Alle berichten | Amersfoort | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/utrecht/amersfoort.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Amersfoort nl Mon, 17 Jan 2022 00:51:11 GMT 2022-01-17T00:51:11Z nl Amersfoort - Amersfoorter aangehouden voor vernielingen bomen https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/10/03amersfoorter-aangehouden-voor-vernielingen-bomen.html De politie heeft zondag 9 januari een 40-jarige Amersfoorter aangehouden voor een reeks ernstige vernielingen in en rond een park in Amersfoort. De man wordt ervan verdacht tientallen bomen te hebben beschadigd. Mon, 10 Jan 2022 13:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/10/03amersfoorter-aangehouden-voor-vernielingen-bomen.html 2022-01-10T13:39:00Z In de nacht van vrijdag 31 december op zaterdag 1 januari werd een spoor van vernieling aangetroffen in Park Elisabeth en op onder meer de Beethovenweg. Uit politie-onderzoek kwamen aanwijzingen die leidden naar de verdachte.

De man vertoonde verward gedrag en is overgedragen aan de crisisdienst. Het onderzoek naar de vernielingen gaat verder.

]]>
52.146386 5.40278579
Amersfoort - Jongeren aangehouden voor brandstichting Go Sharing scooter https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/7/jongeren-aangehouden-voor-brandstichting-go-sharing-scooter.html De politie heeft deze week vijf minderjarige verdachten verhoord, omdat zij verdacht worden van betrokkenheid bij brandstichting van een Go Sharing scooter op de Zeldertsedreef. Fri, 07 Jan 2022 10:34:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/7/jongeren-aangehouden-voor-brandstichting-go-sharing-scooter.html 2022-01-07T10:34:00Z Op woensdagavond 13 oktober meldden getuigen dat er een scooter in brand werd gestoken op de speelplaats “De Draak” aan de Zeldertsedreef in de wijk Nieuwland. Ten gevolge van de brand ontstond er ook grote schade aan de speeltoestellen en de ondergrond van de speelplaats met een geschat schadebedrag van 40.000 euro.

De politie startte direct een onderzoek en meldde het incident op Social Media accounts van de wijkagenten. De politie hoorde meerdere getuigen en betrok camerabeelden in het onderzoek. Dit leidde tot een herkenning van de verdachten met arrestaties tot gevolg. Het gaat om jongeren in de leeftijd tussen 13 en 16 jaar oud en allen afkomstig uit de gemeente Amersfoort.

De jongeren zijn verhoord en overgedragen aan de ouders. Het dossier wordt overlegd aan het Openbaar Ministerie voor verdere afdoening. Er wordt een schadeprocedure opgestart.

]]>
52.16815655 5.38941311
Amersfoort - Gezocht - Elektrische kinderstepjes gestolen bij bedrijfsinbraak https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/november/03-inbraak-bedrijf-amersfoort.html Een stel inbrekers weet via het dak de opslag van een bedrijfspand in Amersfoort binnen te dringen. Via het dak weten ze zo'n honderd dozen met elektrische kinderstepjes en hoverkarts te stelen. De totale waarde van de buit bedraagt vele tienduizenden euro's. verdachte Tue, 14 Dec 2021 16:38:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/november/03-inbraak-bedrijf-amersfoort.html 2021-12-14T16:38:00Z Het gebeurt in de nacht van 18 op 19 augustus bij een bedrijf aan de Xenonweg in Amersfoort.

Ladder
Op bewakingsbeelden is te zien hoe de mannen rond 23.00 uur een verkennend rondje over het terrein maken. Rond 2.30 uur komen ze terug. Met een ladder klimmen ze het dak op en maken daar een gat waardoor ze naar binnen gaan.

Via de ladder laten ze de dozen met stepjes en driftkarts naar beneden zakken. Dat gaat niet altijd even zachtzinnig. Ze laden de dozen in een witte bestelbus waarmee ze het terrein verlaten.

Signalementen
De vier mannen hebben allemaal een lichte of lichtgetinte huid en een normaal postuur.

Verdachte 1
- droeg een lichtgrijze capuchontrui
- lichte broek
- donkere schoenen

Verdachte 2
- donkere capuchontrui, licht logo op de mouw
- donkere broek en schoenen

Verdachte 3
- donkergroene jas
- camouflagebroek
- donkere schoenen, witte zoolrand
Op een ander beeld zien we deze verdachte met een donkerblauwe capuchontrui, waarschijnlijk heeft hij zijn jas dus uitgetrokken.

Verdachte 4
- donker kort haar, zijkanten opgeschoren
- donkere trui
- donkere broek
- witte handschoenen

]]>
Herkent u deze inbrekers of weet u wie er achter deze inbraak zitten? Geef dit door via tiplijn: 0800 - 6070 of met Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000. Ook hoort de politie graag van u als u na 19 augustus een dergelijke step of hoverkart voor een iets te schappelijke prijs is aangeboden.

]]>
]]>
52.16653817 5.35330392
Amersfoort - Man gearresteerd voor betrokkenheid bij drugshandel https://www.politie.nl/nieuws/2021/december/9/03-amersfoort-man-gearresteerd-voor-betrokkenheid-bij-drugshandel.html Op dinsdag 7 december heeft de politie een 19-jarige inwoner van Amersfoort aangehouden in verband met de verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. Thu, 09 Dec 2021 09:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/december/9/03-amersfoort-man-gearresteerd-voor-betrokkenheid-bij-drugshandel.html 2021-12-09T09:24:00Z De verdachte kwam in beeld naar aanleiding van een eerder onderschept cocaïnetransport naar Denemarken. Hierbij werd in de auto een verborgen ruimte met 5 kilogram cocaïne aangetroffen. De 35-jarige chauffeur van de auto, eveneens een Amersfoorter, werd destijds gearresteerd. Hij is inmiddels in Denemarken veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar.

De nu aangehouden verdachte wordt verdacht van betrokkenheid bij dat transport. Door ontsleutelde berichtgeving binnen Sky is de verdenking uitgebreid tot een langere periode van betrokkenheid bij internationale en nationale drugshandel.  

Onderzoek woningen
Na de arrestatie werd aansluitend een onderzoek gedaan in een tweetal woningen aan de Van Randwijcklaan en de Holkerweg en een garagebedrijf op het industrieterrein aan de Isselt. Het onderzoek wordt voortgezet en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ondermijning
Drugshandel ligt voor een groot deel ten grondslag aan ondermijningsproblematiek. Het witwassen van criminele winsten leidt tot verregaande vermenging van onder- en bovenwereld, de enorme bedragen die omgaan in de drugswereld hebben een aantrekkende werking en de bescherming van die enorme (financiële) belangen leidt tot excessief geweld, niet zelden in de openbare ruimte.

Deze brede integrale aanpak is gericht op het verstoren en terugdringen van druggerelateerde criminaliteit. Om deze vorm van criminaliteit aan te pakken en criminele organisaties duurzaam te ontwrichten, is het belangrijk om als één overheid op te trekken. Hiermee wordt aangetoond dat een samenwerking op nationaal - en internationaal terrein loont.

Melden
Voor een onderzoek naar criminaliteit zijn ook meldingen en tips van burgers onmisbaar. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost. Regelmatig worden verdachten aangehouden of drugslabs opgerold dankzij meldingen van alerte burgers.

Heb je vermoedens dat iets niet klopt bij jou in de buurt? Of concrete signalen die wijzen op criminaliteit? Meld ze bij de politie via 0900 - 8844. Liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem, bel dan 0800 - 7000.

]]>
52.16815655 5.38941311
Amersfoort - Gezocht - Straatrovers in brommobiel beroven fietsers https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/december/03-straatroof-met-brommobiel.html Een man is vrijdagnacht van zijn spullen beroofd in de omgeving van de Rustenburgerweg en de Dominee Rijperstraat. De twee verdachten gingen er vandoor in een opvallend vervoersmiddel: een blauwe brommobiel die nogal wat lawaai maakte. We zijn op zoek naar getuigen die meer weten over deze brommobiel en wie hier mogelijk in rijden. verdachte Wed, 08 Dec 2021 15:36:05 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/december/03-straatroof-met-brommobiel.html 2021-12-08T15:36:05Z In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 december fietsen twee jongens over de Columbusweg richting de Lageweg. Daar zien ze een donkerblauwe brommobiel rijden en het valt hen op dat 'ie flink wat herrie maakt plus dat de inzittenden de muziek heel hard hebben staan. Een heel stuk verder, bij de kruising van de Rustenburgerweg met de Weg van de Vrijheid haalt de brommobiel hen in en stopt opnieuw. De jongens krijgen er een ongemakkelijk gevoel bij, maar fietsen gewoon door. Als ze ter hoogte van de kruising met de Dominee Rijperstraat zijn, haalt de brommobiel hen wéér in, stopt en dan stappen er twee jongens uit.

Beroofd
De bijrijder komt naar hen toe en pakt één van de twee stevig vast. Hij eist zijn spullen, die geeft het slachtoffer en dan gaan de straatrovers ervandoor. In hun brommobiel rijden ze weg in de richting waar ze vandaan kwamen.

Verdachte 1, bijrijder
- man
- ongeveer 1.75m
- mager postuur
- zwarte bivakmuts
- zwarte jas
- zwarte spijkerbroek
- zwarte handschoenen

Verdachte 2, chauffeur
- zwart gekleed
- stevig postuur
- zwarte bivakmuts
 

Ongemakkelijk

Een heel stuk verder, bij de kruising van de Rustenburgerweg met de Weg van de Vrijheid haalt de brommobiel hen in en stopt opnieuw. De jongens krijgen er een ongemakkelijk gevoel bij, maar fietsen gewoon door. Als ze ter hoogte van de kruising met de Dominee Rijperstraat zijn, haalt de brommobiel hen wéér in, stopt en dan stappen er twee jongens uit.

Beroofd

De bijrijder komt naar hen toe en pakt één van de twee stevig vast. Hij eist zijn spullen, die geeft het slachtoffer en dan gaan de straatrovers ervandoor. In hun brommobiel rijden ze weg in de richting waar ze vandaan kwamen.

Verdachte 1, bijrijder
- man
- ongeveer 1.75m
- mager postuur
- zwarte bivakmuts
- zwarte jas
- zwarte spijkerbroek
- zwarte handschoenen

Verdachte 2, chauffeur
- zwart gekleed
- stevig postuur
- zwarte bivakmuts

Getuigen
De straatrovers hebben hun slachtoffers over een lange afstand gevolgd; vanaf de Lageweg tot aan de Dominee Rijperstraat. De politie hoopt dat er mensen zijn die de twee in hun luidruchtige brommobiel hebben gezien en meer kunnen vertellen over de jongens die erin zaten.


 

]]>
Heeft u de straat-rovers in hun opvallende donkerblauwe brommobiel gezien? Of heeft u een vermoeden wie het zijn? Geef het door via de tiplijn of via Meld Misdaad Anoniem. En doe dat vooral als u óók door deze twee straatrovers bent belaagd.

]]>
]]>
52.1614035 5.40995903
Amersfoort - Getuigen gezocht van beroving met blauwe brommobiel https://www.politie.nl/nieuws/2021/december/6/03-getuigen-gezocht-van-beroving-met-blauwe-brommobiel.html Een man is vrijdagnacht van zijn spullen beroofd in de omgeving van de Rustenburgerweg en de Dominee Rijperstraat. De twee verdachten gingen er vandoor in een opvallend vervoersmiddel: een blauwe brommobiel die nogal wat lawaai maakte. We zijn op zoek naar getuigen die meer weten over deze brommobiel en wie hier mogelijk in rijden. Mon, 06 Dec 2021 14:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/december/6/03-getuigen-gezocht-van-beroving-met-blauwe-brommobiel.html 2021-12-06T14:09:00Z Twee mannen waren op de fiets naar huis in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 december. Ze namen een weg vanaf rotonde de Stier tot in Rustenburg. Maar voordat zij op hun bestemming aankwamen, stopte er een blauwe brommobiel met twee mannen erin. Beiden droegen een bivakmuts over hun hoofd.

Één van de twee fietsers werd door de mannen beroofd. De verdachten gingen er vervolgens weer vandoor in hun luidruchtige wagentje. Mogelijk zijn zij voor, tijdens of na de beroving nog ergens gezien. Dit gebeurde allemaal tussen 2.00 en 2.20 uur ’s nachts, in de buurt van de kruising Rustenburgerweg en de Dominee Rijperstraat.

Weet u meer?

Hebt u iets gezien van de beroving of iets gehoord over wat er die nacht gebeurd is? Of herkent u de omschrijving van de brommobiel en weet u wie daar weleens in rijdt? Neem dan contact met ons op. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem). U kunt ook gebruik maken van onderstaande formulieren.

]]>
52.16354521 5.41814308
Amersfoort - Gezocht - Man breekt in auto https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/november/03-mdn/03-autoinbraak-amersfoort.html Een bewakingscamera legt vast hoe een man een ruitje intikt van een geparkeerde auto en een tas steelt. verdachte Wed, 24 Nov 2021 23:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/november/03-mdn/03-autoinbraak-amersfoort.html 2021-11-24T23:00:00Z Maandagmiddag 18 oktober parkeert een vrouw haar auto aan de Bergenboulevard in Amersfoort. Ze sluit de auto af, maar laat een rugtas met daarin onder andere haar laptop voor in de auto liggen. Ze is maar een half uurtje weg, komt dan terug en ziet tot haar grote schrik dat de ruit is ingeslagen en dat haar tas is verdwenen.

Bewakingsbeeld
Op het bewakingsbeeld is te zien dat de man aan komt rennen, de ruit intikt met een voorwerp, de rugzak pakt en wegrent. Het duurt slechts zeven seconden.

Signalement
- lichte/lichtgetinte huid
- hij is minstens 50 jaar oud
- gezet postuur
- grijs haar
- blauwe gewatteerde jas, The North Face
- donkere trainingsbroek, Adidas
- grijze sneakers

Tips om autokraak te voorkomen

* laat niks van waarde achter in de auto, ook niet onder een stoel
* parkeer bij goede verlichting
* laat dashboardkastje leeg en laat klepje openstaan
* heb je een stationwagen; maak laadruimte zichtbaar
* haal frontje van de autoradio en neem frontje mee
* laat geen lege boodschappentas achter in de auto

]]>
Herkent u deze autokraker? Geef het dan door via één van de tiplijnen: 0800-6070 of anoniem 0800-7000.

]]>
]]>
52.19993043 5.4072916
Amersfoort - Gezocht - Zakkenrollers bestelen vrouw https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/november/03-mdn/03-zakkenrollen-amersfoort.html Een vrouw (79) uit Amersfoort wordt door twee zakkenrollers bestolen als ze haar boodschappen doet. De één spreekt haar aan en leidt haar aandacht af zodat de ander de gelegenheid heeft haar portemonnee uit haar tas te stelen. De identiteit van de vrouw is inmiddels bekend. De politie is nog op zoek naar de man. verdachte Tue, 23 Nov 2021 23:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/november/03-mdn/03-zakkenrollen-amersfoort.html 2021-11-23T23:00:00Z Het gebeurt op vrijdag 15 oktober. De vrouw doet boodschappen bij Albert Heijn aan het Euterpeplein in Amersfoort. Ze is slecht ter been en loopt met een rollator, waar haar tas op staat.

Cola
Als ze bij de frisdrank staat, spreekt een man haar aan in het Engels. Hij geeft haar een flesje cola en vraagt of zij kan zien hoeveel caloriën er in het flesje zitten.

Diefstal
Ondertussen doet een vrouw, die duidelijk bij de man hoort, de zijrits van de tas op de rollator open. Daar vindt ze niets. Dan maakt ze het bovenvakje open en pakt de portemonnee eruit. De man rondt het gesprek af, legt een flesje in zijn mandje en loopt weg. Pas als het slachtoffer haar boodschappen wil afrekenen, ontdekt ze dat haar portemonnee is verdwenen.

Signalement

Man
- lichtgetinte huid
- stevig/gezet postuur
- 45-55 jaar
- kaal glimmend hoofd
- zwarte bodywarmer, daaronder een zwarte trui en een wit shirt met V-hals
- donkerblauwe spijkerbroek
- zwarte schoenen

]]>
Herkent u de mannelijke verdahte? Geef het door via de tiplijn: 0800 - 6070 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

]]>
UPDATE 30 november: Dankzij uw tips is de identiteit van de vrouw bekend. Dank voor het meedenken. De recherche zoekt verder naar de mannelijke verdachte.

]]>
]]>
52.15178037 5.4064831
Amersfoort - Grootschalige ondermijningscontrole in Amersfoort https://www.politie.nl/nieuws/2021/november/12/03-grootschalige-ondermijningscontrole-in-amersfoort.html Donderdag 11 november vond er een grootschalige ondermijningsactie plaats in samenwerking met de Landelijke Eenheid, het Verkeershandhavingsteam, de Douane, Koninklijke Marechaussee en het UWV. De actie was gericht op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit op de weg. Fri, 12 Nov 2021 15:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/november/12/03-grootschalige-ondermijningscontrole-in-amersfoort.html 2021-11-12T15:15:00Z Integrale samenwerking

Om deze actie mogelijk te maken heeft de politie samenwerkingen opgezet met interne en externe partners. Dit heeft geresulteerd een goed afgestemde samenwerking. Dankzij het ANPR, automatische kentekenplaatherkenning, konden verschillende voertuigen en inzittende gecontroleerd worden. Onder andere voertuigen met inzittenden die verdacht werden van woning- en auto-inbraken zijn aan een grondige inspectie onderworpen. Daarnaast is een verdachte aangehouden op verdenking van de handel in verdovende middelen. Ook is een verdachte aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs.

]]>
1000 bekeuringen

Verder zijn er meerdere bekeuringen uitgeschreven voor snelheid, in totaal gaat het om meer dan duizend bekeuringen. Daarnaast zijn er voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden, door rood licht rijden, zonder gordel rijden bekeuringen uitgedeeld.

]]>
Signaal

Met deze actie geeft de politie het signaal af dat de bestrijding van ondermijning (op de weg) een van de prioriteiten is om voor een betere samenleving te zorgen. Acties zoals deze waarbij duurzame samenwerkingen met interne en externe partners worden aangegaan zullen in de toekomst vaker plaatsvinden.

]]>
52.16815655 5.38941311
Amersfoort - Jonge verdachten aangehouden voor steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2021/november/2/03-aanhouding-verdachten-steekincident.html Een automobilist werd in september op de Lohengrinstraat in zijn buik gestoken. Na uitgebreid rechercheonderzoek kwamen drie jongens van 17 jaar uit Amersfoort in beeld. Zij werden dinsdag 2 november aangehouden. Tue, 02 Nov 2021 10:59:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/november/2/03-aanhouding-verdachten-steekincident.html 2021-11-02T10:59:00Z Een 21-jarige Amersfoorter rijdt op zondagavond 26 september, kort na 19:00 uur, vanaf de Romeostraat, de Lohengrinstraat op. Bij een steegje ziet hij een man staan die zijn aandacht trekt. Hij remt en doet het raampje van z'n witte Opel Corsa naar beneden. Vrijwel meteen komen er nog twee mannen aangesneld. Ze eisen geld. Hij wil zijn raampje weer dichtdoen, maar voordat hij dat kan doen, wordt hij door één van de mannen in zijn buik gestoken. De drie mannen rennen dan terug het steegje in.

Aanhoudingen
De recherche startte een onderzoek en zette hierbij ook het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld in. Door uitgebreid rechercheonderzoek en de informatie die binnenkwam naar aanleiding van de tv-uitzending, kwamen drie verdachten in beeld. Zij werden dinsdagochtend 2 november buiten heterdaad aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het steekincident. Zij zitten vast voor verhoor. Het gaat om drie jongens van 17 jaar uit Amersfoort.

Onderzoek gaat door
Het onderzoek naar het steekincident wordt onverminderd voortgezet. Mochten er nog getuigen zijn die zich niet gemeld hebben of over informatie beschikken die voor het onderzoek van belang kan zijn, neem dan contact op met de recherche in Amersfoort via 0900-8844 of vul het onderstaande tipformulier in.

]]>
52.1568885 5.41167509