Alle berichten | Terschelling | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/fryslan/terschelling.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Terschelling nl Tue, 06 Jun 2023 03:02:59 GMT 2023-06-06T03:02:59Z nl Terschelling - Aangespoeld lichaam na 67 jaar geïdentificeerd https://www.politie.nl/nieuws/2020/augustus/17/opnieuw-aangespoeld-lichaam-na-67-jaar-geidentificeerd.html Er is opnieuw een match met een tot voor kort anoniem graf op de Algemene Begraafplaats op West-Terschelling. Dit na uitvoerig DNA-onderzoek in nauwe samenwerking met het NFI. Het gaat om Johannes Garstenveld, die in 1922 werd geboren in Den Helder. De identificatie is het gevolg van een eerdere DNA-match van de kapitein van de Westland, Andries Penning. Mon, 17 Aug 2020 13:04:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/augustus/17/opnieuw-aangespoeld-lichaam-na-67-jaar-geidentificeerd.html 2020-08-17T13:04:00Z Anonieme graven
Op de Algemene Begraafplaats op West-Terschelling liggen stoffelijke overschotten van niet geïdentificeerde personen die tussen 1953 en 1987 zijn begraven. In 2011 zijn op de Waddeneilanden alle anonieme graven vanaf 1953 geopend. Er werden botfragmenten afgenomen in de hoop op die manier DNA vast te stellen. Deze profielen zijn opgeslagen in de landelijke DNA-bank van vermiste personen.

DNA-match
Vorig jaar ontstaat er een DNA-match met het profiel van een onbekend persoon, nadat de 69-jarige zoon DNA afstaat. Het blijkt te gaan om de sinds 1953 vermiste kapitein van het schip Westland, Andries Penning uit Vlaardingen. Bekend is dat in het naastgelegen graf een onbekend overleden persoon ligt die drie weken eerder is aangespoeld dan Penning. Daardoor ontstaat het vermoeden dat deze overleden persoon mogelijk ook een bemanningslid van het schip Westland is.

Ingewikkelde stamboomconstructies
De afgelopen maanden zet rechercheur Miranda Wahle, coördinator Vermiste Personen en NN-lijken (Nomen Nescio, naam onbekend) zich in om op zoek te gaan naar nabestaanden van de bemanningsleden van het schip Westland. “Dit is moeilijker dan je in eerste instantie zou denken. Ik raakte verzand in allerlei ingewikkelde stamboomconstructies.” Uiteindelijk is het gelukt om in contact te komen met familieleden van de bemanningsleden en namen forensisch rechercheurs met toestemming DNA bij hen af.

Neven en nichten
Dit gebeurt ook bij de kinderen van broers van Johannes Garstenveld. Het lijkt een mogelijke match te zijn, maar dit kan niet met 100% zekerheid worden gezegd. Daarvoor is DNA nodig van de ‘de vrouwelijke lijn’. Miranda: “We komen in contact met de zoon van de zus van de moeder van Garstenveld. Dit leidt tot één mogelijkheid, hij wil DNA afstaan en dit blijkt een match!”
De combinatie van de mannelijke- en vrouwelijke DNA levert voldoende bewijskracht op om met zekerheid te kunnen zeggen dat er sprake is van een match: het gaat om de in 1922 geboren Johannes Garstenveld uit Den Helder.

DNA afstaan
Er zijn nog vele graven van onbekenden, maar er zijn ook nog veel mensen die een familielid missen en die geen DNA hebben afgestaan. Miranda: “Soms wordt er gedacht dat een vermissingszaak te oud is. Maar ook nu blijkt dat zelfs een vermissingszaak van 67 jaar oud met de huidige DNA-technieken kan leiden tot identificering”. Op deze manier kan er voor nabestaanden een einde komen aan de onduidelijkheid en onzekerheid over het lot van hun dierbare. De overleden persoon krijgt letterlijk een naam, wat erg waardevol is voor de familie.
Dit is de reden dat de politie nabestaanden van vermiste personen nog steeds vraagt om DNA af te staan. “Zo hopen we meer anonieme overleden personen te kunnen identificeren”, zegt Miranda. Zelfs in vermissingszaken vanaf 1920 kan de politie nog wat betekenen. Iemand die een familielid mist en DNA willen afstaan kan contact opnemen via coldcase@politie.nl.

Meer informatie
Lees hier meer over het identificatieproces rondom onbekende doden of open de folder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

 

]]>
53.3978747 5.3466786
Terschelling - Opnieuw onbekende dode geïdentificeerd https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/30/terschelling.html Opnieuw heeft een langvermiste die op het eiland Terschelling als onbekende dode is begraven, zijn naam teruggekregen. De man die in november 1967 op het eiland aanspoelde, blijkt zeeman Kees van Rijn te zijn uit Katwijk. Dit is donderdag bekend geworden. Thu, 30 Jan 2020 22:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/30/terschelling.html 2020-01-30T22:00:00Z Nabestaanden van Van Rijn hebben begin januari DNA afgestaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft dit vergeleken met DNA-profielen in de Databank Vermiste Personen van de politie. Het coldcase team van de Eenheid Den Haag heeft de nabestaanden donderdagmiddag het nieuws verteld.

]]>
Eerdere identificatie

De nieuwe match is een direct gevolg van een eerdere identificatie. Nabestaanden van Van Rijn hoorden deze winter het nieuws dat een onbekende dode op Terschelling was geïdentificeerd nadat zijn nabestaanden DNA hadden afgestaan bij het coldcase team van de Eenheid Rotterdam. Het ging om kapitein Andries Penning van het schip De Westland. Naar aanleiding van dit nieuws, besloot een familielid van Van Rijn om ook DNA af te staan.

]]>
Orion

Kees van Rijn maakte als 22-jarige deel uit van de bemanning van de KW37 Orion die op 28 oktober 1967 in zeer zware storm verging op de Noordzee bij Terschelling. Alle zes bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Van hen is nu alleen de schipper, Jan Nijgh, nog niet gevonden.

]]>
Zeeslachtoffers

Het coldcase team van de Eenheid Den Haag begon in 2014 aan het project ‘Zeeslachtoffers’, samen met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) en het Nederlands Forensisch Instituut  (NFI). Bij honderdvijftig mensen van wie familie niet van zee is teruggekeerd, is wangslijm afgenomen. Dankzij vernieuwde technieken kon in 2018 al de 26-jarige matroos Arie van der Plas van de KW37 Orion worden geïdentificeerd.

]]>
De tijd dringt

‘Dat er nu een nieuwe match is, is geweldig nieuws’, reageert teamleider Izanne de Wit van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP). ‘Wij bekijken voortdurend een zaak opnieuw, om alsnog een match te vinden. Dat loont. Dit laat ook zien dat we achterblijvers op tijd moeten bereiken. De tijd dringt.’
De kans om iemand te identificeren is het grootst bij eerstegraads familieleden, zoals broers of zussen, ouders of kinderen. De Wit: ‘Om onbekende doden te identificeren hebben we écht referenten nodig. Ik hoop dat nabestaanden niet meer twijfelen, maar ook DNA afstaan als ze iemand in hun familie missen.’

]]>
Nieuwe kans

Sinds een wijziging van de Wet op de lijkbezorging in 2010 wordt altijd DNA-materiaal afgenomen van onbekende doden. Inmiddels is ook het DNA van vrijwel alle sinds 1920 aangespoelde onbekende drenkelingen opgenomen in de databank.
Nabestaanden van mensen die op zee vermist geraakt zijn, krijgen binnenkort opnieuw een kans om hun DNA af te staan aan rechercheurs van het coldcase team van de politie-eenheid Den Haag. ‘We horen steeds vaker dat nabestaanden die in 2014 geen DNA hebben afgestaan, dit alsnog graag willen doen’, vertelt Leo Simais van het coldcase team. ‘Die kans bieden we graag.’

Meer informatie kunt u opvragen via coldcase@politie.nl

]]>
53.3978747 5.346678600000018