Alle berichten | Leiden | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/zuid-holland/leiden.xml RSS feed Alle Berichten voor de gemeente Leiden nl Sat, 24 Jul 2021 04:10:23 GMT 2021-07-24T04:10:23Z nl Vermist - Anja Klockenbrink https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/vermiste-volwassenen/2021/juli/anja-klockenbrink.html De 55-jarige Anja Klockenbrink is sinds 22 juli vermist vanuit Leiden. Zij is het laatst gezien op de Sandifortdreef in Leiden. Ze draagt vermoedelijk een wit shirt en een zwarte broek. Anja is ongeveer 1,67 meter lang en heeft donker haar. vermistvolwassene Fri, 23 Jul 2021 06:51:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/vermiste-volwassenen/2021/juli/anja-klockenbrink.html 2021-07-23T06:51:00Z Hebt u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070.

]]>
geslachtVrouwhaarkleurDonkerlengte167 cmnaamAnja KlockenbrinkoogkleurBruin]]>
52.16809725 4.47641729
Leiden - Studenten aan de slag met echte cold case https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/6/06-leiden-studenten-aan-de-slag-met-echte-cold-case.html De afgelopen drie maanden zijn master studenten van verschillende Leidse masteropleidingen hard aan het werk geweest in de hoop een cold case op te lossen. Onder supervisie van het Team cold case en vermiste personen van de politie Den Haag zetten de studenten van de Universiteit Leiden hun vaardigheden uit het vak ‘Verdieping cold cases’ in. Tue, 06 Jul 2021 08:11:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/6/06-leiden-studenten-aan-de-slag-met-echte-cold-case.html 2021-07-06T08:11:00Z Op de Universiteit van Leiden wordt sinds dit jaar het vak ‘Verdieping cold cases’ gegeven, een samenwerking tussen de universiteit en de politie, specifiek gericht op cold cases. Het vak heeft als doel een cold case te doorgronden en tot mogelijke nieuwe inzichten te komen. Het initiatief van deze samenwerking komt van de zogeheten studentambassadeurs die werkzaam zijn bij de politie in Leiden en daar een liaisonrol vervullen tussen de politie en de studenten. Het vak komt voort uit ideeën van studenten van de faculteit rechtsgeleerdheid van de universiteit. 

Supervisie
In de afgelopen maanden  zijn er zeven hoorcolleges over cold cases gegeven aan bachelor studenten van de Universiteit van Leiden. Deze colleges zijn gegeven door mensen uit de wetenschap en de politie en werden gedoceerd als voorbereiding op het vak Verdieping cold cases. Het afsluitende hoorcollege is gegeven door Leo Simais van het cold case team van politie-eenheid Den Haag. In dit laatste hoorcollege heeft hij de studenten meegenomen in de wereld van cold case en Vermiste personen aan de hand van een echte casus.

Door de politie is een zaak geselecteerd waar een groep van 14 studenten met verschillende studieachtergronden mee aan de slag gaan. Zij gaan, onder supervisie, een analyse van het dossier en overige gegevens van de zaak maken en schrijven uiteindelijk een rapport met een kritische reflectie en (onderzoeks-)aanbeveling voor de politie. 

Screening.
Door het Openbaar Ministerie en de nabestaanden is toestemming gegeven de bewuste casus hiervoor te gebruiken. Om welke cold case het gaat, wordt op verzoek van de nabestaanden niet bekend gemaakt. Omdat de studenten met gegevens uit de politiesystemen werken, zijn zij allemaal aangesteld als stagiaire bij de Generieke Opsporing van de eenheid Den Haag en hebben ook de bijbehorende screening doorlopen. Met de groep studenten hoopt het cold case team met een nieuwe verhelderende blik naar cold case zaken  te kunnen kijken, hopelijk met een nieuwe onderzoeksrichting of zelfs een eventuele doorbraak tot gevolg. 

Presentatie
Afgelopen week hebben de studenten hun bevindingen gepresenteerd aan hun docenten Linda Geven en Maarten Kunst en aan collega’s van District Leiden en het team Cold case en Vermiste Personen. Leo Simais van het team Cold case en Vermiste Personen gaf aan dat het cold case team  blij is met de bevindingen en de aanbevelingen van de studenten en daar mee aan de slag gaan.  “Het leukste vak ooit!” riepen de studenten aan het einde van de presentatie toen de docenten vroegen hoe zij dit nieuwe vak en deze samenwerking tussen de politie en de universiteit hadden ervaren.

]]>
52.15498245 4.48511558
Leiden e.o. - Mannen aangehouden voor autodiefstal https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/2/06-mannen-aangehouden-voor-autodiefstal.html In een onderzoek naar autodiefstallen in Leiden en omstreken heeft het Flexteam Leiden-Bollenstreek (een rechercheteam) twee verdachten aangehouden. Inmiddels kunnen ruim 24 autodiefstallen aan dit onderzoek gelinkt worden, dat aantal loopt naar verwachting nog verder op. Beide verdachten zitten nog vast. Fri, 02 Jul 2021 12:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/2/06-mannen-aangehouden-voor-autodiefstal.html 2021-07-02T12:30:00Z In maart van dit jaar startte het Flexteam een onderzoek naar de autodiefstallen. Het intensieve onderzoek leverde waardevolle informatie op over de werkwijze van de verdachten. Voordat de voertuigen werden gestolen, werden ze eerst gespot. Het voertuig werd ‘uitgelezen’ waarna een nieuwe sleutel werd geknipt met een machine. Vervolgens kwam men terug bij het voertuig en werd deze gestolen. De gestolen voertuigen werden, zo bleek uit het onderzoek, vervolgens voor een week koud gezet op verschillende locaties. Nadat de voertuigen waren voorzien van  valse kentekenplaten, werden ze verplaatst naar een loods in het midden van het land.

]]>
In deze loods trof het rechercheteam half mei ongeveer 12 (al dan niet gestripte) gestolen voertuigen aan.  Een 28-jarige Hagenaar werd in zijn woning aangehouden en zit sindsdien vast. Tijdens de doorzoeking na de aanhouding werden blanco autosleutels en apparatuur om auto’s en autosleutels uit te lezen in beslag genomen. Een tweede verdachte, een 22-jarige man uit Monster,  werd op 30 juni aangehouden en zit nog vast. 

]]>
Uit het onderzoek is gebleken dat er wekelijks  2 à 3 voertuigen per week gestolen werden in onder andere Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Delft, Den Hoorn, Reeuwijk, Oude Wetering, Zoeterwoude, en Pijnacker.  Inmiddels kunnen 24 voertuigen aan deze organisatie worden gelinkt. Door aanvullend onderzoek  aan de losse onderdelen en het uitlezen van auto’s kunnen er naar verwachting nog 10 à 15 auto’s aan de lijst worden toegevoegd. 

Ook de tweede verdachte is voorgeleid aan een rechter-commissaris die zijn voorlopige hechtenis met 14 dagen verlengde.

]]>
52.15498245 4.48511558
Leiden - Jongeren aangehouden voor (zware) mishandeling en bedreiging https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/29/06-leiden-jongeren-aangehouden-voor-zware-mishandeling-en-bedreiging.html Met de aanhouding van vijf verdachten in de leeftijd van 15 tot 18 jaar verwacht politie Leiden Zuid de verantwoordelijken voor zeven gevallen van bedreiging, vernieling, poging doodslag en (zware) mishandeling te hebben aangehouden. Tue, 29 Jun 2021 15:20:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/29/06-leiden-jongeren-aangehouden-voor-zware-mishandeling-en-bedreiging.html 2021-06-29T15:20:00Z Sinds begin 2021 nam het aantal overlastmeldingen vanuit het Bos- en Gasthuisdistrict toe. De overlast nam in toenemende mate agressieve en intimiderende vormen aan. In totaal zeven slachtoffers hebben inmiddels aangifte gedaan van zware mishandeling, poging doodslag en bedreiging gepleegd door een groep jongeren.

Uit gesprekken met de slachtoffers werd duidelijk dat men uit angst voor repressailles niet alle incidenten bij de politie meldde en/of geen aangifte durfde te doen. Daarnaast bleek uit de verklaringen dat de jongeren in wisselende samenstellingen de strafbare feiten pleegden. Door deze incidenten en de intimiderende manier waarop deze groep zich manifesteert, is in de wijk een gevoel van onrust en onveiligheid ontstaan.

Sinds het voorjaar is de samenwerking met onder andere jongerenwerk geïntensiveerd om meer zicht te krijgen op de problemen in de wijk en te zoeken naar mogelijkheden om de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de wijk te verbeteren. Vanuit de politie is er extra ingezet op surveillance in de wijk.

Verhoor
Door Politie Leiden Zuid is stevig ingezet op deze zaken om de verantwoordelijken in de kraag te kunnen vatten. Nadat een officier van justitie toestemming verleende de verdachten buiten heterdaad aan te houden, hield de recherche maandag 28 en dinsdag 29 juni vijf verdachten aan in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Zij zijn ingesloten voor verhoor en de recherche zal de rol van de nu aangehouden verdachten in de zeven aangiftes onderzoeken. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Na de aanhoudingen zijn wijkagenten direct de wijk in gegaan om gesprekken te voeren met buurtbewoners en de ouders van de verdachten.

Vanwege de angst in de wijk, bestaat het vermoeden dat de onderste steen nog niet boven is. Teamchef Irene Mulder van team Leiden Zuid: “We snappen heel goed dat mensen, en zeker de vaak jonge slachtoffers, bang zijn voor de reacties van de verdachten en anderen. We slaan als politie de handen ineen met onder andere het openbaar ministerie en de gemeente om deze vorm van intimidatie een halt toe te roepen. Daarbij is het voor ons van het grootste belang dat slachtoffers aangifte doen. Dat kan eventueel ook op een andere locatie wanneer men zich daar prettig bij voelt.”

Burgemeester
De Leidse burgemeester Lenferink neemt de situatie in de wijk en de ernstige incidenten zeer serieus: “Het gedrag van deze jongeren tolereren wij absoluut niet en samen met politie doen we er alles aan de veiligheid weer terug in de wijk te brengen. Het jongerenwerk is geïntensiveerd en de politie is extra aan het surveilleren in de wijk. De aanhoudingen van gisteren en vandaag maken deel uit van onze aanpak. Ik doe ook een oproep: Als wijkbewoners of anderen iets over deze zaken horen, laat het dan ook de politie weten. Dat kan anoniem, via www.meldmisdaadanoniem.nl of via 0800-7000. Een melding kan de politie helpen daders van dit verwerpelijke gedrag op te pakken. Ik vind het van het grootste belang dit snel een halt toe te roepen. We zijn hier heel scherp op, laat dat duidelijk zijn”. 

]]>
52.15498245 4.48511558
Aarlanderveen - Gezocht - Podcast cold case Hans Schonewille Leiden https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/maart/tw-23-03/podcast-cold-case-hans-schonewille-leiden.html Op 11 juni 1999 werd het levenloze lichaam van de 47- jarige Hans Schonewille uit Leiden op een afgelegen plek in Aarlanderveen aangetroffen. verdachte Tue, 29 Jun 2021 09:02:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/maart/tw-23-03/podcast-cold-case-hans-schonewille-leiden.html 2021-06-29T09:02:00Z Ondanks intensief onderzoek werd deze zaak nooit opgelost. Vanaf dinsdag 23 maart vanaf 20.00 uur zendt Opsporing Verzocht een 6-delige wekelijkse podcastserie over deze zaak uit. Vanavond de zesde en tevens laatste aflevering. Deze podcastserie is te beluisteren op www.opsporingverzocht.nl/podcast. In deze zaak heeft de hoofdofficier van justitie in Den Haag een beloning uitgeloofd van 30.000 euro voor de tip die leidt naar de oplossing in deze zaak. In de uitzendingen van Team West en Opsporing Verzocht wordt nog eens aandacht gegeven aan deze zaak. 

]]>
Heeft u informatie over deze zaak?  De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Voor een vertrouwelijk gesprek kunt u contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen 06-57876279. 

]]>
]]>
52.1409426 4.728984
Leiden - Update: Meisje (7) overleden bij verkeersongeval https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/6/06-leiden-update-meisje-7-overleden-bij-verkeersongeval.html In de Steenstraat vond zaterdagmiddag 5 juni rond 13:00 uur een aanrijding plaats tussen een bus en een fietser. De hulpdiensten rukten met spoed uit. Het 7-jarig slachtoffer overleed ter plekke aan haar verwondingen. De politie onderzoekt de toedracht van het verkeersongeval. Sun, 06 Jun 2021 12:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/6/06-leiden-update-meisje-7-overleden-bij-verkeersongeval.html 2021-06-06T12:19:00Z Met haar ouders fietste het meisje op de Steenstraat. Door een plotseling openslaande autodeur kwam zij ten val. Door de val kwam zij onder een langsrijdende bus terecht en overleed. De taxichauffeur en de bestuurder van de bus zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De twee passagiers van de taxi hebben zich bij ook de politie gemeld. Deze twee passagiers zijn inmiddels door agenten gehoord. De Steenstraat was lange tijd voor onderzoek afgesloten. Het onderzoek door Opsporing Team Verkeer naar de toedracht loopt nog steeds.

Slachtofferhulp
Zaterdagmiddag was het druk in de Steenstraat en daardoor zagen veel ooggetuigen het ernstige ongeluk gebeuren. Het meemaken van een verkeersongeval is zeer ingrijpend. Daarom kunt u als ooggetuige bij Slachtofferhulp terecht voor steun. De ondersteuning die Slachtofferhulp biedt is altijd gratis. Bel 0900-0101 of laat op de website van Slachtofferhulp een bericht met verzoek tot contact achter.

]]>
52.16267495 4.48460859
Leiden - Meisje (7) overleden bij verkeersongeval https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/5/06-leiden-meisje-7-overleden-bij-verkeersongeval.html In de Steenstraat vond zaterdagmiddag 5 juni rond 13:00 uur een aanrijding plaats tussen een bus en een fietser. De hulpdiensten rukten met spoed uit. Het 7-jarig slachtoffer overleed ter plekke aan haar verwondingen. De politie onderzoekt de toedracht van het verkeersongeval. Sat, 05 Jun 2021 15:52:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/5/06-leiden-meisje-7-overleden-bij-verkeersongeval.html 2021-06-05T15:52:00Z Met haar ouders fietste het meisje op de Steenstraat. Toen het slachtoffertje een uitwijkmanoeuvre met haar fiets maakte, vermoedelijk door een plotseling openslaande autodeur van een stilstaande taxi, kwam zij ten val. Door de val kwam zij onder een langsrijdende bus terecht en overleed. De taxichauffeur en de bestuurder van de bus zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De Steenstraat was lange tijd voor onderzoek afgesloten. Opsporing Team Verkeer onderzoekt de toedracht.

Slachtofferhulp
Zaterdagmiddag was het druk in de Steenstraat en daardoor zagen veel ooggetuigen het ernstige ongeluk gebeuren. Het meemaken van een verkeersongeval is zeer ingrijpend. Daarom kunt u als ooggetuige bij Slachtofferhulp terecht voor steun. De ondersteuning die Slachtofferhulp biedt is altijd gratis. Bel 0900-0101 of laat op de website van Slachtofferhulp een bericht met verzoek tot contact achter.

]]>
52.16267495 4.48460859
Leiden - Jongens aangehouden voor mishandeling https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/17/06-leiden-jongens-aangehouden-voor-mishandeling.html Vier Leidse jongens in de leeftijd van 12 tot 15 jaar zijn maandagmorgen 17 mei aangehouden voor de mishandeling van een 15-jarige plaatsgenoot. Mon, 17 May 2021 13:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/17/06-leiden-jongens-aangehouden-voor-mishandeling.html 2021-05-17T13:49:00Z Zaterdagavond 15 mei omstreeks 20.30 uur waren twee groepjes jongens tegen elkaar aan het voetballen op de Rie Cramerlaan. Op enig moment ontstond er onderling onenigheid wat uiteindelijk uitmondde in de mishandeling van één van de jongens. Gemeentelijk toezichthouders maakten via de portofoon melding van de mishandeling. De verdachten gingen echter direct op de vlucht waarna de toezichthouders het slachtoffer opvingen. Omdat de identiteit van de verdachten bekend was, verleende een officier van justitie toestemming de vier verdachten buiten heterdaad aan te houden. De vier (12, 14, 15 en 15 jaar oud) zijn maandagmorgen 17 mei aangehouden en worden verhoord.

]]>
52.15282104 4.44830343
Leiden - Aanhouding voor poging doodslag en opzettelijk veroorzaken van ontploffing https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/5/06--aanhouding-voor-poging-doodslag-en-opzettelijk-veroorzaken-van-ontploffing.html De politie hield woensdagmorgen 5 mei een 52-jarige Leidenaar aan op verdenking van poging doodslag/moord en het opzettelijk veroorzaken van een ontploffing bij een woning aan het Kamerlingh Onnesplein in 2016. Wed, 05 May 2021 08:55:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/5/06--aanhouding-voor-poging-doodslag-en-opzettelijk-veroorzaken-van-ontploffing.html 2021-05-05T08:55:00Z Bijna vijf jaar geleden, op 12 juli en 30 augustus 2016, werden er twee aanslagen gepleegd op een woning aan het Kamerlingh Onnesplein. Na recent verkregen informatie over de aanslagen kon vanmorgen een verdachte worden aangehouden.

]]>
Aanslagen

Dinsdag 30 augustus 2016 rond 02.45 uur werden de bewoners wakker na twee harde knallen. De bewoners liepen naar beneden en zagen dat de ruit van de woonkamer totaal vernield was. Het glas lag verspreid tot achter in de woning en de voordeur had behoorlijke schade. Omdat de bewoners boven sliepen raakten zij niet gewond.

Het was niet de eerste keer dat er een aanslag op de woning werd gepleegd. Op dinsdag 12 juli zat de, nu, 46-jarige bewoner in de woonkamer toen rond 23.15 uur het raam vlak naast hem ontplofte.  Waarschijnlijk door het dubbelglas werd voorkomen dat hij gewond raakte. Het raam was alleen aan de buitenzijde beschadigd.

]]>
Bewakingsbeelden

In het onderzoek vroeg de recherche in de opsporingsprogramma ’s Team West en Opsporing Verzocht aandacht voor deze twee zaken. Er werden bewakingsbeelden getoond  van de aanslag van 30 augustus waarop twee  mannen te zien zijn die gericht naar de woning lopen en vuurwerk op de woning plakken en aansteken. Het onderzoek leidde ondanks de beelden niet tot een aanhouding. De verdachte zit nu vast op het politiebureau en wordt verder verhoord. De politie sluit nog een aanhouding niet uit.

]]>
52.14742672 4.49266658
Den Haag/Leiden/Gouda - Beelden vernieling hindoe tempel in Team West https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/4/06-team-west-vernieling-hindoe-tempel.html In Team West tonen we vanavond beelden van vernieling bij een hindoe tempel in Den Haag. We besteden ook aandacht aan twee fraude zaken in Gouda en Leiden. Tue, 04 May 2021 11:26:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/4/06-team-west-vernieling-hindoe-tempel.html 2021-05-04T11:26:00Z Vernieling hindoetempel Den Haag
Op 24 maart rond 14.50 uur werd er door een onbekende man een ruit ingegooid van een hindoe tempel aan de Mijtenstraat in Den Haag. In de uitzending worden er camerabeelden getoond van deze man. Op de beelden is te zien dat de man wat uit zijn jas pakt en een gooiende beweging maakt. Vervolgens sprint de man weg in de richting waaruit hij gekomen was.

WhatsApp fraude Leiden
Een 59-jarige inwoonster van Leiden kreeg op dinsdag 30 maart een zogenaamd WhatsApp bericht van haar dochter met een hulpvraag. Het slachtoffer maakte vervolgens een bedrag van 2751, - euro over naar het zogenaamde bankrekening van haar dochter. In de uitzending worden er camerabeelden getoond van de pinner in Rotterdam.

Bankfraude Gouda
In februari dit jaar kreeg een 83-jarige inwoner uit Gouda tijdens internetbankieren een melding dat zijn bankpas was verlopen. De man kon zogenaamd direct een nieuwe aanvragen. Een nieuwe bankpas is nooit aangekomen in plaats daarvan heeft iemand met zijn gegevens op de Markt in Gouda 6000, - euro van zijn rekening gehaald. In de uitzending worden er camerabeelden getoond van de pinner.

Heeft u informatie over een van de zaken?
Bel uw tips door via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of bel anoniem met M.0800-7000.

Team West: iedere dinsdag om 17.00 uur bij TV West. De uitzending wordt ieder uur herhaald. Op woensdag 5 mei wordt Team West nog een aantal keer herhaald.

]]>
52.15498245 4.48511558
Leiden - Verdachte aangehouden na schietincident https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/30/06-verdachte-aangehouden-na-schietincident.html Na een melding van een schietincident op de Drususlaan op donderdagavond 29 april hielden agenten een verdachte aan. Er raakte niemand gewond bij het incident. Fri, 30 Apr 2021 08:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/30/06-verdachte-aangehouden-na-schietincident.html 2021-04-30T08:27:00Z Rond 21:45 uur belde een melder de politie dat er op de Drususlaan een conflict was ontstaan tussen twee buurtbewoners en een automobilist. De automobilist zou daarbij gedreigd hebben met een vuurwapen en een schot hebben gelost.

Toen agenten ter plaatse kwamen zagen zij in een geparkeerde auto een verdachte zitten die voldeed aan het doorgegeven signalement. Omdat de man mogelijk een vuurwapen in zijn bezit had, maakten agenten bij het aanhouden van de man gebruik van de uitpraatprocedure. Dit betekent dat agenten hun vuurwapen op de auto richtten en de verdachte luid en duidelijk opdracht gaven om uit te stappen. De man gaf hier gehoor aan en werd gefouilleerd en aangehouden. Vervolgens werd ook de auto van de man doorzocht. In de auto werd een luchtdrukwapen aangetroffen.

De verdachte, een 22-jarige man uit Leiderdorp, is meegenomen naar een politiebureau waar hij wordt gehoord.

]]>
52.14647047 4.51111912
Leiden/Aarlanderveen/Amsterdam - Team West en Opsporing Verzocht: de moord op de Indiaan https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/20/06-team-west-en-opsporing-verzocht-de-moord-op-de-indiaan.html Vanavond besteden zowel Opsporing Verzocht als Team West weer aandacht aan de moord op de Indiaan. Om 20.00 uur wordt deel 5 van de podcastserie uitgezonden over de in 1999 omgebrachte Hans Schonewille uit Leiden. Zijn uiterlijk leverde hem de bijnaam ‘de Indiaan’ op. Tue, 20 Apr 2021 12:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/20/06-team-west-en-opsporing-verzocht-de-moord-op-de-indiaan.html 2021-04-20T12:44:00Z Op 11 juni 1999 wordt het levenloze lichaam van de 47-jarige Hans Schonewille uit Leiden op een afgelegen plek in Aarlanderveen aangetroffen. Ondanks intensief onderzoek is deze moord tot nu toe niet opgelost. Op dinsdag 23 maart startte Opsporing Verzocht een 6-delige wekelijkse podcastserie over deze cold case. De hoofdofficier van justitie in Den Haag heeft een beloning uitgeloofd van 30.000 euro voor de tip die leidt naar de oplossing in deze zaak. In de uitzendingen van Team West en Opsporing Verzocht wordt een foto getoond van een auto van het merk Rover die mogelijk ook een rol heeft gespeeld bij de moord.

Hopelijk ontknoping in laatste deel podcastserie
Deel 5 van deze podcastserie komt om 20.00 uur online op www.opsporingverzocht.nl/podcast. Omdat het rechercheteam op dit moment alle sporen en aanwijzingen onderzoekt, komt deel 6 nog niet volgende week uit, maar op een later moment, hopelijk met een ontknoping.

Babbeltruc Amsterdam
Verder vraagt Team West ook aandacht voor een babbeltruc in Amsterdam, met een link naar Leiden. Op dinsdag 15 december rond 15.45 uur wordt er bij een 85-jarig slachtoffer in Amsterdam- Zuid aangebeld. Omdat het slachtoffer een pakketje verwacht, opent hij de centrale toegangsdeur. Bij de voordeur vraagt een zogenaamde pakketbezorgster hem om ter plekke 99 eurocent te pinnen voor een envelop. Later blijkt dat het slachtoffer niet zijn eigen bankpas heeft teruggekregen, maar een bankpas die op 6 december 2020 in Leiden is gestolen. Met de bankpas van het slachtoffer uit Amsterdam wordt geld opgenomen bij geldautomaten in Rotterdam en Amstelveen. In de uitzending worden camerabeelden getoond van drie verdachten die geld hebben opgenomen met de gestolen bankpas.

Heeft u informatie over een van de zaken?
Bel uw tips door via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of bel anoniem met 0800-7000.

Team West: iedere dinsdag om 17.00 uur bij TV West. De uitzending wordt ieder uur herhaald. Op woensdag wordt Team West nog een aantal keer herhaald.
Opsporing Verzocht: iedere dinsdag om 21.30 uur op NPO1. De uitzending wordt woensdag herhaald om 12.05 uur op NPO2.

Volgende week dinsdag is er vanwege Koningsdag geen uitzending van Team West en Opsporing Verzocht.

]]>
52.1601144 4.4970097
Amsterdam - Gezocht - Babbeltruc Amsterdam https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/april/tw-20-04/babbeltruc-amsterdam.html Op dinsdag 15 december rond 15.45 uur werd er bij een 85-jarig slachtoffer in Amsterdam- Zuid aangebeld. verdachte Tue, 20 Apr 2021 08:07:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/april/tw-20-04/babbeltruc-amsterdam.html 2021-04-20T08:07:00Z Omdat het slachtoffer een pakketje verwacht opende hij de centrale toegangsdeur. Bij de voordeur werd het slachtoffer door een zogenaamde pakketbezorgster gevraagd om ter plekke een klein bedrag van 0,99 euro te pinnen voor het in ontvangst nemen van een envelop. Later bleek het slachtoffer niet zijn eigen bankpas te hebben teruggekregen. Het betrof een bankpas die was weggenomen op 6 december 2020 in Leiden. Met de bankpas van het slachtoffer uit Amsterdam is geld opgenomen bij geldautomaten in Rotterdam en Amstelveen. In de uitzending worden er camerabeelden getoond van drie verdachten die geld hebben opgenomen met de gestolen bankpas.    

 

]]>
Herkent u de verdachten of heeft u andere informatie over deze zaak?  De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 

]]>
]]>
52.344931 4.8766245
Den Haag - Dertien voortvluchtigen aangehouden door het EVA-Team https://www.politie.nl/nieuws/2021/maart/30/06-dertien-voortvluchtigen-aangehouden-door-het-eva-team.html Het EVA-Team (Executie Vonnissen Afgestraften) van de politie Den Haag hield sinds het begin van deze maand 13 verdachten aan die zich aan hun opgelegde straf probeerden te onttrekken. De straffen van de aangehouden personen in maart tellen op tot 10 jaar gevangenisstraf. Tue, 30 Mar 2021 11:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/maart/30/06-dertien-voortvluchtigen-aangehouden-door-het-eva-team.html 2021-03-30T11:09:00Z De meest in het oog springende aanhouding was van een 38-jarige Hagenaar die in België was veroordeeld tot 1650 dagen gevangenisstraf voor Opiumwet delicten en bedreiging. Hij werd 8 maart aangehouden in zijn auto in Den Haag. Ook hield het EVA-team op 9 maart een 46-jarige man uit Den Haag aan in Zoetermeer. Hij was eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 90 dagen en het betalen van een geldbedrag van ruim 13.00 euro voor witwassen.

Op 18 maart werd een 32-jarige man aangehouden op zijn woonadres in Leiden. Hij moet nog een straf uitzitten van 180 dagen voor diefstal. Een 20-jarige Rotterdammer werd na onderzoek aangehouden op 23 maart in zijn woning in Rotterdam. Hij was veroordeeld tot 110 dagen gevangenisstraf voor diefstal en afpersing.

]]>
Het EVA-team

Deze 4 aanhoudingen en de 9 andere werden gedaan door het EVA-Team. Dit team houdt zich voor de politie eenheid Den Haag actief bezig met de opsporing en aanhouding van veroordeelden die zich aan hun opgelegde straf proberen te onttrekken. Veroordelingen voor overvallen, woninginbraken en straatroven hebben bij de opsporing van gesignaleerden voor het EVA-Team de prioriteit, maar ook in het geval van schadevergoedingsmaatregelen of opgelegde geldboetes kan een veroordeelde rekenen op een bezoek van het EVA-Team.

]]>
52.0704978 4.3006999
Regio Den Haag - Podcast cold case Hans Schonewille in Team West https://www.politie.nl/nieuws/2021/maart/23/06-podcast-cold-case-hans-schonewille-in-team-west.html Vanavond in Team West tonen we camerabeelden van drie mannen die een tankstation in Rijswijk overvallen en van een man die een groot bedrag pint met een pas die met een smoes bij een slachtoffer is opgehaald. In Team West en in Opsporing Verzocht wordt aandacht besteed aan de cold case van de 47-jarige Hans Schonewille uit Leiden. Hij werd op 11 juni 1999 gevonden in Aarlanderveen en bleek te zijn doodgeschoten. Tue, 23 Mar 2021 13:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/maart/23/06-podcast-cold-case-hans-schonewille-in-team-west.html 2021-03-23T13:54:00Z Podcast cold case Hans Schonewille - Leiden
Op 11 juni 1999 wordt het levenloze lichaam van de 47-jarige Hans Schonewille uit Leiden op een afgelegen plek in Aarlanderveen gevonden. Hij is doodgeschoten. Ondanks intensief onderzoek heeft de politie de zaak nooit opgelost.  In deze zaak heeft de hoofdofficier van justitie in Den Haag een beloning uitgeloofd van 30.000 euro voor de tip die leidt naar de oplossing in deze zaak. In de uitzendingen van Team West en Opsporing Verzocht besteden we aandacht aan deze cold case. Vanaf dinsdag 23 maart vanaf 20.00 uur komt Opsporing Verzocht met een 6-delige wekelijkse podcastserie over deze zaak. Het coldcaseteam in Den Haag hoopt dat de podcastserie mensen met informatie over de zaak over de streep zal trekken om naar de politie te stappen. Rechercheurs zijn ervan overtuigd dat meerdere mensen weten wie betrokken is of zijn bij de dood van Hans Schonewille. De podcastserie is te beluisteren op www.opsporingverzocht.nl/podcast.

Overval tankstation - Rijswijk
Op zondag 1 november 2020 rond 04.40 uur is het tankstation aan de J.C. van Markenlaan in Rijswijk door drie mannen overvallen. De drie komen het benzinestation binnen en bedreigen de kassière met een mes en een vuurwapen. Wanneer een auto het terrein van het tankstation op komt rijden, vluchten ze te voet weg. In de uitzending tonen we camerabeelden van de drie overvallers.

Phishing fraude - Lisse
Op dinsdag 24 november 2020 krijgt een inwoner uit Lisse zogenaamd een mail (phishing) van zijn bank. De man krijgt argwaan en wijzigt zijn inloggegevens. Kort daarna wordt hij gebeld door iemand die zegt van de bank te zijn. Deze verzoekt hem zijn bankpassen door te knippen en met een koerier mee te geven. Later op de avond worden zijn bankpassen opgehaald door een vrouw. De volgende ochtend blijkt er een bedrag van 20.000 euro van zijn bankrekening te zijn opgenomen bij geldautomaten in Hoofddorp. In de uitzending tonen we camerabeelden van de pinner.

Resultaten

Bankhelpdeskfraude - Diepenveen
Op dinsdag 9 maart vroegen we in Team West aandacht voor een zaak waarbij een bewoner uit Diepenveen werd opgebeld door een zogenaamde bankmedewerker met de mededeling dat er fraude zou zijn gepleegd. De bewoner maakte vervolgens een groot bedrag over naar verschillende rekeningen. Later werden grote bedragen van de rekening opgenomen. Na de uitzending meldde zich een verdachte bij de politie in Oost Nederland.

Heeft u informatie over een van de zaken?
Bel uw tips door via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of bel anoniem met M.0800-7000.

Team West: iedere dinsdag om 17.00 uur bij TV West. De uitzending wordt ieder uur herhaald. Op woensdag 24 maart wordt Team West nog een aantal keer herhaald.
Opsporing Verzocht: iedere dinsdag rond 21.20 uur op NPO1 en wordt herhaald op woensdag 24 maart op NPO1 om 13.25 uur.

]]>
52.1601144 4.4970097