Alle berichten | Oss | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/noord-brabant/oss.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Oss nl Tue, 23 Apr 2019 18:26:11 GMT 2019-04-23T18:26:11Z nl Maren-Kessel, Helmond - Helmonders opgepakt voor gewelddadige woningoverval https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/15/09helmonders-opgepakt-voor-gewelddadige-woningoverval.html In alle vroegte heeft recherche vanmorgen drie arrestaties verricht in het onderzoek naar een gewelddadige woningoverval in Maren-Kessel. Het gaat om twee mannen van 20 jaar en een man van 21 jaar uit Helmond. nieuwsbericht Mon, 15 Apr 2019 12:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/15/09helmonders-opgepakt-voor-gewelddadige-woningoverval.html 2019-04-15T12:22:00Z Op zaterdagmiddag 29 december vorig jaar werd een 79-jarige man in zijn eigen huis aan de Oude Pastoriestraat overvallen door een man met een mes. Er ontstond een worsteling waarbij de man viel en een flinke hoofdwond opliep. De overvaller liet hem hulpeloos en hevig bloedend achter.

]]>
Uit het onderzoek bleek dat er mogelijk een witte Volkswagen betrokken was bij de overval, die op verschillende plekken in het dorp werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Verder onderzoek en ook meerdere oproepen in Bureau Brabant en Opsporing Verzocht leidde tot belangrijke informatie: “Wij kregen het vermoeden dat er meerdere daders waren betrokken en in de loop van ons onderzoek kwamen de nu aangehouden mannen in beeld”, zo vertelt de leider van het onderzoeksteam.

]]>
Met het slachtoffer gaat het ietsje beter. Hij liep hersenletsel op en verbleef enige tijd in een verzorgingstehuis. Eerder liet de dochter van de man al weten: “Het leven van mijn vader is in één klap in een negatieve stroomversnelling geraakt. Hij is van een fitte oudere, een kwetsbare oude man geworden. Het is intens verdrietig dat dit komt door het toedoen van een ander.”

]]>
De verdachten worden de komende tijd uitgebreid verhoord en zitten in de cel: “De afgelopen maanden hebben wij intensief onderzoek gedaan en uit de verhoren moet blijken wat het verhaal van deze verdachten is.” Het slachtoffer is vanmorgen op de hoogte gebracht van de arrestaties: “De man en zijn familie zijn uiteraard blij met de arrestaties, maar voor ons is overduidelijk dat de overval enorme littekens heeft achtergelaten en dat is verschrikkelijk”, zo laat de recherche weten.

]]>
51.7957011 5.394699100000025
Oss - Twee Polen vast voor gewelddadige dood Ossenaar (video) https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/9/twee-polen-vast-voor-dood-ossenaar-kopie.html Twee Poolse mannen van 37 en 26 jaar oud zitten sinds enkele weken in hun geboorteland vast voor de vermoedelijke betrokkenheid bij de dood van een 63-jarige bewoner van een flatwoning aan de Lisztgaarde. Het slachtoffer werd zaterdagavond 23 februari jl. met geweld om het leven gebracht en zijn dood wordt sindsdien door een rechercheteam onderzocht. nieuwsbericht Wed, 10 Apr 2019 08:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/9/twee-polen-vast-voor-dood-ossenaar-kopie.html 2019-04-10T08:17:00Z De verdachten werden afzonderlijk van elkaar op verschillende momenten en locaties in Polen aangehouden. Zij werden op 6 en 15 maart opgepakt. Beide verdachten zitten sinds hun aanhoudingen in een Poolse cel. De overleveringsprocedures om beide mannen aan Nederland uit te leveren zijn in volle gang. Dit neemt de nodige tijd in beslag en een rechter in Polen moet daarin een beslissing nemen. Omdat de oudste verdachte in Polen nog een gevangenisstraf uit moet zitten, zal hij waarschijnlijk pas later dit jaar worden uitgeleverd.

]]>
Het kostte het onderzoeksteam echter tot eind vorige week om de definitieve bevestiging te krijgen dat deze mannen ook daadwerkelijk de door ons gezochte verdachten betroffen. Vanwege ontbreken van 100 % bevestiging van beider identiteit en om redenen die het onderzoek konden frustreren, werden de aanhoudingen niet eerder door ons bekend gemaakt. De familie van het slachtoffer was echter al wel in een eerder stadium geïnformeerd. 

]]>
De beide verdachten zijn nog niet door rechercheurs van het onderzoeksteam verhoord. Wat beide mannen tot hun daad heeft gedreven is daarom vooralsnog niet duidelijk. Wij hebben wel vastgesteld dat de oudste verdachte en het slachtoffer elkaar kenden en we sluiten daarom een motief in de relationele sfeer niet uit.  Het onderzoek gaat uiteraard ook na de aanhoudingen nog door.

]]>
Het rechercheteam kwam de beide verdachten op het spoor door de goede bewakingsbeelden uit de flat en het zeer uitgebreide forensisch onderzoek in en om het appartement van het slachtoffer. Daarnaast  hoorden we vele getuigen en mensen uit de omgeving van het slachtoffer. Uit ons onderzoek bleek toen de vermoedelijke identiteit van beide verdachten en werden zij internationaal gesignaleerd. Collega’s van de Poolse politie wisten beide mannen te traceren en aan te houden.

]]>
Ondanks de aanhouding van deze verdachten, waarmee we denken de daders van deze ernstige zaak te hebben gepakt, komen we nog steeds graag in contact met getuigen. Neem daarom alsnog contact met ons op als u in het weekend van 22 t/m 24 februari 2019, of zelfs de dagen daarvoor,  iets in of in de omgeving van de flat aan de Lisztgaarde heeft gezien wat ons mogelijk kan helpen. Maar ook mensen die mogelijk meer weten over de achtergrond van dit misdrijf vragen we om ons te bellen. Bel het onderzoeksteam daarvoor via het landelijk politienummer 0900-8844 of deel uw informatie eventueel anoniem via de M-lijn; 0800-7000.

]]>
NIET GEBRUIKEN 51.75410960000001 5.516483500000049
Oost-Brabant - Bijna 550 overtreders in actieweek controle smartphonegebruik https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/5/09-bijna-550-overtreders-in-actieweek-controle-smartphonegebruik.html De afgelopen week controleerden wij op de Oost-Brabantse wegen vanuit een touringcar intensief op smartphonegebruik door weggebruikers. De noodzaak van dergelijke controles lijkt zich te hebben bewezen. In vijf dagen tijd bekeurden we bijna vijfhonderdvijftig bestuurders. Ook deze vijfde dag werden weer ruim honderd bestuurders beboet. nieuwsbericht Fri, 05 Apr 2019 14:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/5/09-bijna-550-overtreders-in-actieweek-controle-smartphonegebruik.html 2019-04-05T14:44:00Z Het is ook niet alléén een van de grootste ergernissen in het verkeer, maar het is ook nog gewoon heel gevaarlijk. Daarom controleerden we extra op afleiding tijdens het rijden. En dat deden we in navolging van andere politie-eenheden op een bijzondere, maar effectief gebleken manier; vanuit een touringcar. In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen we in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs controleren. De bus werd gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een (vrachtwagen)chauffeur met zijn smartphone achter het stuur zagen, gaven we dit door en die persoon werd dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd; in vijf dagen bijna vijfhonderdvijftig keer.

]]>
Dat niet iedereen zich altijd aan de verkeersregels houdt is duidelijk, maar dit enorme aantal betrapte smartphonegebruikers verrast ook gedeputeerde mobiliteit van de Provincie Noord-Brabant, Christophe van der Maat: “Wij kunnen als overheden nog zo stevig investeren in veilige infrastructuur, gedragscampagnes en verkeerseducatie. Iedereen weet dat je je tijdens het rijden niet af moet laten leiden. Maar deze resultaten maken duidelijk dat mensen hardleers zijn en het blijkbaar toch noodzakelijk is dat de politie controleert en bekeurt om weggebruikers duidelijk te maken dat ze zelf de belangrijkste rol spelen om het verkeer in Brabant veiliger te maken.”

]]>
Tijdens de controledagen richtten we ons in het bijzonder op het gebruik van de smartphone, maar ook andere ergerlijke verkeersovertredingen werden bekeurd. We traden op tegen bumperklevers, snelheidsovertreders en bestuurders die een inhaalverbod of een doorgetrokken streep negeerden. Maar ook bekeurden we rechts inhalen, onnodig links rijden en het oneigenlijk gebruik van de vluchtstrook. Tenslotte vorderden we ook een rijbewijs in omdat iemand onvoldoende rijvaardigheid toonde, hielden we twee personen aan voor een openstaand vonnis en bleken twee auto’s niet te zijn verzekerd.

]]>
De touringcar rijdt verspreid over de controleweken door heel Brabant en Zeeland, waarbij de controles de afgelopen week vooral in het oosten van de provincie plaatsvonden. De komende week ligt de focus meer op West-Brabant en Zeeland. De controles continueren we meerdere keren tot het einde van het jaar.

]]>
Naast een bekeuring kregen overtreders ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. We willen bewustwording van het gevaar voor jezelf en de medeweggebruikers creëren. Het gebruik van een mobiele telefoon heeft een negatieve invloed op het rijgedrag en ook zeker op de reactiesnelheid.

]]>
We doen dit om de verkeersveiligheid te vergroten met als doel het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Het project sluit aan bij de landelijk verkeerscampagne tegen afleiding in het verkeer ‘Rij Mono’. Het doel van de MONO-campagne is om fietsers en automobilisten tijdens het rijden geen sociale media te laten gebruiken. Dit kan onder andere door een speciale app die voorkomt dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Dit vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten.
De boodschap van de campagne is: ‘rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg’.

]]>
Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer nam de afgelopen jaren toe. In 2017 daalde het totale aantal verkeersdoden iets, maar in dat jaar waren er voor het eerst meer dodelijk verongelukte fietsers dan automobilisten. Een van de oorzaken die hierbij een rol spelen, is afleiding. Vooral de combinatie van sociale media en verkeer is een ‘nieuwe’ en gevaarlijke ontwikkeling. De overheid wil het gebruik van sociale media in het verkeer verminderen en tegengaan. De MONO-campagne is hier een onderdeel van.
Voor meer informatie over de campagne ‘Rij MONO’ klik je op de link.

]]>
51.69781620000001 5.303674799999953
Oss - Zeven vragen én antwoorden over autobranden in Oss https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/8/09-zes-vragen-over-autobranden-in-oss.html De afgelopen maanden zijn er met regelmaat autobranden in Oss. De recherche is volop bezig met onderzoek naar deze branden en agenten in Oss zijn extra alert. Wij stelden zeven vragen aan het onderzoeksteam. nieuwsbericht Thu, 04 Apr 2019 08:33:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/8/09-zes-vragen-over-autobranden-in-oss.html 2019-04-04T08:33:00Z “Dit jaar hebben we te maken gehad met 15 autobranden in de stad Oss. De afgelopen tijd is er sprake van een toename. In het onderzoek is tot nu toe een aantal zaken gebleken. Om te beginnen is niet in alle gevallen vastgesteld wat de oorzaak was. Soms is dat ook niet mogelijk omdat er bij branden heel veel sporen verloren gaan. Verder hebben wij ook te maken met gevallen waarbij sprake was van een technisch mankement. Het is ook mogelijk dat sommige branden zijn aangestoken om de verzekering op te lichten. Vooral wanneer het aantal branden toeneemt, brengt dat mensen soms op ideeën.”

]]>
“Iedere brand wordt altijd afzonderlijk onderzocht. Wat was de oorzaak? Wie was de eigenaar? Spelen er conflicten? Het valt niet altijd mee om te achterhalen wat de oorzaak is, maar soms is gauw duidelijk dat bijvoorbeeld een technisch mankement de oorzaak is. Bij alle andere verdachte branden doen wij ook buurtonderzoek en zoeken wij naar camerabeelden. Dat levert soms interessante informatie op. Verder analyseren wij de branden. Zijn er bijvoorbeeld patronen te ontdekken die ons kunnen helpen in de aanpak?”

]]>
“Brandonderzoeken zijn ingewikkelde onderzoeken. Vaak zijn er maar weinig sporen en dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijk. Toch hebben wij een paar maanden geleden meerdere arrestaties verricht voor branden in Oss en ook dit jaar is er bijvoorbeeld iemand opgepakt voor autobranden in Ravenstein. Voor de branden in de afgelopen weken in Oss is dat nog niet gebeurd, maar wij hebben er vertrouwen in dat wij ook daar succes gaan boeken.”

]]>
“Die vraag krijgen wij vaker en ons antwoord is dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Wij gaan bij iedere brand uit van een aantal scenario’s: willekeurige brandstichting, brandstichting door een conflict, verzekeringsfraude en een technisch mankement. Het is inderdaad goed mogelijk dat dezelfde persoon meerdere auto’s in brand heeft gestoken, maar wij moeten zeker niet blind zijn voor andere oorzaken.”

]]>
“Om te beginnen kunnen wij niet overval tegelijk zijn en wij kunnen helaas ook niet alles voorkomen. Natuurlijk zijn wij extra alert. Wij houden Oss zichtbaar en onzichtbaar extra in de gaten, ook in de nachtelijke uren. Wij snappen heel goed dat de branden bewoners bezighoudt. Zij kunnen erop vertrouwen dat er aandacht voor is. Ook de wijkagenten zijn alert en voor iedereen met vragen aanspreekbaar.”

]]>
“Zoals gezegd zijn wij als politie extra alert in Oss en wij vragen bewoners om dat ook te zijn. Zo roepen wij iedereen op om 112 te bellen bij verdachte situaties, ook in de nacht. Iedereen met informatie over de branden vragen wij om te bellen met de recherche op 0900-8844. Ook kan gebruik worden gemaakt van onderstaand tipformulier. Mensen die liever anoniem blijven kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.”

]]>
“Ook dan doen wij onderzoek naar de oorzaak en achtergronden en wij blijven ook in die gevallen extra alert. Samen met bewoners hopen wij snel duidelijkheid te krijgen en zoals gezegd vertrouwen wij erop dat die uiteindelijk gaat komen.”

]]>
51.7611801 5.514048199999934
Oss - Nieuwe autobrand in Oss, getuigen gezocht https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/4/09-nieuwe-autobrand-in-oss-getuigen-gezocht.html De recherche is op zoek naar getuigen van een autobrand aan de Looveltlaan in Oss. Daar werd gisterenmorgen kort na middernacht een Tesla in brand gestoken. De laatste tijd zijn er in Oss vaker autobranden. Met de laatste brand erbij staat de teller dit jaar op 15 branden. De recherche onderzoekt al deze branden en is op zoek naar iedereen die meer weet. nieuwsbericht Thu, 04 Apr 2019 08:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/4/09-nieuwe-autobrand-in-oss-getuigen-gezocht.html 2019-04-04T08:28:00Z De Tesla stond aan een laadpaal bij de Sporthal De Ussenstelt. Uit onderzoek is gebleken dat de auto waarschijnlijk in brand gestoken, maar helaas hebbe zich tot nu toe geen getuigen gemeld die iets hebben gezien van de dader of daders.

]]>
In het onderzoek van de recherche naar de branden is tot nu toe een aantal zaken gebleken. Om te beginnen is niet in alle gevallen vastgesteld wat de oorzaak was. Soms is dat ook niet mogelijk omdat er bij branden heel veel sporen verloren gaan. Toch houdt de politie er rekening mee dat een aanzienlijk deel van de branden is aangestoken: “Daarbij is mogelijk dat dezelfde persoon meerdere auto’s in brand heeft gestoken, maar wij moeten zeker niet blind zijn voor andere oorzaken”, zo laat de recherche weten. Zo lijkt het erop dat enkele branden een gevolg zijn van conflicten.

]]>
Wat de oorzaken van de branden ook zijn, burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss snapt dat de branden bewoners bezighoudt: “Het is daarom goed dat de politie zichtbaar en onzichtbaar extra in de gaten, ook in de nachtelijke uren. Ook de wijkagenten zijn alert en voor iedereen met vragen of informatie aanspreekbaar. Mensen kunnen erop vertrouwen dat er aandacht voor is.” Net als het onderzoeksteam roept de burgemeester bewoners ook op om extra alert te zijn en 112 te bellen bij verdachte situaties of informatie te delen via Meld Misdaad Anoniem.

]]>
In het onderzoek naar de branden spelen camerabeelden een belangrijke rol: “Na iedere brand vindt er buurtonderzoek plaats en dan wordt ook gekeken of er in de directe omgeving van een brand camerabeelden beschikbaar zijn. Wij roepen mensen op om videobeelden met ons te delen. Het gaat dan bijvoorbeeld om beelden die rond het tijdstip van branden gemaakt zijn waarop bijvoorbeeld verdachte personen te zien zijn”, vertelt de recherche. Ze kunnen via onderstaand tipformulier worden gedeeld.

Wil je meer weten over hoe de politie het onderzoek aanpakt en wat je zelf kunt doen? Kijk op onze website voor zeven vragen en antwoorden.

]]>
Een andere auto 51.7684539 5.501621300000011
Oss, Etten-Leur, Son en Breugel, Oudenbosch, Helmond - Uitzending Bureau Brabant maandag 8 april https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/1/08-uitzending-bureau-brabant-maandag-8-april.html Bureau Brabant vraagt in de uitzending van maandag 8 april uw hulp bij het oplossen van ernstige misdrijven, zoals woninginbraken in Oss en Son en Breugel. Tevens tonen we beelden van dieven die bij een juwelier in Etten-Leur hebben toegeslagen en we hebben beelden van de man die een ernstig geweldsmisdrijf op zijn geweten heeft in Oudenbosch. Tenslotte laten we de reconstructie en bewakingsbeelden zien van een overval op een cafetaria in Helmond. nieuwsbericht Wed, 03 Apr 2019 12:25:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/1/08-uitzending-bureau-brabant-maandag-8-april.html 2019-04-03T12:25:00Z Op dinsdag 8 januari 2019 om 19.41 uur wordt er door twee personen ingebroken bij een woning aan de Kempenaerstraat in Oss. Terwijl de inbrekers binnen zijn, komen de bewoners thuis.

Ze breken die avond een raam open en weten zo het huis binnen te komen. Ze zijn uiteindelijk een minuut of twee binnen, als dan toch ineens de bewoners thuis komen. Die zetten de auto voor het huis en gaan bijna naar binnen. Kennelijk hebben de inbrekers dit ook in de gaten, want als de wiedeweerga gaan die er via de voorkant van het huis weer vandoor. Ze passeren de bewoners op nog geen vijf meter. Die hebben dan nog niet in de gaten dat er mensen in hun huis zijn geweest.

]]>
Op de bewakingsbeelden van juwelier Lucardi in Etten-Leur zien we op vrijdag 19 oktober weer een staaltje van sluw samenwerken. De verkoopster wordt door hen afgeleid en zo nemen zij voor een paar duizend euro aan sieraden mee. Het gaat om de getinte man en de donkere vrouw. De vrouw is degene die de verkoopster afleidt met een praatje over welke armbanden ze zou willen passen. Uiteraard is de verkoopster gewoon hulpvaardig en laat de vrouw zien welke mogelijkheden er zijn. De man gaat hierop een paar keer met zijn handen de vitrine in. Later blijkt hij zijn zakken te hebben gevuld met kostbare gouden ringen. 

]]>
Op donderdagmiddag 15 november loopt rond 13.00 uur een onbekende man de serre van een woning aan de Planetenlaan binnen en breekt daar een raam open om zo binnen te komen. Daar haalt hij verschillende goederen weg. De man verlaat de woning buiten het zicht van de camera. De buit bestond onder meer uit computerapparatuur. De politie zoekt deze man.

]]>
Op donderdag 21 maart 2019 vond aan het begin van de middag een ernstig geweldsmisdrijf plaats in een woning in Oudenbosch. Het slachtoffer betreft een jonge vrouw. Zij was alleen thuis toen er werd aangebeld door een man. Deze man wist zich met een truc de woning in te praten. In de woning vond vervolgens het ernstige misdrijf plaats. Uiteindelijk vertrok de dader waarna het slachtoffer via een buurtbewoner om 13.08 uur alarm sloeg. Het zou gaan om een goed Nederlands sprekende licht getinte man met een wat gezet postuur. Er zijn camerabeelden waarop de vermoedelijke dader te zien is. Ook is van hem een compositietekening gemaakt. Hij reed vermoedelijk in een Audi A1, mogelijk met een Belgisch of ander buitenlands kenteken. Opvallend aan de auto zijn de wit/zwarte zijspiegels en de velgen. De politie is dringend op zoek naar deze man! 

]]>
Op maandag 14 januari 2019 werd door een gewapende man een overval gepleegd op cafetaria Spoorzicht in Helmond. Ondanks dat het al 2 maanden geleden is geweest willen we toch deze duidelijke beelden met u delen in de hoop deze zaak op te lossen.

De man kwam omstreeks 21.35 uur cafetaria Spoorzicht binnengelopen met een vuurwapen in zijn hand. In de cafetaria waren op dat moment de eigenaar en zijn vrouw aanwezig. Onder bedreiging van een vuurwapen neemt de dader de inhoud van de kassa mee. De politie is op zoek naar getuigen van de overval of mensen die mogelijk iets weten dat er mee te maken heeft.

Maandagavond om 18.00 uur is de eerste uitzending van Bureau Brabant bij Omroep Brabant. Daarna wordt de uitzending ieder uur herhaald tot dinsdagmiddag 17.00 uur.

]]>
51.7611801 5.514048199999934
Maren-Kessel - Gezocht - Bejaarde man raakt gewond bij woningoverval Maren-Kessel https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2019/april/09-bejaarde-man-in-woning-overvallen-maren-kessel.html Op zaterdagmiddag 29 december vorig jaar werd een 79-jarige man in zijn eigen huis aan de Oude Pastoriestraat overvallen. De bejaarde man raakte hierbij o.a. gewond aan zijn hoofd. verdachte Mon, 01 Apr 2019 15:12:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2019/april/09-bejaarde-man-in-woning-overvallen-maren-kessel.html 2019-04-01T15:12:00Z Om half vier 's middags stond er ineens een man met een mes in zijn huis. Er ontstond een worsteling waarbij de man viel en een flinke hoofdwond opliep. De overvaller liet hem hulpeloos en hevig bloedend achter. De bejaarde man is nog steeds niet volledig hersteld van deze verwonding.

Getuigen zagen rondom het tijdstip van de overval een witte auto rijden. Komende vanaf de Marense Dijk de Oude Kerkstraat in, op de Marens Dijk zelf, en op de Provincialeweg richting Den Bosch. Het betreft een witte Polo die op verschillende plekken in het dorp werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Wie zat, of wie zaten er in die auto?

De dader is blank, tussen de 1.70 en 1.80, ongeveer 25 jaar en heeft een mager postuur. Hij sprak met een streekaccent.

]]>
De witte VW Polo op de bewakingsbeelden is een belangrijk spoor naar de dader. Zegt die auto u iets? Kunt u meer vertellen over de inzittenden? Over deze overval? Waarom was nou juist deze oude man het doelwit? 

]]>
]]>
51.79249009999999 5.379577899999958
Oost-Brabant - Brabantse en Zeeuwse politie controleert gebruik smartphone vanuit touringcar https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/1/09-brabantse-en-zeeuwse-politie-controleert-gebruik-smartphone-vanuit-touringcar.html Het is een van de grootste ergernissen in het verkeer en het is ook nog eens heel gevaarlijk: het gebruik van smartphones achter het stuur. Om die reden controleert de politie in Brabant en Zeeland de komende weken extra op afleiding tijdens het rijden. En dat doen we in navolging van andere politie-eenheden op een bijzondere, maar effectieve manier; vanuit een touringcar. nieuwsbericht Mon, 01 Apr 2019 11:26:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/1/09-brabantse-en-zeeuwse-politie-controleert-gebruik-smartphone-vanuit-touringcar.html 2019-04-01T11:26:00Z Vanaf vandaag, maandag 1 april, wordt in Oost-Brabant gestart met deze manier van controleren. In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen we in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs controleren. De bus wordt gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een (vrachtwagen)chauffeur met zijn smartphone achter het stuur zien, geven we dit door en die persoon wordt dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd.

]]>
Deze manier van controleren is in andere delen van ons land al erg effectief, maar ook zeker noodzakelijk gebleken. Het leverde honderden overtreders op. Naast een bekeuring krijgt de bestuurder ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. We willen bewustwording van het gevaar voor jezelf en de medeweggebruikers creëren. Het gebruik van een mobiele telefoon heeft een negatieve invloed op het rijgedrag en ook zeker op de reactiesnelheid.

De touringcar rijdt verspreid over de controleweken door heel Brabant en Zeeland. In de loop van de controleweken berichten we hierover meer De controles vinden overigens niet alleen in de komende weken plaats, maar continueren we meerdere keren tot het einde van het jaar. En uiteraard treden we tijdens deze controles ook op tegen andere verkeersovertredingen die we waarnemen.

]]>
Waarom we deze controles houden is helder. We doen dit om de verkeersveiligheid te vergroten met als doel het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Het project sluit aan bij de landelijk verkeerscampagne tegen afleiding in het verkeer ‘Rij Mono’. Het doel van de MONO-campagne is om fietsers en automobilisten tijdens het rijden geen sociale media te laten gebruiken. Dit kan onder andere door een speciale app die voorkomt dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Dit vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: ‘Rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg’.

]]>
Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer nam de afgelopen jaren toe. In 2017 daalde het totale aantal verkeersdoden iets, maar in dat jaar waren er voor het eerst meer dodelijk verongelukte fietsers dan automobilisten. Een van de oorzaken die hierbij een rol spelen, is afleiding. Vooral de combinatie van sociale media en verkeer is een ‘nieuwe’ en gevaarlijke ontwikkeling. De overheid wil het gebruik van sociale media in het verkeer verminderen en tegengaan. De MONO-campagne is hier een onderdeel van.

Voor meer informatie over de campagne ‘Rij MONO’ klik je op de link:

]]>
51.44164199999999 5.469722499999989
Eindhoven, Dongen, Maren-Kessel, Best - Brandstichting, diefstallen en foto getuige zware mishandeling in Bureau Brabant https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/28/09-brandstichting-diefstallen-en-foto-getuige-zware-mishandeling-in-bureau-brabant.html Bureau Brabant vraagt in de uitzending van maandag 1 april weer uw hulp bij het oplossen van enkele ernstige misdrijven, zoals diefstallen uit seniorenappartementen in Dongen, brandstichtingen in Eindhoven en een overval in Maren-Kessel. Maar we zoeken ook een belangrijke getuige in een onderzoek naar een zware mishandeling in Best. nieuwsbericht Thu, 28 Mar 2019 08:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/28/09-brandstichting-diefstallen-en-foto-getuige-zware-mishandeling-in-bureau-brabant.html 2019-03-28T08:17:00Z Diefstal van sieraden uit seniorenappartementen
Dongen – We zijn op zoek naar de daders van twee inbraken in hetzelfde seniorencomplex aan de Dr. Willem Dreeslaan. Op de avond van 2e Kerstdag,  woensdag 26 december vorig jaar en vrijdagavond 11 januari jl. wisten meerdere daders binnen te komen bij twee appartementen in dat complex. Het gaat om jonge mannen en vrouwen die waarschijnlijk door het zogenaamde ‘flipperen’ toegang kregen. Uit de appartementen werd bij elkaar een flinke hoeveelheid sieraden gestolen. Bij de diefstal in januari was het bejaarde echtpaar zelfs gewoon thuis toen de daders hun slag sloegen. Terwijl ze in de woonkamer zaten te eten werd de slaapkamer doorzocht en de sieraden gestolen.

We hebben beelden uit het complex waar de daders op te zien zijn. Wie (her)kent ze of heeft andere informatie die naar de daders leidt? Wie weet iets over de sieraden die zijn weggenomen? Help mee deze diefstallen op te lossen

Bejaarde man overvallen in zijn woning
Maren-Kessel - Op zaterdag 29 december vorig jaar, tussen 15:00 en 17:00 uur liep een 79-jarige man door zijn woning aan de Oude Pastoriestraat in Maren-Kessel. In de keuken kwam hij een onbekende man tegen. Deze indringer had een mes en dreigde ermee, hij wilde geld. Het slachtoffer gaf zijn portemonnee, maar kreeg toch een duw van de dader en viel achterover. Hij stootte daarbij zijn hoofd en liep een flinke hoofdwond op. De indringer ging er met het geld uit de portemonnee vandoor. Het slachtoffer liep er nog achteraan en er ontstond een worsteling, waarbij het slachtoffer ook nog verwondingen opliep aan zijn been.

Enkele getuigen was opgevallen dat er tussen 16:15 en 16:40 uur een witte personenauto door het dorp scheurde, onder andere op de Oude Kerkstraat. Het bleek een witte VW Polo en we vermoeden dat de inzittende(n) iets met de overval te maken hebben. Deze auto hebben wij op beeld en we hebben een signalement van de overvaller. Het betreft een blanke man van ongeveer 25 jaar oud met een normaal postuur, gekleed in een donkerkleurig vest of trui en blauwe spijkerbroek. Zijn gezicht had hij bedekt met doek of iets dat erop lijkt en hij droeg een zonnebril.

Heeft u informatie over deze overval, neem dan alsjeblieft contact met ons op. Het slachtoffer is nog steeds niet volledig hersteld. De dader moet gepakt worden! Ook horen we graag of iemand de witte Polo op de beelden (her)kent en/of er meer over kan vertellen.

Getuige zware mishandeling op festivalterrein gezocht
Best - Op 24 november 2018 was een 24-jarige man op het Winterparkfestival bij Aqua Best. Hij was daar met een groep vrienden geweest. Het was tussen 23.00 en 23.30 uur toen hij naar de uitgang liep en hij werd daar waarschijnlijk geslagen en geschopt. Wat er exact gebeurde weet hij niet meer te vertellen en is nog steeds niet duidelijk. Hij kon zich herinneren dat hij op de grond lag tegen een vrouw die hem hulp verleende. Thuis bleek dat hij diverse verwondingen aan zijn gezicht had, diverse zwellingen en later bleek ook dat hij meerdere botbreuken in zijn gezicht had. We hebben een foto van de man die ondersteund wordt door die onbekende vrouw. Gezien de ernst van dit incident hebben we in dit uitzonderlijke geval toestemming gekregen haar foto te laten zien omdat de vrouw mogelijk een zeer belangrijke getuige kan zijn.

Wie is de getuige of kent haar. De politie wil haar erg graag spreken. Kan iemand iets meer vertellen over dit geweldsincident?

Twee brandstichtingen bij hetzelfde bedrijf
Op 3 januari 2019, tegen twee uur ‘s-nachts, ging het alarm af van een garagebedrijf dat was gevestigd aan de Steenoven 12 in Eindhoven. De eigenaar ging ter plaatse en zag dat een auto, die tegen de roldeur van zijn bedrijf stond, was uitgebrand. De brandweer had het vuur inmiddels geblust. Op 9 januari 2019, kort na acht uur ‘s-avonds, ontstond er weer een brand op dat adres. Toen de eigenaar ging kijken zag hij dat de hele loods in brand stond. Wij tonen u bewakingsbeelden waarop twee mannen te zien zijn die vermoedelijk betrokken zijn bij de eerste brandstichting.

Het gaat om een man met een normaal postuur met een lichtblauwe spijkerbroek en een zwarte jas/trui en een tweede man met eveneens een normaal postuur die een donkere broek en een iets lichtere jas of trui droeg. Wie kent of herkent de personen op de beelden, bijvoorbeeld aan hun kleding, houding of manier van lopen? Wie heeft andere informatie over deze brandstichtingen?

Maandagavond om 18.00 uur is de eerste uitzending van Bureau Brabant bij Omroep Brabant. Daarna wordt de uitzending ieder uur herhaald tot dinsdagmiddag 17.00 uur.

]]>
51.62870969999999 4.938238500000011
Oost-Brabant - Hennepkwekerijen en drugslabs: help ze uw wijk uit! https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/19/09-hennepkwekerijen-en-drugslabs---help-ze-uw-wijk-uit.html De politie vraagt uw hulp bij de bestrijding van hennepkwekerijen en drugslabs in uw wijk. In uw eigen belang! Daarom valt de komende week een flyer bij u op de deurmat, met daarin informatie over de risico’s, hoe u een lab of kwekerij herkent en wat u kunt doen om ons te helpen. nieuwsbericht Tue, 19 Mar 2019 14:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/19/09-hennepkwekerijen-en-drugslabs---help-ze-uw-wijk-uit.html 2019-03-19T14:27:00Z We komen ze overal tegen: in huurhuizen en koopwoningen, in loodsen of gewoon in het open veld, in openbare gebouwen of onder de grond. Zeg dus nooit: dat gebeurt in mijn buurt niet. De ervaring leert ons anders.  De overheid werkt hard om onze leefomgeving veilig te houden, want achter dit soort drugspanden zit een wereld van criminaliteit. Mede dankzij oplettende burgers boeken we successen, maar uw hulp blijft belangrijk. Uiteindelijk bent u de ogen en oren in de wijk!

]]>
Veiligheid is een groot goed. Hoe fijn is het als u veilig over straat kunt, kinderen zonder angst kunnen spelen en u ongestoord uw werk kunt doen? Hier zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor: overheden, ondernemers én inwoners. Helaas liggen er toch gevaren op de loer. En soms zijn deze dichterbij dan we ons realiseren. Het is dus belangrijk dat we met z’n allen alert zijn om onze omgeving veilig te houden. En dat proberen we dan ook! Wist u bijvoorbeeld dat er vorig jaar in Oost Brabant  ongeveer 10 drugslabs zijn opgerold? In 2017 waren dat er zelfs rond de 15! Elk jaar rollen we ook weer honderden hennepkwekerijen op.  

]]>
Ondanks dat we weten dat drugspanden overal voorkomen, hopen we toch allemaal dat we ze niet in onze eigen wijk of straat tegenkomen. Toch is dat het geval, drugspanden zijn vaak dichterbij dan u denkt. Ondanks dat u er in het dagelijks leven niet direct last van hebt,  brengen dit soort panden wel gevaren met zich mee. Denk aan brandgevaar, giftige stoffen en dan hebben we het nog niet over het publiek wat zo’n pand aantrekt. Of de schade die de illegale lozing van het (chemisch) afval aan de natuur in uw omgeving veroorzaakt. In een veilige buurt horen dit soort panden niet thuis.

Onderzoek drugslab

]]>
Criminelen worden steeds creatiever om de aanwezigheid van drugspanden te versluieren, in de hoop dat ze niet opvallen in de wijk. Toch zijn er wel signalen die duiden op de mogelijke aanwezigheid van een drugspand. Hieronder leest u een top vijf van signalen die het meest in het oog springen: 

  • Zoete, anijsachtige of chemische geur;
  • Condens op de ramen;
  • Constant zoemend of brommend geluid;
  • Blauwe vaten of jerrycans om het pand;
  • Regelmatig bestelwagens of kleine vrachtwagens bij het pand

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen, neem dan contact op met de ambtenaar Integrale veiligheid van uw gemeente, of met de politie.

]]>
Heeft u het vermoeden dat er in uw wijk iets niet klopt, maar durft u dat niet meteen zelf bij ons te melden?  Ga dan niet zelf op pad, maar meldt dit via Meld Misdaad Anoniem. Hier kunt u veilig en volledig anoniem melding maken. De politie, maar ook gemeenten en andere overheden gaan met de meldingen aan de slag. Ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl voor meer informatie.
Wanneer we zien dat er over een bepaalde plek of locatie meerdere meldingen binnenkomen is dit aanleiding om een kijkje te gaan nemen. In sommige gevallen kan het even duren, maar kan uw melding wel een hele waardevolle bijdrage leveren in een lopend onderzoek of de doorslag geven om een onderzoek te starten. Ga in ieder geval niet zelf op pad of op onderzoek uit, maar laat dit aan de politie of de gemeente over. 

Meld Misdaad Anoniem

]]>
51.69781620000001 5.303674799999953
Oss - Vuurwapens aangetroffen https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/12/vuurwapen-aangetroffen.html Op dinsdag werden twee mannen aangehouden omdat ze op internet een automatisch vuurwapen hadden aangeboden. Bij huiszoeking werd nog een vuurwapen en een hoeveelheid geld en verdovende middelen aangetroffen. nieuwsbericht Tue, 12 Mar 2019 14:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/12/vuurwapen-aangetroffen.html 2019-03-12T14:19:00Z Door politieonderzoek kwam naar voren dat er op internet een automatisch vuurwapen werd aangeboden met meer dan 100 stuks munitie. Na onderzoek kon de verblijftplaats van de mannen worden achterhaald en werden zij op dinsdagochtend aangehouden door het arrestatieteam.

Direct na de aanhouding werd er huiszoeking gedaan bij de twee woningen in Oss. Hier werd een vuurwapen aangetroffen, handelshoeveelheden soft- en harddrugs en meer dan 20 duizend euro.

]]>
De mannen, in de leeftijd van 19 en 23 jaar zijn ingesloten voor verhoor. Uiteraard is het automatisch wapen, een Kalashnikov in beslag genomen.

]]>
51.7611801 5.514048199999934
Oss - Vernieling door vuurwerk; wie weer meer? https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/10/09-vernieling-door-vuurwerk-wie-weer-meer.html In de nacht van zaterdag op zondag is er rond 03.00 uur vuurwerk gegooid in een portiek met twee aangrenzende bovenwoningen aan de Saturnusstraat. Een bovenlicht en een ruit van een voordeur werden door de harde knal vernield. Er raakte niemand gewond. We zijn op zoek naar getuigen. Alle info is welkom! nieuwsbericht Sun, 10 Mar 2019 09:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/10/09-vernieling-door-vuurwerk-wie-weer-meer.html 2019-03-10T09:45:00Z Rond 03.00 uur schrok de bewoner van de bovenwoning van een harde knal. Bij de voordeur bleek er vuurwerk te zijn afgegaan. Politieagenten hebben met de bewoners van beide bovenwoningen gesproken en aangifte opgenomen. Ook is er een buurtonderzoek verricht en zijn agenten in gesprek gegaan met buurtbewoners die wakker waren geworden van de knal. Wie weet meer? Hebben we nog niet met u gesproken en heeft u informatie voor ons? Of beschikt u mogelijk over camerabeelden? Laat het ons weten op 0900-8844. Anoniem kan natuurlijk ook op 0800-7000.

]]>
51.7666604 5.505413900000008
Wijchen - Gezocht - 91-Jarige bestolen van pinpas https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2019/maart/02-oon/gld/91-jarige-bestolen-van-pinpas.html Als een 91-jarige vrouw op maandag 17 december 2018 omstreeks 15.30 uur haar boodschappen doet bij een supermarkt aan het Europaplein, kijken drie onbekende vrouwen haar pincode af. verdachte Tue, 05 Mar 2019 13:24:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2019/maart/02-oon/gld/91-jarige-bestolen-van-pinpas.html 2019-03-05T13:24:00Z De drie spreken de hoogbejaarde vrouw daarna aan bij haar woning en stelen haar pinpas. Diezelfde dag nemen deze vrouwen in Wijchen en Oss met deze pas geld op.

]]>
Wie herkent deze vrouwen?

]]>
]]>
1 2 3 4 5 51.8069163 5.729450899999961
Oss - Sporenonderzoek Lisztgaarde afgerond https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/1/09-sporenonderzoek-lisztgaarde-afgerond.html In het onderzoek naar de dood van een 63-jarige bewoner van een flatwoning aan de Lisztgaarde, werd donderdagmiddag het forensisch onderzoek in de woning afgesloten. Eerder deze week werd sectie op het lichaam verricht. nieuwsbericht Fri, 01 Mar 2019 09:11:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/maart/1/09-sporenonderzoek-lisztgaarde-afgerond.html 2019-03-01T09:11:00Z Door de complexheid van de in de woning aangetroffen situatie, nam het sporenonderzoek meerdere dagen in beslag. Ondanks dat het onderzoek daar voor nu klaar is, blijft de woning voorlopig ter beschikking van het onderzoeksteam. Mocht daar in de toekomst aanleiding voor zijn, kan er altijd nog op de onverstoorde plaats delict  nader onderzoek worden gedaan. Dinsdag werd bij het NFI sectie op het lichaam verricht. De uitkomsten daarvan worden nu in het onderzoek naar de exacte toedracht meegenomen. Vooralsnog houden we nog steeds rekening met meerdere mogelijke scenario’s, maar duidelijk is dat de man door geweld om het leven kwam.

]]>
Het onderzoek is dus nog in volle gang. Behalve het forensisch onderzoek, is er een uitgebreid onderzoek in de buurt geweest, we hoorden inmiddels diverse getuigen en we hebben bewakingsbeelden veiliggesteld die worden geanalyseerd. Inhoudelijk gaan we op dit moment niet op de stand van het onderzoek in. Het delen van te veel informatie kan ons rechercheonderzoek frustreren.

]]>
Zaterdagavond 23 februari tegen acht uur troffen agenten op aanwijzing van familie een dode man aan in een flatwoning aan de Lisztgaarde. Het ging om de bewoner, die daar alleen woonachtig was. De man werd het slachtoffer van een misdrijf en kwam door geweld om het leven. Sinds die zaterdagavond is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) bijeen dat onderzoekt  wat er in de woning gebeurd is.

]]>
Forensisch onderzoek 51.75410960000001 5.516483500000049
Driebergen, Oss - Strooikaas blijkt hennep https://www.politie.nl/nieuws/2019/februari/26/11-strooikaas-blijkt-hennep.html Op 15 februari 2019 kregen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een melding van een vervoersbedrijf. Naar aanleiding daarvan kwamen deze medewerkers in een loods in Oss en stelden een onderzoek in. nieuwsbericht Tue, 26 Feb 2019 07:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/februari/26/11-strooikaas-blijkt-hennep.html 2019-02-26T07:49:00Z In de loods troffen zij 24 pallets met dozen strooikaas die ook in totaal 509 kilo hennep bleken te bevatten. Deze partij heeft een geschatte straatwaarde van ca. 4 miljoen Euro. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de hennep. 

]]>
51.7611801 5.514048199999934