Alle berichten | Utrechtse Heuvelrug | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/utrecht/utrechtse-heuvelrug.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug nl Mon, 25 Jun 2018 17:44:25 GMT 2018-06-25T17:44:25Z nl Driebergen - Vermoedelijke bankier onderwereld zit vast https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/23/vermoedelijke-bankier-onderwereld-zit-vast.html Het financiële team van de landelijke recherche krijgt, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), steeds meer zicht op een klantenbestand van enerzijds criminelen en anderzijds burgers die geld buiten het zicht van de fiscus wilden houden. Spil daarin lijkt een 55-jarige man te zijn. Deze Nederlander, die al jaren in het buitenland woont, beheerde grote sommen geld van zijn clientèle via de Caraïben, Liechtenstein, Panama en Zwitserland. De man zit in voorlopige hechtenis. Het OM verdenkt hem van gewoontewitwassen, valsheid in geschrift, verduistering en oplichting. Dinsdag 19 juni zijn in het onderzoek zes verdachten aangehouden. nieuwsbericht Sat, 23 Jun 2018 06:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/23/vermoedelijke-bankier-onderwereld-zit-vast.html 2018-06-23T06:22:00Z Klantenbestand

Politie en justitie vermoeden dat de clientèle van de verdachte bankier enerzijds bestaat uit criminelen die hun verdiende misdaadgeld via de verdachte bankier wilden wegsluizen naar het buitenland. En anderzijds bestaat het klantenbestand uit burgers die in het verleden geld hebben ingebracht bij de man. Doel daarvan was waarschijnlijk om dit vermogen buiten het zicht van de belastingdienst te houden. Er zijn indicaties dat de man een vermogen van minstens enkele tientallen miljoenen euro’s beheerde.

Verduistering en oplichting

Dit bancaire beheer heeft de man geen windeieren gelegd. De in Breda geboren man woonde tot medio 2016 in Zwitserland en leefde daarna op een eilandje in de Caraïben. Toen hij op 26 april 2018 voet op Nederlandse bodem zette, is hij aangehouden en in voorarrest gezet. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

De verdenking is dat de man een forse greep uit de kas van zijn cliënten heeft gedaan en zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering en oplichting. Vermoedelijk heeft hij miljoenen euro’s van zijn klanten verduisterd. Onderzoek laat zien dat de man dit deed door het vermogen van klanten als onderpand te gebruiken voor leningen. Deze geleende bedragen zijn door hem gebruikt voor privé-uitgaven.

Omdat terugbetaling van de leningen uitbleef, hebben uiteindelijk schuldeisers het vermogen van de klanten aangesproken. De schade per klant bedraagt naar schatting minimaal enkele tonnen en in sommige gevallen meer dan een miljoen euro.

]]>
Op basis van het opsporingsonderzoek, dat zowel in Nederland als daarbuiten plaatsvindt en de naam 26Staaldiep heeft, is zicht verkregen op een deel van de vermoedelijk gedupeerde klanten van de bankier. De landelijke recherche heeft met een aantal klanten inmiddels gesproken. Er zijn ook aangiftes van verduistering en oplichting opgenomen. Waarschijnlijk zijn er echter nog meer klanten gedupeerd door de verdachte bankier. Zowel klanten als getuigen worden opgeroepen om zich te melden bij de landelijke recherche. Dit kan op telefoonnummer 088-6623650.

Alle informatie is welkom en kan eraan bijdragen dat niet nog meer vermogen van klanten wordt verduisterd of kwijt gemaakt. Op dit moment is onder gezag van het Landelijk Parket in binnen- en buitenland voor meerdere miljoenen euro’s beslag gelegd op banktegoeden en andere waardevolle goederen. Getracht wordt om meer vermogen te traceren en vervolgens in beslag te nemen.

]]>
Gedurende het onderzoek naar de verdachte bankier is ook zicht verkregen op méér gepleegde strafbare feiten. Zo is de verdenking ontstaan dat vermoedelijk criminele klanten van de bankier een zogenoemd ‘kasrondje’ hebben georganiseerd.

De verdenking luidt dat zij contant, crimineel geld aan een stratenmakersbedrijf hebben gegeven. Dit geld zou zijn gebruikt voor de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld voor het contant uitbetalen van stratenmakers. De inbrengers van het criminele geld stuurden vervolgens nepfacturen aan het stratenmakersbedrijf voor zogenaamd geleverde diensten, terwijl er in werkelijkheid geen prestatie is geleverd. Hiermee is voor de buitenwereld een schijnbaar legitieme girale geldstroom gecreëerd. Met het girale geld konden bijvoorbeeld de hypotheek en leaseauto’s betaald worden. Politie en justitie hebben aanwijzingen dat via de valse facturen enkele miljoenen euro’s zijn witgewassen.

In augustus 2017 zijn in het onderzoek een grote partij verdovende middelen (36 kilo cocaïne en 108 kilo MDMA), ongeveer 135.000 euro aan contanten en voorbereidingsmiddelen voor de productie van synthetische drugs aangetroffen. Inmiddels is een man hiervoor door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar.

Voorts zijn uit het onderzoek signalen naar voren gekomen dat ambtenaren zijn omgekocht om informatie te geven of diensten te verlenen. Hiernaar wordt nader onderzoek gedaan, waardoor hierover in deze fase niet meer kan worden toegelicht.

]]>
De landelijke recherche heeft dinsdag 19 juni zes mensen aangehouden in verband met het voorgenoemde ‘kasrondje’. Het gaat om vier mannen van 50 jaar uit Raamsdonkveer, 41 jaar uit Kaatsheuvel, 39 jaar uit Made, 51 jaar uit Sint Willebrord, die ieder in hun woning zijn aangehouden. Een man van 48 jaar uit Made en een man van 44 jaar uit Hank zijn beiden in de Penitentiaire Inrichting (P.I.) aangehouden, waar zij al gedetineerd zaten. De zes zijn aangehouden in het onderzoek 26Barberton. Ze worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen.De politie heeft dinsdag diverse goederen in beslag genomen, zoals een boot, twee BMW’s en onroerend goed.

 

Eén van de zes verdachten is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Deze heeft beslist dat de verdachte 14 dagen in bewaring blijft. De overige verdachten zijn niet voorgeleid, maar blijven wel verdachte.

De 55-jarige man die in april is aangehouden, bevindt zich eveneens in voorlopige hechtenis.

]]>
De financiële teams van de landelijke recherche zijn gespecialiseerd in het opsporen van financieel-economische criminaliteit. Achter criminele geldstromen gaan vaak diverse andere vormen van criminaliteit schuil, zoals drugshandel en uitbuiting. Ook excessief geweld in het criminele milieu, zoals liquidaties en gewelddadige overvallen, vinden vaak hun oorsprong in conflicten over crimineel geld en criminele inkomsten.

De boven- en de onderwereld raken via deze vorm van criminaliteit sterk met elkaar verweven. Hierdoor wordt de maatschappij ondermijnd. Criminele investeringen in de bovenwereld zijn bovendien een groot gevaar voor de financiële integriteit. Politie en justitie vinden dit onwenselijk. Het geeft bovendien een verkeerd signaal af aan ‘de gewone man’ die op een normale en eerlijke manier aan zijn geld komt.

De aanpak van georganiseerde criminaliteit richt zich op de cruciale ondersteunende activiteiten van 'de bovenwereld' aan 'de onderwereld'. Het financieel opsporen van criminelen levert veel informatie op en vormt een belangrijke schakel in de aanpak van ondermijning. Steeds vaker worden crimineel verkregen vermogen en goederen afgepakt. Misdaad mag niet lonen.

]]>
Gewitwast geld 52.0508132 5.285405500000024
Driebergen - Nieuwe foto’s van Taghi en Razzouki https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/12/nieuwe-foto%E2%80%99s-van-taghi-en-razzouki.html De politie heeft nieuwe foto’s van de twee mannen en bij sommige foto’s staan ook specifieke vragen waar de politie ook graag antwoorden op wil hebben. nieuwsbericht Tue, 12 Jun 2018 04:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/12/nieuwe-foto%E2%80%99s-van-taghi-en-razzouki.html 2018-06-12T04:00:00Z Vanavond zal in Opsporing Verzocht ook aandacht worden geschonken aan deze zaak.

Heeft u informatie die kan helpen deze mannen op te sporen? Neem dan contact op met de politie. De mannen zijn te zien op https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/nationale-opsporingslijst

]]>
foto 1

Op deze foto is Ridouan Taghi te zien. De politie vraagt uw hulp bij het opsporen van Ridouan Taghi. Heeft u Ridouan Taghi gezien of heeft u een vermoeden waar hij verblijft, neemt u dan contact met ons op.

foto 2

Op deze foto is Ridouan Taghi te zien. Het vermoeden bestaat dat deze foto in Europees land is genomen. Herkent u de flat op de achtergrond? Weet u of heeft u een vermoeden op welke locatie deze foto is gemaakt? Neemt u dan contact met ons op.

foto 3

Op deze foto is Ridouan Taghi te zien op een strand. Weet u of heeft u een vermoeden waar deze foto is gemaakt? Neemt u dan contact met ons op.

foto 4 en 5
 
Op deze foto's is Said Razzouki te zien. De politie vraagt uw hulp bij het opsporen van Said Razzouki. Heeft u Said Razzouki gezien of heeft u een vermoeden waar hij verblijft, neemt u dan contact met ons op.

foto 6 en 7

 
De politie is op zoek naar meer informatie omtrent deze foto’s. Het betreft graffiti die is aangetroffen op de Platinum Lounge in Utrecht. Dit betrof een shishalounge die inmiddels gesloten is. Er is “Los Pepes War” op de muur gespoten. De politie wil graag meer informatie omtrent deze graffiti. Heeft u hier meer informatie over, of weet u of heeft u een vermoeden wie deze graffiti gemaakt heeft en waarom? Neemt u dan contact met ons op.

foto 8

De politie wil graag meer informatie over deze foto. Weet u waar deze foto is gemaakt? Herkent u de achtergrond of heeft u een vermoeden waar deze foto genomen is? Neemt u dan contact met ons op.

foto 9

UPDATE. DANK VOOR UW TIPS. ER ZIJN AL VEEL TIPS BINNENGEKOMEN OVER DEZE LOCATIE. HET ZOU GAAN OM EEN CARTBAAN IN DUBAI.  HIEROVER HOEFT U ONS NIET MEER TE TIPPEN.  

De politie wil graag weten waar deze foto genomen is. Herkent u de achtergrond of heeft u een vermoeden waar deze foto gemaakt is? Neemt u dan contact met ons op.

foto 10

UPDATE. DANK VOOR UW TIPS. ER ZIJN AL VEEL TIPS BINNENGEKOMEN OVER DEZE LOCATIE. HET ZOU GAAN OM EEN CARTBAAN IN DUBAI.  HIEROVER HOEFT U ONS NIET MEER TE TIPPEN.  

De politie wil graag weten waar deze foto genomen is. Herkent u de achtergrond of heeft u een vermoeden waar deze foto gemaakt is? Neemt u dan contact met ons op.

foto 11

De politie is op zoek naar de locatie waar deze foto gemaakt is. Herkent u iets van deze foto of heeft u een vermoeden welke locatie dit is, neemt u dan contact met ons op.

foto 12

De politie is op zoek naar de locatie waar deze foto gemaakt is. De foto is vermoedelijk gemaakt op 16 januari 2018 om 20.57 uur. Herkent u het vliegtuig, de vliegtuigmaatschappij of heeft u enig idee welke vlucht dit betreft, neemt u dan contact met ons op.
 

]]>
52.0508132 5.285405500000024
Amsterdam - Haarlemmermeer - Tientallen bekeuringen tijdens ‘ride out’ https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/10/05-ride-out.html In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juni heeft de politie een grote verkeerscontrole uitgevoerd op een groep van 700 tot 1000 motorrijders. De politie constateerde veel overtredingen en schreef daarvoor tientallen bekeuringen uit. Eén gesignaleerd persoon is aangehouden. Drie rijbewijzen zijn ingevorderd en één motor is in beslag genomen. nieuwsbericht Sun, 10 Jun 2018 07:55:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/10/05-ride-out.html 2018-06-10T07:55:00Z Deze groep motorrijders nam deel aan een zogenaamde ‘ride out’. Aanleiding voor de controle was dat tijdens eerdere ‘ride outs’ was gebleken dat men veel verkeersovertredingen beging. De verkeersveilgheid was daardoor in het geding. De groep had zich verzameld op de A4 ter hoogte van de parkeerplaats bij het brugrestaurant. De politie heeft rond 00.30 uur het gebied rondom de motorrijders afgezet en is iedereen gecontroleerd.

]]>
De politie schreef bekeuringen uit voor:

 • Rijden met geschorst kenteken
 • Niet dragen helm (2)
 • Negeren rood licht (3)
 • Negeren rood kruis (30)
 • Rijden over de vluchtstrook (meerdere)

De politie voerde de volgende acties uit:

 • Invordering drie rijbewijzen
 • Inbeslagname motorfiets
 • Aanhouding gesignaleerd persoon
 • Innen openstaande boetes (7700 euro)

Daarnaast zijn nog diverse bekeuringen uitgeschreven. Hoeveel en waarvoor zal in de loop van de komende week duidelijk worden.

]]>
De actie was een samenwerking tussen meerdere eenheden van de politie. De politie zal bij dergelijke evenementen in de toekomst alert en scherp reageren en optreden zodat verkeersovertredingen en overlast worden beteugeld.

]]>
controle 52.30037840000001 4.6743593999999575
Vermist - Bjorn van den Berghe https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/vermiste-kinderen/2018/mei/bjorn-van-den-berghe.html Bjorn is op 19 mei 2018 vertrokken vanuit Maarsbergen. Hij is vermoedelijk zondagochtend 20 mei 2018 samen met zijn vriendin Charity vertrokken. Het vermoeden is dat zij via België naar Frankrijk onderweg zijn. vermistkind Tue, 22 May 2018 19:06:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/vermiste-kinderen/2018/mei/bjorn-van-den-berghe.html 2018-05-22T19:06:00Z Bjorns fiets hebben zij mogelijk meegenomen. Verder is er geen informatie omtrent vervoersmiddelen. 

]]>
Hebt u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070.

]]>
geslachtManhaarkleurBlondlengte174 cmnaamBjorn van den BergheoogkleurBlauw]]>
Bjorn Charity den Engelsman 52.0581194 5.405431700000008
Leersum - Gezocht - Fietsen gestolen bij cultureel centrum https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2018/mei/03-leersum-9-fietsendiefstal.html Terwijl een vrouw bij cultureel centrum De Binder.aan de Hoflaan EHBO-les krijgt, steelt een dief haar elektrische fiets die voor de deur staat. En zij is die avond in Leersum niet het enige slachtoffer van fietsendiefstal. De politie zoekt de nog onbekende verdachte of verdachten en de gesloten fietsen. Vaak helpt dan een tip. Door informatie met ons te delen, werkt u met ons samen aan een veiliger Nederland. Dáár is de politie voor, altijd! verdachte Fri, 11 May 2018 07:12:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2018/mei/03-leersum-9-fietsendiefstal.html 2018-05-11T07:12:00Z Bekijk het filmpje van ons YouTube-kanaal. Het is een fragment van deze zaak uit de aflevering van RTV Utrecht tv-programma Bureau Hengeveld van 9 mei 2018.

Het gebeurt 's avonds op 15 november 2017.  In totaal verdwijnen die avond in Leersum drie fietsen spoorloos. En daar blijft het niet bij. Op precies dezelfde pleksteelt een dief twee weken later weer een fiets. Of alle vier de fietsen door dezelfde dader zijn gestolen is nog niet duidelijk.

Camerabeelden

Van twee van de diefstallen zijn beelden. Hoewel de beelden niet van de hoogste kwaliteit zijn, hoopt de recherche dat details of de houding van de dief kan leiden naar een verdachte.

Signalementen

Omdat niet zeker is dat de diefstallen door dezelfde dader zijn gepleegd, hebben we in beide zaken een signalement. Bij de eerste diefstal gaat het om een:

 • man
 • met een donkerblauwe jas met capuchon
 • een lichtblauwe spijkerbroek en
 • lichtblauwe schoenen.

Bij de diefstal twee weken later gaat het om:

 • iemand
 • met een lichtkleurige jas
 • een petje
 • een donkere broek en
 • zwarte schoenen.
]]>
Heeft u gezien wie de fietsen stalen of weet u misschien wie de verdachte is of wie de verdachten zijn? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem.

]]>
]]>
Opnamen van de verdachte(n) 52.011405 5.4245275000000674
Leersum - Gezocht - Insluipers stelen geldkistje https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2018/maart/03-leersum-28-insluipers-stelen-geldkistje.html Twee insluipers hebben het voorzien op een huis aan Molenweg. Ze gaan het huis binnen en na tien minuten komen ze weer naar buiten met een boodschappentas met onder andere een geldkistje met bankgegevens, geld en het trouwboekje van de bewoners. De politie zoekt de nog onbekende verdachten. Vaak helpt dan een tip. Door informatie met ons te delen, werkt u met ons samen aan een veiliger Nederland. Dáár is de politie voor, altijd! verdachte Wed, 28 Mar 2018 14:13:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2018/maart/03-leersum-28-insluipers-stelen-geldkistje.html 2018-03-28T14:13:00Z Bekijk het filmpje van ons YouTube-kanaal. Het is een fragment van deze zaak uit de aflevering van RTV Utrecht tv-programma Bureau Hengeveld van 28 maart 2018.

Het gebeurt op woensdag 26 juli 2017 op klaarlichte dag. Een beveiligingscamera filmt de verdachten buiten.

Signalementen

Verdachte:

 • jongeman
 • blanke tot lichtgetinte huidskleur
 • mogelijk van Oost-Europese afkomst
 • leeftijd 18  tot 26 jaar
 • slank postuur
 • lengte circa 1,80 meter
 • kort donker haar met een kaal plekje op het achterhoofd
 • droeg een grijs T-shirt
 • had een blauwe spijkerbroek aan.

Verdachte 2:

 • vrouw
 • lichtgetinte huidskleur
 • mogelijk van Oost-Europese afkomst
 • leeftijd 40 tot 50 jaar
 • gezet postuur
 • lengte 1,60 meter tot 1,65 meter
 • donker / zwart haar dat ze droeg in een staart
 • droeg een lichtgrijs joggingpak met twee donkere strepen over de zijkant.
]]>
 • Herkent u de verdachten?
 • Weet u misschien hoe ze heten of waar ze wonen?
 • Heeft u ze ergens anders gezien?
 • Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem

  ]]>
  ]]>
  Opnamen van de verdachten Foto van de Molenweg Luchtfoto van de omgeving 52.0149798 5.40694110000004
  Driebergen - Meer productielocaties aangetroffen en een stijging van het aantal dumpingen https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/22/meer-productielocaties-aangetroffen-en-een-stijging-van-het-aantal-dumpingen.html De politie heeft het afgelopen jaar meer productielocaties en dumplocaties aangetroffen van synthetische drugs. Deze cijfers zijn afkomstig van European Reporting (Erissp). nieuwsbericht Thu, 22 Feb 2018 14:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/22/meer-productielocaties-aangetroffen-en-een-stijging-van-het-aantal-dumpingen.html 2018-02-22T14:30:00Z Door extra opsporingscapaciteit is een stijging waargenomen in het aantal aangetroffen productielocaties. Dit is gegaan van 61 naar 82 stuks (+21) (labs/kristallisatie-/tabletteerplaatsen) in Nederland. De stijging van het aantal aangetroffen labs is in de provincie Noord Brabant het grootst. In Gelderland is er een daling van aangetroffen labs.

  ]]>
  De dumpingen zijn toegenomen in aantallen van 177 in 2016 naar 206 in 2017. (+29) In Oost Nederland  is deze stijging het sterkst en laat in Noord Brabant een daling zien.Te zien is dat het aantal productielocaties in Gelderland zijn afgenomen maar dumpingen daarentegen zijn toegenomen. 

  ]]>
  De sinds oktober 2014 geïntensiveerde aanpak van de ondermijnende drugscriminaliteit in Zuid Nederland heeft na 2 jaar resultaten geboekt. Meer dan 680 aanhoudingen en 82 criminele samenwerkingsverbanden zijn aangepakt en er werden nog eens 514 wapens aangetroffen en voor 3,5 miljoen aan contanten in beslag genomen. Doordat er extra aandacht is gegeven op de bestrijding van verdovende middelen in Zuid Nederland  kan dit ook de verklaring zijn dat de crimineel zijn werkterrein gedeeltelijk naar het Noorden en het Oosten van Nederland heeft verplaatst.

  ]]>
  De vraag naar XTC is wereldwijd toegenomen en dit is ook te zien in de productie. Daarnaast is te doorlooptijd van drugslabs hoog. Dit komt onder andere doordat de meeste materialen en chemicaliën waarmee de drugs vervaardigd worden legaal verkrijgbaar zijn. Vele precursoren zijn zogenoemde niet gecontroleerde stoffen waardoor deze vrij te verkrijgen zijn vanuit China.

  ]]>
  52.0508132 5.285405500000024
  Driebergen - Vermoedelijke treinsurfer geïdentificeerd https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/19/11-vermoedelijke-treinsurfer-geidentificeerd.html De politie maakt proces-verbaal op tegen een 17-jarige jongeman uit Delft die op zaterdag 20 januari 2018 en donderdag 30 november 2017 aan de buitenkant van een trein is meegereden. In januari van Lage Zwaluwe naar Zevenbergen en november 2017 op het baanvak Schiedam - Delft. Van beide ritten zijn videobeelden op YouTube geplaatst. Op deze beelden was de man zelf onherkenbaar. nieuwsbericht Mon, 19 Feb 2018 14:59:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/19/11-vermoedelijke-treinsurfer-geidentificeerd.html 2018-02-19T14:59:00Z De NS en ProRail deden vervolgens bij de politie aangifte van overtreding van artikel 3 van de Spoorwegwet. De man heeft met zijn gedragingen niet alleen zichzelf en anderen in gevaar bracht maar er had ook gevaar op de spoorweg veroorzaakt kunnen worden. Daarnaast had de verdachte door zijn gedrag het verkeer op de spoorweg ernstig kunnen hinderen. 

  ]]>
  De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid stelde een onderzoek in naar de identiteit van de man die zich op YouTube ‘The climbing dutchman’ noemt. Met gebruikmaking van onder meer camerabeelden die NS voor het onderzoek ter beschikking stelde kwam de politie de jongeman uit Delft op het spoor. 

  De man werd onlangs voor een gesprek uitgenodigd op het politiebureau. Daar verscheen hij wel maar wenste geen verklaring af te leggen. De politie maakt proces-verbaal op voor overtreding van artikel 3 van de Spoorwegwet. 

  ]]>
  Trein op het spoor 52.06515599999999 5.259605299999976
  Driebergen-Rijsenburg - Operation Mirum, darkweb is niet anoniem https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/15/operation-mirum-darkweb-is-niet-anoniem.html De politie heeft 14 en 15 februari een landelijke ‘knock and talk’-actie gehouden en daarbij zijn 37 personen thuis bezocht die verdovende middelen hebben besteld via de darkmarket Hansa Market. Op hetzelfde moment voerde de DEA (Drug Enforcement Administration) in samenwerking met de Nederlandse politie in de Verenigde Staten een soortgelijke actie ‘Operation Decrypt’ uit en werkte samen met meerdere overheidsinstanties zoals de FBI en HSI (Homeland Security Investigations). De personen die door de politie thuis zijn bezocht, werden zich ervan bewust dat zij niet zo anoniem zijn op het darkweb als ze mogelijk dachten. nieuwsbericht Fri, 16 Feb 2018 13:20:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/15/operation-mirum-darkweb-is-niet-anoniem.html 2018-02-16T13:20:00Z In de zomer van 2017 nam de politie de darkmarket Hansa Market over en haalde die na bijna een maand vervolgens offline. Met de informatie uit het onderzoek ‘Gravesac’ heeft de politie de afgelopen maanden tientallen personen opgespoord die verdovende middelen hebben besteld via de Hansa Market. Tijdens de ‘knock and talk’-actie van woensdag 14 en donderdagochtend 15 februari zijn rechercheurs van de Landelijke Recherche naar de huisadressen van een aantal personen gegaan van wie de identiteit is achterhaald. Daarna volgde een gesprek met hen over hun strafbare gedragingen. Deze personen wonen verspreid in Nederland en hebben zowel hard, - als softdrugs besteld, zoals cocaïne, LSD, hash, weed en XTC. Afgelopen week heeft de politie een 25-jarige man uit Wilp aangehouden, omdat hij 150 xtc-pillen had besteld via het darkweb. Operation Mirum is een eerste aanzet om Nederlandse kopers op Hansa Market te vervolgen. Bij de kopers die meer hebben besteld dan een gebruikershoeveelheid, wordt de afdoening door het Openbaar Ministerie - naar aanleiding van het gesprek - bepaald.

  ]]>
  Volgens de politie en het Openbaar Ministerie is een gesprek over de strafbaarheid van dergelijke gedragingen op zijn plaats. Doel van ‘Operation Mirum’ is de bewustwording over de gevolgen en risico’s van criminaliteit op het darkweb. Nanina van Zanden, projectleider van het darkweb team van de politie: “Het mag duidelijk zijn dat het darkweb geen criminele vrijplaats kan zijn waar ieder toezicht van de overheid ontbreekt. Deze ‘knock and talk’-actie laat zien dat niemand ervan uit kan gaan anoniem te blijven op het darkweb. Daarnaast biedt de politie mensen hulp als er sprake is van problematiek rondom het gebruik van drugs of als een adres van iemand voor criminele doeleinden is gebruikt. We willen mensen oproepen die drugs hebben gekocht via het darkweb en een bezoek van de politie niet willen afwachten, zich te melden bij ons”. Dit kan via bijgaand formulier. Operation Mirum is de start van meerdere acties die de politie dit jaar op het darkweb zal gaan uitvoeren.

  ]]>
  52.0508132 5.285405500000024
  Driebergen - Operation Mirum, darkweb is not anonymous https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/15/operation-mirum-darkweb-is-not-anonymous.html On 14 and 15 February the police held a nationwide ‘knock and talk’ operation: Operation Mirum. They called at the houses of 37 individuals who had ordered drugs through the dark market Hansa Market. Simultaneously, in the U.S., the DEA (Drug Enforcement Administration) carried out a similar operation, ‘Operation Decrypt’, together with the FBI and the HSI (Homeland Security Investigations). The individuals who were visited at home by the police realized that they were not as anonymous on the Darkweb as they perhaps thought. nieuwsbericht Thu, 15 Feb 2018 15:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/15/operation-mirum-darkweb-is-not-anonymous.html 2018-02-15T15:00:00Z The police took over the dark market Hansa Market in the summer of 2017 and subsequently put it offline about a month later. Over the last few months, the police have used the information they obtained from investigation ‘Gravesac’ to track down dozens of people who had ordered drugs through Hansa Market. During the ‘knock and talk’ operation on Wednesday 14 and Thursday 15 February investigators of the Dutch Central Criminal Investigations Division called to the houses of several individuals whose identity had been traced. The police then talked to these individuals about their criminal behaviour. The people in question live all over the Netherlands and had ordered both hard and soft drugs, such as cocaine, LSD, hash, weed, and ecstasy. Last week, the police arrested a 25-year-old man from Wilp, NL, for ordering 150 ecstasy pills via the darkweb. Operation Mirum is a first step towards prosecuting Dutch citizens who buy drugs on Hansa Market. For those buyers who had ordered more than a quantity for personal use, the matter will be dealt with by the Public Prosecution Service, as determined by the interview.

  ]]>
  The police and the Public Prosecution Service believe it is important to make people aware of the fact that these actions are criminal. The aim of ‘Operation Mirum’ is to raise awareness of the consequences and risks of criminality on the dark web. As Nanina van Zanden, project leader of the police’s dark web team, explains: “It is clear the dark web mustn’t be allowed to develop into a criminal safe haven that is completely unsupervised by the authorities. This ‘knock and talk’ operation shows that nobody can assume their anonymity will be safeguarded on the dark web. In addition, the police offer help in the case of problematic drug use, or if somebody’s address has been improperly used for criminal purposes. We want to call on anybody who has bought drugs through the dark web to contact us rather than waiting for the police to come calling”. See the enclosed tip form for more information. Operation Mirum is the first of several such operations on the dark web the police are planning this year.

     

  ]]>
  52.0508132 5.285405500000024