Alle berichten | Amsterdam | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/noord-holland/amsterdam.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Amsterdam nl Sat, 02 Dec 2023 08:44:09 GMT 2023-12-02T08:44:09Z nl Amsterdam - Overleden vrouw in IJ: vermoedelijk sprake van misdrijf https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/30/05-overleden-vrouw-in-ij-vermoedelijk-sprake-van-misdrijf-identiteit-onbekend.html Update 30 november 2023, 18:30 uur; Na verder onderzoek is de identiteit van de overleden vrouw inmiddels vastgesteld. Er worden nog geen verdere details bekendgemaakt. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de toedracht. Als u iets heeft gezien of weet dat de recherche kan helpen, neem dan contact op via de onderstaande mogelijkheden. Thu, 30 Nov 2023 17:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/30/05-overleden-vrouw-in-ij-vermoedelijk-sprake-van-misdrijf-identiteit-onbekend.html 2023-11-30T17:30:00Z Woensdagmiddag 29 november 2023 werd in het IJ het lichaam van een overleden vrouw aangetroffen. Uit het eerste onderzoek naar haar dood blijkt dat er vermoedelijk sprake is van een misdrijf. De recherche komt graag in contact met mensen die mogelijk meer informatie hebben over de zaak, bijvoorbeeld over wie de vrouw zou kunnen zijn. Dat is vooralsnog namelijk onduidelijk. In de hoop de identiteit van het slachtoffer te achterhalen, deelt de politie foto’s van enkele van haar tatoeages.

Rond 13.00 uur kwam de melding binnen dat er in het IJ naast de afmeersteiger aan de Distelweg mogelijk een lichaam zou drijven. Toegesnelde politieagenten troffen niet veel later inderdaad het stoffelijk overschot van een vrouw aan. Op basis van het eerste onderzoek vermoedt de recherche dat er sprake is van strafbare feiten rond de dood van het slachtoffer.

]]>
Informatie delen

Kunt u de recherche verder helpen? Heeft u iets opvallends gezien in of bij het IJ/de aantrefplaats van het slachtoffer? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Via het tipformulier kunt u ook uw informatie delen en is het mogelijk om beeldmateriaal met de politie te delen. Het zaaksnummer van het onderzoek: 2023271129.

]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Ondermijning; wat is het en wat kunnen we er tegen doen? https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/30/05-ondermijning-wat-is-het-en-wat-kunnen-we-er-tegen-doen.html Criminelen maken vaak gebruik van gewone locaties als winkels of woningen om verboden, illegale activiteiten uit te voeren. Dat noemen we ‘ondermijning’. Stadsdeel Noord en Centrum werkt samen met politie en andere overheidsorganisaties om ondermijning terug te dringen. Thu, 30 Nov 2023 07:50:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/30/05-ondermijning-wat-is-het-en-wat-kunnen-we-er-tegen-doen.html 2023-11-30T07:50:00Z U kunt helpen door ondermijning te signaleren. Vermoedt u dat er iets niet pluis is in uw buurt? Dan kan er sprake zijn van ondermijning. Signalen van ondermijning zijn bijvoorbeeld winkels waar nooit klanten komen, ondernemers die alleen contant geld aannemen, scooters die af- en aanrijden zonder dat ze eten bezorgen, of wietgeur in woningen of bedrijfsgebouwen.

Kijk voor meer voorbeelden in de folder ‘Ondermijning herkennen en melden’. Deze kunt u downloaden op de pagina: Aanpak van ondermijning.

]]>
Week van de ondermijning in stadsdelen Centrum en Noord 
In de Week  van de Ondermijning, van 20 tot en met 24 november, hebben de stadsdelen Noord en Centrum, de basisteams van de politie en de verschillende partners van de Ondermijningsbrigade samen meerdere acties uitgevoerd.

]]>
Money Transfer Organisaties 
Bij 3 Money Transfer Organisaties zijn controles uitgevoerd. Money Transfer Organisaties zijn kleine agentschappen die als shop-in-shop (bijvoorbeeld in een sigarenboer) op verzoek van klanten geld overmaken naar het buitenland. Het gaat hier vaak om cash-geld. Dit gebeurt op basis van een vergunning van een Europese Centrale Bank.

Deze branche is kwetsbaar voor ondermijning omdat het makkelijk is om een agentschap te beginnen, een agentschap in een andere onderneming zit en er veel cash geld in omgaat.

Bij de drie gecontroleerde MTO’s is geen ondergronds bankieren met crimineel geld geconstateerd. Wel zijn enkele andere overtredingen geconstateerd, waaronder merkvervalsing, vermogensfraude met elektriciteit, het niet of niet juist registreren van goederen in het Digitaal Opkopersregister en een brandgevaarlijke situatie.

]]>
Controle klein vervoer 
Drugs, wapens en geld worden iedere dag in bijvoorbeeld tassen vervoerd door de binnenstad. Degene die dat doen, rijden nagenoeg altijd op een fiets, scooter of ander klein vervoer. Om deze problematiek in de kraag te kunnen vatten en de heterdaadkracht in de aanpak van ondermijning te vergroten, voert de politie controles uit door op een laagdrempelige manier contact te maken met bestuurders van deze vervoersmiddelen. Door deze werkwijze heeft de politie al heel wat verboden goederen en middelen van straat gehaald.

Er heeft een achtervolging van een scooter plaatsgevonden. De bestuurder gooide tijdens de achtervolging iets in het water. Hier is later naar gezocht door duikers maar is helaas (nog) niet teruggevonden. Daarnaast is iemand aangehouden die een vuurwapen bij zich droeg en zijn er bij verkeerscontroles in ieder geval twaalf processen verbaal uitgeschreven.

]]>
Souvenir- en zoetwarenwinkels 
Een aantal souvenir- en zoetwarenwinkels in het centrum is gecontroleerd op arbeidsuitbuiting, vervalste merkartikelen en valse vapes. Er zijn bij vijf souvenirwinkels verschillende overtredingen geconstateerd, zoals brandgevaarlijke situaties, slaapplaatsen waar dat niet is toegestaan en namaak artikelen. Er zijn meerdere boetes opgelegd vanwege het uitstallen van rookwaren, reclame voor rookwaren. Ook werden er een kleine 10.000 illegale vapes aangetroffen die te veel milliliters vloeistof hadden, een te hoog nicotinegehalte en verpakkingen met buitenlandse waarschuwingsteksten erop. Dit tast de volksgezondheid en veiligheid van gebruikers aan.

]]>
Opslagruimtes 
Opslagruimtes op een bedrijventerrein in Noord zijn gecontroleerd. Door de controle te doen, wordt actief en preventief gewerkt aan het vermijden van criminele gebruik van de opslagruimtes. Door de politie zijn met verschillende huurders gesprekken gevoerd over ondermijning. Er is een man aangetroffen in één van de opslagruimtes die daar bleek te slapen. Onderzocht wordt of hier mogelijk sprake is van arbeidsuitbuiting.

]]>
Tot slot 
En ook is gecontroleerd op de handel in verdovende middelen in het uitgaansgebied in het Centrum. Bij deze actie zijn twee verdachten aangehouden voor handel in verdovende middelen.

]]>
Signalen melden 
Als u in uw buurt signalen ziet van ondermijning, bel dan de politie op 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000. In noodsituaties belt u 112.

]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Gezocht - mishandeling in tram - Osdorpplein - Amsterdam https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/november/05-mishandeling-in-tram---osdorpplein---amsterdam.html Nietsvermoedend in de tram stappen en vervolgens met grof geweld mishandeld worden: het overkomt een 26-jarige man terwijl hij zittend in de tram naar wat muziek luistert. De man wordt meermaals hard tegen zijn hoofd geslagen. De politie is op zoek naar de verdachte en toont daarom deze beelden. verdachte Wed, 29 Nov 2023 12:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/november/05-mishandeling-in-tram---osdorpplein---amsterdam.html 2023-11-29T12:00:00Z Het is maandag 31 juli 2023 als de 26-jarige man op de tram staat te wachten bij de halte Hoekenes. Rond 17:25 stapt het slachtoffer in tram 17 richting Centraal station. Als de man net een zitplaats heeft gevonden en nietsvermoedend naar wat muziek luistert, roept een man achter hem "waarom zit je voor mij? Waarom zit je voor mij?" Het slachtoffer draait zich om en realiseert zich dat de verdachte op zoek is naar een confrontatie. Op het moment dat hij opstaat en wegloopt, haalt de verdachte gelijk uit met grof geweld. De man wordt meermaals hard tegen zijn hoofd geslagen tot de trambestuurder tussen beide komt en de verdachte de tram uitvlucht. Dit voorval is natuurlijk volstrekt onacceptabel, daarom zijn wij op zoek naar de verdachte.

De politie heeft beeldmateriaal van de gebeurtenissen, daarop is het gewelddadige incident te zien. We brengen deze beelden naar buiten omdat we hopen dat iemand de man herkent. Ken of herken je de man, laat het de politie weten. Bel de opsporingstiplijn op 0800 6070.

]]>
]]>
2023173392 52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Gezocht - diefstal viool uit trein - Centraal Station - Amsterdam https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/november/05-diefstal-viool-uit-trein---centraal-station---amsterdam.html Op zondagmiddag 29 oktober rond 16.30 uur is een kostbare viool gestolen uit een internationale trein op Amsterdam Centraal. De trein stond op het punt te vertrekken naar Duitsland. verdachte Tue, 28 Nov 2023 19:30:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/november/05-diefstal-viool-uit-trein---centraal-station---amsterdam.html 2023-11-28T19:30:00Z Het slachtoffer is even voor half vijf in de trein gestapt. Als eerste plaatst ze de koffer waar de bijzondere viool in zit, in het bagagerek. Direct daarna zet ze haar overige bagage ook in het bagagerek. Dan ziet zij dat de koffer met haar kostbare viool weg is.

Er zijn beelden van een man die het bewuste treinstel verlaat met de koffer waar de viool in zit. Deze bijzondere viool heeft een waarde van ruim 30.000 euro.

Informatie delen
Herkent u de verdachte? Of heeft u informatie over de viool? Mogelijk is de viool te koop aangeboden of bespeelt iemand ineens dit unieke instrument. De viool zit in een rechthoekige donkerkleurige koffer.

Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

 

]]>
]]>
gestolen viool (voorzijde) gestolen viool (achterzijde) koffer waar viool in zat 52.37344272 4.90454379
Amsterdam - 77-jarige man zwaargewond na gewapende woningoverval Liendenhof https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/26/05-77-jarige-man-zwaargewond-na-gewapende-woningoveral-liendenhof.html Zondagochtend vond aan het Liendenhof in Amsterdam-Zuidoost een gewelddadige en gewapende woningoverval plaats. Een nog onbekende man mishandelde de bejaarde bewoners en nam onder bedreiging van een vuurwapen sieraden weg. In het ziekenhuis bleek het letsel van één van de slachtoffers zeer ernstig te zijn. De recherche onderzoekt de zaak en is dringend op zoek naar getuigen. Tue, 28 Nov 2023 19:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/26/05-77-jarige-man-zwaargewond-na-gewapende-woningoveral-liendenhof.html 2023-11-28T19:22:00Z Rond 08.20 werd bij het oudere echtpaar aangeklopt. In de veronderstelling dat de buren voor de deur stonden, deden ze open. De onbekende woningovervaller wist vervolgens de woning binnen te dringen. Vervolgens mishandelde hij beide bewoners en bedreigde ze ook met een vuurwapen. Uiteindelijk wist de man sieraden buit te maken en sloeg daarna op de vlucht.

]]>
Letsel slachtoffers

Zowel de vrouwelijke bewoner van 76 jaar als haar man van 77 raakten gewond bij de woningoverval. Gezien het letsel van de man moest hij direct naar het ziekenhuis worden overgebracht. Daar bleek hij ernstig gewond te zijn geraakt met mogelijk blijvende schade tot gevolg.  

]]>
Signalement verdachte

De woningovervaller stond dus rond 08.20 uur voor de deur en is vermoedelijk zo’n twintig minuten in de woning geweest. Wie zag hem vlak voor of na de overval? Het signalement van de verdachte:
- Man;
- Donkere huidskleur;
- Tussen de 20 en 30 jaar oud;
- Opvallend grote, donkerbruine ogen;
- Normaal postuur;
- Ongeveer 1.80 meter lang;
- Helemaal in het zwart gekleed;
- Zwarte muts en capuchon op, gezichtsbedekking tot aan zijn ogen, donkere rugtas.

]]>
Informatie delen

De recherche komt graag in contact met mensen die mogelijk meer informatie hebben over de woningoverval. Heeft u iets gezien en/of gehoord, bijvoorbeeld van de vluchtende verdachte? Of bent u eventueel in bezit van relevante camerabeelden? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Via het tipformulier kunt u ook uw informatie delen en is het mogelijk om beeldmateriaal met de politie te delen. Het zaaksnummer van het onderzoek: 2023268703.

]]>
52.3088175 4.98413413
Amsterdam - 100 mensen voor 175.000,- euro opgelicht met bankhelpdeskfraude https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/05-100-mensen-voor-175.000--euro-opgelicht-met-bankhelpdeskfraude.html Amsterdam - Dinsdag 21 november heeft politie een 20-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van het plegen van bankhelpdeskfraude op grote schaal, computervredebreuk en witwassen. Tijdens zijn aanhouding probeerde de verdachte te vluchten in een auto. Daarbij gooide de verdachte drie telefoons en een tablet uit het raam. Ondanks de beschadigingen aan de toestellen is het de politie gelukt toegang te krijgen tot de informatie op deze telefoons. Dit heeft geleid tot de aanhouding van een nieuwe verdachte, een 18-jarige man uit Amsterdam op dinsdag 28 november. Deze persoon is mogelijk verantwoordelijk het ophalen van bankpassen bij slachtoffers. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De 20-jarige verdachte die vorige week is aangehouden is afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Tue, 28 Nov 2023 15:25:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/05-100-mensen-voor-175.000--euro-opgelicht-met-bankhelpdeskfraude.html 2023-11-28T15:25:00Z Aangifte loont
Het vermoeden bestaat dat in deze zaak niet alle slachtoffers daadwerkelijk aangifte hebben gedaan. Slachtoffers schamen zich soms. Dat is niet nodig. Bankhelpdeskfraude komt helaas vaak voor en de daders gaan geraffineerd te werk. De politie kan alleen een onderzoek starten op basis van aangiftes. In deze zaak waar de aangehouden personen van worden verdacht is de politie de verdachten op het spoor gekomen door het bundelen van 100 aangiften van bankhelpdeskfraude. In totaal is daar ruim 175.000, - euro aan schade geleden door de slachtoffers. Elke aangifte kan weer een aanwijzing opleveren die bruikbaar is.

Witwassen
Geld dat door criminelen wordt verdiend met bankhelpdeskfraude, maar ook alle andere vormen van criminaliteit, kan niet zomaar worden gebruikt zonder argwaan te wekken. Een veel voorkomende truc is witwassen door met dat geld grote hoeveelheden cadeaukaarten te kopen. Deze cadeaukaarten worden weer gebruikt voor de aanschaf van dure telefoons bij een online-elektronicazaak of in de winkel. Deze telefoons worden vervolgens ook weer verkocht aan handelaren.

Opvallende transacties melden
Iemand die vaker grote bedragen alleen betaalt met cadeaukaarten is best opvallend. Ook iemand die in een paar weken tijd meerdere dure telefoons koopt. Steeds meer bedrijven zijn hier scherp op, stellen dan de camerabeelden veilig en melden dit bij de politie. Ook deze informatie is bruikbaar in de aanpak van meerdere vormen van criminaliteit. Een melding doen kan via onderstaand tipformulier, telefonisch via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. 

]]>
52.36916169 4.87906945
Amsterdam - Explosie Pieter Calandlaan https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/05-explosie-pieter-calandlaan.html In de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 november 2023 vindt er een explosie plaats voor een bedrijfspand aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam-West. Er ontstaat brandschade waarbij niemand gewond raakt. De recherche is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen en beelden. Tue, 28 Nov 2023 13:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/05-explosie-pieter-calandlaan.html 2023-11-28T13:30:00Z Rond 01.25 uur belt een melder de politie en zegt een harde knal te hebben gehoord in de Pieter Calandlaan, waarbij er ook vlammen worden gezien. De brandweer en agenten gaan direct naar de het pand en treffen een beschadigde voorgevel aan. Er is veel rookschade na een korte brand. Op het moment van de explosie zijn er geen mensen in het pand. Gelukkig raakt er niemand gewond en blijft het beperkt tot een klein brandje, maar het had zomaar anders kunnen zijn. De Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) start vervolgens het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat kort daarvoor een explosief bij de toegangsdeur van het bedrijfspand tot ontploffing is gebracht.

Na de explosie rent een verdachte, in het donker gekleed, weg richting Jan van Zutphenstraat. De recherche is een onderzoek gestart en is dan ook dringend op zoek naar getuigen en beelden.

Getuigenoproep 
De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze explosie. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden.

Explosies
Politie-eenheid Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.

BVH Nr: 2023269858

]]>
52.35289849 4.80469665
Amsterdam - Gewapende overvaller avondwinkel; verdachte door eigenaar aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/05-gewapende-overvaller-avondwinkel-verdachte-door-eigenaar-aangehouden.html Een avondwinkel aan de Ruys de Beerenbrouckstraat is maandagavond overvallen. De overvaller is tijdens zijn vlucht aangehouden door de eigenaar en omstanders. Tue, 28 Nov 2023 12:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/05-gewapende-overvaller-avondwinkel-verdachte-door-eigenaar-aangehouden.html 2023-11-28T12:09:00Z Rond 22.50 uur stapt een jonge man de winkel binnen. Een aanwezige medewerker ziet dat hij in één van zijn handen mogelijk een vuurwapen vast heeft. De jongen bedreigt het personeelslid en meerdere klanten met het wapen en wil geld. De medewerker voldoet hieraan maar ziet ook kans de eigenaar telefonisch te alarmeren dat hij wordt overvallen. Ineens lost de jonge overvaller een schot waardoor alle aanwezigen logischerwijs schrikken. De eigenaar komt niet veel later aan in de zaak en ziet de overvaller die vervolgens, met de buit, op de vlucht slaat. 
 

]]>
Achtervolging 
De man achtervolgt de jongen te voet. Dan klinkt nog een schot, waarschijnlijk heeft de jongen deze tijdens het rennen afgevuurd. Ter hoogte van het Kruisherenpad kan de eigenaar, met behulp van enkele omstanders, de overvaller in de kraag vatten en overmeesteren. Niet veel later arriveert de inmiddels gealarmeerde politie die de verdachte, een 15-jarige jongen uit Castricum, overneemt en het vuurwapen in beslag neemt. De buit wordt even later op straat aangetroffen. 

]]>
Adequaat optreden
De eigenaar van de avondwinkel en de omstanders hebben zeer adequaat en heldhaftig opgetreden. De politie is hen natuurlijk dankbaar maar verwacht absoluut niet dat eenieder op deze wijze acteert. Bel daarom in dergelijke situaties altijd 112 en probeer zoveel mogelijk informatie over de verdachte(n) door te geven. 

]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Identiteit verdachte explosief 2de Jan Steenstraat bekend https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/identiteit-verdachte-explosief-2de-jan-steenstraat-bekend.html In de nacht van 8 november 2023 is er een explosief tot ontploffing gebracht bij een portiekwoning in de 2de Jan Steenstraat in Amsterdam. Gelukkig raakte niemand gewond bij de explosie. De recherche heeft in het onderzoek naar dit incident de identiteit achterhaald van een verdachte, maar wil ook achterhalen wie de opdrachtgever was. Tue, 28 Nov 2023 08:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/identiteit-verdachte-explosief-2de-jan-steenstraat-bekend.html 2023-11-28T08:00:00Z Direct na het incident is een rechercheonderzoek gestart. Binnen dit onderzoek is inmiddels de identiteit bekend van de persoon die vermoedelijk het explosief plaatste en tot ontploffing bracht. Het onderzoeksteam heeft daarnaast het vermoeden dat er opdracht is gegeven door een ander dan verdachte voor deze explosie. Het vermoeden bestaat dat deze opdrachtgever afkomstig is uit Brabant. De politie wil daarom graag in contact komen met mensen die hierover meer weten.

De recherche doet een dringende oproep aan getuigen en mensen met informatie over dit incident om zich te melden. U kunt hierbij ook anoniem blijven. Uw informatie kan van groot belang zijn voor het verdere verloop van het onderzoek.

Indien u meer weet over dit incident of de achtergronden ervan, wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met de recherche. U kunt uw informatie doorgeven via 0800 6070 of anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000. Vermeld zaaksnummer 2023253881. 

]]>
52.35642382 4.90133252
Amsterdam - Politie stuurt sms naar contactpersonen in dealertelefoons https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/24/05-politie-stuurt-bericht-naar-contactpersonen-in-dealertelefoons.html Honderden mensen hebben zojuist een sms’je ontvangen van de politie. Hun telefoonnummers komen namelijk voor in een in beslag genomen telefoon van een mogelijke drugsdealer. De politie heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de aangetroffen contacten per sms te informeren over de negatieve gezondheidsrisico’s van drugsgebruik en hen te wijzen op de extreme maatschappelijke gevolgen van drugs op onze leefbaarheid, veiligheid en het milieu. Fri, 24 Nov 2023 11:16:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/24/05-politie-stuurt-bericht-naar-contactpersonen-in-dealertelefoons.html 2023-11-24T11:16:00Z Aanhoudingen
Dit najaar heeft de politie in Amsterdam meerdere verdachten aangehouden op verdenking van drugshandel. Die verdenkingen komen voort uit het feit dat al deze aangehouden personen grote hoeveelheden en meerdere soorten drugs op zak hadden ten tijde van hun aanhouding. De politie schat de kans, dat dit puur en alleen voor persoonlijk gebruik is geweest, erg laag in. De drugs, variërend van XTC, MDMA, GHB tot cocaïne, zijn in beslag genomen en vernietigd.

Inbeslagname
De politie heeft bij een aantal van deze aanhoudingen ook één of meerdere gegevensdragers, zoals telefoons, in beslag genomen. Deze telefoons staan namelijk vol met interessante gegevens en contactpersonen, die contact hebben gehad met de verdachte – in de meeste gevallen om drugs te bestellen.

SMS
De kans dat mensen die nooit drugs gebruiken of bestellen ook dit sms'je hebben ontvangen, heeft de politie op meerdere manieren proberen te beperken. Desondanks hoopt de politie dat ook deze ontvangers achter de boodschap staan en begrip hebben voor deze werkwijze, juist vanwege de verstrekkende, schadelijke gevolgen van drugs voor mens en milieu.

Extreem geweld
Wat voor de één misschien nou eenmaal bij een leuk feestje hoort, bezorgt de ander een hoop ellende. Drugshandel en -productie gaan gepaard met extreem geweld (zoals ontvoeringen, liquidaties en explosies), milieuschade (zoals drugsdumpingen in onze wateren en natuur), mensenhandel, arbeidsuitbuiting, witwassen, belastingontduiking en ondermijning van onze rechtsstaat (zoals bedreigde rechters, bestuurders en afgeperste ambtenaren). Kortom, de gevolgen van drugs zijn op maatschappelijk niveau niet te overzien. 

Geen onderzoek
Na het versturen van het sms'je zijn de aangetroffen contacten en bijbehorende telefoonnummers verwijderd. De politie doet geen strafrechtelijk onderzoek naar de contactpersonen en mogelijke transacties. 

]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Mijn nummer komt voor in het telefoontoestel van een mogelijke drugsdealer https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/24/05-mijn-nummer-komt-voor-in-het-telefoontoestel-van-een-mogelijke-drugsdealer.html Heb jij zojuist een sms’je gekregen van de politie? Dan komt jouw telefoonnummer voor in een telefoon van een mogelijke drugsdealer, die door de politie is aangehouden. Op deze pagina lees je meer over waarom jij dat sms’je hebt gekregen en wat je kunt doen, bijvoorbeeld in het kader van eventuele hulpverlening. Fri, 24 Nov 2023 09:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/24/05-mijn-nummer-komt-voor-in-het-telefoontoestel-van-een-mogelijke-drugsdealer.html 2023-11-24T09:30:00Z Waarom sturen jullie dit sms’je?
Jouw telefoonnummer komt voor in het telefoontoestel en de contactenlijst van een mogelijke drugsdealer. Als politie wijzen wij jou op de negatieve gezondheidsrisico’s van drugsgebruik en de maatschappelijke gevolgen van drugsgebruik, -productie en -handel op onze leefbaarheid, veiligheid en het milieu. Want wat voor de één misschien nou eenmaal bij een leuk feestje hoort, bezorgt de ander een boel ellende.

Drugshandel en drugsproductie gaan namelijk vrijwel altijd gepaard met georganiseerde criminaliteit, met alle gevolgen van dien. Juist die gevolgen zijn helaas overal in ons land te merken. De overheid gaat de productie en handel van drugs tegen. Maar een pijnlijk gegeven is dat een groot deel van dit maatschappelijke probleem begint bij de afnemer: de drugsgebruiker. De vraag naar drugs houdt deze wereld in stand.

Wat zijn voorbeelden van die negatieve gevolgen waar jullie het over hebben?
De handel in drugs gaat gepaard met extreem geweld (zoals ontvoeringen, liquidaties en explosies), milieuschade (zoals uitgebrande panden en drugsdumpingen in onze wateren en natuur), mensenhandel, arbeidsuitbuiting, witwassen, belastingontduiking en ondermijning van onze rechtstaat (zoals bedreigde rechters, bestuurders en afgeperste ambtenaren). Helaas zijn al deze voorbeelden aan de orde van de dag, waar dan ook in Nederland. Drugshandel draagt op negatieve wijze bij aan de gezondheid en de leefbaarheid van alle Nederlanders en de gevolgen van drugs(gebruik) op maatschappelijk niveau zijn niet te overzien. Is dat het waard?

Wat doet de overheid tegen deze criminaliteit?
De overheid wil de productie van en handel in drugs tegengaan. Bijvoorbeeld door de aanvoer van grondstoffen te stoppen. Ook ontmantelt de politie elk jaar tientallen drugslaboratoria waar harddrugs worden geproduceerd. Soms gebeurt dat in het midden van de natuur. Andere keren worden ze midden in een woonwijk ontdekt, in woningen die tegelijkertijd ook aan de reguliere woningmarkt worden onttrokken. Daarnaast hebben die woningen een aanzuigende werking op criminelen en hun soms nietsontziende werkwijzen. Dit heeft een negatief effect op de leefbaarheid van de buurt.

Gelden deze problemen ook voor softdrugs, zoals cannabis? 
Vergis je niet: ook illegale hennepteelt kan in woonwijken zorgen voor overlast van gebruikers, criminelen en hun concurrenten. Denk aan brandgevaar, wateroverlast, stank en schade aan woningen, die meestal te midden van woonwijken staan. Het zijn de woonwijken waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt. De overheid, waaronder de politie, pakken hennepteelt en andere handel in drugs aan door drugslaboratoria en hennepkwekerijen te ontmantelen, aanhoudingen te verrichten, crimineel (met drugshandel verdiend) vermogen af te pakken en huurcontracten van woningen te ontbinden.

Waar kan ik meer te weten komen over de negatieve gevolgen voor het milieu?
Bij de productie van drugs komt veel afval vrij. Dat afval wordt steeds vaker gedumpt in woonwijken. Dumpingen van drugsafval zijn gevaarlijk omdat de aanwezige stoffen brandbaar, bijtend of giftig kunnen zijn. Ook kunnen de stoffen in het grondwater terechtkomen. Daarnaast wordt drugsafval steeds vaker rechtstreeks in rivieren of het riool geloosd. Ook boswachters vinden honderden keren per jaar drugsafval in bijvoorbeeld beschermde natuurgebieden. Zo ook Boswachter Erik. In deze video vertelt hij daarover. 

Wat merken we van drugsafval in relatie tot ons drinkwater?
Drugsafval uit drugslaboratoria komt vaak in de natuur terecht. Ook kunnen de stoffen in het grondwater terechtkomen. Daarnaast wordt drugsafval steeds vaker rechtstreeks in rivieren of het riool geloosd. Het dumpen en lozen van drugsafval kunnen ook problemen opleveren bij waterzuiveringsinstallaties. Dus ook de drinkwatervoorziening kan in potentie in gevaar komen. Lees hier meer over op de website van het RIVM en het Drinkwaterplatform.

Waar kan ik terecht voor hulp, bijvoorbeeld voor een drugsverslaving?
Heb je direct medische hulp nodig? Bel dan 112. Op het gebied van drugsgebruik en drugsverslaving zijn er verschillende experts en overheidsinstanties. Hulp bij verslaving kan op verschillende manieren, zoals online hulpprogramma’s, maatschappelijk werk, gespecialiseerde verslavingszorg en zelfhulpgroepen. Je kunt terecht bij een hoop verschillende instanties. Hieronder – maar ook op een themapagina over drugs van de rijksoverheid - lees je meer over wat voor soorten hulp er beschikbaar zijn en waar je die hulp kunt vinden, desnoods anoniem: 

•              www.thuisarts.nl/drugs
•              www.jellinek.nl
•              www.trimbos.nl
•              www.ggzinterventie.nl
•              www.drugsinfo.nl
•              www.tactus.nl
•              Cannabis de Baas
•              www.cannabisenik.nl
•              www.terwille.nl

Adressen van instellingen voor verslavingszorg vindt u op www.zorgkaartnederland.nl. Is er een (lange) wachttijd bij de kliniek van je voorkeur? De zorgbemiddelaar van uw zorgverzekeraar kan kijken of u ergens sneller terecht kunt.

Wat kan ik nu direct doen?
Zit je in een crisissituatie? Of is er iemand in je omgeving die in een crisis dreigt te raken en wil je helpen? Kijk dan op www.jellinek.nl/crisis wat je het beste kunt doen. Hulp bij verslaving heeft veel verschillende vormen. Er zijn drie verschillende vormen van hulp: zelfhulp, contact met anderen en professionele hulp. Je kunt een keuze maken tussen deze drie vormen, maar een combinatie kan ook goed werken.

Kan ik daar ook terecht om alleen informatie in te winnen?
Vele instanties en instellingen bieden informatie en geven handvaten en preventietips, onder meer door middel van voorlichting, individuele gesprekken of trainingen. Jellinek kan bijvoorbeeld iedere vraag over risicovol middelengebruik beantwoorden. Het maakt niet uit wie je bent of hoe oud je bent. Kijk op www.jellinek.nl of bel voor gratis telefonisch advies de Jellinek Advieslijn: 088- 5051220.

Hoe kan ik met anderen in gesprek gaan over drugsgebruik?
Verdiep je in de gevolgen van drugsgebruik; in Nederland, maar ook wereldwijd. Welke wereld gaat er schuil achter dat ene pilletje? Op de website van het Trimbos-instituut genaamd www.drugsinfo.nl vind je tips om met anderen in gesprek te gaan over drugsgebruik.

Ik bestel nooit drugs en gebruik ze ook niet. Hoe kan het dat ik dan toch dit sms’je heb gekregen?
De kans dat dit gebeurt, hebben we als politie op meerdere manieren zo klein mogelijk proberen te maken. Is het onverhoopt toch gebeurd? Dan hopen we dat je desondanks ook achter onze boodschap staat en begrip hebt voor onze werkwijze, juist vanwege de negatieve en schadelijke gevolgen van drugs voor mens en milieu.

Moet ik mij zorgen maken dat mijn nummer nu bekend is bij de politie?
De politie doet geen strafrechtelijk onderzoek naar de contactenpersonen of mogelijke transacties van drugs. De aangetroffen contacten en de bijbehorende telefoonnummers zijn na het versturen van het sms’je verwijderd.

]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Gezocht - overval woning - Stadionweg - Amsterdam https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/oktober/05-overval-woning---stadionweg---amsterdam.html Op vrijdag 25 augustus 2023 rond 17.30 uur plegen twee verdachten een gewelddadige overval op de Stadionweg. De politie heeft beelden van de verdachten en wil weten wie deze mannen zijn. verdachte Wed, 22 Nov 2023 14:15:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/oktober/05-overval-woning---stadionweg---amsterdam.html 2023-11-22T14:15:00Z De overvallers gaan doordacht te werk. Ze doen zich voor als postbezorgers om toegang tot de woning te krijgen. Eenmaal in het appartement bedreigen ze meteen de bewoners met een vuurwapen en worden zij vastgebonden. De overvallers eisen alle waardevolle spullen van de slachtoffers. Meerdere waardevolle goederen, waaronder sieraden, worden meegenomen. De verdachten vluchten vervolgens in een witte bestelbus.

De politie wil graag weten wie deze mannen zijn. Herkent u de mannen op de beelden? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

]]>
]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Update: Slachtoffer schietincident Kloveniersburgwal overleden, tweede verdachte aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/20/05-slachtoffer-schietincident-kloveniersburgwal-overleden-een-verdachte-aangehouden.html Op zondagavond 19 november is er geschoten in een coffeeshop aan de Kloveniersburgwal. Een man is daarbij geraakt en aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft kort na het schietincident een verdachte aangehouden. De recherche heeft inmiddels ook een tweede verdachte aangehouden. Mon, 20 Nov 2023 12:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/20/05-slachtoffer-schietincident-kloveniersburgwal-overleden-een-verdachte-aangehouden.html 2023-11-20T12:22:00Z Het schieten gebeurde rond 22:15 uur ’s avonds. Hulpdiensten kwamen snel ter plaatse. Het slachtoffer is gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd. Helaas mocht het niet baten en is hij overleden.

De Amsterdamse politie is meteen een zoekactie gestart naar de verdachte en heeft in samenwerking met de politie Oost-Nederland, Landelijke Eenheid en de Duitse politie een man net over de grens in Duitsland aangehouden.

Op maandag 20 november is er een 28-jarige man uit Soest aangehouden voor het dodelijke schietincident. De verdachte heeft zichzelf gemeld bij het politiebureau. De verdachte zit op dit moment nog vast en zal worden gehoord door de recherche over zijn betrokkenheid bij de schietpartij.

 

]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Twee overvallen in Noord en Oost – wie heeft informatie? https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/20/05-twee-overvallen-in-noord-en-oost---wie-heeft-informatie.html De politie komt graag in contact met mensen die afgelopen zondag getuige waren van twee gewapende overvallen. De eerste overval vond rond 14.00 uur plaats in een drogisterij op het Bezaanjachtplein in Amsterdam-Noord. Enkele uren later, kort voor 21.00 uur, was het raak in een coffeeshop in de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost. Mon, 20 Nov 2023 11:29:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/20/05-twee-overvallen-in-noord-en-oost---wie-heeft-informatie.html 2023-11-20T11:29:00Z Bezaanjachtplein (2023263265)
De verdachte liep de winkel in en bedreigde het aanwezige personeel met een mes, Zonder buit verliet de man kort hierna de winkel. Een paar straten verderop kon de politie een 26-jarige verdachte aanhouden. Zijn betrokkenheid wordt op dit moment nog onderzocht. Op het moment van de overval waren er klanten en medewerkers aanwezig in de winkel. Gelukkig raakte geen van hen gewond. Ondanks dat moet het een heftige ervaring zijn geweest. Was u hierbij aanwezig en heeft u nog niet met de politie gesproken? Of heeft u informatie, bijvoorbeeld omdat u de mogelijke verdachte heeft weg zien rennen? Neem dan contact op met de politie.

Derde Oosterparkstraat (2023263513)
Enkele uren later vallen twee verdachten met mondkapjes en zwarte North Face-jassen een coffeeshop binnen. Ook zij dreigden met messen. Zodra de buit binnen was, vluchtte het tweetal op een fatbike en verdwenen ze uit het zicht. Ook bij deze overval waren er klanten aanwezig in de zaak. Was u hierbij aanwezig en heeft u nog niet met de politie gesproken? Of heeft u informatie, bijvoorbeeld over een mogelijke vluchtroute? Neem dan contact op met de politie.

Informatie delen
Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na de overvallen, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via een tipformulier op www.politie.nl kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden. Vermeld hierbij altijd het bijbehorende zaaksnummer.

]]>
52.35725341 4.91962482
Amsterdam - Zware explosie Blancefloorstraat https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/17/05-zware-explosie-blancefloorstraat.html In de avond van donderdag 16 november 2023 vindt er een zware explosie plaats in een trapportaal van woningen aan de Blancefloorstraat in Amsterdam-West. Er ontstaat veel schade: de druk van de explosie heeft een gat geslagen in de verdiepingsvloer van het trapportaal, waarbij het plafond van de onderliggende verdieping deels naar beneden is gekomen. Ook de muren en de voordeur raken beschadigd. Een levensgevaarlijke situatie, waarbij gelukkig niemand gewond is geraakt. Wie is hiervoor verantwoordelijk? De recherche is een onderzoek gestart en is dringend op zoek naar getuigen en beelden. Fri, 17 Nov 2023 12:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/17/05-zware-explosie-blancefloorstraat.html 2023-11-17T12:48:00Z Rond 19.15 uur belt een melder de politie en zegt een harde knal te hebben gehoord in de Blancefloorstraat, waarbij ook een brandalarm afgaat. Eenmaal ter plaatse treffen de brandweer en agenten een ravage aan in het trapportaal. Op het moment van de explosie zijn er diverse bewoners thuis. Gelukkig breekt er geen brand uit, maar dat had zomaar anders kunnen aflopen. De Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) en specialisten van de Forensische Opsporing (FO) starten vervolgens het onderzoek. Hieruit blijkt dat kort daarvoor een explosief tot ontploffing is gebracht.

Van de verdachte(n) ontbreekt ieder spoor. De recherche is een onderzoek gestart en is dan ook dringend op zoek naar getuigen en beelden, of mensen die informatie hebben over een mogelijke aanleiding.

Getuigenoproep 
De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze zware explosie. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden.

Explosies
Politie-eenheid Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.

BVH Nr: 2023261096

]]>
52.37781775 4.85542642
Amsterdam - Recherche zoekt getuigen steekincident Nieuwendijk https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/17/05-recherche-zoekt-getuigen-steekincident-nieuwendijk.html Op woensdag 15 november heeft er rond 23.00 uur een steekincident plaatsgevonden in de omgeving van de Nieuwendijk. Hierbij raakte een 23-jarige man gewond. De politie is op zoek naar getuigen van het steekincident Fri, 17 Nov 2023 10:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/17/05-recherche-zoekt-getuigen-steekincident-nieuwendijk.html 2023-11-17T10:09:00Z Het slachtoffer loopt met een vriend in de omgeving van de Nieuwendijk in Amsterdam. Zij worden aangesproken door twee, mogelijk drie mannen die drugs willen verkopen. Het slachtoffer en zijn vriend geven aan geen interesse te hebben. Het loopt uit op een handgemeen waarbij het slachtoffer een steekwond heeft opgelopen. Het slachtoffer en zijn vriend gaan vervolgens terug zijn hun hotel op de PC Hooftstraat waar uiteindelijk de politie wordt gebeld. De recherche doet onderzoek en roept getuigen op zich te melden. Heeft u iets gezien of informatie over het steekincident? Laat het weten aan het onderzoeksteam onder vermelding van het zaaksnummer 2023260381

 

]]>
52.37595526 4.89543927
Amsterdam - Overval juwelier Bijlmerplein https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/11/05-overval-juwelier-bijlmerplein.html Zaterdagochtend 11 november 2023 overvallen twee jongens een juwelier aan het Bijlmerplein in Amsterdam-Zuidoost. Medewerkers worden hierbij bedreigd met een vuurwapen en een vitrine wordt ingeslagen. De twee verdachten vertrekken met buitgemaakte sieraden en niemand raakt gewond. De recherche zoekt getuigen van deze overval op klaarlichte dag. Sat, 11 Nov 2023 12:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/11/05-overval-juwelier-bijlmerplein.html 2023-11-11T12:02:00Z Rond 10.55 uur belt een getuige de politie dat er een overval gaande is bij een juwelier aan het Bijlmerplein. De overvallers bedreigen hierbij het aanwezige personeel met een vuurwapen en slaan een vitrine kapot. Als ze sieraden hebben buitgemaakt vluchten ze de winkel uit het Bijlmerplein op. Agenten gaan ter plaatse en treffen de geschrokken achtergebleven medewerkers aan. Gelukkig raakt er niemand gewond bij deze brutale overval op klaarlichte dag met veel winkelend publiek. In de winkel is het een ravage door de ingeslagen vitrine.

Vanaf het Bijlmerplein vluchten de verdachten richting Foppingadreef en worden voor het laatst gezien op een elektrische step bij de parkeergarage aan de Haardstee. Agenten en een politiehelikopter zoeken nog naar de overvallers maar worden helaas niet meer gevonden.

Verdachte 1:
-  Jongen
- Zwarte jas met capuchon
- Lichte spijkerbroek
- Zwarte schoenen
- Oranje werkhandschoenen
- Bezit van een vuurwapen

Verdachte 2:
- Jongen
- Blauwe jas/sweater
- Zwarte broek
- Witte schoenen
- Rood plastictasje

Getuigenoproep 
Ter plaatse zijn Forensische Opsporing en de recherche een uitgebreid onderzoek gestart en komen graag in contact met getuigen. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden.

BVH NR: 2023255541

]]>
52.31448387 4.95293956
Amsterdam - Aangever en specifieke getuigen gezocht schietincident Parlevinkerpad https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/10/05-aangever-en-specifieke-getuigen-gezocht-schietincident-parlevinkerpad.html Donderdagavond 9 november is er een schietincident op het Parlevinkerpad in Amsterdam-Noord. Bij een mogelijke ruzie wordt er geschoten waarbij de schutter vlucht en de recherche dringend op zoek is naar de aangever. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt. De recherche roept de hulp in van het publiek en komt graag in contact met getuigen. Fri, 10 Nov 2023 10:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/10/05-aangever-en-specifieke-getuigen-gezocht-schietincident-parlevinkerpad.html 2023-11-10T10:27:00Z Rond 18.30 uur wordt de politie gebeld dat er een schot is gehoord op het Parlevinkerpad ter hoogte van het Banneplein. De politie gaat direct die kant op en spreekt daar met getuigen. Er blijkt daadwerkelijk te zijn geschoten, waarbij een man en kind zelfs dekking moeten zoeken achter een geparkeerde auto. Een mogelijke ruzie tussen twee mannen zou de aanleiding zijn voor het schieten.

De schutter vlucht na het schot in de richting van de IJdoornlaan en de aangever gaat er ook vandoor. Deze aangever heeft zich nog niet gemeld bij de politie. De recherche wil graag met deze aangever spreken en is dan ook dringend op zoek naar hem. Tevens is de recherche op zoek naar een vrouw die dichtbij de ruzieënde mannen stond en meer kan vertellen. Mogelijk zijn er meer mensen getuige geweest van de ruzie of hebben de schutter gezien tijdens zijn vlucht. De recherche komt graag in contact met u.  

Signalement verdachte

-Man
-Ongeveer 25 jaar
-Licht getinte huidskleur 
-Kort krullend haar
-Zwarte puffer jas
-Donkere joggingsbroek met witte streep 

Getuigenoproep 

De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van dit schietincident. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden.

]]>
52.4086323 4.91850336
Amsterdam - Aanhouding verdachte voor steken vrouw en brandstichting Meteorenweg https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/9/05-aanhouding-verdachte-voor-steken-vrouw-en-brandstichting-meteorenweg.html Donderdagochtend 9 november 2023 is in een lopend onderzoek een 53-jarige Amsterdammer aangehouden. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor het steken van een vrouw en het in brand steken van een woning aan de Meteorenweg op maandag 6 november 2023. Thu, 09 Nov 2023 14:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/9/05-aanhouding-verdachte-voor-steken-vrouw-en-brandstichting-meteorenweg.html 2023-11-09T14:48:00Z In de nacht van zondag 5 op maandag 6 november 2023 raakt een vrouw zwaargewond nadat een man haar meerdere malen steekt en daarna de woning in brand steekt waar het slachtoffer verblijft. Na het steekincident weet de dame te vluchten naar de Klaprozenweg waar voorbijgangers zich over haar ontfermen en de politie bellen. Agenten die ter plaatse komen treffen de vrouw onder het bloed aan. Ze geeft aan meerdere keren door een persoon te zijn gestoken aan de Meteorenweg en daarna is gevlucht naar de Klaprozenweg. Het slachtoffer heeft zelf een sjaal – als tourniquet – om haar arm gedaan om de hevige bloeding te stelpen. De politie verleent eerste hulp waarbij blijkt dat de vrouw meerde keren is gestoken. Ze wordt daarna door ambulancepersoneel overgebracht naar het ziekenhuis.  Agenten stellen een onderzoek in aan de Meteorenweg en treffen daar een woning aan, waar de vrouw verblijft, en brand is gesticht.

Vanmorgen heeft de politie een verdachte aangehouden. In deze zaak is de recherche nog steeds op zoek naar getuigen en of beelden en komt graag in contact met mensen hierover.

Getuigenoproep 
De politie komt graag in contact met getuigen van dit steekincident en de brandstichting. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden. Zie onderstaande gegevens.  

BVH NR: 2023252115

]]>
52.41365917 4.88357967
Aalsmeer - Gezocht - zware mishandeling - Stationsweg - Aalsmeer https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/oktober/05-zware-mishandeling---stationsweg---aalsmeer.html Het slachtoffer worden van een zware mishandeling terwijl je met wat vrienden over straat fietst: het overkomt een 23-jarige man in Aalsmeer als hij afgelopen juli samen met wat vrienden over de Stationsweg fietst. Het slachtoffer krijgt een harde klap in zijn gezicht, komt ten val en loopt zwaar letsel op. De verdachte staat goed op beeld, herken jij de man? verdachte Wed, 08 Nov 2023 15:10:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/oktober/05-zware-mishandeling---stationsweg---aalsmeer.html 2023-11-08T15:10:00Z In de nacht van zaterdag 15 juli op zondag 16 juli, fietst het slachtoffer samen met zijn vrienden over de Stationsweg in Aalsmeer. Plotseling komt een man hun tegemoet lopen. Het slachtoffer probeert uit te wijken maar krijgt zonder aanleiding een harde klap in zijn gezicht. De fietser valt, loopt zwaar lichamelijk letsel op en is niet in staat om zelf op te staan. Zijn ouders moeten hem vervolgens naar het ziekenhuis brengen.

In het onderzoek is een duidelijke foto van de verdachte opgedoken. De politie wil graag weten wie hij is. De verdachte zou vermoedelijk ook nog ‘hoer’ in het Pools hebben geroepen tijdens deze mishandeling. Mogelijk zegt dit iets over zijn identiteit. Herkent u hem? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

 

]]>
]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Explosie Tweede Jan Steenstraat Amsterdam https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/8/05-explosie-tweede-jan-steenstraat-amsterdam.html In de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 november 2023 is er een explosie bij een woning aan de Tweede Jan Steenstraat. Hierbij ontstaat er schade, maar raakt gelukkig niemand gewond. De recherche roept de hulp in van het publiek en komt graag in contact met getuigen. Wed, 08 Nov 2023 09:12:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/8/05-explosie-tweede-jan-steenstraat-amsterdam.html 2023-11-08T09:12:00Z Rond 00.25 uur belt een buurtbewoner de politie na een harde knal te hebben gehoord in de Tweede Jan Steenstraat. Agenten gaan ter plaatse en zien dat de voordeur van een woning, mogelijk door een explosief voorwerp, is verwoest. De Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) en specialisten van de Forensische Opsporing (FO) doen vervolgens onderzoek. Een getuige heeft na de explosie een verdachte weg zien rennen in de richting van de Hemonystraat.

Signalement Verdachte:
-Jonge man
-Donker getinte huidskleur
-Zwart trainingspak
-Zwart mondkapje

Getuigenoproep
De recherche doet onderzoek in deze zaak en is op zoek naar getuigen die meer weten over deze explosies. Heeft u meer informatie over deze zaken? Weet u bijvoorbeeld waarom deze woning doelwit is? Of heeft u informatie over vluchtende verdachte(n)? Dan spreekt de recherche u graag.

Explosies
Politie-eenheid Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.

BVH NR: 2023253881

]]>
52.35642382 4.90133252
Amsterdam - Veel schade na explosie bij zorginstelling https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/7/veel-schade-na-explosie-bij-zorginstelling.html In de nacht van maandag op dinsdag 7 november, omstreeks 01.20 uur vond een explosie plaats bij een zorginstelling aan de Oostenburgervoorstraat in het centrum van Amsterdam. De voorgevel raakte hierbij beschadigd. Zeer vermoedelijk gaat het om zwaar vuurwerk. Niemand raakte gewond. Diverse getuigen hebben direct na de explosie een jongeman in het donker gekleed met een muts op snel zien wegfietsen in de richting van de Nieuwe Oostenburgerstraat. Tue, 07 Nov 2023 09:11:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/7/veel-schade-na-explosie-bij-zorginstelling.html 2023-11-07T09:11:00Z De politie doet onderzoek naar de explosie en zoekt getuigen. Heeft u iets gezien voor of na de explosie aan de Oostenburgervoorstraat? Of heeft u meer informatie? Laat het de politie weten via 0900-8844, anoniem via 0800-7000 of via onderstaand tipformulier.
Zaaknummer: 2023252929
 

]]>
52.36941347 4.92253992
Amsterdam - Verdachte aangehouden in Amsterdamse cold case aangetroffen romp in het IJ https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/7/05-verdachte-aangehouden-in-amsterdamse-cold-casezaak-aangetroffen-romp-in-het-ij.html Op dinsdagochtend 7 november heeft de politie een 62-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de toen 65-jarige Russische zakenman Aleksandr Levin. Tue, 07 Nov 2023 08:50:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/7/05-verdachte-aangehouden-in-amsterdamse-cold-casezaak-aangetroffen-romp-in-het-ij.html 2023-11-07T08:50:00Z Op 30 januari 2013 wordt enkel de romp (gewikkeld in blauw plastic) van het slachtoffer in het Amsterdamse IJ nabij de NSDM-werf aangetroffen. De aanhouding van de verdachte is gedaan op basis van forensisch bewijsmateriaal. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het DNA van de verdachte vergeleken met de sporen die zijn aangetroffen op de romp en attributen waarmee de romp is ingepakt. Deze vergelijking heeft geleid tot een match en om die reden is de Amsterdammer aangehouden.

]]>
Contact nabestaanden
Dit zijn echter niet de enige ontwikkelingen in dit onderzoek. Het cold caseteam heeft ondertussen contact kunnen leggen met de nabestaanden van het slachtoffer in Rusland. Daarom kan de politie nu officieel zijn identiteit bevestigen en een foto van hem vrijgeven. Met het tonen van deze foto, hoopt het onderzoeksteam op nieuwe informatie van mensen die mogelijk meer weten over het slachtoffer of hem kort voor zijn overlijden nog gezien of gesproken hebben.

]]>
Vindplaats romp
Wat inmiddels ook is vastgesteld, is dat de romp in de nabijheid van de woning van de aangehouden verdachte in Amsterdam-Noord uit het water is gehaald. Hoewel het ruim tien jaar geleden is, doen rechercheurs dat toch een beroep op het geheugen van mogelijke getuigen die in deze omgeving iets verdachts of opvallends hebben gezien maar destijds getwijfeld hebben de politie te alarmeren. Als dit het geval is, doe dit alstublieft alsnog.

]]>
Buurtonderzoek
In de omgeving van de woning van de verdachte vindt later deze ochtend een buurtonderzoek plaats. Mogelijk komt hieruit nieuwe informatie die het opsporingsonderzoek verder op weg kan helpen.

]]>
Beloning 15.000 euro
Duidelijk is dat ondanks deze aanhouding, het cold caseteam nog steeds volop onderzoek doet naar de dood van Aleksandr Levin. Daarom zijn rechercheurs nog steeds op zoek naar tips, getuigen en/of andere informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek. In deze zaak geldt ook nog steeds de beloning van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. Informatie kan via verschillende manieren gedeeld worden met het onderzoeksteam.

]]>
Informatie doorgeven 
Dat kan via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of het onderstaande tipformulier. Anoniem informatie doorgeven kan telefonisch via M: 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Het is daarnaast ook mogelijk om een vertrouwelijk gesprek te voeren met het Team Criminele Inlichtingen: 06-33200446. Of vul onderstaand tipformulier in. 

]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Vrouw gestoken en brandstichting Meteorenweg https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/6/05-vrouw-gestoken-en-brandstichting-meteorenweg.html In de nacht van zondag 5 op maandag 6 november 2023 is een vrouw door een man neergestoken aan de Meteorenweg. Het slachtoffer is met zwaar letsel overgebracht naar het ziekenhuis en de verdachte is voortvluchtig. In de woning waar de vrouw verbleef is na het steekincident brand gesticht. De recherche is dan ook op zoek naar deze verdachte en roept getuigen dringend op zich te melden in deze ernstige zaak. Mon, 06 Nov 2023 16:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/6/05-vrouw-gestoken-en-brandstichting-meteorenweg.html 2023-11-06T16:02:00Z Omstreeks 03.00 uur belt een melder de politie dat er een gewonde vrouw op straat loopt aan de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord. Direct worden agenten die kant op gestuurd. Daar treffen ze een vrouw onder het bloed aan. Ze geeft aan meerdere keren door een persoon te zijn gestoken aan de Meteorenweg en daarna is gevlucht naar de Klaprozenweg. Het slachtoffer heeft zelf een sjaal – als tourniquet – om haar arm gedaan om de hevige bloeding te stelpen. De politie verleent eerste hulp waarbij blijkt dat de vrouw meerde keren is gestoken. Ze wordt daarna door ambulancepersoneel overgebracht naar het ziekenhuis.

Agenten stellen een onderzoek in aan de Meteorenweg en treffen daar een woning aan, waar de vrouw verblijft, en brand is gesticht. Mogelijk is dit door de verdachte gedaan die de vrouw heeft gestoken.    

Forensische Opsporing (FO) en de recherche onderzoeken deze zaak. Er vindt onder meer onderzoek plaats naar camerabeelden. De recherche wil heel graag in contact komen met mensen die iets hebben gezien, beelden hebben of misschien weten welke kant de verdachte op is gevlucht.

Getuigenoproep 
De politie komt graag in contact met getuigen van dit steekincident en de brandstichting. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden. Zie onderstaande gegevens.  

BVH NR: 2023252115

]]>
52.41365917 4.88357967
Amsterdam - Gezocht - overval woning - Linnaeusparkweg - Amsterdam https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/november/05-overval-woning---linnaeusparkweg---amsterdam.html Maandagochtend 12 december 2022 vond in een woning aan de Linnaeusparkweg in Amsterdam-Oost een overval plaatst. Het slachtoffer werd hierbij onder dwang meegenomen naar een geldautomaat op de Sumatrastraat en moest daar geld opnemen voor de twee overvallers. Deze transacties en een verdachte staan duidelijk op beeld. verdachte Mon, 06 Nov 2023 09:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/november/05-overval-woning---linnaeusparkweg---amsterdam.html 2023-11-06T09:00:00Z De overvallers wisten die ochtend rond 06.30 de woning in te komen. Binnen troffen ze het slachtoffer en dwongen haar om mee te gaan naar de geldautomaat. Bij de automaat moest de vrouw geld opnemen voor de onbekende mannen, terwijl één van de twee naast haar stond. Camera’s hebben dit vastgelegd.

Informatie delen
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

]]>
]]>
52.37344272 4.90454379
Amsterdam - Bekladding rondom Museumplein https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/5/bekladding-rondom-museumplein.html Op de avond van 4 november 2023 rond kwart voor tien zijn op verschillende plekken rondom het Museumplein bekladdingen gepleegd. Hierbij zijn twee verdachten aangehouden. De recherche onderzoekt deze zaak en roept getuigen en slachtoffers op zich te melden. Sun, 05 Nov 2023 10:47:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/5/bekladding-rondom-museumplein.html 2023-11-05T10:47:00Z Op deze avond kreeg de politie een melding van het Rijksmuseum dat er oranje/rode vloeistof op het gebouw was aangebracht. Meteen daarna kwam er ook een melding binnen dat er twee verdachten zijn aangehouden nabij het Van Gogh museum.

Wanneer de politie aanwezig is bij de musea, blijken zowel het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum beklad te zijn. Ook zijn er verschillende omstanders met de vloeistof in aanraking gekomen. Er worden verschillende aangevers en getuigen gehoord.

De recherche doet nu verder onderzoek naar de vernielingen en de toedracht. Zo worden getuigen en de verdachten gehoord, de vloeistof onderzocht, camerabeelden bekeken en aangiftes opgenomen. Vervolgens zal het Openbaar Ministerie zich verder buigen over deze casus.

Inmiddels is alle gekleurde vloeistof door de calamiteitendienst van de gemeente verwijderd. De identiteit van de verdachten was nog niet bekend bij de aanhouding.

Was u aanwezig ten tijde van de bekladdingen en heeft u dit voorval gezien en/of bent u in aanraking gekomen met de oranje/rode vloeistof, neem dan contact op met de politie.

Deel uw informatie met de politie via 0800-6070. Beelden kunt u uploaden via onderstaande knop.

]]>
52.35739212 4.88301176
Amsterdam - Drugs en geld aangetroffen bij controle spookbewoning https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/3/05-drugs-en-geld-aangetroffen-bij-controle-spookbewoning.html De politie en gemeente hebben in oktober bij een spookburgeractie aan de Pampuslaan drie personen aangehouden. In de woning waarin zij verbleven, werd onder meer een handelshoeveelheid drugs en een geldbedrag van 20.400 euro aangetroffen. Fri, 03 Nov 2023 17:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/3/05-drugs-en-geld-aangetroffen-bij-controle-spookbewoning.html 2023-11-03T17:28:00Z De woning aan de Pampuslaan kwam in beeld vanuit een RIEC-casus in de regio Amsterdam Amstelland. Het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) samenwerkingsverband richt zich op de integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning, waaronder het misbruik van woningen door criminelen. Door de samenwerking tussen RIEC-partners, zoals de belastingdienst, de politie en gemeente, kwam het adres op de Pampuslaan naar voren. De politie bezocht vervolgens de woning met een toezichthouder van de gemeente en voerde een controle uit. Dat resulteerde uiteindelijk in een strafrechtelijke doorzoeking van de woning onder leiding van een rechter-commissaris.

]]>
Handelshoeveelheid drugs
Tijdens de doorzoeking wordt een blok aangetroffen met een gewicht van 986 gram cocaïne en een plastic zak met 612 gram cocaïne. Daarnaast zijn er nog verschillende zakjes met poeders aangetroffen, waarvan vermoed wordt dat het verdovende- of versnijdingsmiddelen zijn. De hoeveelheid die is aangetroffen kan als handelshoeveelheid worden aangemerkt. Daarnaast zijn in de woning goederen aangetroffen die gebruikt worden bij de handel in drugs: een oven, een vacuümmachine en pers, sealapparaat, weegschaal, diverse flessen met oplosmiddelen waaronder aceton en wasbenzine. De straatwaarde van de aangetroffen drugs is in totaal ongeveer 40.000 euro.

]]>
Voorlopige hechtenis
Elders in de woning troffen de controleurs een pakket met geld ter waarde van 20.400 euro aan. Drie in de woning aanwezige personen van respectievelijk 20, 25 en 41 jaar oud, zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor. Zij zijn inmiddels ook voorgeleid aan de rechter-commissaris. Van de drie verdachten is er één in voorlopige hechtenis geplaatst. De recherche gaat verder met het onderzoek

]]>
Bewustwording
Inmiddels is door de Amsterdamse recherche ook een zogeheten bewustwordingsgesprek gevoerd met de beheerder van de woning. Doel hiervan is dat de politie wil voorkomen dat deze man vaker gaat verhuren aan criminelen en dat hij een kritische blik werpt op zijn huidige woningportefeuille en huurders.

]]>
Spookbewoning
In de strijd tegen ondermijning stuiten de politie en gemeente regelmatig op het fenomeen spookbewoning. Daarbij schrijven personen zich niet in bij het bevolkingsregister of gebruiken zij valse papieren om uit beeld te blijven van de overheid. Ze misbruiken de panden vaak voor criminele doeleinden en slaan er bijvoorbeeld grote partijen contant geld, vuurwapens of drugs in op. Ziet of hoort u signalen van spookbewoning; laat het weten aan uw wijkagent. U kunt altijd bellen met 0900-8844 of anoniem uw informatie doorgeven via 0800-7000.

]]>
52.35358419 5.0114193
Amsterdam - Zware explosie winkel Lambertus Zijlplein https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/3/05-zware-explosie-winkel-lambertus-zijlplein.html In de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 november 2023 vindt er een zware explosie plaats bij een winkel aan het Lambertus Zijlplein in Amsterdam-West. Er ontstaat veel schade waarbij niemand gewond raakt. De recherche is een onderzoek gestart en is dringend op zoek naar getuigen en beelden. Fri, 03 Nov 2023 14:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/3/05-zware-explosie-winkel-lambertus-zijlplein.html 2023-11-03T14:48:00Z Rond 01.13 uur belt een melder de politie en zegt een harde knal te hebben gehoord en een lichtflits met daarna rook te hebben gezien ter hoogte van een winkel aan het Lambertus Zijlplein. Agenten gaan direct naar de winkel en treffen een ravage aan. Een raam van het pand is kapot, het plafond is ontploft en er liggen brokstukken op straat. Op het moment van de explosie zijn er geen medewerkers in de winkel aanwezig. Gelukkig raakt er niemand gewond maar het had zomaar anders kunnen zijn. De Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) en specialisten van de Forensische Opsporing (FO) starten vervolgens het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat kort daarvoor een explosief bij de voordeur is achtergelaten en op afstand tot ontploffing is gebracht.

Uit onderzoek blijkt dat een persoon, geheel in het zwart gekleed, vanuit de richting Sam van Houtenstraat naar het pand loopt en iets plaatst wat later een explosief blijkt te zijn.

Getuigenoproep 
De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze zware explosie. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden.

Explosies
Politie-eenheid Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.

BVH Nr: 2023249806

]]>
52.37791857 4.80181907
Amsterdam - Waardevol instrument gestolen uit Internationale trein https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/3/05-waardevol-instrument-gestolen-uit-trein.html Wie weet waar deze viool is? Op zondagmiddag 29 oktober rond 16.30 uur is een viool gestolen in een internationale trein op Amsterdam Centraal. De trein stond op het punt te vertrekken naar Duitsland. De politie zoekt getuigen van de diefstal. Fri, 03 Nov 2023 14:47:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/3/05-waardevol-instrument-gestolen-uit-trein.html 2023-11-03T14:47:00Z Het gaat niet zomaar om een viool, maar om een bijzonder exemplaar met een waarde van ruim 30.000 euro. De eigenaresse wil graag haar viool terug en de politie houdt met alle plezier de dader van de diefstal aan.

Weet u meer?

Onze recherche hoort dan ook graag of er mensen zijn die meer informatie hebben: mogelijk is de viool te koop aangeboden of bespeelt iemand ineens dit unieke instrument. De viool zit in een rechthoekige donkerkleurige koffer. Deel uw informatie via het tipformulier of via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.

Vermeld het zaaksnummer: 2023246118

]]>
52.37816541 4.89985889
Amsterdam - Agent lost waarschuwingsschot op de Dalsteindreef https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/3/05-agent-lost-waarschuwingsschot-dalsteindreef.html Woensdagmiddag 1 november zijn twee minderjarige verdachten uit Amsterdam aangehouden. Ze blijken in het bezit van illegaal vuurwerk en een nepvuurwapen dat nauwelijks van echt te onderscheiden was. Bij één van de aanhoudingen is een waarschuwingsschot gelost. Hierbij raakt niemand gewond. Fri, 03 Nov 2023 08:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/3/05-agent-lost-waarschuwingsschot-dalsteindreef.html 2023-11-03T08:24:00Z Kort voor de aanhouding ziet een oplettende getuige vanuit de metro op metrohalte Venserpolder een groep minderjarige personen op het perron. Melder ziet bij één van de verdachten een voorwerp gelijkend op een vuurwapen en besluit daarop 112 te bellen.

Als agenten ter plaatse komen, rent een deel van de groep weg en klinkt er een knal vanaf de plek waar de groep eerst stond. Omdat de knal volgens de gealareerde agenten lijkt op het geluid van een schot en de verdachten niet luisteren naar de waarschuwingen die de agenten geven, voelt één van de agenten zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. Kort daarop weten de agenten twee verdachten aan te houden. In de omgeving wordt een nepvuurwapen aangetroffen. Bij één van de verdachten wordt illegaal vuurwerk aangetroffen. Het nepvuurwapen en het vuurwerk zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. De verdachten zijn na verhoor heengezonden en zullen binnenkort voor de rechter moeten verschijnen. 

]]>
(Nep)vuurwapen

Vanaf een afstand is het zeer moeilijk in te schatten of het om een echt of nep wapen gaat. Daarom nemen agenten omwille van de veiligheid van henzelf, maar ook van omstanders, geen enkel risico en treden altijd op. In dit geval bleef het bij een waarschuwingsschot, maar bij verzet of anderszins onvoorspelbaar gedrag van de verdachten had zich een heel ander scenario kunnen ontvouwen.

]]>
52.32555322 4.94460469