Landelijke feed | Alle blogs | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/algemeen/blogs/blogs.xml Alle meest recente blogs nl Wed, 21 Mar 2018 06:42:52 GMT 2018-03-21T06:42:52Z nl Blog: Als ratten in de val https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/als-ratten-in-de-val.html Ik ga mee met een controle van autobedrijven in het industriegebied van Schiedam. We komen regelmatig malafide bedrijven tegen en treffen van alles... blog Mon, 19 Mar 2018 13:00:00 GMT https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/als-ratten-in-de-val.html 2018-03-19T13:00:00Z Ik ga mee met een controle van autobedrijven in het industriegebied van Schiedam. We komen regelmatig malafide bedrijven tegen en treffen van alles aan, van wapens tot gestolen auto’s. We assisteren de gemeente die deze controle leidt.

Bij een bedrijf, een autogarage, stuiten we op iets vreemds. Het bedrijf is eigenlijk nooit open en de eigenaar is niet bereikbaar. In het pand heeft vroeger een hennepkwekerij gezeten. Op last van de gemeente gaan we naar binnen. Binnen vinden we een afgesloten ruimte. Er klopt iets niet aan het pand, we missen een gedeelte van het bedrijf. We gaan naar binnen en lopen door een gang die uitkomt aan de achterkant van de naastgelegen panden. Bij één van deze panden zie ik gelig licht schijnen en ik hoor ook een zoemend geluid. Mijn interesse is gewekt.

Voorzichtig duw ik een houten plaat die dient als muur een stukje opzij. Niet alleen het gelige licht komt ons tegemoet maar ook een warme henneplucht. Naast mij staat m’n maatje, we overleggen kort. De beste oplossing lijkt ons het intrappen van het houten schot. Met een flinke trap vliegt de plank die dienst doet als muur eruit en we staan midden in een hennepkwekerij. Terwijl we aan de andere collega’s via de portofoon doorgeven dat we ‘bingo’ hebben, zie ik opeens voor ons vier personen die het op een lopen zetten. Met z’n tweeën rennen we achter hen aan. Ik roep dat ze aangehouden zijn en moeten blijven staan, en ondertussen zie ik in mijn ooghoeken links en rechts grote hennepplanten staan.

De vier verdachten rennen een ruimte in die afgesloten is met een rolluik. Ik merk op dat er een groot hangslot om het rolluik zit. De verdachten zitten als ratten in de val! Ze reageren niet echt op onze bevelen en mijn maat en ik hebben een klein logistiek probleem. We hebben vier verdachten, zijn met z’n tweeën en hebben maar twee paar handboeien.

Ons geschreeuw blijkt te helpen: de vier duiken ineen en met gemak kunnen we elke verdachte aan één pols boeien. We maken er een soort ‘arrestantentreintje’ van. Er zijn ondertussen meerdere collega’s ter plaatse en de verdachten worden uiteindelijk één voor één naar het politiebureau gebracht.

Ik inventariseer de hennepkwekerij en we blijken met een professioneel bedrijf te maken te hebben. Er staan ruim 9000 hennepplanten en sommige ruimtes zijn ingedeeld als drogerij of stekkerij. Tijdens de ontmanteling van de kwekerij komt de garage-eigenaar een kijkje nemen. Ook hij wordt onmiddellijk aangehouden. De vier verdachten worden ingesloten.

]]>
Barry van Rij (27) is agent bij de Eenheid Rotterdam en sinds 2008 werkzaam bij de politie. Hij werkt bij het Flexteam Rijnmond-Noord. Dit team biedt ondersteuning aan de basisteams en de recherche. Het team houdt zich bezig met het verrichten van aanhoudingen en het aanpakken van problematiek in het gehele werkgebied. Barry: ‘Elke dag bij de politie is anders. Van reanimatie tot schietpartij tot overval, alles is op zijn eigen manier spannend of ontroerend. Ik haal voldoening uit een goede aanhouding. Met deze blogs probeer ik u mee te nemen in mijn belevenissen.’

]]>
Barry van Rij
Blog: Een kat in het nauw… https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/een-kat-in-het-nauw.html 'Een van mijn neventaken als politieagent is het uitvoeren van warmtemetingen op locaties waar mogelijk een hennepkwekerij zit. Informatie over deze... blog Mon, 12 Mar 2018 13:00:00 GMT https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/een-kat-in-het-nauw.html 2018-03-12T13:00:00Z 'Een van mijn neventaken als politieagent is het uitvoeren van warmtemetingen op locaties waar mogelijk een hennepkwekerij zit. Informatie over deze locaties komt van een wijkagent of van burgers die dit melden bij Meld Misdaad Anoniem.

De politie onderzoekt dan of er personen of een bedrijf staan ingeschreven op het adres. En of er andere bijzonderheden zijn op die locatie. In de nachtelijke uren doe ik of een collega dan een warmtemeting, met een speciale camera. De camera toont plekken die warmer zijn dan de rest. Hiermee kunnen we zien of er mogelijk een hennepkwekerij zit. De lampen van de kwekerij stralen namelijk veel warmte uit. Deze metingen doen we in de nachtelijke uren, zodat we niet opvallen en de warmteplekken beter zichtbaar zijn. Tijdens het meten zijn we meestal in burger.

Op een avond krijgen we een melding. Samen met een collega heb ik nachtdienst. We nemen de camera mee en gaan meerdere adressen langs om metingen te verrichten. Omdat deze melding nogal vaag is, besluiten we dit keer het gehele woonblok te meten aan zowel de voorzijde als de achterzijde. Mijn collega gaat met de warmtecamera aan de slag, terwijl ik op de uitkijk sta om te zien of er niemand aankomt. Tijdens ons werk bekruipt mij het gevoel dat ik in de gaten word gehouden. Er is iets of iemand in de buurt… Snel kijk ik om me heen maar zie niemand anders dan mijn collega. Ik check de gebouwen in de omgeving om te zien of we misschien vanuit een van de huizen worden bespied.

Achter de woningen waar we aan het meten zijn, ligt een slootje. Mijn collega komt naar me toegelopen en geeft aan dat hij geen bijzonderheden heeft gezien. Plotseling klinkt er geritsel. Het geluid komt uit het riet langs de sloot. Dan horen we iets op ons afsnellen. Mijn collega richt de warmtecamera in de richting van het geluid. Door het beeldscherm in de camera zien we een kat aan komen lopen.

Allebei schieten we in de lach. Soms maak je een gebeurtenis in gedachten spannender dan de werkelijkheid blijkt te zijn. De warmtefoto van de kat hangt nu boven ons bureau als een leuke herinnering aan dit grappige avontuur.'

]]>
Dennis Timmer is 33 jaar en werkt sinds vier jaar bij de Politie Oost-Nederland, team Rivierenland-Oost. ‘Ik heb een overstap gemaakt vanuit de detailhandel naar de politie en werk nu een jaar als hoofdagent. Ik ben hier geplaatst na het afronden van mijn opleiding. Het gebied is groot en zeer divers, zo hebben we de Rijn en IJssel door ons gebied stromen, ligt de A12 midden in ons gebied en loopt onze gebiedsgrens tot aan Duitsland.’

 

]]>
Dennis Timmer
Echte politieverhalen: Door het oog van de naald https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/door-het-oog-van-de-naald.html ‘Onbewust heb ik mijn handschoen uitgetrokken, trek ik mijn vuurwapen en schiet ik negen keer op de auto.  Ik was bijna dood, ik ben bijna... blog Mon, 19 Feb 2018 13:00:00 GMT https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/door-het-oog-van-de-naald.html 2018-02-19T13:00:00Z ‘Onbewust heb ik mijn handschoen uitgetrokken, trek ik mijn vuurwapen en schiet ik negen keer op de auto.  Ik was bijna dood, ik ben bijna aangereden. Heb ik hem geraakt?' Emiel Nota ziet de verdachte vluchten in een auto en zet de achtervolging in op zijn motor. Hij komt ten val en wordt gedwongen om zichzelf te redden en te schieten.

]]>
Elke dag weer komen politieagenten in gevaarlijke situaties terecht. Waar anderen een stap terug doen, stappen politiemensen naar voren. Desnoods met gevaar voor eigen leven. Voor de veiligheid van anderen. Soms staan ze daarbij voor grote dilemma’s. En moeten ze in luttele seconden beslissen.

]]>
Emiel Nota ( 41) is  23 jaar werkzaam bij de politie. Vanaf 2012 werkt hij als Senior Intelligence bij het RTIC Noord-Holland. Daarvoor was hij jarenlang motorrijder in het team Velsen en vanuit die hoedanigheid ook betrokken bij het incident in het filmpje. Emiel: ‘Het politiewerk is veelzijdig, maar soms ook heftig en confronterend. De steun van je collega’s, de leiding en het thuisfront bij zulke heftige en confronterende incidenten is zeer belangrijk. Je hebt mensen nodig die begrijpen wat je doormaakt en je ook kunnen voorzien van adviezen hierin. Dat maakt je sterker. Bij dit incident heb ik gemerkt dat het zeer belangrijk is dat je blijft praten en ook durft aan te geven dat je jezelf even rot voelt.’

]]>
Emiel Nota
Blog: Onbetaalbaar tientje https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/onbetaalbaar-tientje.html ' Als ik de slaapkamer inloop, zie ik dat de laden van de nachtkastjes zijn omgekiept op het bed. Sieradendoosjes liggen er geopend en leeg bij. “Ze... blog Mon, 12 Feb 2018 13:00:00 GMT https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/onbetaalbaar-tientje.html 2018-02-12T13:00:00Z ' Als ik de slaapkamer inloop, zie ik dat de laden van de nachtkastjes zijn omgekiept op het bed. Sieradendoosjes liggen er geopend en leeg bij. “Ze hebben de gouden manchetknopen meegenomen”, zegt de vrouw.' Henrieke Schoonekamp vertelt over hoe ze betrokken raakte bij een woninginbraak met een ontroerend einde.

‘Zondagmorgen op een politiebureau in Oost-Nederland. Ik heb weekenddienst en mag als forensisch onderzoeker aan de slag. Mij is gevraagd naar een woning te gaan waar ingebroken is. Ik rijd naar de woning waar de bewoonster mij opwacht, een hele vriendelijke vrouw in de leeftijd van mijn moeder. Ik stel me voor en leg uit wat ik kom doen: sporen zoeken van de dader.'

]]>
Ik onderzoek eerst het opengebroken raam waar de inbreker door naar binnen is gegaan. Daarna loop ik samen met de vrouw door haar woning. Ze laat me de opengetrokken laden van de kasten in de woonkamer zien. De vrouw is zichtbaar aangedaan, maar houdt zich groot. De laden staan nog open, televisie en iPad zijn echter niet aangeraakt. In de woonkamer staan veel ingelijste foto’s van een man. Haar overleden man vermoed ik, maar ik vraag er niet naar. Het gaat me ook niks aan.

In een kamer die is ingericht als kantoor zie ik dat de computer er nog staat. Hier ligt de inhoud van kasten en laden op de vloer, voornamelijk documenten. De inbreker heeft overduidelijk gezocht naar sieraden en geld, apparatuur was niet interessant.

Als ik de slaapkamer inloop, zie ik dat de laden van de nachtkastjes zijn omgekiept op het bed. Sieradendoosjes liggen er geopend en leeg bij. “Ze hebben de gouden manchetknopen van mijn overleden man meegenomen”, zegt de vrouw.

Ik weet even niet wat ik zeggen moet.

“Hij is twee jaar geleden veel te jong overleden, hij was ziek. Hij heeft ze ooit gekregen, maar hij droeg ze nooit. Eigenlijk waren ze heel lelijk. Maar ze waren wel van hem.”

De vrouw kijkt bedroefd. En ik begrijp heel goed waarom. Mooi of niet, er hangen dierbare herinneringen aan die manchetknopen. En ook aan het horloge wat de vrouw ooit van haar man kreeg en dat nu ook weg is. Ik onderzoek alle doosjes grondig op sporen van de dader.

Op een kastje ligt een bruin lederen portemonnee. De vrouw ziet me kijken. “Die heb ik al aangeraakt”, zegt ze. “Dat was zijn portemonnee. Alle pasjes zitten er nog in. Maar er is een briefje van tien euro uitgehaald.”

“Tien euro is niet zo erg”, denk ik. Maar dan zie ik ineens de tranen in de ogen van de vrouw, terwijl ze met de portemonnee in haar handen staat.

“Mijn man was heel ziek. We zijn nog een keer het centrum ingegaan en toen hebben we geld gepind. En daar zei hij mij dat dit de laatste keer was dat hij geld zou pinnen. Ik geloofde hem niet. Maar hij kreeg helaas gelijk. Kort daarna is hij overleden. Van dat geld was nog één briefje van tien euro over. Dat heb ik in zijn portemonnee laten zitten. Een mooie en dierbare herinnering aan die laatste keer samen in het centrum en aan zijn woorden. En dat is nu weg. Ik heb er wel duizend euro voor over om dat briefje terug te krijgen.” De vrouw barst in huilen uit.

Ik praat met haar terwijl ik alles op alles zet om zo veel mogelijk sporen te vinden van de dader. Maar ik weet dat als we de dader vinden, het briefje van tien euro nooit terugkomt. Misschien die lelijke manchetknopen wel. En misschien worden de daders gestraft. Maar voor die tien euro is al lang sigaretten of wat anders gekocht. Dat briefje is weg. Dat was niet zomaar tien euro. Dat was een onbetaalbaar tientje. Ik heb me nog nooit zo machteloos gevoeld.

Inbrekers houden geen rekening met wat ze mensen aandoen. Ze stelen niet alleen spullen, maar ook herinneringen. En daarom doe ik alles wat ik kan om inbrekers te vinden. Als de televisie weg is, is dat meestal niet zo erg. Een televisie is gewoon een bak met plastic, draden en metaal. Maar herinneringen zitten vaak in kleine dingen. In beeldjes of sieraden. En in dit geval in een briefje van tien euro.

Misschien lossen we de inbraak op, ik ga ervoor en ik hoop het. Maar deze herinnering zal nooit terugkomen. De herinnering aan een onbetaalbare tientje.’

]]>
Henrieke Schoonekamp (38) werkt sinds 2001 bij de politie. In 2007 begon ze bij het Team Forensische Opsporing in de Eenheid Oost Nederland.

Henrieke: ‘Als forensisch medewerker krijg ik te maken met allerlei delicten, van inbraak tot moord en doodslag. Goed sporenonderzoek draagt er aan bij dat een misdrijf wordt opgelost en de juiste dader gestraft wordt. Ik besloot mijn ervaringen op te schrijven, omdat ik vaak in heel bijzondere, heftige, leuke en ontroerende situaties terecht kom. En om mensen een inkijkje bij Forensische Opsporing te geven! Sinds kort mag ik mijn verhalen ook voor de camera vertellen.’

Naast haar werk bij de politie werkt Henrieke af en toe een paar weken als vrijwilliger bij een kindertehuis in het buitenland.

]]>
Henrieke Schoonekamp
Blog: Niet aanspreekbaar https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/blog-niet-aanspreekbaar.html ‘Als we uitstappen zie ik een man langs de kant van de weg zitten. Hij heeft een kindje op zijn schoot en als we dichterbij komen zie ik dat het kind... blog Thu, 25 Jan 2018 13:00:00 GMT https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/blog-niet-aanspreekbaar.html 2018-01-25T13:00:00Z ‘Als we uitstappen zie ik een man langs de kant van de weg zitten. Hij heeft een kindje op zijn schoot en als we dichterbij komen zie ik dat het kind onder het bloed zit. De man is niet aanspreekbaar en geheel over zijn toeren.’ Politieman Rien Diepeveen vertelt hoe hij zo’n 25 jaar geleden betrokken raakte bij een afschuwelijk ongeval.

]]>
‘Het is in de tijd vóór de samenvoeging, rond 1993, van de Rijkspolitie en gemeentepolitie. De rijkspolitie Rhenen en de gemeentepolitie Veenendaal besluiten een kijkje bij elkaar in de keuken te nemen. Ik werk op dat moment bij de Rijkspolitie Rhenen en heb dienst met een collega uit Veenendaal. Samen doen wij de noodhulpdienst.

Wij krijgen een melding van een ongeval in Overberg. Op een achterafweggetje in het buitengebied is een ongeluk gebeurd waarbij een landbouwtrekker is betrokken. Er is mogelijk een gewonde gevallen, geeft de meldkamer aan. Omdat ik bekend ben met de omgeving weet ik precies waar het ongeval heeft plaatsgevonden. 

Als wij na een paar minuten aankomen, zie ik een landbouwtrekker staan met een grote oplegger die eraan vastgekoppeld is. Het is een aanhanger met een groot, dik voorwiel. Er is op dat moment niemand aanwezig en er staan geen huizen in deze afgelegen omgeving.
 
Als ik de auto uitstap, zie ik een man langs de kant van de weg zitten, tussen de landbouwtrekker en de aanhanger in. Hij heeft een kinderlichaampje op zijn schoot liggen en is helemaal over zijn toeren en niet aanspreekbaar. Het hoofdje van het kind is zwaar beschadigd, er is eigenlijk alleen maar bloed te zien.

Een bestuurder van een andere landbouwtrekker komt aanrijden en weet te vertellen wat er is gebeurd. Hij reed achter de trekker met aanhanger toen het ongeval plaatsvond. Een vader met zijn dochtertje van drie jaar zaten volgens hem op de landbouwtrekker, vader reed en het dochtertje zat achterin. De achterruit van de landbouwtrekker was kapot en de opening bleek groot genoeg voor het kind om doorheen te vallen.

Het meisje kwam met haar hoofdje onder het grote voorwiel van de oplegger. De vader probeerde nog te remmen om zijn dochter te redden, maar daardoor kreeg het kind zeer ernstige verwondingen aan haar hoofdje. De bestuurder van de trekker die achter de combinatie reed, had geen gsm bij zich, net zo min als de vader van het meisje. Zo snel als hij kon reed hij naar de dichtstbijzijnde woning om de politie en ambulance te bellen. 

Als de ambulance arriveert, halen we het overleden kind bij de vader weg. Dat gaat heel moeizaam. De vader is niet aanspreekbaar, maar gelukkig helpt de andere boer, de twee kennen elkaar. Vader is een zeer gelovig man. We zorgen dat hij wordt opgevangen door een dominee en van de PD naar huis wordt gebracht. Daarna kunnen wij de zaak ter plaatse afhandelen.

Deze gebeurtenis heeft mij destijds zeer geraakt. Nog heel vaak speelt het verhaal van dit meisje en haar vader door mijn hoofd. Ook al is het 25 geleden.'

]]>
Rien Diepeveen begon in 1980 bij de Rijkspolitie in Dronten. In 1987 stapte hij over naar de Rijkspolitie Rhenen. Tot 1995 werkte Rien in de noodhulp daarna ging hij aan de slag bij de groepsrecherche in Rhenen. Na de samenvoeging van de gemeentepolitie Veenendaal en de rijkspolitie Rhenen werkte hij eerst als casescreener en later bij de Infodesk. Daarna werd hij rechercheur onderzoeken TGO’s in Utrecht. Op dit moment is Rien werkzaam bij Intelligence voor de AVIM. 

 

]]>
Rien Diepeveen