Alle berichten | Staphorst | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/overijssel/staphorst.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Staphorst nl Sat, 02 Dec 2023 09:12:24 GMT 2023-12-02T09:12:24Z nl Staphorst - Politie trekt lessen uit kritiek op optreden bij intocht Staphorst https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/2/02-politie-trekt-lessen-uit-kritiek-op-optreden-bij-intocht-staphorst.html De inspectie Justitie en Veiligheid heeft een kritisch rapport gepubliceerd over het politieoptreden bij de Sinterklaasintocht in Staphorst op 19 november 2022. De politie Oost-Nederland herkent de conclusies uit het rapport en betreurt dat demonstranten en waarnemers niet de bescherming kregen waar zij recht op hadden. “Onze focus had meer moeten liggen op het aanpakken en stoppen van de relschoppers”, zegt Sezgin Sezer, sectorhoofd van het district IJsselland waar Staphorst onder valt. ‘We nemen de aanbeveling om meer aandacht te geven aan de bescherming van demonstranten in een risicovolle situatie, daarom ook ter harte.’ Thu, 02 Nov 2023 10:43:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/2/02-politie-trekt-lessen-uit-kritiek-op-optreden-bij-intocht-staphorst.html 2023-11-02T10:43:00Z Al snel na de intocht trok de politie zelf al de conclusie dat er fouten zijn gemaakt. De inspectie concludeert nu dat de voorbereiding onvoldoende was en dat de politie op de dag zelf niet wendbaar was. “De politie heeft de taak om de grondrechten van burgers te beschermen. In dit geval waren er twee partijen die onze bescherming nodig hadden; de bezoekers van de intocht (een evenement waar een vergunning voor was verleend) en de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (die hun demonstratie hadden aangemeld) met daarbij de waarnemers van Amnesty.  Er was echter ook nog een derde partij die er alles aan deed om de grondrechten van de demonstranten te ontnemen. Het feit dat het deze laatste groep is gelukt de grondrechten aan de demonstranten op grove wijze te schenden, nemen wij onszelf kwalijk.  Wij hadden meer moeten doen om te voorkomen dat de relschoppers hun doel bereikten ”, aldus Sezer.

Excuses aangeboden

Na de gebeurtenissen is de politie in gesprek gegaan met Kick Out Zwarte Piet en Amnesty en zijn er excuses aangeboden. Naar aanleiding van dit rapport worden de gesprekken voortgezet en de leerpunten besproken. “We vinden het belangrijk dat deze lessen ook breder binnen de politie worden gedeeld. Het afgelopen jaar heeft de politie Oost-Nederland daarin al de eerste stappen ingezet. Zo hebben de commandanten van de Staven Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) een verdiepende training gekregen over demonstraties. Een grotere groep leidinggevenden heeft een webinar gevolgd over de Wet Openbare Manifestatie. Verder wordt er nu bij de start van een SGBO beter bekeken welke risico’s er zijn en welke kennis en kunde daarbij nodig zijn. Dat is ook in lijn met de aanbevelingen van de Inspectie. 

Het aantal demonstraties neemt toe in Nederland en de demonstraties die plaatsvinden vragen steeds meer van de politie. Maatschappelijke vraagstukken waar verschillende groepen in de samenleving verschillend naar kijken raken steeds vaker de openbare orde, zeker wanneer groepen in de samenleving tegenover elkaar komen te staan.  Het demonstratierecht is een belangrijk grondrecht. Daarom neemt de politie de aanbevelingen en de verkregen inzichten mee, om samen met de lokale driehoek (gemeente, openbaar ministerie en politie) te werken aan een goed verloop van demonstraties. 

]]>
52.65275756 6.20016228
Staphorst - Ongeregeldheden Staphorst in Onder de Loep https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/23/02-ongeregeldheden-staphorst-in-onder-de-loep.html Donderdag 24 november besteedt de politie in het programma Onder de Loep aandacht aan de ongeregeldheden in Staphorst van afgelopen zaterdag. Zo worden er onder andere beelden van de ongeregeldheden getoond. Wed, 23 Nov 2022 13:57:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/23/02-ongeregeldheden-staphorst-in-onder-de-loep.html 2022-11-23T13:57:00Z Op zaterdag 19 november ontstond er in aanloop naar de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet ongeregeldheden waarbij enkele demonstranten en waarnemers ernstig werden belaagd. De politie en het OM vinden het belangrijk dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden en strafbare feiten zich moeten verantwoorden voor hun gedrag. Daarom wordt er in het programma Onder de Loep aandacht besteedt aan deze ongeregeldheden. Zo worden er onder andere beelden getoond waarin we mensen oproepen om zichzelf te melden.

Onder de loep wordt donderdag 24 november om 17.30 uur uitgezonden op TV Oost en wordt daarna ieder uur herhaald.

(2022523820 AC)

]]>
52.65275757 6.20016236
Staphorst - Terugblik op ongeregeldheden rondom Staphorst https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/21/02---terugblik-op-ongeregeldheden-rondom-staphorst.html De ongeregeldheden van afgelopen zaterdag rondom Staphorst leiden begrijpelijk tot veel vragen en reacties. Het recht op demonstreren is immers een grondrecht. Het feit dat door de ongeregeldheden de situatie dusdanig onveilig was dat de demonstratie moest worden afgelast, is ernstig. Zaterdag is er daarom direct door het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de ongeregeldheden en de strafbare feiten. Mon, 21 Nov 2022 13:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/21/02---terugblik-op-ongeregeldheden-rondom-staphorst.html 2022-11-21T13:54:00Z Tijdens de voorbereiding had de politie twee prioriteiten: het mogelijk maken van de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet en het ongestoord laten verlopen van de intocht van Sinterklaas. Daarom was er veel politie, herkenbaar en onherkenbaar, aanwezig in en rond Staphorst om het evenement zonder problemen te laten verlopen.

Los van de colonne

Een belangrijk onderdeel van het ongestoord laten verlopen van de demonstratie en intocht was het begidsen van de demonstranten vanaf Zwolle, om zo eventuele blokkades te voorkomen of omzeilen. Helaas raakten een aantal demonstranten en waarnemers los van de colonne en stuitten onderaan de afrit van de A28 op de relschoppers.

Strafrechtelijk onderzoek

Bij de ongeregeldheden onderaan de afrit van de A28 is veel geweld gebruikt door relschoppers. Er zijn diverse strafbare feiten gepleegd, zoals het vernielen van andermans eigendommen, diefstal van goederen en er is onder andere aangifte gedaan van bedreiging. Ook het verhinderen van een toegestane demonstratie is een strafbaar feit. Daarom is direct een strafrechtelijk onderzoek gestart om de identiteit van personen te achterhalen die strafbare feiten hebben gepleegd. We vinden het als politie en OM belangrijk dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden en strafbare feiten zich moeten verantwoorden voor hun gedrag. Want vast staat dat dit niet zonder gevolgen mag blijven. Er zijn door de politie nog geen aanhoudingen verricht, maar het onderzoek is in volle gang. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van beschikbaar beeldmateriaal. Maar we roepen ook nogmaals getuigen op om informatie en beeldmateriaal met ons te delen.

Veiligheid in het geding

Doordat bij de afrit van de A28 veel politie-inzet nodig was, kon de veiligheid van de demonstranten en de bezoekers op het Marktplein niet meer kon worden gegarandeerd. Alle politie-inzet, waaronder een peloton ME was op dat moment nodig op andere locaties rondom Staphorst. Dit leidde uiteindelijk tot het besluit van de burgemeester van Staphorst de demonstratie te verbieden.

Kritische reflectie

Het feit dat het ondanks de voorbereidingen niet gelukt is ernstige bedreigingen en ongeregeldheden te voorkomen, betreurt de politie enorm. De politie vindt het belangrijk kritisch te kijken naar haar eigen handelen rondom deze ongeregeldheden. Daarom wordt op dit moment bekeken hoe de politie zich heeft voorbereid en hoe we op de dag zelf hebben gehandeld. Het zorgvuldig uitzoeken hiervan kost tijd. Dit betekent dat we nog niet meteen op alle vragen antwoord kunnen geven maar we zullen zeker op een later moment meer informatie geven.

]]>
52.65275757 6.20016236
Staphorst - Ongeregeldheden rondom demonstratie KOZP Staphorst https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/19/02-ongeregeldheden-rondom-demonstratie-kozp-staphorst.html In aanloop naar de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Staphorst zijn ongeregeldheden ontstaan, waarbij de politie moest ingrijpen. Op de toegangswegen richting Staphorst ontstonden blokkades en ongeregeldheden door relschoppers. Zij wilden de demonstranten belemmeren in hun tocht naar Staphorst. De inzet van de politie was noodzakelijk om de rust te laten terugkeren. Daarbij is ook de ME ingezet. De geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet is voortijdig door de burgemeester na overleg met de driehoek verboden. Bij de ongeregeldheden zijn geen gewonden gevallen. Sat, 19 Nov 2022 15:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/19/02-ongeregeldheden-rondom-demonstratie-kozp-staphorst.html 2022-11-19T15:54:00Z Er zijn diverse strafbare feiten gepleegd. Op dit moment zijn geen aanhoudingen verricht. De politie is een onderzoek gestart naar het belemmeren van een toegestane demonstratie en of personen gelinkt kunnen worden aan het plegen van deze of andere strafbare feiten. Er zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto. De politie beschikt over diverse camerabeelden van de incidenten. Ook roept de politie mensen op die slachtoffer zijn geworden en nog geen contact hebben gezocht, dit alsnog te doen.

De politie heeft vooraf afspraken gemaakt met de demonstranten van KOZP over het begidsen van de demonstranten vanuit Zwolle richting Staphorst. Deze groep was nog onderweg naar Staphorst toen de blokkades werden opgeworpen en de eerste incidenten plaatsvonden. Daardoor was politie-inzet op verschillende locaties noodzakelijk en kon de veiligheid van zowel bezoekers als demonstranten niet meer gewaarborgd worden op het Marktplein in Staphorst. De groep demonstranten is daarop omgekeerd.

De politie betreurt dat de demonstratie verboden moest worden. Het recht om te demonsteren is een groot goed in Nederland.

Getuigenoproep

Heeft u informatie over de ongeregeldheden of over personen die hierbij betrokken waren, deel deze informatie met de politie. Dat kan via 0900-8844. Daarnaast de vraag aan iedereen die camerabeelden heeft van blokkades of ongeregeldheden rondom Staphorst, deze ook te delen met de politie.

^ep ^jh

]]>
52.65275757 6.20016236
Rouveen - Gezocht - Inbreker slaat slag bij computerzaak https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/juni/02-rouveen---inbreker-slaat-slag-bij-computerzaak.html In de nacht van zondag 28 op maandag 29 maart is ingebroken in een computerwinkel aan de Oude Rijksweg. verdachte Wed, 11 May 2022 06:04:35 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/juni/02-rouveen---inbreker-slaat-slag-bij-computerzaak.html 2022-05-11T06:04:35Z De dader kwam de winkel binnen door een gat in het raam te maken. Hij ging er met laptops en tablets vandoor.

]]>
Wie is deze man?

]]>
]]>
52.61285966 6.16012483
Staphorst - Politie zoekt getuigen en camera beelden van ‘gereedschapsdief’ https://www.politie.nl/nieuws/2022/maart/13/02-staphorst-politie-zoekt-getuigen-en-camera-beelden-van-gereedschapsdief.html Een 35-jarige man uit Raalte is afgelopen nacht op heterdaad aangehouden dankzij tips van alerte getuigen! Sun, 13 Mar 2022 19:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/maart/13/02-staphorst-politie-zoekt-getuigen-en-camera-beelden-van-gereedschapsdief.html 2022-03-13T19:27:00Z Na een paar meldingen over een verdachte man in de wijk heeft de politie een 35-jarige man uit Raalte kunnen aanhouden. In een ‘kliko’ verplaatste hij het gereedschap dat hij uit diverse bedrijfsbusjes had gestolen.  In de vroege ochtend van zondag 13 maart heeft de man zijn slag geslagen tussen 1.00 uur en 5.00 uur. Inmiddels stromen de meldingen en aangiften van diefstal van gereedschap bij het politieteam van Staphorst binnen. 

Bekijk uw (bewakings)beelden! 

Veel gereedschap zal waarschijnlijk weer teruggaan naar de rechtmatige eigenaar.  Helemaal als de politie de zaak kan bewijzen! Daarom het verzoek aan de bewoners met (bewakings)camera’s of deurbelcamera’s uit de gedupeerde wijken om hun beelden eens nakijken en eventuele bijzonderheden hierop door/afgeven aan de politie. Uploaden kan via het meldformulier. 

Het gaat vooral om busjes die geparkeerd stonden in de omgeving van:  Grutto, Costerland, Boekweitveld,  Patrijs, Mokkenland, Russchersland, Schoonstersland.


2022110311 ^cw 

]]>
52.65275757 6.20016235
Driebergen - Politie houdt twee mannen aan die samen nog 1564 dagen moeten ‘zitten’ https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/25/11-politie-houdt-twee-mannen-aan-die-samen-nog-1564-dagen-moeten-zitten.html De politie heeft maandag 24 januari op de A28 bij Staphorst en op de N207 bij Leimuiderbrug iemand aangehouden die nog een vrijheidsstraf moet uitzitten. Op de A28 ging het om een 24-jarige man uit Ede. Hij had nog 710 dagen hechtenis open staan. Op de N207 ging het om een 33-jarige man uit Leimuiden. Hij mag nog 854 dagen in de gevangenis doorbrengen. Tue, 25 Jan 2022 16:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/25/11-politie-houdt-twee-mannen-aan-die-samen-nog-1564-dagen-moeten-zitten.html 2022-01-25T16:03:00Z Agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid controleerden op de A28 bij Staphorst een personenauto. De 24-jarige bestuurder bleek nog een vonnis open te hebben staan. Hij is in 2019 veroordeeld tot 912 dagen hechtenis voor het voorbereiden van een plofkraak. Na aftrek van de tijd die hij in voorlopige hechtenis doorbracht, moet hij nu nog 710 dagen in de gevangenis doorbrengen.

Drugsdelict

Op N207 ter hoogte van Leimuiderbrug controleerde een ander surveillanceduo van de Dienst Infrastructuur een bestelbus. De 33-jarige bestuurder van deze bus had nog een gevangenisstraf van 854 dagen open staan. Deze man was in december 2021 veroordeeld voor een vrijheidsstraf van 1095 dagen voor een drugsdelict. Na aftrek van voorarrest bleven daar nog 854 dagen over.

Penitentiaire inrichting

Beide aangehouden personen zijn overgebracht naar een politielocatie waar de Dienst Vervoer & Ondersteuning van het ministerie van Justitie en Veiligheid en ophaalt en overbrengt naar een penitentiaire inrichting.

]]>
52.65405933 6.19974805
Gezocht - Woninginbraak - Prinses Beatrixstraat - Staphorst https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/november/02-woninginbraak-staphorst.html Een echtpaar van een huis aan de Prinses Beatrixstraat in Staphorst kregen op 13 oktober tussen 11:00 uur en 12:00 uur ongewenst bezoek. Een inbreker of inbrekers wisten binnen te dringen en doorzochten de woning grondig. Ze ging(en) er onder andere vandoor met sieraden en geld. We vragen u om even goed naar deze foto’s van de sieraden te kijken: mogelijk is dit ergens te koop aangeboden. voortvluchtige Tue, 30 Nov 2021 10:31:26 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/november/02-woninginbraak-staphorst.html 2021-11-30T10:31:26Z - Wie heeft dergelijke korstbare sieraden te koop aangeboden gekregen of weet waar ze nu zijn?
- Wie heeft er meer informatie over deze inbraak?

]]>
]]>
52.65275757 6.20016235