Nieuws | Groningen (provincie) | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/nb/provincies/groningen.xml RSS feed nieuws voor de provincie Groningen nl Mon, 26 Sep 2022 15:39:01 GMT 2022-09-26T15:39:01Z nl Groningen - Politie zoekt twee verdachten schietincident Bataviastraat Groningen https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/24/01-politie-zoekt-twee-verdachten-schietincident-bataviastraat-groningen.html Op vrijdagavond 23 september komen er omstreeks 20:50 uur meerdere meldingen binnen. Bewoners en omwonenden van de Bataviastraat in Groningen vermoeden schoten te hebben gehoord. Onderzoek wijst uit dat er in elk geval door twee verdachten met een vuurwapen is geschoten. De politie zoekt mensen die meer informatie hebben. Sat, 24 Sep 2022 10:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/24/01-politie-zoekt-twee-verdachten-schietincident-bataviastraat-groningen.html 2022-09-24T10:02:00Z Er is geen slachtoffer. De politie is gelijk een onderzoek gestart. Zo is gesproken met meerdere getuigen, zijn camerabeelden bekeken en is er forensisch onderzoek verricht. Een auto die is geraakt is in beslag genomen voor nader onderzoek.

In elk geval twee verdachten, incident op beeld
Uit onderzoek is gebleken dat er een conflict voorafging aan het schietincident. Bij dit conflict zijn meerdere personen betrokken. Er is door in elk geval twee mannelijke verdachten meerdere malen geschoten met een vuurwapen. Op camerabeelden is een deel van de schietpartij te zien. Op meerdere locaties zijn inslagen van kogels gevonden, onder meer een stilstaande auto is geraakt.

Wie heeft meer informatie over conflict of schietincident?
Weet u wie deze mannen zijn? Of hebt u een idee wie er nog meer betrokken waren bij het conflict of weet u waar dit conflict over ging? Neem dan contact met ons op. Heeft u camerabeelden (van bijvoorbeeld een deurbelcamera of beveiligingscamera) waarop mogelijk iets te zien is? Wij willen de beelden graag ontvangen. U kunt bellen naar 0900-8844 of het onderstaande tipformulier invullen.

U kunt ook anoniem uw tips delen
Ook wanneer u mensen heeft horen praten over het incident of als u vermoedens heeft wie erbij betrokken zijn, verzoeken we u contact met ons op te nemen. Dit kan ook geheel anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar u uw informatie kwijt kunt over criminaliteit. Meld Misdaad Anoniem is niet van de politie. Alleen als uw anonimiteit gewaarborgd blijft, worden tips doorgezet naar de politie.

Het is ook mogelijk om contact op te nemen met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Het TCI is een afdeling van de politie die de identiteit van haar bronnen mag afschermen. Voor uw veiligheid, zijn uw personalia enkel bekend binnen het TCI. Uw personalia worden niet gedeeld met anderen binnen en buiten de politie. U kunt bellen naar 088 - 661 77 34.

]]>
53.23361906 6.56853476
Groningen - Aanhoudingen bij ondermijningsonderzoek in Groningen https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/20/01-aanhoudingen-bij-ondermijningsonderzoek-in-groningen.html De politie heeft vandaag aanhoudingen verricht op verdenking van handel in verdovende middelen. Op verschillende locaties in Groningen vinden doorzoekingen plaats. De verdachten zitten vast voor verhoor en zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij met niemand contact mogen hebben behalve hun advocaat en politie en justitie terughoudend zijn met het verstrekken van informatie over dit onderzoek. De verdachten komen allemaal uit Groningen en zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Tue, 20 Sep 2022 08:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/20/01-aanhoudingen-bij-ondermijningsonderzoek-in-groningen.html 2022-09-20T08:30:00Z Anoniem melden

Door rechercheonderzoek kwam de politie de verdachten op het spoor. Onderdeel van dat onderzoek waren een aantal anonieme meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Pas als feiten de anonieme melding onderbouwen dan kunnen de opsporingspartners overgaan tot actie. Een M.-melding is hiermee een puzzelstuk in een groter geheel.

Ondermijning

Criminelen plegen misdrijven om hier geld en/of macht aan over te houden. Dit gebeurt vaak in netwerken. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit effect heet ook wel ondermijning. Om ondermijning effectief aan te pakken, is een integrale aanpak nodig van politie, openbaar ministerie en gemeente in samenwerking met andere partners als bijvoorbeeld de belastingdienst of banken.

]]>
53.22222948 6.5633427
Groningen - Reconstructie en nieuwe beelden mishandeling Ocean41 in Opsporing Verzocht https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/19/01-reconstructie-en-nieuwe-beelden-mishandeling-ocean41-in-opsporing-verzocht.html Zonder een duidelijke aanleiding wordt op 28 maart van dit jaar in een horecapand in Groningen iemand op z'n kaak geslagen. Een tweede verdachte deelt daarna flinke klappen uit in het opstootje dat ontstaat. De politie zoekt twee mannen die verantwoordelijk zijn voor de mishandeling van twee slachtoffers. In de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag 20 september worden nieuwe beveiligingsbeelden getoond. Ook is er een reconstructie van het incident gemaakt. Mon, 19 Sep 2022 12:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/19/01-reconstructie-en-nieuwe-beelden-mishandeling-ocean41-in-opsporing-verzocht.html 2022-09-19T12:56:00Z Wat is er gebeurd?
Het is die maandag gezellig druk in de horecagelegenheid aan de Grote Markt in Groningen. Even na middernacht gaat het mis. Een 22-jarige man uit Groningen botst tegen een andere bezoeker. Er ontstaat een korte woordenwisseling en vanuit het niets slaat de verdachte de Groninger vol op z'n kaak. Het slachtoffer komt ten val. Later blijkt dat hij een gebroken kaak heeft overgehouden aan de klap. Wanneer een vriend van het slachtoffer verhaal wil halen, krijgt ook hij flinke klappen door een tweede verdachte.

Opsporing Verzocht

Van de beide verdachten zijn beelden. Deze staan in het opsporingsdossier. Daarnaast wordt in de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag 20 september (NPO1 rond 20.30 uur) nieuw beeldmateriaal van de beveiligingsbeelden getoond. Tevens is er een reconstructie gemaakt. Deze worden na de uitzending toegevoegd aan het dossier.

Herkent u één of beide mannen? Of was u aanwezig bij het incident en weet u meer? Misschien heeft u wel eens personen horen praten over dit incident? Neem dan contact met ons op. U kunt het tipformulier onderaan deze pagina invullen of de opsporingstiplijn bellen: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800-6070.

]]>
53.21837552 6.56765168
Delfzijl - Aanhouding na achtervolging https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/17/01-aanhouding-na-achtervolging.html De politie heeft vrijdagavond 16 september een 38-jarige man uit Delfzijl aangehouden. De man onttrok zich kort daarvoor aan de wegbeheerder die hem wilde bekeuren voor het onnodig stilstaan op een pechhaven op de N33 nabij Noordbroek. Agenten in de nabijheid van Appingedam ontvingen een melding dat de verdachte hun richting op kwam. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden op het Zwet in Delfzijl. Sat, 17 Sep 2022 08:27:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/17/01-aanhouding-na-achtervolging.html 2022-09-17T08:27:00Z Toen de agenten de auto bij Appingedam waarnamen, gaven zij hem een stopteken. Dat werd genegeerd door de bestuurder. Na een korte achtervolging kon de politie de man op het Zwet in Delfzijl tot stilstand dwingen door het dienstvoertuig voor de auto te zetten.

Bij het uitstappen van de collega’s maakte de verdachte weer vaart, reed in de richting van de politieauto en raakte hierbij het portier van de bijrijder. De collega’s voelden zich genoodzaakt hun vuurwapen te trekken. De verdachte staakte hierop zijn activiteiten en kon worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau en wordt nader verhoord.

]]>
53.3602581 6.95238838
Delfzijl - Politie vraagt hulp bij onderzoek naar gewelddadige woninginbraak Delfzijl https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/01-politie-vraagt-hulp-bij-onderzoek-naar-gewelddadige-woninginbraak-delfzijl.html In de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 september rond 03:15 uur is een 73-jarige man wakker geworden van gerommel in zijn woning aan de Wegastraat in Delfzijl. Toen hij op onderzoek uit ging, betrapte hij een inbreker. Bij de confrontatie met deze inbreker is het slachtoffer behoorlijk gewond geraakt. De man verklaart meermaals hard geslagen en geschopt te zijn en moest voor zijn verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Wed, 14 Sep 2022 14:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/01-politie-vraagt-hulp-bij-onderzoek-naar-gewelddadige-woninginbraak-delfzijl.html 2022-09-14T14:30:00Z De politie doet onderzoek naar dit incident. Zo is er forensisch onderzoek gedaan en zijn agenten in de omgeving langs de deuren geweest om in gesprek te komen met getuigen.

Verdachte mogelijk niet alleen en mogelijk gewond geraakt door verweer slachtoffer

Ook hebben we het slachtoffer gehoord. De man heeft één dader gezien en vermoedt dat deze man niet alleen was. De man die het slachtoffer gezien heeft, was een witte man van vermoedelijk rond de 1.80 – 1.85 lang en een slank postuur. Het slachtoffer heeft zichzelf kranig verweerd en een van de verdachten geslagen. Het zou dus kunnen zijn dat een man vanochtend vroeg is thuisgekomen met bijvoorbeeld blauwe plekken.

Wie weet meer?

De politie roept de daders van deze gewelddadige inbraak op om zich te melden. Ook vragen we personen die meer informatie hebben contact met ons op te nemen. Weet jij bijvoorbeeld wie hier achter zitten of heb je mensen over deze inbraak horen praten? Dan komen we graag met je in contact. Wellicht is iemand die u kent vandaag thuisgekomen met verwondingen. Ook in dit geval roepen we u met klem op dit bij ons te melden.

Iets gehoord, gezien of in bezit van camerabeelden?

Ook is de politie op zoek naar getuigen. Mogelijk heeft u in de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 september rond 03:15 iets verdachts gezien in de omgeving van de Wegastraat in Delfzijl. Of heeft u eerder mensen gezien die zich verdacht ophielden in deze omgeving. In dat geval komt de politie graag met u in contact. Ook als u mogelijk camerabeelden heeft, bijvoorbeeld van een deurbelcamera, komen we graag met u in contact. Dit kan via 0900-8844 en onderstaand tipformulier. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

]]>
53.33588535 6.91868659
Groningen - Getuigen gezocht mishandeling na afloop concert Stadspark https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/getuigen-gezocht-mishandeling-na-afloop-concert-stadspark.html De politie zoekt getuigen van een mishandeling die plaatsvond op donderdag 23 juni tussen 23.00 en 00.00 uur. Na afloop van een groot concert in het Stadspark, raakte een groep mensen slaags aan de Laan Corpus den Hoorn, ter hoogte van de sportvelden. Wed, 14 Sep 2022 09:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/getuigen-gezocht-mishandeling-na-afloop-concert-stadspark.html 2022-09-14T09:03:00Z Hierbij liepen drie mensen verwondingen op. Een 49-jarige en een 22-jarige man uit de gemeente Stadskanaal en een 25-jarige vrouw uit de gemeente Smallingerland moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen.

Omdat het ten tijde van de mishandeling in de omgeving druk was, moeten er mensen zijn die hiervan getuige zijn geweest en nog niet met de politie gesproken hebben. Om te achterhalen wie er nog meer bij de vechtpartij betrokken waren en wat ieders rol daarin is, komt de politie graag met hen in contact.

Was u getuige van deze mishandeling of heeft u misschien beeldmateriaal hiervan? Belt u dan met 0900-8844 of maak gebruik van het tipformulier. Liever anoniem? Belt u dan met 0800-7000.

]]>
53.19448718 6.55317649
Groningen - Verdachten stelen tonnen via Anydeskfraude https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/verdachten-stelen-meer-dan-%E2%82%AC250.000-euro-via-anydeskfraude.html De politie heeft dinsdag 19 juli drie mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Door via een telefonische babbeltruc slachtoffers te overtuigen om het programma Anydesk te installeren hebben zij vermoedelijk geprobeerd tientallen mensen op te lichten. De oplichters maakten zo minimaal € 500.000 euro buit. Hebben internetcriminelen bij u Anydesk geïnstalleerd of dit geprobeerd? Bel dan 0900 8844. Wed, 14 Sep 2022 08:58:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/14/verdachten-stelen-meer-dan-%E2%82%AC250.000-euro-via-anydeskfraude.html 2022-09-14T08:58:00Z In mei van dit jaar startten rechercheurs uit de Eenheid Midden-Nederland (district Flevoland) met een onderzoek toen er in Biddinghuizen aangifte werd gedaan van bankhelpdeskfraude. Al snel bleek dat er een verband was met andere zaken waarbij sprake was van een soortgelijke werkwijze en dezelfde verdachten. 

Aanhoudingen

Na langdurig onderzoek zijn op dinsdag 19 juli twee mannen en een jongen aangehouden in een woning in Groningen. In de woning werden gegevensdragers, geld en waardevolle goederen aangetroffen. Deze spullen zijn in beslag genomen. De verdachten wonen in Groningen. Eén verdachte zit momenteel nog in hechtenis. De andere twee verdachten zijn na verhoor heengezonden. Zij blijven onderdeel uitmaken van het onderzoek.

Meerdere slachtoffers

Het onderzoek doet vermoeden dat er sprake is van een professionele organisatie. Zo werd er waarschijnlijk gebruik gemaakt van verschillende geldezels om het gestolen geld wit te wassen en deed de woning waar de verdachten zich bevonden waarschijnlijk slechts dienst als uitvalsbasis voor het uitvoeren van digitale criminaliteit. Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers zijn en dat het schadebedrag veel groter is. Is er bij u iemand aan de deur of telefoon geweest die een programma op uw computer wilde installeren en heeft u nog niet met de politie gesproken? Dan komen we graag met u in contact. Ook als het de criminelen niet is gelukt. Bel 0900 8844. 

Overtuigende babbeltruc

  • Ze maken u bang met een smoes. Een paar voorbeelden van smoezen die criminelen gebruiken zijn bijvoorbeeld: uw BSN-nummer wordt misbruikt, er vinden verdachte transacties plaats op uw rekening of uw computer is besmet met een virus. 
  • Soms weet de oplichter verrassend veel over u (maar dat hoeft niet). Deze informatie is waarschijnlijk afkomstig uit een datalek van internet of een bedrijf. 
  • Om erger te voorkomen vragen ze u om een bedrag over te maken, of om Anydesk of Teamviewer te (laten) installeren of om uw bankpas af te geven. Een combinatie van dit alles kan ook. 
  • Het kan zijn dat u in het beeldscherm van uw telefoon de naam van uw bank ziet. Ook hiermee proberen de oplichters uw vertrouwen te winnen, want zo denkt u dat u echt belt met de bank. Dit noemen we spoofing. Soms gebruiken ze namen van mensen die ook echt bij die bank werken. 
  • De personen aan de telefoon en aan de deur zijn zogenaamd heel behulpzaam. Ook lijken ze heel professioneel, van een zogenaamd echte klantenservice tot aan een nepagent of –koerier.

Wat is Anydesk?

Anydesk is een programma waarmee je de inhoud van je beeldscherm kan delen met iemand anders en deze persoon dus ziet wat je doet. Ook kun je via Anydesk iemand anders je computer laten besturen. Een vergelijkbaar programma is bijvoorbeeld Teamviewer. Met deze programma’s zelf is niks mis en echte helpdesken gebruiken het bijvoorbeeld binnen een bedrijf met collega’s onderling. Maar helaas zien we ook dat criminelen deze remote desktop tools misbruiken.  

Waar moet ik op letten?

Oplichters weten heel goed hoe ze u kunnen manipuleren. Wat opvalt, is dat ze altijd een vorm van druk uitoefenen. Ze kunnen heel intimiderend zijn. Zo proberen ze u bijvoorbeeld bang te maken voor de gevolgen als u niet nu direct geld overmaakt. Weet dat een erkende instantie zoals uw bank, politie of andere overheidsinstantie u nooit onder druk zal zetten om zo snel mogelijk te handelen. Ook vragen zij nooit om persoonlijke gegevens zoals pincode, betaalgegevens of BSN nummer. Geef ook nooit uw pinpas mee, ook niet doorgeknipt. Installeer geen software om op afstand mee te kijken of te helpen. Houd persoonlijke informatie altijd voor uzelf. Uw bank neemt zelf de nodige maatregelen als fraude wordt geconstateerd.

Wat moet ik doen?

Hang direct op. Ook bij twijfel. Bel de instantie terug via een nummer dat u zelf heeft opgezocht of ga naar een fysieke bankvestiging. Soms geven oplichters een telefoonnummer om terug te bellen, zodat u kunt controleren. Ook dit is vals. Zoek altijd zelf het juiste nummer op en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt bij wie u kunt controleren of de gegeven informatie wel klopt.

]]>
53.22222948 6.5633427
Delfzijl - [Update] Aanhouding voor Schietincident Delfzijl https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/28/schietincident-delfzijl-getuigen-gezocht.html Rond 22.30 uur heeft zaterdagavond 27 augustus een schietincident plaatsgevonden aan de Kleine Belt in Delfzijl. Hierbij is er geschoten op een voertuig. Er vielen gelukkig geen gewonden. De verdachte is na het incident op een fiets vertrokken. De politie heeft woensdag 7 september een verdachte aangehouden. Thu, 08 Sep 2022 08:35:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/28/schietincident-delfzijl-getuigen-gezocht.html 2022-09-08T08:35:00Z Het betreft een 32-jarige inwoner uit #Delfzijl. Hij is aangehouden voor betrokkenheid bij het schietincident aan de Kleine Belt in Delfzijl. Het onderzoek gaat verder en de verdachte wordt verhoord.

[Bericht 28 augustus]

De politie is meteen een onderzoek gestart en heeft vannacht uitvoerig sporenonderzoek gedaan. Dit gaat vandaag verder. Daarnaast wordt er vandaag nader buurtonderzoek gedaan.

De politie komt graag in contact met mensen die mogelijk iets meer weten over het incident. Dit kan via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Heeft u mogelijk camerabeelden waarop iets te zien is rond het gebied van de Kleine Belt in Delfzijl, dan horen we dat uiteraard ook graag.

]]>
53.33897987 6.90787055
Groningen, Winschoten - Groninger aangehouden voor handel in verdovende middelen https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/6/01-groninger-aangehouden-voor-handel-in-verdovende-middelen.html Op dinsdag 6 september heeft de politie een 20-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. De man is in volledige beperkingen gegaan. Tue, 06 Sep 2022 14:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/6/01-groninger-aangehouden-voor-handel-in-verdovende-middelen.html 2022-09-06T14:09:00Z De politie deed onderzoek bij een woning in Groningen en bij een bedrijfspand in Winschoten. Bij het onderzoek zijn meerdere diensten betrokken, zoals de Landelijke Eenheid en Douane. In belang van het onderzoek kan de politie op dit moment nog geen details vrijgeven. Het onderzoek gaat nog verder.

Ondermijnende criminaliteit

Criminelen die rijk worden door bijvoorbeeld drugshandel, voelen zich vaak onaantastbaar. Maar dat zijn ze niet. Overheidspartners als politie, gemeente, Openbaar Ministerie en Belastingdienst starten steeds meer onderzoeken om deze zware, ondermijnende criminaliteit aan te pakken.

Anonieme tips

Anonieme meldingen over criminele activiteiten kunnen de politie helpen in een onderzoek. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar je informatie kunt geven over (ernstige) criminaliteit zoals moord, doodslag, wapenhandel of drugshandel. Melden kan telefonisch door te bellen naar 0800-7000 of via het online meldformulier.

]]>
53.22222948 6.5633427
Groningen - Steekincident aan de Asingastraat https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/4/01-steekincident-groningen.html Op zaterdag 3 september rond 21.50 heeft er een steekincident plaatsgevonden aan de Asingastraat in Groningen. Hierbij raakte een 27-jarige man uit Groningen ernstig gewond. De verdachte is nog niet aangehouden. Sun, 04 Sep 2022 06:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/september/4/01-steekincident-groningen.html 2022-09-04T06:40:00Z Steekincident

Het 27-jarige slachtoffer uit Groningen werd vervoerd naar het ziekenhuis en de politie startte gelijk een onderzoek. Op dit moment is de politie op zoek naar de verdachte en is het onderzoek volop gaande.

Onderzoek

Het onderzoek van de politie richt zich op wat de aanleiding voor het steekincident is geweest en het achterhalen van de verdachte. De politie doet sporenonderzoek, buurtonderzoek en onderzoekt of er camerabeelden zijn.

Heeft u informatie?

Heeft u informatie die de politie kan helpen? Of bent u getuige geweest van het steekincident aan de Asingastraat? Bel dan 0900-8844 of bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Of vul het onderstaande tipformulier in.

]]>
53.23236883 6.56081372