Nieuws | Overijssel | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/nb/provincies/overijssel.xml RSS feed nieuws voor de provincie Overijssel nl Thu, 01 Dec 2022 04:13:29 GMT 2022-12-01T04:13:29Z nl Staphorst - Ongeregeldheden Staphorst in Onder de Loep https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/23/02-ongeregeldheden-staphorst-in-onder-de-loep.html Donderdag 24 november besteedt de politie in het programma Onder de Loep aandacht aan de ongeregeldheden in Staphorst van afgelopen zaterdag. Zo worden er onder andere beelden van de ongeregeldheden getoond. Wed, 23 Nov 2022 13:57:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/23/02-ongeregeldheden-staphorst-in-onder-de-loep.html 2022-11-23T13:57:00Z Op zaterdag 19 november ontstond er in aanloop naar de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet ongeregeldheden waarbij enkele demonstranten en waarnemers ernstig werden belaagd. De politie en het OM vinden het belangrijk dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden en strafbare feiten zich moeten verantwoorden voor hun gedrag. Daarom wordt er in het programma Onder de Loep aandacht besteedt aan deze ongeregeldheden. Zo worden er onder andere beelden getoond waarin we mensen oproepen om zichzelf te melden.

Onder de loep wordt donderdag 24 november om 17.30 uur uitgezonden op TV Oost en wordt daarna ieder uur herhaald.

(2022523820 AC)

]]>
52.65275757 6.20016236
Staphorst - Terugblik op ongeregeldheden rondom Staphorst https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/21/02---terugblik-op-ongeregeldheden-rondom-staphorst.html De ongeregeldheden van afgelopen zaterdag rondom Staphorst leiden begrijpelijk tot veel vragen en reacties. Het recht op demonstreren is immers een grondrecht. Het feit dat door de ongeregeldheden de situatie dusdanig onveilig was dat de demonstratie moest worden afgelast, is ernstig. Zaterdag is er daarom direct door het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de ongeregeldheden en de strafbare feiten. Mon, 21 Nov 2022 13:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/21/02---terugblik-op-ongeregeldheden-rondom-staphorst.html 2022-11-21T13:54:00Z Tijdens de voorbereiding had de politie twee prioriteiten: het mogelijk maken van de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet en het ongestoord laten verlopen van de intocht van Sinterklaas. Daarom was er veel politie, herkenbaar en onherkenbaar, aanwezig in en rond Staphorst om het evenement zonder problemen te laten verlopen.

Los van de colonne

Een belangrijk onderdeel van het ongestoord laten verlopen van de demonstratie en intocht was het begidsen van de demonstranten vanaf Zwolle, om zo eventuele blokkades te voorkomen of omzeilen. Helaas raakten een aantal demonstranten en waarnemers los van de colonne en stuitten onderaan de afrit van de A28 op de relschoppers.

Strafrechtelijk onderzoek

Bij de ongeregeldheden onderaan de afrit van de A28 is veel geweld gebruikt door relschoppers. Er zijn diverse strafbare feiten gepleegd, zoals het vernielen van andermans eigendommen, diefstal van goederen en er is onder andere aangifte gedaan van bedreiging. Ook het verhinderen van een toegestane demonstratie is een strafbaar feit. Daarom is direct een strafrechtelijk onderzoek gestart om de identiteit van personen te achterhalen die strafbare feiten hebben gepleegd. We vinden het als politie en OM belangrijk dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden en strafbare feiten zich moeten verantwoorden voor hun gedrag. Want vast staat dat dit niet zonder gevolgen mag blijven. Er zijn door de politie nog geen aanhoudingen verricht, maar het onderzoek is in volle gang. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van beschikbaar beeldmateriaal. Maar we roepen ook nogmaals getuigen op om informatie en beeldmateriaal met ons te delen.

Veiligheid in het geding

Doordat bij de afrit van de A28 veel politie-inzet nodig was, kon de veiligheid van de demonstranten en de bezoekers op het Marktplein niet meer kon worden gegarandeerd. Alle politie-inzet, waaronder een peloton ME was op dat moment nodig op andere locaties rondom Staphorst. Dit leidde uiteindelijk tot het besluit van de burgemeester van Staphorst de demonstratie te verbieden.

Kritische reflectie

Het feit dat het ondanks de voorbereidingen niet gelukt is ernstige bedreigingen en ongeregeldheden te voorkomen, betreurt de politie enorm. De politie vindt het belangrijk kritisch te kijken naar haar eigen handelen rondom deze ongeregeldheden. Daarom wordt op dit moment bekeken hoe de politie zich heeft voorbereid en hoe we op de dag zelf hebben gehandeld. Het zorgvuldig uitzoeken hiervan kost tijd. Dit betekent dat we nog niet meteen op alle vragen antwoord kunnen geven maar we zullen zeker op een later moment meer informatie geven.

]]>
52.65275757 6.20016236
Staphorst - Ongeregeldheden rondom demonstratie KOZP Staphorst https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/19/02-ongeregeldheden-rondom-demonstratie-kozp-staphorst.html In aanloop naar de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Staphorst zijn ongeregeldheden ontstaan, waarbij de politie moest ingrijpen. Op de toegangswegen richting Staphorst ontstonden blokkades en ongeregeldheden door relschoppers. Zij wilden de demonstranten belemmeren in hun tocht naar Staphorst. De inzet van de politie was noodzakelijk om de rust te laten terugkeren. Daarbij is ook de ME ingezet. De geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet is voortijdig door de burgemeester na overleg met de driehoek verboden. Bij de ongeregeldheden zijn geen gewonden gevallen. Sat, 19 Nov 2022 15:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/19/02-ongeregeldheden-rondom-demonstratie-kozp-staphorst.html 2022-11-19T15:54:00Z Er zijn diverse strafbare feiten gepleegd. Op dit moment zijn geen aanhoudingen verricht. De politie is een onderzoek gestart naar het belemmeren van een toegestane demonstratie en of personen gelinkt kunnen worden aan het plegen van deze of andere strafbare feiten. Er zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto. De politie beschikt over diverse camerabeelden van de incidenten. Ook roept de politie mensen op die slachtoffer zijn geworden en nog geen contact hebben gezocht, dit alsnog te doen.

De politie heeft vooraf afspraken gemaakt met de demonstranten van KOZP over het begidsen van de demonstranten vanuit Zwolle richting Staphorst. Deze groep was nog onderweg naar Staphorst toen de blokkades werden opgeworpen en de eerste incidenten plaatsvonden. Daardoor was politie-inzet op verschillende locaties noodzakelijk en kon de veiligheid van zowel bezoekers als demonstranten niet meer gewaarborgd worden op het Marktplein in Staphorst. De groep demonstranten is daarop omgekeerd.

De politie betreurt dat de demonstratie verboden moest worden. Het recht om te demonsteren is een groot goed in Nederland.

Getuigenoproep

Heeft u informatie over de ongeregeldheden of over personen die hierbij betrokken waren, deel deze informatie met de politie. Dat kan via 0900-8844. Daarnaast de vraag aan iedereen die camerabeelden heeft van blokkades of ongeregeldheden rondom Staphorst, deze ook te delen met de politie.

^ep ^jh

]]>
52.65275757 6.20016236
Beckum - Coldcaseteam ontvangt nieuwe tips en informatie over zaak Beckum https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/18/02-beckum-coldcaseteam-ontvangt-nieuwe-tips-en-informatie-over-zaak-beckum.html Dankzij de aandacht in de media heeft het coldcaseteam een nieuw scenario onderzocht. Fri, 18 Nov 2022 13:06:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/18/02-beckum-coldcaseteam-ontvangt-nieuwe-tips-en-informatie-over-zaak-beckum.html 2022-11-18T13:06:00Z Afgelopen zomer heeft de Twentsche Courant Tubantia middels een podcast  en diverse artikelen aandacht besteed aan het misdrijf dat 25 jaar geleden heeft plaatsgevonden in Beckum. Hierbij kwam de toen 47-jarige Alouis Meijerink op gewelddadige manier om het leven.  Tevens heeft de zaak in diverse andere media extra aandacht gekregen. Dit resulteerde in nieuwe tips en suggesties bij het coldcaseteam. De journalisten van de  Tubantia kregen zelfs een nieuw scenario dat door de recherche nader is onderzocht. Deze tipgever heeft echter geen contact opgenomen met de politie of het rechercheteam. De inhoud van dit scenario is door de politie onderzocht en de bevindingen zijn teruggekoppeld aan de makers van de podcast. Dit scenario heeft echter geen nieuw inzicht gegeven dat kan bijdragen aan het oplossen van deze heftige zaak. 

Nu uit nader onderzoek niet kan worden afgeleid dat er een nieuw scenario op tafel ligt gaat het onderzoeksteam er nog steeds van uit dat het hoofdscenario leidend is. En het hoofdscenario is dat de verdachten van de mishandeling van het echtpaar Meijerink vermoedelijk afkomstig zijn uit de toenmalige seksbranche in Enschede. 


Tips blijven welkom!  

De aandacht en de tips die zijn binnengekomen bevestigen dat deze onopgeloste zaak ook 25 jaar na dato diverse mensen bezig houdt. We blijven elke aanwijzing of tips natrekken. Het is nooit te laat om informatie te delen.  Het coldcaseteam hoopt de waarheid van dit gewelddadige incident boven tafel te krijgen. 
 
Tips kunnen blijven doorgegeven worden via het tipformulier op politie.nl of bel gratis met de Opsporingstiplijn 0800 6070. Anoniem tippen mag ook via bel Misdaad anoniem 0800 7000. 

]]>
52.21255148 6.74060347
Enschede - Enschede - Politie houdt twee personen aan in onderzoek naar overval op woning https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/15/02-enschede---politie-houdt-twee-personen-aan-in-onderzoek-naar-overval-op-woning.html Op 12 december 2021 vond er een overval plaats op een woning aan de Seizoensweg in Enschede. Tue, 15 Nov 2022 15:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/15/02-enschede---politie-houdt-twee-personen-aan-in-onderzoek-naar-overval-op-woning.html 2022-11-15T15:00:00Z Overvallers wisten de woning binnen te dringen en de bewoners te overmeesteren. De politie startte direct een onderzoek. Twee weken geleden hield de politie in dit onderzoek een eerste verdachte aan. Het betreft een man met onbekende woon- of verblijfplaats. Vorige week hield de politie een tweede verdachte aan, een man uit Vaassen. Beide verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de Rechter-Commissaris en in bewaring gesteld. Omdat het onderzoek nog in volle gang is, kunnen nadere details over dit onderzoek niet worden gegeven. (2021579199)
 

]]>
52.22080699 6.87778819
Zwolle - Opnieuw verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij brandstichting in Zwolle https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/4/02-opnieuw-verdachte-aangehouden-voor-betrokkenheid-bij-brandstichting-in-zwolle.html De politie heeft op vrijdag 4 november opnieuw een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting bij een bedrijf aan de Braunstraat in Zwolle op zaterdag 16 juli. Het gaat om een 48-jarige man uit Apeldoorn. De politie hield op woensdag 2 november al een verdachte aan, een 49-jarige vrouw uit Apeldoorn. Fri, 04 Nov 2022 08:21:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/4/02-opnieuw-verdachte-aangehouden-voor-betrokkenheid-bij-brandstichting-in-zwolle.html 2022-11-04T08:21:00Z Op zaterdag 16 juli was er een brand bij een bedrijf aan de Braunstraat in Zwolle. Uit onderzoek bleek dat er sprake was van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar de schade aan het pand was enorm. In de uitzending van Opsporing Verzocht van 1 november werden er beelden getoond van de brandstichting.  

2022322116 (AC)

]]>
52.48671498 6.13257592
Kampen - Drie doden bij aanrijding op N50 https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/3/02-kampen-drie-doden-bij-aanrijding-op-n50.html Woensdagavond zijn er bij een ernstige aanrijding tussen twee personenauto’s op de N50 bij Kampen drie personen om het leven gekomen. Thu, 03 Nov 2022 10:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/3/02-kampen-drie-doden-bij-aanrijding-op-n50.html 2022-11-03T10:30:00Z Rond 18.30 uur vond er aan de Sportlaan in Bedum (provincie Groningen) een geweldsincident in de relationele sfeer plaats waarbij het slachtoffer, een 39-jarige vrouw uit de gemeente Het Hogeland, ernstig gewelddadig is bejegend. De verdachte, een 41-jarige man uit de gemeente Het Hogeland, is er vervolgens vandoor gegaan. Hij werd verdacht van poging doodslag.

Aanrijding

De politie is een onderzoek gestart naar het geweldsincident en is op zoek gegaan naar de verdachte. De man werd even na 20:30 uur gespot op de A6 in Flevoland en ging er met hoge snelheid vandoor. Op de N50 bij Kampen is er daarop een aanrijding met een ander voertuig ontstaan. De verdachte zat alleen in zijn voertuig en is overleden. Daarnaast zijn de twee inzittenden van het andere voertuig overleden. Het betreft een man (68) en vrouw (67) uit Emmeloord. Zij hebben geen betrokkenheid bij het eerdere incident.

Rijksrecherche

Alle nabestaanden zijn door de politie in kennis gesteld van het zeer heftige incident. Omdat er sprake was van een achtervolging doet de Rijksrecherche onderzoek. In het belang van dat onderzoek zijn we terughoudend in het delen van verdere details.

^SV 2022510430

]]>
52.58192454 5.88535286
Zwolle - Verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij brandstichting in Zwolle https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/2/02-verdachte-aangehouden-voor-betrokkenheid-bij-brandstichting-in-zwolle.html De politie heeft op woensdag 2 november een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting bij een bedrijf aan de Braunstraat in Zwolle op zaterdag 16 juli. Het gaat om een 49-jarige vrouw uit Apeldoorn. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Wed, 02 Nov 2022 09:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/2/02-verdachte-aangehouden-voor-betrokkenheid-bij-brandstichting-in-zwolle.html 2022-11-02T09:54:00Z Op zaterdag 16 juli was er een brand bij een bedrijf aan de Braunstraat in Zwolle. Uit onderzoek bleek dat er sprake was van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar de schade aan het pand was enorm. In de uitzending van Opsporing Verzocht van 1 november werden er beelden getoond van de brandstichting. 

 

2022322116 (AC)

]]>
52.48671498 6.13257592
Schalkhaar - Zoektocht in Schalkhaar naar vermiste man uit Apeldoorn https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/2/02-schalkhaar-zoektocht-in-schalkhaar-naar-vermiste-man-uit-apeldoorn.html Het onderzoek naar de sinds maart 2021 vermiste 29-jarige Ercan Özturk uit Apeldoorn is nog in volle gang. Naar aanleiding van nieuwe informatie gaat de politie samen met het Landelijk Team Opsporen Bergen en Identificeren (LTOBI) woensdag 2 november zoeken naar het lichaam van de vermiste man in een bosperceel bij Schalkhaar/Diepenveen. Dit onderzoek kan meerdere dagen duren. Wed, 02 Nov 2022 08:14:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/november/2/02-schalkhaar-zoektocht-in-schalkhaar-naar-vermiste-man-uit-apeldoorn.html 2022-11-02T08:14:00Z Ercan Özturk is zondag 28 maart 2021 in de loop van de middag uit zijn woning in Apeldoorn vertrokken en is daar niet teruggekeerd. De politie is een onderzoek gestart, dit heeft helaas nog niet geleid tot de verblijfplaats of het aantreffen van de man. Een woning in Deventer is enkele dagen na de verdwijning nauwkeurig onderzocht.

In december 2021 is er al eerder gezocht in meerdere bospercelen in en rondom Schalkhaar. Dit heeft toen helaas niks opgeleverd. Later trof de politie nog een onbekende kuil aan in het bosperceel; ook dit heeft niets opgeleverd. De politie gaat door met het onderzoek naar de vermiste man. We houden nog steeds meerdere scenario’s open, maar gezien de tijd die is verstreken, is de kans groot dat hij niet meer in leven is en dat er sprake is van een levensdelict. Het is daarom belangrijk dat mensen die meer informatie hebben, hoe klein dan ook, dit met ons delen.

Heeft u meer informatie die kan leiden tot het vinden van Ercan Özturk of heeft u andere informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek? Neem dan contact op met het rechercheteam op 0900-8844 of via de tiplijn 0800-6070. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook kunt u anoniem bellen met het Team Criminele Inlichtingen op 06-84342029.

Anoniem contact met Team Criminele Inlichtingen (TCI)
Als een van de weinige afdelingen binnen de politie, mag het TCI de identiteit van haar bronnen afschermen. Voor uw veiligheid, zijn uw personalia enkel bekend binnen het TCI. Uw personalia worden niet gedeeld met anderen binnen en buiten de politie.

Landelijk Team Opsporen Bergen Identificeren (LTOBI) 
Het LTOBI is een samenwerkingsverband van specialisten van alle eenheden van politie en het NFI die gezamenlijk optreden bij complexe vermissingsonderzoeken. Het gaat hierbij om vermissingen waarbij de vermiste vermoedelijk het slachtoffer is geworden van een misdrijf. De vaste kern bestaat uit veldwerkspecialisten waaronder geleiders van speurhonden lijken/bloed, grondradarexperts en forensisch archeologen aangevuld met een vertegenwoordiging van recherche psychologen en geo-profilers. Allen met veel ervaring, vanuit hun eigen expertise, in complexe vermissingen en moordzaken. Het LTOBI kan ingezet worden om een bepaald gebied te doorzoeken op de aanwezigheid van menselijke resten. Afhankelijk van de omstandigheden wordt door het team bepaald welke middelen voor de situatie het meest geschikt zijn. Naast het coördineren en uitvoeren van het veldwerk adviseert het LTOBI bij het bepalen en prioriteren van mogelijke zoekgebieden op basis van zowel geografische als gedragskundige aspecten.​

SP

Lees ook de Turkse vertaling van dit bericht.

 

]]>
52.29901092 6.1973791
Rheeze - Verdachte aangehouden voor zedenincidenten op camping https://www.politie.nl/nieuws/2022/oktober/31/02-rheeze---verdachte-aangehouden-voor-zedenincidenten-op-camping.html De politie heeft maandag 31 oktober een 25-jarige man uit de gemeente Hardenberg aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij twee zedenincidenten met minderjarige kinderen op een camping in Rheeze in 2021. Het onderzoek naar beide incidenten is nog volop gaande. Mon, 31 Oct 2022 12:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/oktober/31/02-rheeze---verdachte-aangehouden-voor-zedenincidenten-op-camping.html 2022-10-31T12:24:00Z Op 25 april en 12 juli 2021 waren twee minderjarige kinderen slachtoffer van een ernstig zedenincident in een toiletgebouw op de camping. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar beide incidenten. Daarbij vroeg de politie meerdere keren aandacht voor deze zaken, onder andere in Opsporing Verzocht. Het onderzoek heeft nu geleid tot de aanhouding van de verdachte.

In het belang van het nog lopende onderzoek en in verband met de privacy van betrokkenen doen we op dit moment geen verdere mededelingen.

2021323488/2021184860

]]>
52.5494121 6.575862