Alle berichten | Steenwijkerland | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/overijssel/steenwijkerland.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Steenwijkerland nl Sun, 03 Jul 2022 23:04:11 GMT 2022-07-03T23:04:11Z nl Steenwijk - Gezocht - Vernielingen in het centrum van Steenwijk https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/april/02-vernielingen-in-het-centrum-van-steenwijk.html In het centrum van Steenwijk zijn in de nacht van 18 op 19 december meerdere gebouwen beklad met graffiti. Een onbekende vandaal spoot onder andere de tekst 'No more lockdown'. Ook werden er meerdere bedrijfsauto’s van de gemeente Steenwijkerland beklad. verdachte Thu, 28 Apr 2022 14:55:42 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/april/02-vernielingen-in-het-centrum-van-steenwijk.html 2022-04-28T14:55:42Z

 

]]>
Wie weet wie deze man is?
Wie weet er meer over deze vernielingen?

]]>
]]>
52.78904136 6.12630007
Giethoorn - Reactie uitzending Zembla Giethoorn op donderdag 3 februari 2022 https://www.politie.nl/nieuws/2022/februari/3/02-giethoorn-reactie-uitzending-zembla-giethoorn-op-donderdag-3-februari-2022.html Naar aanleiding van de uitzending van Zembla hebben we uitvoerig binnen de grenzen van de privacywet veel informatie gedeeld met het programma. In de uitzending wordt een situatie in Giethoorn belicht die naar onze mening aanvullende toelichting behoeft. De uitzending is online al te zien, maar wordt vanavond voor het grote publiek via de NPO zichtbaar. Thu, 03 Feb 2022 12:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/februari/3/02-giethoorn-reactie-uitzending-zembla-giethoorn-op-donderdag-3-februari-2022.html 2022-02-03T12:22:00Z We kregen in de periode van oktober 2020 tot en met december 2020 vanaf het betreffende woonadres meerdere meldingen van overlast en vernielingen door jeugdigen. Het ging onder andere om het op ramen bonken van de woning, onnodig aanbellen, dingen tegen de ramen aangooien en vernielingen aan de spiegel van de auto. Daar kwamen ook nog zeer kwalijke beledigingen van discriminerende aard bij. Een snelle interventie en aanspreken en registreren van eventuele aanwezigen is vaak voldoende om de situatie te doen stoppen. We hebben na deze meldingen in de omgeving van de woning gezocht naar de veroorzakers, maar hebben die helaas niet meer aangetroffen. De gemeenschap is niet erg groot en al snel werd duidelijk wie hier mogelijk bij betrokken waren. Ook werd duidelijk dat het motief lag in een oude, onderlinge ruzie tussen de jongeren van jaren geleden.

De incidenten zijn allemaal onderzocht met als doel de dader te vinden. Ons onderzoek leverde geen concreet bewijs op, wel vermoedens. Met die vermoedens en een doel voor ogen - de vernielingen, overlast en kwetsende beledigingen met discriminatoire aspecten stoppen - zijn we het gesprek aangegaan. De gesprekken werden gevoerd door onder andere de wijkagent in het bijzijn van de ouders van deze jongeren (van 12 tot en met 17 jaar). Eén van de jongens bekende tijdens die gesprekken verantwoordelijk te zijn geweest voor de vernieling van de autospiegel. De incidenten stopten toen een periode.

Aangifte doen

De betrokken mevrouw heeft zich na één van de eerste incidenten bij het bureau gemeld. Ze wilde aangifte doen: er waren eikels of kastanjes tegen het raam van de woning gegooid. Daar ontstond een discussie over het wel of niet aangifte doen en het wel of niet ontbreken van een strafbaar feit.

Een strafbaar feit is een vereiste voor het doen van aangifte. Ons beleid is dat we altijd een aangifte opnemen als er discussie ontstaat en wanneer men erop staat. Dat is hier niet gebeurd. De betrokken mevrouw voelde zich weggestuurd en nog belangrijker: niet serieus genomen. Dit veroorzaakte schade in het vertrouwen in de politie. Dit bleek ook in het vervolgcontact de cruciale, ontbrekende factor. De wijkagent heeft door intensieve bemoeienis deze broze relatie deels kunnen herstellen en heeft zich er nog nadrukkelijker mee bemoeid.

Jeugd en strafrecht

Naast dat strafbare feiten feitelijk bewezen moeten worden, zijn er meer methoden en vormen van aanpak van afdoening. Zeker als de feiten zijn gepleegd door jeugdigen. Deze betrokken jeugdigen hadden daarnaast geen ‘verleden’ bij de politie en justitie. Dat maakt dat wij ons moeten houden aan de richtlijnen van het Openbaar Ministerie ten aanzien van afdoening van de strafbare feiten gepleegd door jeugdigen.

We voeren dan een stevig gesprek met de jongere in het bijzijn van ouders of verzorgers als finale waarschuwing. De impact daarvan is vaak groot. Ook willen we jongeren de kans geven om te leren van hun soms onnadenkende gedrag en de gevolgen ervan. Jongeren leggen dat verband vaak niet. Het besef ontbreekt dat je met jouw beledigingen van discriminerende aard mensen diep kunt kwetsen. Je biedt de jongeren gelegenheid om meer kennis te nemen van achtergronden van mensen en geeft ze de kans hun gedrag te herzien en te groeien als mens. Juist die invalshoek was voor ons de aanleiding deze minst ingrijpende wijze van afhandelen in te zetten. Tel daar ook bij op dat - in een kleine gemeenschap - mensen met elkaar verder moeten. Of je het nu wilt of niet.

Aanwijzing discriminatie voor de politie en het OM

Discriminatie, in welke vorm dan ook, is voor ons ontoelaatbaar. Je mag dan op de aanpak van de politie rekenen. Er is een zogenoemde ‘aanwijzing discriminatie’ voor de politie en het OM. Daarin staan stevige richtlijnen hoe te handelen in geval van discriminatie. De overheid en dus ook de politie wil daarmee een duidelijke grens trekken: tot hier en niet verder. Bij de afweging van die aanpak is er voor de jeugd eveneens een aanwijzing voor de politie hoe we omgaan met jeugdigen in de afhandeling en aanpak van strafbare feiten door hen gepleegd. Zo is er ruimte om jeugdigen zonder strafrechtelijke historie door middel van stop-gesprekken of een reprimande een halt toe te roepen. Dat is hier ook gebeurd in samenspraak met het OM. Ook zijn de incidenten en de signalen onderwerp van gesprek geweest bij het zogenoemde Regionaal Discriminatie Overleg (RDO).

De politie als lerende organisatie

Terugkijkend hierop hebben we geleerd dat we nadrukkelijker van onze collega’s moeten vragen om altijd een aangifte op te nemen. Zeker als discriminatoire aspecten een rol spelen. Een aangever of slachtoffer moet het gevoel hebben dat er wordt geluisterd en dat diegene serieus genomen wordt.

Bij de aanpak van problemen en strafbare feiten stellen we bewust de vragen:

  • wat wilt u als aangever of melder bereiken?
  • Wat kunnen wij daarin betekenen en wanneer bent u tevreden?

Vaak blijkt het strafrecht of een aangifte niet het doel van de mensen zelf of zit daar niet de echte oplossing. In aanpak gaat het doel voorop en kiezen we voor de minst ingrijpende aanpak. Er zijn verschillende manieren om dat doel te bereiken en het minst zware middel heeft dan de voorkeur. Alle betrokken partijen moeten daarin een stap willen zetten en elkaar in het spreekwoordelijke midden willen ontmoeten. Dit is een proces en lukt vaak niet in één keer. Mensen verwachten van ons dat we luisteren, advies geven en actie ondernemen.

Politie voor iedereen

Mensen helpen, de kwetsbaren in de samenleving beschermen en de wet handhaven waar nodig; dat is wat politiemensen doen en wat ons drijft. Daarbij is iedereen voor ons gelijk; wij zijn een politie voor iedereen en dat is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Dit is essentieel voor het behouden en het vergroten van het vertrouwen in de politie. En dat moet je niet alleen hardop zeggen, maar je moet het ook laten zien en iedere keer bewijzen. Het betreurt ons dat de bewuste mevrouw de ervaring heeft dat haar vertrouwen is geschaad.

We leren iedere dag en ‘de politie voor iedereen’ is en blijft de komende jaren ons perspectief op belangrijke thema’s: diversiteit, inclusie en divers vakmanschap; met een perspectief gericht op veilige, competente en effectieve teams waarin verschillende politiemensen samen werken voor iedereen die ons nodig heeft.

]]>
52.73519344 6.05890375
Steenwijk - Gezocht - Overval op tankstation, politie zoekt man met opvallende jas https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/januari/02-steenwijk---overval-op-tankstation-politie-zoekt-man-met-opvallende-jas.html Een man overviel op zaterdag 2 januari omstreeks 19:45 uur een tankstation aan de Eesveenseweg. Hij bedreigde de medewerkster met een mes en dwong haar geld af te staan. verdachte Mon, 20 Dec 2021 10:19:40 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/januari/02-steenwijk---overval-op-tankstation-politie-zoekt-man-met-opvallende-jas.html 2021-12-20T10:19:40Z De man ging er met een flink bedrag vandoor. Het gezicht van de man is slecht zichtbaar doordat hij een mondkapje en pet draagt. Hij droeg echter tijdens de overval een opvallend, rood jack. Hebt u informatie dat mogelijk met deze overval te maken heeft? We spreken u graag!

]]>
- wie is deze overvaller? Misschien herkent u de man aan zijn opvallende jas in combinatie met zwarte pet.
- hebt u camerabeelden in de omgeving van het tankstation?
- wie heeft de man gezien na zaterdagavond 19.45 uur?

]]>
]]>
52.8181139 6.1392139
Wanneperveen - Aanhouding na grote brand in Wanneperveen https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/22/02-wanneperveen-aanhouding-na-grote-brand-in-wanneperveen.html De politie heeft een 63-jarige man uit Wanneperveen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een brand in hetzelfde dorp. In de nacht van 14 op 15 juni ging een horecagelegenheid in vlammen op. De politie had al snel het vermoeden dat de brand was aangestoken. Wed, 22 Sep 2021 09:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/22/02-wanneperveen-aanhouding-na-grote-brand-in-wanneperveen.html 2021-09-22T09:15:00Z De verdachte werd dinsdag aangehouden in Meppel en zit vast voor verder onderzoek.

Grote impact

Gelukkig raakte er bij het incident in juni niemand gewond. Echter had de brand wel grote impact. Zeven personen moesten uit het bewuste pand aan de Veneweg worden gehaald en de schade die ontstond was groot.

Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken, kunnen dat alsnog doen. Melden kan via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000.

^SV 2021271945

]]>
52.69812835 6.10421124
Wanneperveen - Gezocht - Wie stichtte brand in hotel Giethoorn2Stay? https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/augustus/02-wanneperveen---wie-stichtte-brand-in-hotel-giethoorn2stay.html In de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 juni is Hotel Giethoorn2Stay in vlammen opgegaan. Hoewel het horecabedrijf vanwege corona tijdelijk niet in gebruik was als hotel, was een aantal kamers verhuurd voor langdurig verblijf. Deze bewoners konden zich ternauwernood in veiligheid brengen, maar het had het heel anders kunnen aflopen. Vanwege het rieten dak greep het vuur snel om zich heen. Degene die deze brand op het geweten heeft, heeft dus een enorm risico genomen. verdachte Wed, 25 Aug 2021 11:44:12 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/augustus/02-wanneperveen---wie-stichtte-brand-in-hotel-giethoorn2stay.html 2021-08-25T11:44:12Z Brandbom
Uit onderzoek is gebleken dat die avond, rond 23:50 uur een brandbom, met motorbenzine als brandversnellend middel, op het rieten dak van het gebouw is gegooid. De politie is dringend op zoek naar mensen die informatie hebben over wie dit gedaan zou kunnen hebben. Ook komt het team graag in contact met getuigen die iets hebben gezien of gehoord in de omgeving van Giethoorn2Stay aan de N334.

Witte auto
Kort voordat de brand uitbrak reed een auto vanaf het hotel via de N344, over de brug richting Meppel. Mogelijk gaat het hierbij om een witte Opel Corsa. Alle informatie over dit voertuig of de bestuurder is welkom.

De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of vul het tipformulier in. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Voor een vertrouwelijk gesprek kunt u contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen 088 - 661 77 34.

]]>
Wie heeft informatie over de brandstichter?
Wie herkent de auto?
Wie kan meer vertellen over de achtergrond van de brand?

]]>
]]>
52.69812835 6.10421124
Steenwijk - Verdachten aangehouden voor heling, diefstal en omkatten https://www.politie.nl/nieuws/2021/augustus/3/02-steenwijk-verdachten-aangehouden-voor-heling-diefstal-en-omkatten.html De Districtsrecherche IJsselland heeft vier verdachten aangehouden en gehoord in een onderzoek naar gestolen auto’s en bestelbusjes. Agenten troffen de onderdelen van de auto’s en bestelbusjes op 20 november 2020 aan bij een bedrijf aan de Oostermeentherand. Er is die dag een 23-jarige man uit Meppel aangehouden. Onderzoek heeft naar nog drie verdachten geleid. Tue, 03 Aug 2021 09:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/augustus/3/02-steenwijk-verdachten-aangehouden-voor-heling-diefstal-en-omkatten.html 2021-08-03T09:48:00Z Het bedrijf kwam bij de politie in beeld na een tip over een gestolen auto die zich op het terrein zou bevinden. Agenten troffen de betreffende auto aan, maar dat bleek niet het enige. In totaal trof de politie er onderdelen aan van 10 bestelbusjes, één boot met trailer en een auto. Alle voertuigen bleken te zijn omgekat. Bij omkatten wordt de identiteit van een niet meer te herstellen schadeauto gebruikt. Het gestolen voertuig krijgt dan het voertuigidentificatienummer en soms nog andere identiteitskenmerken van dat schadevoertuig.

Herkomst onderdelen

Dezelfde dag is een verdachte aangehouden op verdenking van diefstal. Hij is in afwachting van het onderzoek heen gestuurd. De Districtsrecherche IJsselland is vervolgens een onderzoek gestart naar de herkomst van de gestolen auto’s en bestelbusjes. Dat onderzoek nam veel tijd in beslag omdat de herkomst van alle aangetroffen onderdelen onderzocht moesten worden. Daarvoor moest er onder andere contact worden gezocht met de fabrieken waar de auto’s vandaan kwamen. Afgelopen week heeft de recherche nog drie verdachten aangehouden en verhoord. Twee mannen van 32 en 33 jaar uit Zwolle worden verdacht van heling, diefstal in vereniging en het omkatten van voertuigen. Een 44-jarige man uit Zwolle wordt verdacht van betrokkenheid bij slechts één van deze zaken. Hiermee wordt het onderzoek afgerond. De diefstal van de voertuigen wordt via de verzekeringsmaatschappijen afgewikkeld. Vanwege het omkatten van de voertuigen kunnen ze niet meer terug naar de eigenaren.  

2020552137 NV

]]>
52.79776407 6.13209621
Steenwijk - Verdachte aangehouden na afsteken vuurwerkbom op Markt in Steenwijk https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/20/02-verdachte-aangehouden-na-afsteken-vuurwerkbom-op-markt-in-steenwijk.html Een man van 25 uit Steenwijk is dinsdag 19 januari aangehouden door de politie. Hij wordt ervan verdacht op 8 november rond 1 uur ’s nachts een vuurwerkbom te hebben afgestoken op de Markt in Steenwijk. Hierbij raakten eigendommen van twee horecagelegenheden zwaar beschadigd. Gelukkig raakte er niemand gewond. Wed, 20 Jan 2021 15:43:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/20/02-verdachte-aangehouden-na-afsteken-vuurwerkbom-op-markt-in-steenwijk.html 2021-01-20T15:43:00Z Na onderzoek heeft de politie op dinsdag 19 januari een verdachte aan kunnen houden. Diezelfde dag heeft de verdachte bekend die bewuste nacht een vuurwerkbom te hebben afgestoken. Hij is na verhoor heengezonden en zal zich later bij de rechtbank moeten melden.

2020530028 ^JH

]]>
52.7869566 6.116323299999999
Steenwijk - Vrouw (23) gewond na steekpartij in Steenwijk https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/22/02-vrouw-23-gewond-na-steekpartij-in-steenwijk.html Maandagavond 21 december is een vrouw van 23 uit de gemeente De Wolden gewond geraakt bij een steekpartij op de Markt. Na behandeling ter plaatse is ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze was aanspreekbaar. Tue, 22 Dec 2020 08:33:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/22/02-vrouw-23-gewond-na-steekpartij-in-steenwijk.html 2020-12-22T08:33:00Z Kort daarop heeft de politie een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij deze steekpartij. De politie heeft sporenonderzoek verricht en getuigenverklaringen opgenomen.  Ook is later op de avond een woning in de buurt doorzocht.

Heeft u die maandagavond rond 21:50 uur iets gezien, of mogelijk beelden van een bewakingscamera in de omgeving? Meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of politie.nl. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000.

2020603599 ^JH

]]>
52.7869566 6.116323299999999
Kalenberg - Zoektocht naar mogelijke drenkeling gestaakt https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/21/02-kalenberg-zoektocht-naar-mogelijke-drenkeling-gestaakt.html Op vrijdagavond om ongeveer 18:50 uur kreeg de politie een melding van een man die te water zou zijn geraakt aan de Kalenberg-Noord. Sat, 21 Nov 2020 12:58:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/21/02-kalenberg-zoektocht-naar-mogelijke-drenkeling-gestaakt.html 2020-11-21T12:58:00Z De weg is daar afgesloten in verband met de aanleg van een nieuw fietspad van beton. Een man wil er toch langs en een verkeersregelaar geeft aan dat dat niet gaat. De man loopt toch door en de verkeersregelaar ziet dat de man vervolgens door nog onbekende oorzaak in het water terechtkomt. In eerste instantie ziet de verkeersregelaar de man in het water nog maar even later ziet hij hem niet meer. De verkeersregelaar belt hierop 112. Brandweer en politie hebben vervolgens uitgebreid gezocht naar de man maar hij wordt niet meer aangetroffen. Ook is er in de afgelopen nacht geen melding van een vermissing binnen gekomen. Mogelijk is de man op eigen kracht uit het water gekomen. Omdat er geen verdere indicaties zijn van een vermissing of een misdrijf, is het zoeken naar de man beëindigd.
(2020552594/hk)
 

]]>
52.7789847 5.9495266
Steenwijk - Politie zoekt drie auto’s na beschieting Steenwijk https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/25/02-steenwijk-politie-zoekt-drie-autos-na-beschieting.html De politie is een onderzoek gestart naar een beschieting in de Aastraat in Steenwijk op zaterdagavond 24 oktober rond 22.30 uur. Er werd meerdere malen geschoten. Gelukkig raakte niemand gewond, maar in een auto vond de politie meerdere kogelgaten. Na de beschieting reden drie auto’s weg. Het onderzoeksteam komt graag in contact met mensen die informatie of camerabeelden hebben waarop iets te zien is dat met deze beschieting te maken kan hebben. Sun, 25 Oct 2020 12:32:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/25/02-steenwijk-politie-zoekt-drie-autos-na-beschieting.html 2020-10-25T12:32:00Z Direct na het incident werd de Aastraat in Steenwijk afgezet zodat de politie onderzoek kon doen. Op basis van het eerste onderzoek blijkt dat er vermoedelijk drie auto’s bij de beschieting betrokken waren.

De eerste auto was een lichtkleurige auto, vermoedelijk zilvergrijs. Verder was er een donkere stationwagon bij betrokken en beide auto’s werden gevolgd door een lichtkleurige personenauto. In de wijde omgeving is gezocht naar de verdachten, maar ze werden niet meer aangetroffen.

]]>
Camerabeelden vluchtroute

De auto’s zijn na de beschieting weggereden over de Aastraat in de richting van de Verlaatseweg. Daarna is het onduidelijk welke route de daders zijn gereden. Iedereen die in de omgeving van de Aastraat en Verlaatseweg was of woont en/of over camerabeelden uit de omgeving beschikt wordt verzocht contact op te nemen als daarop iets te zien is dat met de beschieting te maken kan hebben. Uw informatie kan bijvoorbeeld helpen bij het vaststellen van de vluchtroute van de daders.

]]>
Informatie of filmmateriaal?

Heeft u informatie of camerabeelden? Dat kunt u doorgeven via onderstaand tipformulier. U kunt ook telefonisch contact opnemen via de gratis tiplijn 0800-6070. Heeft u informatie maar wilt u anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem is écht anoniem. Het is een onafhankelijke organisatie, dus niet van de politie, die informatie alleen doorgeeft als het niet herleidbaar is. U hoeft uw naam niet te noemen en uw gegevens worden niet vastgelegd.

 

2020506274 ^MB

]]>
52.7868939 6.1180686