Alle berichten | Groningen (provincie) | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/provincies/groningen.xml RSS feed Alle Berichten voor de provincie Groningen nl Mon, 26 Sep 2022 15:14:49 GMT 2022-09-26T15:14:49Z nl Groningen - Politie zoekt twee verdachten schietincident Bataviastraat Groningen https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/24/01-politie-zoekt-twee-verdachten-schietincident-bataviastraat-groningen.html Op vrijdagavond 23 september komen er omstreeks 20:50 uur meerdere meldingen binnen. Bewoners en omwonenden van de Bataviastraat in Groningen vermoeden schoten te hebben gehoord. Onderzoek wijst uit dat er in elk geval door twee verdachten met een vuurwapen is geschoten. De politie zoekt mensen die meer informatie hebben. Sat, 24 Sep 2022 10:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/24/01-politie-zoekt-twee-verdachten-schietincident-bataviastraat-groningen.html 2022-09-24T10:02:00Z Er is geen slachtoffer. De politie is gelijk een onderzoek gestart. Zo is gesproken met meerdere getuigen, zijn camerabeelden bekeken en is er forensisch onderzoek verricht. Een auto die is geraakt is in beslag genomen voor nader onderzoek.

In elk geval twee verdachten, incident op beeld
Uit onderzoek is gebleken dat er een conflict voorafging aan het schietincident. Bij dit conflict zijn meerdere personen betrokken. Er is door in elk geval twee mannelijke verdachten meerdere malen geschoten met een vuurwapen. Op camerabeelden is een deel van de schietpartij te zien. Op meerdere locaties zijn inslagen van kogels gevonden, onder meer een stilstaande auto is geraakt.

Wie heeft meer informatie over conflict of schietincident?
Weet u wie deze mannen zijn? Of hebt u een idee wie er nog meer betrokken waren bij het conflict of weet u waar dit conflict over ging? Neem dan contact met ons op. Heeft u camerabeelden (van bijvoorbeeld een deurbelcamera of beveiligingscamera) waarop mogelijk iets te zien is? Wij willen de beelden graag ontvangen. U kunt bellen naar 0900-8844 of het onderstaande tipformulier invullen.

U kunt ook anoniem uw tips delen
Ook wanneer u mensen heeft horen praten over het incident of als u vermoedens heeft wie erbij betrokken zijn, verzoeken we u contact met ons op te nemen. Dit kan ook geheel anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar u uw informatie kwijt kunt over criminaliteit. Meld Misdaad Anoniem is niet van de politie. Alleen als uw anonimiteit gewaarborgd blijft, worden tips doorgezet naar de politie.

Het is ook mogelijk om contact op te nemen met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Het TCI is een afdeling van de politie die de identiteit van haar bronnen mag afschermen. Voor uw veiligheid, zijn uw personalia enkel bekend binnen het TCI. Uw personalia worden niet gedeeld met anderen binnen en buiten de politie. U kunt bellen naar 088 - 661 77 34.

]]>
53.23361906 6.56853476
Groningen - Aanhoudingen bij ondermijningsonderzoek in Groningen https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/20/01-aanhoudingen-bij-ondermijningsonderzoek-in-groningen.html De politie heeft vandaag aanhoudingen verricht op verdenking van handel in verdovende middelen. Op verschillende locaties in Groningen vinden doorzoekingen plaats. De verdachten zitten vast voor verhoor en zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij met niemand contact mogen hebben behalve hun advocaat en politie en justitie terughoudend zijn met het verstrekken van informatie over dit onderzoek. De verdachten komen allemaal uit Groningen en zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Tue, 20 Sep 2022 08:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/20/01-aanhoudingen-bij-ondermijningsonderzoek-in-groningen.html 2022-09-20T08:30:00Z Anoniem melden

Door rechercheonderzoek kwam de politie de verdachten op het spoor. Onderdeel van dat onderzoek waren een aantal anonieme meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Pas als feiten de anonieme melding onderbouwen dan kunnen de opsporingspartners overgaan tot actie. Een M.-melding is hiermee een puzzelstuk in een groter geheel.

Ondermijning

Criminelen plegen misdrijven om hier geld en/of macht aan over te houden. Dit gebeurt vaak in netwerken. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit effect heet ook wel ondermijning. Om ondermijning effectief aan te pakken, is een integrale aanpak nodig van politie, openbaar ministerie en gemeente in samenwerking met andere partners als bijvoorbeeld de belastingdienst of banken.

]]>
53.22222948 6.5633427
Groningen - Reconstructie en nieuwe beelden mishandeling Ocean41 in Opsporing Verzocht https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/19/01-reconstructie-en-nieuwe-beelden-mishandeling-ocean41-in-opsporing-verzocht.html Zonder een duidelijke aanleiding wordt op 28 maart van dit jaar in een horecapand in Groningen iemand op z'n kaak geslagen. Een tweede verdachte deelt daarna flinke klappen uit in het opstootje dat ontstaat. De politie zoekt twee mannen die verantwoordelijk zijn voor de mishandeling van twee slachtoffers. In de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag 20 september worden nieuwe beveiligingsbeelden getoond. Ook is er een reconstructie van het incident gemaakt. Mon, 19 Sep 2022 12:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/19/01-reconstructie-en-nieuwe-beelden-mishandeling-ocean41-in-opsporing-verzocht.html 2022-09-19T12:56:00Z Wat is er gebeurd?
Het is die maandag gezellig druk in de horecagelegenheid aan de Grote Markt in Groningen. Even na middernacht gaat het mis. Een 22-jarige man uit Groningen botst tegen een andere bezoeker. Er ontstaat een korte woordenwisseling en vanuit het niets slaat de verdachte de Groninger vol op z'n kaak. Het slachtoffer komt ten val. Later blijkt dat hij een gebroken kaak heeft overgehouden aan de klap. Wanneer een vriend van het slachtoffer verhaal wil halen, krijgt ook hij flinke klappen door een tweede verdachte.

Opsporing Verzocht

Van de beide verdachten zijn beelden. Deze staan in het opsporingsdossier. Daarnaast wordt in de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag 20 september (NPO1 rond 20.30 uur) nieuw beeldmateriaal van de beveiligingsbeelden getoond. Tevens is er een reconstructie gemaakt. Deze worden na de uitzending toegevoegd aan het dossier.

Herkent u één of beide mannen? Of was u aanwezig bij het incident en weet u meer? Misschien heeft u wel eens personen horen praten over dit incident? Neem dan contact met ons op. U kunt het tipformulier onderaan deze pagina invullen of de opsporingstiplijn bellen: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800-6070.

]]>
53.21837552 6.56765168
Delfzijl - Aanhouding na achtervolging https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/17/01-aanhouding-na-achtervolging.html De politie heeft vrijdagavond 16 september een 38-jarige man uit Delfzijl aangehouden. De man onttrok zich kort daarvoor aan de wegbeheerder die hem wilde bekeuren voor het onnodig stilstaan op een pechhaven op de N33 nabij Noordbroek. Agenten in de nabijheid van Appingedam ontvingen een melding dat de verdachte hun richting op kwam. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden op het Zwet in Delfzijl. Sat, 17 Sep 2022 08:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/17/01-aanhouding-na-achtervolging.html 2022-09-17T08:27:00Z Toen de agenten de auto bij Appingedam waarnamen, gaven zij hem een stopteken. Dat werd genegeerd door de bestuurder. Na een korte achtervolging kon de politie de man op het Zwet in Delfzijl tot stilstand dwingen door het dienstvoertuig voor de auto te zetten.

Bij het uitstappen van de collega’s maakte de verdachte weer vaart, reed in de richting van de politieauto en raakte hierbij het portier van de bijrijder. De collega’s voelden zich genoodzaakt hun vuurwapen te trekken. De verdachte staakte hierop zijn activiteiten en kon worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau en wordt nader verhoord.

]]>
53.3602581 6.95238838
Delfzijl - Politie vraagt hulp bij onderzoek naar gewelddadige woninginbraak Delfzijl https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/01-politie-vraagt-hulp-bij-onderzoek-naar-gewelddadige-woninginbraak-delfzijl.html In de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 september rond 03:15 uur is een 73-jarige man wakker geworden van gerommel in zijn woning aan de Wegastraat in Delfzijl. Toen hij op onderzoek uit ging, betrapte hij een inbreker. Bij de confrontatie met deze inbreker is het slachtoffer behoorlijk gewond geraakt. De man verklaart meermaals hard geslagen en geschopt te zijn en moest voor zijn verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Wed, 14 Sep 2022 14:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/01-politie-vraagt-hulp-bij-onderzoek-naar-gewelddadige-woninginbraak-delfzijl.html 2022-09-14T14:30:00Z De politie doet onderzoek naar dit incident. Zo is er forensisch onderzoek gedaan en zijn agenten in de omgeving langs de deuren geweest om in gesprek te komen met getuigen.

Verdachte mogelijk niet alleen en mogelijk gewond geraakt door verweer slachtoffer

Ook hebben we het slachtoffer gehoord. De man heeft één dader gezien en vermoedt dat deze man niet alleen was. De man die het slachtoffer gezien heeft, was een witte man van vermoedelijk rond de 1.80 – 1.85 lang en een slank postuur. Het slachtoffer heeft zichzelf kranig verweerd en een van de verdachten geslagen. Het zou dus kunnen zijn dat een man vanochtend vroeg is thuisgekomen met bijvoorbeeld blauwe plekken.

Wie weet meer?

De politie roept de daders van deze gewelddadige inbraak op om zich te melden. Ook vragen we personen die meer informatie hebben contact met ons op te nemen. Weet jij bijvoorbeeld wie hier achter zitten of heb je mensen over deze inbraak horen praten? Dan komen we graag met je in contact. Wellicht is iemand die u kent vandaag thuisgekomen met verwondingen. Ook in dit geval roepen we u met klem op dit bij ons te melden.

Iets gehoord, gezien of in bezit van camerabeelden?

Ook is de politie op zoek naar getuigen. Mogelijk heeft u in de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 september rond 03:15 iets verdachts gezien in de omgeving van de Wegastraat in Delfzijl. Of heeft u eerder mensen gezien die zich verdacht ophielden in deze omgeving. In dat geval komt de politie graag met u in contact. Ook als u mogelijk camerabeelden heeft, bijvoorbeeld van een deurbelcamera, komen we graag met u in contact. Dit kan via 0900-8844 en onderstaand tipformulier. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

]]>
53.33588535 6.91868659
Groningen - Gezocht - Roeland Oosten verdronken na ruzie https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/dossiers/2007/01-cold-case-roeland-oosten/roeland-oosten-roeland-verdronken-na-ruzie.html [UPDATE: Cold case zaak van Roeland Oosten, door verdrinking om het leven gekomen.] Meerdere mensen bellen op dinsdag 28 augustus 2007 om ongeveer 00.40 uur de politie van Groningen. Zij vertellen dat twee mensen ruzie hebben op een kade bij een woonboot aan de Noorderhaven in Groningen. Ook wordt een plons gehoord en er wordt gezien dat een man wegloopt. dossier Wed, 14 Sep 2022 11:29:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/dossiers/2007/01-cold-case-roeland-oosten/roeland-oosten-roeland-verdronken-na-ruzie.html 2022-09-14T11:29:00Z slachtoffer Roeland Oosten 53.22222948 6.5633427 Groningen - Getuigen gezocht mishandeling na afloop concert Stadspark https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/getuigen-gezocht-mishandeling-na-afloop-concert-stadspark.html De politie zoekt getuigen van een mishandeling die plaatsvond op donderdag 23 juni tussen 23.00 en 00.00 uur. Na afloop van een groot concert in het Stadspark, raakte een groep mensen slaags aan de Laan Corpus den Hoorn, ter hoogte van de sportvelden. Wed, 14 Sep 2022 09:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/getuigen-gezocht-mishandeling-na-afloop-concert-stadspark.html 2022-09-14T09:03:00Z Hierbij liepen drie mensen verwondingen op. Een 49-jarige en een 22-jarige man uit de gemeente Stadskanaal en een 25-jarige vrouw uit de gemeente Smallingerland moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen.

Omdat het ten tijde van de mishandeling in de omgeving druk was, moeten er mensen zijn die hiervan getuige zijn geweest en nog niet met de politie gesproken hebben. Om te achterhalen wie er nog meer bij de vechtpartij betrokken waren en wat ieders rol daarin is, komt de politie graag met hen in contact.

Was u getuige van deze mishandeling of heeft u misschien beeldmateriaal hiervan? Belt u dan met 0900-8844 of maak gebruik van het tipformulier. Liever anoniem? Belt u dan met 0800-7000.

]]>
53.19448718 6.55317649
Groningen - Verdachten stelen tonnen via Anydeskfraude https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/verdachten-stelen-meer-dan-%E2%82%AC250.000-euro-via-anydeskfraude.html De politie heeft dinsdag 19 juli drie mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Door via een telefonische babbeltruc slachtoffers te overtuigen om het programma Anydesk te installeren hebben zij vermoedelijk geprobeerd tientallen mensen op te lichten. De oplichters maakten zo minimaal € 500.000 euro buit. Hebben internetcriminelen bij u Anydesk geïnstalleerd of dit geprobeerd? Bel dan 0900 8844. Wed, 14 Sep 2022 08:58:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/verdachten-stelen-meer-dan-%E2%82%AC250.000-euro-via-anydeskfraude.html 2022-09-14T08:58:00Z In mei van dit jaar startten rechercheurs uit de Eenheid Midden-Nederland (district Flevoland) met een onderzoek toen er in Biddinghuizen aangifte werd gedaan van bankhelpdeskfraude. Al snel bleek dat er een verband was met andere zaken waarbij sprake was van een soortgelijke werkwijze en dezelfde verdachten. 

Aanhoudingen

Na langdurig onderzoek zijn op dinsdag 19 juli twee mannen en een jongen aangehouden in een woning in Groningen. In de woning werden gegevensdragers, geld en waardevolle goederen aangetroffen. Deze spullen zijn in beslag genomen. De verdachten wonen in Groningen. Eén verdachte zit momenteel nog in hechtenis. De andere twee verdachten zijn na verhoor heengezonden. Zij blijven onderdeel uitmaken van het onderzoek.

Meerdere slachtoffers

Het onderzoek doet vermoeden dat er sprake is van een professionele organisatie. Zo werd er waarschijnlijk gebruik gemaakt van verschillende geldezels om het gestolen geld wit te wassen en deed de woning waar de verdachten zich bevonden waarschijnlijk slechts dienst als uitvalsbasis voor het uitvoeren van digitale criminaliteit. Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers zijn en dat het schadebedrag veel groter is. Is er bij u iemand aan de deur of telefoon geweest die een programma op uw computer wilde installeren en heeft u nog niet met de politie gesproken? Dan komen we graag met u in contact. Ook als het de criminelen niet is gelukt. Bel 0900 8844. 

Overtuigende babbeltruc

  • Ze maken u bang met een smoes. Een paar voorbeelden van smoezen die criminelen gebruiken zijn bijvoorbeeld: uw BSN-nummer wordt misbruikt, er vinden verdachte transacties plaats op uw rekening of uw computer is besmet met een virus. 
  • Soms weet de oplichter verrassend veel over u (maar dat hoeft niet). Deze informatie is waarschijnlijk afkomstig uit een datalek van internet of een bedrijf. 
  • Om erger te voorkomen vragen ze u om een bedrag over te maken, of om Anydesk of Teamviewer te (laten) installeren of om uw bankpas af te geven. Een combinatie van dit alles kan ook. 
  • Het kan zijn dat u in het beeldscherm van uw telefoon de naam van uw bank ziet. Ook hiermee proberen de oplichters uw vertrouwen te winnen, want zo denkt u dat u echt belt met de bank. Dit noemen we spoofing. Soms gebruiken ze namen van mensen die ook echt bij die bank werken. 
  • De personen aan de telefoon en aan de deur zijn zogenaamd heel behulpzaam. Ook lijken ze heel professioneel, van een zogenaamd echte klantenservice tot aan een nepagent of –koerier.

Wat is Anydesk?

Anydesk is een programma waarmee je de inhoud van je beeldscherm kan delen met iemand anders en deze persoon dus ziet wat je doet. Ook kun je via Anydesk iemand anders je computer laten besturen. Een vergelijkbaar programma is bijvoorbeeld Teamviewer. Met deze programma’s zelf is niks mis en echte helpdesken gebruiken het bijvoorbeeld binnen een bedrijf met collega’s onderling. Maar helaas zien we ook dat criminelen deze remote desktop tools misbruiken.  

Waar moet ik op letten?

Oplichters weten heel goed hoe ze u kunnen manipuleren. Wat opvalt, is dat ze altijd een vorm van druk uitoefenen. Ze kunnen heel intimiderend zijn. Zo proberen ze u bijvoorbeeld bang te maken voor de gevolgen als u niet nu direct geld overmaakt. Weet dat een erkende instantie zoals uw bank, politie of andere overheidsinstantie u nooit onder druk zal zetten om zo snel mogelijk te handelen. Ook vragen zij nooit om persoonlijke gegevens zoals pincode, betaalgegevens of BSN nummer. Geef ook nooit uw pinpas mee, ook niet doorgeknipt. Installeer geen software om op afstand mee te kijken of te helpen. Houd persoonlijke informatie altijd voor uzelf. Uw bank neemt zelf de nodige maatregelen als fraude wordt geconstateerd.

Wat moet ik doen?

Hang direct op. Ook bij twijfel. Bel de instantie terug via een nummer dat u zelf heeft opgezocht of ga naar een fysieke bankvestiging. Soms geven oplichters een telefoonnummer om terug te bellen, zodat u kunt controleren. Ook dit is vals. Zoek altijd zelf het juiste nummer op en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt bij wie u kunt controleren of de gegeven informatie wel klopt.

]]>
53.22222948 6.5633427
Delfzijl - [Update] Aanhouding voor Schietincident Delfzijl https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/28/schietincident-delfzijl-getuigen-gezocht.html Rond 22.30 uur heeft zaterdagavond 27 augustus een schietincident plaatsgevonden aan de Kleine Belt in Delfzijl. Hierbij is er geschoten op een voertuig. Er vielen gelukkig geen gewonden. De verdachte is na het incident op een fiets vertrokken. De politie heeft woensdag 7 september een verdachte aangehouden. Thu, 08 Sep 2022 08:35:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/28/schietincident-delfzijl-getuigen-gezocht.html 2022-09-08T08:35:00Z Het betreft een 32-jarige inwoner uit #Delfzijl. Hij is aangehouden voor betrokkenheid bij het schietincident aan de Kleine Belt in Delfzijl. Het onderzoek gaat verder en de verdachte wordt verhoord.

[Bericht 28 augustus]

De politie is meteen een onderzoek gestart en heeft vannacht uitvoerig sporenonderzoek gedaan. Dit gaat vandaag verder. Daarnaast wordt er vandaag nader buurtonderzoek gedaan.

De politie komt graag in contact met mensen die mogelijk iets meer weten over het incident. Dit kan via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Heeft u mogelijk camerabeelden waarop iets te zien is rond het gebied van de Kleine Belt in Delfzijl, dan horen we dat uiteraard ook graag.

]]>
53.33897987 6.90787055
Groningen, Winschoten - Groninger aangehouden voor handel in verdovende middelen https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/6/01-groninger-aangehouden-voor-handel-in-verdovende-middelen.html Op dinsdag 6 september heeft de politie een 20-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. De man is in volledige beperkingen gegaan. Tue, 06 Sep 2022 14:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/6/01-groninger-aangehouden-voor-handel-in-verdovende-middelen.html 2022-09-06T14:09:00Z De politie deed onderzoek bij een woning in Groningen en bij een bedrijfspand in Winschoten. Bij het onderzoek zijn meerdere diensten betrokken, zoals de Landelijke Eenheid en Douane. In belang van het onderzoek kan de politie op dit moment nog geen details vrijgeven. Het onderzoek gaat nog verder.

Ondermijnende criminaliteit

Criminelen die rijk worden door bijvoorbeeld drugshandel, voelen zich vaak onaantastbaar. Maar dat zijn ze niet. Overheidspartners als politie, gemeente, Openbaar Ministerie en Belastingdienst starten steeds meer onderzoeken om deze zware, ondermijnende criminaliteit aan te pakken.

Anonieme tips

Anonieme meldingen over criminele activiteiten kunnen de politie helpen in een onderzoek. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar je informatie kunt geven over (ernstige) criminaliteit zoals moord, doodslag, wapenhandel of drugshandel. Melden kan telefonisch door te bellen naar 0800-7000 of via het online meldformulier.

]]>
53.22222948 6.5633427
Groningen - Steekincident aan de Asingastraat https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/4/01-steekincident-groningen.html Op zaterdag 3 september rond 21.50 heeft er een steekincident plaatsgevonden aan de Asingastraat in Groningen. Hierbij raakte een 27-jarige man uit Groningen ernstig gewond. De verdachte is nog niet aangehouden. Sun, 04 Sep 2022 06:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/4/01-steekincident-groningen.html 2022-09-04T06:40:00Z Steekincident

Het 27-jarige slachtoffer uit Groningen werd vervoerd naar het ziekenhuis en de politie startte gelijk een onderzoek. Op dit moment is de politie op zoek naar de verdachte en is het onderzoek volop gaande.

Onderzoek

Het onderzoek van de politie richt zich op wat de aanleiding voor het steekincident is geweest en het achterhalen van de verdachte. De politie doet sporenonderzoek, buurtonderzoek en onderzoekt of er camerabeelden zijn.

Heeft u informatie?

Heeft u informatie die de politie kan helpen? Of bent u getuige geweest van het steekincident aan de Asingastraat? Bel dan 0900-8844 of bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Of vul het onderstaande tipformulier in.

]]>
53.23236883 6.56081372
Groningen - Politie zoekt getuigen en camerabeelden van verdachten woningoverval Hereweg https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/2/01-politie-zoekt-getuigen-en-camerabeelden-van-verdachten-woningoverval-hereweg.html Vrijdagochtend 2 september heeft er een woningoverval plaatsgevonden aan de Hereweg. Twee mannen zijn in de woning geweest en bedreigden daar de bewoner. Er is niets buitgemaakt en er raakte niemand gewond. De verdachten vluchtten vervolgens met zijn drieën op een scooter in zuidelijke richting. De politie doet onderzoek en is op zoek naar getuigen en camerabeelden waar de verdachten op zijn te zien. Fri, 02 Sep 2022 13:38:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/2/01-politie-zoekt-getuigen-en-camerabeelden-van-verdachten-woningoverval-hereweg.html 2022-09-02T13:38:00Z Rond 8:00 uur kreeg de politie de melding van een woningoverval. Twee verdachten drongen de woning binnen en bedreigden het slachtoffer. Dit gebeurde mogelijk met een vuurwapen of een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Het slachtoffer schreeuwde om hulp en gaf een van de verdachten een trap, waarna zij met zijn drieën zijn gevlucht op een scooter of motorscooter, in de richting van Helpman/Haren.

Politie is op zoek naar camerabeelden

De politie is direct een onderzoek gestart. Er is met getuigen gesproken en er zijn camerabeelden verzameld. De politie is nog op zoek naar meer camerabeelden waar de verdachten op zijn te zien. Woont u aan de Hereweg of in de omgeving en hebt de (vluchtende) verdachten mogelijk op beeld staan? Neem contact op met de politie. Dit kan via het online tipformulier, telefonisch via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Zaaksnummer: 2022231161

]]>
53.20596022 6.57394627
Hoogezand - Zes personen in Groningen aangehouden op verdenking van seksuele uitbuiting https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/1/01-zes-aanhoudingen-seksuele-uitbuiting-hoogezand.html De politie heeft dinsdag 30 augustus zes personen aangehouden op verdenking van onder meer seksuele uitbuiting en verboden wapenbezit. Alle verdachten komen uit Roemenië en verbleven in Hoogezand. Thu, 01 Sep 2022 12:10:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/1/01-zes-aanhoudingen-seksuele-uitbuiting-hoogezand.html 2022-09-01T12:10:00Z Agenten onderzoeken in de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 00:30 uur een melding van een auto met twee inzittenden die al langere tijd geparkeerd staat in Delfzijl. De melder vertrouwt de situatie niet. Op de Zigzagoven treft de politie in de auto een 28-jarige man en een 20-jarige vrouw aan. 

Op basis van onderzoek ter plaatse en in het voertuig wordt de 28-jarige man aangehouden op verdenking van seksuele uitbuiting (een vorm van mensenhandel) en verboden wapenbezit. In het voertuig wordt ook pepperspray aangetroffen.

Onderzoek leidt naar meer verdachten 
Nader onderzoek leidt naar een drietal andere verdachten (mannen van 32, 46 en 53 jaar). Zij worden aangetroffen in een voertuig nabij een tankstation aan de Europaweg in Groningen. In het voertuig worden pepperspray en een slagwapen gevonden. De drie mannen zijn eveneens aangehouden op verdenking van seksuele uitbuiting en verboden wapenbezit. In een woning aan de Meint Veningastraat in Hoogezand worden twee vrouwen van 30 en 35 aangetroffen. Ook zij zijn aangehouden. 

Politieonderzoek loopt
Dinsdag is onderzoek verricht in de woning in Hoogezand. De twee auto’s zijn in beslag genomen, evenals meerdere gegevensdragers. De auto’s en gegevensdragers worden onderzocht en de verdachten worden verhoord. In het onderzoek wordt ook gekeken of er sprake is van meerdere slachtoffers.

Deel uw tips en informatie
Heeft u informatie die de politie in dit onderzoek kan helpen? De verdachten reden in donkere auto’s met Roemeense kentekenplaten. Heeft u deze zien staan? Meld het dan. Ook als u informatie heeft over met wie de verdachten omgingen en waar zij zich mee bezig hielden, roept de politie op die info te delen met het onderzoeksteam. Alle informatie kan van belang zijn.

U kunt uw informatie delen via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan 0800-7000. 

Let op signalen van mensenhandel
Ook in Noord-Nederland worden mensen uitgebuit of moeten ze onder dwang bepaalde dingen doen waarvoor ze niet kiezen en waar anderen van profiteren. Wees scherp op signalen die kunnen wijzen op mensenhandel. Weet u van mensen die geen of weinig contact hebben met de buitenwereld, beperkte bewegingsvrijheid hebben of uitzonderlijk lange werkdagen maken? Meld het dan. Ook sporen van lichamelijke mishandeling kunnen wijzen op mensenhandel.

]]>
53.14368372 6.76664829
Nederland - Man overleden door serie-oplichters https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/30/opsporing-verzocht-30-augustus-2022.html OPSPORING VERZOCHT - De Duitse Fabian Esser (33) kwam op donderdag 23 juni om het leven. Hij kwam onder de auto terecht van twee wegvluchtende oplichters die hem net een groot geldbedrag afhandig hadden gemaakt. In Opsporing Verzocht toont de politie beelden van de verdachten, met een prangende vraag voor het publiek: ‘Wie zijn dit?’ Tue, 30 Aug 2022 14:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/30/opsporing-verzocht-30-augustus-2022.html 2022-08-30T14:00:00Z De verdachten zijn mannen die waarschijnlijk meer oplichtingen op hun geweten hebben. Ze begeven zich in de wereld van onroerend goed en luxegoederen. Slachtoffers worden naar Zuid-Limburg gelokt om een deal te sluiten met - zoals zij denken - Luxemburgse zakenmannen.

Zo verloopt het afgelopen juni ook met Fabian Esser. De Duitser was door het duo benaderd omdat hij een woning voor bijna een miljoen euro te koop had staan. Beide partijen komen een contante aanbetaling overeen. De “mannen van de Luxemburgse investeringsmaatschappij” hebben echter een vraag: kan Fabian bij de deal een 100.000 euro wisselen? Zelf heeft het duo biljetten van 200 euro, maar hun ton willen ze graag omzetten in kleinere coupures. Fabian gaat met zijn oom (en zakenpartner) naar de afgesproken plek in Kerkrade. Als de daders de rolkoffer met geld zien, grissen ze deze uit Fabians handen en gaan er in een auto vandoor. De Duitser probeert het geld nog terug te pakken, maar komt daarbij ongelukkig onder de vluchtwagen terecht. Hij overlijdt ter plaatse. De oplichters ontkomen.

]]>
Wie zijn het?

Van de oplichters is bekend dat degene die het geld afpakte zich voordeed als directeur. Hij is rond de zestig jaar oud en spreekt Duits en gebrekkig Nederlands. De ander is jonger, lang en fors. Het kan zijn dat het duo zich heeft vermomd met brillen en pruiken.
Ze rijden veelal in dure auto’s met vervalste kentekenplaten, maar er lijkt bij een aantal oplichtingszaken ook een zwart met grijze Smart te zijn gebruikt.
Waarschijnlijk heeft het duo tussen maart en juni van dit jaar nog vijf keer toegeslagen in Limburg. Slachtoffers raakten daarbij een gezamenlijk bedrag van rond de half miljoen euro kwijt. Onderzoek wijst uit dat de daders na hun misdaden vaak richting België reden.
In Opsporing Verzocht vraagt de politie het publiek of zij de ware identiteit van de mannen herkent en mogelijk informatie over hun verblijfplaats, eventuele handlangers en de gebruikte auto’s heeft. Voor de tip die leidt tot de oplossing van dit misdrijf wordt een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

]]>
Overzicht van andere zaken

In de tv-uitzending is ook aandacht voor de volgende zaken:
- Kiel-Windeweer: informatie gevraagd over het overlijden van Tess Abels
- Amersfoort: meerdere overvallen op woningen en een opticien.
- Split (Kroatië): zware mishandeling.
- Sittard: dood Xavier Durlinger (follow up van eerdere uitzending).
- Resultaten van de vorige uitzending.

]]>
Uitzending

Opsporing Verzocht is op dinsdag 30 augustus van 20.30 uur tot 21.15 uur te zien op NPO1. Op woensdag 31 augustus wordt het programma rond 13:20 uur herhaald via NPO1.

]]>
53.11203044 6.77425447
Kiel-Windeweer - Politie zoekt informatie over in Kiel-Windeweer aangetroffen overleden persoon [update 29/08] https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/24/01-politie-zoekt-informatie-over-in-kiel-windeweer-aangetroffen-overleden-persoon.html Maandagmiddag heeft de politie op een terrein aan de Nieuwe Compagnie een overleden persoon aangetroffen. Na onderzoek blijkt het te gaan om de 38-jarige Tess Abels, zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie doet onderzoek naar wat er met hem is gebeurd en is op zoek naar meer informatie. Vandaag worden zijn naam en foto gedeeld, in de hoop dat mensen hem herkennen en informatie met ons delen. Wed, 24 Aug 2022 11:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/24/01-politie-zoekt-informatie-over-in-kiel-windeweer-aangetroffen-overleden-persoon.html 2022-08-24T11:30:00Z Tess is opgegroeid in de omgeving van Roermond en had geen vaste woon- of verblijfplaats. In de laatste weken van juli is er voor het laatst contact geweest tussen Tess en zijn familie. Op maandagmiddag 22 augustus werd hij overleden aangetroffen in Kiel-Windeweer. De politie wil graag weten wat er in de periode tussen 15 juli en het aantreffen van zijn lichaam is gebeurd. Het is op dit moment niet duidelijk waar hij de afgelopen weken verbleef en met wie hij zoal contact heeft gehad. Omdat er nog veel vragen zijn in dit onderzoek, deelt de politie zijn foto en naam. De politie houdt er ook rekening mee dat Tess mogelijk een andere naam gebruikte of zich onder een andere naam voorstelde.

Onderzoek na aantreffen drugslab

Het onderzoek naar de precieze doodsoorzaak loopt volop en is een Team Grootschalige Opsporing gestart. Er wordt met meerdere scenario’s rekening gehouden. Zondag werd er aan de Nieuwe Compagnie een onderzoek gestart na het aantreffen van een hoeveelheid drugsafval en goederen die te maken hebben met de productie van drugs. Na onderzoek bleek het te gaan om een drugslab op die locatie, die in werking is geweest. Na het aantreffen van deze materialen werden zondag een 68-jarige man en een 65-jarige vrouw uit de gemeente Midden-Groningen op het terrein aangehouden, op verdenking van het overtreden van de Opiumwet. Er wordt onderzocht of er sprake is van een relatie tussen het aantreffen van het lab en aantreffen van de overleden persoon. De aangehouden verdachten worden op dit moment nog gehoord en hun rol wordt onderzocht. Zij zitten nog vast.

Informatie delen

Mensen met informatie over Tess Abels of het aangetroffen drugslab worden dringend opgeroepen zich bij de politie te melden. Heeft u relevante informatie over Tess Abels? Of heeft u hem mogelijk na vrijdag 15 juli 2022 ergens gezien of gesproken? Vul dan het online tipformulier onder deze pagina in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844, via Team Criminele Inlichtingen (088 - 661 77 34) of Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. U kunt ook via www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier invullen.

Update 29 augustus 2022:

Vorige week woensdag werd de foto van de overleden Tess Abels (38) gedeeld, in de hoop op meer informatie over hem. Dit heeft geleid tot meerdere tips, maar helaas zat de gouden tip er nog niet tussen. Morgenavond vragen we in Opsporing Verzocht aandacht voor deze zaak en delen we de foto van Tess Abels nog een keer.

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
53.11203044 6.77425447
Kiel-Windeweer - Overleden persoon aangetroffen op terrein Kiel-Windeweer https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/22/01-overleden-persoon-aangetroffen-op-terrein-kiel-windeweer.html Maandagmiddag heeft de politie op een terrein aan de Nieuwe Compagnie een overleden persoon aangetroffen. Zondag werd er op die locatie een onderzoek gestart na het aantreffen van een hoeveelheid drugsafval. Mon, 22 Aug 2022 15:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/22/01-overleden-persoon-aangetroffen-op-terrein-kiel-windeweer.html 2022-08-22T15:09:00Z Zondagmiddag 21 augustus rond 14:30 uur trof de politie daar een hoeveelheid drugsafval en stoffen en goederen die gerelateerd kunnen worden aan de productie van drugs. Na het aantreffen van het drugsafval werden gisteren een 68-jarige man en een 65-jarige vrouw uit de gemeente Midden-Groningen op het terrein aangehouden. De Forensische Opsporing en de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) zijn maandagochtend naar deze locatie gekomen voor onderzoek. Tijdens dit onderzoek vonden agenten een overleden persoon. Het onderzoek naar de identiteit van deze persoon en de precieze doodsoorzaak is gestart.

Heeft u informatie die in dit onderzoek van belang kan zijn? Belt u dan met 0900-8844 of vul het online tipformulier in. Liever anoniem? Belt u dan met M. op nummer 0800-7000.

]]>
53.11203044 6.77425447
Groningen - Steekincident Groningen https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/17/steekincident-groningen.html Dinsdagavond 16 augustus rond 23:00 uur ontving de politie een melding van een steekincident in een woning aan de Aluminiumstraat in Groningen. Bij het steekincident is een 25-jarige man uit Amsterdam gewond geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Wed, 17 Aug 2022 08:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/17/steekincident-groningen.html 2022-08-17T08:53:00Z Er is een minderjarige verdachte uit Groningen aangehouden. Hij wordt verhoord evenals eventuele getuigen. De technische recherche doet onderzoek in de woning aan de Aluminiumstraat. Het onderzoek wordt vandaag verder voortgezet.

]]>
53.22220725 6.53149812
Buitenpost-Groningen - UPDATE: Verdachte meldt zich in onderzoek naar schennispleging in trein tussen Buitenpost en Groningen https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/16/01-politie-doet-onderzoek-naar-schennispleging-in-trein-tussen-buitenpost-en-groningen.html Op donderdagavond 28 juli tussen 21:30 en 21:50 uur vond er een schennispleging plaats in de trein op het traject Leeuwarden-Groningen, tussen Buitenpost en Groningen. Een 22-jarige vrouw uit Groningen werd het slachtoffer van deze schennispleging. De verdachte heeft zich, na verschillende getuigenoproepen, op vrijdagochtend 19 augustus bij de politie gemeld. Tue, 16 Aug 2022 13:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/16/01-politie-doet-onderzoek-naar-schennispleging-in-trein-tussen-buitenpost-en-groningen.html 2022-08-16T13:56:00Z Omstreeks 21:30 uur stapt de vrouw in Buitenpost in de trein en gaat op een vierzitsplek zitten. Tijdens deze treinrit ziet zij dat de man tegenover haar aan zijn geslachtsdeel zit. Het slachtoffer schrok hiervan en sprak de man hier direct op luide toon op aan. Zij ging daarna ergens anders in de trein zitten. Toen de man de trein verliet, liep hij richting het centrum van Groningen.

Op vrijdag 19 augustus heeft een man die voldoet aan het signalement zich gemeld bij een politiebureau in Groningen. Hij is verhoord en blijft verdachte in dit ondezoek. De politie zal proces-verbaal tegen hem opmaken. 

Deel uw informatie met de politie

De afgelopen dagen hebben we verschillende getuigenoproepen gedaan. Wij bedanken iedereen die met ons mee heeft gedacht. 

 

]]>
53.22222948 6.5633427
Noord-Nederland - Meerdere aanhoudingen voor dumpingen op snelweg A7 [update 30 augustus] https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/5/01-man-aangehouden-voor-dumpingen-op-snelweg-a7.html Gisteravond is een verdachte aangehouden op verdenking van het op 28 juli en 1 augustus 2022 blokkeren van de snelweg A7 nabij Marum en Frieschepalen. Ook wordt hij verdacht van brandstichting en overtreding van de Wet milieubeheer. Tue, 09 Aug 2022 09:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/5/01-man-aangehouden-voor-dumpingen-op-snelweg-a7.html 2022-08-09T09:00:00Z Op de A7 ter hoogte van Marum zijn in de nacht van 31 juli op 1 augustus rond 03:00 uur pallets, afval en hout gedumpt. Daardoor ontstaat een zeer gevaarlijke situatie. Tussen het gedumpte afval zit ook asbest.

Onderzoek

Drie dagen eerder, op 28 juli tussen 02:00 uur en 04:00 uur, botst ter hoogte van Frieschepalen een voertuig op het daar gedumpte afval. Dit voertuig raakt zwaar beschadigd. Daarna start de recherche een breed onderzoek. Uit dat onderzoek komt naar voren dat de aangehouden verdachte mogelijk betrokken is bij de nachtelijke afvaldumpingen nabij Marum en Frieschepalen. Het betreft een 32-jarige man uit de gemeente Westerkwartier. De verdachte wordt verhoord en het onderzoek gaat door.

Ernstige gevolgen

Nietsvermoedende bestuurders krijgen opeens te maken met een grote hoeveelheid afval op de weg. Op de snelweg waar het afval is gedumpt geldt een maximumsnelheid in de avond en nacht van 130 km/uur. Het creëren van zo’n situatie kan ernstige gevolgen hebben voor weggebruikers.

Asbest

Ook is asbest achtergelaten op de snelweg. Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid en zeer schadelijk voor het milieu. Het is zodanig schadelijk dat Rijkswaterstaat een speciaal team in moest schakelen om het afval op te ruimen.

Getuigen en camerabeelden gezocht

Vorige week is ook afval gedumpt op de A7 bij de afslag Midwolde/Leek en op de A32 bij Meppel. Ook daar hebben ongevallen plaatsgevonden. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan, ook naar deze dumpingen. De politie is nog steeds op zoek naar getuigen en camerabeelden. Informatie of beelden delen met de politie kan via het online tipformulier of via de opsporingstiplijn: 0800-6070.

Update 9 augustus 2022:

In het onderzoek naar de verschillende afvaldumpingen op de A7 zijn vanochtend nog twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man uit Gorredijk en een 19-jarige man uit Opende. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij afvaldumpingen op de A7, waarbij op verschillende locaties pallets, afval, asbest en hout op de snelweg werden gedumpt en in brand werd gestoken. Net als de eerder aangehouden 32-jarige man uit de gemeente Westerkwartier worden ook de mannen uit Gorredijk en Opende verdacht van het blokkeren van de snelweg, brandstichting en overtreding van de Wet milieubeheer. Er wordt onderzocht bij welke dumpingen de aangehouden verdachten precies zijn betrokken. Zij worden vandaag verhoord en het onderzoek gaat door. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Daarnaast is de politie nog steeds op zoek naar getuigen en camerabeelden. Informatie of beelden delen met de politie kan via het online tipformulier of via de opsporingstiplijn: 0800-6070.

Update 30 augustus 2022:

In het onderzoek naar de verschillende afvaldumpingen op de A7 op 28 juli en 1 augustus jl. zijn vorige week en vandaag in totaal nog eens drie verdachten aangehouden. Op maandag 22 augustus werd een 50-jarige man uit Opende aangehouden op verdenking van het leveren van asbestplaten die later op de A7 werden gedumpt. Op dinsdag 23 augustus werd een 22-jarige man uit de gemeente Achtkarspelen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze afvaldumpingen. Deze verdachten zitten niet meer vast, maar zijn nog wel verdachte. Vandaag, dinsdag 30 augustus, werd een 30-jarige man uit de gemeente Achtkarspelen aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dumpingen en wordt vandaag gehoord. Er wordt onderzocht bij welke afvaldumpingen de onlangs aangehouden verdachten precies zijn betrokken. Ook is er onlangs een trekker die mogelijk gebruikt is bij de dumpingen in beslag genomen. Het onderzoek gaat door en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

]]>
53.21850624 6.33802924
Groningen - Gewonden bij steekincident Herestraat Groningen: verdachten aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/31/01-steekincident-herestraat-groningen-twee-gewonden-verdachten-aangehouden.html Zaterdagmiddag heeft er een steekincident plaatsgevonden voor een winkelpand aan de Herestraat. Hierbij raakten twee personen gewond. Kort na het steekincident kon een verdachte worden aangehouden. Later op de middag werd ook een van de gewonde slachtoffers als verdachte aangehouden. Het was zaterdagmiddag erg druk in de Herestraat en voor getuigen is slachtofferhulp beschikbaar. Het politieonderzoek gaat door en getuigen met informatie of camerabeelden worden gevraagd zich te melden. Sun, 31 Jul 2022 08:26:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/31/01-steekincident-herestraat-groningen-twee-gewonden-verdachten-aangehouden.html 2022-07-31T08:26:00Z Rond 13:45 uur kregen de hulpdiensten de melding van een steekincident voor een winkelpand aan de Herestraat. Politie, ambulance en het MMT kwamen met spoed ter plaatse om eerste hulp te verlenen. De traumahelikopter van het MMT landde op de Grote Markt. Ter plaatse werd duidelijk dat er twee slachtoffers waren. Twee slachtoffers (twee 28-jarige mannen uit Groningen) raakten gewond en zijn beide gecontroleerd in het ziekenhuis. Wat er aan het incident vooraf is gegaan wordt onderzocht.

Verdachten aangehouden

Kort na het steekincident kon in de Gelkingestraat een verdachte worden aangehouden. Het gaat om een 26-jarige man uit Groningen. Hij was ook gewond en is ook overgebracht naar het ziekenhuis. Na het eerste onderzoek en het horen van enkele getuigen is ook een van de slachtoffers in het ziekenhuis aangehouden. Er wordt onderzoek gedaan naar wat zijn precieze rol is geweest bij deze situatie.

Getuigen en camerabeelden gezocht

Toen het steekincident plaatsvond was het erg druk in de Herestraat en waarschijnlijk hebben veel mensen het incident zien gebeuren. Voor iedereen die daar behoefte aan heeft is slachtofferhulp beschikbaar. Slachtofferhulp is telefonisch te bereiken via 0900-0101. De politie heeft al met meerdere getuigen gesproken. Heeft u nog niet met de politie gesproken maar hebt u wel belangrijke informatie of camerabeelden van het incident? Neem dan contact op met de politie. Dit kan telefonisch via 0900-8844, anoniem via 0800-7000 of via het online tipformulier onderaan deze pagina.

]]>
Update 5 augustus
De politie is op zoek naar twee mannen die zaterdagmiddag rond 13:45 uur getuige zijn geweest van het steekincident in de Herestraat in Groningen. Uit het politieonderzoek blijkt dat de twee mannen op de plek van het incident waren. Ze zijn mogelijk ook bekenden van de verdachten of de slachtoffers. De politie ziet de mannen niet als verdachte, maar ze kunnen mogelijk wel een belangrijke getuige zijn in deze zaak. We gaan daarom graag met de twee mannen in gesprek en we vragen ze dan ook om zich bij de politie te melden.

Het onderzoek naar het steekincident is nog volop gaande. Heeft u andere informatie of tips hebben, die ons kunnen helpen bij dit onderzoek? Neem dan contact met ons op!

]]>
53.21609578 6.56809307