Alle berichten | Overbetuwe | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/gelderland/overbetuwe.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Overbetuwe nl Thu, 25 Feb 2021 21:16:20 GMT 2021-02-25T21:16:20Z nl Elst - Webshops geopend om mensen op te lichten: verdachte aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2021/februari/25/02-elst-webshops-geopend-om-mensen-op-te-lichten-verdachte-aangehouden.html Het Cybercrime Team van de politie Oost-Nederland heeft op 8 december 2020 in Elst een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in verband met een groot oplichtingsonderzoek. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij oplichting via webshops: er liggen 30 aangiftes van mensen die in totaal gedupeerd zijn voor ruim 18.000 euro. Slachtoffers die goederen kochten bij één van de websites kregen de goederen nooit geleverd. De man wordt tevens verdacht van witwassen van 84.000 euro. nieuwsbericht Thu, 25 Feb 2021 12:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/februari/25/02-elst-webshops-geopend-om-mensen-op-te-lichten-verdachte-aangehouden.html 2021-02-25T12:00:00Z Het onderzoeksteam kwam de verdachte op het spoor via een website waar beschermingsmiddelen werden aangeboden, zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen. De webshop stond begin 2020 online, tijdens de uitbraak van de eerste coronagolf. Op de website werden beschermingsmiddelen aangeboden die op dat moment moeilijk verkrijgbaar waren. Verschillende mensen uit binnen- en buitenland bestelden beschermingsmiddelen bij de website, betaalden, maar kregen vervolgens nooit iets geleverd.

]]>
Het onderzoek leidde in eerste instantie naar twee katvangers: een 55-jarige man uit Arnhem en een 37-jarige vrouw uit Rheden. Op hun rekening werd het geld van de bestellingen gestort. Het beschikbaar stellen van een bankrekening voor criminele activiteiten is strafbaar en de twee werden daar op 14 december 2020 voor aangehouden. Inmiddels zijn zij weer vrij, maar ze blijven verdachte.

]]>
Het geld dat binnenkwam op de rekening van de katvangers werd overgemaakt naar een handelsplaats voor bitcoins en cryptocurrency. Van het geld werden bitcoins gekocht. Het Cyber Crime Team van de politie kon de transacties volgen naar de bitcoinwallet van de hoofdverdachte. Op die bitcoinrekening stond een niet verklaarbaar vermogen en er werden nog meer verdachte geldstromen ontdekt.

]]>
Het onderzoek naar de verdachte loopt nog. De malafide webshops zijn offline gehaald en het Cyber Crime Team houdt er rekening mee dat er nog meer aangiftes zullen volgen. Op basis van de al bekende aangiftes wordt de schade van de gedupeerden in totaal op ongeveer 18.000 euro geschat – ook dit bedrag kan nog oplopen.

^MvS 2020135083

]]>
Oplichting online 51.9192887 5.8473619
Arnhem / Zevenaar / Elst / Wageningen - Nieuwe teamchefs van start https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/29/02-gelderland-midden-nieuwe-teamchefs.html Met ingang van 1 januari starten op verschillende basisteams nieuwe teamchefs. nieuwsbericht Wed, 30 Dec 2020 10:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/29/02-gelderland-midden-nieuwe-teamchefs.html 2020-12-30T10:00:00Z Sinds enkele jaren was er naast teamchef Albert Scholte een vacante plek. Deze wordt ingevuld door Peter Verhofstad, die nu teamchef Tweestromenland (Gelderland-Zuid) is. Albert zelf gaat medio januari aan de slag als teamchef in Achterhoek-West (Noord- en Oost-Gelderland).

]]>
Met het vertrek van Dick van de Lustgraaf naar Ede (per 1 oktober) is er een vacature ontstaan. Deze wordt ingevuld door Jolanda Thannhauser (momenteel nog teamchef Arnhem-Zuid) en Marijn Huttinga (momenteel werkzaam op het team Ede). De andere teamcheffunctie blijft ingevuld worden door Wout van Norel.

]]>
De plek van Jolanda Thannhauser wordt ingevuld door Erik Bomhof (nu nog teamchef De Waarden, district Gelderland-Zuid). De andere teamchef blijft Frank van Leeuwen.

]]>
Per 23 november startte Michiel Heerink als teamchef in Veluwe Vallei-Zuid; hij neemt de plaats in naast Susanne Nunnikhoven, die sinds 18 april teamchef is.

]]>
Districtschef Naomi Hoekstra is blij met de teamchefs in het district Gelderland-Midden. “Een mooi team vol ervaring en diversiteit. Ik ben er van overtuigd dat we samen leiding kunnen geven aan de gedreven collega’s in het district, die hard werken om de veiligheid te verbeteren in de wijken en dorpen. Door gekend te worden maar ook door onze kennis over de gebieden en haar inwoners te vergroten, door het handhaven van de orde en de opsporing van hen die deze willen verstoren. Dat kunnen we niet alleen, we willen samenwerken m et onze partners omdat we alleen op die manier echte mooie stappen kunnen zetten; de teamchefs zullen zich voluit inzetten om die samenwerking nog verder te versterken”.

^RL

]]>
51.9691868 5.6653948
Arnhem - Project Stuwdam steun in rug van ondernemers bij verzet tegen criminelen https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/17/02-project-stuwdam-steun-in-rug-van-ondernemers-bij-verzet-tegen-criminelen.html Ondernemers, bedrijven en boeren krijgen steun in hun verzet tegen criminelen die zaken met hen willen doen. Politie, de gemeenten in de regio Gelderland-Midden en de omgevingsdienst trekken voor dit doel gezamenlijk op in het project Stuwdam, te beginnen op 17 december in Arnhem. Centrale doelstelling: de bedrijven bewust maken van risico’s en signalen die wijzen op criminele intenties van potentiële zakenpartners en een betere informatiepositie van de overheid. Op deze manier kunnen we samen optreden tegen ondermijnende criminaliteit, de gezamenlijke weerbaarheid vergroten en wordt het gebied onaantrekkelijk voor criminelen. nieuwsbericht Thu, 17 Dec 2020 12:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/17/02-project-stuwdam-steun-in-rug-van-ondernemers-bij-verzet-tegen-criminelen.html 2020-12-17T12:00:00Z De politie geeft prioriteit aan het opsporen en ontmantelen van drugslabs en opslaglocaties en regelmatig met succes. Maar het allerbeste is als die criminelen geen poot aan de grond krijgen. Dat vraagt om een weerbare houding van boeren en bedrijven, maar die kunnen daar hulp goed bij gebruiken.

]]>
Steeds vaker worden eigenaren van loodsen en schuren benaderd door criminelen, die interesse hebben om een drugslab te starten of om grondstoffen op te slaan. De financiële verleiding is soms groot, zeker als het bedrijf het moeilijk heeft.

Zaken doen met criminelen heeft een grote prijs; voor je het weet zit je er aan vast en raak je verzeild in een milieu waar je niet in terecht wilt komen. ‘Samenwerking’ met criminelen brengt immers grote risico’s met zich mee. In de eerste plaats is degene die bijvoorbeeld een pand verhuurt waar strafbare feiten plaatsvinden, zelf strafbaar met alle gevolgen van dien: aanhouding en vervolging, financiële schade door boetes.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat criminelen geweld gebruiken als iemand niet doet wat hij of zij zegt (of bedreigingen uiten of overgaan tot afpersing). Een drugslab is bovendien riskant voor de gezondheid (gezien de gebruikte chemicaliën) en het levert door de vaak halfbakken constructies serieus brandgevaar op.

]]>
Door direct contact te leggen met bedrijven (onder andere door hen te bezoeken en controles uit te voeren) en hen bewust te maken van risico’s, kunnen bedrijfsleiders maatregelen nemen. Zo worden ze op de hoogte gebracht over signalen die kunnen wijzen op criminele intenties en waar ze deze vervolgens kunnen melden. Voorbeelden van signalen zijn dat criminelen vaak contant willen betalen en hun identiteit niet willen vrijgeven.

]]>
Behalve de grotere bewustwording van bedrijfseigenaren leveren de gesprekken  op hun beurt informatie op voor de gemeente en de politie. Waar nodig wordt op basis daarvan gericht opgetreden. Daarbij kan men denken aan extra surveillances, controles en aanhoudingen.

Stuwdam wordt in 2021 uitgerold over het hele gebied in Gelderland-Midden. Bij het optreden worden de coronamaatregelen in acht genomen.

]]>
Politie-uniform 51.9851034 5.898729599999999
Elst - Drie minderjarigen aangehouden na vuurwerkvondsten in Elst https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/5/02-elst-drie-minderjarigen-aangehouden-na-vuurwerkvondsten-in-elst.html De politie heeft woensdag 4 november drie minderjarigen aangehouden na de vondst van illegaal vuurwerk. Het vuurwerk lag op drie verschillende plekken in Elst opgeslagen. nieuwsbericht Thu, 05 Nov 2020 16:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/5/02-elst-drie-minderjarigen-aangehouden-na-vuurwerkvondsten-in-elst.html 2020-11-05T16:40:00Z Het gaat om een grote hoeveelheid zwaar, illegaal vuurwerk: bij elkaar bijna honderd kilo. De politie onderzoekt de zaak verder en deze zal worden overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

]]>
Het in het bezit hebben en/of verhandelen van illegaal vuurwerk zorgt vrijwel altijd voor een strafblad. De rechter kan een maximale gevangenisstraf van zes jaar opleggen. Hiermee lopen verdachten dus het risico om hun toekomst letterlijk te verknallen.

]]>
Tekst gaat verder onder de foto

]]>
Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet. Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. 

]]>
Heb je vermoedens van illegaal vuurwerk dat ligt opgeslagen in je omgeving? Of is er sprake van overlast? Melden kan altijd via 0900-8844. Ook anoniem melden is een optie via 0800-7000. De schade kan gigantisch zijn als er iets misgaat met het opgeslagen vuurwerk. Het opsporen en in beslag nemen van dit vuurwerk heeft dan ook hoge prioriteit.

^SV 2020522812

]]>
Agent met portofoon en andere communicatiemiddelen 51.9192887 5.8473619
Driel - Gezocht - Ouder echtpaar bedreigd door afpersers https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/oktober/02-driel---ouder-echtpaar-bedreigd-door-afpersers.html Op donderdag 10 september rond 15:30 uur belden twee mannen aan bij de woning van een bejaard echtpaar aan de Vogelenzangsestraat. De bewoonster was op dat moment alleen thuis, maar de mannen wilden per se haar man spreken. verdachte Wed, 28 Oct 2020 12:01:53 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/oktober/02-driel---ouder-echtpaar-bedreigd-door-afpersers.html 2020-10-28T12:01:53Z Het echtpaar verhuurt verschillende panden en kamers. De onbekende mannen vertelden de bewoonster dat ze een conflict hadden met een van hun huurders. Ze gaven aan dat het conflict hen veel geld zou kosten en eisten daarom compensatie. Ze bedreigden de vrouw en eisten geld.

Afspraak
Om het geëiste geld te overhandigen werd een afspraak gemaakt op vrijdag 11 september op de parkeerplaats bij het Gelredome. Bij die gelegenheid hield een onopvallend arrestatieteam drie mannen aan. Maar dat waren niet de mannen die een dag eerder bij de slachtoffers aan de deur hadden gestaan.

Signalement daders bij woning
De twee afpersers die de politie nog zoekt zijn beide rond 25 jaar oud en hebben en getint uiterlijk. Ze spraken correct Nederlands. De langste van de twee had een gezet postuur. Hij had zijn zwarte haar achterover gekamd en had een ringbaardje. Hij droeg die dag een grijze blouse. Zijn kleinere handlanger was gekleed in een spijkerbroek en een trui met een rood embleem. Zij naam is mogelijk ‘Reda’ of ‘Redo’. Tijdens het onderzoek zijn concrete aanwijzingen naar voren gekomen dat één of beide mannen mogelijk uit de omgeving van Culemborg komen.

Witte auto
Toen de afpersers de woning van de Drielse slachtoffers bezochten reden ze in een kleine, witte auto. In het kenteken kwam de combinatie SF-14 voor.

]]>
Wie weet of vermoedt iets over deze twee onbekende afpersers?

]]>
]]>
51.96166909999999 5.8319655
Heteren - Gezocht - Woninginbrekers gezocht https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/juni/02-heteren---woninginbrekers-gezocht.html Tijdens de afwezigheid van de bewoners braken onbekenden op zaterdag 16 mei in bij een woning aan de Boterhoeksestraat. verdachte Wed, 21 Oct 2020 08:22:44 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/juni/02-heteren---woninginbrekers-gezocht.html 2020-10-21T08:22:44Z Wie herkent deze personen of kan iets over deze zaak vertellen?

]]>
]]>
51.9533687 5.7430452
Elst - Gezocht - Poging inbraak in bestelwagen, wie kent de daders? https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/oktober/02-elst---poging-inbraak-in-bestelwagen-wie-kent-de-daders.html Twee onbekenden personen probeerden in de nacht van dinsdag op woensdag 26 augustus in te breken in een bestelwagen aan Pascalweg. verdachte Wed, 14 Oct 2020 07:36:08 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/oktober/02-elst---poging-inbraak-in-bestelwagen-wie-kent-de-daders.html 2020-10-14T07:36:08Z Op beeld is te zien hoe ze die nacht in een Volvo V40 komen aanrijden. Even later lopen ze in de richting van een bestelwagen. Ze tikken een zijruit in en doorzoeken de cabine. Vervolgens lopen ze weg om even later weer met de Volvo te vertrekken.

]]>
Wie weet wie deze personen zijn of kan iets over deze zaak vertellen? Eventueel in combinatie met de Volvo? Wij spreken u graag!

]]>
]]>
51.913829 5.8661442
Zetten - Gezocht - Wie herkent deze inbrekers? https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/oktober/02-zetten---wie-herkent-deze-inbrekers.html Een vrouw wordt op dinsdag 21 april het slachtoffer van inbrekers. verdachte Wed, 07 Oct 2020 11:41:10 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/oktober/02-zetten---wie-herkent-deze-inbrekers.html 2020-10-07T11:41:10Z Twee onbekende mannen scharrelden die dag rondom haar woning aan de Wageningsestraat en namen verschillende goederen weg waaronder een gloednieuwe televisie.

]]>
Wie herkent deze personen of kan iets over deze zaak vertellen?

]]>
]]>
51.9268958 5.721681499999999
Driebergen, Heteren, Overloon - Aanhoudingen bij overdracht ‘crystal meth’ in Heteren https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/2/11-aanhoudingen-bij-overdracht-%E2%80%98crystal-meth%E2%80%99-in-heteren.html De politie heeft woensdag 1 april op het bedrijventerrein Poort van Midden-Gelderland bij een overdracht van verdovende middelen drie mannen aangehouden. De verdachten zijn een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen, de 28-jarige Poolse bestuurder van een Duitse bestelbus en een 31-jarige man uit Rotterdam die een personenauto bestuurde. Bij de aanhouding zijn onder andere 24 kilo methamfetamine ook wel bekend als crystal meth en 10 liter amfetamine-olie in beslag genomen. Straatwaarde van de crystal meth bedraagt ongeveer 2 miljoen euro. nieuwsbericht Thu, 02 Apr 2020 13:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/2/11-aanhoudingen-bij-overdracht-%E2%80%98crystal-meth%E2%80%99-in-heteren.html 2020-04-02T13:45:00Z Omstreeks 11.30 uur zagen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de A50 een Nederlandse auto rijden die volgens de politiesystemen al eens was opgevallen bij een verdachte situatie. De agenten, die in een onopvallende auto reden, zagen dat de auto de A50 verliet en op een bedrijventerrein bij Heteren naast een Poolse trekker met oplegger parkeerde. Even later zagen ze dat ook een Duitse bestelbus zich bij hen voegde. Vervolgens waren ze er getuige van dat vanuit de bestelbus verschillende goederen, waaronder enkele zogenaamde bigshoppers, werden overgedragen aan de vrachtwagenchauffeur. 

]]>
Omdat het bij de agenten bekend is dat dit soort parkeerplaatsen ook gebruikt worden als criminele ontmoetingsplaatsen waar  verdovende middelen worden verhandeld, besloten ze een onderzoek in te stellen. Bij controle van de overhandigde bigshoppers bleek al snel dat het zich inderdaad om verdovende middelen, waarschijnlijk chrystal meth, handelde. Hierop zijn de drie mannen aangehouden en de betrokken auto’s in beslag genomen. 

]]>
Tijdens het onderzoek kwam ook een adres in Overloon naar voren waar twee van de verdachten regelmatig kwamen. Woensdagavond is deze woning, een vakantiewoning, doorzocht en daarbij werden een kilo cocaïne, een cocaïnepers en een aantal jerrycans met vloeistoffen aangetroffen. Alle goederen zijn in beslag genomen. Uit onderzoek door specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen vandaag, blijkt dat de jerrycans  ruim 100 liter amfetamine-olie bevatten. Criminele handelswaarde ongeveer 150.000 euro.

jerrycans

Tijdens nader onderzoek in de bestelbus en de personenauto zijn in beide voertuigen verborgen ruimtes aangetroffen. Dit zijn ruimtes die later op professionele wijze zijn ingebouwd en waarvan het inmiddels algemeen bekend is dat ze worden gebruikt voor het vervoer van verdovende middelen, grote sommen geld of gestolen goederen.  Beide rumtes waren nu leeg. 

]]>
51.95101276842721 5.758020935782739
Elst - Gezocht - Onderdelen BMW gestolen https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/maart/02-elst-%E2%80%93-onderdelen-bmw-gestolen.html Een onbekende man steelt op 2 februari 2020 even voor 03:00 uur onderdelen uit een auto aan de Aurelius. De man komt aanfietsen, zet zijn fiets neer, breekt in en fietst vervolgens weer weg. verdachte Wed, 04 Mar 2020 08:55:21 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/maart/02-elst-%E2%80%93-onderdelen-bmw-gestolen.html 2020-03-04T08:55:21Z Wie herkent deze persoon of kan iets over deze zaak vertellen?

]]>
]]>
51.9259685 5.8647752