Alle berichten | Borsele | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/zeeland/borsele.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Borsele nl Sat, 31 Oct 2020 23:02:53 GMT 2020-10-31T23:02:53Z nl Heinkenszand - Samen vergroten van integriteit en weerbaarheid voor veilige zeehavens https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/14/08-rapport-heinkenszand.html Overheidspartners en publiek private partijen starten samen projecten in en rond de Zeeuwse en West-Brabantse zeehavens om de weerbaarheid en integriteit hiervan te vergroten en daarmee criminaliteit tegen te gaan. De aangesloten partners zijn gemeenten Borsele, Moerdijk, Terneuzen en Vlissingen, Douane, Openbaar Ministerie, Politie, Koninklijke Marechaussee en havenbedrijven North Sea Port en Port of Moerdijk. nieuwsbericht Wed, 14 Oct 2020 13:58:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/14/08-rapport-heinkenszand.html 2020-10-14T13:58:00Z Criminelen maken gebruik van de goede infrastructuur in de Zeeuwse en West-Brabantse zeehavens. Het ondermijnende effect van deze georganiseerde criminaliteit is groot en reikt tot ver buiten de (regio)grenzen. Denk hierbij aan in- en uitvoer van drugs, illegale afvoer van afvalstoffen, illegaal verblijf op haventerreinen, mensensmokkel, arbeidsuitbuiting, smokkel van goederen en het witwassen van criminele opbrengsten in de haven. De nieuwe aanpak van de samenwerkende partijen richt zich op betere selectie aan de poort, het opwerpen van barrières door het bedrijfsleven, het vergroten van de kennis- en informatiepositie van partners en het vormen van een responsieve overheid die actief reageert op signalen uit de samenleving.

]]>
De verschillende overheidspartners werken apart en in onderlinge samenwerking al op verschillende manieren aan het bestrijden en voorkomen van criminele activiteiten. Denk hierbij aan Operatie Portunus. Partners werken samen aan integere en weerbare zeehavens in Zeeland en West-Brabant. Taskforce-RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) Brabant-Zeeland ondersteunt de partners hierbij. Zij gaan aan de slag onder het motto “Zeeland en Brabant hebben integere en weerbare zeehavens die geen criminele activiteiten faciliteren’’. Om dit te bereiken ligt de focus op het samen opwerpen van barrières en het ontwikkelen van interventies om crimineel misbruik tegen te gaan.

]]>
De samenwerkende partijen zetten de komende twee jaar in op de volgende speerpunten:

- Beïnvloeden van integer gedrag van havenmedewerkers: Vergroten van de weerbaarheid tegen vormen van corruptie en niet integer gedrag.
- Ontwikkelen van Platform Veilig Ondernemen (PVO) North Sea Port/Port of Moerdijk: Hierin werken publieke en private partijen samen aan een veilige omgeving voor ondernemer, personeel en klant.
- Stimuleren veiligheid haventerrein (fysieke barrières): Denk hierbij aan veilige hekwerken en 100% persoonsverificatie.
- Leren van incidenten door effectieve kennisuitwisseling: Starten van een Information Sharing Centre (ISC).
- Vergroten van de meldingsbereidheid van havenmedewerkers: Het melden van verdachte activiteiten helpt de autoriteiten om tijdig op te treden en de veiligheid in de haven te waarborgen.
- Ontwikkelen van een innovatieve aanpak tegen drugsimport: Via gevalideerde indicatoren in financiële big data malafide transportbedrijven herkennen.
- Versterken van de integrale aanpak tussen betrokken partners: Door te investeren in informatie-uitwisseling.

Een uitgebreidere beschrijving van de projecten staat op de website van de gemeente Borsele.

]]>
De basis voor de nieuwe aanpak is gebaseerd op de conclusies vanuit meerdere onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gedaan naar criminaliteit in de zeehavens. Zo deed TNO eind 2019 op verzoek van de Havendriehoek, waarin bestuur, politie en justitie samenwerken om georganiseerde criminaliteit te beteugelen, onderzoek naar criminaliteit in de zeehavens van Zeeland en Brabant. Het onderzoek richtte zich op het komen tot een gezamenlijk gedragen beeld van criminaliteit in de zeehavens en een eerste set maatregelen. Het onderzoek richtte zich niet op kwantificering van de omvang van criminaliteit in de zeehavens. Er is onderzoek uitgevoerd naar een breed spectrum van de verschillende vormen van criminaliteit. Het gaat daarbij onder andere om drugs-, migratie-, milieu- en arbeidscriminaliteit en diefstal en smokkel.

]]>
TNO constateert dat er op meerdere niveaus kwetsbaarheden aanwezig zijn in systeem van de havens en de aanpak van criminaliteit. Dan gaat het bijvoorbeeld om de inrichting van haventerreinen, de informatiepositie van bedrijven en de gevoeligheid van medewerkers voor criminele beïnvloeding, de spanning die er is tussen economische meerwaarde van de haven en de integriteit van de bedrijfsprocessen en werknemers (kosten versus baten van private beveiligingsmaatregelen) en de beperkte capaciteit voor handhaving, toezicht en opsporing. Het aanpakken van de kwetsbaarheden heeft een effect op meerdere vormen van criminele activiteiten. Voor de maatregelen is de inzet van zowel publieke, semipublieke en private organisaties nodig. Het volledige onderzoek is sinds vandaag openbaar en te vinden via de website van TNO.

]]>
Het rapport biedt waardevolle aanknopingspunten om de aanpak in de havens te versterken. Burgemeester van Borsele en voorzitter van de Havendriehoek, Gerben Dijksterhuis: "Samen kunnen we meer en staan we sterker in de aanpak van ondermijnende criminaliteit in de zeehavens. De opgave is aanzienlijk, vooral ook omdat onze havens zo belangrijk zijn voor onze economie en toekomst. Deze opgave kunnen we alleen samen met bedrijven, overheden en havenmedewerkers aangaan. Die boodschap is glashelder. Het rapport van TNO biedt waardevolle handreikingen om een gezamenlijke aanpak verder te versterken en te vernieuwen. We hebben met elkaar een uitvoeringsplan opgesteld, daar zijn we met elkaar mee aan de slag, waarbij iedere partij zijn steentje bijdraagt, passend bij zijn taak en aanpak."

]]>
De samenwerkende partners richten zich in Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland verband op het verstoren en aanpakken van ondermijnende criminaliteit. Dit doen we door innovatie, kennis, expertise en actie met elkaar te verbinden. Hierbij levert Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland bestuurlijke, juridische en inhoudelijke expertise op de verschillende thema’s ter ondersteuning van gemeenten en provincies bij de uitvoering van hun taken in het kader van de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

PS: Dit is een gezamenlijk nieuwsbericht van de betrokken partners. Meer informatie bij de gemeente Borsele.

]]>
51.4476913 3.803318
Heinkenszand - Getuigen gezocht bedrijfsinbraken https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/3/08-getuigen-gezocht-bedrijfsinbraken.html De politie zoekt getuigen en gedupeerden van bedrijfsinbraken in de nacht van vrijdag 2 oktober op zaterdag 3 oktober. nieuwsbericht Sat, 03 Oct 2020 12:10:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/3/08-getuigen-gezocht-bedrijfsinbraken.html 2020-10-03T12:10:00Z De politie ontving zaterdagochtend 3 oktober 2020 informatie dat er in drie gebouwen was ingebroken. Het gaat om twee bedrijven aan het Noordland en een bedrijf aan de Schouwersweg. Er is niet altijd iets buit gemaakt. Uit een bedrijf is geld gestolen.

Getuigenoproep
De politie komt graag in contact met getuigen of gedupeerden van bedrijfsinbraak. Zij kunnen bellen naar 0900-8844, via het Politie WhatsApp nummer 06 – 1220 7006, of via een tipformulier. Je blijft anoniem als je informatie o ver deze zaak deelt met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Vermeld voor een snelle afhandeling het dossiernummer: 2020-260963.

]]>
51.477646 3.8072556
Heinkenszand - Man in been gestoken, twee Vlissingers gearresteerd https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/28/08-steekincident-heinkenszand.html Aan de Stenevate is zondagavond een man in zijn been gestoken. Een uur later arresteerde de politie aan de Stromenweg twee mannen. nieuwsbericht Mon, 28 Sep 2020 06:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/28/08-steekincident-heinkenszand.html 2020-09-28T06:48:00Z Het incident gebeurde rond 20.20 uur. Er ontstond een worsteling tussen het slachtoffer, een 38-jarige man uit Heinkenszand en twee mannen. De oorzaak ligt vermoedelijk in een zakelijk geschil. Tijdens het gevecht werd het slachtoffer in zijn been gestoken. Hij wist te ontkomen en waarschuwde de politie. Het slachtoffer is in een huisartsenpost aan zijn verwondingen behandeld.

]]>
De politie verspreidde het signalement van de vermoedelijke daders met een vluchtauto. Een agent zag deze auto in de buurt van Middelburg rijden. Hierop werd het tweetal op de Stromenweg aan de kant gezet en aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Vlissingen (44 en 46 jaar). Het duo werd voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Zij zitten nog vast en worden maandag verhoord. De auto werd voor verder onderzoek door een bergingsbedrijf weggetakeld.

]]>
Aanhouding op straat 51.47318889999999 3.814472999999999
's-Gravenpolder - Rijverbod van 24 uur https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/20/08-rijverbod-van-24-uur.html Een 19-jarige Goesenaar kreeg in de nacht van zaterdag op zondag een rijverbod van 24 uur. Hij mag in die tijd geen bestuurder zijn van enig voertuig, omdat hij betrapt werd op het rijden onder invloed van drugs. nieuwsbericht Sun, 20 Sep 2020 10:34:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/20/08-rijverbod-van-24-uur.html 2020-09-20T10:34:00Z Agenten zagen de auto om ongeveer 04.15 uur rijden over de Bernnhardweg Oost in ’s-Gravenpolder en besloten een controle uit te voeren. Omdat de bestuurder, de 19-jarige Goesenaar, al eerder betrapt was op het rijden onder invloed van drugs moest hij nu ook een speekseltest doen. Hieruit bleek dat hij onder invloed was van THC.

De man is meegenomen naar het bureau. Daar kwam een GGD-arts ter plaatse om een bloedtest uit te voeren. Dit monster wordt opgestuurd naar het NFI waar het onderzocht zal worden. Als de uitslag bekend is neemt een Officier van Justitie een beslissing over de verdere afhandeling van de zaak.

]]>
51.459651 3.8939043
Heinkenszand - Zwaar beschonken Belg aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/19/08-zwaar-beschonken-belg-aangehouden.html Een 42-jarige man uit Dendermonde (B) is vrijdagmiddag aangehouden in Heinkenszand. Hij had voor zijn aanhouding meerdere (bijna)aanrijdingen veroorzaakt toen hij onder invloed van alcohol in zijn auto reed. nieuwsbericht Sat, 19 Sep 2020 09:35:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/19/08-zwaar-beschonken-belg-aangehouden.html 2020-09-19T09:35:00Z De politie ontving rond 15.00 uur meerdere meldingen van weggebruikers die al het vermoeden hadden dat de man zwaar onder invloed was. Hij slingerde over de weg en trapte constant hard op zijn rem. “Levensgevaarlijk”, aldus meerdere melders.

In eerste instantie werd gemeld dat het voertuig stil zou staan op de A58 ter hoogte van ’s-Heer Arendskerke. Toen agenten daar ter plaatse kwamen bleek de bestuurder alweer te zijn doorgereden en in Heinkenszand, op het Clara’s Pad, een aanrijding te hebben veroorzaakt met een aanhanger. Daar probeerden omstanders de man te laten stoppen, maar zij slaagden daar niet in. Tussen Heinkenszand en Lewedorp werd de betreffende auto, samen met een getuige, aangetroffen door de politie.

Wederom maakte de man aanstalten om weg te rijden, maar de agenten konden de man boeien en in hun dienstvoertuig plaatsen voor hij nog meer schade zou veroorzaken. Omdat de auto van de man zwaar beschadigd was is deze weggesleept door een takelbedrijf.

]]>
Door getuigen werd verklaard dat de man lange tijd tussen de A58 en de Westerscheldetunnel had gereden. Hij zou ineens midden op de weg zijn gestopt voor hij de aanrijding veroorzaakte met de aanhangwagen. Door verschillende getuigen is de man aangesproken, maar hij reageerde nergens op en bleef maar wegrijden. Verschillende getuigen zijn later door de politie gehoord. Het rijgedrag van de man bleek ook te zijn gefilmd door getuigen.

]]>
De man is overgebracht naar het politiebureau. Daar heeft hij een ademanalyse gedaan. Deze wees uit dat de man 1100 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht blies. Dat is vijf keer zoveel als is toegestaan. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en ook kreeg hij een rijverbod.

Omdat er nog niet bekend is of de Belg nog meer schade heeft gemaakt tijdens zijn rit, vraagt de politie eventueel gedupeerden zich te melden. Dat kan via het algemene telefoonnummer van de politie (0900-8844) of via What’s App (06-12207006). Bij contact wordt u verzocht zaaknummer 2020-247156 door te geven, zodat de politiemensen die uw gegevens opnemen direct weten om welke zaak het gaat.

]]>
51.4780594 3.8154246
's-Heerenhoek - Fietser overleden na ongeval ‘s-Heerenhoek https://www.politie.nl/nieuws/2020/augustus/22/08-fietser-overleden-na-ongeval-s-heerenhoek.html Afgelopen dinsdagavond, 18 augustus 2020 rond 20.00 uur, gebeurde op het fietspad langs de Julianaweg in ’s-Heerenhoek een ongeval waarbij een 72-jarige fietser uit ’s-Heerenhoek ernstig gewond raakte. De man is vrijdag overleden als gevolg van het ongeval. nieuwsbericht Sat, 22 Aug 2020 12:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/augustus/22/08-fietser-overleden-na-ongeval-s-heerenhoek.html 2020-08-22T12:19:00Z De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Er worden getuigen gezocht die mogelijk iets gezien hebben. Zij kunnen zich melden door contact op te nemen met de politie via het algemene telefoonnummer van de politie (0900-8844) of via What’s App (06-1220 7006).

]]>
De 72-jarige man uit ’s-Heerenhoek reed op zijn elektrische fiets over de Julianaweg in de richting van  ’s-Heerenhoek. Een groep wielrenners reed over hetzelfde fietspad in tegenovergestelde richting.  Toen hij de groep bijna voorbij was kwam hij vermoedelijk in botsing met één van de laatste wielrenners in de groep, een 62-jarige man uit Kapelle. Door de botsing kwamen beide mannen hard ten val.

Een traumahelikopter werd opgeroepen en ook kwamen er ambulances om de twee mannen naar het ziekenhuis in Goes over te brengen. Beide fietsers waren in eerste instantie niet bij kennis. De 72-jarige man is, vanwege de ernst van zijn toestand, later naar een ziekenhuis buiten de regio overgebracht. Daar is de man ook overleden. De 62-jarige Kapellenaar kan thuis herstellen van zijn verwondingen. Verkeersanalisten van de politie zijn ter plaatse gekomen om verder onderzoek te doen.

]]>
51.46323830000001 3.7673614
Nieuwdorp - Arrestatie na zware mishandeling https://www.politie.nl/nieuws/2020/juli/18/08-arrestatie-zware-mishandeling.html De politie arresteerde zaterdagochtend 18 juli 2020 op de Prinses Christinastraat een 55-jarige man uit Nieuwdorp op verdenking van zware mishandeling. nieuwsbericht Sat, 18 Jul 2020 06:41:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juli/18/08-arrestatie-zware-mishandeling.html 2020-07-18T06:41:00Z Er ontstond zaterdagochtend rond 02u30 onenigheid over een geluidsoverlast in de Prins Clausstraat. De toedracht is onduidelijk, maar een 30-jarige man uit Heinkenszand liep een hoofdwond op. Daarbij is mogelijk een mes gebruikt. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht. De politie arresteerde een 55-jarige verdachte op verdenking van zware mishandeling.

]]>
51.4694414 3.7414223
Lewedorp - Dronken bestuurder maakt brokken https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/13/08-dronken-bestuurder-maakt-brokken.html Een 37-jarige man uit Lewedorp is zaterdagnacht 13 juni aangehouden omdat hij dronken achter het stuur zat. Tijdens zijn rit beschadigde hij geparkeerde auto’s en reed uiteindelijk tegen een stenen muurtje in een voortuin. nieuwsbericht Sat, 13 Jun 2020 06:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/13/08-dronken-bestuurder-maakt-brokken.html 2020-06-13T06:49:00Z De man reed rond 01.45 uur in de Sloestraat tegen een geparkeerde auto en beschadigde hierdoor in totaal drie auto’s. De automobilist reed door en rijdt verderop in de Zandkreekstraat tegen een muurtje in een voortuin van een woning. De eigenaren van de beschadigde auto’s doen aangifte. Agenten hebben een blaastest afgenomen bij de bestuurder. De man had te veel gedronken. Hij is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Hij is aangehouden voor het rijden onder invloed en het verlaten van een plaats ongeval.

]]>
51.4760632 3.7781191
Driewegen - Automobiliste (56) overleden bij ongeluk Westerscheldetunnel (update) https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/5/08-ongeval-driewegen.html Bij een ernstig ongeluk in de Westerscheldetunnel is vrijdagmiddag een vrouw overleden. nieuwsbericht Sat, 06 Jun 2020 14:35:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/5/08-ongeval-driewegen.html 2020-06-06T14:35:00Z Het ongeluk in de westbuis (richting Terneuzen) gebeurde rond 17.00 uur. Hierbij waren drie auto's betrokken. Een 56-jarige vrouw uit Sluiskil overleed ter plaatse.

]]>
De hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulancedienst rukten groots uit. De tunnel werd in beide richting gesloten en het verkeer werd omgeleid. Rond 19.00 uur werd de oostbuis richting Borsele weer geopend. De westbuis bleef tot ongeveer 22.00 uur voor het politieonderzoek gesloten.

]]>
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Zo is onder andere een sporenonderzoek ingesteld en zijn getuigen verhoord. Uit het onderzoek is voorlopig gebleken dat de auto van de vrouw uit Sluiskil op de rechter rijstrook (nagenoeg) tot stilstand kwam, waarna de andere twee auto's tegen deze auto botsten. De andere bestuurders zijn een man (26) uit Terneuzen en een vrouw (49) uit Vogelwaarde. Deze vrouw is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Het politieonderzoek naar de oorzaak wordt nog voortgezet.

]]>
51.4183279 3.8029224
Heinkenszand - Aanhouding na autobrand https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/2/08-aanhouding-na-autobrand.html De politie hield dinsdag 2 juni 2020 rond 02u00 een verdachte van brandstichting op het Clara’s Pad aan. nieuwsbericht Tue, 02 Jun 2020 06:43:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/2/08-aanhouding-na-autobrand.html 2020-06-02T06:43:00Z De hulpdiensten werden dinsdagochtend rond 01u30 opgeroepen voor een autobrand op het Clara’s Pad. Agenten stelden een buurtonderzoek in, omdat getuigen een voertuig in de buurt van de brand hadden zien staan. Op de Stelledijk in ’s Heer Arendskerke zagen ze rond 02u00 de auto en werd een 30-jarige man uit Heinkenszand gearresteerd op verdenking van brandstichting. Het ligt mogelijk in de relatiesfeer.

 

]]>
51.4780594 3.8154246