Alle berichten | Amsterdam | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/noord-holland/amsterdam.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Amsterdam nl Fri, 04 Dec 2020 21:15:02 GMT 2020-12-04T21:15:02Z nl Amsterdam - Gezocht - 67-jarige zwaargewond na duw van fiets, ‘duwer’ nog steeds gezocht https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/december/05-67-jarige-zwaargewond-na-duw-van-fiets-duwer-nog-steeds-gezocht.html Vrijdagmiddag 23 oktober 2020 komt een 67-jarige fietsster na een plotselinge duw van een nog onbekende man op het Rokin hard ten val. Het slachtoffer houdt zwaar letsel over aan de val en de politie onderzoekt de zaak. Wie haar duwde en waarom, staat nog steeds niet vast. De recherche is dringend op zoek naar de man in kwestie, mensen die hem mogelijk kennen en/of getuigen van het incident. verdachte Fri, 04 Dec 2020 12:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/december/05-67-jarige-zwaargewond-na-duw-van-fiets-duwer-nog-steeds-gezocht.html 2020-12-04T12:00:00Z Het slachtoffer fietst die middag rond 12.30 uur over het Rokin in de richting van het Muntplein. Bij het naderen van de kruising met het Spui, ter hoogte van een tabaks- en souvenirwinkel, voelt het slachtoffer dat ze uit het niets een harde duw krijgt. Het slachtoffer valt direct op de grond en komt lelijk terecht. Omstanders schieten haar meteen te hulp en de hulpdiensten worden ingeschakeld.

Letsel slachtoffer
In het ziekenhuis wordt duidelijk dat het slachtoffer zwaargewond is geraakt en direct behandeld moet worden. Na een paar dagen mag het slachtoffer gelukkig weer naar huis, maar ze heeft momenteel nog veel last van haar verwondingen en het herstel zal nog zeker enige tijd duren. Ook emotioneel gezien maakte het incident zeer grote indruk op het slachtoffer.

Signalement duwende man
Een getuige die achter het slachtoffer reed, heeft gezien dat een fietsende man het slachtoffer onverwacht een duw gaf. Deze man stopte in eerste instantie, maar ging uiteindelijk toch weg richting de Taksteeg. Toen agenten ter plaatse kwamen, was de man inderdaad niet meer aanwezig.

Het is onduidelijk waarom deze man het slachtoffer een duw heeft gegeven en de recherche wil hem hier over spreken. Het vermoeden bestaat dat de man het slachtoffer niet bewust zo heeft willen verwonden en rechercheurs horen graag wat hij over het incident te zeggen heeft. Op herhaalde oproepen om zichzelf bij de politie te melden, reageerde man helaas nog niet. De man voldoet aan het volgende signalement:
- Man
- Rond gezicht
- Weinig hoofdhaar, bijna kalend
- Lichte huidskleur
- Ongeveer 40 jaar
- Gezet postuur
- Tussen de 180 en 185 cm lang
- Droeg een opvallend grijs T-shirt

Informatie delen
Het zou goed kunnen dat de man in zijn omgeving over het incident gesproken heeft. Weet u om wie het hier mogelijk zou kunnen gaan? Laat de politie dat dan weten. Daarnaast hoort de recherche het graag als u getuige bent geweest in en/of camerabeelden heeft van de zaak.

Kunt u de recherche verder helpen? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

]]>
]]>
52.3675734 4.9041389
Utrecht / Amsterdam - Politie zoekt informatie uit oude “zwarte lijsten” van tippelzones https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/03-politie-zoekt-informatie-uit-oude-zwarte-lijsten-van-tippelzones.html In het onderzoek naar de moord op de Amsterdamse Judit Nyari doet de politie Midden-Nederland een opmerkelijke oproep. Het onderzoeksteam vraagt om informatie uit de “zwarte lijsten” van de tippelzones in Utrecht en Amsterdam uit de jaren ‘90. Via zulke lijsten waarschuwden prostituees elkaar voor klanten die gevaarlijk of gewelddadig konden zijn. Ook zoekt de politie informatie over mannen die zich voordeden als weldoeners voor de prostituees, bijvoorbeeld door hen gratis slaapplekken aan te bieden. Deze week is het precies 27 jaar geleden dat Judit verdween en vermoord werd teruggevonden. nieuwsbericht Fri, 04 Dec 2020 05:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/03-politie-zoekt-informatie-uit-oude-zwarte-lijsten-van-tippelzones.html 2020-12-04T05:00:00Z Het onderzoek naar de moord op Judit Nyari is afgelopen jaar veel in de publiciteit vanwege een podcastserie die de politie Midden-Nederland over de zaak maakt. In die serie vertellen bekenden van het slachtoffer maar ook politiemensen en hulpverleners over het leven en de dood van de 25-jarige Judit Nyari uit Amsterdam. Judit werkte op de tippelzones in Amsterdam en Utrecht maar verdween op 1 december 1993. Vijf dagen later, op 6 december, werd ze dood gevonden in Dronten. Haar keel was doorgesneden. Judit is daarmee één van de tientallen prostituees die in de jaren ’80 en ’90 zijn vermoord in Nederland.

In de vijfde aflevering van de serie schetsen twee kenners van de tippelzones van destijds een beeld van de dagelijkse praktijk in de straatprostitutie in de jaren ’90. Zuster Bernadette runde in die tijd een huiskamerproject voor prostituees in Amsterdam, waar ook Judit Nyari regelmatig kwam. Volgens haar gingen er zwarte lijsten rond onder prostituees. Op die lijsten stonden mannen die levensgevaarlijk waren. Zo werden de vrouwen, die op afgelegen plekken hun diensten verleenden, soms ernstig mishandeld, bestolen en soms zelfs vermoord. Jan Schoenmaker, oud-wijkagent van de Utrechtse tippelzone herkent dat beeld. ‘De vrouwen waarschuwden elkaar. Bij hem moet je niet instappen, stond er dan op een briefje op het prikbord met de omschrijving van een klant erbij.” Mogelijk herinneren mensen zich hier ook nu nog specifieke informatie over die voor de politie van belang kan zijn in dit onderzoek.

Jan Schoenmaker noemt ook een tweede type klant; de zogenaamde weldoener. Deze mannen palmden de prostituees in met een slaapplek, bijvoorbeeld in huis of in een auto of een caravan. “Dat moest dan natuurlijk wel betaald worden met seks. Sommigen van deze mannen claimden vervolgens de vrouwen als hun bezit.” Zegt Schoenmaker. Ook zuster Bernadette heeft deze constructie regelmatig gezien begin jaren ’90.

Het team dat onderzoek doet naar de dood van Judit Nyari is erg geïnteresseerd in informatie over deze “zwarte lijsten” of over de “zogenaamde weldoeners’ die regelmatig op de tippelzones kwamen en vraagt het publiek om tips. Het gaat dus specifiek om deze twee types bezoekers van de tippelzones en niet om willekeurige andere klanten van de prostituees in Amsterdam en Utrecht. Wel roept de politie iedereen op die meer weet over Judit Nyari en haar contacten zich te melden bij de politie. Tips doorgeven kan via onderstaand formulier maar ook via de opsporingstiplijn, 0800-6070. Anoniem melden kan ook; bel dan Meld Misdaad Anoniem; 0800-7000.

De podcast Cold Case: De moord op Judit Nyari is te beluisteren via alle bekende kanalen zoals Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts.

]]>
52.0644996 5.1071943
Amsterdam - Ingrijpende verbouwing bureau IJtunnel – gebouw tijdelijk gesloten https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/05-ingrijpende-verbouwing-bureau-ijtunnel---gebouw-tijdelijk-gesloten.html Het bureau IJtunnel (basisteam Amstel) ondergaat vanaf maandag 7 december een ingrijpende verbouwing om het gebouw aan te passen aan de eisen van deze tijd. De werkzaamheden duren tot in 2022. De politiemensen van het team vinden gedurende die periode onderdak op het Marineterrein aan de Kattenburgerstraat. nieuwsbericht Thu, 03 Dec 2020 08:31:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/05-ingrijpende-verbouwing-bureau-ijtunnel---gebouw-tijdelijk-gesloten.html 2020-12-03T08:31:00Z Doordat dit een defensieterrein is kunnen omwonenden tijdens de verhuizing helaas geen aangifte en dergelijke doen bij team Amstel. Aan de aanwezigheid op straat, bijvoorbeeld in de noodhulp en door wijkagenten, verandert er voor de buurt niets.

Aangifte doen kan in veel gevallen gelukkig online of telefonisch. Op politie.nl/themas/aangifte-doen is daarover meer informatie te vinden. Persoonlijk aangifte doen kan bij elk ander bureau, voor buurtbewoners zijn basisteam Burgwallen (Nieuwezijds Voorburgwal 35) en basisteam Boven-IJ (Rode Kruisstraat 79) het dichtste bij.

Contact met de wijkagent? Kijk op politie.nl/mijn-buurt, of bel 0900-8844. Bel bij spoed altijd 112.

]]>
52.3796167 4.9111746
Amsterdam - Elf aanhoudingen in onderzoek naar handel en grootschalige invoer drugs https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/05-elf-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-handel-en-grootschalige-invoer-drugs.html Op maandag 23 en dinsdag 24 november 2020 heeft de politie in totaal elf verdachten aangehouden. Zij zijn verdachte in een onderzoek naar handel en grootschalige invoer van verdovende middelen via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Bij invallen en doorzoekingen in 23 huizen, twee bedrijfspanden en drie kluizen in een bank in respectievelijk Almere, Amsterdam, Amstelveen, Barendrecht, Hoofddorp en Rotterdam heeft de recherche in totaal 269 kilo cocaïne, 300.000 euro aan contant geld, zestien voertuigen, één boot, luxe kleding, horloges en sieraden aangetroffen en in beslag genomen. nieuwsbericht Wed, 02 Dec 2020 09:11:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/05-elf-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-handel-en-grootschalige-invoer-drugs.html 2020-12-02T09:11:00Z Deze actie is het resultaat van intensief en gezamenlijk recherchewerk en onderzoeken van de eenheden Rotterdam, Noord-Holland en Amsterdam. Deze onderzoeken leidden vorige week tot een gezamenlijke actiedag, waarbij bovenstaande resultaten werden behaald. 

]]>
Het Amsterdamse onderzoek is opgestart na het aantreffen van 4200 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen op 22 april 2020 (zie foto). Bij deze actie zijn veertien verdachten aangehouden, grotendeels afkomstig uit Amsterdam Zuidoost. 

]]>
Naar aanleiding van deze vondst (zie foto) werden diverse personen en bedrijven uitgebreid onder de loep genomen. Amsterdamse en Rotterdamse netwerken van opdrachtgevers en ‘facilitators’ zijn uitvoerig in kaart gebracht. Zo bleek uit het Amsterdamse onderzoek dat een autoverhuurbedrijf in Barendrecht mogelijk een faciliterende rol zou hebben gespeeld bij de invoer van drugs, zoals het leveren van stashlocaties en transportmiddelen met verborgen ruimtes. Ook in Rotterdam startten rechercheurs van de Zeehavenpolitie een onderzoek naar een mogelijk corrupte medewerker van een rederij, die ook een faciliterende rol zou hebben gespeeld bij de invoer van de partij drugs in België. 

]]>
De aangehouden verdachten variëren tussen de 20 en 33 jaar en zaten tot vrijdag 27 november in de volledige beperkingen. Gedurende de onderzoeken bleek dat de verdachten konden worden gerekend tot één groep, waarbij elke verdachte een afzonderlijke rol bekleedde. Het Openbaar Ministerie besloot de onderzoeken samen te voegen in één dossier, onder verantwoordelijkheid van de parketten Amsterdam en Noord-Holland. 

]]>
Elf aanhoudingen in onderzoek naar handel en grootschalige invoer drugs 52.3675734 4.9041389
Amsterdam - Politie zoekt getuigen gewapende overval Reigersbos https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/05-politie-zoekt-getuigen-gewapende-overval-reigersbos.html Op maandag 30 november rond 11.00 uur heeft er een gewapende overval plaatsgevonden op een boekwinkel in het winkelcentrum Reigersbos. Er raakte niemand gewond. De politie is nog op zoek naar de verdachte en vraagt getuigen zich te melden. nieuwsbericht Tue, 01 Dec 2020 15:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/05-politie-zoekt-getuigen-gewapende-overval-reigersbos.html 2020-12-01T15:00:00Z Twee medewerkers van de winkel zijn net bezig met de opening van de winkel, wanneer er een man de winkel in komt lopen. Hij snelt direct door naar de medewerker die achter de kassa bij de balie staat. De verdachte dreigt met een vuurwapen en zegt dat de medewerker geld moet geven. De verdachte neemt uiteindelijk de hele kassalade mee en vlucht linksaf de winkel uit in de richting van de supermarkt. 

De verdachte heeft het volgende signalement:

 • Man
 • Donkere huidskleur
 • 20-25 jaar oud
 • Rond de 1.75 meter lang
 • Donkere kleding
 • Capuchon
 • Wegwerp mondkapje
 • Handschoene
]]>
Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar de twee mederwerker van de winkel zijn ontzettend aangedaan en geschrokken. De recherche komt heel graag in contact met getuigen of mensen die meer weten over deze overval. Heeft u camerabeelden in de omgeving of meer informatie? Laat het de recherche weten via 0900 8844 of anoniem via 0800 7000. Via onderstaande tipformulier kunt u ook beeldmateriaal ter beschikking stellen aan de politie.

]]>
52.2958029 4.9760097
Amsterdam - Zware vernieling GVB ticketautomaat https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/05-zware-vernieling-gvb-ticketautomaat.html Op dinsdag 1 december is er een ticketautomaat van het GVB in het metrostation Reigersbos vernield met behulp van een explosief. De recherche doet onderzoek naar deze zaak. nieuwsbericht Tue, 01 Dec 2020 12:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/05-zware-vernieling-gvb-ticketautomaat.html 2020-12-01T12:45:00Z Omstreeks 04:30 uur ontdekten politieagenten een zwaar vernielde ticketautomaat van het GVB in de hal van het metrostation. De Explosieven en Ontruimingsdienst Defensie (EOD) en Team Explosieven Verkenning (TEV) deden ter plaatse onderzoek naar het explosief. Vanwege dit onderzoek stopten er in de ochtend geen metro's bij de halte Reigersbos. 

Uit onderzoek is gebleken dat er geen buit is gemaakt. De automaat bezit namelijk geen geld en de kaartjes kunnen niet gebruikt worden omdat deze geen gebruiksdatum hebben.

]]>
52.2958029 4.9760097
Amsterdam - Mishandeling Rembrandtplein: identiteit getoonde verdachten bekend https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/05-mishandeling-rembrandtplein.html Op zaterdagavond 7 december 2019 werd in een uitgaansgelegenheid aan het Rembrandtplein in Amsterdam een man mishandeld. Bij de mishandeling waren in ieder geval drie mannen betrokken. De recherche kon de identiteit van één van de verdachten vrij snel achterhalen, van de andere twee niet. Van deze verdachten deelde de politie daarom beelden. Ook hun identiteit is ondertussen bij de recherche bekend en zij zijn ontboden voor verhoor. nieuwsbericht Tue, 01 Dec 2020 12:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/05-mishandeling-rembrandtplein.html 2020-12-01T12:15:00Z Verschillende media hebben beelden gedeeld van de twee verdachten wiens identiteit eerder nog onbekend was en dit heeft een positieve bijdrage geleverd aan het opsporingsonderzoek. Deze media wordt nu wel verzocht de beelden te verwijderen, aangezien duidelijk is geworden om wie het hier gaat.

]]>
52.3675734 4.9041389
Alphen aan den Rijn - Gezocht - Bankhelpdeskfraude Alphen aan den Rijn https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/december/tw-01-12/bankhelpdeskfraude-alphen-aan-den-rijn.html Een 79-jarige uit Alphen aan den Rijn werd op vrijdag 25 september gebeld door iemand die zich voorstelde als een bankmedewerkster. verdachte Tue, 01 Dec 2020 11:51:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/december/tw-01-12/bankhelpdeskfraude-alphen-aan-den-rijn.html 2020-12-01T11:51:00Z De zogenaamde medewerkster van de bank zei dat het beter was om geld over te boeken naar de centrale bank. Het verhaal van de medewerkster klonk zo geloofwaardig dat het slachtoffer een groot bedrag heeft overgeboekt. In de zaak uitzending tonen we camerabeelden van een man die het geld opneemt in Enschede en Amsterdam. 
                                             

]]>
Heeft u informatie over deze zaak?  De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.  

]]>
]]>
52.1276577 4.6688508
Rotterdam - Eerste aanhouding poging woningoverval Mathenesserlaan https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/07-eerste-aanhouding-poging-overval-woning-mathenesserlaan.html Maandagavond 30 november jl. is een 22-jarige man in Amsterdam aangehouden op verdenking van een poging overval op de Mathenesserlaan. Daar werd woensdag 18 november in de ochtend door twee mannen gekleed in postNL kleding getracht om de bewoner te overvallen. De politie is nog op zoek naar de tweede dader. nieuwsbericht Tue, 01 Dec 2020 07:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/07-eerste-aanhouding-poging-overval-woning-mathenesserlaan.html 2020-12-01T07:24:00Z De twee overvallers stonden woensdag 18 november ’s ochtends rond  7.45 uur voor de deur met een pakketje. Zij deden zich voor als medewerkers van PostNL. De bewoner werd bedreigd met een vuurwapen. De bewoner verweerde zich en de overvallers gingen er zonder buit rennend vandoor richting de C.P. Tielestraat.

De politie startte direct een onderzoek. Er werd onder andere een vuurwapen en een petje gevonden wat door medewerkers van de Forensische Opsporing veilig is gesteld. Een paar deuren verder stond een gestolen grijze scooter met zwarte details en een blauw kentekenplaatje van het merk Aprillia. Ook deze is in beslag genomen. Deze bleek jaren geleden te zijn gestolen in Amsterdam. Naast het veilig stellen van verschillende sporen hield de politie buurtonderzoek en sprak met de bewoner en getuigen.

Het onderzoek leidde naar de 22-jarige man die gister in Amsterdam op straat werd aangehouden.

Informatie?
Het onderzoek naar de tweede verdachte loopt nog. Hij belde aan met een pakketje in zijn handen en droeg vermoedelijk een pruik. Alle informatie is nog steeds zeer welkom. Heeft u iets gezien tussen 7 en 8 uur op de Mathenesserlaan? Mogelijk heeft u gezien wie er op de  gestolen scooter zaten? Of wellicht heeft u de overvallers zien rennen op de C.P. Tielestraat? Of heeft u informatie opgevangen die relevant kan zijn? Alle informatie is welkom via het gratis tipnummer 0800-6070 of anoniem op 0800-7000. Ook komen we graag in contact met mensen die mogelijk camerabeelden hebben. Beelden kunnen via onderstaand tipformulier worden geüpload. 

]]>
foto politie 51.9144129 4.4591174
Amsterdam - Getuigen gezocht van steekincident metrostation Gein https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/29/05-getuigen-gezocht-van-steekincident-station-gein.html De politie zoekt getuigen van een steekincident dat zaterdagavond 28 november rond 19.25 uur plaatsvond op metrostation Gein in Amsterdam Zuidoost. Een 49 -jarige Amsterdammer raakte hierbij licht gewond. nieuwsbericht Sun, 29 Nov 2020 11:26:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/29/05-getuigen-gezocht-van-steekincident-station-gein.html 2020-11-29T11:26:00Z Het slachtoffer stapt rond 19.15 uur bij halte Bijlmer Arena in metro 50 richting station Gein. In de metro vertoont een groep van ongeveer 8 jongens baldadig gedrag. Op het perron van metrostation Gein spreekt hij de jongens daarop aan. Er ontstaat een woordenwisseling, waarop de man door een van de jongens wordt gestoken. De jongens vertrekken via de trap in de richting van het Wisseloordplein. Het slachtoffer is licht gewond geraakt.

Forensische opsporing heeft ter plekke sporenonderzoek gedaan. De recherche heeft de zaak in onderzoek en zoekt in dat kader naar getuigen.

Was u getuige?

Reisde u met dezelfde metro en bent u getuige geweest van de baldadigheid? Of weet u waar deze groep is ingestapt? Bent u op het station getuige geweest van de woordenwisseling en/of het steekincident? Of heeft u andere informatie  die het onderzoek verder kan helpen? Dan horen wij dat graag via 0900-8844. U kunt ook anoniem bellen via 0800-7000. U kunt ook gebruik maken van het online tipformulier op politie.nl, waar u ook eventueel beeldmateriaal kunt uploaden.

]]>
52.2965873 4.9865211
Amsterdam - Getuigenoproep dodelijk ongeval A10 https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/28/05-getuigenoproep-dodelijk-ongeval-a10.html In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 november 2020 is in Amsterdam een 30-jarige man om het leven gekomen bij een ernstige aanrijding tussen een personenvoertuig en een vrachtwagen. Het Team Ernstige Verkeesongevallen (TOEV) van de Amsterdamse politie is met spoed op zoek naar getuigen en (dashcam)beelden van de periode voor, tijdens en na het verkeersongeval in de directe omgeving. nieuwsbericht Sat, 28 Nov 2020 07:01:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/28/05-getuigenoproep-dodelijk-ongeval-a10.html 2020-11-28T07:01:00Z Het onderzoeksteam gaat ervan uit dat het verkeersongeval heeft plaatsgevonden op de verbindingsweg van de A10 links naar de A2 rechts, richting Utrecht ter hoogte van hectometerpaal A10 16.2 S. Het slachtoffer was de bestuurder van het personenvoertuig. De vrachtwagenchauffeur is niet gewond geraakt en is, geheel volgens standaard procedure, gehoord op het politiebureau.

]]>
Het onderzoeksteam doet een dringend oproep aan overige weggebruikers, die de afgelopen nacht iets opvallens hebben gezien of gehoord. Daarnaast ontvangt het team graag camerabeelden van de periode voor en na het verkeersongeval, bijvoorbeeld van dashcams in voertuigen. Ook als u andere informatie heeft die van belang kan zijn voor het onderzoek, en u heeft nog niet met de politie gesproken, dan hoort het team graag van u. Dat kan via 0900-8844 of door het online tipformulier in te vullen. Via dit formulier kunt u ook beelden ter beschikking stellen aan de politie. Anoniem bellen kan via 0800-7000.

]]>
52.4081955 4.9359037
Amsterdam - 17.000 euro aangetroffen bij controle spookbewoning https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/27/05-17.000-euro-aangetroffen-bij-controle-spookbewoning.html De politie heeft donderdag 26 november 2020 bij een spookburgeractie aan de Brouwersgracht twee mannen aangehouden. In de woning waarin zij verbleven, werd 12 kilogram wiet en 17.000 euro aangetroffen. nieuwsbericht Fri, 27 Nov 2020 14:08:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/27/05-17.000-euro-aangetroffen-bij-controle-spookbewoning.html 2020-11-27T14:08:00Z Agenten hebben zo’n twaalf adressen bezocht in de Jordaan. De meeste buurtbewoners reageerden positief op de aanwezigheid van controleurs.

]]>
De woning aan de Brouwersgracht kwam in beeld na vele meldingen van overlast en de aanloop van verschillende mannen. Bij het aanbellen worden agenten geconfronteerd met een Engelssprekende man die aanvankelijk niet open wil doen. Omdat er een sterke wietlucht hangt en agenten o.a. wietzakken zien liggen in een kast wordt in overleg met de officier van justitie en de rechter-commissaris besloten een doorzoeking te verrichten in de woning. Tijdens de doorzoeking werden onder anderen zakken met in totaal zo’n 12 kilogram wiet, 17.000 euro in contanten en buitenlandse valuta aangetroffen. Twee in de woning aanwezige mannen, Britse staatsburger van respectievelijk 33 en 34 jaar oud, werden aangehouden en ingesloten voor verhoor. De recherche gaat verder met het onderzoek.

]]>
In de strijd tegen ondermijning stuiten de politie en gemeente regelmatig op het fenomeen spookbewoning. Daarbij schrijven personen zich niet in bij het bevolkingsregister of gebruiken zij valse papieren om uit beeld te blijven van de overheid. Ze misbruiken de panden vaak voor criminele doeleinden en slaan er bijvoorbeeld grote partijen contant geld, vuurwapens of drugs in op. Ziet of hoort u signalen van spookbewoning; laat het weten aan uw wijkagent. U kunt altijd bellen met 0900-8844 of anoniem uw informatie doorgeven via 0800-7000.

]]>
Detailopname surveillancewagen 52.3675734 4.9041389
Amsterdam - Dode kat in tas aangetroffen https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/26/05-dode-kat-in-tas-aangetroffen.html Op zondag 22 november heeft de politie een tas aangetroffen met daarin een dode kat. De politie is op zoek naar getuigen. nieuwsbericht Thu, 26 Nov 2020 14:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/26/05-dode-kat-in-tas-aangetroffen.html 2020-11-26T14:00:00Z De tas is aangetroffen in het water bij de Bilderddijkkade ter hoogte van de Kwakerstraat. In de tas troffen agenten een dode, vermoedelijk witte, kat aan. De tas was verzwaard met meerdere stenen. Het Team Milieu van de politie Amsterdam heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar getuigen en personen die de tas op de foto mogelijk herkennen.

Heeft u iets gezien of gehoord? Of herkent u de sporttas? Neem contact op met 0900-8844 of anoniem 0800 7000. Via onderstaande tipformulier kunt u ook tips doorgeven aan het onderzoeksteam.

]]>
52.367718 4.869858499999999
Diemen - Twee aanhoudingen in onderzoek naar gewelddadige woningoverval Diemen https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/26/05-twee-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-gewelddadige-woningoverval-diemen.html De politie heeft twee verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gewelddadige woningoverval aan de Rietzangerweg in Diemen. nieuwsbericht Thu, 26 Nov 2020 12:51:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/26/05-twee-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-gewelddadige-woningoverval-diemen.html 2020-11-26T12:51:00Z In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 april 2020 werd bij de overval een horloge met grote emotionele waarde voor de slachtoffers gestolen. Onder meer in Bureau 020 werden beelden getoond van de woningoverval.

Het rechercheonderzoek heeft inmiddels geleid naar twee verdachten. Het betreft een 23-jarige man en een 22-jarige man, beiden uit Amsterdam. Het onderzoek naar de woningoverval gaat evengoed door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.  

]]>
In de boeien, aangehouden 52.3675734 4.9041389
Amsterdam - Explosief aangetroffen in een portiek Plantage Parklaan https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/25/05-explosief-aangetroffen-in-een-portiek-plantage-parklaan.html De politie kreeg vanochtend een melding van een verdacht pakketje in een portiek aan de Plantage Parklaan. Na onderzoek bleek het om een explosief te gaan. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) heeft het explosief veilig verwijderd. nieuwsbericht Wed, 25 Nov 2020 11:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/25/05-explosief-aangetroffen-in-een-portiek-plantage-parklaan.html 2020-11-25T11:28:00Z De politie kreeg in de ochtend van 25 november 2020 een melding van een verdacht pakketje in een portiek van meerdere woningen aan de Plantage Parklaan. Na onderzoek van de Teamleider Explosieven Verkenning (TEV) bleek al snel dat het om een explosief ging. Meerdere woningen zijn ontruimd en een aantal bewoners die aan de portiek wonen zijn gevraagd hun huis niet te verlaten maar aan de achterzijde van hun woningen te wachten.

De EOD kwam ter plaatse en heeft het explosief verder onderzocht en daarna  afgevoerd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat verder onderzoek doen naar sporen.

]]>
De recherche wil weten wie hiervoor verantwoordelijk is. Mogelijk is het explosief vannacht in de portiek geplaatst en zijn er getuigen die iets gezien of gehoord hebben. Heeft u nuttige informatie over deze zaak? Neem dan contact op via 0900-8844, bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik onderstaand tipformulier.

]]>
52.3675734 4.9041389
Amsterdam - Gezocht - Inbraak in en diefstal uit woning Prinsengracht https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/juli/05-inbraak-in-en-diefstal-uit-woning-prinsengracht.html De politie is op zoek naar twee mannen die ervan worden verdacht op dinsdag 10 maar t 2020 in te hebben gebroken bij een woning aan de Prinsengracht. De politie deelt beelden van de verdachten en hoopt dat mensen meer informatie over de twee hebben. verdachte Tue, 24 Nov 2020 19:35:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/juli/05-inbraak-in-en-diefstal-uit-woning-prinsengracht.html 2020-11-24T19:35:00Z Die dinsdagochtend verlaat de bewoner van een woning in een pand aan de Prinsengracht rond 08.30 uur haar huis. Tegen 13.00 belt de politie haar met een onaangename boodschap: er is ingebroken in haar woning. De meldkamer was niet veel eerder, zo rond 12.40 uur, gebeld door een andere bewoner van een woning in het pand aan de Prinsengracht. Deze bewoner trof twee onbekende mannen aan in het pand en had het zeer sterke vermoeden dat zij zojuist daar een inbraak hadden gepleegd. Hij sprak de mannen aan en terwijl een van de mannen gelijk op de vlucht sloeg, spoot de ander een onbekende vloeistof in het gezicht van de bewoner. Ook hij ging daarna snel weg. Direct belde de bewoner de politie, maar de twee mannen wisten helaas te ontkomen. Gelukkig raakte de bewoner niet gewond.

Ter plaatse blijkt er dus inderdaad ingebroken te zijn in één van de woningen in het pand. De boel is binnen helemaal overhoop gehaald en verschillende persoonlijke eigendommen zijn gestolen, waaronder een gitaar en koffer.

Signalement verdachten
De recherche doet onderzoek naar deze inbraak en heeft camerabeelden van twee verdachten. Op die beelden is onder andere te zien dat de verdachten bezig zijn bij de centrale toegangsdeur van het pand en vervolgens het pand betreden. Later komen ze naar buiten met spullen die ze eerder niet hadden: een koffer en een gitaartas. De signalementen van de twee verdachten:

Verdachte 1
- Man;
- Lichte huidskleur;
- Normaal postuur;
- Legergroen jack;
- Petje met logo onder capuchon;
- Spijkerbroek;
- Zwarte gympen;
- Zwarte schoudertas;
- Op beelden is te zien dat de man een telefoon in zijn handen heeft, gekoppeld met oordopjes met witte draad.

Verdachte 2
- Man;
- Lichte huidskleur;
- Normaal postuur;
- Donker haar;
- Donker jack met bontkraag
- Blauwe broek;
- Zwarte gympen met witte zool.

Informatie delen
Herkent u de mannen op de beelden, weet u meer over de verdachten al dan niet in combinatie met de gestolen goederen, of heeft u andere informatie in de zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

]]>
]]>
52.3666969 4.8945398
Amsterdam - Gezocht - Ontploffing explosief bij en beschieting van kapperszaak Slotermeerlaan https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/oktober/05-ontploffing-explosief-bij-en-beschieting-van-kapperszaak-slotermeerlaan.html In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 augustus 2020 ontploft bij een kapperszaak aan de Slotermeerlaan een explosief. Bijna exact 24 uur later wordt dezelfde kapperszaak beschoten. Beide incidenten staan op beeld, net als verschillende verdachten en een gebruikte motorscooter. verdachte Tue, 24 Nov 2020 19:35:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/oktober/05-ontploffing-explosief-bij-en-beschieting-van-kapperszaak-slotermeerlaan.html 2020-11-24T19:35:00Z Explosie
Twee panden naast de kapperszaak, aan de linkerzijde, bevindt zich een onderdoorgang naar de Cornelis van Vollenhovenstraat. Op camerabeelden is te zien dat rond 04.15 uur ’s nachts die vrijdag de 28ste een man uit de richting van die onderdoorgang naar de kapperszaak loopt. Hij heeft iets in zijn handen en plaatst dat tegen de toegangsdeur van de kapperszaak. Wanneer hij vervolgens een stap naar achteren doet, is een draad te zien die kennelijk verbonden is met het voorwerp voor de deur. De man loopt vervolgens weer weg, terug naar de onderdoorgang. Niet lang daarna vindt een grote explosie plaats bij de kapperszaak.

Voorafgaand aan de explosie heeft een andere man naar alle waarschijnlijkheid een voorverkenning gedaan. Hij staat op beeld als hij een klein half uur voor de explosie in de omgeving van de kapperszaak loopt. Omdat de vermoedelijke identiteit van deze verdachte inmiddels bij de recherche bekend is, kunnen alleen onherkenbaar gemaakte beelden van hem getoond worden.

Naast de man die de voorverkenning doet (verdachte 1) en de man die het explosief voor de zaak legt en tot ontploffing brengt (verdachte 2), is er nog sprake van een andere verdachte in de zaak van de explosie (verdachte 3). Hij heeft tijdens het neerleggen en tot ontploffing brengen vermoedelijk op de uitkijk gestaan. Op camerabeelden staat vast dat hij voor en na het neerleggen en tot ontploffing brengen van het explosief samen met verdachte 2 bij de onderdoorgang is geweest. Terwijl verdachte 2 bezig is bij de kapperszaak, blijft verdachte 3 in de buurt van onderdoorgang staan en houdt de omgeving in de gaten.

Beschieting
De nacht van de 29ste, wederom rond 04.15 uur, staat een aantal personen te praten voor de kapperszaak. Een van deze personen heeft ruim een uur eerder een man zien voorbij joggen in een regenpak met een mondkapje op. De jogger kwam uit de richting van de onderdoorgang en gaat richting de Burgemeester de Vlugtlaan. Bij de onderdoorgang staat op dat moment een motorscooter met bestuurder. Omdat de persoon de situatie niet vertrouwt, loopt hij een rondje om de kapperszaak, maar ziet niets opvallends.

Maar om 04.15 uur komt de motorscooter uit de richting van de Burgemeester de Vlugtlaan een motorscooter naar de kapperszaak toe rijden. De bijrijder stapt af en roept nog “Aan de kant!” voor hij de zaak meerdere malen beschiet. De mannen die voor de zaak staan, rennen uiteraard gelijk weg. Na het schieten rijden de bestuurder en de bijrijder op de motor in de richting van de Jan de Louterstraat.

De schutter (verdachte 4) en bestuurder (verdachte 5) zijn verdachten in de zaak van de beschieting.

Motorscooter en vuurwapen
Agenten treffen kort na de beschieting in de Du Perronstraat (hemelsbreed ongeveer 500 meter bij de kapperszaak vandaan) de Vespa-motorscooter die naar alle waarschijnlijkheid bij de beschieting gebruikt werd aan. Omdat zowel het chassis- als het framenummer zijn verwijderd en de kentekenplaat vals blijkt, kan de recherche niet achterhalen waar de scooter vandaan komt. De recherche komt daarom graag in contact met mensen die meer informatie hebben over deze scooter.

In de buddyseat van de motorscooter blijkt een vuurwapen te zitten en de recherche vermoedt dat dat vuurwapen gebruikt is bij de beschieting van de kapperszaak. Op het vuurwapen wordt DNA aangetroffen. Uiteraard onderzoeken specialistische diensten dit spoor.

Naast het vuurwapen zit er ook een tas in de buddyseat van de motorscooter. Ook over deze tas ontvangt de recherche graag meer informatie.

Signalementen verdachten
In deze zaken is dus in totaal sprake van vijf verdachten. Hun signalementen:

Verdachte 1:
De recherche denkt dat deze man een voorverkenning heeft gedaan. Zijn identiteit is vermoedelijk bekend en daarom wordt er geen verdere informatie over hem gedeeld.

Verdachte 2:
- Deze man wordt verdacht van het neerleggen en tot ontploffing brengen van het explosief;
- Was geheel in het donker gekleed en droeg een donkere muts en Nike-schoenen.

Verdachte 3:
- De recherche denkt dat deze man op de uitkijk heeft gestaan;
- Was geheel in het donker gekleed en had een capuchon op zijn hoofd.

Verdachte 4:
- Deze man wordt ervan verdacht de kapperszaak beschoten te hebben;
- Droeg een regenpak met reflectiestreep, een groene capuchon, een mondkapje, vermoedelijk Nike Air Max schoenen en had een doek voor zijn gezicht.

Verdachte 5:
- Deze man wordt ervan de vluchtscooter bestuurd te hebben;
- Droeg een regenpak met capuchon en sportschoenen met een dunne witte streep op de zool.

De recherche is dringend op zoek naar meer informatie over deze verdachten.

Toedracht
Waarom deze incidenten hebben plaatsgevonden bij de kapperszaak is nog niet duidelijk. De recherche doet hier onderzoek naar en ontvangt ook graag meer informatie over de mogelijke toedracht. Op last van de burgemeester van Amsterdam is de zaak per direct gesloten.

Informatie delen
Heeft u informatie over het plaatsen en tot explosie brengen van het explosief, de beschieting, de verdachten, de motorscooter en/of aangetroffen tas? Of weet u meer over de aanleiding van de incidenten? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

]]>
]]>
52.3675734 4.9041389
Amsterdam - Twee aanhoudingen na steekincident rond verkoop auto https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/24/05-twee-aanhoudingen-na-steekincident.html Op donderdag 15 oktober 2020 omstreeks 17.00 uur heeft een steekpartij plaatsgevonden op de Lauernessestraat in Bos en Lommer. De eigenaar van een Mercedes, die zwaargewond raakte, had een afspraak om zijn auto te verkopen. Nadat hij was neergestoken, hebben de daders zijn auto gestolen. nieuwsbericht Tue, 24 Nov 2020 08:21:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/24/05-twee-aanhoudingen-na-steekincident.html 2020-11-24T08:21:00Z De auto is later op een bedrijventerrein in Amsterdam teruggevonden. Naar aanleiding van deze zaak zijn op 4 november twee minderjarige jongens uit Haarlem aangehouden. Zij worden verdacht van het medeplegen van een poging tot gekwalificeerde doodslag en zitten momenteel in voorlopige hechtenis.

]]>
52.38272869999999 4.8415548
Amsterdam - Politie zoekt getuigen explosie woning in West https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/23/05-politie-zoekt-getuigen-explosie-woning-in-west.html De politie doet onderzoek na een explosie aan de Van Hogendorpstraat in West. Dit gebeurde in de vroege ochtend van maandag 23 november 2020. De ramen van de woning werden vernield door de explosie. De twee aanwezigen in de woning raakten niet gewond, de verdachte liep ernstige verwondingen op. nieuwsbericht Mon, 23 Nov 2020 12:36:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/23/05-politie-zoekt-getuigen-explosie-woning-in-west.html 2020-11-23T12:36:00Z Iets voor 4.00 uur schrokken de bewoners van de woning van een harde knal. Er bleek een explosief ontploft te zijn bij de woning. Agenten troffen een bloedspoor op straat aan. Dat leidde uiteindelijk naar een ziekenhuis waar zich een 18-jarige Amsterdammer bleek te hebben gemeld met letsel dat bij een explosie past. In de wachtkamer zat een andere persoon die de gewonde man naar het ziekenhuis had gebracht. De gewonde man wordt momenteel medisch behandeld. De andere man, een 22-jarige Rotterdammer, is aangehouden. Naar zijn exacte rol wordt nader onderzoek gedaan.

]]>
Het rechercheteam houdt rekening met een conflict in de relationele sfeer als motief voor de explosie. Naast een sporen- en buurtonderzoek zoekt de politie naar getuigen die meer weten over dit incident. Heeft u iets gezien of mocht u opnames hebben gemaakt of andere informatie bezitten, neem dan contact op met de politie. Dat kan via 0900-8844 of onderstaand tipformulier. Als u uw informatie liever anoniem meldt, kunt u deze doorgeven via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

]]>
52.3828408 4.8724339
Amsterdam - Fietser achtergelaten met zwaar letsel https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/23/05-fietser-achtergelaten-met-zwaar-letsel.html Op vrijdag 23 oktober 2020 rond 12.30 uur komt op het Rokin in het centrum van Amsterdam een 67-jarige vrouw op een fiets lelijk ten val, mogelijk door een duw van een nog onbekende man. De politie is op zoek naar deze man en komt graag met hem of met getuigen in contact. nieuwsbericht Mon, 23 Nov 2020 11:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/23/05-fietser-achtergelaten-met-zwaar-letsel.html 2020-11-23T11:15:00Z Bij het naderen van de kruising met het Spui, ter hoogte van een tabaks- en souvenirwinkel, ontstaat er een situatie waarbij het slachtoffer al fietsend een duw krijgt van een nog onbekende man. De vrouw houdt ernstige verwondingen over aan de val en is nog altijd niet hersteld. De politie is op zoek naar de man, onder meer om zijn kant van het verhaal aan te horen.

]]>
De man verlaat kort na het ongeval het Rokin via de Taksteeg. Hij zou kunnen worden herkend aan het volgende signalement:

 • Man
 • Rond gezicht
 • Weinig hoofdhaar, bijna kalend
 • Lichte huidskleur
 • Ongeveer 40 jaar
 • Gezet postuur
 • Tussen de 180 en 185 cm lang
 • Droeg een opvallend grijs T-shirt
]]>
We spreken graag met mensen die getuige zijn geweest van het ongeval, of die de man in kwestie die dag wellicht ergens hebben gezien. Daarnaast ontvangt het team graag camerabeelden van kort voor of na het ongeval, bijvoorbeeld van omliggende panden, of rijdende en geparkeerde voertuigen. Ook als u andere informatie heeft, en u heeft nog niet met de politie gesproken, dan hoort het onderzoeksteam graag van u. Dat kan via 0900-8844 of door het online tipformulier in te vullen. Via dit formulier kunt u ook beelden ter beschikking stellen aan de politie. Anoniem bellen kan via 0800-7000. 

]]>
Sirene op politieauto 52.37013229999999 4.8928166
Gorinchem - Voortvluchtige Duitser in Gorinchem aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/23/05-voortvluchtige-duitser-in-gorinchem-aangehouden.html Een arrestatieteam heeft dinsdag 17 november 2020 een voortvluchtige Duitser in Gorinchem aangehouden. De Duitse autoriteiten zochten de 28-jarige verdachte vanwege gijzeling en zware mishandeling in een horecazaak in september 2019 in Bad Hersfeld. nieuwsbericht Mon, 23 Nov 2020 08:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/23/05-voortvluchtige-duitser-in-gorinchem-aangehouden.html 2020-11-23T08:45:00Z Via een Europees Arrestatie Bevel (EAB) kwam informatie binnen dat de verdachte zich mogelijk in en rond Amsterdam zou ophouden. Nader onderzoek leidde tot lokalisatie van de verdachte, die uiteindelijk kon worden ingerekend in Gorinchem. De verdachte zit inmiddels in overleveringsdetentie.  

]]>
In de boeien, aangehouden 51.8317238 5.0085982
Amsterdam - Getuigen schietincident Admiraal de Ruijterweg gezocht https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/21/05-getuigen-schietincident-admiraal-de-ruijterweg-gezocht.html Op vrijdag 20 november rond 20.45 uur kreeg de politie melding dat op de Admiraal de Ruijterweg geschoten is. Hierop is de politie naar de locatie van het incident gegaan en heeft daar onderzoek gedaan. nieuwsbericht Sat, 21 Nov 2020 15:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/21/05-getuigen-schietincident-admiraal-de-ruijterweg-gezocht.html 2020-11-21T15:39:00Z De recherche doet onderzoek naar dit incident en wil weten wat er gebeurd is. Zij komt graag in contact met getuigen en/of betrokkenen. Heeft u iets gezien of gehoord, of beschikt u over beelden? Neem dan contact op met de politie via het nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0900-7000. Getuigen kunnen ook gebruik maken van onderstaand tipformulier en daarop beeldmateriaal uploaden.

]]>
Politielogo op motorkap politieauto 52.3762692 4.8582945
Nederland - Negentien poederbrieven aangetroffen door heel Nederland https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/20/05-negentien-poederbrieven-aangetroffen-door-heel-nederland.html Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties in het land zijn de afgelopen dagen poederbrieven tussen de post aangetroffen. De brieven werden bezorgd op elf Amsterdamse locaties, en bij panden in Amersfoort, Arnhem, Best, Rotterdam, Utrecht Roermond en Leusden. Tot de negentien ontvangers behoren o.a. hotels, ziekenhuizen, advocatenkantoren en uitgevers. nieuwsbericht Fri, 20 Nov 2020 11:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/20/05-negentien-poederbrieven-aangetroffen-door-heel-nederland.html 2020-11-20T11:18:00Z De recherche doet onderzoek naar de herkomst van de brieven, of er een verband is tussen zaken en het motief van de afzender(s). Er wordt rekening gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van één en dezelfde afzender.

Op de foto in dit bericht is één van de poederbrieven te zien. Daarbij is ook een afzender te zien van Nationale Nederlanden. De recherche heeft geen reden om te denken dat deze organisatie enige betrokkenheid heeft in deze zaak. Het betreft dus een fictieve afzender. 

Bij alle meldingen kwam een Teamleider Explosieven Verkenning ter plaatse voor onderzoek. Alle poederbrieven worden momenteel nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. De poederbrieven hebben bij enkele ontvangers lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen veroorzaakt. Krijgt u een dergelijke poederbrief, bestaande uit een enveloppe met een wit kaartje en een onbekende poeder, open deze brief dan niet verder en bel direct 112.

]]>
Weet u meer over de afzender(s) of heeft u andere informatie dat kan bijdragen aan het onderzoek? Neem dan contact op via 0900-8844, bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik onderstaand tipformulier.

 

]]>
poederbief 52.3675734 4.9041389
Amsterdam - [Update] Man (30) neergeschoten bij Krugerplein in Amsterdam-Oost https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/18/05-man-neergeschoten-bij-krugerplein-in-amsterdam-oost.html In de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 november is kort na middernacht een 30-jarige man het slachtoffer geworden van een schietincident op het Krugerplein. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Op donderdag 19 november is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden. Een onderzoeksteam van de recherche onderzoekt de zaak. nieuwsbericht Thu, 19 Nov 2020 16:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/18/05-man-neergeschoten-bij-krugerplein-in-amsterdam-oost.html 2020-11-19T16:00:00Z De politie heeft in de directe omgeving van het Krugerplein nog diezelfde nacht twee verdachten kunnen aanhouden. Het betreft hier een 24-jarige en een 21-jarige, beide uit Amsterdam. Hun betrokkenheid bij het misdrijf wordt onderzocht. 

]]>
Het onderzoeksteam komt graag in contact met een ieder die kort voor, tijdens of na het schietincident iets opvallends heeft gezien of gehoord. Alle informatie kan cruciale informatie zijn voor het onderzoek. Daarnaast ontvangt het team graag camerabeelden van de periode rond middernacht, bijvoorbeeld van beveiligingscamera’s of dashcams in voertuigen. Ook als u andere informatie heeft, en u heeft nog niet met de politie gesproken, dan hoort het team graag van u. Dat kan via 0900-8844 of door het online tipformulier in te vullen. Via dit formulier kunt u ook beelden ter beschikking stellen aan de politie. Anoniem bellen kan via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). 

]]>
Politie en ambulance ter plekke (archieffoto) 52.3541099 4.9196428
Amsterdam - Verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Krzysztof Malinowski https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/19/05-verdachte-aangehouden-voor-betrokkenheid-bij-de-dood-van-krzysztof-malinowski.html Op donderdag 19 november 2020 heeft de recherche van Amsterdam een 38-jarige man aangehouden. Hij zal morgen worden voorgeleid en wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 40-jarige Krzysztof Malinowski, die op maandag 24 augustus 2020 door een misdrijf om het leven kwam. De verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Meerdere aanhoudingen in deze zaak kunnen niet worden uitgesloten. nieuwsbericht Thu, 19 Nov 2020 15:35:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/19/05-verdachte-aangehouden-voor-betrokkenheid-bij-de-dood-van-krzysztof-malinowski.html 2020-11-19T15:35:00Z Naar aanleiding van de dood van Malinowski is de recherche van Amsterdam een grootschalig onderzoek gestart. Ook werd hierbij de hulp van het publiek ingeschakeld. Met behulp van een matrixbord bij de westelijke oever van de Sloterplas, aandacht bij het lokale opsporingsprogramma Bureau 020 en een flyeractie hoopt het onderzoeksteam deze zaak op te lossen. Eerder loofde de hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Amsterdam een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de persoon of personen die verantwoordelijk is of zijn voor de gewelddadige dood van Krzysztof Malinowski.

]]>
Het slachtoffer had de Poolse nationaliteit en leefde sinds februari van dit jaar een zwervend bestaan nabij de Sloterplas en in en rondom het centrum van Amsterdam. Malinowski leefde in tentjes rondom de boorden van de Sloterplas, tussen de oever en het Christoffel Plantijnpad. Hij maakte deel uit van een grote groep daklozen in de stad. Het slachtoffer werd door een wandelaar aangetroffen in de rietkraag van de Sloterplas in Amsterdam West. Malinowski was buiten bewustzijn en had veel verwondingen, die het gevolg waren van grof geweld. De hulpdiensten konden helaas weinig voor hem betekenen.

]]>
Het onderzoeksteam komt nog steeds graag in contact met mensen die informatie hebben over deze zaak. Wie weet er meer over de dood van Krzysztof Malinowski? Wie heeft informatie over een mogelijke dader of daders? Ook andere informatie kan van groot belang zijn voor het onderzoek. Informatie delen met de politie kan telefonisch via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt uw informatie over een ernstig misdrijf ook vertrouwelijk melden door te bellen met het Team Nationale Inlichtingen: 079 - 3458999. Ook kunt u onderstaand tipformulier invullen. 

]]>
52.3519678 4.8208044
Amsterdam - Onderzoek handel illegaal vuurwerk: vier verdachten aangehouden, 1000 kg in beslag genomen https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/19/05-onderzoek-handel-illegaal-vuurwerk-vier-verdachten-aangehouden-1000-kg-in-beslag-genomen.html Team Milieu van de Amsterdamse politie doet – met name in de aanloop naar de jaarwisseling – intensief onderzoek naar de (grootschalige) handel in illegaal vuurwerk. In een onderzoek konden rechercheurs recent vier verdachten aanhouden. Verschillende locaties in Noord-Holland werden doorzocht en daarbij is zo’n 1000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De manier waarop de grote hoeveelheden vuurwerk lagen opgeslagen, zorgde voor een zeer grote gevaarzetting. De politie roept op om eventuele verdachte situaties rond vuurwerk daarom direct te melden. nieuwsbericht Thu, 19 Nov 2020 14:36:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/19/05-onderzoek-handel-illegaal-vuurwerk-vier-verdachten-aangehouden-1000-kg-in-beslag-genomen.html 2020-11-19T14:36:00Z Omstreeks oktober is het team een onderzoek gestart en kwam zo een groep mannen op het spoor die zich bezig zouden houden met de import en (ver)koop van illegaal vuurwerk uit Duitsland. Uitvoerig recherchewerk leidde vervolgens op vrijdag 13 november in Amsterdam tot de aanhouding van twee verdachten en op maandag 16 november volgende in Zaandam nog twee aanhoudingen.

De aangehouden verdachten betreffen een man van 24 jaar uit Zaandam, een man van 18 jaar uit Amsterdam, een man van 20 jaar uit Culemborg en een man van 20 jaar uit Middenbeemster. Zij worden verdacht van het bezit van/de handel in illegaal vuurwerk en witwassen. Inmiddels is de man uit Culemborg weer heengezonden, maar hij blijft verdachte in het onderzoek. Op dinsdag 17 november werd de verdachte uit Amsterdam voorgeleid aan een rechter-commissaris en twee dagen later ook de andere twee verdachten. Alle drie deze verdachten zijn in bewaring gesteld.

Naar aanleiding van de aanhoudingen doorzochten rechercheurs op maandag 16 november verschillende locaties in Noord-Holland. Op drie plekken werd illegaal vuurwerk aangetroffen, in totaal zo’n 1000 kilo. Het vuurwerk, onder andere cobra’s en shells, lag opgeslagen in een woning, kelderbox en tuinhuisje.

]]>
Illegaal vuurwerk voldoet niet aan alle wettelijke eisen die in Nederland gesteld worden. Dit maakt het vuurwerk sowieso al erg gevaarlijk, maar de grote hoeveelheden in combinatie met de opslag(locaties) van dit inbeslaggenomen vuurwerk vergrote de gevaarsetting enorm. “Zo lag er veel vuurwerk opgeslagen in de kelderbox van een flat. Als daar iets verkeerd was gegaan, had dat zeer grote gevolgen gehad voor de hele flat én directe omgeving. Hetzelfde geldt voor de woning en het tuinhuisje waar grote hoeveelheden gevaarlijk vuurwerk in een dichtbevolkt gebied lagen”, aldus een rechercheur van Team Milieu.

]]>
Door de zeer grote schade die illegaal vuurwerk aan kan richten heeft het opsporen en in beslag nemen ervan hoge prioriteit bij de politie. Zowel het verkopen als het (online) kopen van illegaal vuurwerk is strafbaar en een misdrijf. Dit betekent dat de een veroordeling voor de (ver)koop van, het bezit van en/of de handel in illegaal vuurwerk, naast mogelijk een gevangenisstraf, een aantekening op een strafblad oplevert.

]]>
Vermoedt u dat er illegaal vuurwerk ligt opgeslagen ergens in uw omgeving? Of ziet u een verdachte situatie die mogelijk met (de handel in) illegaal vuurwerk te maken heeft, bijvoorbeeld een woning of garage waar opeens veel aanloop is van verschillende, onbekende mensen? Maak dan melding via 0900-8844. Ook anoniem melden is een optie via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

]]>
52.3675734 4.9041389
Amsterdam - Beroving met wapen https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/19/05-beroving-met-wapen.html Op zondag 15 november 2020 is een vrouw slachtoffer geworden van een beroving aan de Pieter de Hoochstraat door twee mannen. De politie is op zoek naar getuigen en beelden. nieuwsbericht Thu, 19 Nov 2020 08:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/19/05-beroving-met-wapen.html 2020-11-19T08:18:00Z Omstreeks 17:10 uur liep het slachtoffer met haar fiets aan de hand een fietsenstalling uit. Op het moment dat zij weg wilde gaan, kwamen twee mannen haar tegemoet fietsen. Beide verdachten zaten op een zwarte fiets zonder fietsverlichting. Vanuit het niets richtte één van de verdachten een wapen op haar. Onder bedreiging van dat wapen, stond zij haar persoonlijke bezittingen af. Na de buit, fietsten de verdachten weg in de richting van Museumplein. 

]]>
De recherche doet onderzoek in deze zaak en vraagt getuigen zich te melden. Heeft u dashcambeelden of andere camerabeelden die de politie kunnen helpen in het onderzoek? Dan kunt u deze uploaden via het onderstaand tipformulier. Wilt u op een andere manier met ons tips delen belt u dan met 0900-8844. Blijft u liever anoniem, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.

]]>
Nieuwe uniform politie 52.3556965 4.8851479
Amsterdam/Hoofddorp - Zeven aanhoudingen voor handel in verdovende middelen en witwassen https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/18/05-zeven-aanhoudingen-voor-handel-in-verdovende-middelen-en-witwassen.html De politie heeft donderdag 12 november 2020 zeven personen aangehouden die worden verdacht van de handel in verdovende middelen en witwassen. De mannen zijn in de leeftijd tussen 29 en 55 jaar. Naast de aanhoudingen namen agenten grote hoeveelheden verdovende middelen, ruim 80.000 euro en drie auto’s in beslag. nieuwsbericht Wed, 18 Nov 2020 12:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/18/05-zeven-aanhoudingen-voor-handel-in-verdovende-middelen-en-witwassen.html 2020-11-18T12:24:00Z De zaak kwam aan het licht nadat agenten drie personen in Amsterdam controleerden. Het trio viel op toen zij zich verdacht gedroegen rond een parkeerplaats aan de Zuidermolenweg. Na een controle bleek dat de mannen een groot geldbedrag en een blok hasj bij zich hadden. Ook had één van de voertuigen een verborgen ruimte. Nader onderzoek bracht rechercheurs bij een bedrijfspand aan de Bennebroekerweg in Hoofddorp waar zij direct een vreemde geur roken. Een vermoeden van gevaarlijke stoffen leidde tot de inzet van niet alleen politie, maar ook van specialisten van de brandweer. Vanwege de chemicaliën is bij drugslabs altijd risico op gevaarlijke stoffen, gassen, brand en explosie. Uiteindelijk troffen agenten en brandweerlieden allerlei voor een drugslab benodigde apparatuur in de loods aan, zoals een zogeheten blokkenpers en chemicaliën, waaronder vaten met Aceton. In de loods zaten vier verdachten die ook zijn ingesloten voor nader verhoor. De politie onderzoekt de herkomst van het geld en de exacte betrokkenheid van de alle verdachten. Van de zeven aangehouden personen zijn er inmiddels zes door de rechter-commissaris in bewaring gesteld, de zevende verdachte is geschorst.

]]>
Na de melding kwam een hondengeleider aan bij het pand. Er waren meerdere personen in het pand en deze probeerden te vluchten. De hondengeleider is met haar diensthond naar binnen gegaan om de personen aan te houden. Binnen werden zij beiden onwel door chemische dampen en raakten kort buiten bewustzijn. De collega is vervoerd naar het ziekenhuis en daar onderzocht. Inmiddels is zij weer thuis en maakt het naar omstandigheden goed. De hond is onderzocht door een dierenarts en ook met hem gaat het goed.

]]>
Gemeenten, politie en andere organisaties werken samen in de strijd tegen ondermijning. Maar u als buurtbewoner of ondernemer bent misschien nog wel de belangrijkste schakel. Ziet, hoort, ruikt u onraad in uw buurt? Of ruikt u een sterke, chemische geur rondom een pand of woning? Of draagt iemand met regelmaat vaten en jerrycans een woning in en uit? Neem het serieus en doe melding bij de politie. Maak in ieder geval nooit vaten, jerrycans met chemische vloeistoffen open en zorg direct voor ventilatie als het een afgesloten ruimte betreft. De dampen die vrijkomen zijn explosief en schadelijk voor mens en milieu. Heb je een vermoeden dat er ergens een lab actief is. Meld het meteen en bel 112. Blijf je liever anoniem, neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

]]>
aanhouding, verdachte, handboeien, nieuw, detail, algemeen, Foto: Korpsmedia / Peter Monteny 52.2854453 4.6630074
Amsterdam - Verdachte aangehouden na achtervolging https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/17/05-verdachte-aangehouden-na-achtervolging.html Op maandagavond 16 november 2020 is er op de kruising van de Van Karnebeekstraat met de Troelstralaan een aanrijding geweest met een personenauto en een politievoertuig. De politie heeft een 18-jarige bestuurder aangehouden. nieuwsbericht Tue, 17 Nov 2020 13:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/17/05-verdachte-aangehouden-na-achtervolging.html 2020-11-17T13:56:00Z Omstreeks 20:50 uur reden agenten over de Bok de Korverweg en wilden een bestuurder van een personenauto controleren vanwege zijn rijgedrag. Op het moment dat de agenten contact maken met de bestuurder, rijdt hij er met hoge snelheid vandoor. De bestuurder negeerde het stopteken en zorgde voor onveilige verkeerssituaties. Tijdens de achtervolging reed de bestuurder een politievoertuig aan en kwam vervolgens tot stilstand door een wegblokkade. Hierop werd de verdachte aangehouden. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.

]]>
Na de aanhouding werd de personenauto doorzocht. Tijdens de doorzoeking vond de politie goederen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De verdachte droeg ook pepperspray bij zich. Naast het overtreden van de wegenverkeerswet is de bestuurder ook aangehouden voor niet voldoen bevel/vordering, heling en verboden wapenbezit.

De recherche doet verder onderzoek in deze zaak.

]]>
Wegrijdende politieauto met zwaailicht in nacht 52.3675734 4.9041389
Amsterdam - Winkel overvallen https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/17/05-winkel-overvallen.html Twee mannen hebben maandagochtend rond tien uur een sigarettenwinkel aan de Pieter Calandlaan overvallen. . Het aanwezige personeelslid kreeg direct een vuurwapen op zich gericht. Onder bedreiging van dit vuurwapen wisten de twee overvallers wat geld en pakjes sigaretten buit te maken. De verdachten gingen er met een “big shopper” tas vandoor op een gereedstaande scooter. nieuwsbericht Tue, 17 Nov 2020 12:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/17/05-winkel-overvallen.html 2020-11-17T12:48:00Z De politie heeft een burgernetmelding uitgebracht en meteen in de directe omgeving een zoekactie gehouden. Het personeelslid is behoorlijk geschrokken maar niet gewond geraakt.  De recherche van district West heeft de zaak in behandeling.

]]>
Heeft u iets gezien of informatie over deze gewapende overval neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Wilt u de informatie liever anoniem delen dan kan dat via Bel M op 0800-7000. U kunt uw tip ook digitaal kwijt door onderstaande link te gebruiken.

]]>
Detail afzetlint 52.3539498 4.810042699999999