Alle berichten | Wageningen | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/gelderland/wageningen.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Wageningen nl Tue, 22 Sep 2020 21:40:22 GMT 2020-09-22T21:40:22Z nl Wageningen - Gezocht - Wie kent deze woninginbrekers? https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/mei/02-wageningen---wie-kent-deze-woninginbrekers.html Op zondag 1 maart wordt ’s middags ingebroken bij een woning aan de Crocusstraat. De daders vernielen een deur om binnen te komen. Ze doorzoeken de woning en nemen verschillende spullen mee. verdachte Wed, 16 Sep 2020 09:45:53 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/mei/02-wageningen---wie-kent-deze-woninginbrekers.html 2020-09-16T09:45:53Z Wie (her)kent deze vrouwen?

]]>
]]>
51.9758568 5.6696982
Oost-Nederland - Drone helpt waterpolitie bij controles https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/14/02-oostnl-waterpolitie.html De waterpolitie van Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid hebben afgelopen zomer drones ingezet bij de controles op het water. Met behulp van de drone kunnen overtredingen beter en eerder geconstateerd worden. nieuwsbericht Mon, 14 Sep 2020 12:41:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/14/02-oostnl-waterpolitie.html 2020-09-14T12:41:00Z De waterpolitie heeft in Gelderland in juli, augustus en september een pilot uitgevoerd, waarbij een drone is ingezet om overtredingen te constateren. Met behulp van beelden van de drone, die hoog boven het water en de oever vliegt, constateert de waterpolitie overtredingen. De medewerkers van de waterpolitie staan op dat moment vaak op de oever of bevinden zich elders op het water. Na het constateren van de overtreding gaan de agenten pas op de overtreder af om hem te waarschuwen of te bekeuren. De pilot is een samenwerking van de waterpolitie van Oost-Nederland, de waterpolitie van de Landelijke Eenheid en het droneteam dat eveneens een samenwerkingsverband is van beide politieorganisaties.

]]>
In totaal stonden acht controles gepland, waarvan er drie niet doorgingen door slecht weer. De controles vonden plaats op diverse plaatsen in Gelderland, zoals op diverse plaatsen op de Rijn, in recreatiegebied Rhederlaag, op de randmeren nabij Harderhaven en in Giethoorn. Er werden 150 vaartuigen gecontroleerd en werden 56 boetes uitgedeeld. Het gaat dan om overtredingen als het niet hebben van een dodemanskoord, te snel varen, waterskiën terwijl dit verboden is en het niet hebben van goed zicht.

De initiatiefnemers van de controles met de drone zijn tevreden over de nieuwe werkwijze: “We zijn deze pilot gestart om te kijken hoe we de heterdaadkracht kunnen versterken. We zien vaak bij reguliere controles dat watersporters zich netjes gedragen zodra wij in de buurt komen of elkaar zelfs waarschuwen als wij op het water zijn. Met de drone kunnen wij onzichtbaar overtredingen constateren, om vervolgens naar de overtreder toe te gaan en aan te spreken.” De controle met de drone is geen vervanging van de reguliere controles en surveillance op het water, maar wordt gezien als een aanvulling. Door de positieve resultaten wil de waterpolitie deze vorm van controleren ook in het watersportseizoen van 2021 gaan inzetten en gaan uitbreiden.

]]>
In de zomermaanden was het druk op het water. Daarnaast zorgde corona deze zomer voor extra vaartuigen op het water. Het is belangrijk dat iedereen die recreëert op het water weet wat de regels zijn op het water en zich ook daaraan houdt. De Waterpolitie voert de controles uit om de veiligheid op het water te vergroten.

]]>
xx 52.045155 5.871823499999999
Wageningen - Gezocht - Wie kent de man die geurtjes stal? https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/september/02-wageningen---wie-kent-de-man-die-geurtjes-stal.html Op donderdag 29 mei rond 16:30 uur pakte een man meerdere flesjes parfum uit het schap van een filiaal van de Kruidvat aan de Hoogstraat. Even later stopte hij de geurtjes in zijn tas en verliet de winkel zonder te betalen. verdachte Wed, 09 Sep 2020 06:10:44 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/september/02-wageningen---wie-kent-de-man-die-geurtjes-stal.html 2020-09-09T06:10:44Z Een getuige waarschuwde het winkelpersoneel maar het was te laat om de man tegen te houden. Een medewerker zag nog wel dat een tweede man buiten voor de winkel stond te wachten. De mannen gingen er samen vandoor op de fiets. Zo’n 10 minuten later kwam de man die buiten was blijven staan de winkel binnen. Omdat het personeel hem in de gaten had en aansprak lukte het deze man niet om producten te stelen.

]]>
- Wie is de man die parfum stal?
- Wie is de man die buiten bleef staan?

]]>
]]>
51.9662511 5.6634229
Utrecht/Wageningen - Aanhoudingen in Utrecht en Wageningen https://www.politie.nl/nieuws/2020/juli/4/aanhoudingen-in-utrecht-en-wageningen.html Ondanks het verbod op de demonstratie van ‘Nederland in Opstand’ verzamelden zich vandaag in Utrecht toch een honderdtal aanhangers. Er waren diverse aanhoudingen, maar er deden er zich verder geen grote ongeregeldheden voor. nieuwsbericht Sat, 04 Jul 2020 20:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juli/4/aanhoudingen-in-utrecht-en-wageningen.html 2020-07-04T20:27:00Z In Utrecht waren vandaag diverse groepen aanwezig, waaronder aanhangers van ‘Nederland in Opstand’ en groepen mensen die de politie eerder deze week al in beeld kreeg. Daarnaast verzamelden zich in Wageningen naar schatting zo’n 200 personen, waarvan de meeste vertrokken op aanwijzing van de politie. Een aantal weigerde te gaan en wat uiteindelijk resulteerde in 51 aanhoudingen in Wageningen. In Utrecht bleef het bij 15 aanhoudingen, voor verschillende strafbare feiten, zoals verstoring van de openbare orde, geweld en poging tot geweld.

]]>
Nieuwe uniform politie 52.09073739999999 5.121420099999999
Wageningen - Kritisch rapport over afhandeling melding zorginstelling Wageningen https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/17/02-wageningen-kritisch-rapport.html De politie heeft op 19 februari niet goed gereageerd op 112-meldingen over een cliënt van een zorginstelling in Wageningen. Dit blijkt uit intern onderzoek. Twee medewerkers van de zorginstelling raakten gewond na een confrontatie met de cliënt. De 27-jarige man overleed ter plaatse. Voorafgaand aan het overlijden hebben medewerkers van de instelling en omwonenden met het alarmnummer 112 gebeld. De conclusie van het onderzoek is dat de eerste melding vanuit de instelling dermate dringend was, dat dit had moeten leiden tot het aansturen van politie-eenheden. Gebleken is dat dit ook is toegezegd, maar dat hier in eerste instantie geen opvolging aan is gegeven. nieuwsbericht Fri, 17 Apr 2020 06:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/17/02-wageningen-kritisch-rapport.html 2020-04-17T06:30:00Z Politiechef Oscar Dros geeft aan de gang van zaken enorm te betreuren. “Het had anders gekund en anders gemoeten. We moeten hiervan leren; dat zijn we de medewerkers van de zorginstelling verplicht evenals de ouders van de cliënt.”`

In de aanloop naar dit incident vertoonde de cliënt vanaf het begin van de avond agressief gedrag. Omdat dit zich in eerste instantie leek te beperken tot de kamer waarin hij verbleef, schatte de centralist in dat er op dat moment geen direct gevaar was en het de taak van de medewerkers van de instelling was om de rust te herstellen. Uit de teruggeluisterde gesprekken blijkt dat er echter wel aanwijzingen waren waaruit kon worden opgemaakt dat politie ondersteuning direct gewenst was.

Oscar Dros: “Uiteraard is het achteraf makkelijker om vanuit uitgeschreven en steeds opnieuw beluisterde meldkamergesprekken een juiste inschatting te maken van de situatie. In de hectiek van alledag is dat een stuk moeilijker. Ook collega’s op de meldkamer moeten soms in een split second een besluit nemen over soms ingrijpende zaken, net als de collega’s op straat. Dat gaat in de regel goed, maar in dit geval niet”. Hij benadrukt dat politiewerk mensenwerk is. “Maar dat doet niets af aan de fouten die zijn gemaakt. Het is nu vooral van belang dat we ervan leren en dat gaat zeker gebeuren”.

]]>
Uit dit onderzoek kwamen enkele zaken naar voren waar het operationeel centrum als geheel van kan leren. Zo zullen werkprotocollen die kennelijk niet duidelijk zijn, nog eens tegen het licht worden gehouden. We gaan werken aan duidelijke en heldere werkinstructies, bijvoorbeeld over hoe er gereageerd moet worden op meldingen vanuit GGZ-instellingen. Ook worden er bijeenkomsten belegd met medewerkers van de operationele centra over dit onderwerp.

Uiteraard is er ook met de betrokken centralist een kritisch gesprek gevoerd over de gevolgde werkwijze en over lessen die geleerd kunnen worden. Dros: “Uit het rapport komt naar voren dat niet is voldaan aan de eisen die wij stellen op het gebied van kritisch luisteren, doorvragen en het op waarde beoordelen van de hulpvraag. Ook werden er geen eenheden gestuurd, terwijl dat wel is toegezegd”.

]]>
De politiechef zegt te erkennen dat de medewerkers van het RIBW in een moeilijke situatie zijn gebracht en dat er veel verdriet is bij de nabestaanden. “Iedereen in zo’n positie zou eindeloos veel vragen hebben en daarom zijn er ook drie onderzoeken gestart om zoveel mogelijk antwoord te geven. Onder leiding van het openbaar ministerie wordt onderzoek gedaan naar de toedracht en de oorzaak van het overlijden. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de handelswijze van de politieagenten die ter plaatse kwamen. Daarnaast hebben wij zelf onderzoek gedaan naar hoe we als meldkamer voortaan sneller kunnen reageren, zodat wij in het vervolg medewerkers van zorginstellingen beter kunnen bijstaan. We hebben inmiddels contact gehad met de betrokkenen en we hebben met hen gedeeld wat onze bevindingen zijn en wat we geleerd hebben. Ook hebben wij onze excuses aangeboden”.

]]>
Dit persbericht gaf een overzicht van de belangrijkste uitkomsten maar we publiceren nu ook het volledige interne evaluatierapport waarin alle uitkomsten, leerpunten en aanbevelingen te lezen zijn. Wij hopen hiermee te voorzien in antwoorden op vragen die mogelijk leven.

Naast dit interne onderzoek lopen er overigens nog vier andere onderzoeken naar dit incident. Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt onderzoek gedaan door de recherche naar de doodsoorzaak en door de rijksrecherche naar het handelen van agenten ter plaatse. De gemeente doet onderzoek naar het RIBW en ProPersona.

]]>
afzetlint 51.9691868 5.6653948
Gezocht - Tanken zonder te betalen https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/maart/02.html Alle verdachten zijn inmiddels bekend bij de politie. Bedankt voor het meedenken en alle tips! Thu, 12 Mar 2020 10:04:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/maart/02.html 2020-03-12T10:04:00Z Alle verdachten zijn inmiddels bekend bij de politie. Bedankt voor het meedenken en alle tips!

]]>
51.9691868 5.6653948
Wageningen - Mannen proberen vrouw te beroven https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/7/02-wageningen-mannen-proberen-vrouw-te-beroven.html Naar aanleiding van een 112-melding zijn we vrijdagavond 6 maart een onderzoek naar een poging tot beroving gestart in Wageningen. Een vrouw van 24 belde de politie omdat ze door twee mannen met een steekwapen was bedreigd. nieuwsbericht Sat, 07 Mar 2020 08:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/7/02-wageningen-mannen-proberen-vrouw-te-beroven.html 2020-03-07T08:30:00Z Dat gebeurde aan de Opal, in de wijk Boomgaarden in Wageningen. De melding kwam rond 18.15 uur binnen, waarna agenten snel ter plaatse gingen. De daders waren er vandoor en niet meer te vinden. Ze hebben geen buit kunnen maken. Het slachtoffer is ongedeerd gebleven.

We zijn nu op zoek naar mensen die iets gezien hebben dat kan helpen bij het vinden van de daders. Wie heeft er twee mannen gezien tussen 17.30 en 18.30 in de omgeving van de Opal, die mogelijk iets te maken kunnen hebben met deze zaak? Wie woont er in deze buurt en heeft camerabeelden waarop de daders mogelijk te zien zijn? Vermoedelijk gaat het om twee mannen van rond de 20 jaar oud.

Hebt u iets gezien of hebt u informatie om te delen met de politie? Bel dan via 0900-8844.

 

(2020103451 SK)

]]>
Politieagent met portofoon 51.9745479 5.657682500000001
Wageningen - Update onderzoek incident in zorginstelling Wageningen https://www.politie.nl/nieuws/2020/februari/21/02-wageningen-update-onderzoek-incident-in-zorginstelling-wageningen.html Naar aanleiding van de berichtgeving van 20 februari jl merken we dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn over het incident aan de Morel. De verschillende politie-onderzoeken zijn nog in volle gang. Het zal ook nog tijd vergen voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Op dit moment is er de behoefte om iets meer over de verschillende onderzoeken te vertellen en aanvullende mededelingen te doen. nieuwsbericht Fri, 21 Feb 2020 16:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/februari/21/02-wageningen-update-onderzoek-incident-in-zorginstelling-wageningen.html 2020-02-21T16:28:00Z In de aanloop naar dit incident vertoonde de bewoner vanaf het begin van de avond agressief gedrag. Eerst leek dit zich te beperken tot de kamer waarin deze bewoner verbleef. Later richtte de agressie zich tot medewerkers van de instelling. Meerdere medewerkers hebben de bewoner kunnen overmeesteren in afwachting van de komst van de politie. De politie heeft samen met de medewerkers van de instelling getracht de man aan te houden.

Tijdens het incident is de bewoner, ondanks een reanimatie, overleden. Daarnaast bleek dat de medewerkers van de instelling gewond waren geraakt door toedoen van de bewoner, vermoedelijk met een scherp voorwerp. Zij zijn voor medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht en zijn inmiddels weer thuis. 

]]>
Allereerst het politieonderzoek naar de toedracht van het overlijden van genoemde bewoner. In dit onderzoek is onder andere forensisch onderzoek verricht en is ook met de medewerkers in gesprek gegaan. Ze zijn gehoord over hun mogelijke rol bij de toedracht van het overlijden van de bewoner.

Het tweede onderzoek richt zich met name op de 112-meldingen en de opvolging daarvan. Dit is een onderzoek dat wordt uitgevoerd door onze afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) en richt zich op het handelen van de politie en de lessen die hiervan kunnen worden geleerd.

Het derde onderzoek is het Rijksrechercheonderzoek. Dit onderzoek richt zich specifiek op het handelen van de politie rondom de aanhouding van de bewoner.

]]>
Vandaag vrijdag 21 februari is er op het lichaam van het 27-jarige bewoner een sectie uitgevoerd. De uitkomst van de sectie geeft aanleiding tot nader forensisch onderzoek. De politie-onderzoeken zijn in volle gang. Het zal nog tijd vergen voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Daarom worden er voor nu geen verdere mededelingen gedaan.

 

2020079057 RV

]]>
51.9729501 5.6554121
Wageningen - Politie en OM onderzoeken incident in zorginstelling Wageningen https://www.politie.nl/nieuws/2020/februari/20/02-wageningen---onderzoek-naar-incident-zorginstelling.html De politie en het openbaar ministerie onderzoeken het incident met dodelijke afloop in een zorginstelling in Wageningen op 19 februari ’s avonds. De overleden persoon is een man, die in deze instelling woonde. Wat de oorzaak van het overlijden is, wordt onderzocht door de forensische opsporing. nieuwsbericht Thu, 20 Feb 2020 20:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/februari/20/02-wageningen---onderzoek-naar-incident-zorginstelling.html 2020-02-20T20:48:00Z Hierover worden betrokkenen en getuigen gehoord. Over het verloop van het onderzoek kunnen we op dit moment nog niets zeggen.
We weten dat in de media veel gesproken wordt over het optreden van de politie. Zo wordt gesteld dat er meerdere malen met de politie is gebeld en dat dit pas op een later moment leidde tot inzet.

]]>
We nemen dit zeer serieus omdat mensen moeten kunnen rekenen op de politie als men in nood is. We zijn daarom een onderzoek gestart naar de professionaliteit van ons handelen. Dit onderzoek wordt verricht door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie in de eenheid Oost-Nederland. Daarnaast doet de Rijksrecherche onderzoek naar het optreden van de politie. 

]]>
Politielogo op zijkant politieauto 51.9691868 5.6653948
Wageningen - Gezocht - Mannen halen schap luxe opzetborstels leeg https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2019/december/02-oon/gld/mannen-halen-schap-luxe-opzetborstels-leeg.html Een drogisterij aan de Hoogstraat in Wageningen krijgt bezoek van twee mannen, op donderdagmiddag 24 oktober 2019. Ze halen bijna een heel schap met opzetborstels voor elektrische tandenborstels leeg. verdachte Tue, 17 Dec 2019 10:52:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2019/december/02-oon/gld/mannen-halen-schap-luxe-opzetborstels-leeg.html 2019-12-17T10:52:00Z Ze stoppen de meeste linea recta in een zwarte big shopper. Daarna lopen ze zonder iets af te rekenen de winkel uit. Eén van de medewerkers ziet de mannen nog in andere winkels lopen en daarna in de richting van de Markt.

]]>
Wie herkent deze mannen?

]]>
]]>
51.9662511 5.6634229000000005