Alle berichten | Waadhoeke | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/fryslan/waadhoeke.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Waadhoeke nl Wed, 29 Mar 2023 13:02:04 GMT 2023-03-29T13:02:04Z nl Franeker - Man overlijdt na verzet tegen agenten in woning Franeker https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/01-onderzoek-naar-overlijden-na-verzet-in-woning-franeker.html Vrijdagmiddag 1 juli is een man uit Franeker overleden in zijn woning nadat hij zich hevig verzette tegen agenten. Agenten waren samen met de hulpverlening aanwezig in de woning. De politie en de Rijksrecherche doen onderzoek naar deze situatie. Fri, 01 Jul 2022 18:59:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/01-onderzoek-naar-overlijden-na-verzet-in-woning-franeker.html 2022-07-01T18:59:00Z Vanmiddag kregen de politie het verzoek ter ondersteuning mee te gaan met de hulpverlening naar een woning aan de Franciscushof in Franeker. Toen agenten bij de woning aankwamen verzette de man zich hevig tegen de agenten. Hierop zagen zij zich genoodzaakt pepperspray en het stroomstootwapen te gebruiken. Toen agenten de man onder controle probeerden te brengen raakte hij buiten bewustzijn. Hierop is door agenten en medische hulpverleners de reanimatie gestart, maar deze mocht niet meer baten. De man is ter plaatse overleden.

]]>
Onderzoek gestart en Rijksrecherche in kennis gesteld

Het onderzoek naar deze situatie is gestart. Omdat bij deze situatie agenten betrokken zijn en een persoon is overleden, is ook de rijksrecherche in kennis gesteld om onafhankelijk onderzoek te doen. Dit is de standaardprocedure.

Update 16-12-2022:

Openbaar Ministerie: Geen verband tussen politieoptreden en overlijden man Franeker (https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/12/16/geen-verband-tussen-politieoptreden-en-overlijden-man-franeker).

]]>
53.1861718 5.54655224
Fryslân - Onderzoek naar hennepteelt in Fryslân - Zes aanhoudingen en drie kwekerijen aangetroffen https://www.politie.nl/nieuws/2022/maart/17/01-onderzoek-naar-hennepteelt-in-fryslan---zes-aanhoudingen-en-drie-kwekerijen-aangetroffen.html De politie heeft donderdagochtend op meerdere locaties in Fryslân zes aanhoudingen verricht in een onderzoek naar hennepteelt. Er zijn drie in werking zijnde hennepkwekerijen aangetroffen. Het politieonderzoek leidde naar een hoofdverdachte. Hij wordt verdacht van grootschalige kweek van en het handelen in hennep. Deze 31-jarige man uit Leeuwarden is donderdagochtend aangehouden in Leeuwarden. Er wordt op dit moment op acht locaties onderzoek gedaan door de politie. Thu, 17 Mar 2022 11:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/maart/17/01-onderzoek-naar-hennepteelt-in-fryslan---zes-aanhoudingen-en-drie-kwekerijen-aangetroffen.html 2022-03-17T11:19:00Z Op de Wommelserweg in Tzum werd een hennepkwekerij met enkele honderden planten aangetroffen. Op deze locatie zijn een 38-jarige man en een 30-jarige vrouw uit de gemeente Waadhoeke aangehouden. In een bedrijfspand aan de Pasteurweg in Leeuwarden werd een hennepkwekerij met enkele honderden planten aangetroffen. Daar is een 49-jarige man uit Franeker aangehouden. Aan de Barent Fockesstraat in Leeuwarden is een hennepkwekerij met ongeveer 100 planten aangetroffen. Een 27-jarige man uit Leeuwarden is hier aangehouden.

In een pand in Deinum trof de politie goederen aan waarmee hennep kan worden geknipt, gedroogd en verpakt. Op deze locatie is verpakte hennep in beslag genomen. Een 52-jarige man uit de gemeente Waadhoeke is aangehouden.

Op locaties in Bolsward en Hemelum zijn hennepkwekerijen in aanbouw aangetroffen. Deze locaties waren bijna gereed voor de kweek van hennep. In Bolsward en Hemelum zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Tot slot is er een zoeking geweest in een bedrijfspand in Leeuwarden. Hier zijn verschillende goederen aangetroffen die gebruikt kunnen worden voor het kweken van hennep. Deze goederen zijn in beslag genomen. Op deze locatie zijn ook twee voertuigen in beslag genomen.

Onderzoek gaat door
Alle hennepkwekerijen worden geruimd door specialisten. De aangetroffen planten en de verpakte hennep worden vernietigd. De zes aangehouden verdachten zitten vast en worden gehoord. Op dit moment wordt niet uitgesloten dat er nog doorzoekingen gaan plaatsvinden op andere locaties. Ook worden er mogelijk meer aanhoudingen verricht. In het onderzoek naar de hoofdverdachte wordt ook zijn financiële administratie doorgelicht. Zo wordt er onderzocht of er mogelijk sprake is van witwassen.

Hennepaanpak
De politie pakt hennepteelt stevig aan. Dit specifieke onderzoek richtte zich op een hoofdverdachte die mogelijk op meerdere locaties actief was. Hennepkwekerijen brengen gevaren met zich mee. Er zijn grote risico’s op brand- en waterschade, ook voor de omgeving. Ook geeft de aanwezigheid van criminelen een onveilig gevoel in de buurt.

Afpakken
Daarnaast wil de politie de organisatie achter hennepteelt hard aanpakken. Deze vorm van criminaliteit wordt gebruikt om er financieel beter van te worden. Misdaad mag niet lonen. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee.

]]>
53.14997362 5.56445658