Alle berichten | Zwolle | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/overijssel/zwolle.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Zwolle nl Sun, 05 Jul 2020 11:33:38 GMT 2020-07-05T11:33:38Z nl Zwolle - Moord Henk Wolters gereconstrueerd in Opsporing Verzocht https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/22/02-zwolle-reconstructie-moord-henk-wolters-in-opsporing-verzocht.html Dinsdagavond 23 juni wordt in het programma Opsporing Verzocht uitgebreid aandacht besteed aan de moord op Henk Wolters. Hij werd op oudejaarsavond doodgeschoten bij zijn woning aan de Buitengasthuisstraat. In de uitzending worden de laatste uren van Wolters gereconstrueerd en heeft het team een aantal specifieke vragen. Om zoveel mogelijk mensen mee te laten denken, stuurt de politie vanavond een SMS bericht naar 9.300 mensen die rond de tijd van de moord in de directe omgeving aanwezig waren. nieuwsbericht Mon, 22 Jun 2020 14:58:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/22/02-zwolle-reconstructie-moord-henk-wolters-in-opsporing-verzocht.html 2020-06-22T14:58:00Z Afgelopen dinsdag werd in Zwolle de reconstructie gefilmd van de laatste uren van het slachtoffer

De uitzendingen van Opsporing Verzocht en Onder de Loep in januari leverden verschillende tips op, die het team heeft uitgelopen. Na aanvullend onderzoek zijn er nieuwe inzichten en aanknopingspunten, waaronder specifieke personen met wie het team graag in contact wil komen.

]]>
Om zoveel mogelijk mensen op de uitzending te wijzen, heeft het rechercheteam besloten een zogenaamde SMS-bom te versturen. ‘We weten grotendeels waar Henk Wolters op 30 en 31 december is geweest. Iedereen die op die dagen ook in die omgeving is geweest, kan iets gehoord of gezien hebben dat van belang is voor het onderzoek en krijgt dus een SMS, met daarin de oproep om morgen naar Opsporing Verzocht te kijken,’ aldus de teamleider van het onderzoek.

Dat de politie een sms stuurt is niet uniek. Door mastgegevens te onderzoeken, kan de politie na toestemming van een officier van justitie opvragen welke telefoons op dezelfde mast aanstraalden als de telefoon van het slachtoffer. Het kan dus zijn dat u een SMS ontvangt, terwijl u heel ergens anders woont of het slachtoffer nooit hebt gezien.

]]>
Na maanden onderzoek en het uitlopen van tips die het team kreeg na eerdere uitzendingen van Opsporing Verzocht en Onder de Loep, heeft het team een aantal aanknopingspunten waarbij ze de hulp van de kijkers kan gebruiken.

  • Op 30 december, de dag voor de moord, is er vermoedelijk rond 18.00 uur een verkeersconflict geweest tussen Wolters en een man op een fiets. Wolters zou hierbij in zijn grijze Opel Agila hebben gezeten. Het conflict zou in de omgeving van de Kamperstraat, de Korte Kamperstraat, de Halve Maanstraat of de Ossenmarkt hebben afgespeeld. Van de man is geen signalement bekend, behalve dat hij een donkere huidskleur heeft.
  • Op 31 december zijn er rond 19.50 uur – zo’n half uur voor de moord - knallen gehoord in de omgeving van de Veemarkt. Hier is onderzoek naar gedaan, maar het team kan niet vaststellen of het wapenschoten zijn of vuurwerk. Het geluid wordt in de uitzending afgespeeld, in de hoop dat iemand weet wat voor geluid het is of wie of wat het veroorzaakte.
  • Op 31 december is er kort na de dood van het slachtoffer een man gezien in de tunnel die de PD verbindt met de wijk Kamperpoort. De man droeg een gewatteerde, donkere jas en had een capuchon op. Hij kan belangrijk zijn in het onderzoek, dus het team komt graag met hem in contact.
]]>
‘Dit is een onderzoek waarvan we denken dat er mensen zijn die meer weten’, zegt de teamleider. ‘We willen dit heel graag oplossen. Er is in het wilde weg geschoten midden in een woonwijk. Het is een wonder dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Als iemand meer weet, neem dan alstublieft contact op, desnoods anoniem of vertrouwelijk.’ Vorige week werd bekend dat er een beloning van €15.000 is uitgeloofd voor de gouden tip. ‘Hopelijk motiveert dat mensen om toch informatie te delen.’

]]>
Het team begrijpt dat het een behoorlijke drempel kan zijn om over dit soort zaken met de politie te praten. Het slachtoffer werd verdacht van betrokkenheid bij zware criminele activiteiten. Wie informatie heeft en dit met de politie wil delen, kan dat ook vertrouwelijk doen door te bellen met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Als enige afdeling van de politie mag deze afdeling de gegevens van de bron voor diens veiligheid afschermen. Uw gegevens worden alleen bekend bij het TCI en niet verder intern of in het dossier gedeeld. TCI is bereikbaar op 079 - 345 89 99.

Volledig anoniem melden is ook mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie - en dus geen onderdeel van de politie - die niet naar uw gegevens vraagt en uw telefoonnummer niet kan zien. Alleen als uw informatie niet naar u te herleiden valt, wordt uw tip doorgegeven aan de politie, zonder dat uw gegevens ooit bekend worden. MMA is bereikbaar op 0800-7000. U kunt ook volledig anoniem digitaal tippen via www.meldmisdaadanoniem.nl

]]>
Afgelopen dinsdag werd in Zwolle de reconstructie gefilmd van de laatste uren van het slachtoffer 52.51677469999999 6.083021899999999
Zwolle - Politie doet onderzoek na incident bij basisschool De Wilgenburg aan de Waallaan https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/20/politie-doet-onderzoek-na-incident-bij-basisschool-de-wilgenburg-aan-de-waallaan.html Op vrijdagochtend 19 juni rond 10.50 uur is een leerling van basisschool De Wilgenburg aan de Waallaan door een onbekende man vastgepakt. nieuwsbericht Sat, 20 Jun 2020 10:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/20/politie-doet-onderzoek-na-incident-bij-basisschool-de-wilgenburg-aan-de-waallaan.html 2020-06-20T10:09:00Z De leerling schrok logischerwijs enorm en wist door veel weerstand te bieden de man die haar vastpakte af te schrikken. De man ging er daarna lopend vandoor vermoedelijk in de richting van het winkelcentrum De Dobbe.

De leerling is in de school opgevangen en de politie doet nu onderzoek naar de identiteit van deze man. Verder doet de politie op de locatie van het voorval onderzoek. Ook zal er een buurtonderzoek worden gedaan waarbij mensen gevraagd wordt of ze iets hebben gezien of gehoord.

Op dit moment is niet duidelijk wat de intentie was van de man om dit te doen. Dat zal uit het onderzoek moeten blijken.

]]>
Het kan zijn dat rond 10.50 uur, toen de leerling luid om hulp riep, mensen in omliggende woningen of voorbijgangers iets hebben gezien. Misschien hebben mensen in de omgeving van de school  (beveiligings)camera’s bij hun woning of bedrijf hangen waarop de man te zien is. Dat horen we dan natuurlijk heel graag want dit kan ons helpen met het identificeren van deze man.

]]>
Beschikt u over camerabeelden of heeft u informatie die de politie bij het onderzoek kan helpen?
Neem dan contact op met de politie.

Dit kan met het onderstaande tip-formulier. U kunt daarmee ook beelden uploaden. Of u kunt een E-mail  sturen (klik op de link) of u kunt bellen met telefoonnummer 0900-8844 t.a.v. team DR IJsselland.

]]>
52.5335692 6.097584
Zwolle - Verdachten aangehouden voor drugshandel https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/20/02-zwolle-verdachten-aangehouden-voor-drugshandel.html Het Team Grootschalige Opsporing (TGO), de Districtsrecherche IJsselland en het politieteam Zwolle zijn al maanden bezig met onderzoeken naar de schietincidenten en handel in verdovende middelen in Zwolle. Eén van die onderzoeken leidde vrijdagavond 19 juni tot de aanhouding van vier verdachten. Eén van de verdachten is ook aangehouden voor betrokkenheid bij een schietincident in oktober vorig jaar op de Klooienberglaan in Zwolle. nieuwsbericht Sat, 20 Jun 2020 09:11:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/20/02-zwolle-verdachten-aangehouden-voor-drugshandel.html 2020-06-20T09:11:00Z Agenten hielden vrijdagavond op de Abel Tasmanstraat een 26-jarige man aan. Hij vluchtte weg en gooide tijdens zijn vlucht een vuurwapen van zich af. Het wapen is in beslag genomen. Een andere 27-jarige man is aangehouden op de Eperweg in Heerde. Een 18-jarige verdachte reed in zijn auto over de van Spilbergenstraat. Agenten hielden hem aan en hebben zijn auto in beslag genomen voor onderzoek. Deze drie verdachten zijn aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen.

]]>
Vervolgens zijn er doorzoekingen geweest in twee woningen, aan de Abel Tasmanstraat en de Klooienberglaan, en twee bedrijfspanden, aan de Telfordstraat en Korte Kamperstraat. Rechercheurs troffen tijdens de doorzoekingen onder andere verdovende middelen, een vuurwapen en geld aan. Er zijn ook gegevensdragers in beslag genomen voor verder onderzoek. De vierde verdachte, een 30-jarige Zwollenaar, was aanwezig in het pand aan de Korte Kamperstraat. Hij is aangehouden nadat er verdovende middelen waren aangetroffen.

]]>
In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 oktober vond een schietincident plaats aan de Klooienberglaan. Een man in een auto werd geraakt in zijn schouder. Deze man, een 27-jarige man uit Zwolle, wordt er van verdacht dat hij die nacht zelf ook met een vuurwapen heeft geschoten. Hij is vrijdagavond aangehouden op de Eperweg in Heerde. Voor het schietincident zijn al eerder verdachten aangehouden. Het gaat om drie mannen uit Zwolle. Dinsdag 23 juni 2020 is er een regiezitting waarbij onder andere dit schietincident aan de Klooienberglaan wordt behandeld.

]]>
Districtschef Ramon Arnhem is trots op de resultaten die de medewerkers van het TGO, de Districtsrecherche IJsselland en het politieteam Zwolle de afgelopen maanden hebben behaald: “Rechercheurs hebben hard gewerkt aan het oplossen van de onderzoeken naar de verschillende schietincidenten in Zwolle. Wij accepteren geen vuurwapengeweld op straat. Dat heeft al geleid tot een aantal aanhoudingen en de onderzoeken gaan onverminderd door. De aanpak van zware criminaliteit, waaronder de handel in de verdovende middelen, heeft topprioriteit. Dat doen wij vanuit verschillende teams en we werken daarin ook samen met onze veiligheidspartners. We gaan voor een veilig en leefbaar district!”, zegt Arnhem.

 

(2020212763 nv)

]]>
Doorzoeking 52.5093153 6.1124855
Zwolle - Gezocht - Explosief ontploft in woonwijk https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/juni/02-zwolle---explosief-ontploft-in-woonwijk.html In de nacht van zaterdag op zondag 31 mei is in de Geleen in Zwolle, even voor 03:00 uur een explosief ontploft. De politie is op zoek naar een persoon die even voor de explosie in de buurt was. Het team heeft beelden uit de omgeving waarop om 2.48 uur een persoon te zien is. Deze man is mogelijk een belangrijke getuige voor het onderzoek. Het is lastig te zien, maar het lijkt of de persoon een petje. Zo'n vier minuten nadat deze persoon de straat inliep, zien we diegene wegrennen. Dat is het moment dat het explosief af gaat. verdachte Thu, 11 Jun 2020 15:30:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/juni/02-zwolle---explosief-ontploft-in-woonwijk.html 2020-06-11T15:30:00Z Uit onderzoek van de forensische opsporing bleek dat iemand moedwillig een vuurwerkbom bij de woning had geplaatst. Gelukkig raakte niemand gewond, maar dit had heel anders kunnen aflopen: meerdere woningen raakten beschadigd en verschillende mensen moesten hun huis uit. De politie is direct een onderzoek gestart en ontvangt graag informatie over de explosie.

]]>
Vragen die het team heeft:

  • Wie is de persoon die rond de tijd van de explosie in de straat liep? (zie bijgevoegde afbeelding)
  • Rond de tijd van de explosie reed een donkere auto met piepende banden weg, wie kan hier meer over vertellen?
  • Ook is gezien dat iemand wegrende, de politie ontvang graag meer informatie over wie er wegrende en in welke richting de persoon wegrende
  • Wie heeft iets gezien die nacht tussen 02.30 en 3.00 uur?
  • Wie was of woont in de omgeving van de Geleen en beschikt over camerabeelden? (woning/dashcam)

Hebt u een vermoeden wie het explosief heeft geplaatst, zeker in combinatie met een donkere auto?
Weet u iets over de achtergrond van deze actie?
We komen graag met u in contact. Alle informatie en tips zijn welkom!

]]>
]]>
52.5309665 6.097932999999999
Zwolle - Politie zoekt getuigen na explosie in woonwijk Zwolle https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/31/02-zwolle-politie-zoekt-getuigen-explosie-geleen.html Een explosie aan de Geleen heeft rond 3.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag 31 mei meerdere woningen beschadigd. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar wel raakten meerdere woningen beschadigd en moesten vier woningen ontruimd worden. Onderzoekers van de forensische opsporing doen onderzoek in de woning en op basis van de eerste resultaten gaat de politie uit van een misdrijf. Het team is op zoek naar getuigen. nieuwsbericht Sun, 31 May 2020 12:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/31/02-zwolle-politie-zoekt-getuigen-explosie-geleen.html 2020-05-31T12:09:00Z Op basis van het eerste onderzoek blijkt dat er rond de tijd van de explosie een donkere auto is gezien in de Geleen. Ook zou er iemand zijn weggerend. De politie komt graag in contact met iedereen die afgelopen nacht tussen 2.30 en 3.00 uur iets opvallends heeft gezien in de omgeving van de Geleen.

Ook roept de politie iedereen die in de omgeving van de Geleen woont en een camera aan zijn of haar woning heeft, de beelden goed te bekijken. Mogelijk is daarop iets te zien dat het onderzoek verder kan helpen. Als u tussen 2.30 en 3.00 uur in de omgeving reed en een dashcam in uw auto heeft, kan daarop ook iets te zien zijn. Als u informatie heeft of iets opvallends op de beelden ziet, neem dan contact op met de politie in Zwolle via onderstaand tipformulier of via 0900-8844. Via het tipformulier kunt u ook beelden uploaden.

]]>
Door de explosie moesten bewoners van vier woningen vannacht elders onder gebracht worden. De bewoners van twee van de vier woningen kunnen inmiddels weer terug naar hun eigen huis. De bewoner van de woning waar de explosie plaatsvond, kan voorlopig nog niet terug. De schade is te groot en het onderzoek in de woning is nog niet afgerond.

]]>
Het onderzoek is sinds vannacht in volle gang. Het team probeert in kaart te krijgen wat er is gebeurd en zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek in de getroffen woning en de buurt zal vandaag nog duren. Agenten houden een buurtonderzoek en ook zullen er getuigen gehoord worden.

]]>
Als u iets gezien heeft of weet over de achtergrond van deze explosie, dan wil de politie u graag spreken. Dat kan telefonisch of via onderstaand tipformulier, maar ook anoniem.

Als u iets kunt delen, maar niet wilt dat uw gegevens bij de politie bekend worden, bel dan 0800-7000. Dat is het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem, een onafhankelijke instantie die dus niet van de politie is. Uw informatie wordt pas doorgezet naar de politie als het niet naar u te herleiden valt.

2020246307 MB

]]>
Afbeelding ter illustratie 52.51677469999999 6.083021899999999
Gezocht - Man vernielt ruit https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/mei/02-zwolle---man-vernielt-ruit.html Na de uitzending van Onder de Loep is de verdachte(n) herkend. Daarom zijn de beelden verwijderd. Dank voor jullie tips! Sun, 24 May 2020 09:20:40 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/mei/02-zwolle---man-vernielt-ruit.html 2020-05-24T09:20:40Z 52.5084688 6.0923696 Zwolle - Politie houdt jeugdige verdachten aan voor openlijke geweldpleging in Zwolle-Zuid https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/22/02-zwolle-ernstig-geweldsincident.html De afgelopen week hield de politie in Zwolle vijf jongeren aan in een onderzoek naar openlijke geweldpleging. De vijf jongens in de leeftijd tussen de 13 en 16 jaar worden ervan verdacht dat ze betrokken waren bij een ernstig incident op zondag 10 mei 2020. Bij een vechtpartij raakten drie jongens gewond toen ze door een groep van circa 10 personen werden aangevallen. nieuwsbericht Fri, 22 May 2020 14:58:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/22/02-zwolle-ernstig-geweldsincident.html 2020-05-22T14:58:00Z Na het incident startte de politie een onderzoek. Daaruit kwamen de vijf verdachten naar voren. Op maandag 18 mei werden twee jongens van 13 en 14 jaar aangehouden en vastgezet. In de dagen daarna volgden drie jongens van 14, 15 en 16 jaar. Ondertussen zijn de jongens allemaal voorgeleid bij de Rechter-Commissaris en zijn zij met schorsende voorwaarden heengezonden. Ze blijven echter verdachte in deze zaak en kunnen thuis de verdere rechtsgang afwachten.

De politie neemt dit soort heftige incidenten zwaar op. Het onderzoek gaat door. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen.

2020209877, 2020209890 FjB

]]>
In de boeien, aangehouden 52.51677469999999 6.083021899999999
Steenwijk, Zwolle - Man aangehouden na melding over vuurwapen https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/17/02-steenwijk-zwolle-man-aangehouden-na-melding-over-vuurwapen.html Zaterdagmiddag 16 mei kreeg de politie rond 14.00 uur de melding dat er in een pand aan de Oosterstraat een man was gezien met een vuurwapen. Een arrestatieteam is het betreffende pand binnengetreden, maar trof hem niet aan. Later die dag is de man, een 26-jarige Zwollenaar, alsnog aangehouden in Zwolle. nieuwsbericht Sun, 17 May 2020 11:01:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/17/02-steenwijk-zwolle-man-aangehouden-na-melding-over-vuurwapen.html 2020-05-17T11:01:00Z Na de melding in Steenwijk heeft de politie omliggende straten afgezet voor de veiligheid van omwonenden, ondernemers en omstanders. Omdat het om een vuurwapen ging is het Arrestatieteam ingezet. De man werd niet aangetroffen in het pand. Op basis van de melding kon de politie de identiteit achterhalen en is er een onderzoek naar de man ingesteld. Dat leidde tot zijn aanhouding op de Pijmanstraat in Zwolle op zaterdagavond rond 20.15 uur. Op het moment van zijn aanhouding had hij geen vuurwapen bij zich. De politie onderzoekt of de man ook betrokken is bij het schietincident in de nacht van vrijdag op zaterdag in Steenwijk.

(2020220124 en 2020219489) NV

 

]]>
Twee leden van arrestatieteam 52.7874565 6.118412699999999
Apeldoorn - Politie en makelaardij samen tegen ondermijning https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/11/02-politie-en-makelaardij-samen-tegen-ondermijning.html De makelaarsbranche en de politie in Oost-Nederland gaan nauwer samenwerken om vastgoedfraude en witwassen (ondermijning) tegen te gaan. Reden voor de nauwere samenwerking: ‘een vuist tegen ondermijning kan alleen als we samen optrekken. We gaan kijken hoe we elkaar kunnen helpen”, zegt John Meijerink, relatiemanager vastgoed politie Oost-Nederland. nieuwsbericht Mon, 11 May 2020 08:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/11/02-politie-en-makelaardij-samen-tegen-ondermijning.html 2020-05-11T08:00:00Z Oren en ogen openhouden en opvallende zaken melden

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit moeten overheid, burgers en ondernemers samen optrekken. De vastgoedsector is zeer relevant omdat veel crimineel verdiend geld in die sector terechtkomt. Volgens Meijerink is het juist daarom zo belangrijk dat de vastgoedsector de oren en ogen openhoudt en opvallende zaken meldt.

“Maar we hadden al langere tijd het vermoeden dat dit niet veel gebeurde. Dan is de grote vraag: klopt dit? Zo ja, hoe kan dat dan en wat kunnen we er aan doen om te zorgen dat makelaars meer gaan melden? Vandaar dat wij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben gevraagd onderzoek te doen naar de meldingsbereidheid van ongebruikelijke transacties door makelaars.”

]]>
Het onderzoek is gedaan onder iets meer dan 20 makelaars in Oost-Nederland. Een belangrijke uitkomst is dat het voor makelaars lang niet altijd duidelijk is wanneer zij ongebruikelijke transacties moeten melden. Ook ontbreekt een gevoel van urgentie.

Onno Hoes, voorzitter Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM): “Ook wij willen niet betrokken raken bij malafide praktijken en daarom melden we ongebruikelijke transacties - of het vermoeden van witwassen - bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland). Die meldingen zijn essentieel in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Dit onderzoek bevestigt dit weer eens. We werken overigens volop aan het op een betrouwbare manier digitaal kunnen inloggen en ondertekenen van contracten. In nauwe samenwerking binnen de vastgoedketen wordt momenteel gewerkt aan een sluitende digitale documentenstroom waarbij vooraan in de keten de WWFT al wordt meegenomen. Dit draagt ook bij aan een betrouwbare branche”

]]>
In een nieuwe projectgroep met verschillende expertises vanuit de publieke sector en de vastgoedbranche worden voorstellen gedaan die ervoor moeten zorgen dat makelaars beter op de hoogte te zijn van de regels en afspraken. Daarnaast gaat de projectgroep kijken hoe makelaars gestimuleerd kunnen worden om actiever ongebruikelijke transacties te melden.

Meijerink: “We zijn blij met de actieve houding van de branche. Door samen te weken aan concrete oplossingen levert de branche een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van ondermijning. We kunnen daarbij gebruik maken van de inzichten en aanbevelingen uit het CCV onderzoek

]]>
52.51677469999999 6.083021899999999
Heerde / Apeldoorn / Zwolle - Verdachte aangehouden in lopend onderzoek https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/20/02-heerde-%E2%80%93-verdachte-aangehouden-in-lopend-onderzoek.html Zondagavond is een 35-jarige man uit Heerde aangehouden. De man wordt verdacht van het vertonen van hinderlijk gedrag in de richting van meisjes. nieuwsbericht Mon, 20 Apr 2020 14:13:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/20/02-heerde-%E2%80%93-verdachte-aangehouden-in-lopend-onderzoek.html 2020-04-20T14:13:00Z Een alerte getuige nam contact op met de politie nadat er een incident had plaatsgevonden in Apeldoorn waarbij een man op hinderlijke wijze meisjes aansprak. Agenten controleerden de man en noteerden zijn gegevens. Uit onderzoek bleek dat de man mogelijk vaker kinderen heeft aangesproken. Deze verdenking was voldoende om hem op een later moment alsnog aan te houden. De verdachte is ingesloten voor verhoor. Onderzocht wordt of hij mogelijk iets te maken heeft met recente zaken in de wijken Stadshagen en Holtenbroek in Zwolle.

2020146975^JR

]]>
52.39091759999999 6.049638000000001
Zwolle - Aanhoudingen na drugsonderzoek https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/8/02-zwolle-aanhoudingen-na-drugsonderzoek.html De afgelopen weken heeft de politie onderzoek gedaan naar signalen over het dealen van harddrugs. Dinsdag 7 april hebben politiemensen twee verdachten aangehouden voor het dealen van harddrugs, één verdachte voor het overtreden van de wet wapens en munitie en twee personen omdat ze harddrugs hadden gekocht. Daarnaast heeft de politie in vijf panden harddrugs, een groot geldbedrag, 30 kilo vuurwerk en een vuurwapen gevonden. nieuwsbericht Wed, 08 Apr 2020 14:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/8/02-zwolle-aanhoudingen-na-drugsonderzoek.html 2020-04-08T14:18:00Z Tijdens de actiedag heeft de politie onder andere vijf panden aan de Gombertstraat, Frankhuizerallee, Jacob Gillesstraat, Faradaystraat en Van Disselstraat doorzocht. In een woning aan de Gomberstraat hebben agenten een vuurwapen en een kluis met harddrugs en een groot geldbedrag gevonden. De bewoner is aangehouden voor overtreding van de wet wapens en munitie. Op de andere locaties troffen agenten contant geld, pepperspray, 30 kilo vuurwerk en slag- en steekwapens aan. Er zijn twee mannen uit Zwolle aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Daarnaast hebben agenten twee mannen uit Zwolle aangehouden nadat ze harddrugs hadden afgenomen.

]]>
De aanpak van druggerelateerde criminaliteit heeft voor de politie in Zwolle prioriteit. Het verzamelen en ontvangen van informatie speelt daarbij een cruciale rol. Tijdens dit onderzoek kwamen anonieme tips binnen over het dealen van harddrugs. De politie bedankt de tipgevers voor de informatie en roept alle inwoners op om dit te blijven doen. Dat kan via 0900-8844. Anoniem een tip doorgeven is mogelijk via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl

]]>
hond ingezet bij zoeking 52.5239443 6.089652600000001
Zwolle - Politie zoekt getuigen van vechtpartij https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/29/02-zwolle-%E2%80%93-politie-zoekt-getuigen-van-vechtpartij.html Vier mannen zijn zaterdagavond aangehouden voor openlijke geweldpleging. De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden. nieuwsbericht Sun, 29 Mar 2020 10:05:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/29/02-zwolle-%E2%80%93-politie-zoekt-getuigen-van-vechtpartij.html 2020-03-29T10:05:00Z Rond 18:15 uur kreeg de politie een melding dat er een vechtpartij gaande was op de Thomas à Kempisstraat. Er zouden meerdere mensen bij betrokken zijn. De politie ging met meerdere eenheden ter plaatse. Bij aankomst werd nog volop gevochten. Nadat de partijen uit elkaar waren gehaald bleek dat een persoon gewond was geraakt. De politie hield vier verdachten aan. Drie moesten meteen mee naar het bureau, de vierde aangehouden verdachte moest eerst voor behandeling naar het ziekenhuis.

]]>
De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van de vechtpartij en welke rol de verdachten hebben gespeeld. Drie van de vier verdachten zijn Zwollenaren van 17, 23 en 26 jaar. De vierde verdachte is een man van 42 jaar afkomstig uit Zeewolde. Alle vier verdachten worden in verzekering gesteld.

]]>
De politie zoekt mensen die iets gezien hebben van de vechtpartij, of hier filmpjes van hebben gemaakt. Hebt u iets gezien? Bel dan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

2020136671^JR

]]>
Aanhouding 52.5165883 6.1064793
Zwolle - Mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/29/02-zwolle-%E2%80%93-mannen-aangehouden-voor-openlijke-geweldpleging.html De politie hield zaterdagavond twee mannen aan op verdenking van openlijke geweldpleging op het Diezerplein. nieuwsbericht Sun, 29 Mar 2020 08:16:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/29/02-zwolle-%E2%80%93-mannen-aangehouden-voor-openlijke-geweldpleging.html 2020-03-29T08:16:00Z Even voor 22:00 uur meldde het slachtoffer dat zijn auto mogelijk was beschoten en dat hierbij een ruit van zijn voertuig was vernield. De politie ging met meerdere eenheden ter plaatse. Omdat de melder een goed signalement gaf van de verdachten, kon de politie gericht zoeken. Al snel troffen ze de verdachten aan. Uit het onderzoek bleek dat er geen sprake was van een schietincident, maar dat de autoruit vermoedelijk met behulp van een voorwerp was ingeslagen of ingegooid. De verdachten, een 26-jarige man uit Zwolle en een 26-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats moesten mee naar het bureau voor verhoor.

2020136972^JR

]]>
Politieagent op de rug 52.515794 6.100959
IJsselland - Overheid werkt samen aan een #VeiligIJsselland https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/16/02-ijsselland-overheid-werkt-samen-aan-een-veiligijsselland.html Ondermijnende criminaliteit is overal, ook in IJsselland. Een week lang hebben we extra aandacht besteed aan ondermijnende criminaliteit om mensen ervan bewust te maken dat het hier ook speelt en te laten zien wat je er aan kunt doen. We hebben tegelijkertijd als overheid zelf meer zicht gekregen op de problemen die hier spelen. De samenwerkende partners zijn zeer tevreden over de opbrengst van deze themaweek. nieuwsbericht Mon, 16 Mar 2020 08:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/16/02-ijsselland-overheid-werkt-samen-aan-een-veiligijsselland.html 2020-03-16T08:22:00Z De elf IJssellandse gemeenten werkten in de themaweek samen met politie, Belastingdienst, Omgevingsdienst IJsselland, Provincie Overijssel, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Douane, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), NVWA, UWV, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio IJsselland, CCV en vele anderen. Wanneer de partners bij één van de integrale controles (strafrechtelijke) overtredingen of andere signalen van criminaliteit constateerden, werden betrokken overheidsinstanties ingeschakeld om meteen door te kunnen pakken. De acties en controles, in zowel de steden als de landelijke gemeenten, waren preventief èn repressief.

]]>
Eén van de doelstellingen was zicht krijgen op wat er speelt in IJsselland. Dat hebben we gedaan door met diverse partners op een aantal plekken te gaan kijken. Hieronder een overzicht van deze controles:

Op maandag 9 maart hebben de politie en Omgevingsdienst IJsselland in een bedrijfspand op de Marslanden in Zwolle drie vaten aangetroffen met daarin grondstoffen (gbl) die kunnen worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. De instap werd gedaan op basis van informatie van de Belastingdienst, gemeente, RIEC en politie. Ook werden vijf lege vaten aangetroffen. Politie en OM doen verder onderzoek. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zal de gemeente zich beraden op bestuursrechtelijke maatregelen.

Dezelfde dag is bij een integrale controle een voorraad van ruim 8000 joints en 5 kilo henneptoppen aangetroffen bij een (ander) pand op de Marslanden in Zwolle. Ook lag er meer dan 10.000 euro aan contant geld en pillen. Er is één verdachte aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet en witwassen. De controle werd gehouden door Omgevingsdienst IJsselland en de Belastingdienst in aanwezigheid van de politie. De gemeente Zwolle zal mogelijk ook handhavend optreden. Op grond van de bepalingen uit de Opiumwet kan de burgemeester het pand laten sluiten voor de duur van drie maanden. Onderzoek zal moeten uitwijzen of deze maatregel passend is.

Op dinsdag 10 maart controleerden de gemeente Deventer, de Omgevingsdienst, politie en Belastingdienst een aantal panden op industrieterreinen. Tijdens de controle kwam naar voren dat een aantal bedrijven nog niet op de hoogte was van de precieze milieuregels op gebied van afval en opslag van licht ontvlambare stoffen. Daarnaast bleken drie bedrijven niet aan de meldingsplicht voor de milieuwetgeving te voldoen.

Dezelfde dag werkten in Ommen de gemeente, politie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Arbeidsinspectie, Provincie Overijssel en RIEC samen tijdens een integrale controle in het recreatiecluster Calluna in Ommen. Hierover is al een persbericht uitgegaan. Zie de website van de gemeente Ommen voor de resultaten.

In Zwolle bezocht een team van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) op woensdag 11 maart twee panden in Zwolle. Daarbij werden twee verdachten aangehouden voor het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs. Er waren ook signalen van prostitutie. Dit wordt verder onderzocht.

Dezelfde dag bezochten de gemeente Deventer, politie en Belastingdienst een pand op een bedrijventerrein waar gegokt werd. Er stond een illegale gokkast. Een aantal laptops, die vermoedelijk gebruikt zijn om op te gokken, is in beslag genomen voor verder onderzoek. De burgemeester heeft het pand direct gesloten.

Donderdag 12 maart bezochten medewerkers van de Omgevingsdienst agrariërs in het buitgebied van Olst-Wijhe, voor een controle, maar ook om hen voor te lichten over de gevaren van criminaliteit. Op twee adressen zijn ongemelde activiteiten geconstateerd die mogelijk bedrijfsmatig van aard zijn. Verder is er op een adres een tweede woonlocatie aangetroffen. De Omgevingsdienst zal enkele situaties nader onderzoeken en verschillende locaties in de toekomst opnieuw controleren.

Dezelfde dag hebben er verkeerscontroles plaatsgevonden in Raalte en Deventer. Bij de controles waren de volgende partners aangesloten: Team Verkeer Politie Oost-Nederland, Belastingdienst, RDW Zwolle, Douane, NVWA, en CIZ. In Raalte werd 20 keer een proces-verbaal uitgeschreven voor verschillende overtredingen. Daarnaast is er voor € 3750,- aan openstaande boetes geïnd, zijn er twee bromfietsen in beslag genomen en werd één rijbewijs ingevorderd.

In Deventer schreef de politie 52 keer een proces-verbaal uit. Drie voertuigen kunnen niet meer gebruikt worden totdat de eigenaren een openstaand vonnis hebben betaald. De politie nam een geprepareerde elektrische fiets in beslag. Onder de gecontroleerde bestuurders bevonden zich ook mensen die nog een belastingschuld open hebben staan. In totaal ging het om een flink bedrag aan belastingschuld, waarvan €23.692,- meteen is geïnd. Daarnaast nam de Belastingdienst 14 auto’s in beslag. Daarvan zijn er acht meteen afgevoerd.

In Deventer trof de politie, na een anonieme tip, in een pand harddrugs aan, waaronder 200 gram speed, 300 ml GHB en een liter grondstof die kan worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs (gbl). Daarnaast lagen er veel medicijnen. Er is een verdachte aangehouden voor het bezit van harddrugs en op verdenking van het dealen van harddrugs.

’s Avonds heeft de gemeente Zwolle met de Belastingdienst, ISZW en de politie een horecapand bezocht. Daarbij bleek dat de vergunning in het kader van de Wet op Kansspelen voor de aanwezige gokkasten was verlopen. Daarnaast werd er mogelijk illegaal gegokt via een laptop. Dit wordt nog verder onderzocht.

Vrijdag 13 maart heeft de politie in Deventer in twee panden hennepplantages aangetroffen. In totaal ging het om ruim 250 hennepplanten. Vermoedelijk is er al eerder geoogst. Er was sprake van diefstal van stroom en een monteur constateerde een brandgevaarlijke situatie. Al het materiaal, inclusief de technische benodigdheden voor de hennepplantages, zijn in beslag genomen. Dat geldt ook voor een motor en trailer. Daarnaast zijn er twee verdachten aangehouden.

Het team arrestantentaken en het team Coördinatie Executietaken van de politie hebben deze week dertien personen aangehouden die nog een gevangenisstraf open hadden staan. Samen zullen ze alsnog 502 dagen aan straf uitzitten. Daarnaast is er € 14.734,- aan geldboetes betaald. Ook zijn drie bromfietsen en acht personenauto’s buiten gebruik gesteld, omdat de eigenaren in totaal nog een vonnis van € 15.000 open hebben staan.

]]>
Deze week hebben we ook aandacht besteed aan ondermijnende criminaliteit om mensen bewust te maken van wat het inhoudt. Zo stond er elke dag op sociale media een thema centraal, zoals geldezels en WhatsApp fraude, en zijn er voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

De gemeente Raalte organiseerde voorafgaand aan deze week een avond voor de gemeenteraad en het college om hen mee te nemen in het thema Ondermijning.

Digitaal specialisten van politie hebben dinsdag 10 maart 90 leerlingen en docenten van het praktijkonderwijs in Zwolle voorlichting gegeven over sexting en geldezels.

Dezelfde dag zijn zo’n 45 medewerkers van de gemeente Kampen, woningbouwcorporatie en politie voorgelicht over hennepkwekerijen in woningen en de gevaren van het verkeerd aanleggen van stroom en stroomdiefstal. Ook konden de aanwezigen deelnemen aan een Virtual Reality Experience over synthetische drugs. Mede mogelijk gemaakt door Enexis en Bureau Drugszaken.

De politie heeft dinsdag 10 en woensdag 11 maart bij woningstichtingen in Zwolle en Deventer verteld over risico’s en gevolgen van hennepplantages in huurwoningen en andere signalen van ondermijnende criminaliteit met vastgoed rond verhuur en gebruik.

De gemeente Dalfsen organiseerde 11 maart met medewerking van het RIEC een bewustwordingsbijeenkomst voor de eigen medewerkers over de lokale aanpak van ondermijning, en de rol van de medewerkers hierin.

Woensdag 11 maart bezochten medewerkers van de gemeente Olst-Wijhe inwoners van het buitengebied voor bewustwording van criminaliteit en om aan te geven wat inwoners zelf kunnen doen om dergelijke signalen goed te melden. Dezelfde dag ontvingen de inwoners van het buitengebied een enquête. Op basis van de resultaten van de enquête wordt het veiligheidsbeeld voor het buitengebied gemaakt.

]]>
Bij ondermijnende criminaliteit wordt ook vaak gebruik gemaakt van wapens. Dit was, samen met een aantal ernstige geweldsincidenten in Zwolle en op andere plekken in het district IJsselland, aanleiding voor een wapeninleveractie in de elf gemeenten. Op zeven bureaus konden van 9 tot en met 13 maart anoniem steek-, slag-, en stootwapens worden ingeleverd. Daarnaast konden mensen bellen om een afspraak te maken voor het ophalen van vuurwapens. Het doel van de actie? Zoveel mogelijk wapens van de straat af en bewustwording creëren. In IJsselland willen we geen wapens op straat!

Het resultaat is boven verwachting. In totaal werden 428 wapens ingeleverd, waarvan 182 vuurwapens, 165 steekwapens, 59 imitatie vuurwapens en 22 andere verboden wapens, zoals boksbeugels en ploertendoders.

]]>
Martijn Dadema, regionaal portefeuillehouder ondermijning: “In deze themaweek hebben de elf gemeenten samen met onze partners laten zien dat wij als overheid optreden tegen ondermijnende criminaliteit. Dat doen wij samen met onze inwoners en ondernemers. Het is over het algemeen veilig wonen in IJsselland. Dat willen we zo houden en daar werken we hard aan. Met resultaat! De komende maanden gaan we verder met het creëren van bewustwording, versterken van de weerbaarheid, de gezamenlijke aanpak en de onderzoeken die afgelopen week zijn gestart. We hebben deze week laten zien dat we als één overheid optreden en dat gaat in de toekomst vaker gebeuren!”

]]>
Veilig IJsselland 52.51677469999999 6.083021899999999
Zwolle - Arrestant overleden in cellencomplex https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/15/02-arrestant-overleden-in-cellencomplex.html Zaterdag 14 maart is een 40-jarige man uit Zwolle overleden nadat hij was ingesloten in het cellencomplex van de politie in Zwolle. nieuwsbericht Sun, 15 Mar 2020 07:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/15/02-arrestant-overleden-in-cellencomplex.html 2020-03-15T07:40:00Z Rond 17.30 uur kreeg de politie een melding dat een man in een supermarkt aan de Hogenkampsweg mensen zou lastig vallen. Personeel van de supermarkt zette de man buiten de deur, waar hij verder ging met het lastigvallen van mensen. Zo zou hij onder andere iemand uit een auto hebben geprobeerd te trekken. De politie heeft de man aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de man zich waarna hij onwel werd. De ambulance was snel ter plaatse om de man te controleren. Na onderzoek bleek dat de man overgebracht kon worden naar het cellencomplex in Zwolle waar hij werd ingesloten. Kort daarna werd de verdachte weer onwel. De man is ondanks een poging om hem te reanimeren overleden. 

]]>
De rijksrecherche is een onderzoek gestart. Dit is gebruikelijk wanneer een arrestant overlijdt. Zolang dat onderzoek loopt worden er verder geen mededelingen gedaan. 

]]>
Politie-embleem 52.5206466 6.106066399999999