Alle berichten | Gorinchem | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/zuid-holland/gorinchem.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Gorinchem nl Wed, 20 Oct 2021 00:11:01 GMT 2021-10-20T00:11:01Z nl Gorinchem - Grote vangst bij verkeerscontrole op A15 en A27 https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/16/07-grote-vangst-bij-verkeerscontrole-op-a15-en-a27.html Woensdagmiddag- en avond 15 september vond er een grote controle plaats op de A15 (op/afrit Leerdam), de A27 (op/afrit Meerkerk en op/afrit Werkendam) en de toegangswegen naar Gorinchem toe. Tijdens de controle zijn er voertuigen en personen gecontroleerd op verschillende overtredingen. Thu, 16 Sep 2021 11:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/16/07-grote-vangst-bij-verkeerscontrole-op-a15-en-a27.html 2021-09-16T11:56:00Z De controle, een zogenaamde nodale controle, was een samenwerking tussen de politie, de Douane, de Koninklijke Marechaussee, het Openbaar Ministerie, de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en Rijkswaterstaat. Het doel van een controle zoals gisteren, is zo ruim mogelijk: personen en voertuigen controleren op basis van verschillende wetten. Door het uitvoeren van deze controle, proberen we met elkaar zoveel mogelijk personen op te sporen die zich bezighouden met zaken die van invloed zijn of kunnen zijn op de veiligheid en openbare orde in ons land.


ANPR-hits en snelheidscontroles
De controle startte halverwege de middag. Een terrein van Rijkswaterstaat langs de A15 en A27 was ingericht als controleplaats. Meerdere motoragenten reden rond door het gebied om verkeersdeelnemers naar de controleplaats te leiden. Ook werden alle kentekens van voorbijrijdend verkeer gescand met een ANPR-camera. Voertuigen die de controlepunten passeerden, en waarbij de ANPR een “hit” gaf, werden opgevangen door de motorrijders en politievoertuigen van de politie en Koninklijke Marechaussee en naar de controleplaats geleid. Ook konden de motorrijders op eigen initiatief voertuigen naar de controleplaats leiden, bijvoorbeeld wanneer hen iets opvallends opviel aan een voertuig. Op de A15 werd er gecontroleerd op snelheid. Bijna 1000 verkeersdeelnemers overtraden de snelheidslimiet en ontvangen een boete voor te snel rijden.

]]>
Rijden zonder rijbewijs, messen drugsdealers
Op de controleplaats werden er onder meer bekeuringen uitgedeeld voor het rijden zonder rijbewijs, het afplakken van de ramen van voorportieren door middel van folie, het voorhanden hebben van messen in de auto, het bezitten van pepperspray, het rijden zonder kentekenbewijs en het niet tonen van een rijbewijs. Daarnaast heeft het Team Parate Eenheid (TPE) van de politie drie personen aangehouden in verband met het dealen van drugs in Gorinchem. Ook is een aantal voertuigen weggetakeld. De bestuurders van deze voertuigen waren al meerdere keren aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs en/of het niet betalen van openstaande boetes.

Rond 21.30 uur kwam de controle tot een eind.

]]>
51.83951324 4.97435447
Gorinchem en Giessenburg - Politie arresteert opnieuw verdachten van internetoplichting https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/10/07-politie-arresteert-opnieuw-verdachten-van-internetoplichting.html Gorinchem en Giessenburg - Op dinsdag 7 september heeft de politie in Gorinchem en Giessendam 6 internetoplichters aangepakt. Meerdere gedupeerden kochten een product of dienst online, betaalden hiervoor, maar ontvingen het nooit. Hierop startte de politie een onderzoek met de aanhoudingen tot resultaat. Fri, 10 Sep 2021 11:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/10/07-politie-arresteert-opnieuw-verdachten-van-internetoplichting.html 2021-09-10T11:02:00Z Vanuit het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) kreeg de politie Eenheid Rotterdam kortgeleden de verdachten in beeld. Dinsdag 7 september zijn deze verdachten in de leeftijd van 19 tot 41 jaar, woonachtig in Gorinchem en Giessenburg, aangepakt. Zij zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Daarnaast voerden de verdachten ook direct gesprekken met Humanitas en de reclassering. Het doel hiervan is om de verdachten op financieel en administratief gebied te begeleiden en criminele activiteiten in de toekomst te voorkomen. Op basis van het verhoor door de politie en de gesprekken met Humanitas en de reclassering oordeelde het Openbaar Ministerie over passende straffen. De verdachten hebben werkstraffen en boetes opgelegd gekregen. Daarnaast zijn ze verplicht om het geld dat zij hebben buitgemaakt bij de slachtoffers, terug te betalen.

In de afgelopen maanden zijn er al veel geldezels aangepakt in heel Nederland. Deze aanpak gaat onverminderd door.

Verschillende vormen cybercrime
Internetoplichting –iemand betaalt voor een product, maar ontvangt dit nooit- is een onderdeel van cybercrime. Cybercrime kent veel verschillende vormen. Zo bestaat er naast internetoplichting ook de WhatsApp-fraude (Vriend-in-Noodfraude) en betaallinkfraude. Bij betaallinkfraude doet een crimineel zich voor als een bankmedewerker, waarbij hij vertelt dat het slachtoffer is gehackt, omdat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening. De oplichter (de ‘nepbankmedewerker’) dringt er vervolgens op aan om het geld over te maken naar een andere ‘veilige rekening’.

Geldezels
Net als internetoplichting, WhatsApp-fraude en betaallinkfraude is het zijn van een geldezel een vorm van cybercrime. Hierbij vraagt iemand of hij je bankrekening en pinpas even mag gebruiken. Dit kan zijn, omdat zijn eigen rekening zogenaamd niet werkt. Om zelf buiten beeld te blijven, ontvangen criminelen geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Dus misbruiken ze vaak betaalrekeningen van anderen. Zo ronselen ze zogenaamde geldezels via social media. Of bij scholen waar jongeren voor een paar tientjes overgehaald worden om bijvoorbeeld even te helpen bij het pinnen. Ook via games en WhatsApp wordt geronseld. Zo worden vaak jongeren en kwetsbare mensen slachtoffer en zijn ze ineens betrokken bij bijvoorbeeld witwassen.

Gevolgen van geldezel zijn
De gevolgen zijn groot en kunnen je nog jaren achtervolgen als je schuldig bent aan het witwassen van illegaal geld. Dit zijn nuttige tips om te voorkomen dat je geldezel wordt:
          

  • Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders.
  • Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
  • Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen.
  • Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.
     

Toch slachtoffer? Doe altijd aangifte!
Bent u slachtoffer van cybercrime? Doe dan aangifte. Op deze manier helpt u de politie om uw oplichter op te sporen. 

]]>
51.83951324 4.97435447
Gorinchem - Verdachte van woninginbraak in Gorinchem aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/10/07-verdachte-van-meerdere-woninginbraken-in-gorinchem-aangehouden.html Afgelopen weken kreeg de politie in Gorinchem meerdere meldingen van woninginbraken. Afgelopen woensdag 8 september wisten agenten voor in ieder geval één van de inbraken een 61-jarige man uit Gorinchem aan te houden. De man wordt verdacht van woninginbraak en diefstal. Fri, 10 Sep 2021 08:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/10/07-verdachte-van-meerdere-woninginbraken-in-gorinchem-aangehouden.html 2021-09-10T08:45:00Z Meerdere inwoners van Gorinchem kwamen in de afgelopen weken tot de ontdekking dat er was ingebroken in hun woning. Deze slachtoffers werden voornamelijk bestolen van hun geld en sieraden en deden aangifte. Uit onderzoek kwam naar voren dat de 61-jarige verdachte achter in ieder geval één van de inbraken zou zitten. Agenten bezochten hierop de woning van de man en troffen naast hemzelf ook meerdere goederen aan die mogelijk tijdens de inbraak zijn buitgemaakt. De recherche doet onderzoek naar de zaak en onderzoekt of de man ook te maken heeft met de andere inbraken die in de afgelopen periode hebben plaatsgevonden.

]]>
51.83951324 4.97435447
Gorinchem - Twee aanhoudingen na incident in woning Gorinchem https://www.politie.nl/nieuws/2021/augustus/10/twee-aanhoudingen-na-incident-in-woning-gorinchem.html Op dinsdagmorgen rond 05.30 uur kreeg de politie melding van een steekincident in een woning aan de Valkeniersweg in Gorinchem. Er is hierbij een 32-jarige man uit Amsterdam lichtgewond geraakt. Tue, 10 Aug 2021 06:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/augustus/10/twee-aanhoudingen-na-incident-in-woning-gorinchem.html 2021-08-10T06:53:00Z Het slachtoffer is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het lijkt erop dat het incident ontstaan is vanuit onenigheid in de relationele sfeer. De politie heeft een 37-jarige vrouw en een 20-jarige man uit Gorinchem aangehouden. De politie doet onderzoek naar het incident.

]]>
51.84571261 4.97514254
Gorinchem - Twee gewonden en een aanhouding na steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/5/07-twee-gewonden-en-een-aanhouding-na-steekincident.html Maandagmiddag heeft een 15-jarige jongen bij een ruzie op straat in de Westwagenstraat in Gorinchem een mes getrokken en twee anderen verwond. Deze zijn naar het ziekenhuis voor behandeling. De verdachte is door omstanders aangehouden tot de politie hem kon overnemen. Mon, 05 Jul 2021 14:04:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/5/07-twee-gewonden-en-een-aanhouding-na-steekincident.html 2021-07-05T14:04:00Z Foto: stockfoto politie

De ruzie ontstond om kwart over één ’s middags op straat. De 15-jarige jongen uit Leerdam trok een mes en zwaaide hiermee. Een 16-jarige jongen, die uit Gorinchem komt, raakte gewond aan zijn hoofd. Zijn vader kwam erbij die vervolgens ook gewond raakte aan zijn arm. De verdachte rende weg, maar werd door omstanders gepakt en vastgehouden tot de politie arriveerde. Hij is aangehouden en het mes is in beslag genomen.

 

]]>
51.83055381 4.97038445
Gorinchem - Politie zoekt getuigen na explosies Gorinchem https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/21/07-politie-zoekt-getuigen-na-explosies-gorinchem.html Zondag 20 juni op maandag 21 juni moesten meerdere mensen 's nachts hun woning aan de Westwagenstraat verlaten na tenminste twee explosies. Onduidelijk is wat er precies gebeurd. Daarom komen agenten graag in contact met getuigen. Mon, 21 Jun 2021 13:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/21/07-politie-zoekt-getuigen-na-explosies-gorinchem.html 2021-06-21T13:49:00Z Rond 4 uur kwamen er meerdere meldingen binnen dat er explosies waren gehoord in een pand aan de Westwagenstraat in Gorinchem. Meerdere mensen zijn uit het pand gehaald. Voor hen is opvang geregeld. Er is gelukkig niemand gewond geraakt. De precieze toedracht is nog niet bekend. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan en agenten kunnen daar de hulp van getuigen goed bij gebruiken. Heeft u iets gezien afgelopen nacht of gehoord en heeft u nog niet met agenten gesproken, neem dan svp contact met ons op via 0900-8844, anoniem via 0800-7000 of vul het onderstaande tipformulier in. 

]]>
51.83055381 4.97038445
Gorinchem - Kick-off campagne Rijden is drugs vermijden https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/31/07-kick-off-campagne-rijden-is-drugs-vermijden.html Drugsgebruik in het verkeer leidt nog te vaak tot verkeersongelukken. De komende periode starten politie, de gemeente Gorinchem en Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland) de campagne Rijden is drugs vermijden. De campagne start in de gemeente Gorinchem, maar betrokken partijen hopen dat deze campagne regionaal en zelfs landelijk wordt ingezet. Mon, 31 May 2021 10:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/31/07-kick-off-campagne-rijden-is-drugs-vermijden.html 2021-05-31T10:56:00Z Foto: stockfoto politie

Wist je dat drugs maar liefst 24 uur of langer in je bloed blijft zitten? Wist je dat de kans op een ongeluk 10 tot 20 keer zo groot is na het gebruik van cocaïne of amfetamine? Dit is een greep uit de feiten waarmee de campagne de verkeersdeelnemers wil wijzen op de gevaren van het gebruik van drugs in het verkeer. Het is verboden om onder invloed van (soft) drugs aan het verkeer deel te nemen. Onderdeel van de campagne is een drugscontrole. Naast een flyer krijgen verkeersdeelnemers een speciaal ontworpen Bewust Nuchter (BN) sleutelhanger.

Campagne Bewust Nuchter
Wat begon als een schoolopdracht voor agenten in opleiding Bernd en Santina eindigt in een lokale campagne. Bernd: “Tijdens mijn werk bij politie Gorinchem schrok ik van de hoeveelheid verkeersongevallen waarbij drugs een rol speelt. Santina en ik besloten dit uit te zoeken voor een schoolopdracht. Vanuit de gemeente Gorinchem werd dit serieus opgepakt. Echt supergaaf om te zien, zeker ook met een officiële Bewust Nuchter sleutelhanger erbij. Het zou mooi zijn als deze campagne verder wordt opgepakt dan alleen in Gorinchem. Want dit is natuurlijk in heel Nederland een actueel probleem.”

Rijden is drugs mijden
Volgens Menno Droogendijk, adviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente Gorinchem zie je drugsgebruik in het verkeer vooral onder jongeren. “Met alcohol zijn ze wel wat voorzichtiger. Maar na twee jointjes stappen ze gerust op de scooter of in een auto achter het stuur. Ik was daarom meteen enthousiast dat Bernd en Santina dit als schoolopdracht wilden oppakken en heb ze gekoppeld aan de betrokken partijen. De gemeente Gorinchem is ambassadeur van Maak een punt van nul. Deze campagne draagt bijaan de bewustwording van verkeersdeelnemers. Want rijden is drugs mijden. En niet alleen in Gorinchem."

De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het CBR, pakken drugsgebruik in het verkeer landelijk stevig aan. De komende periode wordt er extra veel gecontroleerd in Gorinchem en de omgeving.

]]>
51.83951324 4.97435447
Gorinchem - Vuurwapen, geld en drugs aangetroffen in een woning https://www.politie.nl/nieuws/2021/februari/20/07-vuurwapen-geld-en-drugs-aangetroffen-twee-verdachten-aangehouden.html De politie heeft op 18 februari een 35-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Gorinchem in een woning aan het Schrijverslaantje aangehouden. Sat, 20 Feb 2021 09:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/februari/20/07-vuurwapen-geld-en-drugs-aangetroffen-twee-verdachten-aangehouden.html 2021-02-20T09:56:00Z De politie had informatie binnengekregen dat in de woning mogelijk wapens of drugs aanwezig zouden zijn. Dat bleek zo te zijn: in het huis vonden agenten een vuurwapen, munitie, voor enkele duizenden euro’s aan bankbiljetten en een kleine hoeveelheid harddrugs. Beide verdachten werden ingerekend en zitten sindsdien vast.

]]>
51.8372247 4.9758292
Gorinchem - Man die agent sloeg aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2021/februari/10/07-man-die-agent-sloeg-aangehouden.html De politie heeft op 9 februari een 28-jarige man uit Maassluis aangehouden. Hij zou op 10 september 2020 een agent in zijn gezicht hebben geslagen. Wed, 10 Feb 2021 12:36:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/februari/10/07-man-die-agent-sloeg-aangehouden.html 2021-02-10T12:36:00Z Stockfoto politie

De Rotterdamse agent maakte op donderdag 10 september 2020 in zijn vrije tijd en in burger gekleed een wandeling in Gorinchem, toen hij op de Lunette twee mannen zag lopen. Ze keken voortdurend om zich heen, leken veel belangstelling te hebben voor de daar gelegen woningen en trokken daarmee de aandacht van de agent.

Rondsluipen
De agent verloor het duo even uit het oog, maar kort daar zag hij één van hen in de tuin van een huis aan de Lingsesdijk  rondsluipen. Toen de agent kenbaar maakte dat hij van de politie is en de man om opheldering wilde vragen, kreeg hij van hem een flinke klap in het gezicht. De dader ging er vandoor.

Opsporing Verzocht
Een getuige zag de man wegrennen en nam foto’s van hem. Deze werden getoond in het regionale Opsporingsprogramma Bureau Rijnmond en in Opsporing Verzocht. Door de herkenning van een Opsporing Verzocht-kijker én door eigen politieonderzoek kon de man uiteindelijk worden gearresteerd. De man is aangehouden op verdenking van mishandeling van een ambtenaar en poging woninginbraak. Hij zit vast en wordt verhoord.

 

 

]]>
51.832673 4.9893348
Gorinchem - Politie zoekt getuigen van beroving Gorinchem https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/12/07-politie-zoekt-getuigen-van-beroving-gorinchem.html Twee mannen van 18 en 19 jaar uit Herwijnen en Gorinchem zijn op 11 december in Gorinchem door twee onbekende mannen beroofd. Sat, 12 Dec 2020 12:10:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/12/07-politie-zoekt-getuigen-van-beroving-gorinchem.html 2020-12-12T12:10:00Z De twee waren rond 21.55 uur aan het chillen op een parkeerterrein achter de woningen van de Savornin Lohmanstraat toen twee mannen op hen afkwamen. Er ontstond direct een woordenwisseling en al snel werd duidelijk dat de daders niet op een gezellig praatje uitwaren. De 19-jarige werd van geld beroofd en de 18-jarige moest zijn airpods afstaan. De daders gingen er daarop vandoor. Niemand raakte gewond.

Bel de politie
De politie zoekt getuigen. Wie de beroving gezien heeft of andere informatie heeft die de politie kan helpen, wordt gevraagd te bellen naar 0900-8844 en te vragen naar de recherche in Dordrecht. U kunt ook onderstaand tipformulier invullen. Anoniem bellen kan ook: 0800-7000.

]]>
51.8366385 4.9915924