Alle berichten | Oost Gelre | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/gelderland/oost-gelre.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Oost Gelre nl Sat, 02 Dec 2023 09:32:30 GMT 2023-12-02T09:32:30Z nl Groenlo - Grote milieu- en transportcontrole in Gelderland in strijd tegen ondermijning https://www.politie.nl/nieuws/2023/juni/22/02-grote-milieu--en-transportcontrole-in-gelderland-in-strijd-tegen-ondermijning.html In het kader van de Week van de Ondermijning in Noord- en Oost- Gelderland is op woensdag 21 juni een grootschalige milieu- en transportcontrole gehouden in Groenlo. Tijdens deze week in strijd tegen ondermijnende criminaliteit sluiten politie en haar partners de handen in één om aandacht te vragen voor allerlei soorten delicten die in strijd zijn met de wet. Thu, 22 Jun 2023 15:26:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/juni/22/02-grote-milieu--en-transportcontrole-in-gelderland-in-strijd-tegen-ondermijning.html 2023-06-22T15:26:00Z Eén van de grotere controles tijdens de Week van de Ondermijning betrof de milieu- en transportcontrole aan de Batterij in Groenlo. Ruim vijftig vrachtwagens werden geleid naar één van de acht straten die gecreëerd waren om de vrachtwagens te controleren. Er werden diverse motorrijders op pad gestuurd om vrachtwagens via de N18 binnen te halen en wegwijs te maken naar het grotere parkeerterrein gelegen aan de Batterij. Tijdens de controle werkte de politie nauw samen met onder andere vertegenwoordigers van milieuagentschappen, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T), de Omgevingsdienst Achterhoek, de Douane en RDW. Door de veelzijdig van partners die aansloot bij deze controle konden er diverse controleactiviteiten worden uitgevoerd. De organisatie van de controle lag in handen van het basisteam Achterhoek- Oost. Ruim tachtig politiemedewerkers werkten mee aan deze dag.

]]>
Burgemeester kwam op bezoek

Burgemeester Annette Bronsvoort bracht een bezoekje aan de Batterij om een kijkje te nemen bij de controle. “We maken als één overheid een vuist tegen ondermijnende praktijken. Bij ondermijnende praktijken wordt niet direct gedacht aan milieucriminaliteit, milieudelicten zijn op het eerste oog misschien niet zichtbaar maar bij dit soort delicten vermengt de bovenwereld zich wel degelijk met de onderwereld. Het is mooi om te zien hoe grootschalig en professioneel deze controle is opgezet. Met dit soort controles maken we ook een duidelijke statement, criminelen mogen geen voet aan de grond krijgen. We maken als overheid één vuist in de strijd tegen ondermijning”, aldus Annette Bronsvoort.

]]>
Van milieuovertredingen tot aan onjuiste vergunningen

Tijdens de controle werden verschillende aspecten van milieu, transport en ondermijning gecontroleerd, waaronder:

·      Milieunaleving
Er werd gecontroleerd op naleving van milieuregels en -voorschriften, met speciale aandacht voor bedrijven die potentieel schadelijke stoffen of afvalstoffen produceren. Hierbij werd gekeken naar de juiste opslag, verwerking en documentatie van deze stoffen om milieuvervuiling te voorkomen. Bij minimaal drie vrachtwagens klopten de documentatie niet.

·      Transportveiligheid
De controle richtte zich op de naleving van veiligheidsvoorschriften met betrekking tot transport, zoals de staat van voertuigen, de ladingzekering en het gebruik van veiligheidsuitrusting. Hierbij werden vrachtwagens gecontroleerd om de verkeersveiligheid te waarborgen. Zo is een deel van de vrachtwagenchauffeurs bekeurd voor verkeersgerelateerde overtredingen zoals: de afmetingen of gewicht van het voertuig, de profilering van de banden en het ontbreken van de stootbalk.

·      Ondermijnende criminaliteit
Naast milieu- en transportcontroles werd er ook specifiek gelet op signalen van ondermijnende criminaliteit, zoals illegale handel, witwassen van geld en andere vormen van georganiseerde criminaliteit. Deze aanpak richtte zich op het verstoren van criminele netwerken die de legale economie en sociale structuur ondermijnen. Bij een klein deel van de gecontroleerde transporten wordt nader onderzoek gedaan.

]]>
Wat zijn voorbeelden van milieucriminaliteit?

Bij milieudelicten gaat het om criminaliteit waarbij de milieuwet- en regelgeving wordt overtreden. Milieucriminaliteit wordt vaak gepleegd omdat personen en bedrijven geld willen verdienen (economisch delict). Bijvoorbeeld bedrijven die grof geld verdienen door fraude te plegen met de afvoer van afval of door het importeren van ‘fout hout’. De natuur, onze gezondheid en onze economie worden hierdoor ernstig aangetast. Het milieu en de samenleving betalen hier uiteindelijk de rekening voor. Milieudelicten zijn meestal strafbaar gesteld in de Wet op de economische delicten. Bij veel vormen van milieucriminaliteit, zoals met afval en vervuilde grond, wordt twee keer geld verdiend. Eerst omdat de ontdoener van het afval moet betalen aan de inzamelaar. En vervolgens doordat de inzamelaar het, vaak na weg mengen, als product verkoopt zonder de kosten te maken die nodig zijn om het afval op de juiste manier te verwerken. Daarmee is milieucriminaliteit ook een vorm van ondermijnende criminaliteit omdat mensen die zich wel aan de regels houden daar niet tegen kunnen concurreren.

De aantasting van ons leefmilieu is overal merkbaar. Milieucriminaliteit ondermijnt deze inspanningen en levert personen en bedrijven miljoenen illegale winst op. Milieucriminaliteit bedreigt de natuur, onze veiligheid en onze economie. De politie heeft een unieke onafhankelijke rol in de aanpak van milieucriminaliteit. Dankzij de opsporingservaring en door de lokale verbinding met de samenleving kan de politie zowel regionaal als nationaal het verschil maken. Op deze manier draagt de politie bij aan een gezonde en veilige leefomgeving. In de bestrijding van milieucriminaliteit werkt de politie nauw samen met partners zoals Inlichtingen en Opsporingsdiensten van de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, en de Nederlandse Arbeidsinspectie Nederland. Ook zoekt de politie vaak de samenwerking op met de handhavers van de Omgevingsdiensten, Waterschappen en Douane. Zoals ook gebeurde in de controle van afgelopen woensdag 21 juni.

Belangrijk slachtoffer van milieucriminaliteit is onze leefomgeving. Anders dan bij andere vormen van criminaliteit kan dit slachtoffer zelf natuurlijk geen aangifte of melding doen. Milieucriminaliteit is dan ook zogenaamde ‘haalcriminaliteit’. Dat betekent dat de milieuspecialisten van onze intelligence-organisatie en onze milieuagenten actief op zoek moeten naar deze vaak verborgen maar ernstige misdrijven.

]]>
Aanpak van milieucriminaliteit

Zware milieucriminaliteit raakt niet alleen de samenleving, maar ook uw eigen (leef- en woon)omgeving. De schade die het teweegbrengt blijft voortduren. Door onder andere dit soort grootschalige controles te organiseren blijven wij als één overheid een statement maken.  Milieucriminaliteit is aan de oppervlakte niet altijd zichtbaar en zit veelal verweven in ogenschijnlijk bonafide bedrijven. Daarom is het zaak dat milieucriminaliteit hard en grondig wordt bestreden. 

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
52.03806535 6.6387969
Lichtenvoorde - Bewoner in Lichtenvoorde uit woning gehaald https://www.politie.nl/nieuws/2023/juni/11/02-lichtenvoorde-bewoner-in-lichtenvoorde-uit-woning-gehaald.html Vandaag en afgelopen nacht is de politie bezig geweest om een bewoner van de Straussstraat in Lichtenvoorde uit zijn woning te halen. Dat is inmiddels gelukt. De man is veilig naar buiten gehaald door de inzet van specialisten van de DSI (Dienst Speciale Interventies). Sun, 11 Jun 2023 14:51:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/juni/11/02-lichtenvoorde-bewoner-in-lichtenvoorde-uit-woning-gehaald.html 2023-06-11T14:51:00Z Het heeft lang geduurd voordat er veilig kon worden ingegrepen omdat de man zich verschanst had, het onbekend was hoe de situatie er binnen uitzag en omdat er mogelijk vuurwapens in het spel waren. “De politie en hulpdiensten hebben alle specialismen ingezet die nodig waren om dit rustig en veilig op te lossen,” reageert burgemeester Bronsvoort van Oost-Gelre. “Ik ben voor de omwonenden en andere betrokkenen heel blij dat de situatie nu veilig tot een einde is gebracht.”

Er wordt nu onderzoek gedaan in de woning van de verdachte, hij is aangehouden. We begrijpen dat er nog veel vragen zijn over de situatie. We doen daar nu nog geen mededelingen over, maar willen eerst goed onderzoek doen. De verdachte was al langer bekend bij de gemeente en politie, vanwege de zorg die hij nodig had. De verdachte zal vandaag nog door de crisisdienst beoordeeld worden om vast te stellen of hij acute zorg nodig heeft.

]]>
51.98272858 6.54929619
Lichtenvoorde - Vier aanhoudingen na reeks berovingen https://www.politie.nl/nieuws/2023/juni/6/02-achterhoek-vier-aanhoudingen-na-reeks-berovingen.html De politie heeft vier aanhoudingen verricht na vier straatroven in de Achterhoek. De incidenten vonden plaats in Eibergen, Lichtenvoorde en Groenlo (2). De twee hoofdverdachten zijn mannen uit Lichtenvoorde van 17 en 21 jaar oud. Ook werden er twee mannen van 16 en 18 jaar oud aangehouden uit dezelfde plaats. Tue, 06 Jun 2023 12:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/juni/6/02-achterhoek-vier-aanhoudingen-na-reeks-berovingen.html 2023-06-06T12:37:00Z Het is vrijdagavond 14 april rond 23:00 uur als een minderjarige jongen uit Neede slachtoffer wordt. Aan de J.W. Hagemanstraat in Eibergen wordt hij mishandeld en moet hij zijn oortjes en horloge afgeven. Niet veel later, even na middernacht, is het raak aan de Nieuwmarkt in Lichtenvoorde. Ook hier is een minderjarige jongen slachtoffer – ditmaal afkomstig uit Lichtenvoorde - en ook hier moet het slachtoffer zijn horloge afgeven. In beide gevallen wordt er pepperspray gebruikt. 

Twee zaken in Groenlo

Op zaterdag 15 april is een minderjarige jongen uit de gemeente Oost-Gelre het slachtoffer. Aan de Kerkwal in Groenlo wordt hij mishandeld en beroofd van een klein, contant geldbedrag. In de nacht van zaterdag op zondag is er een vierde incident. Nu aan Den Koem in Groenlo. Een 20-jarige man uit Groenlo wordt mishandeld en moet zijn portemonnee afgeven. Als daar niets in blijkt te zitten, gaan de daders er zonder buit vandoor.

Straatroven zijn uiterst impactvol en het oplossen ervan heeft dan ook hoge prioriteit. Helemaal gezien de vele incidenten in korte tijd en het geweld dat hierbij gebruikt werd. Gelukkig raakte er niemand ernstig gewond. De mannen van 17 en 21 jaar oud werden op 30 mei aangehouden. Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij alle zaken. De mannen van 16 en 18 jaar oud werden eind vorige week aangehouden. De 16-jarige verdachte zou betrokken zijn geweest bij de laatste zaak. De 18-jarige man bij de eerste straatroof.

Verder onderzoek

Het verdere onderzoek loopt en de officier van justitie zal na afronding van dat onderzoek een besluit nemen over het verdere vervolg voor de vier. Alle informatie over straatroven, vind je op deze speciale themapagina van de politie.

^SV 2023164624

]]>
51.98976322 6.56529905
Lichtenvoorde - Gezocht - Woninginbraak - Plataanstraat - Lichtenvoorde https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/mei/02-woninginbraak---plataanstraat---lichtenvoorde.html Op 8 april werd er ingebroken in een huis aan de Gruttostraat in Lichtenvoorde. De hele woning werd doorzocht. Ongeveer 500 meter daarvandaan werd op 8 april ingebroken in een huis aan de Plataanstraat. Uit camerabeelden blijkt dat het hier om dezelfde verdachten gaat. verdachte Wed, 03 May 2023 10:53:46 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/mei/02-woninginbraak---plataanstraat---lichtenvoorde.html 2023-05-03T10:53:46Z Bij de inbraak in het huis aan de Plataanstraat werd een horloge van het merk Gc 'Guess Collection' gestolen. Heb je informatie: laat het ons weten! 

Wie herkent de mannen of kan er meer vertellen over de inbraken? 

]]>
]]>
51.98976322 6.56529905
Lichtenvoorde - Gezocht - Diefstal - Varkensmarkt - Lichtenvoorde https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/december/02-diefstal---varkensmarkt---lichtenvoorde.html Woensdag 5 oktober werd er uit een fietsenstalling voor een supermarkt aan de Varkensmarkt in Lichtenvoorde een Gazelle type Orange gestolen. - Wie herkent de man? verdachte Wed, 07 Dec 2022 12:36:33 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/december/02-diefstal---varkensmarkt---lichtenvoorde.html 2022-12-07T12:36:33Z ]]> 51.98976322 6.56529905 Vragender - Drone in beslag genomen https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/14/02-lichtenvoorde-drone-in-beslag-genomen.html Politie controleert met dronedetectieapparatuur voor een ‘schoon’ luchtruim boven het evenement de Zwarte Cross. Thu, 14 Jul 2022 14:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/14/02-lichtenvoorde-drone-in-beslag-genomen.html 2022-07-14T14:27:00Z Tijdens het evenement de Zwarte Cross in Lichtenvoorde geldt een vliegverbod voor drones die niet bevoegd zijn om te vliegen in dit gebied. Het luchtruim boven het evenement valt onder Tijdelijk Gebied met Beperkingen (TGB) en is in beheer bij de luchtmacht. Daar wordt tijdens het evenement met behulp van het dronedetectie-team van de Landelijke eenheid gecontroleerd op niet aangemelde drones. Vanmiddag werd een onbekende drone gedetecteerd ter hoogte van de Vosdijk in Vragender.

 

De piloot van deze drone vloog niet alleen boven een mensenmassa, in een T.G.B. maar ook nog eens veel hoger dan 120 meter. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden omdat er diverse (hulp)instanties vliegen die in het luchtruim hun werk doen. De drone-bedienaar is opgespoord en aangesproken. Zijn drone is in beslag genomen door het droneteam van Politie Oost-Nederland en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Het openbaar ministerie zal besluiten wat met de drone zal gebeuren.

 

Meer weten over drones

]]>
51.99308114 6.59850523
Lichtenvoorde - Gezocht - Inbraak - Sweelinckstraat - Lichtenvoorde https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/juni/02-inbraak---sweelinckstraat---lichtenvoorde.html Op klaarlichte dag, op dinsdag 19 oktober, werd geprobeerd in te breken bij een woning aan de Delstraat in Lichtenvoorde. Hoewel de inbrekers flinke braakschade achterlieten, werd er niets buitgemaakt. Bij de inbraak waren deze twee mannen betrokken. Zij stapten in een kleine grijze auto met een witte kentekenplaat. In diezelfde wijk werd deze middag nog een woninginbraak gepleegd. verdachte Mon, 20 Jun 2022 11:43:52 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/juni/02-inbraak---sweelinckstraat---lichtenvoorde.html 2022-06-20T11:43:52Z ]]> 51.98976322 6.56529905 Lichtenvoorde - Meisje lastig gevallen, politie zoekt specifieke getuige https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/21/02-lichtenvoorde-meisje-lastig-gevallen-politie-zoekt-specifieke-getuige.html In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 oktober is een minderjarig meisje lastig gevallen. Het meisje reed rond 1.30 uur ‘s nachts naar huis toen zij op de Lievelderweg nabij Lichtenvoorde werd aangesproken door een onbekende man. Er reed op dat moment een auto langs en de bestuurder is gestopt en heeft hen aangesproken. We zijn nu op zoek naar deze bestuurder van de auto. Thu, 21 Oct 2021 08:05:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/21/02-lichtenvoorde-meisje-lastig-gevallen-politie-zoekt-specifieke-getuige.html 2021-10-21T08:05:00Z Specifieke getuigen gezocht

Wij komen graag in contact met deze specifieke getuige. Reed u in de nacht van 9 op 10 oktober op de Lievelderweg en bent u gestopt om een meisje aan te spreken. Neem dan contact op met de politie op met 0900 – 8844 Ovv 2021476969. Graag willen deze bestuurder een aantal vragen stellen als getuige. Mocht iemand  iets anders opgevallen zijn rond dit tijdstip en genoemde omgeving dan horen we dat ook graag.

 

2021476969 SP

]]>
51.99440973 6.58164759
Lichtenvoorde - Vier personen aangehouden na steekincident Lichtenvoorde https://www.politie.nl/nieuws/2021/augustus/28/02-vier-personen-aangehouden-na-steekincident-lichtenvoorde.html Gisteren aan het eind van de middag kregen we een melding van een mogelijk steekincident in de omgeving van de Rode van Heeckerenstraat en de Dr. Ariensstraat in Lichtenvoorde. De aanleiding zou zijn een ruzie tussen twee groepen jongeren. Twee jongens, een van 18 jaar uit Lichtenvoorde en een van 21 jaar uit Winterswijk raakte hierbij dusdanig gewond dat zij zijn vervoerd naar het ziekenhuis. Sat, 28 Aug 2021 10:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/augustus/28/02-vier-personen-aangehouden-na-steekincident-lichtenvoorde.html 2021-08-28T10:03:00Z De politie startte direct een onderzoek. Later op de avond kon de politie vier personen aanhouden. Twee jongens van 16 en een jongen van 17 uit Harreveld de vierde verdachte is weer in vrijheid gesteld.  Zij worden allen nog verhoord. De politie gaat vandaag verder met het onderzoek in de buurt, spreekt met getuigen en kijkt camerabeelden uit om er zo achter te komen wat er precies is gebeurd.
 

]]>
Getuigenoproep

Bent u getuigen politie van dit incident of bent u in het bezit van beelden? Neem dan contact met ons op via 0900-8844. Dit kan ook anoniem 0800-7000.

2021400940 SP

]]>
51.98294114 6.57078639
Apeldoorn - Coronajaar anders dan anders, druk op politie Oost-Nederland blijft hoog, prestaties op peil https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/14/coronajaar-anders-dan-anders.html Daar waar het aantal geregistreerde misdrijven met bijna 2% steeg, wist de politie in Oost-Nederland het percentage opgeloste zaken met 5% te verhogen. Een positief resultaat in een uitdagend en druk jaar dat - evenals het criminaliteitsbeeld - werd gekenmerkt door corona. Er werd een groot beroep gedaan op de samenleving en tegelijk op de wendbaarheid van de politie die, balancerend tussen verbinding en handhaving, zorgde voor rust en stabiliteit. Tijdens de persbijeenkomst op 14 januari blikten regioburgemeester Hubert Bruls, hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst en politiechef Oscar Dros terug op een bijzonder 2020. Thu, 14 Jan 2021 13:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/14/coronajaar-anders-dan-anders.html 2021-01-14T13:30:00Z Impact van corona

Corona heeft een enorme impact op de samenleving. Het handhaven van uitzonderlijke maatregelen, het vervallen van evenementen en het ongemak in de samenleving maakten het voor iedereen een uitdagend jaar met een belangrijke rol voor de politie. Illegale feesten, korte lontjes, demonstraties, burenruzies, maar ook oog voor kwetsbare mensen: er werd met grote regelmaat een beroep gedaan op de politie. Samen met BOA’s heeft de politie in 2020 de samenleving als geheel zo goed mogelijk door deze coronatijd geloodst en zal dat de komende tijd ook blijven doen.

]]>
Druk op strafrechtketen nam verder toe

Hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst zag als gevolg van de corona-maatregelen de druk op de strafrechtketen verder toenemen. De tijdelijke sluiting van de rechtbanken in het voorjaar zorgde voor oplopende voorraden, terwijl er daarvoor al te weinig zittingscapaciteit was bij de rechtbanken Gelderland en Overijssel.

Het doel is om eind 2021 de voorraad zaken die op een afdoening wachten, weer op het niveau van maart 2020 te hebben. Er zijn met de rechtbanken en de advocatuur afspraken gemaakt over een ketenbrede aanpak. Waar mogelijk worden zaken buiten de rechter afgedaan, bijvoorbeeld door het opleggen van een OM-strafbeschikking of een transactie bij ontnemingsvorderingen.

Ook wordt de zittingsruimte zo optimaal mogelijk gebruikt, door uitval zoveel mogelijk te beperken. Het OM is gelukkig niet geconfronteerd met een hoog ziekteverzuim. Hierdoor was het mogelijk om officieren in te zetten bij de extra politierechter-zittingen in de avonduren.

Door de indrukwekkende inzet en flexibiliteit van de medewerkers bij politie en de overige ketenpartners is de keten overeind gebleven. Nu komt het aan op de balans te vinden tussen de afbouw van de voorraden en de intensivering van de integrale inzet op belangrijke onderwerpen als ondermijning, digitale criminaliteit en jeugdcriminaliteit.

]]>
Sterke opmars digitale criminaliteit

De traditionele veel voorkomende criminaliteit zoals woninginbraken, diefstallen, overvallen of straatroof daalden fors, omdat er meer thuis werd geleefd en gewerkt. Omgekeerd steeg de digitale criminaliteit. Vooral digitale fraude zoals pishing, helpdeskfraude of vriend-in-noodfraude steeg explosief met meer dan 50%. Ook fraude via online verkoopsites nam toe evenals het hacken en gijzelen van computernetwerken.

Corona werkte als katalysator die zorgde dat de al bestaande groei in een stroomversnelling kwam. Het actief misbruiken van het coronathema en het feit dat werken, ontspannen, kopen en communiceren meer dan ooit online plaatsvindt, onderstreept eens te meer dat criminelen razendsnel in staat zijn om zich aan te passen aan de actualiteit.

De politie heeft de bestrijding van corona-gerelateerde cybercrime geïntensiveerd. Illegale corona-gerelateerde webshops zijn offline gehaald en verdachten aangehouden. Om vriend-in-noodfraude en helpdeskfraude tegen te gaan is intensief samengewerkt met onder meer de Fraudehelpdesk, de Betaalvereniging, de bancaire sector en de telecomsector. Tientallen verdachten zijn in Oost-Nederland, maar ook daarbuiten aangehouden. Er is zicht op veel meer verdachten en de ingezette lijn op gebied van opsporing en preventie wordt in 2021 doorgezet.

]]>
Politie kreeg 9% meer meldingen

Vanaf het moment dat corona Nederland bereikte, werd fors meer om politie gevraagd. Op de meldkamers kwamen 9% meer urgente meldingen binnen ten opzichte van 2019. Voor een deel vloeiden deze meldingen voort uit de corona-maatregelen. Zo steeg het aantal meldingen van overlast door incidenten met jeugd, burengerucht of verwarde personen. Mensen waren meer thuis, zagen meer van elkaar, accepteerden minder en de bereidheid om te melden nam toe. De horeca was een groot deel van het jaar gesloten en veel evenementen gingen niet door waardoor de politie capaciteit vrij kon maken om in te gaan op de vele verzoeken om hulp.

Blijvend investeren in wijkteams is een krachtige en effectieve manier om - samen met andere partners zoals gemeenten en jeugdwerk - persoonlijk in verbinding te zijn met bewoners in de wijken. Dit om zorgen die daar leven tijdig te signaleren, helpen op te lossen en problemen voor te zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat probleemjongeren uitgroeien tot criminelen.

Een zorg die blijft is dat de druk op de politie door incidenten rond verwarde personen niet is afgenomen. Integendeel: in 2020 is het aantal íncidenten ondanks een landelijk meldnummer net als in de voorgaande jaren toegenomen. De samenwerking met partners in het strafrechtdomein maar ook het maatschappelijk domein is cruciaal om complexe vraagstukken aan te pakken, aldus de driehoek.

]]>
Stabiele financiering en voldoende capaciteit

De politie werkt in de frontlinie van de samenleving. Ook in 2021 zal de politie weer voor uitdagende keuzes worden gesteld die op basis van prioriteiten in de lokale driehoek worden gemaakt. Tegelijk wordt er gewerkt aan de ‘politie van morgen’ voor een blijvende veilige samenleving. Er wordt volop ingezet op gebiedsgebonden politie, opsporing, intelligence en dienstverlening.

De beschikbare capaciteit blijft een uitdaging, de komende jaren stromen veel politiemensen uit en de instroom van nieuwe mensen kan dat niet bijbenen. Opnieuw werd door de regioburgemeester gepleit voor investering in de strafrechtketen. Landelijk moeten de wijkteams van de politie in 2030 zijn uitgebreid met in totaal 3800 fte, te beginnen met 500 oplopend tot 1000 politiemensen de komende regeerperiode. Daarnaast is zo’n €325 miljoen extra nodig om de politie met mensen en middelen in de pas te laten lopen met de digitalisering van de samenleving. In totaal is 578 miljoen nodig.

De door de politie opgepakte zaken moeten voortvarend door de strafrechtketen kunnen worden voorzien van een betekenisvolle afdoening voor het slachtoffer, de dader en de samenleving.

De driehoek benadrukt het belang van een stabiele financiering van de gehele keten zodat de samenleving kan rekenen op een adequaat antwoord op bestaande en nieuwe veiligheidsvraagstukken, met of zonder pandemie.

]]>
52.21115700000001 5.9699231