Alle berichten | Arnhem | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/gelderland/arnhem.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Arnhem nl Sat, 24 Jul 2021 03:49:02 GMT 2021-07-24T03:49:02Z nl  Arnhem - Ontwikkelaar phishing software opgepakt https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/22/11-ontwikkelaar-en-verkoper-phishing-software-opgepakt.html De politie heeft dinsdag een 24-jarige man uit Arnhem aangehouden die een belangrijke faciliterende rol speelde bij phishing aanvallen. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het ontwikkelen, voorhanden hebben en verspreiden van phishing panels. De panels zijn gericht op het verzamelen van inloggegevens van klanten van banken. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam. Thu, 22 Jul 2021 12:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/22/11-ontwikkelaar-en-verkoper-phishing-software-opgepakt.html 2021-07-22T12:39:00Z Klik hier om de afbeelding hierboven in groter formaat te bekijken.

De politie hield dinsdag ook een 15-jarige jongen uit Loenen aan de Vecht aan. Hij wordt verdacht van de verkoop van phishing panels. Inmiddels is deze verdachte in afwachting van verder onderzoek in vrijheid gesteld. Bij een derde persoon, een 18-jarige jongen uit Hoogeveen werd gisteren huiszoeking gedaan.

De 24-jarige verdachte zou de software hebben ontwikkeld voor zogenoemde phishing panels. De ontwikkelaar is de belangrijkste schakel in het phishing proces. Zonder ontwikkelaar geen phishing. Met phishing panels kunnen andere kwaadwillenden phishing websites opzetten. Bij phishing bewegen criminelen slachtoffers ertoe om op een valse (betaal)link te klikken. Criminelen bedenken voortdurend nieuwe manieren om slachtoffers hiertoe aan te zetten. Bijvoorbeeld door te vragen een aangekondigde incasso te checken of, vooruitlopend op de levering van een op Marktplaats gekocht product, alvast 1 eurocent over te maken. De link leidt naar een vervalste bankensite die bijna niet van echt te onderscheiden is. De criminelen die achter de site zitten, zien de gegevens die het slachtoffer invoert. Zij loggen vervolgens met die gegevens in op de echte bankensite van het slachtoffer en halen zijn/haar rekening leeg.

Achterhalen identiteit nicknames

Het onderzoek naar deze verdachten gebeurde onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De Landelijke Eenheid, Team High Tech Crime (THTC) van de Dienst Landelijke Recherche, en de Eenheid Zeeland West Brabant werkten samen in dit onderzoek dat eind april van dit jaar startte.
THTC heeft met diverse specialisten van de Landelijke Eenheid, waaronder de Electronic Crimes Task Force (ECTF), de identiteit van de ontwikkelaar achterhaald, hem opgespoord en aangehouden. De Eenheid Zeeland West Brabant heeft phishing als thema en verzamelt informatie over dit onderwerp. Het onderzoek vloeide daar mede uit voort. Group-IB, een internationaal cybersecurity bedrijf met het Europees hoofdkantoor in Amsterdam, informeerde de politie over personen die onder een nickname op Telegram actief zouden zijn met het ontwikkelen van de software voor phishing panels en met de verkoop er van.
Bij de doorzoekingen van vandaag en gisteren zijn een vuurwapen, telefoons, laptops en andere gegevensdragers in beslaggenomen. Bij onderzoek hieraan is de broncode van het panel aangetroffen.

Groei phishing

Phishing maakt de laatste jaren een enorme groei door. Het is een vorm van zogenoemde ‘cybercrime as a service’; phishing kits en phishing panels maken het plegen van dit soort criminaliteit makkelijk en lijken de drempel er voor te verlagen. De impact van deze vorm van criminaliteit is enorm. Het schaadt het vertrouwen in het financiële verkeer en het brengt financiële schade toe aan slachtoffers en banken. In 2019 bedroeg de schade veroorzaakt door phishing 7,9 miljoen euro. In 2021 was dit 12,8 miljoen. Officier van Justitie Wieteke Koorn: “Digitale fraude, zoals bijvoorbeeld phishing, is een maatschappelijk probleem dat vraagt om een integrale aanpak. Een aanpak waarin politie, Openbaar Ministerie, banken, ministeries en andere partijen de handen ineen slaan en waarin zowel aandacht is voor opsporing en vervolging als preventie.”

Jarenlange schuld

Daders van het ontwikkelen en verkopen van phishing panels kunnen rekening houden met serieuze (strafrechtelijke) gevolgen. Vaak is er bij deze daders sprake van problematiek op verschillende gebieden, voor een deel te relateren aan het delinquente gedrag. Floor Jansen (THTC): “Er zit een groot verschil tussen de online en offline identiteit van deze daders. Online doen ze zich voor als stoere jongens die hun criminele zaakjes professioneel aanpakken, maar vaak komen we tóch uit bij een jochie op een slaapkamer. Ze houden er meestal weinig aan over. Sterker nog, ze blijven vaak zitten met een jarenlange schuld.”

Onderzoek afnemers

De politie kijkt naar de mogelijkheden voor vervolgonderzoek.

Telegram

De politie is zelf ook actief op Telegram, zichtbaar en onzichtbaar. 

In dit onderzoek plaatste het team het volgende bericht. (klik hier voor een groter formaat van onderstaande afbeelding.

]]>
Word geen slachtoffer van phishing. Kijk op: https://www.politie.nl/onderwerpen/phishing.html

Woordvoering: Landelijke Eenheid

]]>
Bovenstaande video werd gemaakt door de Eenheid Den Haag naar aanleiding van een eerder phishing onderzoek.

]]>
Telegrambericht van de Nederlandse politie aan de deelnemers van de betreffende Telegramgroep. 52.00113721 5.89259256
Arnhem - Schietincident bij horecagelegenheid Arnhem https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/10/02-arnhem-schietincident-bij-horecagelegenheid-arnhem.html De politie is op zoek naar getuigen van een schietincident in de Arnhemse Hoogstraat. Zaterdagochtend, even na 06:00 uur, werd daar geschoten bij een horecagelegenheid. Sat, 10 Jul 2021 10:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/10/02-arnhem-schietincident-bij-horecagelegenheid-arnhem.html 2021-07-10T10:09:00Z De schutter heeft ontzettend veel risico genomen. Tijdens het schietincident waren er medewerkers binnen, die op dat moment de zaak af wilden sluiten. Gelukkig raakte er niemand gewond.

Uiteraard is er direct een onderzoek opgestart. Vooralsnog is er niemand aangehouden.

Beelden en tips

Mensen die meer over het incident weten vragen we om zich te melden. Alle informatie, hoe klein ook, kan van belang zijn voor het politieonderzoek. Heb je iets gezien of gehoord, mogelijk beelden of anderszins relevante informatie? Neem contact op via 0900-8844. Ook volledig anoniem tippen is mogelijk via 0800-7000. Het gaat om een ruime omgeving rond de Hoogstraat en Korenmarkt in het centrum van Arnhem.

^SV 2021318924

]]>
51.98218318 5.90366535
Arnhem - Gezocht - Wie heeft informatie over brandstichting horecagelegenheid? https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/juni/02-arnhem---wie-heeft-informatie-over-brandstichting-horecagelegenheid.html Op maandag 31 mei woedde een heftige brand in een horecagelegenheid aan de Hoogstraat. De daders kwamen rond 04:00 uur ’s nachts met een motor of motorscooter bij het restaurant aan. Ze gingen enkele minuten het pand in, waarna ze weer naar buiten kwamen. verdachte Wed, 07 Jul 2021 14:47:43 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/juni/02-arnhem---wie-heeft-informatie-over-brandstichting-horecagelegenheid.html 2021-07-07T14:47:43Z Een van de personen liep vervolgens in de richting van de deur en stak iets aan. Terwijl de daders er weer op de motor vandoor gingen, ontstond een flits waarna brand uitbrak. De brand veroorzaakte veel schade, ook in het boven het restaurant gelegen bioscoop. Bovendien namen de daders veel risico omdat er op het moment van de brand mensen lagen te slapen in de naastgelegen appartementen. Gelukkig raakte niemand gewond.

]]>
Wie weet wie de personen op de beelden zijn?
Wie kan iets vertellen over de motor/motorscooter die de daders gebruikten? Weet u het merk of type?
Wie heeft iets gezien of gehoord dat mogelijk met de brandstichting te maken heeft?
Wie beschikt er over camerabeelden uit de omgeving van de Hoogstraat?

]]>
]]>
52.00113721 5.89259256
Arnhem - Gezocht - Auto in brand gestoken, wie heeft informatie? https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/juli/02-arnhem---auto-in-brand-gestoken-wie-heeft-informatie.html Op woendag19 mei is voor een woning aan de Zaanstraat een auto in brand gestoken. Het vuur was zo hevig dat ook een naast geparkeerde auto vlam vatte. verdachte Wed, 07 Jul 2021 07:40:16 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/juli/02-arnhem---auto-in-brand-gestoken-wie-heeft-informatie.html 2021-07-07T07:40:16Z Op beeld is te zien dat een man vloeistof over het voertuig heen giet en het aansteekt. Daarna rent hij hard weg in de richting van de IJssellaan. Binnen enkele seconden staat de auto in lichterlaaie.

]]>
Herkent u deze man? We spreken u graag!

]]>
]]>
52.00113721 5.89259256
Arnhem - Getuigenoproep vechtpartij Roermondsplein Arnhem https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/4/getuigenoproep-vechtpartij-roermondsplein-arnhem.html In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 juli is er tussen 5.00 en 5.30 uur een vechtpartij geweest met een grote groep mannen in de omgeving van het Roermondsplein. Sun, 04 Jul 2021 12:51:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/4/getuigenoproep-vechtpartij-roermondsplein-arnhem.html 2021-07-04T12:51:00Z Hierbij zijn een 27-jarige man uit Amsterdam en een 29-jarige man uit Arnhem gewond geraakt. De politie heeft na het uitkijken van camerabeelden een 20-jarige man uit Spankeren aangehouden. Het is duidelijk dat er meer personen betrokken waren bij deze openlijke geweldpleging, daarom willen we graag in contact komen met getuigen.

Getuigenoproep

Bent u getuige geweest van deze vechtpartij of heeft u in de omgeving van het Roermondsplein in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 juli iets opvallends gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

^GvR 2021307872

]]>
51.98139894 5.90006084
Arnhem - Aanhouding na schietincident Arnhem https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/1/02-arnhem-aanhouding-na-schietincident-arnhem.html De politie heeft een 40-jarige man uit Arnhem aangehouden in het onderzoek naar een beschieting aan de Hulkesteinseweg in Arnhem afgelopen 20 juni. De verdachte werd afgelopen zaterdagavond aangehouden, zit vast en is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Thu, 01 Jul 2021 11:38:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/1/02-arnhem-aanhouding-na-schietincident-arnhem.html 2021-07-01T11:38:00Z De impact van het incident op de omgeving is groot en zorgt voor een gevoel van onveiligheid. De zaak heeft dan ook prioriteit en de exacte rol van de inmiddels aangehouden verdachte wordt nader onderzocht.

Tippen

Heb je tips, weet je meer en heb je nog niet met de politie gesproken? Doe dit dan alsnog via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000. In het laatste geval is een melding niet terug te herleiden naar een melder.

^SV 2021283322

]]>
51.9825381 5.87918833
Arnhem - Politie doet getuigenoproep omtrent incident woning Hulkesteinseweg https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/23/02-politie-doet-getuigenoproep-omtrent-incident-woning-hulkesteinseweg.html De politie ontving zondagavond 20 juni meldingen over knallen die werden gehoord bij een pand aan de Hulkesteinseweg in Arnhem. Tijdens aanvullend onderzoek zijn er voorwerpen aangetroffen die kunnen wijzen op een schietincident. Deze voorwerpen worden nader onderzocht. Wed, 23 Jun 2021 12:47:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/23/02-politie-doet-getuigenoproep-omtrent-incident-woning-hulkesteinseweg.html 2021-06-23T12:47:00Z De politie roept getuigen van het incident, dat zondagavond rond 23:30 uur plaatsvond, op om zich te melden. Alle informatie, hoe klein ook, kan het lopende onderzoek helpen. 

Gevoel van onveiligheid

In de buurt en via de media vernemen wij dat dit incident tot onveiligheidsgevoelens leidt of kan leiden. Dat begrijpen we heel goed. De wijkagent is goed op de hoogte van de situatie en heeft ook nauw contact met de gemeente.

Er zijn ook vragen over eerdere overlast en eventuele verdachte omstandigheden in de omgeving. Er zijn enkele geregistreerde meldingen die zich richten op geluidsoverlast en afval. De politie roept ook op in geval van overlast of verdachte omstandigheden dit direct bij de politie te melden. In heterdaadsituaties kan dit altijd via 112 en anders via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via 0800-7000. Een melding is dan nooit terug te herleiden naar de melder.

Deel informatie

Voor het onderzoek is het van belang dat beschikbare informatie met ons wordt gedeeld. Dus heeft u beeldopnamen, weet u meer en heeft u ons nog niet gesproken? Belt u dan met de politie op telefoonnummer 0900-8844. Belt u liever anoniem? Belt u dan met M op telefoonnummer 0800-7000.

2021283322 RV

]]>
51.98265991 5.87912384
Arnhem - Arnhemmers geven massaal gehoor aan wapeninleveractie https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/9/02-arnhemmers-geven-massaal-gehoor-aan-wapeninleveractie.html De Arnhemse wapeninleveractie heeft binnen het brede offensief - tegen misdaad en criminaliteit, vóór een veilige stad waar kinderen kansrijk kunnen opgroeien, zijn kracht bewezen. Aan de oproep om tussen 31 mei tot en met 4 juni wapens in te leveren, gaven de Arnhemmers massaal gehoor. In totaal zijn 178 wapens ingeleverd waarvan circa 60 vuurwapens met onder meer 18 luchtdrukpistolen/geweren, 13 gas/alarmpistolen, 11 geweren, 10 imitatie- vuurwapens, 8 handvuurwapens en een aantal kilo’s munitie. Daarnaast zijn bijzonder veel slag-, stoot en steekwapens ingeleverd. Zoals dolken, zwaarden, stiletto’s, vlindermessen, wapenstokken en zakmessen. Wed, 09 Jun 2021 07:29:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/9/02-arnhemmers-geven-massaal-gehoor-aan-wapeninleveractie.html 2021-06-09T07:29:00Z Burgemeester Ahmed Marcouch: 'Arnhem verdient een vervolg, want elk ingeleverde wapen maakt de stad veiliger, maar bovenal: bij veel meer Arnhemmers is het zaadje geplant die zullen kiezen voor een afslag naar een eerlijke en kansrijke toekomst in plaats van leven met schijnveiligheid en geweld. Maar opvoeders, blijf waakzaam - behoed uw zonen en dochters en meld wapens bij de politie, opdat we voorkomen dat ze worden gebruikt en levens nemen.'

Succesvolle week

Erik Bomhof, teamchef Arnhem- Zuid: 'Als we terugkijken op vorige week, kunnen we stellen dat het resultaat overweldigend is. Elke wapen van straat, is er één. We hebben de handen in één geslagen met als doel inwoners de mogelijkheid te geven om wapens in te leveren. We geven hiermee een signaal af over het gevaar dat wapenbezit en wapengebruik met zich mee kan brengen. Wapenbezit leidt namelijk gauw tot wapengebruik. Door deze week veel aandacht te hebben gevraagd voor deze inleverweek, onder andere via onze social media kanalen hopen we ook dat jongeren hier met elkaar over in gesprek blijven gaan. Het is enorm belangrijk om het gesprek met elkaar te blijven voeren, elkaar durven aan te spreken en elkaar bewust maken van de gevolgen die het wapenbezit en wapengebruik met zich mee kunnen brengen.'

]]>
Marcouch over de wapeninleveractie als krachtige aanvulling op het brede Arnhemse offensief tegen de ondermijnende criminaliteit: "Belangrijke winst is dat een beweging gaande is van sterke rolmodellen en opvoeders die opstaan: jongeren door een voorbeeld te stellen en moeders die ouders oproepen op hun zonen en dochters te letten en hen een helpende hand te reiken. Naast het normstellende offensief van politie, Openbaar Ministerie en Handhaving zijn het deze verantwoordelijke opvoeders - de ouder thuis, de leerkracht in de klas en de jongerenwerker en buren op straat - die cruciaal zijn om te voorkomen dat de kansrijke toekomst van jongeren door foute verleidingen al in de steel knakt."

Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden wordt het normstellende Arnhemse offensief met acties van politie en handhavers in buurten en wijken versterkt door krachtige preventieve acties vanuit onder meer de aanpak Veilig In en Om School, BOTOC - de aanpak die als barrière dient tegen drugscriminaliteit voor jeugd, en de geïntensiveerde samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en gemeente.

]]>
Tweede wapeninleveractie in Oost-Nederland

De Arnhemse wapeninleveractie was de eerste in de provincie Gelderland. Vorig jaar maart was er al zo’n initiatief in het district IJsselland. Terugkijkend op afgelopen week is Geertje Verstegen, Officier van Justitie bij Openbaar Ministerie Oost- Nederland en betrokken bij deze actie, tevreden over het behaalde resultaat. 
“Er is een grote hoeveelheid wapens ingeleverd. Goed dat deze wapens nu uit de roulatie zijn. De kans dat je in een bepaalde situatie naar een wapen grijpt, is groter als je er één bij je draagt. Als je geen mes bij je hebt, kun je het ook niet gebruiken. Voordat je het weet zijn de gevolgen onomkeerbaar, dan raakt er iemand zeer ernstig gewond of wordt er iemand dodelijk geraakt. Wapenbezit is in veel gevallen strafbaar. Je kunt er een boete, een taak- of een celstraf voor krijgen, en daarmee riskeer je ook een vermelding in de justitiële documentatie. Zo kan het dragen van een wapen ook gevolgen hebben voor je toekomst.”  

]]>
Melden helpt!

Vermoeden dat iemand een wapen in zijn of haar bezit heeft? Bel direct met 112.
Bent u in het bezit van een wapen en wilt u ervan af, maar u weet niet hoe? De inname van wapens na de inleverweek van vorige week verloopt via de afdeling Korpscheftaken. Neem contact op via 0900- 8844.

]]>
ter illustratie wapens ter illustratie wapens 52.00113721 5.89259256
Arnhem - Gezocht - Getuigen gezocht van straatroof https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/mei/02-arnhem---getuigen-gezocht-van-straatroof.html Op woensdag 26 mei werd een jongeman in het Sonsbeekpark beroofd van zijn tas. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar informatie dat mogelijk met deze straatroof te maken heeft. verdachte Wed, 02 Jun 2021 05:51:36 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/mei/02-arnhem---getuigen-gezocht-van-straatroof.html 2021-06-02T05:51:36Z Die dag, rond 18:15 uur, liep het slachtoffer ter hoogte van de watermolen toen hij werd aangesproken door een onbekende jongen. De jongen bedreigde hem en eiste zijn tas. Toen het slachtoffer probeerde weg te rennen, struikelde hij en werd hij door de verdachte geslagen. De dader rukte de tas van het slachtoffer uit zijn handen en stapte bij iemand achterop een scooter. De scooter reed vervolgens weg in de richting van de Bouriciusstraat. De scooter waarop de verdachte als bijrijder wegreed was een donkerkleurige scooter met een breed stuur.

Van de jongen die het slachtoffer bedreigde en er met de tas vandoor ging is een signalement bekend:
- jongeman van 16 à 17 jaar
- ongeveer 1.85 meter lang
- donkere huidskleur
- hij droeg die avond een zwart trainingspak met witte bies en een wit Nike logo

]]>
Heeft u woensdag 26 mei rond 18:15 uur in de omgeving van het Sonsbeekpark iets gezien dat met de straatroof te maken kan hebben? Beschikt u over camerabeelden uit de omgeving van het Sonsbeekpark? Wij spreken u graag!

]]>
]]>
52.00113721 5.89259256
Arnhem - Brandstichting Hoogstraat in Arnhem, politie zoekt getuigen https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/31/02-brandstichting-aan-de-hoogstraat-in-arnhem-politie-zoekt-getuigen.html Rond 04.00 uur vannacht is er brand uitgebroken in een pand aan de Hoogstraat in Arnhem. Vermoedelijk is de brand aangestoken. De politie is een onderzoek gestart. Mon, 31 May 2021 08:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/31/02-brandstichting-aan-de-hoogstraat-in-arnhem-politie-zoekt-getuigen.html 2021-05-31T08:28:00Z Op dit moment spreken we met getuigen en zijn op zoek naar camerabeelden. Ook zijn we opzoek naar specifieke getuigen.

]]>
Getuigenoproep

We zijn op zoek naar mensen die ons meer kunnen vertellen over de brand aan de Hoogstraat. Mogelijk zijn er mensen die in het bezit zijn van camerabeelden. De mogelijke dader(s) is/zijn er vermoedelijk op een scooter richting Arnhem-Zuid / Mandelabrug gevlucht. Wie heeft er meer informatie hierover?

U kunt contact opnemen met de politie op 0900-8844. U kunt ook anoniem informatie geven via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

2021243751 SP

]]>
51.98193875 5.90363571
Arnhem - Arnhemmer aangehouden voor openlijke geweldpleging tijdens Koningsdag in Arnhem https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/27/02-arnhem-aanhouding-voor-openlijke-geweldpleging.html De politie heeft op 26 mei rond 15 uur een 37-jarige Arnhemmer aangehouden voor openlijke geweldpleging op Koningsdag bij het Sonsbeekpark in Arnhem. Daar ontstonden ’s avonds ongeregeldheden, waar tegen de politie optrad om de rust te doen weerkeren. Thu, 27 May 2021 09:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/27/02-arnhem-aanhouding-voor-openlijke-geweldpleging.html 2021-05-27T09:39:00Z De verdachte zou toen voorwerpen hebben gegooid naar politie-agenten en naar een voorbijrijdende ambulance die met spoed naar het ziekenhuis reed met een zieke patiënt.

Sindsdien onderzoekt de politie strafbare feiten; daar gaat zij mee door. Meerdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. ^RL

]]>
52.00113721 5.89259256
Arnhem - Gemeente Arnhem en politie organiseren wapeninleveractie in strijd om veilige wijk https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/21/02-arnhem---gemeente-arnhem-en-politie-organiseren-wapeninleveractie-in-strijd-om-veilige-wijk.html De gemeente Arnhem organiseert samen met politie en Openbaar Ministerie een wapeninleveractie van 31 mei tot en met 4 juni. Arnhemmers kunnen gedurende deze week straffeloos een wapen inleveren. Burgemeester Ahmed Marcouch heeft grote zorgen over het toenemende aantal incidenten met wapens en roept Arnhemmers op: "Nu is je kans: lever het verwoestende wapen in en gun jezelf die eerlijke kansrijke toekomst. Want met een mes op zak, slaat schijnveiligheid veel sneller om naar gebruik met ingrijpende gevolgen die niet zijn te overzien." Fri, 21 May 2021 12:20:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/21/02-arnhem---gemeente-arnhem-en-politie-organiseren-wapeninleveractie-in-strijd-om-veilige-wijk.html 2021-05-21T12:20:00Z Al jaren - tot corona - is sprake van een stijging van het aantal geweldsincidenten met een wapen. Bij eerdere wapeninleveracties in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam is gebleken dat van de mogelijkheid ze in te leveren veelvuldig gebruik wordt gemaakt. Met de actie wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren veiligheid in de stad, het vergroten van het bewustzijn van de gevaren van (verboden) wapenbezit en wordt de kans geboden wapens daadwerkelijk en zoveel mogelijk uit de samenleving te halen.

]]>
Het dragen van een mes of ander wapen door jongeren lijkt een trend te worden. Burgemeester Marcouch: "Eenmaal ja tegen het foute - tegen een wapen, is een nee is tegen het goede. Daarom roep ik ouders op: behoed uw kinderen voor het onheil, thuis en in de buurt, en ga met ze in gesprek, want wapens zijn levensverwoestend, en zonder veiligheid komen leren en opgroeien nauwelijks van de grond." Daarom zijn ook de jongerenwerkers van Presikhaaf University, AM-Support en Rijnstad nauw betrokken die de jongeren in vertrouwen kunnen helpen en begeleiden om de stap te zetten, maar ook om het voor te zijn met voorlichting over de gevaren, consequenties en alternatieven.

]]>
Incidenten met wapens: gemiddeld 50 incidenten per maand
Van 2017 tot 2019 is het aantal incidenten met een wapen gestegen van 499 naar 649. Daarna neemt het aantal incidenten licht af. Mogelijk is dit te verklaren door corona. Het aantal is een indicatie. Alleen al in de eerste maanden van dit jaar liep het dusdanig uit de hand dat vijf personen door geweld met een wapen zijn overleden. Politiechef van basisteam Arnhem-Zuid, Erik Bomhof spreekt zich uit over de komende wapeninleveractie: "Het gebruik van (vuur)wapens baart ons zorgen. We zien het gebruik van vuur- en steekwapens steeds vaker voorkomen op verschillende plekken in onze gemeente. Dat heeft waarschijnlijk ook invloed op het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Daar kunnen we samen iets tegen doen. Grijp deze kans met beide handen en lever je wapens in! Laat dit niet allen de ogen van jongeren openen, maar ook van hun ouders! Wapenbezit leidt tot wapengebruik. Wapenbezit kent alleen maar verliezers. Ga het gesprek met elkaar aan. We staan voor een leefbare en veilige gemeente.”

]]>
Anoniem en straffeloos inleveren
Van maandag 31 mei tot en met vrijdag 4 juni krijgen inwoners van de gemeente Arnhem de mogelijkheid om hun steek, - slag- en stootwapens (bijvoorbeeld dolken, sabels, stiletto’s, boksbeugels, vlindermessen) anoniem in te leveren op het politiebureau in Arnhem-Noord (Beekstraat 39). In de centrale hal van het politiebureau staat een container waar de wapens, verpakt, en anoniem in gedeponeerd kunnen worden. Het politiebureau is op werkdagen geopend tot 22.00 uur.

]]>
In de wijk inleveren
Om wapenbezitters de mogelijkheid te geven in de nabijheid een wapen in te leveren, staat op woensdag 2 juni van 16.00 tot 20.00 uur een mobiel inleverpunt bij de jongerencentrum Motion in De Laar (Brabantweg 115) en op vrijdag 4 juni van 16.00 tot 20.00 uur in Presikhaaf bij jongerencentrum De Overkant (Bethaniënstraat 242). Ook op deze locaties kan het inleveren anoniem en de veiligheid is gewaarborgd. Op deze inleverlocaties kunnen alleen steek, slag- en stootwapens ingeleverd worden.

]]>
Inleveren van vuurwapens
Voor het inleveren van vuurwapens, imitatie-vuurwapens en munitie geldt een andere werkwijze. Deze worden op afspraak opgehaald op een afgesproken adres om te voorkomen dat mensen met een vuurwapen moeten reizen of dat mensen er een politiebureau mee binnen lopen. Voor het maken van een afspraak kan er contact worden opgenomen met 0900-8844. Zodra de afspraak is ingepland, komt een gespecialiseerde agent in burgerkleding en in een onopvallend voertuig het vuurwapen, imitatie-vuurwapen of de munitie ophalen. Vuurwapens inleveren gebeurt niet anoniem. Bij het ophalen van het vuurwapen wordt de naam, het adres en de woonplaats (NAW-gegevens) genoteerd. De eigenaar wordt in principe niet vervolgd voor het wapenbezit, tenzij uit forensisch onderzoek blijkt dat het ingeleverde vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als blijkt dat er geen misdrijf is gepleegd met het wapen, dan volgt er geen boete of straf.

Ook mensen die in het bezit zijn van een vuurwapen en van het wapen af willen, maar niet goed weten hoe, kunnen via 0900-8844 een afspraak maken zodat het wapen wordt opgehaald.

]]>
Game against violence
Onder de noemer Game Against Violence organiseren politie en gemeente samen met de jongerenwerkers een gametoernooi in de wijken. Op vrijdag 28 mei van 15.00 tot 21.00 uur kunnen jongeren in de Geitenkamp deelnemen bij de Sperwer. Op hetzelfde moment kunnen jongeren uit Malburgen gamen bij het kantoor van AM-support aan de Eimersingel. Zaterdag 29 mei is het gametoernooi van 15.00 tot 21.00 uur in De Laar bij Motion en in Presikhaaf bij De Overkant. De wijkagenten zijn ook aanwezig om samen met de jongerenwerkers in gesprek te gaan met de jongeren. Jongeren die vragen hebben over het toernooi of willen meedoen, kunnen contact opnemen met de jongerenwerkers in de wijk.

]]>
Melding maken helpt!
Heeft u vragen? Of bent u in bezit van een wapen, wilt u ervan af maar u weet niet hoe? Of kent u iemand die hulp wil bij het inleveren van een wapen? De politie kan u hierbij helpen. Neem contact op via 0900-8844. 

]]>
52.00113721 5.89259256
Arnhem - Man aangehouden na achtervolging in wijk Geitenkamp https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/16/02-man-aangehouden-na-achtervolging-in-wijk-geitenkamp.html Op zaterdagavond 15 mei even voor 20.00 uur zag de politie een man op een scooter die als gestolen te boek stond. Op het moment dat de politiecollega’s hem wilden controleren, ging de man er op de scooter vandoor richting de Dennenweg. Sun, 16 May 2021 11:16:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/16/02-man-aangehouden-na-achtervolging-in-wijk-geitenkamp.html 2021-05-16T11:16:00Z Even later kwamen we de man weer tegen ter hoogte van de Jagersweg en de Reestraat, ditmaal zonder scooter. Wederom ging de man ervandoor, deze keer in de richting van het sportpark dat achter de Beukenlaan ligt. Met diverse eenheden hebben we vervolgens het sportpark omsingeld. Na inzet van de hondengeleider en de helikopter is de man op het sportpark aangetroffen op een aanhanger. De man is bekeurd voor onder andere rijden zonder rijbewijs, het rijden op een onverzekerde scooter en het negeren van een stopteken. Het gaat om een 17-jarige man uit Arnhem. We doen verder onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de diefstal van deze scooter.

2021218456^GvR
 

]]>
52.00590204 5.9352438
Arnhem - Politie zoekt getuigen van zware mishandeling https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/14/02-arnhem-politie-zoekt-getuigen-van-zware-mishandeling.html Op donderdagmiddag om ca 17:45 uur raakte een inwoner van Eefde ernstig gewond bij een mishandeling in de omgeving van de Velperpoortslangstraat/Walstraat/Roggestraat. Fri, 14 May 2021 12:07:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/14/02-arnhem-politie-zoekt-getuigen-van-zware-mishandeling.html 2021-05-14T12:07:00Z De man liep door de mishandeling twee breuken op aan zijn kaak. Over de toedracht en aanleiding is nog weinig bekend. Het slachtoffer is voor behandeling met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
 

]]>
Getuigenoproep

De politie is op zoek naar getuigen van dit incident. Van het incident zouden in ieder geval twee personen getuige zijn geweest. De politie komt graag in contact met deze personen of met andere personen die het incident hebben gezien.
U kunt hiervoor het onderstaande tipformulier invullen of contact opnemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844. U kunt ook anoniem getuigen. Bel dan Meld Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000.
(2021214948/hk)
 

]]>
51.98247641 5.91100511
Arnhem - Verdachte aangehouden na dodelijk steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/10/02-arnhem-verdachte-aangehouden-na-dodelijk-steekincident.html De politie is op zondagavond 9 mei een onderzoek gestart naar een steekincident in een woning aan de Dragonstraat. Een 24-jarige man uit Arnhem is diezelfde avond aangehouden. Mon, 10 May 2021 11:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/10/02-arnhem-verdachte-aangehouden-na-dodelijk-steekincident.html 2021-05-10T11:00:00Z Een 27-jarige man uit Doesburg was op dat moment in de woning in Arnhem en raakte zwaargewond. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Er werd een onderzoek opgestart en de straat werd ruim afgezet. Ook werd er gebruik gemaakt van Burgernet om mensen uit te laten kijken naar de verdachte. Diezelfde avond meldde hij zich op het politiebureau waarna hij aangehouden werd.

]]>
Getuigen en camerabeelden gezocht

Het onderzoek is in volle gang en we zoeken uit wat deze avond gebeurd is. Als er mensen zijn die iets gezien of gehoord hebben rond 21:50 uur ter hoogte van de Dragonstraat in Arnhem horen we dat graag. Mochten mensen camerabeelden hebben in de omgeving van de Dragonstraat, ontvangen we die ook graag. Tips en informatie doorgeven kan via 0900-8844 of via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Beelden kunt u met ons delen via ons meldformulier.

2021208018 JS

]]>
51.96449373 5.91791685