Alle berichten | Westerwolde | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/groningen/westerwolde.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Westerwolde nl Wed, 29 Mar 2023 13:42:37 GMT 2023-03-29T13:42:37Z nl Wedde - Twee medewerkers zorgboerderij aangehouden op verdenking van mishandeling https://www.politie.nl/nieuws/2022/december/19/01-twee-medewerkers-zorgboerderij-wedde-aangehouden-op-verdenking-van-mishandeling.html Maandagochtend 19 december zijn door de politie twee mannen van 62 en 35 uit de gemeente Westerwolde aangehouden op verdenking van het mishandelen van kwetsbare cliënten. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland zijn na meerdere aangiftes en meldingen een onderzoek gestart naar een zorgboerderij gevestigd aan de Hoornderweg. De aangehouden verdachten waren werkzaam binnen de zorgboerderij. Mon, 19 Dec 2022 09:25:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/december/19/01-twee-medewerkers-zorgboerderij-wedde-aangehouden-op-verdenking-van-mishandeling.html 2022-12-19T09:25:00Z In de zorgboerderij wonen zeer zorgafhankelijke cliënten. Door de politie is uitgebreid met meerdere getuigen gesproken. Zij hebben verklaringen afgelegd over wat zij weten, hebben ervaren of hebben gezien. Twee van hen hebben aangifte gedaan van mishandeling van één of meerdere cliënt(en).

Kwetsbare situatie

De verklaringen en aangiftes gaven blijk van zo’n zorgwekkende en kwetsbare situatie dat politie en OM een uitgebreid onderzoek zijn gestart om de strafbare feiten zorgvuldig in kaart te brengen. Daarnaast is informatie gedeeld met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het politieonderzoek heeft geleid tot de aanhoudingen van deze verdachten. Zij worden de komende dagen verhoord. Het onderzoek loopt op dit moment nog volop en mogelijk volgen op een later moment nog verdere aanhoudingen.

Beelden en opnamen gemaakt

De eerste meldingen kwamen begin oktober 2022 bij de politie binnen en is een uitgebreid onderzoek gestart. Daarnaast werd begin oktober duidelijk dat verschillende getuigen en aangevers zich ook hebben gewend tot onderzoeksjournalist Alberto Stegeman. Deze journalist heeft opnamen gemaakt binnen de zorgboerderij. Deze beelden zijn in bezit van de politie en vormen onderdeel van het onderzoek. De beelden ondersteunen de aangiftes en getuigenverklaringen.

Heeft u informatie voor de politie?

Heeft u informatie die voor ons onderzoek van belang kan zijn en heeft u nog niet met de politie gesproken? Dit kan nog steeds. U kunt contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. U kunt ook het online tipformulier onderaan deze pagina gebruiken. 

]]>
53.07365999 7.06058275
Twente - Politie houdt man aan die mensen zou hebben opgelicht https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/23/02-vlagtwedde-politie-houdt-man-aan-die-mensen-zou-hebben-opgelicht.html De politie heeft zondag 23 januari in Vlagtwedde een 51-jarige man aangehouden. Sun, 23 Jan 2022 17:05:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/23/02-vlagtwedde-politie-houdt-man-aan-die-mensen-zou-hebben-opgelicht.html 2022-01-23T17:05:00Z Het betreft de man die recent in het nieuws kwam omdat hij mensen in met name de regio Twente zou hebben opgelicht. Na uitgebreid onderzoek is de politie de man op het spoor gekomen. 

De man is concreet aangehouden omdat hij voorwaarden heeft overtreden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling, die volgde op een eerder opgelegde gevangenisstraf vanwege onder meer oplichting.  De politie Oost-Nederland is van plan naar aanleiding van recente aangiftes tegen de man een nieuw onderzoek te beginnen. 
 

]]>
53.01627407 7.12329371
Ter Apelkanaal, Alteveer, Veendam - Volledig ingerichte sigarettenfabriek aangetroffen https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/06-volledig-ingerichte-sigarettenfabriek-aangetroffen.html De politie heeft in samenwerking met de FIOD dinsdag 11 januari in een bedrijfspand in Ter Apelkanaal een volledig ingerichte sigarettenfabriek aangetroffen. Drie mannen die werkzaam waren in de sigarettenfabriek werden aangehouden. Fri, 14 Jan 2022 12:14:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/06-volledig-ingerichte-sigarettenfabriek-aangetroffen.html 2022-01-14T12:14:00Z In een onderzoek van de Duitse autoriteiten kwam een van de aangehouden mannen, een 66-jarige man uit Stompwijk in beeld voor zijn betrokkenheid bij grootschalige autodiefstallen in Duitsland. Deze auto’s werden via Nederland verscheept naar Dubai. Dit met een geschatte waarde van meer dan een miljoen euro aan auto’s uit het midden en hoge segment. In dit onderzoek kwam ook zijn betrokkenheid naar voren bij de productie van onveraccijnsde sigaretten in Nederland. In het onderzoek werkten FIOD, Douane, Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) Den Haag en IRC Noord-Nederland en de Duitse autoriteiten nauw samen. De man uit Stompwijk zit vast met het doel hem over te leveren aan Duitsland.

1.5 miljoen sigaretten aangetroffen

Op verzoek van de Duitse autoriteiten hebben agenten en de opsporingsdienst van de FIOD een inval gedaan in een bedrijfspand in Ter Apelkanaal. Op deze locatie werd de sigarettenfabriek aangetroffen. Bij deze inval werden er drie mannen aangetroffen en aangehouden. Het betreft de eerder genoemde 66- jarige man uit Stompwijk en twee mannen uit Litouwen van 40 en 46 jaar oud. Verder werden er nog invallen gedaan bij een boerderij in Alteveer en in een bedrijfspand in Veendam. Naast de ingerichte sigarettenfabriek werden er 1.5 miljoen onveraccijnsde sigaretten en 18 dozen tabak aangetroffen deze zijn inbeslaggenomen en vernietigd. De aangehouden 66-jarige man uit Stompwijk zal worden overgeleverd aan de Duitse autoriteiten. De twee andere aangehouden mannen zitten nog steeds vast.

Ondermijning

Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Naast dat de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat ondermijnt, is hier sprake van ondermijnende criminaliteit. Onder ondermijnende criminaliteit verstaan we alle vormen van criminaliteit die een bedreiging vormen voor de integriteit van onze maatschappij. Oftewel: wanneer de onderwereld de bovenwereld infiltreert. Dit brede begrip manifesteert zich in verschillende vormen van criminaliteit: fraude, heling, corruptie, afpersing, drugs, mensenhandel, illegaal gokken, spookbewoning, wapenhandel, OMG's milieucriminaliteit, witwassen en belastingontduiking. Om ondermijning aan te pakken is het cruciaal om gezamenlijk op te treden als overheid. Daarom werkt de politie samen met lokale, regionale en internationale partners, zoals in dit geval de FIOD en de Belastingdienst.

]]>
52.92007956 7.06488776
Ter Apel - Nieuw pand voor AVIM in Ter Apel https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/22/nieuw-pand-voor-avim-in-ter-apel.html De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van politie Noord-Nederland gaat binnenkort verhuizen naar een nieuw pand. Het nieuwe pand is al in aanbouw op een steenworp afstand van de huidige locatie. Wed, 22 Sep 2021 13:04:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/22/nieuw-pand-voor-avim-in-ter-apel.html 2021-09-22T13:04:00Z De AVIM van de politie Noord-Nederland is momenteel ondergebracht in een pand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Ter Apelervenen 3 in Ter Apel. Al enige tijd bestaat de behoefte om voor AVIM een gebouw in eigen beheer te hebben. Met de komst van het nieuwe gebouw, krijgt de afdeling een volwaardig gebouw dat voldoet aan de wensen van de gebruikers. Daarnaast biedt het gebouw extra flexibiliteit voor de politie om mee te bewegen met de tijd. De eerste stappen van de bouw zijn al genomen aan de Ter Apelervenen 12. Omdat het gaat om een semipermanent gebouw, zal de bouw slechts enkele maanden duren. De verwachting is dat het gebouw medio december 2021 in gebruik zal worden genomen door de AVIM.

Wat doet AVIM Ter Apel?

De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (vroeger Vreemdelingenpolitie genoemd) doet onderzoek naar de identiteit en de verblijfsrechtelijke status van vreemdelingen. Iedere vreemdeling wordt voor de start van zijn of haar asielaanvraag geïdentificeerd en geregistreerd door de AVIM.  De locatie in Ter Apel is het enige aanmeldcentrum in Nederland, waardoor vluchtelingen hier hun asielprocedure starten. Na identificatie en registratie worden de asielzoekers opgevangen door het COA op het asielzoekerscentrum aan de Ter Apelervenen en start de Immigratie- en Naturalisatiedienst de asielprocedure.

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
52.88831437 7.03854799
Wedde - Woningbrand in Wedde https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/23/woningbrand-in-wedde.html In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 november is er een woningbrand geweest aan de Lageweg in Wedde. Een 40-jarige bewoner is daarbij zwaar gewond geraakt, een 12-jarige bewoonster heeft de brand niet overleefd. De politie doet onderzoek naar de brand. Mon, 23 Nov 2020 12:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/23/woningbrand-in-wedde.html 2020-11-23T12:56:00Z Op zondag 22 november rond 03:00 kwam bij de meldkamer de melding binnen dat er een hevige brand woedde in een woning aan de Lageweg in Wedde. Op dat moment hadden drie bewoners de woning verlaten, een van hen (een 40-jarige man) is zwaargewond geraakt. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

De vierde bewoner bevond zich op dat moment vermoedelijk nog in de woning. De brandweer is bij aankomst direct naar binnen gegaan. Er was op dat moment echter al een dusdanige brandontwikkeling dat de brandweer – vanwege de gevaarzetting voor henzelf – niet verder kon. Zij hebben de woning dus moeten verlaten en vanuit buiten de bluswerkzaamheden voort moeten zetten. Dit heeft tot ongeveer half zeven geduurd.

Op zondagmiddag is het lichaam van de 12-jarige bewoonster van het huis in de woning aangetroffen. 

Vandaag wordt er forensisch onderzoek gedaan aan de Lageweg in Wedde om vast te kunnen stellen hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

 

Update 26 november 2020

In het onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden voor een misdrijf. Het politieonderzoek is hiermee afgerond.

]]>
53.0697175 7.0748337
Ter Apel - Vier verdachten aangehouden na geweldincident https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/5/01-vier-verdachten-aangehouden-na-geweldincident.html De politie heeft woensdagavond vier bewoners van het AZC aan de Ter Apelervenen aangehouden. Een van hen had een beveiligingsmedewerker bedreigd met een mes, waarna de politie was gewaarschuwd. Thu, 05 Nov 2020 09:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/5/01-vier-verdachten-aangehouden-na-geweldincident.html 2020-11-05T09:39:00Z Agenten wilden deze verdachte aanhouden, waarop enkele andere bewoners zich er mee bemoeiden en de aanhouding probeerden te voorkomen. Politiemensen werden bekogeld met allerlei voorwerpen, waaronder grote glasscherven, en bedreigd. Een van de agenten heeft een van de verdachten in zijn voet geschoten. Een andere verdachte is aangehouden met behulp van een politiehond, en er is pepperspray gebruikt.
De vier verdachten die zijn aangehouden, zijn 20, 21, 25 en 27 jaar oud. Ze worden verdacht van bedreiging, openlijke geweldpleging en vernieling.
De politie doet een nader onderzoek naar de feiten waaraan deze verdachten zich schuldig hebben gemaakt. Het gebruik van het vuurwapen door de politie wordt zoals gebruikelijk onderzocht door de Rijksrecherche.

]]>
52.8909543 7.0386532
Gemeente Westerwolde - Negen afvaldumpingen in Noord-Nederland en Duitsland opgelost https://www.politie.nl/nieuws/2020/juli/6/negen-afvaldumpingen-in-noord-nederland-en-duitsland-opgelost.html Met de aanhouding van een 28-jarige verdachte uit de gemeente Westerwolde lost de politie onder leiding van het Functioneel parket van het Openbaar Ministerie negen illegale afvaldumpingen op. Naar aanleiding van een oproep meldde zich een aantal getuigen, waarmee de zaak aan het rollen kwam. Het onderzoek wordt in samenwerking met de Duitse politie gedaan. Mon, 06 Jul 2020 12:04:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juli/6/negen-afvaldumpingen-in-noord-nederland-en-duitsland-opgelost.html 2020-07-06T12:04:00Z Onderzoek

In mei van dit jaar op verschillende plekken in Duitsland vijf afvaldumpingen plaats. In juni werd in ieder geval op drie plekken in Groningen en een keer in Drenthe afval gedumpt. 

Het ging hierbij om grote hoeveelheden grof huishoudelijk- of sloopafval, soms met containers van 10 en 20 kubieke meter tegelijk. In het onderzoek kwam een bedrijf uit Ter Apelkanaal naar voren. Vrachtwagens van dit bedrijf waren onder andere door getuigen bij de illegale dumpingen gezien.

]]>
Aanhouding

Mede op aanwijzen van getuigen werd op donderdag 2 juli de 28 -jarige eigenaar van het bedrijf aangehouden op verdenking van de dumpingen. De verdachte en andere medewerkers van het bedrijf bleken niet in het bezit te zijn van het juiste rijbewijs voor het besturen van vrachtwagens. Ook werd er geen gebruik gemaakt van een tachograaf, een apparaat dat de snelheid van een vrachtauto vastlegt en waarmee wordt gecontroleerd of een chauffeur zich aan de regels houdt. Daarvoor is proces-verbaal opgemaakt.

]]>
Milieu

Het illegaal dumpen van afval zorgt voor veel overlast bij omwonenden en bedrijven in de buurt. Zij of de betrokken gemeenten worden belast met het opruimen van afval en de kosten die dit met zich meebrengt. Ook kan het schade opleveren voor het milieu, omdat er stoffen in de omgeving worden gebracht, die daar niet thuishoren.  Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier en milieu. Vandaar dat deze vorm van criminaliteit de aandacht heeft van de politie.

Bent u getuige van illegale afvaldumping, neem contact op met de politie!

]]>
53.12051599999999 7.167360099999999
Bourtange - Drie aanhoudingen na gewapende overval Bourtange https://www.politie.nl/nieuws/2020/februari/6/01-drie-aanhoudingen-na-gewapende-overval-bourtange.html De politie heeft de afgelopen weken drie mannen aangehouden op verdenking voor betrokkenheid bij een gewapende overval op een woning aan de Zodenpadweg in Bourtange. De 66-jarige bewoner werd in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 september in zijn slaap overvallen. Thu, 06 Feb 2020 11:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/februari/6/01-drie-aanhoudingen-na-gewapende-overval-bourtange.html 2020-02-06T11:54:00Z Op dinsdag 7 januari besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de overval. In de uitzending werd een reconstructie van de overval getoond. Daarin vertelde het slachtoffer over deze zeer ingrijpende gebeurtenis. Het slachtoffer werd na de overval naar het ziekenhuis gebracht. Hij hield blijvend letsel over aan deze laffe overval. Waarom er zo veel geweld door de overvallers is gepleegd, is nog niet duidelijk. 

Aanhoudingen

Dankzij tips, gedegen recherchewerk en het aantreffen van de auto van het slachtoffer kwam de politie de verdachten op het spoor. De auto was buit gemaakt tijdens de overval en werd op 27 september aangetroffen in een vakantiepark in Vlagtwedde. De aanhoudingen werden verricht op 28 januari, 2 februari en 5 februari op diverse plekken in de provincies Groningen en Friesland.

Verhoor

Alle verdachten zitten nog vast. De derde verdachte, die gisteravond is aangehouden, wordt vandaag gehoord. Het onderzoek is nog in volle gang.

]]>
53.00665189999999 7.192262600000049
Nederland - Aandacht voor schietincident Zwolle in Opsporing Verzocht https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/7/00-opsporing-verzocht-7-januari-2020.html Op oudjaarsavond werd een 52-jarige Zwollenaar in zijn woonplaats beschoten. Hij overleefde het schietincident niet. Om tot de oplossing van deze zaak te komen, wordt op dinsdag 7 januari in Opsporing Verzocht de hulp van het publiek ingeroepen. Tue, 07 Jan 2020 18:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/7/00-opsporing-verzocht-7-januari-2020.html 2020-01-07T18:30:00Z De afgelopen periode vonden in de Overijsselse stad meer schietincidenten plaats. Die van 31 december gebeurde op de Buitengasthuisstraat. Onderzoek wees nadien uit dat er op deze oudjaarsdag tussen 20.00 en 20.15 uur mogelijk schoten waren gehoord. Tegen 21.40 uur kreeg de meldkamer een melding over een op straat aangetroffen gewonde man. Hulpdiensten gingen ter plaatse, maar konden hem niet meer redden. Het slachtoffer is een bekende van politie en justitie.
Er valt op dit moment nog niets te zeggen of er een verband is tussen deze gebeurtenis en de eerdere schietincidenten.

]]>
Alle zaken in de uitzending

Het onderzoek in Zwolle is niet de enige zaak die aan bod komt. Hieronder vindt u een overzicht van de andere items:
- Bombrieven aangetroffen op diverse plekken tussen 26 december en 6 januari;
- Zwolle: schietincident met dodelijke afloop, gepleegd op 31 december 2019;
- Den Haag: autobranden gepleegd op 1 januari 2020;
- Arnhem: brandstichting, gepleegd op 7 augustus 2019;
- Leeuwarden: vragen i.v.m. de identificatie van een verdachte in een drugslab;
- Eindhoven: overval op een filiaal van Domino’s op 3 oktober 2019;
- Maastricht: zakkenrollerij, gepleegd op 8 maart 2019;
- Haarlemmermeer: lading elektronica gestolen in de nacht van 4 op 5 juni 2019;
- Bourtange: woningoverval, gepleegd op 27 september 2019.
Uiteraard wordt er een terugkoppeling gegeven van de resultaten uit de vorige uitzending.

]]>
Uitzending

Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 7 januari vanaf 20.30 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 8 januari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

]]>
52.51677469999999 6.083021899999949
Bourtange - Nieuwe informatie over woningoverval Bourtange in Opsporing Verzocht https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/6/nieuwe-informatie-over-woningoverval-bourtange-in-opsporing-verzocht.html Op dinsdag 7 januari besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de overval op een 66-jarige man aan de Zodenpandweg in Bourtange. De man werd in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 september in zijn slaap overvallen. Het slachtoffer lijdt aan een spierziekte waardoor hij zich op het moment van de overval niet kon verweren. Mon, 06 Jan 2020 14:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/6/nieuwe-informatie-over-woningoverval-bourtange-in-opsporing-verzocht.html 2020-01-06T14:18:00Z In de uitzending wordt een reconstructie van de overval getoond en vertelt het slachtoffer over deze zeer ingrijpende gebeurtenis. We brengen nieuwe informatie uit het onderzoek in de hoop dat mensen iets herkennen en hun informatie met ons delen.

Het slachtoffer werd na de overval naar het ziekenhuis gebracht en houdt blijvend letsel aan deze laffe overval over. Waarom er zo veel geweld tegen hem werd gebruikt is onduidelijk.

De overvaller ging er met geld en de auto van het slachtoffer vandoor. Deze auto werd korte tijd later teruggevonden in Vlagtwedde. 

Informatie

Hebt u iets gehoord of gezien in de periode rond de overval, of hebt u andere informatie die ons kan helpen de dader(s) achter deze overval en mishandeling te vinden? Deelt u die dan alstublieft met ons! Bel met de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Uitzending Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht begint dinsdagavond om 20.35 uur op NPO 1. Op woensdag 8 januari is de herhaling te zien op NPO 2 omstreeks 11.40 uur.

UPDATE - 8 januari 2020

Naar aanleiding van de uitzending op dinsdagavond heeft de politie drie tips gekregen. 

UPDATE - 6 februari 2020

Drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze overval.

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
52.9956873 7.18815619999998