Alle berichten | Texel | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/noord-holland/texel.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Texel nl Sun, 17 Oct 2021 21:51:11 GMT 2021-10-17T21:51:11Z nl Noorderhaaks Texel - Onbekende overleden man krijgt na 25 jaar een naam https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/18/04-onbekende-overleden-man-op-razende-bol-krijgt-na-25-jaar-een-naam.html Op zondag 16 juli 1995 werd op de onbewoonde zandplaat de Razende Bol /Noorderhaaks, tussen Den Helder en Texel, het levenloze lichaam aangetroffen van een zeezeiler. De man kon toen niet geïdentificeerd worden, en werd uiteindelijk anoniem begraven op een begraafplaats in Den Helder. Wed, 18 Nov 2020 06:34:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/18/04-onbekende-overleden-man-op-razende-bol-krijgt-na-25-jaar-een-naam.html 2020-11-18T06:34:00Z (foto Albert Vermeulen)

Onderzoek
Het onderzoek naar de identiteit van de man heeft de politie nooit losgelaten. Zijn naam kon niet direct worden ontdekt, er waren geen bijpassende vermissingen. Er is gerechercheerd op de boot van de man, de boot die ook daar aangespoeld is. Ook is navraag gedaan naar de herkomst van het schip, het aangepaste zeil, de kleding van de man en het horloge wat de man droeg. Vervolgens is aandacht geschonken aan de herkomst van de brandblussers, kachel en zelfs de koperen nagels van het schip waarmee de houten kiel beslagen is. Dit heeft onvoldoende aanknopingspunten opgeleverd.

Het bureau vermiste personen Noordzee van het team maritieme politie van de landelijke eenheid heeft samen met het coldcaseteam en bureau vermiste personen van de politie Noord-Holland aanhoudend aandacht gehad voor dit onderzoek. Over de jaren heen zijn meer dan 100 tips uitgewerkt die telkens niet tot een naam van de overleden man zouden leiden.

Zweedse media
In de zomer van 2020 heeft de afdeling communicatie van de politie Noord-Holland een persbericht verspreid richting de Zweedse media. Het horloge wat de man droeg was namelijk speciaal bestemd voor de Zweedse markt en ook een label in zijn broek was van Zweedse herkomst. Het persbericht is gedeeld met ruim 50 kranten, en ook de Zweedse variant van Opsporing Verzocht, Efterlyst, is opnieuw benaderd om aandacht te schenken aan de anonieme zeezeiler. Het krantenbericht leverde een reactie op van een vrouw, die in het verhaal van de overleden man meende haar oom te herkennen. Zij mailde het onderzoeksteam  waarna contact is gelegd met de inmiddels volwassen kinderen van degene van wie zij dacht dat het was. Na een DNA vergelijking kon worden vastgesteld dat de overleden man Hans betrof uit het Zweedse Sundsvall. Hij was in 1995 59 jaar oud.

 (foto familie)

Voor de familie een spannende tijd, zo ook voor politieman John Welzenbagh die al 6 jaar met het onderzoek bezig was: “Ik was er zo vol van dat ik eindelijk dichtbij de oplossing was. Ik kon er gewoon niet van slapen.”

Nabestaanden
De twee dochters van de man reageerden blij, dankbaar en geëmotioneerd na het definitieve bericht dat hun vader was geïdentificeerd. “Al die jaren hebben zij in onzekerheid geleefd met de vraag wat met hun vader was gebeurd, waarom hij niet meer reageerde op contactverzoeken. Door omstandigheden hebben zij geen aangifte van vermissing gedaan van hun vader in Zweden,” aldus Welzenbagh. De dochters overwegen vanwege de corona maatregelen in het voorjaar naar Nederland te komen en hun vader thuis te brengen.

 Begraafplaats Hans

DNA - databank
De coldcaseteams van de politie blijven aandacht vragen voor vermissingen. Familieleden van iemand die (op zee) vermist is geraakt kunnen kosteloos DNA afstaan bij de politie (door middel van wangslijm). Hiervan wordt een DNA profiel ontwikkeld wat wordt vergeleken met en opgenomen in de DNA databank vermiste personen en aangetroffen overleden personen die we niet aan een naam kunnen koppelen.

“Wij hopen dat hier een match uit ontstaat. Ook als het niet direct een match oplevert kan dit in de toekomst alsnog het geval zijn. Er worden in heel Nederland nog altijd onbekende overledenen opgegraven, voor het veiligstellen van DNA. Dit doen wij met onbekenden tot honderd jaar geleden, omdat er nog altijd eerstegraads familieleden kunnen zijn die zich nog steeds afvragen wat het lot van hun geliefde is, of waar deze begraven is. Op deze manier hopen wij familieleden duidelijkheid te geven en kunnen wij een onbekende dode een naam geven. Dat is waar wij het voor doen”, aldus Bianca Lootsma, specialist vermiste personen van de politie Noord-Holland.

“Wij nodigen familieleden van vermisten dan ook van harte uit om contact met ons op te nemen via coldcase@politie.nl voor de afname van wangslijm voor het vervaardigen van een DNA profiel, mits er nog geen DNA van familie is veiliggesteld.”

Actuele vermissingen wereldwijd
Het Bureau Vermiste Personen Noordzee van het Team Maritieme Politie doet onderzoek naar de identiteit van aangetroffen lichamen in de Noordzee. Maar wat niet bij iedereen bekend is dat zij ook onderzoek doen naar Nederlandse vermissingen op zee wereldwijd. Hierbij kan gedacht worden aan een bemanningslid van een vrachtvaarder die vermist wordt op de Atlantische Oceaan, maar het kan ook gaan om een vermiste zeiler in het Caribische gebied.

NB: de nabestaanden wensen geen contact met de media. Daarom volstaan we slechts met de voornaam Hans.
NB 2 de foto van het schip is NIET rechtenvrij maar mag gebruikt worden MITS de naam van de fotograaf, Albert Vermeulen, erbij wordt geplaatst

]]>
53.0547626 4.7977149
Hoorn Den Burg Haarlem - Politie heeft handen vol aan mensen onder invloed van drugs https://www.politie.nl/nieuws/2020/augustus/8/04-politie-heeft-handen-vol-aan-mensen-onder-invloed-van-drugs.html De politie in Noord-Holland heeft de afgelopen avond/nacht de handen vol gehad aan mensen onder invloed van drugs. In verschillende gevallen moest geweld worden toegepast en zijn politiemensen gewond geraakt. Sat, 08 Aug 2020 05:57:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/augustus/8/04-politie-heeft-handen-vol-aan-mensen-onder-invloed-van-drugs.html 2020-08-08T05:57:00Z In Hoorn in de Liornestraat liep vrijdagavond een man heftig zwetend met ontbloot bovenlichaam met een mes in zijn mond. Hij schreeuwde van alles en nog wat, en maakte oergeluiden. Toen hij de politie zag rende hij een zonnestudio in, waar hij wat vernielingen pleegde. Toen de politie bij de zaak kwam rende de man naar buiten op de politie af. Zij hebben hem gepepperd en overmeesterd. De man verklaarde wiet en lachgas te hebben gebruikt en wilde de politie vermoorden. De man is aangehouden en beoordeeld door een arts. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de vernielingen binnen de zonnestudio.

Op Texel in Den Burg had een stelletje vakantievierders op een camping aan het Schilderend  LSD gebruikt. Toen een van hen zich afvroeg waarom ze geen onderbroek aanhad schreeuwde ze om hulp. Nadat de politie kwam kijken of ze hulp konden verlenen vloog de –ook naakte- man zonder enige aanleiding de politie aan. Ook hij is gepepperd. Tijdens de worsteling is een politieagente gewond geraakt. De man, een 23-jarige man uit Almere, is aangehouden voor wederspannigheid. De vrouw is ook overgebracht naar het politiebureau op Texel voor het verstoren van de openbare orde.

In Haarlem op de Koninginneweg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 38-jarige man aangehouden op verdenking van een camera van een bouwterrein. Hij bleek onder invloed van cocaïne en verkeerde waarschijnlijk in een zogenaamd opwindingsdelier. Na de diefstal is hij een café ingelopen waar hij stond te schreeuwen en zich in de toiletruimte begaf waar hij zich stond te wassen. Hij rende de zaak weer uit waar de politie hem aanhield. De man verzette zich hevig en kon niet onder controle worden gebracht, waarop uiteindelijk een diensthond het been van de verdachte heeft gebeten. De man is nazorg verleend en overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling van het delier. Nadien is hij ingesloten in het politiebureau voor verhoor en mogelijke verdere stappen. Ook tijdens deze worsteling is een politieagente gewond geraakt.

 

2020166289 / 2020166728 / 2020166498

]]>
52.6423654 5.0602124
De Waal - Dodelijk verkeersongeval https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/9/04-dodelijk-verkeersongeval.html Op woensdagavond vond er een dodelijk verkeersongeval plaats op de Laagwaalderweg in De Waal waarbij een 22-jarige man uit De Waal ter plaatse overleed. Thu, 09 Apr 2020 09:55:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/9/04-dodelijk-verkeersongeval.html 2020-04-09T09:55:00Z Omstreeks 21.40 uur kreeg de politie melding van een auto te water op de Laagwaalderweg ter hoogte van de Kadijksweg. Ter plaatse bleek een personenauto niet in de sloot te liggen, maar in een stuk land aan de overzijde van de sloot. De bestuurder van de auto, het slachtoffer, was door passanten in de sloot aangetroffen. Ondanks reanimatie overleed het slachtoffer ter plaatse.
Vermoedelijk is het  slachtoffer met zijn auto vanuit de richting De Waal in de richting van Oudeschild gereden. Hierbij is hij ter hoogte van de Kadijksweg van de weg geraakt. Het slachtoffer is daarbij uit de auto geslingerd en in de sloot terecht gekomen. De auto is aan de ander kant van de sloot terecht gekomen.
De politie stelt een nader onderzoek in naar het ongeval.
2020068676

]]>
53.0729311 4.820172699999999
Texel - Tweetal aangehouden na beroving https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/22/04-tweetal-aangehouden-na-beroving.html De politie heeft maandagavond twee mannen aangehouden vanwege een diefstal uit een woning in De Cocksdorp. Rond 19.40 uur werd de bewoner bedreigd door twee personen. Tue, 22 Oct 2019 06:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/22/04-tweetal-aangehouden-na-beroving.html 2019-10-22T06:39:00Z Dit tweetal ging er vandoor met een aantal persoonlijke eigendommen van het slachtoffer. Direct werd er een zoekactie gestart en werd Burgernet ingezet. Uiteindelijk wist de politie twee verdachten aan te houden op de boot Texel – Den Helder. Het gaat om twee mannen van 22 en 25 jaar uit Den Helder. Politie onderzoekt de rol van de twee verdachten. Het tweetal is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

2019203889
 

]]>
53.1550263 4.869655899999998
Oosterend - Politie zoekt getuigen woningbrand https://www.politie.nl/nieuws/2019/augustus/30/04-politie-zoekt-getuigen-woningbrand.html De politie is op zoek naar getuigen van een beginnende woningbrand aan een vakantiewoning aan de Oost in Oosterend. De politie op Texel is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Fri, 30 Aug 2019 08:57:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/augustus/30/04-politie-zoekt-getuigen-woningbrand.html 2019-08-30T08:57:00Z Op donderdagavond omstreeks 22.40 uur kregen de hulpdiensten melding dat de houten betimmering bij de voordeur van de vakantiewoning in brand zou staan. Buurtbewoners hadden het vuur al grotendeels met water weten te blussen. De brandweer kwam ter plaatse om de klus af te maken.

Bij de brandhaard werd geen technische brandsoorzaak aangetroffen. De politie houdt daarom ernstig rekening met brandstichting.

Op het moment van de brand was er niemand in het pand aanwezig.

2019168069

]]>
53.08536230000001 4.876874300000054
Texel - Politie zoekt getuigen brandstichting https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/31/04-politie-zoekt-getuigen-brandstichting.html De politie is op zoek naar getuigen van brandstichting op verschillende plaatsen op Texel. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel.nr. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Wed, 31 Jul 2019 09:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/31/04-politie-zoekt-getuigen-brandstichting.html 2019-07-31T09:22:00Z Tussen dinsdagavond 23.30 uur en woensdagmorgen 01.45 uur kreeg de politie meldingen dat op drie percelen stroklampen in brand zouden staan. Er werd brandend stro aangetroffen op de Oorsprongweg en de Slufterweg in de Cocksdorp en op het Lagewegje in Den Hoorn. Het ging steeds om enkele strobalen die door de brandweer geblust konden worden.

2019147209-210-213

]]>
53.0547626 4.79771489999996
De Cocksdorp - Politie zoekt getuigen van straatroof op Texel https://www.politie.nl/nieuws/2018/juli/7/04-politie-zoekt-getuigen-van-straatroof-op-texel.html Een 51-jarige man uit Duitsland is vrijdagochtend het slachtoffer geworden van een straatroof. Rond 08.15 werd de man op de Stengweg door twee mannen beroofd. Sat, 07 Jul 2018 07:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juli/7/04-politie-zoekt-getuigen-van-straatroof-op-texel.html 2018-07-07T07:02:00Z Het slachtoffer liep op het fietspad tussen de Stengweg en de Krimweg toen hij ineens werd belaagd door twee mannen. Het duo bedreigde de man en wilde geld van hem hebben. Het slachtoffer had echter geen portemonnee mee en toen besloot het tweetal hem van zijn rugzak met persoonlijke bezittingen te beroven. Daarna gingen de straatrovers er op een zilverkleurige fiets in onbekende richting vandoor.

 

]]>
Signalementen

De man kon zijn belagers als volgt omschrijven;

Man 1;
-Blank
-Tussen de 25 en 30 jaar
-Krachtig postuur
- Donkere sweater met capuchon
-Lichte spijkerbroek
-Petje

Man 2;
-Blank
-Tussen de 25 en 30 jaar
-Slank postuur
-Donkere spijkerbroek
-Groene jas

De politie doet onderzoek naar deze straatroof en is op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

2018127678

]]>
53.1550263 4.869655899999998
Den Burg - Slingerend van de boot af https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/6/slingerend-van-de-boot-af.html Op dinsdag 5 juni omstreeks 07:00 uur kreeg de politie een melding dat een 69-jarige inwoner uit den Burg te dronken was om van de boot naar Texel af te rijden. Wed, 06 Jun 2018 10:38:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/6/slingerend-van-de-boot-af.html 2018-06-06T10:38:00Z Na controle op het bureau blies de dronken bestuurder maar liefst 1085 UG/L vijf keer het toegestane maximum. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Echter een paar uur later werd er opgemerkt dat de auto van de dronken bestuurder verdwenen was bij het politiebureau. Tot de verbazing van de politie was de man op zijn gemakje weer naar huis gereden op dat moment zonder geldig rijbewijs. Tegen hem is een proces verbaal opgemaakt.

 

2018104759, 2018104968

]]>
53.0547626 4.79771489999996
Den Burg - Aanrijding met politieauto https://www.politie.nl/nieuws/2018/mei/18/04-aanrijding-met-politieauto.html Op de kruising Hollewal met de Beatrixlaan heeft donderdagavond rond 18.00 uur een aanrijding plaatsgevonden tussen een politieauto en een personenauto. Fri, 18 May 2018 08:50:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/mei/18/04-aanrijding-met-politieauto.html 2018-05-18T08:50:00Z De politie had een stopteken gegeven aan een motorrijder na ernstige verkeersovertredingen. Deze motorrijder negeerde het stopteken en ging ervandoor. De politieauto ging hier achteraan met zwaailicht en sirene.

Nabij de kruising van de Hollewal met de Beatrixlaan kwam een personenauto aanrijden. De bestuurder van de politieauto kon een aanrijding niet meer voorkomen.

Na de aanrijding kwam een ambulance ter plaatse en de betrokkenen werden ter plaatse nagekeken en hoefden niet naar het ziekenhuis.

 

2018091407

]]>
53.05315848199497 4.792911580950886
De Koog - Onderzoek naar verkeersongeval op Texel https://www.politie.nl/nieuws/2018/januari/28/04-onderzoek-naar-verkeersongeval-op-texel.html Afgelopen nacht heeft in De Koog een verkeersongeval plaatsgevonden tussen een personenauto en voetgangers, waarbij drie voetgangers gewond zijn geraakt. Sun, 28 Jan 2018 09:41:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/januari/28/04-onderzoek-naar-verkeersongeval-op-texel.html 2018-01-28T09:41:00Z De politie kreeg rond 04:40 uur de melding van een ernstig verkeersongeval op de Ruijslaan en trof hier drie gewonden aan. De politie startte direct de hulpverlening en spraken diverse getuigen. De bestuurder van de personenauto, een 27-jarige Amsterdammer, is aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol.

De drie gewonden, twee vrouwen en een man en allen afkomstig uit Texel, zijn door ambulancepersoneel behandeld en overgebracht naar het ziekenhuis.

De verkeersongevalsanalisten van de politie hebben een onderzoek ingesteld naar de exacte toedracht van de aanrijding.

 

]]>
53.0962203 4.761840600000028