Nieuws | Fryslân | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/nb/provincies/fryslan.xml RSS feed nieuws voor de provincie Fryslân nl Tue, 06 Jun 2023 01:46:40 GMT 2023-06-06T01:46:40Z nl Lemmer - Twee jongens aangehouden na achtervolging in Lemmer https://www.politie.nl/nieuws/2023/juni/5/twee-mannen-aangehouden-na-achtervolging-in-lemmer.html Na een achtervolging worden in de nacht van zondag 4 op maandag 5 juni twee jongens aangehouden. De achtervolging start naar aanleiding van een ANPR-hit na diefstal van de auto in Leeuwarden. Mon, 05 Jun 2023 09:05:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/juni/5/twee-mannen-aangehouden-na-achtervolging-in-lemmer.html 2023-06-05T09:05:00Z Foto ter illustratie.

Op zondagavond 4 juni wordt rond 21.00 uur aan de Korfmakerstraat in Leeuwarden een auto gestolen. Enige tijd later komt er een ANPR-hit, waarna agenten de auto even later aantreffen op de Brekkenweg in Lemmer. De bestuurder negeert het stopteken, waarna er een korte achtervolging ontstaat. Deze eindigt op de kruising van de Melkweg en de Straatweg in Lemmer, waar het voertuig zichzelf klemrijdt en tot stilstand komt.

Achtervolging te voet
Twee personen vluchten uit de auto, één van hen kan na een korte achtervolging te voet worden aangehouden. De ander verschuilt zich in de omgeving. Het gebied wordt door meerdere politie-eenheden afgezet. Uiteindelijk wordt de tweede verdachte opgespoord door een diensthond, die hem bij het aantreffen bijt. De verdachte is hierbij lichtgewond geraakt en op locatie door ambulancepersoneel nagekeken.

Onderzoek
Beide verdachten zijn overgebracht naar het cellencomplex in Leeuwarden. Het gaat om twee minderjarige jongens uit Leeuwarden en Den Haag. Uit onderzoek moet blijken wat de betrokkenheid is van de twee bij de diefstal van de auto.

ANPR
Met ANPR (Automatic Number Plate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een lijst gezochte kentekens: kentekenplaten van bestuurders die boetes hebben openstaan of die gezocht worden door justitie, bijvoorbeeld voor een lopend politieonderzoek.

]]>
52.83890352 5.64768528
Ternaard - Mis je mei: "Alle hoop op een match" https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/25/01-mis-je-mei---alle-hoop-op-een-match.html Er staat een koude wind. De graafmachine wordt gereed gemaakt. Om een graf op de begraafplaats Molenzes in het Friese Ternaard verzamelen zich donderdagochtend 13 april specialisten van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ze bereiden zich voor op een zogeheten exhumatie, de opgraving van een stoffelijk overschot. Thu, 25 May 2023 06:10:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/25/01-mis-je-mei---alle-hoop-op-een-match.html 2023-05-25T06:10:00Z Het Team Vermiste Personen, onderdeel van het coldcaseteam van de eenheid Noord-Nederland, hoopt daarmee duidelijkheid te krijgen over de identiteit van de tot nu toe onbekende dode. Het gaat om het stoffelijk overschot van een persoon die op 16 juli 1970 nabij Wierum werd aangetroffen.

Begraven zonder naam
“Een belangrijk moment”, noemt Enny Alssema deze gebeurtenis. Ze is specialist bij het Team Vermiste Personen, wat valt onder het coldcaseteam van Noord-Nederland. Het team richt zich onder andere op de identificatie van Nomen Nescio’s (NN). Oftewel: onbekende doden.

Net als in de rest van Nederland liggen ook in het Noorden personen begraven waarvan de identiteit destijds niet is achterhaald. Het Team Vermiste Personen onderzoekt wie de overledenen mogelijk zouden kunnen zijn, door informatie rondom het overlijden te vergelijken met langdurige vermissingszaken.

Enny: “Iemand is begraven zonder naam. Althans, die is niet bij ons bekend. Tegelijkertijd is er nog altijd iemand vermist. Het is heel waardevol om iemand een identiteit te kunnen ‘geven’. Je lost een vermissing op en kunt duidelijkheid geven aan eventuele achtergebleven familie”.

DNA verwantschapsonderzoek
Om een onbekende dode een identiteit te kunnen geven is zijn of haar DNA nodig. Door het stoffelijk overschot op te graven kan er DNA worden afgenomen. Enny: “We gaan hierbij zorgvuldig te werk. Het gaat om menselijke resten, die je met respect wil opgraven en met zorg wil veiligstellen”.

Het DNA wordt vervolgens vergeleken met het DNA van familieleden, een zogeheten verwantschapsonderzoek. Dit voert het NFI uit. “Daaruit kan blijken of er sprake is van een match. Is dat het geval, dan kan een onbekende dode eindelijk een naam krijgen”, zegt Enny. “Dat geeft natuurlijk heel veel voldoening, hier doe je het voor”.

Gemeenten spelen een belangrijke rol
De politie is niet alleen afhankelijk van de expertise van het NFI, ook de gemeenten in Noord-Nederland spelen een belangrijke rol. “Daarom hebben we hen aangeschreven met het verzoek inzicht te geven in hun NN-graven. De gemeenten kunnen ons op die manier helpen om langlopende vermissingszaken op te lossen”, zegt Enny.

De burgemeester van de gemeente Noordoost-Fryslân, Johannes Kramer, gaf toestemming voor de exhumatie in Ternaard. Van de onbekende dode is DNA afgenomen. Daarna zijn de menselijke resten in een kleine kist geborgen. De kist krijgt een plek in de verzamelkelder op de begraafplaats.

“Mocht er sprake zijn van een match, dan kunnen we nabestaanden de mogelijkheid bieden om op een waardige manier hun familielid opnieuw te begraven”.

Oproep aan achtergebleven familie
Het afstaan van DNA door familieleden gebeurt op vrijwillige basis en mag alleen gebruikt worden om een vermiste te vinden. “Voor het identificeren van een onbekende dode en DNA verwantschapsonderzoek zijn we afhankelijk van de families die iemand missen. Wij roepen hen dan ook op zich bij ons te melden om DNA af te staan. Ook zijn er nog altijd families waarvan de voorouders vermist zijn geraakt, maar dit niet gemeld hebben. Ook dan is het van belang dat ze contact met ons opnemen, zodat we samen met partners en achtergebleven familie steeds meer onbekende doden een naam kunnen geven”.

Heb je een familielid wat langdurig vermist is en heb je nog geen DNA afgestaan? Of heb je vragen over het DNA-verwantschapsonderzoek en kom je graag in contact met Enny of één van haar collega’s? Neem dan contact met ons op via 0900 – 8844. Je kunt ook altijd contact opnemen via het contactformulier.

Het is niet exact duidelijk wanneer de uitslag van het DNA verwantschapsonderzoek bekend wordt. Dit kan enkele maanden duren. Mocht er sprake zijn van een match, dan wordt dit bekend gemaakt zodra de eventuele achtergebleven familie is geïnformeerd.

]]>
53.39296234 5.95310473
Sneek - Politie onderzoekt dood van 41-jarige man uit Sneek https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/10/01-politie-onderzoekt-dood-van-41-jarige-man-uit-sneek.html De 41-jarige man uit Sneek die op dinsdag 9 mei dood in zijn woning werd aangetroffen is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat blijkt uit onderzoek van de politie. Er is nog geen verdachte aangehouden. Opsporing Verzocht toont dinsdagavond beelden van een persoon met mogelijk belangrijke informatie voor het onderzoek. De politie komt graag met hem in contact. Tue, 16 May 2023 10:31:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/10/01-politie-onderzoekt-dood-van-41-jarige-man-uit-sneek.html 2023-05-16T10:31:00Z De politie kreeg dinsdagmiddag 9 mei rond 14.30 uur een melding dat er geen contact gemaakt kon worden met de bewoner van de woning aan de Molenkrite in Sneek. De politie is vervolgens de woning binnen gegaan en trof daar een overleden man aan. Het vermoeden is dat de man in de nacht van donderdag 4 mei op vrijdag 5 mei om het leven is gebracht.

Politieonderzoek

De politie is een groot rechercheonderzoek gestart naar de toedracht van het overlijden. We hebben onder meer gesproken met buurtbewoners, beelden bekeken en we hebben sporenonderzoek gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat er voldoende aanwijzingen zijn om aan te nemen dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen. 

Wat die aanwijzingen zijn, kunnen we op dit moment niet delen omdat dat het onderzoek mogelijk in gevaar brengt. We komen graag in contact met mensen die mogelijk meer weten over wat er gebeurd is aan de Molenkrite in Sneek. Het is belangrijk dat zij zo zuiver mogelijk hun eigen verhaal vertellen, zonder dat zij beïnvloed worden door wat er al bekend is.

(Her)kent u deze man? 

De politie komt graag in contact met mensen die mogelijk meer informatie hebben. Heeft u vanaf donderdag 4 mei iets gezien of gehoord bij of in de buurt van de woning van het slachtoffer aan de Molenkrite in Sneek. We zijn daarbij specifiek op zoek naar de man op deze beelden. Hij is mogelijk een belangrijk persoon in ons onderzoek en we komen graag met hem in contact.

U kunt contact met ons opnemen via het  onderstaande tipformulier, de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

 

Bericht  geplaatst op 10 mei 2023:
De politie kreeg dinsdagmiddag 9 mei rond 14.30 uur een melding dat er geen contact gemaakt kon worden met de bewoner van de woning aan de Molenkrite in Sneek. Ter plaatse bleek inderdaad dat de bewoner niet open deed. Daarop is de politie de woning binnen gegaan en daar werd de overleden man aangetroffen. De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het overlijden. Dit bestaat onder meer uit sporenonderzoek in de woning en een buurtonderzoek.

De politie komt graag in contact met mensen die mogelijk iets hebben gezien of gehoord wat ons kan helpen in het onderzoek. Heeft u de afgelopen week iets bijzonders of opvallends gezien in de buurt van de woning aan de Molenkrite? Of heeft u op een andere manier informatie die in dit onderzoek van belang kan zijn, bijvoorbeeld in de vorm van camerabeelden? Dan horen wij dat graag, u kunt bellen met 0900-8844. Dat kan ook anoniem, door te bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

]]>
53.02105909 5.64769592
Leeuwarden - Twee verdachten aangehouden voor ramkraak Cambuurplein Leeuwarden https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/12/01-twee-verdachten-aangehouden-voor-ramkraak-cambuurplein-leeuwarden.html Afgelopen nacht, rond 04:00 uur, ontving de politie een melding van een ramkraak op een winkel aan het Cambuurplein in Leeuwarden. Met een auto werd de pui van de winkel geforceerd. Later in de nacht werd een 18-jarige man en een minderjarige jongen uit Leeuwarden aanhouden op de Familie van der Weijstraat. Fri, 12 May 2023 09:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/12/01-twee-verdachten-aangehouden-voor-ramkraak-cambuurplein-leeuwarden.html 2023-05-12T09:30:00Z Na de ramkraak verschaften twee verdachten zich toegang tot de winkel en gingen er vervolgens met diverse waren vandoor. Een getuige kon goede signalementen doorgeven. Vlak daarna ontvingen wij melding van een auto die de fontein ingeduwd werd op de Canadezenlaan. Toen de collega’s ter plaatse kwamen gingen er twee personen vandoor.

Op basis van het signalement konden even later de twee verdachten worden aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het bureau voor nader verhoor. De politie doet vandaag verder onderzoek naar de ramkraak.

]]>
53.20569997 5.81321914
Leeuwarden - Alle getoonde verdachten ongeregeldheden SC Cambuur - SC Heerenveen hebben zich gemeld https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/11/nog-drie-aanhoudingen-na-ongeregeldheden-sc-cambuur---sc-heerenveen.html Alle eerder getoonde verdachten van betrokkenheid bij de openlijke geweldplegingen na de wedstrijd SC Cambuur – SC Heerenveen op 19 februari 2023 zijn bij de politie bekend. Thu, 11 May 2023 11:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/11/nog-drie-aanhoudingen-na-ongeregeldheden-sc-cambuur---sc-heerenveen.html 2023-05-11T11:28:00Z Na de wedstrijd op 19 februari 2023 zochten aanhangers van Cambuur de confrontatie met de aanhangers van Heerenveen. Ze bekogelden elkaar en de politie onder andere met stenen, stukken hout, afvalcontainers en stukken beton. De mobiele eenheid heeft moeten optreden om ervoor te zorgen dat de bussen van de bezoekende supporters veilig konden vertrekken. Hierbij werden meerdere politievoertuigen vernield en raakte een politiepaard gewond.

Camerabeelden
Rondom het stadion werden er ook diverse andere vernielingen gepleegd. Er zijn destijds acht personen op heterdaad aangehouden. De politie stelde na de ongeregeldheden direct een strafrechtelijk onderzoek in. In dit onderzoek is een grote hoeveelheid camerabeelden bekeken waar een deel van de ongeregeldheden op was vastgelegd. 

Belangrijke getuige
De politie heeft de desbetreffende zondagmiddag gesproken met een belangrijke getuige. Hij stopte een ME-voertuig om de agenten informatie te geven over een incident op het Cambuurplein, waarbij een persoon zwaargewond is geraakt. De politie komt graag opnieuw in contact met deze getuige, een man in de leeftijd van 50 tot 55 jaar. Bent u of kent u deze man? Neem dan contact met ons op via de Opsporingstiplijn 0800 - 60 70 onder vermelding van het zaaksnummer 2023046823.

Het onderzoek gaat door
Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De inmiddels aangehouden verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Zij zullen op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden. Heeft u informatie die u nog niet met de politie hebt gedeeld. Bel ook dan met de Opsporingstiplijn via 0800 - 60 70 of neem anoniem contact op via 0800-7000.

 

]]>
53.20065853 5.80308992
Heerenveen - Zes aanhoudingen voor mishandeling in centrum van Heerenveen https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/9/zes-aanhoudingen-voor-mishandeling-in-centrum-van-heerenveen.html De politie heeft in de afgelopen week zes aanhoudingen verricht voor een mishandeling van een minderjarige jongen uit de gemeente Heerenveen. De mishandeling vond plaats in de nasleep van een voetbalwedstrijd in het Abe Lenstra Stadion op 22 april dit jaar. De minderjarige jongen liep daarbij letsel op. Hij werd tegen zijn gezicht geschopt. De zes aangehouden verdachten zijn twee minderjarige mannen en vier mannen tussen de 18 en 25 jaar uit de gemeenten Heerenveen en De Fryske Marren. Tue, 09 May 2023 13:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/9/zes-aanhoudingen-voor-mishandeling-in-centrum-van-heerenveen.html 2023-05-09T13:03:00Z Het was in de nacht van 22 op 23 april onrustig in het centrum van Heerenveen. Er vonden meerdere conflictsituaties plaats. Bij één van die incidenten werden vier personen belaagd door zes andere personen. Hierbij kwam een minderjarige jongen uit de gemeente Heerenveen ten val. Hij werd onder andere tegen zijn gezicht geschopt.

Onderzoek
De politie is meteen een onderzoek gestart naar het geweldsincident. Daarbij is ook gekeken of er een relatie was met eerdere conflictsituaties in het centrum van Heerenveen. Mogelijk dat de mishandeling voortkwam uit een conflict, eerder in de nacht. Er is gesproken met betrokkenen en getuigen en er zijn meerdere camerabeelden veiliggesteld. Het onderzoek leidde naar de zes verdachten.

Zes verdachten aangehouden
Uiteindelijk zijn op 2, 3 en 4 mei zes verdachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging in vereniging en zware mishandeling. Het gaat om drie mannen uit de gemeente Heerenveen, waarvan één minderjarige en twee 18-jarigen en drie mannen uit de gemeente De Fryske Marren, waarvan één minderjarige, een 23-jarige en een 25-jarige. Ze zijn allemaal verhoord over hun rol en betrokkenheid bij de mishandeling. Ze zitten niet meer vast, maar blijven wel verdachten.

De politie is bezig met het afronden van het onderzoek. Er zal een proces-verbaal worden opgemaakt. Het Openbaar Ministerie beslist over het verdere vervolg.

]]>
52.9612534 5.92540462
Franeker - Man aangehouden in Franeker na mishandeling agenten https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/4/01-man-aangehouden-in-franeker-na-mishandeling-agenten.html In de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 mei controleren agenten op het Noord in Franeker een voertuig. Er ontstaat een worsteling tussen de agenten en de bijrijder. Tijdens deze vechtpartij probeert de man één van de agenten stevig om zijn nek vast te houden. Een andere agent wordt in het gezicht geslagen. Met hulp van extra agenten wordt de man aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau. Thu, 04 May 2023 09:21:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/mei/4/01-man-aangehouden-in-franeker-na-mishandeling-agenten.html 2023-05-04T09:21:00Z Omstreeks 2:15 uur rijden de agenten over het Noord in Franeker. Zij willen daar een voertuig controleren en geven deze een stopteken. De bestuurster, een 31-jarige vrouw uit Amsterdam, blijkt te hebben gedronken. De bijrijder, een 36-jarige man uit Franeker, wil het stuur overnemen maar blijkt ook te veel te hebben gedronken. Daarom moet de auto blijven staan. De bestuurster moet mee naar het politiebureau op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Hier zijn beide inzittenden het niet mee eens en zij zoeken de confrontatie met de agenten.

Inzet stroomstootwapen

De man probeert te voorkomen dat de vrouw mee gaat naar het bureau. In de duwpartij die ontstaat probeert de man een agent stevig om zijn nek vast te houden. De man weigert elke vorm van medewerking en is zeer agressief. De andere agent schiet zijn collega te hulp, waarna de vrouw zich ook mengt in de situatie. Agenten voelen zich genoodzaakt om hun wapenstok te gebruiken en wanneer de man alle medewerking blijft weigeren en een agent in het gezicht slaat, wordt het stroomstootwapen afgevuurd. De verdachte wordt niet geraakt en gaat ervandoor. Op de Voorstraat kan hij worden aangehouden door toegesnelde collega’s van politie en Marechaussee. Hij is overgebracht naar het bureau.

Agressie tegen politie onacceptabel

Agressie en geweld tegen politieagenten is onacceptabel. Agenten moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Agressie of geweldtegen medewerkers wordt dan ook niet getolereerd. De politie doet altijd direct aangifte van geweld. De betrokken agenten hebben nu ook aangifte gedaan van mishandeling.

]]>
53.18743988 5.54154381
Buitenpost - Politie zoekt getuigen en beelden van zware mishandeling na voetbalwedstrijd in het Friese Buitenpost https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/24/politie-zoekt-getuigen-en-beelden-van-zware-mishandeling-na-voetbalwedstrijd-in-het-friese-buitenpost.html Op zaterdag 22 april 2023 ontstond er, direct na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd VV Buitenpost-DHSC, een forse ruzie tussen meerdere spelers. Mon, 24 Apr 2023 09:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/24/politie-zoekt-getuigen-en-beelden-van-zware-mishandeling-na-voetbalwedstrijd-in-het-friese-buitenpost.html 2023-04-24T09:40:00Z Toen de collega’s op de sportlocatie aankwamen bleek dat er personen gewond geraakt waren. Eén van de slachtoffers is door de ambulancemedewerkers nagekeken en later behandeld in het ziekenhuis.

Onderzoek
De politie doet onderzoek naar de toedracht van de zware mishandeling. Naast de informatie uit de opgenomen aangifte, het horen van getuigen en het bekijken van de beelden, is de politie op zoek naar meer en aanvullende informatie om duidelijk te krijgen wat er zich precies heeft afgespeeld.

Heeft u informatie?

Bent u getuige geweest van de gebeurtenissen en heeft u bijvoorbeeld met uw mobiele telefoon hiervan beelden gemaakt? Was u aanwezig bij de wedstrijd tussen VV Buitenpost en DHSC op zaterdag 22 april jl. en heeft u meer informatie over wat er op en rondom het veld is gebeurd? Of heeft u andere informatie die voor ons onderzoek van belang kan zijn en heeft u ons nog niet gesproken? We komen graag met u in contact! U kunt bellen met 0900-8844, geef aan dat u belt inzake het zaaknummer 2023102126. Deelt u uw informatie liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

]]>
53.26014313 6.1373347
Stiens - Onderzoek gestart naar inbrekers Stiens die op hun vlucht buurman mishandelen https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/5/01-mishandeling-en-inbraak-stiens.html Wanneer een 39-jarige man uit Stiens zijn buurvrouw hoort gillen en twee inbrekers uit haar tuin ziet rennen, zet hij de achtervolging in. Als hij één van de twee verdachten weet in te halen, wordt hij mishandeld. De politie is een onderzoek gestart en op zoek naar getuigen en camerabeelden. Wed, 05 Apr 2023 08:06:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/5/01-mishandeling-en-inbraak-stiens.html 2023-04-05T08:06:00Z Vrouw ontdekt inbrekers
Een 53-jarige vrouw krijgt de schrik van haar leven als ze dinsdagavond 4 april omstreeks 20:45 uur thuiskomt in haar woning aan de Ljurkstrjitte in Stiens. Ze heeft gelijk het gevoel dat er iets niet in de haak is en ziet een persoon in haar huis. Ze roept direct om hulp.

Een buurman die op dat moment net zijn hond uitlaat, hoort het hulpgeroep en ziet twee mannen uit de tuin van de vrouw lopen. Hij zet de achtervolging in en weet één van de twee inbrekers in de Ljipstrjitte in de kraag te vatten. De verdachte mishandelt het slachtoffer en weet te ontkomen.

Politieonderzoek
De recherche is een onderzoek gestart naar de mishandeling en de inbraak. Er is onderzoek gedaan in de woning en gesproken met omwonenden. Ook kijken we naar camerabeelden uit de omgeving. We zijn op zoek naar getuigen die het incident hebben gezien of er iets van hebben meegekregen.

Getuigen en camerabeelden gezocht
Heeft u tussen 20:00 en 21:00 iets opvallends gezien in de omgeving van de Ljipstrjitte en de Ljurkstrjitte? U kent uw omgeving zelf het beste, als u iets heeft gezien wat ongebruikelijk is komen we graag met u in contact. Ook als u de mishandeling heeft gezien, willen we met u spreken. De verdachten zijn twee mannen. Dit is wat we over ze weten:

Verdachte 1
Eind 20, begin 30 jaar
Mollig postuur
Lichtblauwe spijkerbroek
Zwarte jas
Sprak Nederlands

Verdachte 2
Eind 20, begin 30 jaar
Ongeveer 1.85 meter lang
Normaal postuur
Lichte spijkerbroek
Donkere jas
Sprak Nederlands

Gevlucht in donkerkleurige sedan
Als u in de omgeving woont of werkt en een deurbel- of beveiligingscamera heeft waar mogelijk iets op te zien is, komen we graag met u in contact. Er zijn aanwijzingen dat de verdachten in een auto naar Stiens zijn gekomen en ook weer zijn weggevlucht in een auto. Mogelijk gaat het om een donkerkleurige sedan. We vragen particuieren of bedrijven die camerabeelden hebben rondom de toegangswegen van Stiens, zich bij ons te melden. U kunt de politie bellen op telefoonnummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Als u belt kunt u zaaksnummer 2023085695 vermelden.

]]>
53.26038824 5.75673026
Leeuwarden - Drie aanhoudingen in onderzoek naar ondermijning in Leeuwarden https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/3/01-drie-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-ondermijning-in-leeuwarden.html De politie heeft maandag 3 april in Leeuwarden drie verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij vastgoed gerelateerde criminaliteit, waaronder het faciliteren van professionele hennepteelt. Het gaat om drie mannen van 55, 33 en 28 jaar uit Leeuwarden. Zij worden daarnaast verdacht van hulp bij wederrechtelijk verblijf en valsheid in geschrifte/oplichting. Mon, 03 Apr 2023 10:52:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/3/01-drie-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-ondermijning-in-leeuwarden.html 2023-04-03T10:52:00Z In het onderzoek zijn maandagochtend ook doorzoekingen geweest in een woning en een bedrijfspand in Leeuwarden. De politie heeft administratie en gegevensdragers in beslag genomen, die mogelijk waardevolle informatie bevatten voor het onderzoek.

Langdurig onderzoek

De politie startte halverwege 2022 een onderzoek, nadat zij informatie kregen waarin deze verdachten in verband met het faciliteren van hennepteelt naar voren kwamen. Ook kreeg de politie hierover verschillende meldingen van oplettende burgers. Uit verder onderzoek kwamen er vervolgens ook andere verdenkingen aan het licht.

Het onderzoek is met de aanhoudingen en de doorzoekingen nog niet afgerond. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Signaal aan criminelen én samenleving

Misstanden in de vastgoedsector zijn een rode draad binnen ondermijning. Dat is de motivatie voor politie en gemeenten om dit aan te pakken. “In onderzoeken naar ondermijning, zoals vastgoedfraude of de productie van drugs, zijn aanhoudingen belangrijk”, zegt teamchef Leeuwarden Klaas Dunnink. “We stoppen bijvoorbeeld direct de productie van drugs mee en we geven een signaal aan de criminelen én aan de samenleving: we tolereren dit niet.”

Maar minstens zo belangrijk is het voorkomen dat de verdachten zich in de toekomst opnieuw schuldig kunnen maken aan deze strafbare feiten, benadrukt Dunnink. “Het uiteindelijke doel met dit soort zaken is, in samenwerking met de gemeente en OM, het opwerpen van barrières tegen deze vorm van fraude en het voorkomen dat verdachten door kunnen gaan met deze criminele activiteiten. Het heeft een grote impact op ons financiële systeem en dus op de maatschappij als geheel. Daarnaast kan het leiden tot veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft impact op de branche zelf.”

Lange adem

Die samenwerking met gemeente, bedrijven en burgers is in de aanpak cruciaal. “Dat laat dit onderzoek ook zien”, zegt Dunnink. “Het vergt een lange adem, juist niet alleen van politie en justitie. Ook de gemeente heeft hier een sturende en aanjagende rol in. Bijvoorbeeld in de bestuursrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit op het gebied van fraude, zorg en leefomgeving.”

Hulp van burgers

De teamchef benadrukt hoe belangrijk het is om melding te doen bij de politie als je het idee hebt dat er ergens iets niet pluis is. “We willen voorkomen dat ondermijnende criminaliteit grip krijgt op de samenleving, door zo vroeg mogelijk in te grijpen”, zegt Dunnink. “Juist daarbij is diezelfde samenleving zo belangrijk. Zij zijn onze ogen en oren. We lopen meldingen altijd zorgvuldig uit en het kan soms net dat ontbrekende stukje informatie zijn in een onderzoek.”

Melding maken van fraude

Als jij in het vastgoed werkt, weet je misschien wie criminelen helpt bij de huur of aankoop van een pand. Of wellicht zie je in je eigen buurt panden waarvan je het vermoeden hebt dat er criminele activiteiten plaatsvinden. Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Je kunt je vermoedens ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

]]>
53.20065853 5.80308992