Nieuws | Gelderland | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/nb/provincies/gelderland.xml RSS feed nieuws voor de provincie Gelderland nl Sat, 24 Jul 2021 12:00:37 GMT 2021-07-24T12:00:37Z nl  Arnhem - Ontwikkelaar phishing software opgepakt https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/22/11-ontwikkelaar-en-verkoper-phishing-software-opgepakt.html De politie heeft dinsdag een 24-jarige man uit Arnhem aangehouden die een belangrijke faciliterende rol speelde bij phishing aanvallen. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het ontwikkelen, voorhanden hebben en verspreiden van phishing panels. De panels zijn gericht op het verzamelen van inloggegevens van klanten van banken. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam. Thu, 22 Jul 2021 12:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/22/11-ontwikkelaar-en-verkoper-phishing-software-opgepakt.html 2021-07-22T12:39:00Z Klik hier om de afbeelding hierboven in groter formaat te bekijken.

De politie hield dinsdag ook een 15-jarige jongen uit Loenen aan de Vecht aan. Hij wordt verdacht van de verkoop van phishing panels. Inmiddels is deze verdachte in afwachting van verder onderzoek in vrijheid gesteld. Bij een derde persoon, een 18-jarige jongen uit Hoogeveen werd gisteren huiszoeking gedaan.

De 24-jarige verdachte zou de software hebben ontwikkeld voor zogenoemde phishing panels. De ontwikkelaar is de belangrijkste schakel in het phishing proces. Zonder ontwikkelaar geen phishing. Met phishing panels kunnen andere kwaadwillenden phishing websites opzetten. Bij phishing bewegen criminelen slachtoffers ertoe om op een valse (betaal)link te klikken. Criminelen bedenken voortdurend nieuwe manieren om slachtoffers hiertoe aan te zetten. Bijvoorbeeld door te vragen een aangekondigde incasso te checken of, vooruitlopend op de levering van een op Marktplaats gekocht product, alvast 1 eurocent over te maken. De link leidt naar een vervalste bankensite die bijna niet van echt te onderscheiden is. De criminelen die achter de site zitten, zien de gegevens die het slachtoffer invoert. Zij loggen vervolgens met die gegevens in op de echte bankensite van het slachtoffer en halen zijn/haar rekening leeg.

Achterhalen identiteit nicknames

Het onderzoek naar deze verdachten gebeurde onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De Landelijke Eenheid, Team High Tech Crime (THTC) van de Dienst Landelijke Recherche, en de Eenheid Zeeland West Brabant werkten samen in dit onderzoek dat eind april van dit jaar startte.
THTC heeft met diverse specialisten van de Landelijke Eenheid, waaronder de Electronic Crimes Task Force (ECTF), de identiteit van de ontwikkelaar achterhaald, hem opgespoord en aangehouden. De Eenheid Zeeland West Brabant heeft phishing als thema en verzamelt informatie over dit onderwerp. Het onderzoek vloeide daar mede uit voort. Group-IB, een internationaal cybersecurity bedrijf met het Europees hoofdkantoor in Amsterdam, informeerde de politie over personen die onder een nickname op Telegram actief zouden zijn met het ontwikkelen van de software voor phishing panels en met de verkoop er van.
Bij de doorzoekingen van vandaag en gisteren zijn een vuurwapen, telefoons, laptops en andere gegevensdragers in beslaggenomen. Bij onderzoek hieraan is de broncode van het panel aangetroffen.

Groei phishing

Phishing maakt de laatste jaren een enorme groei door. Het is een vorm van zogenoemde ‘cybercrime as a service’; phishing kits en phishing panels maken het plegen van dit soort criminaliteit makkelijk en lijken de drempel er voor te verlagen. De impact van deze vorm van criminaliteit is enorm. Het schaadt het vertrouwen in het financiële verkeer en het brengt financiële schade toe aan slachtoffers en banken. In 2019 bedroeg de schade veroorzaakt door phishing 7,9 miljoen euro. In 2021 was dit 12,8 miljoen. Officier van Justitie Wieteke Koorn: “Digitale fraude, zoals bijvoorbeeld phishing, is een maatschappelijk probleem dat vraagt om een integrale aanpak. Een aanpak waarin politie, Openbaar Ministerie, banken, ministeries en andere partijen de handen ineen slaan en waarin zowel aandacht is voor opsporing en vervolging als preventie.”

Jarenlange schuld

Daders van het ontwikkelen en verkopen van phishing panels kunnen rekening houden met serieuze (strafrechtelijke) gevolgen. Vaak is er bij deze daders sprake van problematiek op verschillende gebieden, voor een deel te relateren aan het delinquente gedrag. Floor Jansen (THTC): “Er zit een groot verschil tussen de online en offline identiteit van deze daders. Online doen ze zich voor als stoere jongens die hun criminele zaakjes professioneel aanpakken, maar vaak komen we tóch uit bij een jochie op een slaapkamer. Ze houden er meestal weinig aan over. Sterker nog, ze blijven vaak zitten met een jarenlange schuld.”

Onderzoek afnemers

De politie kijkt naar de mogelijkheden voor vervolgonderzoek.

Telegram

De politie is zelf ook actief op Telegram, zichtbaar en onzichtbaar. 

In dit onderzoek plaatste het team het volgende bericht. (klik hier voor een groter formaat van onderstaande afbeelding.

]]>
Word geen slachtoffer van phishing. Kijk op: https://www.politie.nl/onderwerpen/phishing.html

Woordvoering: Landelijke Eenheid

]]>
Bovenstaande video werd gemaakt door de Eenheid Den Haag naar aanleiding van een eerder phishing onderzoek.

]]>
Telegrambericht van de Nederlandse politie aan de deelnemers van de betreffende Telegramgroep. 52.00113721 5.89259256
Nederland - Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2021 onderstreept klimaatzorgen https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/22/02-dreigingsbeeld-milieucriminaliteit-2021-onderstreept-klimaatzorgen.html Milieucriminaliteit raakt ons dubbel en dwars. De effecten ervan zijn niet altijd (direct) zichtbaar, maar hebben zeer grote en ondermijnende gevolgen voor de leefomgeving, economie en maatschappij. De samenleving draait op voor zowel de milieu- als economische schade. Bovendien schaadt het de gezondheid van mensen, dieren en planten. Dit staat in het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2021 dat vandaag is overhandigd aan de Strategische Milieukamer. Thu, 22 Jul 2021 10:01:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/22/02-dreigingsbeeld-milieucriminaliteit-2021-onderstreept-klimaatzorgen.html 2021-07-22T10:01:00Z Wat bedreigt ons?

In totaal zijn er negen vormen van de milieucriminaliteit beschreven. Mestfraude, illegale handel in en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, afvalcriminaliteit en gesjoemel met bodem- en grondstromen vormen een serieuze dreiging voor onze bodem- en waterkwaliteit en daarmee onze volksgezondheid.
Daarnaast heeft het streven naar een circulaire en duurzame economie zwaar te leiden onder de fraude en gerommel op het gebied van olie, afval en koelmiddelen. Het financiële gewin van criminelen heeft een negatieve invloed op het behalen van de gestelde klimaatdoelen.

De vraag naar exclusief voedsel, luxe producten en decoratie houdt wereldwijd de wildlife crime in stand. Het illegaal verkrijgen en verhandelen van (wilde) fauna en flora leidt tot ernstige schade voor onze biodiversiteit en soorten kunnen definitief verdwijnen.

Tot slot vormen zeer zorgwekkende stoffen als asbest, lood, benzeen en sommige PFAS-emissies uit onze (chemische) industrie een dreiging als het gaat om fysieke veiligheid.

]]>
Andere aanpak

Helaas beschrijft ook dit dreigingsbeeld, net zoals recente rapporten van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de commissie Van Aartsen en de Algemene Rekenkamer dat de aanpak van milieucriminaliteit in de praktijk veel te wensen over laat.

De opsporing is gefragmenteerd, de vervolging te weinig slagvaardig en de uiteindelijke sancties zijn niet afschrikwekkend. Daarnaast is er binnen de gehele keten te weinig capaciteit en duren de zaken veel te lang. Grote vermijdbare milieuschade is het gevolg. Er is meer capaciteit nodig, maar ook een andere aansturing en meer gebonden slagkracht voor een effectieve strafrechtelijke aanpak.

]]>
Strategische Milieukamer 

De Strategische Milieukamer (SMK) is opdrachtgever van het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit. In de SMK zijn onder voorzitterschap van het Openbaar Ministerie de belangrijkste spelers voor de strafrechtelijke aanpak van milieucriminaliteit vertegenwoordigd; de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Politie en de Omgevingsdiensten. 

Iedere partij heeft een flinke inspanning geleverd waardoor het dreigingsbeeld completer is dan ooit. Naast de gevolgen en de verwachting van de impact van milieucriminaliteit voor de toekomst is ook een beschrijving van de ketens, de regelgeving en de handhaving beschreven. De onderzoekers sluiten ieder hoofdstuk af met aanknopingspunten om deze vorm van milieucriminaliteit tegen te houden of terug te dringen.

]]>
52.21083598 5.97373478
Ede - Twee verdachten aangehouden voor het versturen van drugs https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/20/11-twee-verdachten-aangehouden-voor-het-versturen-van-drugs.html De politie heeft dinsdag 20 juli 2021 in Ede twee woningen doorzocht. Een 39-jarige man en een 24-jarige vrouw, beiden woonachtig in Ede, zijn daarbij aangehouden. Bij de doorzoekingen zijn onder andere verdovende middelen en verschillende digitale gegevensdragers aangetroffen en in beslag genomen. Tue, 20 Jul 2021 15:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/20/11-twee-verdachten-aangehouden-voor-het-versturen-van-drugs.html 2021-07-20T15:02:00Z Medewerkers van het Post Interventie Team (PIT) van de Landelijke Eenheid kwamen de verdachten op het spoor tijdens een onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De aanleiding van het onderzoek was het onderscheppen van verschillende postpakketten met verdovende middelen door de Belgische douane. De verdachten worden verdacht van het versturen van tien kilogram XTC-tabletten en vijf kilogram MDMA-kristallen. Op het ‘buiten het grondgebied van Nederland’ brengen van verdovende middelen staat een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar.

 

Post Interventie Team

Het PIT is een gespecialiseerd team van de Dienst Infrastructuur dat zich richt op het tegen gaan van misbruik van legale post- en koeriersdiensten door personen die brieven en/of pakketten met verdovende middelen de wereld over sturen.

]]>
52.04603756 5.68489666
Nijmegen - Getuigen gezocht na gewapende overval in Nijmegen https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/16/02-nijmegen-getuigen-gezocht-na-gewapende-overval-in-nijmegen.html De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende overval in de Nijmeegse wijk Meijhorst donderdagavond. Rond 20:30 uur kwam een man een cafetaria binnen met een vuurwapen. Er werd een geldbedrag buitgemaakt. Fri, 16 Jul 2021 10:06:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/16/02-nijmegen-getuigen-gezocht-na-gewapende-overval-in-nijmegen.html 2021-07-16T10:06:00Z Uiteraard is er direct een zoektocht naar de dader gestart. Daarnaast is er buurtonderzoek verricht en worden camerabeelden uit de omgeving in kaart gebracht. Helaas is er nog niemand aangehouden.

De vermoedelijke dader heeft een lichte huidskleur, was in het donker gekleed (vermoedelijk een regenpak met capuchon) en droeg sportschoenen. Opvallend was een reflecterende streep op zijn rug.

Melden

We vragen iedereen die meer weet over de zaak, iets heeft gehoord of gezien, om zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000. In dat laatste geval zijn meldingen voor de politie niet terug te herleiden naar een melder. Alle informatie, hoe klein ook, kan van belang zijn voor het onderzoek. Ook beelden uit de omgeving van bewakingscamera’s, dashcams of videodeurbellen  kunnen van belang zijn.

Impact

De impact van overvallen is enorm. Vaak zet de overval iemands leven emotioneel voor langere tijd op z’n kop. Elke overval is er daarom één teveel.

^SV 2021329443

]]>
51.81216144 5.79676388
Nijmegen - Cold case onderzoek moord Piet Baams stopt https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/14/cold-case-onderzoek-moord-piet-baams-stopt.html Het onderzoek naar de moord op Piet Baams (1996) stopt. Het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland heeft de afgelopen jaren op verschillende manieren onderzoek gedaan en met getuigen gesproken om de waarheid te achterhalen. In dat onderzoek zijn drie verdachten naar voren gekomen, zij zijn alle drie overleden. Wed, 14 Jul 2021 07:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/14/cold-case-onderzoek-moord-piet-baams-stopt.html 2021-07-14T07:45:00Z Piet Baams (85) is in de nacht van 22 december 1996 voor het laatst gezien als hij verpleeghuis Nieuw Maldenborg in Nijmegen verlaat. Ongeveer zes weken later is zijn lichaam gevonden in het water ‘Boven Merwede’ in de gemeente Gorinchem.

]]>
Onderzoek

In 1997 is een grootschalig politie team gestart met het onderzoek naar de verdwijning en moord op Baams, destijds zonder duidelijk beeld van mogelijke betrokkenen waarna het onderzoek is gesloten. Tijdens de start van de coldcaseteams van de politie is de zaak opnieuw onder de aandacht gekomen. Op verschillende manieren is door het team in Oost-Nederland onderzoek gedaan.

De zaak is opnieuw in kaart gebracht en er zijn verschillende getuigen gehoord. In 2019 verscheen de zaak op de coldcasekalender en verschillende opsporingsprogramma’s besteden aandacht aan de moordzaak. Ook in de media is gedurende de jaren veel aandacht voor de moord op ‘Opa Baams’ geweest.

]]>
Afsluiten

De verschillende onderzoeken en tips die binnen zijn gekomen nadat er aandacht is gevraagd voor de zaak, schetsen een beeld van wat Piet Baams is overkomen en wie daarvoor mogelijk verantwoordelijk zijn.

Het onderzoeksteam heeft sterke aanwijzingen dat drie mannen betrokken zijn geweest bij de moord en verdwijning in 1996. Nu alle drie de verdachten zijn overleden kan eventuele vervolging niet meer plaatsvinden. Het onderzoek stopt dan ook. Het dossier blijft toegankelijk mocht er in de toekomst (nieuwe) informatie binnekomen. De nabestaanden van Piet Baams zijn op de hoogte gebracht van het onderzoek en de stap die nu is genomen.

]]>
51.83480264 5.83319308
Arnhem - Schietincident bij horecagelegenheid Arnhem https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/10/02-arnhem-schietincident-bij-horecagelegenheid-arnhem.html De politie is op zoek naar getuigen van een schietincident in de Arnhemse Hoogstraat. Zaterdagochtend, even na 06:00 uur, werd daar geschoten bij een horecagelegenheid. Sat, 10 Jul 2021 10:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/10/02-arnhem-schietincident-bij-horecagelegenheid-arnhem.html 2021-07-10T10:09:00Z De schutter heeft ontzettend veel risico genomen. Tijdens het schietincident waren er medewerkers binnen, die op dat moment de zaak af wilden sluiten. Gelukkig raakte er niemand gewond.

Uiteraard is er direct een onderzoek opgestart. Vooralsnog is er niemand aangehouden.

Beelden en tips

Mensen die meer over het incident weten vragen we om zich te melden. Alle informatie, hoe klein ook, kan van belang zijn voor het politieonderzoek. Heb je iets gezien of gehoord, mogelijk beelden of anderszins relevante informatie? Neem contact op via 0900-8844. Ook volledig anoniem tippen is mogelijk via 0800-7000. Het gaat om een ruime omgeving rond de Hoogstraat en Korenmarkt in het centrum van Arnhem.

^SV 2021318924

]]>
51.98218318 5.90366535
Zutphen - Inbrekers dankzij hulp van getuigen aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/8/06-inbrekers-met-hulp-van-getuigen-aangehouden.html Mede dankzij de hulp van enkele omstanders kon de politie donderdag 8 juli rond 05.00 uur twee inbrekers aanhouden die kort daarvoor bij een pizzeria aan de Laarstraat hadden ingebroken. Thu, 08 Jul 2021 07:59:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/8/06-inbrekers-met-hulp-van-getuigen-aangehouden.html 2021-07-08T07:59:00Z Rond 05.00 uur kreeg de politie een melding dat een getuige had gezien dat twee mannen de ruit van de voordeur van de pizzeria vernielden en vermoedelijk aan het inbreken waren. Politieagenten die snel ter laat waren, zagen dat het duo op de vlucht sloeg. Na een korte achtervolging konden zij met behulp van twee zeer alerte getuigen nabij de Isendoornstraat in de boeien worden geslagen. Beide verdachten, 18 en 17 jaar afkomstig uit Zutphen en Eefde werden ingesloten voor nader verhoor.

]]>
52.14131815 6.20205507
Arnhem - Getuigenoproep vechtpartij Roermondsplein Arnhem https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/4/getuigenoproep-vechtpartij-roermondsplein-arnhem.html In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 juli is er tussen 5.00 en 5.30 uur een vechtpartij geweest met een grote groep mannen in de omgeving van het Roermondsplein. Sun, 04 Jul 2021 12:51:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/4/getuigenoproep-vechtpartij-roermondsplein-arnhem.html 2021-07-04T12:51:00Z Hierbij zijn een 27-jarige man uit Amsterdam en een 29-jarige man uit Arnhem gewond geraakt. De politie heeft na het uitkijken van camerabeelden een 20-jarige man uit Spankeren aangehouden. Het is duidelijk dat er meer personen betrokken waren bij deze openlijke geweldpleging, daarom willen we graag in contact komen met getuigen.

Getuigenoproep

Bent u getuige geweest van deze vechtpartij of heeft u in de omgeving van het Roermondsplein in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 juli iets opvallends gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

^GvR 2021307872

]]>
51.98139894 5.90006084
Huissen - Drie mannen aangehouden voor mishandeling en bedreiging https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/2/02-drie-mannen-aangehouden-voor-mishandeling-en-bedreiging.html De politie heeft dinsdag 29 juni drie mannen aangehouden omdat zij ervan worden verdacht een 34-jarige man uit Arnhem te hebben mishandeld en bedreigd. Daarnaast zouden ze hem tegen zijn wil in een woning hebben vastgehouden. Fri, 02 Jul 2021 10:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/2/02-drie-mannen-aangehouden-voor-mishandeling-en-bedreiging.html 2021-07-02T10:39:00Z
Dit gebeurde op maandag 28 juni rond 18.30 uur ’s avonds aan de Laurentiusstraat. Nadat het slachtoffer was mishandeld en bedreigd lieten de drie mannen het slachtoffer gaan. Het slachtoffer belde daarop de politie die meteen een onderzoek instelde. Bij het doorzoeken van de woning waar het slachtoffer tegen zijn wil werd vastgehouden, vond de politie harddrugs en een vuurwapen. Kort daarna werden er drie mannen aangehouden. Het gaat om de bewoner van het pand, een 35-jarige man en een 27-jarige man, beiden uit Arnhem.

Onderzoek
De politie onderzoekt nog wat er zich precies heeft afgespeeld. Mensen die meer informatie hebben over deze zaak of iets opvallend hebben gehoord of gezien, vragen we om zich te melden. 

]]>
51.9354984 5.93165178
Arnhem - Aanhouding na schietincident Arnhem https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/1/02-arnhem-aanhouding-na-schietincident-arnhem.html De politie heeft een 40-jarige man uit Arnhem aangehouden in het onderzoek naar een beschieting aan de Hulkesteinseweg in Arnhem afgelopen 20 juni. De verdachte werd afgelopen zaterdagavond aangehouden, zit vast en is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Thu, 01 Jul 2021 11:38:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/1/02-arnhem-aanhouding-na-schietincident-arnhem.html 2021-07-01T11:38:00Z De impact van het incident op de omgeving is groot en zorgt voor een gevoel van onveiligheid. De zaak heeft dan ook prioriteit en de exacte rol van de inmiddels aangehouden verdachte wordt nader onderzocht.

Tippen

Heb je tips, weet je meer en heb je nog niet met de politie gesproken? Doe dit dan alsnog via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000. In het laatste geval is een melding niet terug te herleiden naar een melder.

^SV 2021283322

]]>
51.9825381 5.87918833