Alle berichten | Utrecht (provincie) | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/ab/provincies/utrecht-provincie.xml RSS feed Alle Berichten voor de provincie Utrecht nl Sun, 17 Oct 2021 22:50:52 GMT 2021-10-17T22:50:52Z nl Abcoude - Politie zoekt getuigen overval supermarkt https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/17/03-politie-zoekt-getuigen-overval-supermarkt.html Een nog onbekende man overviel zaterdagavond 16 oktober een supermarkt aan de Amsterdamsestraat in Abcoude. De politie start een onderzoek en is daarbij op zoek naar getuigen. Sun, 17 Oct 2021 10:42:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/17/03-politie-zoekt-getuigen-overval-supermarkt.html 2021-10-17T10:42:00Z Omstreeks 21.05 uur werden medewerkers van de betreffende supermarkt opgeschrikt door een hard geluid. Een man sloeg met een voorhamer een gat in de ruit van een nooddeur, opende die en betrad daarop de net afgesloten winkel. Hij gaf daarbij enkele medewerkers aan dat hij geld moest hebben.  Enkele medewerksters voelden zich genoodzaakt daaraan te voldoen en gaven de man geld mee. Hij stopte dat in een grote tas en verliet daarop de winkel. Hij vertrok daarbij op een scooter, die vermoedelijk door een andere man werd bestuurd. Ondanks een massale zoekactie van alle beschikbare eenheden, kon de overvaller niet meer getraceerd worden.

]]>
Signalement verdachte
Van de man is een beperkt signalement beschikbaar: man, in het zwart gekleed. Hij droeg een capuchon en een mondmasker. Van zijn scooter is alleen bekend dat deze wit van kleur was.

]]>
Bel de politie
Heeft u informatie over de overval? Heeft u beide verdachten zien wegrijden of kort voor de sluiting van de winkel in de directe nabijheid van de supermarkt gezien? Bel dan de politie via 0900-8844 of maak gebruik van bijgaand tipformulier.

Foto: ingeslagen deur van de supermarkt

]]>
52.27389236 4.97179369
Woerden - Jongen in Woerden achtervolgt door man met mes, getuigen gezocht https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/15/03-jongen-in-woerden-achtervolgt-door-man-met-mes-getuigen-gezocht.html Dinsdag 5 oktober 2021 fietst een 11 jarige jongen in Woerden vanuit zijn school richting huis. Plots wordt hij achtervolgt door een man die daarbij meermaals een mes gooit naar hem. Gelukkig raakt hierbij niemand gewond. De politie is nog op zoek naar de verdachte en kan hierbij de hulp van getuigen goed gebruiken. Fri, 15 Oct 2021 14:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/15/03-jongen-in-woerden-achtervolgt-door-man-met-mes-getuigen-gezocht.html 2021-10-15T14:37:00Z Rond 15.00 uur fietst de jongen vanuit school over de Kwakelbrug. Hier zag het slachtoffer de man voor het eerst. Vervolgens fietst het slachtoffer via het Jaagpad, richting de Hoge Rijndijk en ziet de man daar opnieuw. Hierna fietst de jongen richting de Lindelaan waarna de eerder genoemde man achter hem aan begint te rennen richting de fietstunnel bij de Hollandbaan. De man gooit daarbij ook met een mes en raapte deze vervolgens weer op om vervolgens opnieuw te gooien. De jongen weet de man te ontvluchten en verliest hem daarbij uit het oog. Het slachtoffer is behoorlijk overstuur geraakt door dit incident.

Omschrijving verdachte
De man die we zoeken is ongeveer 40 jaar oud, heeft een licht getinte huidskleur, mager postuur, donkere ogen en ongeveer 1,80 cm lang. De man had stoppels en grote wallen onder zijn ogen. Hij was in het zwart gekleed met een trenchcoatjas van leerachtige stof met capuchon en nette puntschoenen.

Weet u meer?
Uiteraard komt de politie graag meer te weten over deze mogelijke verdachte. Hebt u iets gezien of gehoord en nog niet met de politie gesproken, dan komen zij graag met u in contact. Ook wanneer u over camerabeelden bezit waar mogelijk bruikbare informatie op staat bezit, ontvangt de politie deze graag.

Belangrijke getuige
We zijn specifiek op zoek naar iemand met een werkbus. Hij zou de verdachte die we zoeken hebben aangesproken op de Lindenlaan. Graag komen we met hem in contact voor nadere informatie.

Melden
Melden kan via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000. Alle informatie, hoe klein ook, kan van belang zijn voor het onderzoek.

]]>
52.08634539 4.87899334
Utrecht - Aanhouding dodelijk schietincident Vleutenseweg https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/15/03-aanhouding-dodelijk-schietincident-vleutenseweg.html De politie hield vanmorgen een 39-jarige verdachte uit Utrecht aan op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijk schietincident op de Vleutenseweg van zaterdag 9 oktober. De man zit momenteel in hechtenis voor verder verhoor. Fri, 15 Oct 2021 09:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/15/03-aanhouding-dodelijk-schietincident-vleutenseweg.html 2021-10-15T09:44:00Z Nader onderzoek moet uitwijzen wat de rol is van de aangehouden verdachte in deze zaak. Ook de toedracht van het incident onderzoeken wij nog nader. In het belang van het onderzoek kunnen wij op dit moment geen informatie meer verstrekken.

]]>
52.09429458 5.09080022
Utrecht - Forse inzet om nepvuurwapen: "De schrik was van hun gezicht af te lezen." https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/03-forse-inzet-om-nepvuurwapen-de-schrik-was-van-hun-gezicht-af-te-lezen.html Een alerte treinreiziger belde donderdag 14 oktober rond 15.00 uur de politie dat in de trein op het traject ’s-Hertogenbosch – Utrecht twee jongemannen aanwezig waren waarvan er één een vuurwapen omhoog hield. De melder gaf de politie daarbij duidelijke informatie over de verdachten. De twee jongens konden worden aangehouden na grootschalige inzet van verschillende gespecialiseerde politiemensen. Thu, 14 Oct 2021 16:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/03-forse-inzet-om-nepvuurwapen-de-schrik-was-van-hun-gezicht-af-te-lezen.html 2021-10-14T16:45:00Z Diverse reguliere eenheden en specialisten van de politie zoals de Dienst Speciale Interventie (DSI) en het Rapid Respons Team (RRT) kwamen op de melding in actie. Het treinverkeer werd in zorgvuldige afstemming met de vervoersmaatschapij stilgelegd en de perrons werden ontruimd. De agenten troffen uiteindelijk een nepwapen aan. De jongens bleken zestien jaar.

Commisaris Liesbeth Maas van de stad Utrecht:
“Bij de passagiers was de schrik nog van hun gezicht af te lezen. Reizigers moeten zich veilig kunnen voelen in de trein en daarbuiten. Dit soort acties zorgt voor een intensieve paraatheid. Andere mensen, maar ook wij als politie kunnen het verschil tussen echt en nep vaak niet onderscheiden. Dat veroorzaakt schrik en heeft een enorme impact op de mensen in de trein en hun families. Het treinverkeer werd volledig stilgelegd en perrons werden afgesloten.”

Specialistische diensten
Specialisten van de politie doorzochten de trein die op het station Utrecht Vaartsche Rijn tot stilstand was gebracht. Voor reizigers in de trein en op het betreffende treinstation een bijzonder impactvolle gebeurtenis, omdat deze specialisten met diverse specialistische wapens opereren. Het tweetal had het vuurwapen tussen twee treinstellen onder een ijzeren plaat verstopt. Desondanks wist de politie het wapen te vinden. Het tweetal werd elders in de trein na aanwijzingen van getuigen aangehouden.

Aanhouding
Bij de aanhouding werd geen geweld gebruikt. De twee verdachten van 16 jaar werden overgebracht naar een politiebureau en ingesloten voor nader verhoor. Dit, uiteraard met de nodige zorg in verband met hun jonge leeftijd. Het treinverkeer liep door de actie forse vertraging op. Omstreeks 16.30 uur werd het treinverkeer weer vrijgegeven.

Maas: “De inzet van de politie is enorm. De collega’s die op dit soort meldingen afgaan zijn hard nodig in de wijken, bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit en bij het aanpakken van meldingen die er echt toe doen. Het gedrag van dit soort jongeren helpt ons in deze tijd van schaarste absoluut niet.”

WhatsApp/sms-alert onveilige situaties aan de NS
Reizigers kunnen een WhatsApp of sms-bericht sturen naar nummer 06 13 18 13 18, om overlast of onveilige situaties in de trein of op het station te melden. De reiziger komt hiermee direct in contact met de Meldkamer NS.

]]>
52.07845226 5.12183593
Maarssen - Drugsdealer aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/03-drugsdealer-aangehouden.html Op woensdagavond werd er aan de Bloemstede in Maarssen een man aangehouden die ervan wordt verdacht te handelen in verdovende middelen. Daarnaast is het huis van de verdachte doorzocht en werden er wapens en drugs gevonden. Thu, 14 Oct 2021 14:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/03-drugsdealer-aangehouden.html 2021-10-14T14:45:00Z De verdachte was al langere tijd in beeld bij de wijkagenten, maar de zaak kwam in een stroomversnelling door anonieme meldingen. Dankzij alertheid van de politie en aanwijzingen uit de meldingen kon de verdachte op heterdaad worden aangehouden.

Kort na de aanhouding is er in het huis waar hij woont bewijs gevonden dat wijst op drugshandel. Naast verschillende soorten drugs en verpakkingen, werden er ook een grote hoeveelheid contant geld en een wapen gevonden. Een uniek vervoersmiddel, dat herkenbaar was voor de verdachte en gebruikt werd tijdens deals, is ook in beslag genomen.

Melden helpt!

Als u het vermoeden heeft dat er illegale dingen gebeuren in uw omgeving, meld dit dan bij de politie. Illegale praktijken zorgen namelijk voor veel veiligheidsrisico’s in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan criminelen die met regelmaat langs komen, maar ook brandgevaar door een drugslab of kwekerij.

Genoeg redenen om aan de bel te trekken als u iets verdachts ziet. Ook in deze zaak blijkt weer dat (anonieme) meldingen enorm kunnen helpen in een zaak.

Hoe herkent u zulke situaties?

Er zijn veel tekenen die kunnen wijzen op drugscriminaliteit. Bijvoorbeeld een constante aanloop van verschillende mensen die anders nooit in de buurt komen. Of mensen die kort naar binnen gaan bij een huis en snel weer weg gaan. Dit kan allemaal bijdragen aan een onveilig gevoel in de wijk.

Anoniem melden

We begrijpen dat het lastig is om een melding te maken over iemand die u kent. Weet dat u altijd terecht kunt bij M, om anoniem een melding te doen.

Uw melding wordt dan doorgegeven aan de politie, zonder dat er informatie te herleiden is naar de melder. U kunt daarvoor bellen met 0800-7000 of een melding doen op www.meldmisdaadanoniem.nl

]]>
52.12717042 5.03255283
Utrecht - Getuigen maken het verschil: Verdachte babbeltruc aangehouden, aangevers gezocht https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/03-utrecht-verdachte-babbeltruc-aangehouden-aangevers-gezocht.html Bij een woning in de Ceramstraat in Utrecht vond op 11 oktober een babbeltruc plaats. Dankzij oplettende personen in de omgeving van deze woning is er een 25-jarige man uit Nieuwegein opgepakt. De politie doet onderzoek naar een tweede verdachte en vermoedt dat de mannen meer babbeltrucs hebben gepleegd met dezelfde werkwijze. De politie roept mensen uit die omgeving daarom op zich te melden, als ze onlangs met eenzelfde smoes zijn benaderd. Wed, 13 Oct 2021 13:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/03-utrecht-verdachte-babbeltruc-aangehouden-aangevers-gezocht.html 2021-10-13T13:27:00Z Bij verschillende woningen in Utrecht werd aangebeld met dezelfde smoes: de mannen kwamen de meterstand van het water opnemen.  Helaas werden de meeste bewoners na het bezoek van de ‘monteurs’ beroofd van waardevolle spullen. De politie heeft tot nu toe zeven aangiften hierover opgenomen.

Ook slachtoffer geworden?
De politie pakt dit soort signalen zeer serieus op en vraagt mensen zich te melden als ze onlangs met eenzelfde smoes zijn benaderd.  Dus, bent u hier ook slachtoffer van geworden of heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie via tel. 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Pas op voor babbeltrucs!
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.

 • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
 • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
 • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
 • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
 • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

 

]]>
52.09057038 5.10205509
Utrecht - Personen in beeld vanwege dood Sjaak Gerwig https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/03-personen-in-beeld-vanwege-dood-sjaak-gerwig.html De politie heeft afgelopen maanden hard gewerkt aan het onderzoek naar de dood van Sjaak Gerwig. De 18-jarige Sjaak werd in het voorjaar van 1995 dood gevonden in het water bij Laagraven onder Utrecht. Hij bleek met geweld om het leven gebracht. Wed, 13 Oct 2021 13:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/03-personen-in-beeld-vanwege-dood-sjaak-gerwig.html 2021-10-13T13:00:00Z Afgelopen zomer vroeg de politie in een grote publiciteitscampagne om nieuwe informatie over de zaak. Daarop zijn ruim zestig tips binnengekomen bij het onderzoeksteam. Inmiddels richt het onderzoek zich op enkele personen die vermoedelijk meer weten van de dood van het slachtoffer. Meer details over deze personen kan de politie nog niet kwijt.

Het team zoekt ook nog naar enkele toenmalige buurtgenoten van Sjaak. “We zijn er van overtuigd dat er onder de bewoners van destijds meer mensen zijn die weten wat er met Sjaak is gebeurd en die toch nog niet met ons hebben gesproken.” Zegt onderzoekscoördinator Rob Boon. “We vragen hen dringend om contact om te nemen. Dat kan ook vertrouwelijk en afgeschermd via het Team Criminele Inlichtingen op nummer 088 - 661 77 34.”

Meer informatie over de zaak vind je via deze link.

]]>
52.0946565 5.11203907
Utrecht - Woningzoekenden worden dupe van phishingcrimineel https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/03-woningzoekenden-worden-dupe-van-phishingcrimineel.html Op 12 oktober 2021 heeft de politie een 17-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden op verdenking van phishing. De verdachte deed zich onder andere voor als WoningNet en heeft zo in de afgelopen maanden vermoedelijk tientallen slachtoffers in heel Nederland opgelicht voor tot dusver bekend minimaal 20.000 euro. De aanhouding kwam mede door een nauwe samenwerking met verschillende banken tot stand. Wed, 13 Oct 2021 11:12:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/03-woningzoekenden-worden-dupe-van-phishingcrimineel.html 2021-10-13T11:12:00Z Dagelijks horen en zien we veel voorbij komen over de huidige woningnood. Wie bijvoorbeeld een sociale huurwoning wil, kan zich maar beter ruim van tevoren inschrijven. De wens voor een woning is hoog dus dat bericht waarin je dringend verzocht wordt jouw WoningNet account te verlengen, beantwoord je toch gewoon direct?

Slachtoffers in de val gelokt
Helaas bleek voor diverse slachtoffers dat dit bericht niet afkomstig was van woningcorporatie WoningNet. Met behulp van valse sms’jes en e-mails werden slachtoffers onder druk gezet en op hun gevoel ingespeeld. Zo lokte de verdachte deze slachtoffers naar een valse site en kon hij via een phishinglink veel geld stelen. Uit onderzoek van de ING kwamen 42 fraudegevallen naar voren met een totale bruto schade van € 19.262,34 euro en € 13.237,36 euro aan pogingen welke tijdig zijn geblokkeerd.

Woning in Amsterdam
Deze fraudegevallen waren allen herleidbaar naar een woning in Amsterdam. Uit navraag bij andere banken bleken nog ruim 100 andere fraudegevallen te linken aan deze woning. Door onderzoek van onder andere het cybercrimeteam Midden-Nederland bleek dat er daar zeker tientallen phishingwebsites werden onderhouden.

Aanhouding tijdens inval
De politie arresteerde op dinsdag 12 oktober 2021 in deze woning de 17 jarige verdachte uit Amsterdam. De verdachte was tijdens de inval actief waardoor hij op heterdaad is betrapt. Naast de aanhouding heeft de politie de woning doorzocht en daarbij ongeveer 6000 euro aan cashgeld meerdere laptops, telefoons en tablets en een aantal luxe goederen in beslag genomen. De verdachte zit momenteel in hechtenis voor verder verhoor. Aanvullende aanhoudingen worden in dit onderzoek niet uitgesloten.

Blijf altijd alert
Deze vorm van phishing laat zien dat de wijze waarop criminelen je benaderen steeds verandert en zij daarbij ook inspelen op actualiteit of maatschappelijke thema`s. Ook schromen zij er niet voor om in te spelen op jouw gevoel om jou zo op het verkeerde been te zetten. Daardoor zien we naast senioren ook steeds meer jongeren en mensen van middelbare leeftijd die slachtoffer worden van deze criminaliteit. Wees altijd alert en klik en swipe niet te vluchtig op mails of links die in jouw scherm voorbij komen.

Wat kun je doen om phishing van uw gegevens te voorkomen?

 • Controleer altijd de url van een website, het mailadres en de aanhef die gebuikt wordt.
 • Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvang je zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.
 • Krijg je betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan.
 • Stuur jouw bankpas niet op. Je bank zal hier nooit om vragen. Als je een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om jouw oude pas door te knippen en weg te gooien.
 • Stuur ook nooit een kopie van jouw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen jouw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
 • Rijbewijs gehaald? Zet hiervan liever geen foto op social media. De zichtbare persoonsgegevens op de foto van het rijbewijs kunnen worden misbruikt.
 • Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon.
 • Wil je een betaalverzoek doen, log dan in op uw eigen bankapp of de website van uw bank en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat je op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen.
 • Vertrouw je een link niet helemaal, check hem via de website checkjelinkje.nl.
 • Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van dat jouw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad.

Als je toch een link hebt aangeklikt

 • Heb je een bijlage geopend en je vertrouwt het achteraf niet? Laat jouw computer, tablet of smartphone controleren op schadelijke software. Daarna kun je het beste jouw wachtwoorden wijzigen. Wacht met internetbankieren tot je zeker weet dat jouw computer weer schoon is. Neem voor de zekerheid contact op met de bank en leg de situatie voor.
 • Heb je op een link naar een (nep) betaalomgeving geklikt en daar jouw inloggegevens ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw bank! 
  Heb je alleen op de link geklikt, maar daar geen rekeninggegevens ingevuld omdat je het toch niet vertrouwde? Dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf alert.

Aangifte doen van phishing
Je kunt van phishing alleen aangifte doen op een politiebureau. Bel 0900 8844 (lokaal tarief) voor een afspraak.

]]>
52.0886922 5.0952037
Utrecht - Gezocht - Doodsbedreigingen in Leidseveer- en Daalsetunnel https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/september/03-bedreiging-burgemeester-dijksma.html Op woensdag 6 oktober zijn er extreme uitingen ontdekt in de Leidseveertunnel en de Daalsetunnel. In graffiti werden er doodsbedreigingen geuit o.a. richting burgemeester Dijksma van Utrecht. verdachte Tue, 12 Oct 2021 22:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/september/03-bedreiging-burgemeester-dijksma.html 2021-10-12T22:00:00Z Intussen heeft de burgemeester aangifte gedaan en wordt onderzocht wie er achter de bedreiging zitten. Daarvoor vraagt de politie hulp van getuigen.

Strafbaar
Wanneer iemand bedreigd wordt met de dood, is dit strafbaar. Er wordt dan door de politie serieus onderzoek gedaan naar de daders en hun beweegredenen.  Dit is zeker ook het geval wanneer politici slachtoffer worden van bedreiging. Zij moeten ongestoord hun werk kunnen doen.

]]>
De politie zoekt getuigen die meer weten over de mensen die de graffiti hebben aangebracht. Hebt u iets gezien in de omgeving van de Leidseveertunnel of de Daalsetunnel? Of kunt u ons meer vertellen over het tijdstip waarop de daders actief zijn geweest? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of onderstaand tipformulier.

Ook als u iets gehoord hebt over de bedreigingen of de daders, kunt u met ons contact opnemen. We begrijpen dat het lastig kan zijn om een melding te doen over iemand die u kent. Daarom kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

]]>
]]>
52.09441825 5.10897506
Wilnis - Gezocht - Babbeltruc bij oudere dame in Wilnis https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/september/03-babbeltruc-bij-oudere-dame-in-wilnis.html Op dinsdag 27 juli 2021 heeft er een babbeltruc plaatsgevonden bij vrouw van 77 jaar oud in Wilnis. Zij heeft hierbij haar twee bankpassen afgegeven aan een zogenaamde medewerker van de Rabobank. Vervolgens is er met de twee passen voor 10.000 Euro gepind bij de Primera in Mijdrecht. De beelden van de verdachte zijn heel scherp, dus we hopen op een herkenning. verdachte Tue, 12 Oct 2021 22:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/september/03-babbeltruc-bij-oudere-dame-in-wilnis.html 2021-10-12T22:00:00Z Een 77-jarige bejaarde dame uit Wilnis zit fijn thuis als de telefoon gaat. Aan de telefoon een dame die zegt dat ze van de Rabobank is. De dame checkt bij de bejaarde vrouw of het klopt of er op dit moment geld wordt overgemaakt naar Frankrijk. Dit is niet het geval. De bankmedewerkster zegt dat ze al haar bankpassen moet inleveren om verdere misbruik te voorkomen. 

Ergens voelt de vrouw meteen aan dat het belletje van de zogenaamde vrouw van de Rabobank niet pluis is. Als de vrouw van de bank maar blijft doorvragen en haar vertelt dat er zo iemand voor de deur staat om haar bankpassen en haar raboreader op te halen, gooit de vrouw dan ook de hoorn erop.

Maar de zogenaamde bankmedewerkster blijft maar doorbellen. De vrouw wordt er zo nerveus van dat de telefoon maar blijft overgaan dat ze uiteindelijk toch opneemt. Ze kreeg weer dezelfde dame aan de telefoon en die wist haar meteen te vertellen dat er al iemand onderweg is naar haar huis om alles op te halen.

Er belt inderdaad een jongen aan en de vrouw geeft de passen aan hem mee in een envelop. Ondertussen heeft ze de bankmedewerkster nog aan de andere kant van de lijn. Die checkt of de raboreader er wel bij zit. Dat is niet zo en de jongen komt nog een keertje terug op die ook op te halen.

Even later vindt de vrouw het toch allemaal maar raar en besluit zo snel mogelijk de Rabobank zelf te bellen. Dat duurt even voordat ze iemand te pakken krijgt. Maar als ze dan uiteindelijk iemand aan de lijn heeft, blijkt dat er al 10.000 euro is opgenomen van haar rekeningen.

Verdachte: 
* lichtgetinte huid
* 16/17 jaar
* kort zwart haar
* ongeveer 1.60m
* smal postuur
* glimmend joggingpak
* droeg een blauw petje en een klein schoudertasje

Contact opnemen
U kunt contact opnemen via 0900-8844 of via onderstaand meldformulier. Daar kunt u ook de camerabeelden uploaden.

Weet u iets over deze zogenaamde bankmedewerkers, maar vindt u het lastig om dit te delen? Dan kan dit ook 100% anoniem via M. Bel daarvoor 0800-7000 of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl.

 

]]>
]]>
52.18465612 4.89680174
Utrecht - Kopers van DDoS-aanval krijgen waarschuwing van cybercrimeteam https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/11/03-kopers-van-ddos-aanval-krijgen-waarschuwing-van-cybercrimeteam.html Maandag 11 oktober verstuurde de politie een brief naar 29 mensen die in verband worden gebracht met de aankoop van een DDoS-aanval. De brief geldt als laatste waarschuwing. Eerder werden in dit onderzoek al 2 doorzoekingen gedaan. Het onderzoek gaat nog verder. Mon, 11 Oct 2021 13:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/11/03-kopers-van-ddos-aanval-krijgen-waarschuwing-van-cybercrimeteam.html 2021-10-11T13:22:00Z De briefontvangers – uit heel het land - worden in verband gebracht met een aankoop op de website www.minesearch.rip, waar illegale DDoS-aanvallen verkocht werden. Doel van de brief is om de ontvangers te informeren over de strafbaarheid en gevolgen en om hen tevens alternatieven te bieden.

We hebben je geregistreerd in ons systeem en je krijgt nu een laatste waarschuwing. Als zich in de toekomst nieuwe soortgelijke feiten voordoen, gaan we over tot vervolging. Houd in dat geval rekening met een veroordeling, strafblad en het kwijtraken van je computer en/of laptop. 

Verbeter je skills op een legale manier
Heb je interesse in IT en wil je op een legale manier je skills verbeteren? Kijk dan eens naar deze initiatieven:

Onderzoek booterwebsite
De 29 namen kwamen naar boven in een onderzoek naar de internationale booterwebsite www.minesearch.rip. Aanleiding voor het onderzoek van de politie was een aangifte van een gameserver die slachtoffer was van een DDoS-aanval via deze site. Daarnaast kwamen er nog tientallen meldingen binnen van andere bedrijven en instanties. De politie heeft op 30 juli 2020 de woningen doorzocht van twee verdachten die vermoedelijk bij de website betrokken zijn. Het gaat om twee mannen van 19 jaar uit Spijkenisse en Winschoten. Bij de doorzoekingen aangetroffen apparatuur, zoals computers en telefoons, zijn in beslag genomen. Het politieonderzoek gaat nog door.

Wat is een DDoS-aanval?
Bij een DDoS-aanval worden servers van een website bestookt met heel veel dataverkeer. Hierdoor kunnen de servers bezwijken. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bezoekers kunnen een website dan niet of nauwelijks meer bereiken. Dit kan grote gevolgen hebben. Niet alleen kunnen bedrijven klanten en/of inkomsten verliezen. Een DDoS-aanval kan ook grote maatschappelijke, ontwrichtende gevolgen hebben. Ook lopen bedrijven vaak fikse financiële schade op door de herstelkosten. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is strafbaar.

Bescherm uw bedrijf en privégegevens

 • Ontdek hier welke maatregelen u kunt nemen tegen een DDoS-aanval.
 • Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van een DDoS-aanval, neem dan contact op met de politie via 0900 8844. Geef de cybercriminelen geen geld; dit lijkt misschien een snelle oplossing om uw site weer bereikbaar te maken, maar u loopt het risico dat u niet meer van ze afkomt. Bovendien houdt u zo een crimineel netwerk en systeem in stand.
]]>
52.0886922 5.0952037
Utrecht - Schietincident met dodelijke afloop Vleutenseweg https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/10/03-schietincident-met-dodelijke-afloop-vleutenseweg.html Op de Vleutenseweg in Utrecht vond op zaterdagavond 9 oktober 2021 rond 19.30 uur een schietincident plaats waarbij een 37-jarige man uit Utrecht om het leven is gekomen. De politie is direct een onderzoek gestart en is op zoek naar een verdachte. Sun, 10 Oct 2021 09:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/10/03-schietincident-met-dodelijke-afloop-vleutenseweg.html 2021-10-10T09:15:00Z De toedracht van het incident is nog onbekend en maakt deel uit van het onderzoek. Ook onderzoeken we of het slachtoffer en de verdachte elkaar kennen. Vandaag hoort de politie getuigen. Op basis van eerdere getuigenverklaringen weet de politie wie mogelijk de verdachte is. De zoektocht naar deze verdachte gaat verder.

Bij het incident zijn twee mensen gewond geraakt. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de 37-jarige Utrechter. Naast het dodelijke slachtoffer, is ook een vrouw gewond geraakt. Deze is op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan en daar in behandeling genomen. Zij is op dit moment nog niet aanspreekbaar.

Update: Geen link met ander onderzoek

De politie hoort het (media)gerucht dat dit incident in Utrecht te maken zou hebben met een incident een paar dagen eerder waarbij het lichaam van een vrouw werd gevonden op een parkeerterrein in Eemnes. Dit is niet het geval. Deze twee incidenten zijn twee aparte onderzoeken en er zijn geen aanwijzingen dat ze gelinkt zijn aan elkaar.

Iets gezien of gehoord?

Heeft u camerabeelden van het incident of informatie die leidt naar de verblijfplaats van de verdachte? En heeft u nog niet eerder met de recherche gesproken? Neem dan direct contact op met onze opsporingstiplijn 0800 - 6070 (gratis) of via 0900-8844. Anoniem melden, dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of MOnline.

]]>
52.09429458 5.09080022
Utrecht - Wie weet er meer over de doodsbedreigingen in Leidseveer- en Daalsetunnel? https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/7/03-wie-weet-er-meer-over-de-doodsbedreigingen-in-leidseveer--en-daalsetunnel.html Op woensdag 6 oktober zijn er extreme uitingen ontdekt in de Leidseveertunnel en de Daalsetunnel. In graffiti werden er doodsbedreigingen geuit o.a. richting burgemeester Dijksma van Utrecht. Thu, 07 Oct 2021 15:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/7/03-wie-weet-er-meer-over-de-doodsbedreigingen-in-leidseveer--en-daalsetunnel.html 2021-10-07T15:54:00Z Intussen heeft de burgemeester aangifte gedaan en wordt onderzocht wie er achter de bedreiging zitten. Daarvoor vraagt de politie hulp van getuigen.

Strafbaar
Wanneer iemand bedreigd wordt met de dood, is dit strafbaar. Er wordt dan door de politie serieus onderzoek gedaan naar de daders en hun beweegredenen.  Dit is zeker ook het geval wanneer politici slachtoffer worden van bedreiging. Zij moeten ongestoord hun werk kunnen doen.

Getuigen gezocht
De politie zoekt getuigen die meer weten over de mensen die de graffiti hebben aangebracht. Hebt u iets gezien in de omgeving van de Leidseveertunnel of de Daalsetunnel? Of kunt u ons meer vertellen over het tijdstip waarop de daders actief zijn geweest? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of onderstaand tipformulier.

Ook als u iets gehoord hebt over de bedreigingen of de daders, kunt u met ons contact opnemen. We begrijpen dat het lastig kan zijn om een melding te doen over iemand die u kent. Daarom kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

]]>
52.09441825 5.10897506
Amersfoort - Gezocht - Man mishandeld in Amersfoort https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/oktober/03-man-mishandeld-in-amersfoort.html De politie zoekt getuigen van een mishandeling van een man afgelopen zaterdag op De Fantasie in de wijk Kattenbroek in Amersfoort. Het slachtoffer liep daarbij lichte verwondingen op. verdachte Tue, 05 Oct 2021 22:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/oktober/03-man-mishandeld-in-amersfoort.html 2021-10-05T22:00:00Z Het slachtoffer liep zaterdagmiddag rond 15.15/15.30 uur met een kinderwagen over straat. Plotseling voelde hij een klap in zijn nek. Onduidelijk is of dat met een hand of voorwerp is gebeurd. De dader zou zijn telefoon afgepakt hebben en die een klein stukje verder weer op straat hebben gegooid. Slachtoffer is door de ambulance voor onderzoek meegenomen.

De politie zoekt een licht getinte man die in het zwart is gekleed, een petje op heeft. De verdachte zou in het bezit zijn van een mountainbike. 

]]>
Ben je getuige geweest van deze mishandeling of heb je in de omgeving van De Fantasie iets verdachts gezien, meld het de politie.
Dat kan via 0900 - 88 44, via Meld misdaad anoniem of het tipformulier.

]]>
]]>
52.18833514 5.39572679
Amersfoort - Gezocht - Man pint 7.000 euro met gestolen pas https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/oktober/03-bankpasfraude-amersfoort.html In juli wordt een echtpaar uit Amersfoort via een sluwe truc bestolen van 7.000 euro. De pinnende verdachte staat op beeld. verdachte Tue, 05 Oct 2021 22:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/oktober/03-bankpasfraude-amersfoort.html 2021-10-05T22:00:00Z Op vrijdag 30 juli wordt een ouder echtpaar in Amersfoort aan het eind van de middag thuis gebeld door een vrouw die zegt van hun bank te zijn. De vrouw weet hen met een spookverhaal over phishing hun pincodes te ontfutselen en weet hen te bewegen hun bankpassen in een enveloppe te doen en aan een zogenaamde collega van de vrouw mee te geven, die bij hen aan de deur komt. Daarna wordt het stel nog ruim een half uur aan de lijn gehouden, waarna de verbinding wordt verbroken. Als zij verontrust direct daarna hun beide banken (ING en SNS) bellen, blijkt er vlak daarvoor al meer dan 7000 euro van hun rekeningen te zijn opgenomen. 

De pinner is op bewakingsbeelden vastgelegd. Zijn signalement komt geheel overeen met de man die de bankpassen op was komen halen, met het enige verschil dat hij bij het pinnen een donkere jas met capuchon met een dikke bontrand aanheeft.

]]>
Wie herkent deze pinner die met ruim 7000 euro van het Amersfoortse echtpaar aan de haal gaat?

]]>
]]>
52.16815655 5.38941311
Woerden - Gezocht - Illegale handel knobbelzwanen https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/oktober/03-illegale-handel-knobbelzwanen.html Het Team Milieu van de politie Midden-Nederland heeft in samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd naar het vangen van knobbelzwanen uit het wild. De politie is op zoek naar mensen die kunnen helpen aan informatie over eventuele dader(s). verdachte Tue, 05 Oct 2021 22:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2021/oktober/03-illegale-handel-knobbelzwanen.html 2021-10-05T22:00:00Z Tijdens dit onderzoek zijn verschillende koppels jonge knobbelzwanen aangetroffen in het wild, die pootringen omhadden en geleewiekte vleugels hadden.

Bij het leewieken wordt een deel van de vleugel geamputeerd waardoor de zwaan nooit meer kan vliegen. Deze zwanen zijn onder andere aangetroffen in de omgeving van Kamerik, Kockengen en Woerdense Verlaat. Zowel het ringen van wilde zwanen als het leewieken zijn strafbaar. 

]]>
Wie weet wie de daders zijn?

Wie heeft er de afgelopen tijd opvallende activiteiten in weilanden in de buurt van zwanen gezien?

]]>
]]>
52.12638131 4.89703678
Lage Vuursche - Autokrakers Midden-Nederland op heterdaad betrapt https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/4/03-autokrakers-midden-nederland-op-heterdaad-betrapt.html Drie vermeende autokrakers zijn woensdag 29 september in Utrecht aangehouden. Dit gebeurde kort nadat de ramen van meerdere auto`s werden ingeslagen. De aanhoudingen zijn het resultaat van een lopend onderzoek. Mon, 04 Oct 2021 12:38:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/4/03-autokrakers-midden-nederland-op-heterdaad-betrapt.html 2021-10-04T12:38:00Z De drie verdachten worden in verband gebracht met een grote hoeveelheid aan autokraken in de eenheid Midden - Nederland. Het gaat om een 32-jarige man uit Geldrop, een 39-jarige man uit Vianen en een 27-jarige man zonder bekend woon- of verblijfplaats. Vanwege de toename aan autokraken liep er al een onderzoek naar een van deze verdachten.

Buit in beslag genomen
Woensdag 29 september werd de auto van een van deze verdachten op een parkeerplaats in Lage Vuursche gesignaleerd. Op deze parkeerplaats ziet de politie twee van de verdachten rondlopen. Tijdens controle van alle geparkeerde voertuigen constateren de agenten dat meerdere auto`s zijn opengebroken en daarbij bezittingen zijn ontvreemd. Nadat de twee verdachten per auto vertrekken worden zij gevolgd en in Utrecht staande gehouden. Naast de twee verdachten wordt ook een derde inzittende daarbij gearresteerd. De buit uit de opengebroken auto`s is in beslag genomen en gaat terug naar de rechtmatige eigenaren.

Hechtenis
De verdachten zijn direct meegenomen naar het bureau voor verder verhoor. Een van de verdachten is vrijdag 1 oktober heengezonden, maar blijft wel in beeld vanwege zijn mogelijke betrokkenheid. De andere twee verdachten zitten nog in voorarrest. 

]]>
52.18598914 5.22518471
Utrecht - Hennepkwekerij ontmanteld in Utrecht https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/1/03-hennepkwekerij-ontmanteld-in-utrecht.html In de wijk Tolsteeg en Rotsoord in Utrecht heeft de politie in de middag van vrijdag 1 oktober 2021 naar aanleiding van een ondermijningsactie een hennepkwekerij ontmanteld. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Fri, 01 Oct 2021 15:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/1/03-hennepkwekerij-ontmanteld-in-utrecht.html 2021-10-01T15:22:00Z Door onderzoek van de politie is de deze hennepkwekerij aan het licht gekomen. In de woning zijn in totaal 114 hennepplanten aangetroffen. Tijdens de inval waren er geen mensen aanwezig. Alle planten en hennep-gerelateerde goederen zijn in beslag genomen en ter plekke vernietigd.

Tijdelijke sluiting
Bij de vondst van een hennepkwekerij stelt de politie een rapport op voor de gemeente zodat een burgemeester bestuurlijke maatregelen kan nemen. Zo kan deze woning in Utrecht voor langere tijd worden gesloten en loopt een eigenaar daardoor het risico zijn woning te verliezen. Op deze manier bundelen gemeenten, politie, OM, de Belastingdienst en andere partners hun krachten om samen effectief op te treden tegen ondermijnende criminaliteit. 

Risico’s
Het is van belang dat u scherp bent op dit soort verdachte situaties. Een hennepkwekerij kan namelijk ook voor omwonenden gevaar met zich mee brengen: brand- en ontploffingsgevaar door mogelijke kortsluiting, oververhitting of lekkage.

Herkenning van een hennepkwekerij
Een hennepkwekerij is te herkennen aan de sterke (hennep)geur. Ervaart u een constant zoemend of ronkend geluid van een luchtafzuiging? Dan kunt u best wel eens te maken hebben met een hennepkwekerij!

Ieder vermoeden telt
Denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Herkent u iets van de kenmerken van een hennepkwekerij? Bel dan de politie via 0900 – 8844, Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000 of vul het onderstaand tipformulier in.

]]>
52.0886922 5.0952037
Utrecht - Verdachte aangehouden voor opruiing https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/1/verdachte-aangehouden-voor-opruiing.html Vrijdag 1 oktober heeft de politie rond 18.00 een 53-jarige man uit Zandvoort aangehouden op verdenking van opruiing. We verdenken de man ervan dat hij via social media anderen oproept om op snelwegen rond Utrecht 50 km per uur te gaan rijden. Fri, 01 Oct 2021 15:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/1/verdachte-aangehouden-voor-opruiing.html 2021-10-01T15:18:00Z Wanneer je te langzaam rijdt op de snelweg, dan breng je de verkeersveiligheid in gevaar en daarvoor word je beboet. Het moedwillig oproepen tot het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid is een strafbaar feit. Het oproepen tot het plegen van strafbare feiten – ook al doe je het zelf niet – is ook strafbaar volgens artikel 131 van het Wetboek van strafrecht (met een maximale gevangenisstraf van 5 jaar). De man is aangehouden nabij Beesd. De aanhouding is gedaan om te voorkomen dat er onveilige situaties op de snelwegen ontstaan.

Merk je of hoor je dat er dit soort oproepen worden gedaan? Meld ze bij de politie via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dat kan ook via 0800-7000 of MOnline.

]]>
52.0886922 5.0952037
Leersum - Verdachte aangehouden explosie Leersum https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/30/03-verdachte-aangehouden-explosie-leersum.html De politie heeft woensdag een 19-jarige verdachte uit Amerongen aangehouden. Hij zit mogelijk achter de explosie bij een huis aan het Juffersland. Thu, 30 Sep 2021 13:59:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/30/03-verdachte-aangehouden-explosie-leersum.html 2021-09-30T13:59:00Z Deze explosie werd waarschijnlijk veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk. Door de grote ontploffing hadden de bewoners zwaargewond kunnen raken, maar dat is gelukkig niet gebeurd.

De dader is tijdens zijn actie door een videodeurbelcamera vastgelegd. Deze beelden waren ook te zien in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld. In het onderzoek heeft de recherche kunnen achterhalen wie de jonge man was, en kunnen aanhouden.

Op dit moment zit de verdachte nog vast. Hij zal vrijdag worden voorgeleid bij de Rechter-Commissaris.

]]>
52.01163101 5.42193677