Landelijke feed | Alle berichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/algemeen/ab/algemeen.xml Deze feed bevat alle nieuws-, opsporing- en vermistberichten, zowel landelijk als lokaal. nl Sun, 03 Jul 2022 23:42:21 GMT 2022-07-03T23:42:21Z nl Nederland - ‘Gezond verstand behouden bij actievoeren’ https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/00gezond-verstand-behouden-bij-actievoeren.html De politie bereidt zich voor op mogelijke protestacties op maandag. Hoe die er acties er uit gaan zien, is op dit moment nog niet bekend. ‘We houden rekening met verschillende scenario’s’, laat politiechef Willem Woelders weten. Sun, 03 Jul 2022 15:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/00gezond-verstand-behouden-bij-actievoeren.html 2022-07-03T15:53:00Z ‘Demonstreren is een grondrecht. Mensen moeten kunnen opkomen voor hun belangen. Maar dat moet wel op een ‘normale manier’ gebeuren; dus volgens de wettelijke regels’, vertelt Woelders. De afgelopen dagen liepen her en der protesten helaas uit de hand. Grenzen werden overschreden, waardoor de veiligheid van burgers en agenten en de openbare orde in gevaar kwamen. ‘Hopelijk krijgt dit maandag geen vervolg. We proberen in gesprek met demonstranten te komen en te blijven. Daarnaast werkt de politie informatiegestuurd. Dat betekent dat we informatie bij elkaar brengen. Op basis van het beeld dat daaruit ontstaat, wordt besloten waar agenten en welk materieel wordt ingezet. Deze besluiten worden samen met de burgemeesters genomen. Ik hoop dat we met de demonstranten in gesprek kunnen blijven en dat alles ordelijk zal verlopen. Mocht u morgen zelf de weg op gaan, houd de berichtgeving van Rijkswaterstaat en ANWB in de gaten en ga voorbereid op reis.’

]]>
Forse belasting

De acties van de afgelopen dagen vragen veel van de politie. Agenten moesten lange dagen draaien en zagen dat er soms behoorlijk geweld werd gebruikt. ‘De belasting voor onze mensen is opnieuw fors. En dat doet ook wat met de gezinnen van de collega’s. Ze moeten hun partner, vader of moeder missen en zien ook die heftige beelden op tv en social media. Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand blijft behouden en demonstraties op een normale manier uitvoeren’, aldus de politiechef.

Worden grenzen toch overschreden, dan treedt de politie wanneer mogelijk op. Strafbare feiten worden opgespoord, verdachten worden aangehouden. Schade aan politiemateriaal wordt verhaald. De eerste verdachten hebben zich al gemeld bij de politie. Dit gebeurde nadat de politie-eenheid Oost-Nederland beelden van ongeregeldheden bekendmaakte.

]]>
Prioriteiten

‘Het is belangrijk dat het normale politiewerk kan blijven doorgaan. Als er een inbraak of diefstal is, wil je dat er politie komt. Als er een ongeluk is, moet daar snel hulpverlening bij kunnen zijn’, gaat Woelders verder. ‘Helaas kunnen we niet overal tegelijkertijd zijn. Dat betekent dat we prioriteiten moeten stellen. Het vraagt om het maken van keuzes voor onze inzet. In afstemming met het lokaal gezag zullen keuzes gemaakt worden. Zoals het ongestoord door laten gaan van de democratische rechtsorde. Beschermen van de vitale infrastructuur en objecten zoals (lucht) havens en energiecentrales. Logistieke ketens – onder meer distributiecentra van supermarkten - en de hoofdwegen hebben ook prioriteit. Mocht de veiligheid van mensen in het gedrang komen, dan kan het zijn dat prioriteiten veranderen.’ Met defensie is een nauwe samenwerking. Als mensen met landbouwvoertuigen gevaarlijk gedrag vertonen, dan kan het leger bijvoorbeeld met materieel helpen bij de inbeslagname van voertuigen.

]]>
Oost-Souburg - Messen steekpartij gevonden op vluchtroute https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-onderzoek-oost-souburg.html De politie krijgt de nodige hulp van de inwoners uit Oost-Souburg bij het onderzoek naar de steekpartij op zaterdagmorgen vroeg op het Oranjeplein. Toch is de recherche nog steeds op zoek naar de hondenbezitter, camerabeelden én getuigen, die twee jongens in Oost-Souburg of Vlissingen op een elektrische step hebben gezien. Sun, 03 Jul 2022 13:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-onderzoek-oost-souburg.html 2022-07-03T13:09:00Z De vier verdachten zijn zaterdagmiddag over de steekpartij verhoord. De twee meisjes mochten aan het eind van deze middag het politiecellencomplex verlaten. Er is nog geen beslissing genomen over hun betrokkenheid. De twee jongens zitten nog vast en worden dinsdag voor de rechter-commissaris geleid. De achtergrond van het incident wordt nog steeds onderzocht.

]]>
Twee jongens op elektrische step gezien?

Na de steekpartij zijn er twee jongens gevlucht. Hierbij hebben ze ook gebruik gemaakt van een elektrische step. Heb je zaterdagmorgen vroeg na 00.30 uur in de omgeving van Oost-Souburg of Vlissingen een duo op een elektrische step gezien? Neem dan contact op met de politie via een van onderstaande kanalen.

]]>
Dankbetuiging

Dankzij een zeer oplettende inwoner uit Oost-Souburg vond de politie op de vermoedelijke vluchtroute twee messen. Vermoedelijk zijn deze bij het geweldsincident gebruikt. De messen zijn in beslag genomen. De afdeling forensische opsporing onderzoekt deze op sporen. Het valt de politie in positieve zin op dat vele Souburgers de politie bij het onderzoek helpen. Dit wordt bijzonder gewaardeerd.

]]>
Politie zoekt hondenbezitter en camerabeelden

De hondenbezitter heeft zich nog niet gemeld. De politie is nog steeds op zoek naar hem. Verder roept de politie iedereen in de omgeving van het Oranjeplein en de Paspoortstraat die in het bezit is van een bewakingscamera op om de beelden van die avond en nacht met de politie te delen. Heb je informatie? Bel de politie: 0900-8844. Of app nummer 06-12207006. Bel je liever anoniem, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Je kunt ook onderstaand tipformulier invullen. Vermeld voor een snelle informatieverwerking het dossiernummer: 2022171272.

]]>
51.46822624 3.60573346
Hoeven - Politie zoekt getuigen van babbeltruc https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-politie-zoekt-getuigen-van-babbeltruc.html Een hoogbejaarde vrouw is vrijdag 1 juli 2022 het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Twee nog onbekende mannen zouden zich rond 17.00 uur met een smoes over vocht meten bij de vrouw, woonachtig in een seniorenwoning in het centrum van Hoeven, hebben weten binnen te praten. Pas later merkte de vrouw dat er spullen gestolen waren. Sun, 03 Jul 2022 12:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-politie-zoekt-getuigen-van-babbeltruc.html 2022-07-03T12:37:00Z De politie stelt een onderzoek in naar deze laffe diefstal. De daders zouden twee blanke mannen zijn, die gebrekkig Nederlands spraken.

 • Is het tweetal ook bij u aan de deur geweest met deze (of een andere) smoes?
 • Hebt u andere informatie, omdat u bijvoorbeeld een aantal mannen heeft zien rondhangen of rondlopen in het centrum die zich verdacht gedroegen? Ook die informatie is bij ons van harte welkom.

U kunt op de volgende manieren met ons in contact komen:

Vermeld in alle gevallen procesnummer 2022171137.

Preventief

De politie vindt het belangrijk te blijven waarschuwen voor de laffe daden van mensen die zich schuldig maken aan deze vorm van diefstal. Bent u op leeftijd of heeft u dierbaren die op leeftijd zijn, praat dan met elkaar over deze vorm van diefstal / oplichting. Op onze website vindt u er meer informatie over. 
U hoeft niemand in uw woning binnen te laten, maar mag controleurs van welk bedrijf dan ook vragen om op een later tijdstip terug te komen, zodat u eerst hulp kunt inschakelen van bijvoorbeeld uw kinderen, vrienden of buren en de controleurs niet alleen hoeft te ontvangen. 
Wees altijd alert als er vreemden aan de deur staan. De smoezen die zij gebruiken zijn goed en geloofwaardig. Laat geen onbekenden binnen die u niet verwacht, met welk verhaal ze ook voor de deur staan. Bel als u het niet vertrouwt de politie: 0900-8844.

]]>
51.58094551 4.58663149
Naarden - Specifieke getuige gezocht brand Naarden https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/03-getuigen-gezocht-brand-naarden.html In de nacht van zaterdag 2 juli op zondag 3 juli vond er een brand plaats bij een woning gelegen aan de Amsterdamsestraatweg. De politie is op zoek naar een specifieke getuige die in die nacht op die straat reed. Sun, 03 Jul 2022 11:12:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/03-getuigen-gezocht-brand-naarden.html 2022-07-03T11:12:00Z Rond 04:30 ’s nachts kreeg de politie een melding van een brand bij een woning op de Amsterdamsestraatweg. De brand was al snel geblust door de bewoner. De politie doet onderzoek naar de brand en gaat uit van brandstichting.

Politie zoekt specifieke getuige
In de nacht van zaterdag 2 juli op zondag 3 juli, tussen 4 en 5 uur ’s nachts, reed er een kleine auto op de Amsterdamsestraatweg in Naarden. De politie komt graag in contact met de bestuurder en/of inzittenden van deze auto omdat zij mogelijk hebben gezien wat er is gebeurd.

Was u getuige van deze brandstichting of heeft u andere informatie over de dader(s) bel dan met de politie via 0900-8844 of gebruik onderstaand tipformulier. Anoniem melden kan ook, via het nummer 0800-7000.

]]>
52.30397944 5.14244358
Amsterdam - Gezocht - Mishandeling station Amsterdam-Zuid https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/juni/05-mishandeling-station-amsterdam-zuid.html In de nacht van dinsdag 25 september op woensdag 26 september is een 18-jarige jongen mishandeld door twee onbekende jongens. Vanwege de mogelijk minderjarige leeftijden hebben de verdachten van het Openbaar Ministerie twee weken de tijd gekregen zich bij de politie te melden. Zij hebben zich niet gemeld. Daarom worden de herkenbare beelden van de verdachten nu gedeeld. verdachte Sun, 03 Jul 2022 11:00:00 GMT https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2022/juni/05-mishandeling-station-amsterdam-zuid.html 2022-07-03T11:00:00Z Dinsdagavond laat, 26 september 2021, staat een 18-jarige jongen rond middernacht met een vriend op treinstation Amsterdam Zuid. De twee hebben net in een café naar een wedstrijd van Ajax gekeken en zingen nog hardop een lied over Ajax. Twee jongens op een ander perron schreeuwen dat het zingen moet stoppen en schelden de jongens. Daar blijft het niet bij, want de twee jongens komen naar het perron waar het slachtoffer en zijn vriend inmiddels rustig op een bankje zijn gaan zitten. Er ontstaat een woordenwisseling. Eén van de jongens spreekt dreigende woorden uit over iets dat hij in zijn tas zou hebben. Het slachtoffer weet niet wat er in de tas zit maar voelt zich geïntimideerd en is bang dat het om een mes of ander wapen gaat. Als zijn vriend vervolgens een klap krijgt van de andere verdachte, gaat het mis.

Er ontstaat een schermutseling waarvan het slachtoffer zich niet alles kan herinneren. Wel weet hij dat hij harde klappen op zijn gezicht krijgt direct pijn voelt aan zijn gezicht. Hij valt op de grond en probeert zijn gezicht met zijn handen te beschermen. Op het moment dat het slachtoffer geen klappen meer voelt, staat hij gelijk op en loopt naar een trein die zojuist op het perron is gearriveerd. De politie wordt gewaarschuwd en komt ter plaatse.

Verwondingen slachtoffer
Het jonge slachtoffer heeft door de klappen letsel in zijn gezicht en een hersenschudding opgelopen. Ook heeft hij nog lang last gehad van hoofdpijn en misselijkheid door de hersenschudding.

Sinds dit incident is het jonge slachtoffer veel angstiger geworden, vooral als hij met de trein moet reizen. Het slachtoffer moet voor zijn studie vaak reizen met de trein en wordt elke keer weer herinnerd aan het incident.

Signalement verdachten

Verdachte 1:
- zeer licht getinte huidskleur;
- zwarte muts;
- witte trui met capuchon;
- zwarte jas eroverheen;
- donkere lange broek;
- witte sneakers.

Verdachte 2:
- getinte huidskleur;
- zwartkort krullend haar;
- donkere bovenkleding
- donkere broek;
- donkere sneakers.

Informatie delen
Weet u wie de verdachten op de beelden zijn of heeft u andere informatie over de mishandeling zelf? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

]]>
]]>
verdachte 1 (links) en verdachte 2 (rechts) verdachte 1 verdachte 1 verdachte 2 verdachte 2 52.37344272 4.90454386
Bergen op Zoom / Vlissingen - Fietsers gewond na botsing https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-fietsers-gewond-na-botsing.html Op meerdere plekken in ons werkgebied zijn zaterdag 2 juli 2022 fietsers gewond geraakt na een verkeersongeval. Sun, 03 Jul 2022 10:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-fietsers-gewond-na-botsing.html 2022-07-03T10:54:00Z Zaterdagmiddag 2 juli rond 15.00 uur botsten op de Gareelweg in Bergen op Zoom drie fietsers tegen elkaar. Ze raakten hierbij alle drie gewond. Agenten die naar de melding toe kwamen, zagen twee mannen en een vrouw op de grond liggen. Ze werden al geholpen door omstanders.
Uit eerste onderzoek bleek dat een echtpaar uit Roosendaal, een man van 69 en een vrouw van 66 jaar oud, over de Gareelweg reed en daar in botsing was gekomen met een 81-jarige wielrenner uit Bergen op Zoom. Alle betrokkenen raakten gewond en zijn per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.

Op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen botsten in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 juli rond 01.15 uur twee fietsers frontaal op elkaar. Het gaat om een 21-jarige man uit Vlissingen en een 19-jarige man uit Middelburg. De man uit Vlissingen raakte daarbij dusdanig gewond dat omstanders eerste hulp verleenden en ambulancepersoneel de man even later naar een ziekenhuis heeft gebracht.

]]>
51.50203083 4.3285357
Assen - Politie onderzoekt mogelijk schietincident Assen https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/01-politie-onderzoekt-mogelijk-schietincident-assen.html De politie doet Onderzoek naar een mogelijk schietincident aan de Witterweg in Assen. Er is gisteren een man aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid. Het is onbekend wat er precies is gebeurd. De politie vraagt mensen met informatie zich te melden. Sun, 03 Jul 2022 10:46:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/01-politie-onderzoekt-mogelijk-schietincident-assen.html 2022-07-03T10:46:00Z Omstreeks 16:15 uur kreeg de politie de melding dat er schoten zouden zijn gehoord op het terrein van een pand aan de Witterweg. Meerdere agenten kwamen na deze melding ter plaatse. Zij werden ondersteund door onder andere de politiehelikopter en een speurhond. Op het terrein werden aanwijzingen gevonden dat er mogelijk is geschoten op die locatie. De agenten troffen niemand aan die gewond is geraakt. Ook de recherche en de Forensische Opsporing zijn ter plaatse geweest om onderzoek te doen.

Man aangehouden

Op het terrein is een 21-jarige man uit Assen aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid. Hij zal worden gehoord. Uit het onderzoek moet blijken wat zich precies aan de Witterweg heeft afgespeeld, of, hoe en door wie er is geschoten en wat de rol is geweest van de aangehouden verdachte.

Getuigen gezocht

Heeft u meer informatie over dit incident? Deel dit met de politie. Ook eventuele camerabeelden uit de omgeving waar een mogelijke verdachte situatie is op te zien zijn ontvangt de politie graag. Dit kunnen camerabeelden zijn van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een dashcam. Geef uw informatie telefonisch door via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. U kunt ook onderstaand tipformulier gebruiken. Beelden uploaden kan ook via dit tipformulier.

]]>
52.96978357 6.493844
Roosendaal - Man aangehouden na bedreiging portier https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-man-aangehouden-na-bedreiging-portier.html Politiemensen hebben in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 juli 2022 op de Panneboeter een 40-jarige man uit Zevenbergen aangehouden op verdenking van bedreiging van een portier. Sun, 03 Jul 2022 10:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-man-aangehouden-na-bedreiging-portier.html 2022-07-03T10:44:00Z De verdachte was uit een horecazaak in het centrum van de stad gezet, omdat hij vrouwelijke klanten zou hebben lastiggevallen. De man was het er niet mee eens dat hij weg moest. Hij bleef op het terras van het café rondhangen. Toen een portier hem verzocht alsnog weg te gaan, reageerde hij agressief en zou hij de portier mondeling hebben bedreigd. Daarna liep hij weg, maar kwam korte tijd later weer terug, in het bezit van een mes. Korte tijd later ging hij weer weg en liep hij in de richting van het Emile van Loonpark. Toen hij de gewaarschuwde politieagenten zag, gooide hij het mes weg. De man is aangehouden op verdenking van bedreiging. Het mes dat hij bij zich had is in beslag genomen. De man heeft de nacht in de cel doorgebracht en wordt zondag verhoord.

]]>
51.53430963 4.45592692
Roosendaal - Man ‘kopt’ na aanhouding ruit politieauto stuk https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-man-kopt-na-aanhouding-ruit-politieauto-stuk.html Agenten hielden in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 juli 2022 drie mannen aan op verdenking van openlijke geweldpleging. Toen de mannen in de politieauto zaten, gaf één van hen de ruit van de politieauto een kopstoot en vernielde zo de ruit. Hij kan ook een proces-verbaal voor vernieling tegemoet zien. Sun, 03 Jul 2022 10:42:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-man-kopt-na-aanhouding-ruit-politieauto-stuk.html 2022-07-03T10:42:00Z Politiemensen reageerden in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur op een melding van een vechtpartij in de Kloosterstraat. Daar troffen ze vier mannen aan.  Getuigen gaven aan dat drie van hen de vierde man in elkaar hadden geslagen. Het slachtoffer, een 29-jarige man uit Roosendaal en de drie verdachten zijn bekenden van elkaar. De verdachten zijn een 18-jarige Roemeen en twee inwoners van Schijf van 28 en 47 jaar oud.

Kopstoot

Uit onderzoek blijkt dat er in de Molenstraat al onenigheid is geweest tussen de vier mannen. Een café-uitbater haalde de mannen toen uit elkaar. Toen het slachtoffer daarna zijn weg vervolgde, zouden de andere mannen achter hem aan zijn gegaan en hem in de Kloosterstraat in elkaar hebben geslagen. Agenten, die kort na de melding in de Kloosterstraat aankwamen, hielden de drie verdachten aan en zetten ze in de politieauto. Eén van de mannen, de 47-jarige inwoner van Schijf, gaf toen hij in de politieauto zat de ruit van de auto een kopstoot, waardoor de ruit sneuvelde. De politie heeft aangifte van vernieling van een dienstauto gedaan. 
Agenten hebben medische hulp voor de man ingeschakeld, maar hij heeft deze hulp geweigerd. 
Het drietal heeft de nacht in de cel doorgebracht en zit nog vast. Ze worden zondag verhoord.

]]>
51.53549749 4.4588373
Tilburg - MMA-meldingen leiden tot hennepkwekerij https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-mma-meldingen-leiden-tot-hennepkwekerij.html Naar aanleiding van meerdere anonieme meldingen is de politie vrijdag een woning aan de Groenstraat binnen gevallen. Daar bleken de meldingen juist te zijn want in twee kamers werd hennep gekweekt. Sun, 03 Jul 2022 09:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-mma-meldingen-leiden-tot-hennepkwekerij.html 2022-07-03T09:18:00Z De afgelopen dagen waren er meerdere anonieme meldingen binnen gekomen over een verdachte situatie bij een woning aan de Groenstraat. Mannen die op vreemde tijdstippen via de tuin de woning binnen gingen. Mannen met maskers op die de woning inlopen en nog meer van dat soort meldingen. Omdat de mogelijkheid bestond dat het om een drugslab zou kunnen gaan, wat natuurlijk levensgevaarlijk is, werd besloten om direct actie te ondernemen. Vrijdag 1 juli 2022 was de actiedag.

Aanhouding en hennep

In eerste instantie werd de voordeur niet geopend. Op het moment dat begonnen werd met het openbreken van de deur werd hij toch geopend door de eerdere bewoner van het nu leegstaande pand. De woning was geprepareerd voor een hennepkwekrij en overal lagen spullen die daar mee te maken hadden. Verdeeld over twee slaapkamers werden 215 planten en benodigde apparatuur aangetroffen. Alles is inbeslag genomen en zal worden vernietigd. De verdachte is aangehouden.

Melden helpt

U kunt ook helpen uw eigen omgeving veiliger te maken. Meldt verdachte situaties zoals hierboven omschreven. Dat kan via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/aangifte-of-melding-doen, via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006), of anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M

]]>
51.54703962 5.09340955
Zeist - Aanhouding voor opruiing boerenprotesten https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/03-aanhouding-voor-opruiing-boerenprotesten.html De politie hield vrijdagavond 1 juli 2022 in een onderzoek naar opruiing een 30-jarige verdachte uit Zeist aan. De man wordt er van verdacht op sociale media opruiende uitlatingen te hebben gepost over de boerenprotesten. De verdachte is zelf niet werkzaam in de agrarische sector. Sun, 03 Jul 2022 09:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/03-aanhouding-voor-opruiing-boerenprotesten.html 2022-07-03T09:17:00Z Opruiing is strafbaar
Naast de handhaving van de openbare orde op straat investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die strafbare feiten online plegen. Hieronder valt dus ook opruiing; het al dan niet via social media aanzetten van anderen tot het plegen van strafbare feiten. Opruiing op zichzelf is ook een strafbaar feit, niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar zeker ook het verder delen ervan. Voor dit soort vergrijpen krijgt u een strafblad. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen. Door een strafblad wordt het bijvoorbeeld moeilijker om een baan of een stage krijgen.

Ziet u dat er in uw omgeving wordt opgeroepen tot ongeregeldheden of heeft u andere informatie die voor ons van belang kan zijn? Neem dan contact met ons op via het meldformulier op politie.nl of 0900-8844.

]]>
52.08836172 5.25169312
Heerhugowaard - Getuigen gezocht van brand in coffeeshop https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/04-getuigen-gezocht-van-brand-in-coffeeshop.html De politie kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag een melding van brand in een coffeeshop aan de Raadhuisstraat en is op zoek naar mensen die mogelijk iets verdachts hebben gezien; getuigen worden verzocht te bellen met de politie via tel.nr. 0900-8844. Sun, 03 Jul 2022 09:12:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/04-getuigen-gezocht-van-brand-in-coffeeshop.html 2022-07-03T09:12:00Z Op zaterdag 2 juli 2022 omstreeks 02:30 uur werd gemeld dat er brand was in de coffeeshop. De brandweer kwam ter plaatse en wist de brand vrij snel te blussen. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand, heeft buurtonderzoek gedaan en is nog op zoek naar mensen die mogelijk iets verdachts hebben gezien tussen 02.00 en 02.40 uur in de Raadhuisstraat of omgeving, dat te maken kan hebben met deze brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Heeft u informatie die de politie kan helpen in dit onderzoek? Belt u dan a.u.b. met de politie via tel.nr. 0900-8844 of laat uw informatie online achter via onderstaand tipformulier. Vermeld u er a.ub. zaaknummer 2022132026 bij. Alvast hartelijk dank!

 

2022132026

]]>
52.67006962 4.84455423
Delft - Man overleden na steekincident Delft https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/06-man-overleden-na-steekincident-delft.html Na een steekincident op het Oostblok in Delft is een 47-jarige man uit Delft overleden. De politie heeft een verdachte aangehouden. Sun, 03 Jul 2022 09:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/06-man-overleden-na-steekincident-delft.html 2022-07-03T09:03:00Z De politie kreeg zondag 3 juli net na middernacht een melding van een steekincident op het Oostblok in Delft. Hulpverleners troffen ter plaatse een zwaargewonde man aan, die niet veel later overleed aan zijn verwondingen. De politie heeft een 48-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het steekincident. De politie gaat uit van een misdrijf in de relationele sfeer. Een persoon is in de omgeving van het incident aangehouden voor het niet opvolgen van politiebevel. 

Heeft u informatie?

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het dodelijke steekincident. Heeft u informatie die de politie kan helpen? Of bent u getuige geweest van het steekincident aan het Oostblok in Delft? Bel dan 0900-8844 of bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

 

 

 

]]>
Bergschenhoek - Ruzie mondt uit in steekincident Hoekeindseweg https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/07-ruzie-mondt-uit-in-steekincident-hoekeindseweg.html Zaterdagavond liep een ruzie over drank volledig uit de hand aan de Hoekeindseweg. Twee mannen belandden in een steekincident. De politie hield er eentje aan en de ander is overgebracht naar het ziekenhuis. Sun, 03 Jul 2022 08:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/07-ruzie-mondt-uit-in-steekincident-hoekeindseweg.html 2022-07-03T08:22:00Z Het was zaterdagavond iets voor 23.00 uur toen de politie de melding kreeg. Er was iemand behoorlijk gewond aan zijn onderarm.
Ambulance en agenten waren er snel en kregen het verhaal al vlug helder via getuigen. Er was een ruzie ontstaan tussen de twee mannen, waarbij was gestoken. De onenigheid had te maken met een drankje. Het slachtoffer, een 36-jarige man, raakte gewond aan zijn onderarm. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en is buiten levensgevaar. De verdachte is aangehouden, het gaat om een 52-jarige Pool. Hij wordt vandaag verhoord.

]]>
51.9952098 4.52274662
Tilburg - Agent voorkomt mogelijk zelfdoding https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-agent-voorkomt-mogelijk-zelfdoding.html Een agent heeft door snel handelen mogelijk een zelfdoding voorkomen. Een man stond op de uitkijktoren in het Spoorpark en gaf aan dat hij dood wilde. De agent wist hem vast te pakken. Sun, 03 Jul 2022 08:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-agent-voorkomt-mogelijk-zelfdoding.html 2022-07-03T08:19:00Z Op zaterdag 2 juli 2022 om 17.22 uur werd een motoragent met spoed gestuurd naar het Spoorpark. In het park staat een uitkijktoren van ongeveer 40 meter hoog. Op die toren zou een man staan aan de verkeerde kant van de reling die mogelijk naar beneden wilde springen. In het park was op dat moment een festival en veel mensen waren getuige.

Redding

De motoragent was snel ter plaatse, parkeerde zijn motor en rende de trappen van de toren op. Toen hij bijna boven was zei hij dat de man naar hem toe moest komen wat hij ook deed. In een kort gesprek wat volgde gaf de man aan niet meer te willen leven. Op het moment dat de agent de man wilde vastpakken ging het heel snel. De agent zag dat hij de reling pakte en mogelijk wilde springen. De agent pakte hem vast en wierp hem op de grond. Hij wist snel een handboei aan de arm van de man te doen en aan het hek zodat erger was voorkomen. Een toegesnelde burger hielp de agent de 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland onder controle te houden. Met hulp van enkele politiecollega’s is hij van de toren naar beneden begeleid. De man is meegenomen naar het bureau. Daar zal psychische hulp voor hem ingeschakeld worden.

0800-0113

Denkt u aan zelfmoord of maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving bel dan 0800-0113 of ga naar de site www.113.nl voor hulp.

Slachtofferhulp

Bent u getuige geweest van dit incident en heeft u daar last van bel dan 0900-0101 voor hulp of ga naar www.slachtofferhulp.nl voor meer informatie.

]]>
51.56203205 5.06883168
Dordrecht - Woning in Krispijn beschoten, politie zoekt getuigen https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/07-woning-in-krispijn-beschoten-politie-zoekt-getuigen.html Zaterdag 2 juli in de vroege ochtend, 4.30 uur, is een woning aan de Willem Marisstraat beschoten. Er zijn geen gewonden gevallen. De politie doet onderzoek en komt graag in contact met getuigen en mensen met informatie. Sat, 02 Jul 2022 20:41:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/07-woning-in-krispijn-beschoten-politie-zoekt-getuigen.html 2022-07-02T20:41:00Z De bewoners lagen ten tijde van de schietpartij te slapen en hebben de schietpartij niet opgemerkt. Tot zij de volgende dag gaten in het raam zagen. Uit onderzoek blijkt dat de woning beschoten is.

De politie doet onderzoek en komt graag in contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben, beelden hebben uit de omgeving of misschien informatie hebben die van belang kan zijn. 

]]>
51.7992059 4.65896078
Hardinxveld-Giessendam - Scooterrijder overleden na aanrijding fietser https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/07-scooterrijder-overleden-na-aanrijding-fietser.html Zaterdagmiddag vond op de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam een aanrijding plaats tussen twee fietsers en een scooter. De opzittenden van de scooter en één van de fietsers raakten gewond. De bestuurder van de scooter overleed later in de avond alsnog aan zijn verwondingen. Sat, 02 Jul 2022 20:31:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/07-scooterrijder-overleden-na-aanrijding-fietser.html 2022-07-02T20:31:00Z De twee fietsers en de scooter kwamen uit tegengestelde richtingen. Bij het passeren hebben armen en/of sturen elkaar geraakt, waardoor allen ten val zijn gekomen. De bestuurder van de scooter, een 57-jarige man uit Dordrecht, was zwaar gewond. De vrouw die achterop de scooter zat, een 54-jarige vrouw uit Dordrecht, raakte ook gewond evenals één van de fietsers, een 57-jarige man uit Zwijndrecht.

Alledrie de gewonden zijn vervoerd naar het ziekenhuis, waar de bestuurder van de scooter later alsnog aan zijn verwondingen is overleden.

 

]]>
51.8220749 4.89042739
Goes - Man aangehouden op verdenking van heling fiets https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-man-aangehouden-op-verdenking-van-heling-fiets.html Politieagenten hebben vrijdag 1 juli 2022 kort voor middernacht op het Stationsplein een 49-jarige man uit Goes aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Sat, 02 Jul 2022 12:04:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-man-aangehouden-op-verdenking-van-heling-fiets.html 2022-07-02T12:04:00Z De agenten waren onderweg naar een melding toen ze ter hoogte van het station een man met een afgesloten fiets zagen lopen. Toen de man de politieauto zag, schrok hij. Nadat de agenten hun auto hadden gekeerd en naar de man toe waren gereden, was de fiets ineens weg. De man bekende de fiets even verderop weg te hebben gezet en kwam nog met het bekende ‘sleuteltje kwijt’ verhaal. Maar toen de agenten het framenummer van de fiets controleerden, bleek dat de fiets als gestolen in de politiesystemen stond. De fiets zou vrijdag 17 juni zijn gestolen op de Kolveniershof. De man is vervolgens aangehouden op verdenking van heling en, net als de fiets, meegenomen naar het politiebureau.

]]>
51.49879975 3.89087496
Roosendaal - Politie heeft handen vol aan agressieve man https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-politie-heeft-handen-vol-aan-agressieve-man.html In een woning aan de Tesselschadelaan hebben politieagenten vrijdagavond 1 juli 2022 een agressieve man aangehouden. Eerder op de dag had de politie ook al bemoeienis gehad met de verdachte. Sat, 02 Jul 2022 12:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-politie-heeft-handen-vol-aan-agressieve-man.html 2022-07-02T12:00:00Z Bij de gemeenschappelijke meldkamer kwam vrijdagavond 1 juli een melding binnen over een vechtpartij in een woning aan de Tesselschadelaan. Ter plaatse bleek dat een 56-jarige man die daar tijdelijk verblijft zich agressief had gedragen tegen twee huisgenoten. Dat was dusdanig uit de hand gelopen dat een buurman te hulp schoot en een buurvrouw de politie waarschuwde. Agenten hebben de agressieve man vervolgens aangehouden. Hij zou een huisgenoot met een mes hebben bedreigd en de buurman hebben geslagen. De huisgenoot heeft aangifte van bedreiging gedaan, de buurman heeft aangifte van mishandeling gedaan. De verdachte was ook agressief tegen de politieagenten. Hij werkte niet mee en schopte tegen de politiebus. Hij is meegenomen naar het politiebureau en in de cel gezet.

Eerdere meldingen

Op het politiebureau bleek dat agenten vrijdag al eerder met de man van doen hadden gehad. Zo zou hij ’s middags op de Tesselschadelaan voor overlast hebben gezorgd op straat. Ook hebben agenten hem vrijdagochtend uit het ziekenhuis verwijderd. Hij moest daar een behandeling ondergaan, maar weigerde daar aan mee te werken en viel andere patiënten lastig. Hij is daarna door politiemensen en beveiligingspersoneel het ziekenhuis uit begeleid. 
De verdachte, die vermoedelijk onder invloed van alcohol en/of drugs was, heeft de nacht in de cel doorgebracht. Hij zit nog vast.

]]>
51.52006276 4.46420275
Tilburg - Verdachte slaat zieke man https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-verdachte-slaat-zieke-man.html Een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft zaterdagmorgen uit het niets een zieke man en zijn vrouw geslagen en bedreigd omdat ze geen ‘sticky’ hadden. Sat, 02 Jul 2022 10:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-verdachte-slaat-zieke-man.html 2022-07-02T10:53:00Z Op zaterdag 2 juli 2022 om 6.10 uur wandelde een ouder echtpaar over de Besterdring. Dat doen ze speciaal om die tijd omdat het nog rustig is op dat tijdstip. De man is ernstig ziek en loopt daarom met een rollator.

Mishandeling

Op dat moment werden ze van achter benaderd door een man. Hij vroeg het echtpaar om een ‘sticky’. Het echtpaar gaf aan dat ze niet rookten. Meteen kreeg de 75-jarige man een schop tegen zijn been waarop hij bijna viel. De verdachte schreeuwde tegen de vrouw en gaf het slachtoffer ook nog een klap of stomp tegen zijn rug. Het echtpaar was erg bang en voelde zich bedreigd. Toen de verdachte wegliep belden ze de politie en konden een signalement van de verdachte doorgeven.

Aanhouding

Er waren op dat moment enkele surveillance-eenheden in het centrum van Tilburg. Daarom konden ze de verdachte, op basis van zijn signalement, snel aanhouden. Tijdens de aanhouding beledigde hij de agenten. De verdachte wordt vervolgd voor eenvoudige mishandeling(de juridische term voor een klap en een schop zonder ernstig letsel) en belediging. Maar de emotionele beschadiging door het incident zal mogelijk ernstiger zijn bij het echtpaar dan de mishandeling. Uiteraard zal dit verwoord worden in het proces-verbaal zodat een officier van justitie en eventueel een rechter hier ook rekening mee kunnen houden.

]]>
51.56398266 5.09069198
Raamsdonksveer - Amokmaker verzet zich bij aanhouding https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-amokmaker-verzet-zich-bij-aanhouding.html Een agressieve man heeft zaterdagavond de Oranjestraat op stelten gezet door zijn agressief gedrag. De agenten moesten geweld gebruiken en dreigen met een taser om hem onder controle te krijgen. Sat, 02 Jul 2022 09:29:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-amokmaker-verzet-zich-bij-aanhouding.html 2022-07-02T09:29:00Z Op vrijdag 1 juni 2022 om 20.30 uur kwam er een melding binnen bij het Operationeel Centrum van een vechtpartij in de Oranjestraat. Meerdere politie-eenheden werden naar de straat gestuurd. Onderweg kregen ze het signalement van de verdachte te horen via hun mobilofoon. Toen ze de buurt inreden stonden er meerdere bewoners buiten die allemaal naar een man wezen die aan het signalement voldeed. Ze spraken de man aan maar die bleek onder invloed te zijn. Van omstanders begrepen de agenten dat hij betrokken was bij een vechtpartij en mogelijke vernielingen. Ze besloten de verdachte aan te houden. De 32-jarige inwoner van Hank, reageerde niet op aanroepen. Toen ze hem vastpakten verzette de man zich hevig en rukte zich los. Een agent trok zijn taser en dreigde die te gaan gebruiken als hij niet meewerkte. De verdachte rende daarop weg. Na een korte achtervolging en het gebruik van fysiek geweld kon de verdachte in de boeien geslagen worden.

Amokmaker

De verdachte bleek tegen meerdere deuren in de Oranjestraat geschopt te hebben. Daarbij had hij bedreigingen geuit. Ook had hij tegen lantarenpalen geschopt in zijn agressie. Een bewoner had de man nog vast gepakt maar hij had zich losgerukt. Er is in ieder geval aangifte gedaan van bedreiging. De verdachte is ingesloten aan het bureau.

]]>
51.69520591 4.87596084
Kaatsheuvel - Man aangehouden na steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-man-aangehouden-na-steekincident.html Na een steekincident belde een verdachte zelf met de politie om zich te melden. Hij is aangehouden. Het slachtoffer moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Sat, 02 Jul 2022 08:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-man-aangehouden-na-steekincident.html 2022-07-02T08:56:00Z Op zaterdag 2 juli 2022 om 01.27 uur kwam er een telefoontje binnen bij het Operationeel Centrum. Een man zou zijn gestoken bij een vechtpartij op het Anton Pieckplein. Politie en ambulance spoedden zich naar dat plein. Ter plaatse bleek een 30-jarige inwoner van Kaatsheuvel gewond te zijn. Hij had ruzie gehad met een bewoner van het plein over herrie. De man was naar buiten gekomen en er was een vechtpartij ontstaan waarbij het slachtoffer gewond raakte. De verdachte was hierop weggelopen. Het slachtoffer kreeg medische zorg van het personeel van de ambulance en is naar een ziekenhuis gebracht.

Verdachte

De politie startte een onderzoek naar de verdachte. Op dat moment belde de man zelf naar het operationeel centrum om zich te melden. Op zijn eigen aangeven kon hij enkele straten verder aangehouden worden. Een zoekactie leverde twee messen op in de omgeving van het incident. De verdachte is aan het bureau ingesloten.

]]>
51.65975772 5.03168987
Woensdrecht - Politiecontrole langs A4 succesvol https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-politiecontrole-langs-a4-succesvol.html Politiemensen hebben vrijdag 1 juli 2022 een integrale verkeerscontrole gehouden op en rond de A4 ter hoogte van Woensdrecht. Ze deden dat samen met medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De controle begon om 13.30 uur en eindigde om 21.00 uur. Sat, 02 Jul 2022 08:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-politiecontrole-langs-a4-succesvol.html 2022-07-02T08:49:00Z Tijdens de controleactie namen ze acht personenauto’s in beslag. Dat gebeurde omdat die auto’s geen geldig kentekenbewijs en/of / geen geldige registratie hadden. Tegen de bestuurders van die auto’s is proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kregen nog drie andere automobilisten een bekeuring voor rijden zonder geldig kentekenbewijs.

Controle rijbewijzen

Tijdens de controleactie hielden ze een 22-jarige inwoner van Vlissingen aan op verdenking van rijden met een vals rijbewijs. Deze verdachte mag zich hiervoor later verantwoorden bij de rechter. 
Daarnaast betrapte de controleploeg twee mensen op rijden met een ongeldig verklaard of ingevorderd rijbewijs, vier mensen op rijden zonder (geldig) rijbewijs en één op het rijden met een verlopen rijbewijs. Drie verdachten bleken nog openstaande boetes te hebben die meteen werden geïnd. Het ging om een bedrag van in totaal ruim 2000 euro.

De overige overtredingen:

 • Rijden onder invloed van alcohol (2x) of drugs (4x)
 • Vasthouden mobiele telefoon (4x)
 • Niet dragen van de autogordel (1)
 • Rijden met een gladde band (1x)
 • Rijden met getinte ramen (1x)
 • Rijden met een aanhangwagen waar geen kentekenplaat op zat (1x)
 • Rijden zonder geldige kentekenplaten (1x)
 • Rijden met defecte verlichting (1x)
 • Te hard rijden (1x)
 • Niet tonen van een identiteitsbewijs (1x).
]]>
51.41636854 4.27840818
Oost-Souburg - Jongen zwaargewond door steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-steekincident-oost-souburg.html Bij een steekpartij op het Oranjeplein is zaterdagmorgen vroeg 2 juli een jongen zwaargewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft twee meisjes en twee jongens aangehouden. Sat, 02 Jul 2022 08:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-steekincident-oost-souburg.html 2022-07-02T08:37:00Z Rond 00.25 uur kregen de hulpdiensten de melding. Diverse politie-eenheden en de ambulancedienst gingen met spoed ter plaatse. Ze vonden bij een parkeerterrein van een winkel het slachtoffer. Deze 17-jarige jongen uit Oost-Souburg werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht.

]]>
Arrestaties meisjes

De politie startte een onderzoek op. Agenten zetten het Oranjeplein met linten af en verhoorden diverse getuigen. De afdeling forensische opsporing stelde een sporenonderzoek in. Ook werd met een speurhond naar sporen gezocht. Aanvankelijk werden twee meisjes meegenomen naar het politiebureau, omdat zij getuigen van het incident waren. In de loop van de nacht ontstond richting het tweetal een verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij. Na overleg met de officier van justitie hield de politie de meisjes aan. Het gaat om een 14-jarig meisje uit Middelburg en een meisje (16) uit Vlissingen. Het duo is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht, ze worden zaterdag verhoord. Rond 5.15 uur werd de afzetting op het Oranjeplein opgeheven.

]]>
Arrestaties jongens

Tijdens het onderzoek kwamen er aanwijzingen naar voren dat bij het incident nog twee jongens betrokken waren. Zij waren gevlucht en werden zaterdagmorgen rond 8.30 uur in woningen in Vlissingen aan de Hurgronjestraat en de Hercules Segherslaan gearresteerd. Het gaat respectievelijk om een 15-jarige jongen en een 16-jarige jongen, beiden uit Vlissingen. Ook dit tweetal is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht, ze worden zaterdag verhoord.

]]>
Politie zoekt hondenbezitter en camerabeelden

De politie is nog op zoek naar een hondenbezitter en naar camerabeelden. De jongens zijn vanaf het Oranjeplein richting de Paspoortstraat gevlucht. Woont u in de omgeving van Oranjeplein - Paspoortstraat en hebt u camerabeelden? Neem dan contact op met de politie. Verder zoekt de politie een man met een hond, die mogelijk getuige van de steekpartij is geweest. Hij liep met zijn hond richting de Prins Hendrikstraat.

Bent u de man met de hond of hebt u camerabeelden? Bel dan met de politie: 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006. Bel je liever anoniem, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Je kunt ook onderstaand tipformulier invullen. Vermeld voor een snelle informatieverwerking het dossiernummer: 2022171272.

]]>
51.46822624 3.60573346
Maastricht - Succes in onderzoek cyberaanval Universiteit Maastricht https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/succes-in-onderzoek-cyberaanval-universiteit-maastricht.html Eind december 2019 was de cyberaanval op de Universiteit Maastricht groot nieuws. In de maanden na de ‘hack’ is er door de Universiteit hard gewerkt aan het herstel van het netwerk. Daarnaast hebben het cybercrimeteam van de politie Limburg en het Openbaar Ministerie stevig geïnvesteerd in het opsporingsonderzoek. Dat heeft onder meer geleid tot het volgende succes, namelijk de in beslagname van cryptovaluta ter waarde van plus minus 500.000 euro. Sat, 02 Jul 2022 08:01:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/succes-in-onderzoek-cyberaanval-universiteit-maastricht.html 2022-07-02T08:01:00Z Op maandag 23 december 2019 werd de Universiteit Maastricht slachtoffer van een grote ransomware-aanval. De Windowssystemen werden hiermee platgelegd. Zowel studenten als medewerkers werden daardoor getroffen. Dat was voor de onderwijsinstelling, de politie en het OM in Limburg de start van een intensieve samenwerking. Waar laatstgenoemde partijen aan de slag gingen met een opsporingsonderzoek, nam de Universiteit een cybersecuritybedrijf in de hand om het netwerk en de systemen samen met de eigen medewerkers weer operationeel te krijgen.

Sporenonderzoek
De start van het onderzoek begon met de aangetroffen sporen. Metten Bergmeijer, teamleider van het cybercrimeteam van politie Limburg: “Iedere vorm van criminaliteit laat sporen achter, ook criminaliteit in de digitale wereld. Dankzij een goede samenwerking met de Universiteit en het door hen ingehuurde cybersecuritybedrijf hebben we gebruik kunnen maken van de door hen veilig gestelde sporen. Een dergelijke samenwerking is essentieel om een goed opsporingsonderzoek te kunnen doen”, legt Metten Bergmeijer uit. “Je kunt het vergelijken met een woninginbraak. Wij repareren als politie niet de deur die de inbrekers vernield hebben, maar zijn in ons onderzoek wel geïnteresseerd in de vingerafdrukken of andere sporen die op die deur zijn achtergelaten.” Op enig moment zag de Universiteit zich genoodzaakt 197.000 euro losgeld aan de hackers te betalen. Metten Bergmeijer: “We hebben altijd het standpunt gehad dat er niet betaald moest worden. Maar we respecteren en begrijpen in het licht van alle dilemma’s deze keuze.” Lees daarover hier meer.

Internationale samenwerking
Het onderzoek van het OM en de politie baseerde zich op digitale, financiële en tactische invalshoeken. Criminaliteit stopt niet bij de grens van een eenheid of land en zeker cybercriminaliteit niet. Dat bleek in deze zaak niet anders. Die sporen brachten het onderzoeksteam al snel over de grens. Daardoor ontstond een nauwe internationale samenwerking met diverse landen. Bij een groot aantal partijen in het buitenland werden gegevens gevorderd. Ook de betaling die de universiteit deed, liet sporen na die het onderzoeksteam weer een stap verder bracht. Via een (digitale) zoektocht die vele landen doorkruiste, is er een persoon in Oekraïne bij het onderzoeksteam in beeld gekomen. Het onderzoeksteam is in 2021 afgereisd naar Oekraïne waar de Oekraïense autoriteiten op verzoek van het onderzoeksteam een doorzoeking in een woning hebben gedaan en met betrokkenen gesproken hebben. Het onderzoek daar heeft de weg vrij gemaakt om uiteindelijk de cryptovaluta in beslag te kunnen nemen.

Wallet bevroren
In februari 2020 werd er door het onderzoeksteam een wallet bevroren waar een deel van het betaalde losgeld naartoe is gegaan. Op dat moment was de waarde van de cryptovaluta die daarin stonden ongeveer 40.000 euro. Het bevriezen van de wallet garandeert dat er met het geld niets meer kan gebeuren omdat de eigenaar van de wallet er geen toegang meer toe heeft. Om vervolgens daadwerkelijk beschikking over de wallet te krijgen, moet een juridische traject tot formele inbeslagname leiden. Daartoe moesten onder meer vorderingen en rechtshulpverzoeken bij internationale partners gedaan worden. Een weg van de lange adem, die er uiteindelijk toe geleid heeft dat in april 2022 de cryptovaluta formeel door het OM in beslag werd genomen. Door de koerswijzigingen van de cryptovaluta is de waarde gestegen tot ongeveer 500.000 euro. Méér dan de Universiteit destijds betaalde.

Schadeloos stellen UM
Georges van den Eshof (officier van justitie cybercrime): “Er moeten nog juridische stappen gezet worden, maar het OM gaat er alles aan doen om dit gehele bedrag bij de Universiteit te krijgen. Zij hebben destijds ongeveer 200.000 euro aan losgeld betaald, maar de door hen geleden schade was natuurlijk veel groter. Denk aan de aanschaf van nieuwe systemen en de werkzaamheden om het netwerk weer operationeel te krijgen. De hoofddoelstelling van de inbeslagname is de Universiteit zoveel mogelijk schadeloos te stellen. Dat was ook een van de doelen in het ons opsporingsonderzoek.” Naast dit mooie resultaat, leerden de politie en het OM ook lessen van dit onderzoek. Metten Bergmeijer: “Dit is destijds door het cybercrimeteam Limburg opgepakt. De afgelopen jaren hebben we van dit en andere onderzoeken geleerd dat incident gedreven werken minder effectief is dan werken vanuit het grotere geheel. Dat is de reden voor de oprichting van de Ransomware Taskforce.” Lees daarover hier meer.

Aangifte doen loont
Metten Bergmeijer: “In het domein van cybercrime, en zeker waar het gaat om ransomware, is gebleken dat het aanhouden van verdachten weinig kansrijk is. Die bevinden zich immers vaak in landen waar Nederland geen internationale samenwerking mee heeft. We moeten dus uit een ander vaatje tappen. Aangiftes geven ons een cruciaal deel van de informatie die we daarvoor nodig hebben. Het helpt ons de criminaliteit beter te begrijpen en zo de plaatsen te vinden waar we criminelen het hardst kunnen raken. Criminelen moeten bijvoorbeeld met elkaar communiceren, hun geld witwassen of toegang krijgen tot systemen. We moeten onze pijlen richten op het verstoren, frustreren en voorkomen van het criminaliteitsproces. Deze aanpak passen we op dit moment toe in de Ransomware Taskforce waarin specialisten van de regionale cybercrimeteams en het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid samenwerken aan de verstoring, opsporing en preventie van ransomware volgens dit principe. We onderzoeken als politie of deze methodiek ook toepasbaar is voor de aanpak van andere vormen van cybercriminaliteit. Dit doen we als politie niet alleen. We sluiten hiervoor slimme allianties met onder andere bedrijven en onderwijsinstellingen in binnen en buitenland.”

 

]]>
50.84709789 5.68663436
Den Haag - Getuigen gezocht na steekincident Erasmusweg https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/06-getuigen-gezocht-na-steekincident-erasmusweg.html In de nacht van zaterdag 2 juli is een 39-jarige man zwaargewond geraakt na een steekincident op de Erasmusweg in Den Haag. De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen. Sat, 02 Jul 2022 07:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/06-getuigen-gezocht-na-steekincident-erasmusweg.html 2022-07-02T07:56:00Z Rond 02:00 uur kwam er bij de politie een melding binnen van een gewonde man op de Erasmusweg in Den Haag. Agenten die ter plaatse gingen troffen het slachtoffer aan op straat met een steekwond in de borststreek, waarna reanimatie is gestart. De man is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie startte direct een onderzoek. Een getuige verklaarde dat het slachtoffer omstreeks 01:30 een woning aan de Erasmusweg verliet om een vuilniszak weg te gooien. Een halfuur later keerde het slachtoffer zwaargewond terug naar de woning. De recherche komt graag in contact met mensen die iets hebben gezien of gehoord op of in de omgeving van de Erasmusweg in Den Haag, tussen 1:30 en 2:00 uur op zaterdag 2 juli. Of beschikt u over camerabeelden of wellicht beelden van een dashcam? Neem contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000.

]]>
Rotterdam - Club Blu opnieuw beschoten https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/07-club-blu-opnieuw-beschoten.html De uitgaansgelegenheid aan de Prins Alexanderlaan is in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 juli opnieuw beschoten. De club was al gesloten vanwege een beschieting van vorige week. De politie doet onderzoek en komt graag in contact met getuigen. Sat, 02 Jul 2022 07:55:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/07-club-blu-opnieuw-beschoten.html 2022-07-02T07:55:00Z Foto: stockfoto Politie

 

Om 1.15 uur hoorde iemand schoten nabij Club Blu op de Prins Alexanderlaan. Deze club was op last van de burgemeester al gesloten omdat op 25 juni eveneens op het pand was geschoten. Er was dus niemand aanwezig en er zijn geen gewonden.

Agenten vonden meerdere hulzen. De Forensische Opsporing heeft sporenonderzoek verricht. Ook zal gekeken worden naar eventueel aanwezige camerabeelden.

In het onderzoek is de hulp van eventuele getuigen zeer welkom. Heeft u iets gezien? Beschikt u over beelden in de omgeving waar iets verdachts op staat? Of heeft u informatie over een mogelijke aanleiding? Dan komt de politie graag met u in contact.

]]>
51.94386236 4.55483352
Haarlem - Man aangehouden voor beschieten personen https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/man-aangehouden-voor-beschieten-personen.html De politie heeft vrijdagavond, rond 21.30 uur op de Waarderweg een 18-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht van het beschieten van een aantal voorbijgangers in Haarlem, de afgelopen week. Sat, 02 Jul 2022 07:36:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/man-aangehouden-voor-beschieten-personen.html 2022-07-02T07:36:00Z Surveillerende agenten zagen de man op een elektrische fatbike rijden in de Waarderpolder en herkende hem op basis van een signalement. Dat na onderzoek bij de politie bekend was. Bij controle bleek hij in het bezit van een balletjespistool. Dat is in beslag genomen. Het onderzoek wordt voortgezet.

De recherche roept mensen op die hier ook slachtoffer van zijn geworden en nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 onder vermelding van onderstaand nummer.

 

2022131806

]]>
52.39496082 4.66136247
Franeker - Man overlijdt na verzet tegen agenten in woning Franeker https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/01-onderzoek-naar-overlijden-na-verzet-in-woning-franeker.html Vrijdagmiddag 1 juli is een man uit Franeker overleden in zijn woning nadat hij zich hevig verzette tegen agenten. Agenten waren samen met de hulpverlening aanwezig in de woning. De politie en de Rijksrecherche doen onderzoek naar deze situatie. Fri, 01 Jul 2022 18:59:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/01-onderzoek-naar-overlijden-na-verzet-in-woning-franeker.html 2022-07-01T18:59:00Z Vanmiddag kregen de politie het verzoek ter ondersteuning mee te gaan met de hulpverlening naar een woning aan de Franciscushof in Franeker. Toen agenten bij de woning aankwamen verzette de man zich hevig tegen de agenten. Hierop zagen zij zich genoodzaakt pepperspray en het stroomstootwapen te gebruiken. Toen agenten de man onder controle probeerden te brengen raakte hij buiten bewustzijn. Hierop is door agenten en medische hulpverleners de reanimatie gestart, maar deze mocht niet meer baten. De man is ter plaatse overleden.

]]>
Onderzoek gestart en Rijksrecherche in kennis gesteld

Het onderzoek naar deze situatie is gestart. Omdat bij deze situatie agenten betrokken zijn en een persoon is overleden, is ook de rijksrecherche in kennis gesteld om onafhankelijk onderzoek te doen. Dit is de standaardprocedure.

]]>
53.1861718 5.54655224
Landsmeer - Ex-politieagent aangehouden voor witwassen van meer dan 4 miljoen euro https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/11-ex-politieagent-aangehouden-voor-witwassen-van-meer-dan-4-miljoen-euro.html De politie en de FIOD hebben dinsdagochtend een man aangehouden voor ondergronds bankieren. Vermoedelijk heeft de man in een jaar tijd 4.2 miljoen euro verplaatst. Hij zit vast voor verhoor. Fri, 01 Jul 2022 15:29:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/11-ex-politieagent-aangehouden-voor-witwassen-van-meer-dan-4-miljoen-euro.html 2022-07-01T15:29:00Z De politie kwam de man op het spoor door ontsleutelde cryptocommunicatie data. Hieruit bleek dat de 32-jarige man uit Landsmeer grote hoeveelheden crimineel geld vervoerde. Aan de hand van teruggekeken telefoonverkeer, kan voorzichtig worden berekend dat de man al meer dan 4 miljoen euro heeft verplaatst. Uit het telefoonverkeer bleek ook dat de man betrokken is bij de handel in drugs.

Invallen
Dinsdagochtend vielen rechercheurs van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid en de FIOD twee woningen binnen in Landsmeer. Ze hielden de man direct aan en sloten hem in voor verhoor. De voorgeleiding zal vandaag plaatsvinden bij de rechter-commissaris in Rotterdam. De aangehouden verdachte heeft ooit de opleiding tot politieagent gevolgd, maar werd ontslagen voor het schenden van zijn ambtsgeheim.

Bij de doorzoekingen werd bijna 30.000 euro aan contant geld aangetroffen, enkele diamanten en ongeveer 122.000 euro aan cryptovaluta. Ook werden twee dure auto’s in beslaggenomen, een Mercedes AMG en een Audi A3.

Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is van zeer groot belang voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit waarbij binnen een netwerk van ondergrondse bankiers en valutabrokers grote hoeveelheden contant geld worden verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een sleutelfiguur, een cruciale schakel, in de georganiseerde misdaad.

Het aanpakken en bestrijden van crimineel ondergronds bankieren is een speerpunt van de politie. De Dienst Landelijke Recherche en Dienst Landelijke Informatie Organisatie, onderdeel van de Landelijke Eenheid van de politie, en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie hebben binnen de Taskforce Underground Banking een systeemaanpak ontwikkeld voor het bestrijden van de meest ondermijnende internationaal opererende netwerken van ondergronds bankiers en valutabrokers.

]]>
52.44573853 4.92857682