Nieuws | Gelderland | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/nb/provincies/gelderland.xml RSS feed nieuws voor de provincie Gelderland nl Fri, 01 Dec 2023 23:43:42 GMT 2023-12-01T23:43:42Z nl Apeldoorn, Terwolde - Gezamenlijke vuurwerkactie leidt tot drie aanhoudingen en in beslagname van 600 cobra’s en 19 kilo zwaar professioneel vuurwerk https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/02-gezamenlijke-vuurwerkactie-leidt-tot-drie-aanhoudingen-en-in-beslagname-van-600-cobras-en-19-kilo-illegaal-vuurwerk.html De politie heeft woensdag 29 november drie verdachten aangehouden voor handel in zwaar professioneel vuurwerk. Het gaat om twee minderjarige jongens uit Twello en Terwolde en een 21-jarige man uit Apeldoorn. Door een gezamenlijke vuurwerkactie konden de drie verdachten worden opgespoord. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Fri, 01 Dec 2023 15:41:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/02-gezamenlijke-vuurwerkactie-leidt-tot-drie-aanhoudingen-en-in-beslagname-van-600-cobras-en-19-kilo-illegaal-vuurwerk.html 2023-12-01T15:41:00Z (afbeelding ter illustratie)

De politie had informatie binnen gekregen dat meerdere personen zich zouden bezig houden met de handel in professioneel vuurwerk (zwaarste categorie). Daarbij zijn meerdere acties in verschillende plaatsen opgezet waarbij samenwerking centraal stond. In Apeldoorn werden in een voertuig 600 cobra’s aangetroffen. Een minderjarige jongen uit Twello en een 21-jarige man uit Apeldoorn die op dat moment in het voertuig zaten werden aangehouden. In Terwolde deed de politie een inval in een woning. In de schuur op het terrein vond de politie 19 kilo illegaal vuurwerk, waaronder nitraten, vlinders en cobra6. Een minderjarige verdachte uit Terwolde werd hierbij aangehouden. De politie doet verder onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Gezamenlijke actie.
Binnen zowel de stedendriehoek (Deventer, Zutphen en Apeldoorn) als binnen Noord- en Oost-Gelderland wordt er nauw samengewerkt om ondermijnende criminaliteit in welke vorm dan ook aan te pakken. Criminelen houden geen rekening met grenzen van basisteams. Daarom wordt er vaak samengewerkt tussen verschillende basisteams om snel te schakelen en waar nodig een gezamenlijke interventie te plegen. Op deze manier geven we criminelen het signaal dat we er alles aan doen om hen zoveel mogelijk te frustreren. Twijfelaars willen we zo op het rechte pad houden. En we laten de samenleving zien dat de overheid er alles aan doet om criminaliteit in hun leefomgeving aan te pakken.

Risico’s
Het opslaan en bewaren van vuurwerk is aan verschillende veiligheidsregels gebonden. Want te veel vuurwerk in bijv. een huis of garage, is gevaarlijk en kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van bewoners en omgeving. Zeker als het gaat om vuurwerk dat voor consumenten verboden is.

Vuurwerk dat verboden is voor consumenten, zoals een cobra, is gevaarlijk omdat de explosieve massa flitspoeder bevat. Dit is instabiel en kan zelfs door wrijving of statische elektriciteit tot ontbranding komen. Daarnaast is het vaak massaexplosief, wat inhoudt dat als een stuk vuurwerk ontploft, de rest van het vuurwerk op hetzelfde ontbrandingsmoment meegaat in deze explosie. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Meld opslag vuurwerk
Heb je het idee dat er bij jou in de omgeving vuurwerk ligt opgeslagen, op een niet toegestane manier wordt verhandeld of vervoerd gaat worden? Bel dan de politie op telefoonnummer 0900-8844. Of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. 

2023499699, 2023548257 AC

]]>
52.27163648 6.08119959
Putten - Twee bankhelpdeskfraudeurs aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/02-twee-bankhelpdeskfraudeurs-aangehouden.html Afgelopen dinsdag heeft de politie een 18 jarige en 22-jarige man uit Amsterdam aangehouden omdat zij worden verdacht van betrokkenheid bij oplichting. Een dag daarvoor werd een 70-jarige vrouw uit Putten slachtoffer van bankhelpdeskfraude. Een oplettende getuige zag een verdacht busje in de buurt van de woning van het slachtoffer dat mogelijk te maken had met de oplichting en belde de politie. Doordat de getuige het kenteken had genoteerd kon de politie de volgende dag twee verdachten aanhouden. Fri, 01 Dec 2023 15:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/02-twee-bankhelpdeskfraudeurs-aangehouden.html 2023-12-01T15:17:00Z De 70-jarige vrouw werd maandag 27 november per e-mail benaderd om haar gegevens, waaronder haar naam en bankrekeningnummer, te updaten. Toen het slachtoffer dit had gedaan werd ze twee uur later op de vaste lijn door iemand gebeld die zich voordeed als bankhelpdeskmedewerker. Deze gaf aan dat er malware was aangetroffen op de mobiele telefoon van het slachtoffer en dat men mogelijk grote bedragen van haar rekening wilde halen. Dat kon verholpen worden door de applicatie ‘Anydesk’ te installeren, zodat de medewerker kon meekijken op de telefoon van het slachtoffer. Vervolgens moest het slachtoffer haar telefoon, tablet en pinpas met pincode meegeven aan een koerier die de spullen kwam ophalen zodat de malware verwijderd kon worden. Daarna werd er gepind met de pinpas van het slachtoffer. In de tussentijd kreeg de politie een melding van een verdacht busje in de straat van de woning van het slachtoffer. Een oplettende getuige vertrouwde het niet helemaal en had het kenteken genoteerd. Door verder onderzoek te doen op het kenteken en aan de hand van een uitgebreid signalement kon de politie de volgende dag twee verdachten aanhouden. Bij één van hen werd ook het bankpasje van het slachtoffer aangetroffen.  

Verdachte situatie? Bel 112!
Dat het melden van een verdachte situatie zin heeft bewijst bovenstaande voorbeeld. Bij een verdachte situatie mag u altijd 112 bellen. U kent uw buurt het allerbeste en ziet dan ook wanneer er iemand in uw buurt is die er niet thuishoort. Neem kenmerken van verdachte personen en/of voertuigen in u op, noteer ze en bel de politie. Dit soort eenvoudige handelingen kunnen de pakkans enorm vergroten.

Tips om geen slachtoffer te worden van bankmedewerkerfraude

  • Laat een ‘bankmedewerker’, ‘agent’ of zogenaamde medewerker van een overheidsinstantie nooit uw geld overmaken naar een andere rekening. Doe dit ook niet zelf als de ‘medewerker’ dat aan u vraagt. Uw bank, de politie of een overheidsinstantie zal u namelijk nooit vragen om uw geld over te maken.
  • Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank, de politie of overheidsinstantie. Bel en vraag of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor of het politiebureau bezoeken en uw ervaring delen.
  • Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.
  • Geef geen toegang tot uw computer aan medewerkers of agenten die u bellen en installeer geen software op hun verzoek.
  • Toets 1 / App downloaden - Soms wordt aan slachtoffers gevraagd het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met iemand anders. Diegene vraagt vervolgens uw identiteit te verifiëren aan de hand van gegevens. Dit raden wij uiteraard af. Vervolgens wordt soms gezegd dat u uw geld moet ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Ook dit raden wij af aangezien u dit geld dan kwijt bent.

2023549318 AC

]]>
52.24380479 5.49993225
Nijkerk - Melding onwelwording leidt naar drugsvondst https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/17/02---melding-onwel-wording-leidt-naar-drugsvondst-nijkerk.html De politie trof op zondag 12 november een grote hoeveelheid soft- en harddrugs aan in een woning. Zij waren hier ter ondersteuning van ambulancepersoneel. Daar was een melding binnengekomen dat de bewoner onwel was geworden door de inname van verdovende middelen. Eenmaal in de woning troffen de collega’s 30 kilo softdrugs en 40 kilo harddrugs aan. Fri, 17 Nov 2023 14:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/17/02---melding-onwel-wording-leidt-naar-drugsvondst-nijkerk.html 2023-11-17T14:44:00Z De bewoner is door het ambulancepersoneel meegenomen. Deze is later aangehouden voor onder andere het bezit van verdovende middelen. Er is een onderzoek gestart naar de verdachte. De aangetroffen drugs zijn in beslag genomen.

]]>
52.21798313 5.48891231
Nijkerk - Gezochte man die in Nijkerk op de vlucht was aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/15/02-gezochte-man-die-in-nijkerk-op-de-vlucht-was-aangehouden.html De man, naar wie 7 november werd gezocht in een woning in Nijkerk en die op de vlucht was, is op 13 november aangehouden. Het gaat om een 24-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats. Hij is aangehouden op verdenking van poging tot afpersing, bedreiging en vernieling. Wed, 15 Nov 2023 10:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/15/02-gezochte-man-die-in-nijkerk-op-de-vlucht-was-aangehouden.html 2023-11-15T10:00:00Z Op 7 november werd via Burgernet een oproep gedaan uit te kijken naar de man, nadat hij de benen nam bij een (toevallige) ontdekking in een woning.Collega’s van de gespecialiseerde eenheid deden later die dag een poging de man aan te houden, maar hij bleek niet aanwezig te zijn in een woning waar de politie binnen viel. Uiteindelijk meldde de verdachte zich zelf op het politiebureau in Arnhem. Hij zit inmiddels vast en er loopt een onderzoek naar hem. Over de details van dat onderzoek kan de politie op dit moment niet verder ingaan.

]]>
52.21798313 5.48891231
Apeldoorn - Nog een verdachte aangehouden na dodelijke steekincident in Apeldoorn https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/31/02-nog-een-verdachte-aangehouden-na-dodelijke-steekincident-in-apeldoorn.html De politie heeft dinsdag 31 oktober 2023 wederom een verdachte aangehouden in het onderzoek naar het dodelijk steekincident van dinsdag 5 september aan de Casper Fagelstraat in Apeldoorn. Het betreft een 26-jarige man, woonachtig in Voorburg. Tue, 31 Oct 2023 08:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/31/02-nog-een-verdachte-aangehouden-na-dodelijke-steekincident-in-apeldoorn.html 2023-10-31T08:37:00Z Vorige week maandag werden al twee mannen van 35 en 26 jaar in Duitsland aangehouden. De 35-jarige verdachte die eerder was opgepakt, zit nog altijd vast. Deze vier mannen worden verdacht betrokken te zijn bij het dodelijke steekincident.

De melding van het steekincident kwam die dag rond 11:00 uur bij het Operationeel Centrum binnen. Het latere slachtoffer liep op straat met haar dochtertje van drie jaar en werd plotseling van achter aangevallen en meerdere malen met een mes gestoken. Hulpdiensten troffen ter plaatse een zwaargewonde vrouw aan. Reanimatie door politie en ambulancepersoneel mocht helaas niet meer baten. Het slachtoffer, een 28-jarige vrouw uit Apeldoorn, overleed ter plekke aan haar verwondingen. Het dochtertje van de vrouw liep geen verwondingen op.

Onderzoek loopt nog volop
Het onderzoek naar de toedracht van het steekincident loopt volop. Hierin is naar voren gekomen dat de verdachte mogelijk niet alleen heeft gehandeld. Het onderzoeksteam houdt rekening met een gerichte actie in de familiesfeer. Een motief voortgekomen uit eerwraak wordt hierin als onderzoeksrichting meegenomen.

Heeft u meer informatie die u met ons wilt delen? Dit kan anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000, of via de tiplijn op 0800 – 6070.

2023485702 SP

Arabische vertaling

Koerdisch-Sorani vertaling

 

 

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
52.19571403 5.97690944
Nijmegen - Meerdere aanhoudingen bij grote controle Nijmegen https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/26/02-nijmegen-meerdere-aanhoudingen-bij-grote-controle-nijmegen.html De politie heeft woensdag 25 oktober een grote controle gehouden op het terrein van de Provincie Gelderland aan de Nijmeegse Griftdijk. In totaal werden er zo'n 120 voertuigen gecontroleerd. Naast de politie waren ook de Belastingdienst en Koninklijke Marechaussee aanwezig. Thu, 26 Oct 2023 06:06:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/26/02-nijmegen-meerdere-aanhoudingen-bij-grote-controle-nijmegen.html 2023-10-26T06:06:00Z Tijdens de controle, die de hele middag en avond duurde, werden er vijf aanhoudingen verricht. Drie automobilisten reden vermoedelijk onder invloed van drugs. Bij hen is na de positieve speekseltest bloed afgenomen om dit definitief vast te kunnen stellen.

Drugs en mes

Bij een 20-jarige man uit Arnhem werd een handelshoeveelheid softdrugs aangetoffen, waarop hij werd aangehouden. Een 19-jarige man uit Groesbeek moest ook mee nadat hij een vals rijbewijs toonde. De man reed zonder geldig rijbewijs en in zijn voertuig werd een mes aangetroffen. Het mes is in beslag genomen. 

Naast de aanhoudingen werden er 35 bekeuringen geschreven voor verschillende (verkeers)overtredingen. Denk bijvoorbeeld aan afleiding door het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur, rijden met gladde banden of ondeugdelijke verlichting. De Belastingdienst inde voor meer dan zestigduizend euro aan openstaande schulden en nam zes voertuigen in beslag. 

Veiligheid vergroten

De politie kijkt positief terug op de controle. Met grote controles als deze hopen we de (verkeers)veiligheid te vergroten. Daarnaast kan het ons inzichten geven over bijvoorbeeld ondermijnende vormen van criminaliteit.

^SV 2023495140

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
51.88439564 5.84374876
Apeldoorn - Nieuwe verdachten aangehouden na dodelijk steekincident in Apeldoorn https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/24/02-politie-houdt-nieuwe-verdachten-aan-na-dodelijk-steekincident-in-apeldoorn.html De politie heeft gisteren, maandag 23 oktober, twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar het dodelijk steekincident van dinsdag 5 september aan de Casper Fagelstraat in Apeldoorn. De twee mannen van 35 en 26 jaar uit Duitsland worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het steekincident. Tue, 24 Oct 2023 11:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/24/02-politie-houdt-nieuwe-verdachten-aan-na-dodelijk-steekincident-in-apeldoorn.html 2023-10-24T11:18:00Z Vertaling Arabisch

Vertaling Koerdisch-Sorani

De melding van het steekincident kwam rond 11:00 uur bij het Operationeel Centrum binnen. De vrouw liep op straat met haar dochtertje van drie jaar en werd plotseling van achter aangevallen en meerdere malen met een mes gestoken. Hulpdiensten troffen ter plaatse een zwaargewonde vrouw aan. Reanimatie door politie en ambulancepersoneel mocht helaas niet meer baten. Het slachtoffer, een 28-jarige vrouw uit Apeldoorn, overleed ter plekke aan haar verwondingen. Het dochtertje van de vrouw liep geen verwondingen op.

De verdachte was na het steekincident nog aanwezig en werd door de agenten aangehouden. Het gaat om een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De man is voorgeleid en zit nog vast.

Onderzoek loopt nog volop
Het onderzoek naar de toedracht van het steekincident loopt volop. Hierin is naar voren gekomen dat de verdachte mogelijk niet alleen heeft gehandeld. Mogelijk is dit incident een gerichte actie in de familiesfeer.  Meer informatie kunnen we op dit moment nog niet delen.

Heeft u meer informatie? 
Heeft u meer informatie die u met ons wilt delen? Dit kan anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000, of via de tiplijn op 0800 – 6070.

 

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
52.19571403 5.97690944
Apeldoorn - Politie betrokken bij internationaal ransomware onderzoek https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/20/02-politie-betrokken-bij-internationaal-ransomware-onderzoek.html Politie Oost-Nederland heeft een grote rol gespeeld in het internationale onderzoek naar een groep die zich wereldwijd bezig heeft gehouden met het plegen van ransomware aanvallen. Fri, 20 Oct 2023 17:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/20/02-politie-betrokken-bij-internationaal-ransomware-onderzoek.html 2023-10-20T17:17:00Z Het onderzoek, gecoördineerd door Frankrijk met steun van EuroJust en Europol, is erin geslaagd de Ragnar Locker ransomware groepering een flinke slag toe te brengen. Volgens coördinator Peter Bos van het Cybercrimeteam Oost-Nederland hebben zijn collega’s en hij een belangrijke bijdrage geleverd aan deze grootschalige internationale operatie die werd gestart in 2021.

‘We zijn er als team in geslaagd de ICT-infrastructuur van de Ragnar Locker groepering in kaart te brengen, net als hun werkwijze. Ook hebben we tijdens de actieweek, waaraan wereldwijd door elf landen werd deelgenomen, verschillende servers in beslaggenomen en hostingdiensten down gehaald. Verder hebben we slachtofferdata van meer dan 60 multinationals veiliggesteld en gedurende het onderzoek enkele slachtoffers genotificeerd over dreigende ransomware aanvallen door deze groep.’

]]>
De georganiseerde misdaadgroep wordt ervan verdacht sinds 2020 actief te zijn en aanslagen te hebben gepleegd op 168 internationale bedrijven. De criminelen hackten bedrijfssystemen en installeerden daarop hun malware. Hierna werden gevoelige gegevens van deze bedrijven gestolen voordat ze hun bestanden versleutelden met de geïnstalleerde malware. Vervolgens boden ze een decoderingssleutel aan in ruil voor een losgeldbedrag, variërend van 5 tot 70 miljoen dollar, waarbij ze dreigden de gestolen gegevens op het darkweb te lekken als niet aan hun eisen zou worden voldaan.

Tijdens de actieweek van 16 tot 20 oktober 2023 zijn er doorzoekingen verricht in drie landen en zes verdachten verhoord in Tsjechië, Spanje, Letland en Frankrijk. Ook zijn er 9 servers inbeslaggenomen en stilgelegd in Nederland (5), Duitsland (2) en Zweden (2). Aan het einde van de actieweek werd een hoofdverdachte, vermoedelijk een malware ontwikkelaar van de Ragnar Locker groepering, voorgeleid aan de Franse onderzoeksrechters in Parijs. Het verdere onderzoek loopt op dit moment.

]]>
Begin dit jaar heeft het Cybercrimeteam Oost-Nederland een ‘Letter of Appreciation’ ontvangen van de National Police Agency (NPA) van Japan. Zij deelden op die manier hun waardering voor het team uit Oost-Nederland in dit onderzoek. ‘Een terabyte aan data van een Japans slachtoffer is veiliggesteld, ook bevatte de server die we destijds in beslag hebben genomen data van 19 andere multinationals,’ aldus Peter.

Bij het bestrijden van ransomware zet de politie in op voorkomen, verstoren en vervolgen. We voorkomen door bedrijven te waarschuwen als we zien dat ze op het punt staat om aangevallen te worden. We verstoren aanvallen, bijvoorbeeld door een computerserver stil te leggen die de aanvallers gebruiken. We zoeken met onze partners actief naar de daders

Het opsporen van deze criminelen is ingewikkeld, omdat ransomware heel technisch en internationaal is. We doen dit daarom niet alleen. Zo werken we nauw samen met andere landen, maar ook met cybersecuritybedrijven in de Ransomware Taskforce.

Meer informatie:

https://www.eurojust.europa.eu/news/major-international-operation-against-ragnar-locker-ransomware-group-eurojust-support

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
52.19626348 5.9437744
Apeldoorn - Drie verdachten aangehouden na schietincident Apeldoorn https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/20/02-drie-verdachten-aangehouden-na-schietincident-apeldoorn.html De politie heeft gisteravond drie verdachten aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het schietincident dat gistermiddag aan de Mauvestraat in Apeldoorn heeft plaatsgevonden. Een 20-jarige man uit Arnhem overleed ter plaatse. Fri, 20 Oct 2023 10:47:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/20/02-drie-verdachten-aangehouden-na-schietincident-apeldoorn.html 2023-10-20T10:47:00Z Rond 16.11 uur kwam er een melding binnen van een schietincident aan de Mauvestraat in Apeldoorn. Eerder vond er een ruzie op straat plaats die door voorbijgangers geprobeerd werd te sussen. Buurtbewoners hebben geprobeerd de man te reanimeren. Het slachtoffer is voor de woning van een van de buurtbewoners die hulp hebben verleend overleden.

De verdachten kwamen al snel in beeld en de DSI heeft drie mannen van 21, 19, en 37 jaar op verschillende plaatsen in Apeldoorn aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Wat de aanleiding voor dit incident is wordt uitgezocht. Voor nu houden we rekening met meerdere scenario’s.

De politie is direct een onderzoek gestart. Er is gesproken met getuigen, camerabeelden worden veiliggesteld, ook is er uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Voor de getuigen is slachtofferhulp ingeschakeld.

Heeft u informatie of camerabeelden die nog niet zijn gedeeld met de politie? Neem dan contact op met ons op 0800 – 6070. Dit kan ook anoniem op 0800 – 7000.

2023485702 SP

]]>
52.20175531 5.93703909
Apeldoorn - Verdachte aangehouden na diefstal bij juwelier https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/19/02-verdachte-aangehouden-na-diefstal-bij-juwelier.html De politie heeft een 48-jarige vrouw uit Apeldoorn aangehouden op verdenking van diefstal bij een juwelier aan de Korenstraat in Apeldoorn. Thu, 19 Oct 2023 14:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/oktober/19/02-verdachte-aangehouden-na-diefstal-bij-juwelier.html 2023-10-19T14:15:00Z De diefstal is op 10 oktober gepleegd en de eigenaresse van de zaak deed direct aangifte. 
De eigenaresse herkende de vrouw en heeft de beelden aan de politie overgedragen. Na onderzoek heeft de politie de vrouw vandaag aangehouden.

De juwelier werd vorig jaar al eerder bestolen. Hier is nog geen verdachte voor aangehouden.

2023476557 SP

]]>
52.21479174 5.96073773