met het onderzoek. De verdachten zijn in vrijheid gesteld, maar blijven verdachte en zijn in afwachting van een eventuele vervolging door het Openbaar Ministerie.

]]>
Bestrijding van de lokale handel in drugs heeft de aandacht van de politie. Elke plaats waar wordt gedeald pakt de politie dan ook aan. Het gebruik van drugs leidt tot meer criminaliteit en heeft schadelijke effecten voor de volksgezondheid.

]]>
Vermoedt u dat er in uw wijk in drugs wordt gehandeld? Dan kunt u met de politie bellen via 0900-8844 (lokaal tarief). Kijk voor meer informatie over de risico’s en de aanpak van drugs op de themapagina drugs.

]]>
53.0925814 6.058637299999987