Alle berichten | Leudal | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/limburg/leudal.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Leudal nl Tue, 12 Nov 2019 10:17:57 GMT 2019-11-12T10:17:57Z nl Roermond - Bevoegdheden Politie uitgelicht https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/7/10-bevoegdheden-politie-uitgelicht.html Iedereen in Nederland wordt geacht om de wet te kennen en volgens de wet te handelen. Dat klinkt logisch. Maar hoe zit het dan met de politie? Als ‘brave’ burger zie je soms agenten ‘in de fout gaan’. Of zit de vork anders in de steel? Politieagenten van het basisteam Roermond ondervinden het aan den lijve: burgers die vraagtekens plaatsen bij een fietsende agent in de binnenstad. Of daar zelfs een agent op aanspreken. Reden voor de politie Roermond om aandacht te vragen voor de specifieke regels die gelden voor blauw op straat. nieuwsbericht Mon, 07 Oct 2019 08:13:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/7/10-bevoegdheden-politie-uitgelicht.html 2019-10-07T08:13:00Z In de vorm van een quiz heeft het basisteam Roermond de afgelopen vier weken de bevoegdheden van de politie onder de aandacht gebracht. Mag een agent zomaar in een tas kijken bijvoorbeeld? En hoe zit het met het rijden door rood licht zonder sirene en zwaailicht? Aan de quiz deden maar liefst ruim 1500 deelnemers mee. Uit de juiste inzendingen trok wijkagent Ron Metsemakers de gelukkige prijswinnaar. Meneer Van Duijn mocht op 5 oktober in Roermond tijdens de demodag zijn prijs in ontvangst nemen.
 

Uitslag quiz
Voor iedereen die benieuwd is naar de uitslag van de quiz volgen hieronder de antwoorden. Een politieauto mag met hoge snelheid door rood licht rijden zonder daarbij zwaailicht en sirene te gebruiken. in sommige situaties rijdt de politie met spoed, maar zonder zwaailichten en sirene. Bijvoorbeeld bij gijzelingen, overvallen, inbraken en zelfdodingen. Dit doet de politie om de kans op een heterdaadsituatie te vergroten en daders te kunnen aanhouden, of om te voorkomen dat zaken (nog) ernstiger worden. In het kader van de uitvoering van het politiewerk mag de politie ook de maximumsnelheid overtreden, mits onder bepaalde omstandigheden. Dat wil niet zeggen, dat de politie dit ongelimiteerd mag doen. Er zijn brancherichtlijnen die aangeven in hoeverre de politie met toezichthoudend werk de snelheid mag overtreden.
 

Sinds 1 juli jl. is het appen op de fiets, maar ook het vasthouden van elektronische apparaten op de fiets, verboden. Maar hoe zit het dan met een agent die al fietsend een portofoon gebruikt? Je mag geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Als je stilstaat, mag je je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken. Voor de politie geldt echter dat ze vrijstelling heeft van de regels van het RVV. Daar moet wel geldige reden toe zijn.
 

Fietsen
Over fietsen gesproken, een politieagent mag fietsen op plaatsen waar dat voor anderen verboden is. In Roermond in de binnenstad staan borden met een fietsverbod. De politie mag deze bordjes negeren om zo het toezicht goed uit te kunnen voeren.
Wist u trouwens dat een agent op straat iemand staande mag houden en mag vragen naar een identiteitsbewijs als daar een goede reden voor is? Zo kan de politie om uw identiteitsbewijs vragen, indien de betreffende agent vindt dat u verdacht handelt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer u overlast veroorzaakt, wanneer er zojuist een inbraak is geweest en u kunt mogelijk de inbreker zijn omdat aan het signalement voldoet en in de buurt loopt, maar ook wanneer u simpelweg ’s nachts op een industrieterrein rondrijdt mag de politie uw identiteitsbewijs vragen.
 

Aanhouden of staande houden
Er is een verschil tussen aanhouden en staande houden. Dat laatste mag alleen de politie. De term staande houden houdt in dat een persoon wordt aangesproken door de politie, ter vaststelling van zijn identiteit. Daar moet aanleiding voor zijn, door zijn gedrag of door de situatie.(bijvoorbeeld iemand die s nachts op een industrieterrein loopt).  De term aanhouden betekent dat de politie een verdacht persoon arresteert en overbrengt naar het politiebureau. Dit is aan strengere wettelijke vereisten gebonden. De politie moet een redelijk vermoeden  hebben dat de persoon een strafbaar feit heeft gepleegd. Burgers mogen anderen ook bij constatering bij een misdrijf aanhouden en overdragen aan de politie.
 

Verschillen per gemeente
Behalve met algemene wetgeving heeft de politie ook te maken met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die per gemeente kan verschillen. In Roermond mag de politie in het kader van de APV een tas van een persoon onderzoeken als daar aanleiding toe is. Bijvoorbeeld als het mogelijk gaat om een geprepareerde tas bij een winkel. Dat betekent dat een tas is ingericht om de alarmpoortjes bij een winkel te omzeilen/misleiden. Als het gaat om voertuigen geldt dat bij heterdaadsituaties of bij verdachte situaties de politie bevoegd is om vervoersmiddelen te doorzoeken. Er moet hierbij wel een verband bestaan tussen de situatie en het voertuig waarop de verdenking rust.
 

Verkeersregelaars
Niet alleen de politie regelt het verkeer in goede banen, er zijn ook verkeersregelaars actief. Verkeersregelaars zijn wettelijk bevoegd voor het geven van aanwijzingen in het verkeer. Bestuurders zijn verplicht de aanwijzingen op te volgen. Niet opvolgen van de aanwijzingen is strafbaar.
 

Meer informatie
Meer informatie over de (exacte) bevoegden van de politie, is te vinden op de website van de politie

 

 

 

]]>
51.272957219419325 5.944991349804695
Ittervoort - Identiteit bekend dodelijk slachtoffer verkeersongeval https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/6/10-identiteit-bekend-dodelijk-slachtoffer-verkeersongeval.html De automobiliste die vrijdagavond in Ittervoort tijdens een ongeval op de A2 om het leven kwam is een mevrouw van 73 jaar uit Budel. nieuwsbericht Sun, 06 Oct 2019 07:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/6/10-identiteit-bekend-dodelijk-slachtoffer-verkeersongeval.html 2019-10-06T07:48:00Z Het ongeval gebeurde op de A2 rond 22.20 uur. Er was een tweede auto betrokken waarvan de bestuurder was gevlucht. Deze 58-jarige man uit Eindhoven kon door de politie in Brabant zaterdag rond 2.30 uur worden aangehouden in zijn woning. Van hem is bloed afgenomen en hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De auto bleek eerder op vrijdag te zijn gestolen in Nuth. TTOV stelt een onderzoek in naar de exacte toedracht van het ongeval. De beide auto‘s zijn voor onderzoek in beslag genomen. 

 

]]>
51.1802236 5.845871299999999
Ittervoort - Verdachte dodelijk verkeersongeval aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/5/verdachte-dodelijk-verkeersongeval-aangehouden.html Bij een verkeersongeval vrijdag rond 22.20 uur op de A2 is een automobiliste om het leven gekomen. Het slachtoffer werd gereanimeerd en per ambulance naar het ziekenhuis van Tilburg overgebracht waar zij aan naar verwondingen is overleden. De identiteit kan nog niet bekend worden gemaakt. nieuwsbericht Sat, 05 Oct 2019 07:46:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/5/verdachte-dodelijk-verkeersongeval-aangehouden.html 2019-10-05T07:46:00Z Bij het verkeersongeval was een tweede auto betrokken waarvan de bestuurder was gevlucht. De politie heeft een Burgernetbericht verspreid met het signalament van de gezochte verdachte. Ook is er door een speurhondengeleider en met warmtecamera‘s gezocht naar de man. De verdachte kon door de politie in Brabant zaterdag rond 2.30 uur worden aangehouden in zijn woning in Eindhoven. Van de 58-jarige verdachte is bloed afgenomen en hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De auto bleek eerder op vrijdag te zijn gestolen in Nuth. TTOV stelt een onderzoek in naar de exacte toedracht van het ongeval. De beide auto‘s zijn voor onderzoek in beslag genomen. 

]]>
51.1802236 5.845871299999999
Heythuysen - Politie zoekt nog verdachte steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/1/10-politie-zoekt-nog-verdachte-steekincident.html In het onderzoek naar het steekincident dat maandagavond aan de Walk heeft plaatsgevonden, zijn dinsdag drie mannen in vrijheid gesteld die aanvankelijk als verdachten waren aangehouden. Momenteel is de politie op zoek naar een vierde man die als de vermoedelijke dader van het steekincident wordt gezien. nieuwsbericht Tue, 01 Oct 2019 12:21:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/1/10-politie-zoekt-nog-verdachte-steekincident.html 2019-10-01T12:21:00Z De in totaal drie mannen die gisteravond waren gearresteerd (de derde enige tijd nadat de eerste twee mannen waren aangehouden), worden niet langer meer als verdachten beschouwd. Het 20-jarige slachtoffer van het steekincident is aanspreekbaar, maar verblijft nog in het ziekenhuis.
 

]]>
Maandagavond is in de omgeving van de plek waar het steekincident plaatsvond een sporenonderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn enkele spullen gevonden en die in beslag zijn genomen. Onduidelijk is nog wat er aan het steekincident is voorafgegaan.

]]>
51.24748349999999 5.901427399999989
Heythuysen - Twee arrestaties na steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2019/september/30/10-twee-arrestaties-na-steekincident.html Twee mannen die ervan worden verdacht mogelijk betrokken te zijn geweest bij een steekincident maandagavond zijn later op de avond gearresteerd. nieuwsbericht Mon, 30 Sep 2019 21:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/september/30/10-twee-arrestaties-na-steekincident.html 2019-09-30T21:18:00Z Bij het steekincident raakte een man ernstig gewond. Zowel een ambulance als traumahelikopter werden ingezet, waarna het slachtoffer naar een ziekenhuis werd overgebracht.

]]>
Kort na het incident werd via Burgernet een oproep gedaan. Twee mannen die mogelijk bij het steekincident zijn betrokken, konden maandagavond door agenten worden aangehouden. Zij zullen over hun betrokkenheid bij het incident worden gehoord. Meer informatie over de personalia van de betrokken personen wordt nu nog niet bekend gemaakt. 

]]>
51.24748349999999 5.901427399999989
Heibloem - Meisje ernstig gewond bij verkeersongeval https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/19/10-meisje-ernstig-gewond-bij-verkeersongeval.html Een 14 -jarig meisje raakte vrijdagmiddag ernstig gewond bij een verkeersongeval op de Meijelseweg in Heibloem. Een medisch team dat werd ingevlogen met een traumahelikopter verleende medische hulp. nieuwsbericht Fri, 19 Jul 2019 14:38:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/19/10-meisje-ernstig-gewond-bij-verkeersongeval.html 2019-07-19T14:38:00Z Rond 15.30 uur kreeg de politie de melding van een verkeersongeval tussen een voetganger en een personenauto. Het meisje raakte bij de aanrijding ernstig gewond. Ze met de helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

De weg blijft voorlopig in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer.

(De woonplaats van het meisje is op dit moment niet bij de politie bekend.)

 

]]>
51.3046497 5.891364299999964
Reuver/Haelen - Verdachte overvallen drogisterij aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/11/dader-overvallen-drogisterij-aangehouden.html Donderdagochtend rond 10.30 uur vond een overval plaats op een drogisterij aan de Rijksweg. Mede dankzij de inzet van Burgernet kon de verdachte korte tijd later worden aangehouden door agenten. nieuwsbericht Thu, 11 Jul 2019 09:26:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/11/dader-overvallen-drogisterij-aangehouden.html 2019-07-11T09:26:00Z Het personeel van de winkel aan de Rijksweg werd bedreigd met een steekwapen, waarna de verdachte er met een onbekende buit vandoor ging. Daarop werd via Burgernet een signalement verspreid. De dader, een man van 35 zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd snel na het verspreiden van dit bericht aangehouden.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de vandaag aangehouden verdachte dezelfde man is als die dinsdag een filiaal van dezelfde drogisterijketen overviel aan de Roggelseweg in Haelen.  Bij die gewapende overval maakte de man een onbekend geldbedrag en drogisterijartikelen buit. De politie heeft beide zaken in onderzoek.

 

]]>
51.2744769 6.0737934
Haelen - Gewapende overval drogisterij https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/9/10-gewapende-overval-drogisterij.html Een drogisterij op de Roggelseweg is dinsdagavond even na 18.00 uur overvallen. Onder dreiging van een wapen maakte de overvaller een onbekend geldbedrag buit. De politie heeft onderzoek ingesteld. nieuwsbericht Tue, 09 Jul 2019 16:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/9/10-gewapende-overval-drogisterij.html 2019-07-09T16:40:00Z Rond 18.00 uur dwong de overvaller een cassière onder dreiging van een wapen geld af te staan. Bij de overval raakte niemand gewond.


Signalement

De politie is onderzoek opgestart en heeft in het kader daarvan ook het signalement van de verdachte via Burgernet verspreid. Dit luidt als volgt: Man, ongeveer 35 jaar, kort blond opgeschoren haar. Hij droeg een jas van vermoedelijk het merk Adidas en een grijze korte broek. Opvallend was dat er een tatoeage in zijn nek en op zijn kuiten zichtbaar was. 


Getuigenoproep

Klinkt het signalement u bekend in de oren? Heeft u een aan het signalement gelijkend persoon voor of na de overval op of in de buurt van de Roggelseweg in Haelen gezien? Of was u misschien wel getuige van de overval?  Bel dan 0900-8844 of meld informatie anoniem via 0800-7000. 

 

]]>
51.2428903 5.9401136999999835
Neer - Man aangehouden na ruzie op straat https://www.politie.nl/nieuws/2019/mei/27/10-man-aangehouden-na-conflict-op-straat.html De politie heeft maandagavond een man aangehouden nadat deze ruzie had op het Kerkplein en daarbij een andere man letsel toebracht. nieuwsbericht Mon, 27 May 2019 20:07:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/mei/27/10-man-aangehouden-na-conflict-op-straat.html 2019-05-27T20:07:00Z Rond 20.25 uur melding binnengekomen van een mogelijk steekincident op het Kerkplein. Agenten hebben enige tijd later een verdachte die betrokken was bij de ruzie aangehouden. Het slachtoffer is gewond geraakt en overgedragen aan medisch personeel ambulance voor behandeling en direct overgebracht naar het ziekenhuis.

]]>
Het onderzoek naar de achtergrond en het motief van de ruzie en het geweldsincident loopt nog. De identiteit van beide betrokken kan nog niet worden vrijgegeven.

De politie heeft reeds met enkele getuigen gesproken. Mocht u ook beschikken over informatie, dan kunt u deze delen met de politie via 0900-8844!

]]>
51.2603301 5.9883469000000105
Horn - Slachtoffer verkeersongeval Napoleonsweg Horn overleden https://www.politie.nl/nieuws/2019/mei/22/10-automobilist-overleden-ten-gevolge-van-verkeersongeval.html Een 91-jarige man uit Horn is maandag 20 mei in het ziekenhuis overleden aan de verwondingen die hij een week eerder opliep bij een ongeval. nieuwsbericht Wed, 22 May 2019 12:23:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/mei/22/10-automobilist-overleden-ten-gevolge-van-verkeersongeval.html 2019-05-22T12:23:00Z Op dinsdag 14 mei was hij betrokken bij  een verkeersongeval op de Napoleonsweg in Horn. De auto waarin hij reed kwam in aanrijding met een vrachtauto. De man werd met ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

 

]]>
51.2160017 5.926771599999938