Alle berichten | Oost Gelre | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/gelderland/oost-gelre.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Oost Gelre nl Sun, 17 Oct 2021 23:14:27 GMT 2021-10-17T23:14:27Z nl Lichtenvoorde - Vier personen aangehouden na steekincident Lichtenvoorde https://www.politie.nl/nieuws/2021/augustus/28/02-vier-personen-aangehouden-na-steekincident-lichtenvoorde.html Gisteren aan het eind van de middag kregen we een melding van een mogelijk steekincident in de omgeving van de Rode van Heeckerenstraat en de Dr. Ariensstraat in Lichtenvoorde. De aanleiding zou zijn een ruzie tussen twee groepen jongeren. Twee jongens, een van 18 jaar uit Lichtenvoorde en een van 21 jaar uit Winterswijk raakte hierbij dusdanig gewond dat zij zijn vervoerd naar het ziekenhuis. Sat, 28 Aug 2021 10:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/augustus/28/02-vier-personen-aangehouden-na-steekincident-lichtenvoorde.html 2021-08-28T10:03:00Z De politie startte direct een onderzoek. Later op de avond kon de politie vier personen aanhouden. Twee jongens van 16 en een jongen van 17 uit Harreveld de vierde verdachte is weer in vrijheid gesteld.  Zij worden allen nog verhoord. De politie gaat vandaag verder met het onderzoek in de buurt, spreekt met getuigen en kijkt camerabeelden uit om er zo achter te komen wat er precies is gebeurd.
 

]]>
Getuigenoproep

Bent u getuigen politie van dit incident of bent u in het bezit van beelden? Neem dan contact met ons op via 0900-8844. Dit kan ook anoniem 0800-7000.

2021400940 SP

]]>
51.98294114 6.57078639
Apeldoorn - Coronajaar anders dan anders, druk op politie Oost-Nederland blijft hoog, prestaties op peil https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/14/coronajaar-anders-dan-anders.html Daar waar het aantal geregistreerde misdrijven met bijna 2% steeg, wist de politie in Oost-Nederland het percentage opgeloste zaken met 5% te verhogen. Een positief resultaat in een uitdagend en druk jaar dat - evenals het criminaliteitsbeeld - werd gekenmerkt door corona. Er werd een groot beroep gedaan op de samenleving en tegelijk op de wendbaarheid van de politie die, balancerend tussen verbinding en handhaving, zorgde voor rust en stabiliteit. Tijdens de persbijeenkomst op 14 januari blikten regioburgemeester Hubert Bruls, hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst en politiechef Oscar Dros terug op een bijzonder 2020. Thu, 14 Jan 2021 13:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/14/coronajaar-anders-dan-anders.html 2021-01-14T13:30:00Z Impact van corona

Corona heeft een enorme impact op de samenleving. Het handhaven van uitzonderlijke maatregelen, het vervallen van evenementen en het ongemak in de samenleving maakten het voor iedereen een uitdagend jaar met een belangrijke rol voor de politie. Illegale feesten, korte lontjes, demonstraties, burenruzies, maar ook oog voor kwetsbare mensen: er werd met grote regelmaat een beroep gedaan op de politie. Samen met BOA’s heeft de politie in 2020 de samenleving als geheel zo goed mogelijk door deze coronatijd geloodst en zal dat de komende tijd ook blijven doen.

]]>
Druk op strafrechtketen nam verder toe

Hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst zag als gevolg van de corona-maatregelen de druk op de strafrechtketen verder toenemen. De tijdelijke sluiting van de rechtbanken in het voorjaar zorgde voor oplopende voorraden, terwijl er daarvoor al te weinig zittingscapaciteit was bij de rechtbanken Gelderland en Overijssel.

Het doel is om eind 2021 de voorraad zaken die op een afdoening wachten, weer op het niveau van maart 2020 te hebben. Er zijn met de rechtbanken en de advocatuur afspraken gemaakt over een ketenbrede aanpak. Waar mogelijk worden zaken buiten de rechter afgedaan, bijvoorbeeld door het opleggen van een OM-strafbeschikking of een transactie bij ontnemingsvorderingen.

Ook wordt de zittingsruimte zo optimaal mogelijk gebruikt, door uitval zoveel mogelijk te beperken. Het OM is gelukkig niet geconfronteerd met een hoog ziekteverzuim. Hierdoor was het mogelijk om officieren in te zetten bij de extra politierechter-zittingen in de avonduren.

Door de indrukwekkende inzet en flexibiliteit van de medewerkers bij politie en de overige ketenpartners is de keten overeind gebleven. Nu komt het aan op de balans te vinden tussen de afbouw van de voorraden en de intensivering van de integrale inzet op belangrijke onderwerpen als ondermijning, digitale criminaliteit en jeugdcriminaliteit.

]]>
Sterke opmars digitale criminaliteit

De traditionele veel voorkomende criminaliteit zoals woninginbraken, diefstallen, overvallen of straatroof daalden fors, omdat er meer thuis werd geleefd en gewerkt. Omgekeerd steeg de digitale criminaliteit. Vooral digitale fraude zoals pishing, helpdeskfraude of vriend-in-noodfraude steeg explosief met meer dan 50%. Ook fraude via online verkoopsites nam toe evenals het hacken en gijzelen van computernetwerken.

Corona werkte als katalysator die zorgde dat de al bestaande groei in een stroomversnelling kwam. Het actief misbruiken van het coronathema en het feit dat werken, ontspannen, kopen en communiceren meer dan ooit online plaatsvindt, onderstreept eens te meer dat criminelen razendsnel in staat zijn om zich aan te passen aan de actualiteit.

De politie heeft de bestrijding van corona-gerelateerde cybercrime geïntensiveerd. Illegale corona-gerelateerde webshops zijn offline gehaald en verdachten aangehouden. Om vriend-in-noodfraude en helpdeskfraude tegen te gaan is intensief samengewerkt met onder meer de Fraudehelpdesk, de Betaalvereniging, de bancaire sector en de telecomsector. Tientallen verdachten zijn in Oost-Nederland, maar ook daarbuiten aangehouden. Er is zicht op veel meer verdachten en de ingezette lijn op gebied van opsporing en preventie wordt in 2021 doorgezet.

]]>
Politie kreeg 9% meer meldingen

Vanaf het moment dat corona Nederland bereikte, werd fors meer om politie gevraagd. Op de meldkamers kwamen 9% meer urgente meldingen binnen ten opzichte van 2019. Voor een deel vloeiden deze meldingen voort uit de corona-maatregelen. Zo steeg het aantal meldingen van overlast door incidenten met jeugd, burengerucht of verwarde personen. Mensen waren meer thuis, zagen meer van elkaar, accepteerden minder en de bereidheid om te melden nam toe. De horeca was een groot deel van het jaar gesloten en veel evenementen gingen niet door waardoor de politie capaciteit vrij kon maken om in te gaan op de vele verzoeken om hulp.

Blijvend investeren in wijkteams is een krachtige en effectieve manier om - samen met andere partners zoals gemeenten en jeugdwerk - persoonlijk in verbinding te zijn met bewoners in de wijken. Dit om zorgen die daar leven tijdig te signaleren, helpen op te lossen en problemen voor te zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat probleemjongeren uitgroeien tot criminelen.

Een zorg die blijft is dat de druk op de politie door incidenten rond verwarde personen niet is afgenomen. Integendeel: in 2020 is het aantal íncidenten ondanks een landelijk meldnummer net als in de voorgaande jaren toegenomen. De samenwerking met partners in het strafrechtdomein maar ook het maatschappelijk domein is cruciaal om complexe vraagstukken aan te pakken, aldus de driehoek.

]]>
Stabiele financiering en voldoende capaciteit

De politie werkt in de frontlinie van de samenleving. Ook in 2021 zal de politie weer voor uitdagende keuzes worden gesteld die op basis van prioriteiten in de lokale driehoek worden gemaakt. Tegelijk wordt er gewerkt aan de ‘politie van morgen’ voor een blijvende veilige samenleving. Er wordt volop ingezet op gebiedsgebonden politie, opsporing, intelligence en dienstverlening.

De beschikbare capaciteit blijft een uitdaging, de komende jaren stromen veel politiemensen uit en de instroom van nieuwe mensen kan dat niet bijbenen. Opnieuw werd door de regioburgemeester gepleit voor investering in de strafrechtketen. Landelijk moeten de wijkteams van de politie in 2030 zijn uitgebreid met in totaal 3800 fte, te beginnen met 500 oplopend tot 1000 politiemensen de komende regeerperiode. Daarnaast is zo’n €325 miljoen extra nodig om de politie met mensen en middelen in de pas te laten lopen met de digitalisering van de samenleving. In totaal is 578 miljoen nodig.

De door de politie opgepakte zaken moeten voortvarend door de strafrechtketen kunnen worden voorzien van een betekenisvolle afdoening voor het slachtoffer, de dader en de samenleving.

De driehoek benadrukt het belang van een stabiele financiering van de gehele keten zodat de samenleving kan rekenen op een adequaat antwoord op bestaande en nieuwe veiligheidsvraagstukken, met of zonder pandemie.

]]>
52.21115700000001 5.9699231
Gezocht - Winkeldieven gaan er met fairybell kerstboom vandoor https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/januari/02-markelo--winkeldieven-gaan-er-met-fairybell-kerstboom-en-kerstverlichting-vandoor.html De identiteit van de verdachten is bekend, daarom zijn de beelden verwijderd. Dank voor jullie tips! Bij een winkel aan de Prinses Irenestraat in Markelo is op 7 december rond 14:15 uur een fairybell kerstboom (kerstverlichting) gestolen. Thu, 07 Jan 2021 16:50:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/januari/02-markelo--winkeldieven-gaan-er-met-fairybell-kerstboom-en-kerstverlichting-vandoor.html 2021-01-07T16:50:00Z De identiteit van de verdachten is bekend, daarom zijn de beelden verwijderd. Dank voor jullie tips!

Bij een winkel aan de Prinses Irenestraat in Markelo is op 7 december rond 14:15 uur een fairybell kerstboom (kerstverlichting) gestolen.

]]>
52.2362596 6.497185699999999
Lievelde - Dodelijk ongeval Lievelde https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/15/02-dodelijk-ongeval-lievelde.html Gisteravond rond 17.00 uur gebeurde er een ernstige aanrijding op de Europaweg in Lievelde. Daarbij is een 82-jarige vrouw uit Aalten overleden. Een 84-jarige man uit Aalten werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. Sun, 15 Dec 2019 09:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/15/02-dodelijk-ongeval-lievelde.html 2019-12-15T09:22:00Z Bij de aanrijding zijn een bus met aanhangwagen en een auto betrokken. Op de kruising van de Europaweg met de Hamelandweg is een aanrijding ontstaan, waarbij de bijrijdster van de auto is overleden. De bestuurder werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De twee inzittenden van het busje bleven ongedeerd. De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht.

]]>
52.0043938 6.590650200000027
Lichtenvoorde - Fietster overleden na aanrijding met auto https://www.politie.nl/nieuws/2019/september/7/02-lichtenvoorde-fietster-overleden-na-aanrijding-met-auto.html Een 32-jarige vrouw uit Lichtenvoorde is vrijdag ernstig gewond geraakt toen zij met haar fiets werd aangereden door een personenauto, bestuurd door een 61-jarige man uit Vragender. De vrouw overleed later die dag aan haar verwondingen. Sat, 07 Sep 2019 13:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/september/7/02-lichtenvoorde-fietster-overleden-na-aanrijding-met-auto.html 2019-09-07T13:54:00Z De vrouw fietste over de Nijverheidsstraat komende uit de richting van de Lievelderweg in Lichtenvoorde. Ter hoogte van de kruising met de Edisonstraat zag zij vermoedelijk de auto die haar van rechts was genaderd over het hoofd en werd vervolgens aangereden. Hierdoor kwam zij ten val en raakte daarbij ernstig gewond. De politie heeft de zaak in onderzoek en sprak al met diverse getuigen.

 

2019397820 (fdv)

]]>
51.9891039 6.581800799999996
Oost Gelre - Update onderzoek overleden persoon Zwarte Cross https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/20/02-oost-gelre-update-onderzoek-overleden-persoon-zwarte-cross.html Naar aanleiding van het aantreffen vrijdagmiddag van een overleden persoon op het campingterrein van festival de Zwart Cross is onderzoek gedaan naar de identiteit en doodsoorzaak. Het onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen sprake is van een geweldsmisdrijf. Sat, 20 Jul 2019 11:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/20/02-oost-gelre-update-onderzoek-overleden-persoon-zwarte-cross.html 2019-07-20T11:48:00Z Onderzoek naar de precieze doodsoorzaak is nog gaande. Uit oogpunt van privacy delen wij geen verdere informatie die de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen raakt. Een familieagent onderhoudt contact met de nabestaanden. Voor getuigen en betrokkenen is slachtofferhulp ingeschakeld.

^MJV

]]>
51.9901169 6.567067899999984
Lichtenvoorde - Ernstige aanrijding, twee fietsers gewond https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/10/02-lichtenvoorde-ernstige-aanrijding-twee-fietsers-gewond.html Zaterdagochtend rond 11.25 uur raakten twee fietsers gewond bij een aanrijding met een personenauto op de Pastoor Sandersstraat. De hulpverleningsdiensten politie en ambulance rukten met spoed uit, ook een traumahelikopter landde vlakbij. Een 76-jarige vrouw en 73-jarige man werden na de eerste hulp ter plaatse naar ziekenhuizen overgebracht. De automobilist bleef ongedeerd; alledrie de betrokkenen komen uit de gemeente Oost Gelre. De toedracht van de aanrijding wordt nader onderzocht. Mon, 11 Mar 2019 11:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/10/02-lichtenvoorde-ernstige-aanrijding-twee-fietsers-gewond.html 2019-03-11T11:37:00Z De fietsers kwamen uit de Gert Reindersstraat en sloegen linksaf. Voor hen van rechts kwam een automobilist uit de Pastoor Sandersstraat, die rechtdoor reed. Vervolgens werden beide fietsers geraakt en kwamen ten val. De vrouw was niet aanspreekbaar en is zwaargewond met de traumahelikopter naar het UMC St Radboud in Nijmegen vervoerd. De gewonde man ging met een ambulance naar het ziekenhuis in Winterswijk en is daar opgenomen.

De politie is bezig met onderzoek naar de toedracht. Verkeersongevallenanalyse (VOA) heeft op de plaats van de aanrijding technisch (sporen)onderzoek gedaan; zowel wegdek als (elektrische) fietsen en auto worden onderzocht. Ook spraken agenten met meerdere getuigen. De 80-jarige bestuurder van de auto is gehoord op het politiebureau.

2019105017 ^MJV

]]>
51.98422910000001 6.559137700000065
Lievelde - Twee verdachten aangehouden na inbraak en brandstichting https://www.politie.nl/nieuws/2019/januari/3/02-twee-verdachten-aangehouden-na-inbraak-en-brandstichting.html Woensdag 2 januari heeft de politie twee verdachten aangehouden in verband met een inbraak en brandstichting eerder die dag in een schuur aan de Gasteveldsdijk. Thu, 03 Jan 2019 08:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/januari/3/02-twee-verdachten-aangehouden-na-inbraak-en-brandstichting.html 2019-01-03T08:56:00Z Rond 15.50 uur kreeg de politie een melding van een brand in een schuur aan de Gasteveldsdijk. Eenmaal ter plaatse bleek dat er was ingebroken en daarna brand was gesticht. Een oplettende getuige had gezien dat een auto kort voor de brand was weggereden en had een foto van het kenteken gemaakt. Even later werd het voertuig door twee agenten gezien in Harreveld.  Daarop werden een 40-jarige vrouw uit Winterswijk en een 36-jarige man uit Arnhem aangehouden. Beiden zitten nog vast en worden verhoord.

2019003300 (AC).

]]>
52.0076654 6.627605799999969
Lichtenvoorde - Dwangsom voor potentiële inbreker https://www.politie.nl/nieuws/2018/november/30/02-lichtenvoorde---dwangsom-voor-potentiele-inbreker.html Op donderdag 30 oktober 2018 hield de politie in Lichtenvoorde een 37-jarige man uit Aalten aan die in het bezit was van inbrekerswerktuigen. De gemeente Oost Gelre heeft de man een last onder dwangsom opgelegd. Fri, 30 Nov 2018 09:38:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/november/30/02-lichtenvoorde---dwangsom-voor-potentiele-inbreker.html 2018-11-30T09:38:00Z De politie trof tijdens een controle op de Aaltenseweg inbrekerswerktuigen aan in de auto van de man. Het bij zich hebben van inbrekerswerktuigen is een overtreding volgens de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Oost Gelre.

Als de man een volgende keer weer inbrekerswerktuigen bij zich heeft, kan de gemeente hem een dwangsom opleggen van 5.000 euro, met een maximum van 50.000 euro.

Als de politie constateert dat personen inbrekerswerktuigen bij zich hebben dan volgt rapportage aan de gemeente. Gemeente en politie werken op deze manier samen om inbrekers af te schrikken en daarmee het aantal woninginbraken terug te dringen.

 

2018490747 HP

]]>
51.9812105 6.584875499999953
Groenlo - Man overvallen in woning, politie zoekt getuigen https://www.politie.nl/nieuws/2018/november/19/02-man-overvallen-in-woning-politie-zoekt-getuigen.html De bewoner van een woning aan de Irenestraat in Groenlo is zondagavond 18 november door twee onbekende mannen. De politie is direct een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden. Mon, 19 Nov 2018 10:10:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/november/19/02-man-overvallen-in-woning-politie-zoekt-getuigen.html 2018-11-19T10:10:00Z Omstreeks 20.15 uur stonden er twee mannen voor de deur. Toen de bewoner open deed, drong het tweetal de woning binnen. Zij mishandelden de bewoner en namen enkele van zijn bezittingen mee. Het slachtoffer is vervolgens naar de buren gevlucht; daar werd de politie gewaarschuwd.

Agenten troffen in de woning een kleine hennepplantage aan met 20 planten. Deze kwekerij is ontruimd. Of de overval hier iets mee te maken heeft, wordt onderzocht.

]]>
Getuigen gezocht

Het slachtoffer kon het volgende signalement van de daders geven:

Dader 1:

 • Blanke huidskleur
 • Tussen de 20 en 30 jaar
 • Ongeveer 1.80 m.
 • Normaal postuur
 • Donkerblond / bruin haar
 • Donkere snor

Dader 2:

 • Blanke huidskleur
 • Tussen de 20 en 30 jaar
 • Ongeveer 1.80 m
 • Kaal hoofd
 • Fors/breed postuur
 • Droeg een wit vest

Heeft u iets gehoord of gezien dat te maken kan hebben met de overval? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Anoniem reageren kan ook. Bel dan naar 0800-7000.


2018521875

]]>
52.0419627 6.611371100000042