Alle berichten | Putten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/gelderland/putten.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Putten nl Tue, 26 Sep 2023 01:52:26 GMT 2023-09-26T01:52:26Z nl Putten - Gezocht - Poging woninginbraak, politie zoekt dader https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/juli/02-putten---poging-woninginbraak-politie-zoekt-dader.html Twee mannen lopen op 27 mei rond 02:00 uur ’s nachts langs het hekwerk van een vrijstaande woning aan de Harderwijkerstraat. verdachte Thu, 15 Jun 2023 06:44:15 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/juli/02-putten---poging-woninginbraak-politie-zoekt-dader.html 2023-06-15T06:44:15Z Op beeld is te zien dat een van de twee mannen het erf op loopt, om zich heen kijkt en naar binnen gaat. Hij komt echter niet ver want het alarm gaat af. Hij kiest eieren voor zijn geld en vertrekt onverrichter zake de Oude Rijksweg op.

]]>
Wie herkent deze persoon of zijn compagnon?

]]>
]]>
52.2655119 5.6132214
Putten - Doorbraak in cold case Maria van der Zanden https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/24/02-putten-doorbraak-in-cold-case-maria-van-der-zanden.html Maria van der Zanden (22), de vrouw uit Putten die in 1994 spoorloos verdween, is datzelfde jaar gevonden in een meer bij het Duitse Soest. Tot die conclusie komt het coldcaseteam van Oost-Nederland nadat binnengekomen informatie de afgelopen weken uitvoerig is onderzocht. Wed, 24 May 2023 08:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/24/02-putten-doorbraak-in-cold-case-maria-van-der-zanden.html 2023-05-24T08:00:00Z Maria van der Zanden verdween in augustus 1994 nadat ze op haar fiets vanaf haar ouderlijk huis in Putten vertrok. Eind augustus van dat jaar vindt de Duitse politie het levenloze lichaam van een vrouw in de Möhnesee in de buurt van Soest (Nordrijn-Westfalen). Na onderzoek concludeert de Duitse politie dat de vrouw waarschijnlijk door zelfdoding om het leven is gekomen. Omdat Duits onderzoek niet leidt tot het identificeren van de vrouw, konden zij haar achtergrond en omstandigheden van vertrek niet meewegen in deze conclusie. De vrouw werd begraven in een naamloos graf.

Geen link met Duitsland

In 1994 is door de Nederlandse politieonderzoek gedaan naar de vermissing van Maria. Ook in de jaren die volgden is het onderzoek meerdere keren heropend. In die onderzoeken zijn er geen aanwijzingen geweest die zouden wijzen in de richting van Duitsland. Het geautomatiseerd internationaal delen van DNA en/of dactyloscopische signalementen (vingerafdrukken) was begin jaren ’90 nog niet aan de orde. Omdat er in Duitsland geen DNA-profiel was van de onbekende dode vrouw, kon het jaren later vanuit Nederland internationaal gedeelde DNA-profiel van Maria niet tot een match leiden.

Hernieuwde aandacht

Eind maart 2023 kwam de Peter R. de Vries Foundation naar buiten met een campagne rond de vermissing van Maria van der Zanden. In de maanden voorafgaande aan deze campagne, bereidde ook het coldcaseteam van Oost-Nederland zich hierop voor. Onder andere brachten zij de vermissing internationaal onder de aandacht. Daarop is door de Duitse autoriteiten gereageerd met informatie over de onbekende dode vrouw.

]]>
Informatie uitwisselen

In Nederland en Duitsland liggen, net als in andere landen, nog steeds mensen naamloos in een graf. In de jaren ’90 bestond er nog geen speciale DNA-databank voor vermiste personen en onbekende doden en was uitwisseling van gegevens tussen landen niet vanzelfsprekend. ‘Inmiddels is onze informatiedeling rond vermiste personen erg verbeterd. We delen nu beter informatie over een onbekende dode of over een vermissing met andere landen’, zegt Wendy van Hilst van het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen. Deze informatiedeling leidde ook bij het coldcaseteam Oost-Nederland tot de link met de Duitse vrouw.

Verder onderzoek

De nieuw binnengekomen informatie is, met medewerking van de Duitse politie, de afgelopen weken door het coldcaseteam uitvoerig onderzocht. Daarbij is vast komen te staan dat de in Duitsland aangetroffen overleden vrouw, Maria van der Zanden is. Deze identificatie kon plaatsvinden omdat zowel door de Nederlands als door de Duitse politie in 1994 was ingezet op het verkrijgen van dactyloscopische signalementen. In beide gevallen lukte dit, maar was de kwaliteit onvoldoende voor opname in de (nationale) databanken. Identificatie van de onbekende vrouw kon nu wel plaatsvinden door beide signalementen één op één te vergelijken.

Ondanks het samenbrengen van de informatie uit meerdere onderzoeken is nog onvoldoende duidelijk wat er met Maria gebeurd is tussen haar vertrek van huis en het aantreffen van haar lichaam door de Duitse politie. Zowel een misdrijfscenario, alsook suïcide – waar de Duitse autoriteiten vanuit gaan – is een reële mogelijkheid. Voor het coldcaseteam blijft deze vraag daarom actueel.

Peter R. de Vries Foundation

Hoewel de informatie die leidde tot het vinden van Maria niet via de Foundation binnenkwam, voelt het wel als een gezamenlijk resultaat. ‘We waarderen de inzet van de Foundation enorm. Mede door hun inzet hebben wij afgelopen periode nieuwe kansen en mogelijkheden benut. Hierdoor hebben we aan de vader van Maria kunnen vertellen waar zijn dochter is en de onbekende vrouw in Duitsland haar naam teruggegeven,’ aldus Francien Lijnkamp, teamleider van het coldcaseteam Oost-Nederland.

Antwoorden geven aan achterblijvers

Coldcaseteams doen hun uiterste best om kansen te grijpen die nu mogelijk zijn. Denk aan het benutten van nieuwe informatie, forensische kansen of samenwerkingsverbanden met externen. In (grootschalige) onderzoeken zet de politie alles in dat op dat moment beschikbaar is. Bij nieuwe ontwikkelingen worden deze helaas niet automatisch toegepast in oudere, onopgeloste zaken. Door zaken actief te heropenen en relevante nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen toe te passen, zie je vaak dat er nieuwe kansen in deze onderzoeken ontstaan. De coldcaseteams in Nederland werken dagelijks aan nieuwe mogelijkheden in de hoop antwoorden te kunnen geven aan achterblijvers/nabestaanden.

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
52.24390009 5.58267158
Putten - Onbekende stof in woning Putten niet schadelijk https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/26/02-onbekende-stof-in-woning-putten-niet-schadelijk.html Op zondag 16 april is er bij een woning aan de Bouwmeestersgoed in Putten een stof door de brievenbus gegooid waardoor zeven mensen onwel zijn geworden. De politie gaat uit van opzet en is een onderzoek gestart. De politie is nog op zoek naar getuigen. Wed, 26 Apr 2023 11:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/26/02-onbekende-stof-in-woning-putten-niet-schadelijk.html 2023-04-26T11:49:00Z Na toxicologisch onderzoek door het RIVM is duidelijk geworden dat de betreffende stof in dit geval niet schadelijk is geweest voor de gezondheid. Het betreft een stof met een sterk onaangename geur en kan klachten van misselijkheid veroorzaken. Bij inademing van deze stof kan irritatie van de luchtwegen ontstaan (prikkeling, keelpijn en hoesten, kortademigheid). De misselijkheid en irritatie zijn in het algemeen van voorbijgaande aard nadat de blootstelling is gestopt. Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof, kan direct contact voor andere gezondheidseffecten, zoals brandwonden, zorgen.

Het onderzoek van de politie is in volle gang. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Meer informatie is er op dit moment niet om te delen.

]]>
Getuigen gezocht
Zag u in de nacht van zaterdag 15 april op zondag 16 april iets opvallends in de omgeving van de Bouwmeestersgoed in Putten? Of beschikt u over camerabeelden waar wij mogelijk wat aan hebben? Neem dan contact op via telefoonnummer 0900-8844. Liever anoniem? Neem dan contact op via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

2023166815 SP

]]>
52.26043784 5.58445561
Putten - Gezocht - Wisseltruc - Kerstraat - Putten https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/november/02-wisseltruc---kerstraat---putten.html Met een geraffineerde wisseltruc lichtten deze vrouwen een winkel in Putten en in Voorthuizen op. Wie weet wie dit zijn? verdachte Wed, 22 Mar 2023 10:31:56 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/november/02-wisseltruc---kerstraat---putten.html 2023-03-22T10:31:56Z Bij een dierenwinkel aan de Kerkstraat in Putten probeerde één van deze vrouwen de medewerkster in verwarring te brengen. Op camerabeelden is goed te zien hoe ze te werk gaat. Ze doet alsof ze wil betalen met 50 euro, maar terwijl ze het biljet in haar handen heeft kletst en lacht ze met de medewerker. De medewerker wil tot twee keer toe het geld aanpakken maar steeds houdt de dame het geld vast. Als de kassière bezig is om het wisselgeld te pakken, houdt de vrouw het biljet even buiten het zicht en stopt het geld dan snel weg. De medewerkster geeft haar wel het wisselgeld terug. Pas aan het eind van de dag werd opgemerkt dat er vijftig euro uit de kassa ontbrak. 

In Voorthuizen werd dezelfde dag dezelfde wisseltruc gebruikt. Ditmaal door een andere vrouw. Ze deed precies hetzelfde als de vrouw in Putten. Ze kletst en lacht met de medewerker terwijl ze een biljet van vijftig euro in haar handen had. Toen de medewerkster even niet keek, stopte ze het snel terug in haar tas en overtuigde de medewerkster dat ze toch echt de vijftig euro had gegeven. 

Mobiel banditisme
Omdat deze oplichtingstruc op dezelfde dag in zowel Putten als Voorthuizen hebben afgespeeld gaat het hierbij mogelijk om rondtrekkende bendes die delicten plegen als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal. De leden van deze bendes verblijven in Nederland zonder vaste woon- of verblijfplaats.

https://www.politie.nl/informatie/wat-is-mobiel-banditisme.html 

NN1 2022399441 Putten

NN2 2022445063 Voorthuizen


 

]]>
We willen heel graag weten wie deze vrouwen zijn. Tip ons als je dat weet! 

]]>
]]>
52.24390009 5.58267158
Gezocht - Meisje betast - Mennestraat - Putten https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/november/02-meisje-betast---mennestraat---putten.html Fri, 25 Nov 2022 10:38:02 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/november/02-meisje-betast---mennestraat---putten.html 2022-11-25T10:38:02Z 52.24390009 5.58267158 Putten - Verdachten aangehouden overval hotel Putten https://www.politie.nl/nieuws/2022/maart/31/02-aanhoudingen-voor-overval-hotel-putten.html De politie heeft op dinsdag 29 maart twee 17-jarige jongens en één 18-jarige man aangehouden als verdachten van een overval op een hotel in Putten op 27 november. De mannen komen uit Doetinchem, Putten en Ermelo. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Thu, 31 Mar 2022 09:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/maart/31/02-aanhoudingen-voor-overval-hotel-putten.html 2022-03-31T09:45:00Z In de nacht van 26 op 27 november werd een hotel aan de Garderenseweg in Putten overvallen door twee mannen. De nachtportier werd daarbij bedreigd en vastgebonden. De daders gingen er met geld uit de kluis vandoor.

Tips

Ondanks dat politie meerdere verdachten heeft aangehouden, ligt het onderzoek niet stil. Dat betekent dat de politie uw hulp nog goed kan gebruiken. Heeft u informatie over deze zaak en heeft u nog niet met ons gesproken? Neem dan contact met ons op. Dat kan via 0800 6070. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000.

]]>
52.2441382 5.64428485
Putten - Gezocht - Woninginbraak, politie zoekt informatie https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/februari/02-putten---getuigenoproep-woninginbraken.html Op 12 februari werd omstreeks 20:00 uur ingebroken in een woning op de Drieseweg. Bij de inbraak werd onder andere een kluis weggenomen die werd teruggevonden in het bos achter de Drieseweg. Een dag later, op 13 februari, werd er ingebroken in een woning op de Korenlaan. Dit gebeurde tussen 16:00 en 20:00 uur. verdachte Wed, 26 Jan 2022 10:17:13 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/februari/02-putten---getuigenoproep-woninginbraken.html 2022-01-26T10:17:13Z Rond het tijdstip van de inbraak op de Drieseweg (20:00 uur) liepen twee personen door de straat die mogelijk getuige zijn geweest van de inbraak. We komen graag met hen in contact omdat zij mogelijk iets hebben gezien dat belangrijk kan zijn voor het onderzoek. Het gaat om een blanke man, tussen de 60 en 70 jaar oud en ongeveer 1.75m tot 1.80 meter lang. En een blanke vrouw tussen de 55 en 65 jaar en 1.65 meter lang.

Het signalement van de verdachte van de inbraak op de Drieseweg luidt als volgt: blanke man tussen de 25 en 30 jaar oud, slank tot mager postuur, kort donkerblond tot bruin haar. Hij droeg die avond een zwarte jas en gympen.  Hij had opvallende rode handschoenen aan.

2021068987

]]>
Wie herkent deze persoon in de woning?
De Politie wil graag in contact komen met de man en de man en vrouw die op 12 februari voor de woning aan Drieseweg langs liepen.

]]>
]]>
52.2600762 5.6362476
Putten - Zoektocht naar fietsendief zorgt voor drugsvondst https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/25/02-putten-zoektocht-naar-fietsendief-zorgt-voor-drugsvondst.html De politie heeft in een onderzoek naar meerdere fietsendiefstallen in en rond Putten een 37-jarige Rotterdammer aangehouden. Tijdens de zoektocht zijn agenten per toeval op een grote hoeveelheid mogelijke harddrugs gestuit. Tue, 25 Jan 2022 15:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/25/02-putten-zoektocht-naar-fietsendief-zorgt-voor-drugsvondst.html 2022-01-25T15:19:00Z Sinds begin januari zijn er bij de politie meerdere aangiftes binnengekomen van fietsendiefstallen in en rond Putten. Om de diefstallen een halt toe te roepen werd daarom een lokfiets ingezet. Deze werd op zaterdag 22 januari, aan het einde van de middag, gestolen.

Bijzondere vondst

In eerste instantie leek de fiets te zijn meegenomen naar een specifiek adres aan de Krachtighuizerkern in Putten. Eenmaal op de bewuste locatie, bleek dit niet zo te zijn. In plaats daarvan troffen agenten in een chalet tientallen kilo’s vermoedelijke harddrugs aan. Twee mannen van 16 en 53 jaar oud uit Engeland werden direct aangehouden. Het onderzoek naar hen loopt.

Fiets op andere locatie

Intussen zou de fiets zich op de Oude Prinsenweg in Putten begeven. Een motoragent trof daar inderdaad de fiets met de 37-jarige verdachte. Na onderzoek wordt hij inmiddels verdacht van de diefstal van meerdere fietsen. Het verdere onderzoek loopt en de politie heeft daarbij ook een mogelijke, tweede verdachte in beeld. Meer aanhoudingen worden dus niet uitgesloten.

Aangifte fietsendiefstal

Aangifte doen van een fietsendiefstal kan online. De politie krijgt zo een beeld van het aantal fietsendiefstallen en mogelijke locaties waar ineens veel diefstallen plaatsvinden. In het laatste geval kan dus een onderzoek worden ingesteld, zoals afgelopen periode in Putten.

Zie ook: Politie rolt netwerk van fietsendieven op

^SV 2022033950 / 2022034212 / 2022033973

]]>
52.24390009 5.58267158
Nederland - Opsporing Verzocht: diefstal van mondkapjes https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/24/opsporing-verzocht-24-maart-2020.html Terwijl het coronavirus het land rondwaart en de zorg alle beschermende middelen kan gebruiken die er zijn, slaan criminelen toch hun slag. In een Puttens gezondheidscentrum werd vorige week ingebroken en ging de dader(s) er met onder meer 130 mondkapjes vandoor. In Opsporing Verzocht is er dinsdagavond aandacht voor deze inbraak. Tue, 24 Mar 2020 19:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/24/opsporing-verzocht-24-maart-2020.html 2020-03-24T19:00:00Z Een medewerker van de thuiszorginstantie merkte donderdagochtend 19 maart dat er was ingebroken. De dader(s) nam vele mondkapjes en flessen desinfecterende gel mee. De gedupeerde instantie moest vervolgens naarstig op zoek naar nieuwe mondkapjes, zodat hun eigen zorgverleners beschermd hun werk konden doen. ´Verschrikkelijk dat dit juist in deze tijden gebeurt´, vertelt Jan Thijs van Hemmen van Team Opsporingscommunicatie. ´Om de daders te pakken, roepen we de hulp van het publiek in. Misschien zijn er mensen die in de nacht van 18 op 19 maart iets vreemds hebben gezien in de buurt van het gezondheidscentrum aan de Engweg. Mogelijk zijn er mensen die in de omgeving bewakingscamera´s hebben hangen. Die beelden kunnen ons helpen bij het onderzoek.´

]]>
Aangepast programma

Opsporing Verzocht zal er vanavond net als vorige week anders uitzien dan kijkers gewend zijn. Ook door de politie en de programmamakers zijn maatregelen rond het virus genomen. Zo is er geen belpanel in de studio aanwezig. Tijdens de uitzending zullen de belpanelleden op afstand bereikbaar zijn. Er zijn geen reconstructies of slachtofferinterviews opgenomen. Er wordt gekeken of interviews op alternatieve manieren kunnen worden opgenomen, bijvoorbeeld via Skype.

]]>
Alle items in de uitzending

Hieronder vindt u een compleet overzicht van de items in Opsporing Verzocht:
- Dordrecht: man en vrouw neergeschoten
- Putten: diefstal van mondkapjes
- Lunteren: zware mishandeling
- Breda: woninginbraak
- Arnhem: inbraak bij een juwelier
- Hoogland: mishandeling
- Tilburg: diefstal van geld uit een kassa
- Leeuwarden: oplichting en fraude via Marktplaats
- o.m. Amsterdam: babbeltrucs bij parkeerautomaten
Uiteraard wordt er een terugkoppeling gegeven over de zaken uit de vorige uitzending.

]]>
Uitzending en herhaling

Opsporing Verzocht is dinsdag 24 maart van 20.30 tot 21.15 uur te zien op NPO1. De herhaling is op woensdag 25 maart vanaf 11.55 uur te zien via NPO2.

]]>
52.258676 5.605372699999999