Nieuws | Utrecht (provincie) | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/nb/provincies/utrecht.xml RSS feed nieuws voor de provincie Utrecht nl Sun, 09 May 2021 07:47:09 GMT 2021-05-09T07:47:09Z nl Almere - Een hartelijk welkom voor 84 nieuwe politiecollega’s in Midden-Nederland https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/7/03-een-hartelijk-welkom-voor-84-nieuwe-politiecollegas-in-midden-nederland.html Door het hele land werden vandaag de kersverse studenten van de politieacademie beëdigd. Tijdens deze ceremonie verklaren de nieuwe collega’s dat ze het politiewerk integer en betrouwbaar zullen uitvoeren. Een belangrijke stap aan het begin van de loopbaan iedere politiemedewerker. In Almere werden 84 collega’s beëdigd, opgedeeld in kleine groepen. nieuwsbericht Fri, 07 May 2021 14:13:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/7/03-een-hartelijk-welkom-voor-84-nieuwe-politiecollegas-in-midden-nederland.html 2021-05-07T14:13:00Z De beëdiging is de start van iedere loopbaan bij de Nationale Politie. Dit officiële moment staat in teken van de kern van het politiewerk dat de studenten in de toekomst gaan uitvoeren. Politiechef Martin Sitalsing en plaatsvervangend politiechef Leo Wallage heetten de studenten van harte welkom in Midden-Nederland.

Vanwege coronamaatregelen werden deze in kleine groepen beëdigd, met voldoende afstand. Familie en vrienden konden meekijken via een livestream.

De nieuwe generatie

‘Welkom in de eenheid. Vandaag natuurlijk, maar vooral met oog op de toekomst. Want we hebben jullie hard nodig.’ Zo opende Leo Wallage de ceremonie voor de eerste groep van 24 studenten, in het opleidingscentrum van de politie in Almere. Daarmee doelde hij op het gat dat de komende jaren zal ontstaan door het pensioen van bijna 17.000 politiemedewerkers. Een grote uitdaging, waar de instroom van een nieuwe generatie studenten zeer welkom is. Dat zullen er komend jaar landelijk 2.000 tot 2.500 zijn, vertelde de plaatsvervangend politiechef aan de groep.

Afspiegeling van de samenleving

Één van de onderwerpen die uitgebreid besproken werd, is de onpartijdigheid die een politiemedewerker in zijn of haar werk uit hoort te stralen.  Daar ging politiechef Martin Sitalsing dieper op in. ‘Wij zijn een afspiegeling van de samenleving. We zijn allemaal anders en dat willen we ook zijn. Dat betekent dat we er zijn voor iedereen. Ongeacht afkomst, geloof of opvattingen. Dat maakt de Nederlandse politie bijzonder, dat we het gesprek met niemand uit de weg gaan. Buiten, maar zeker ook binnen. We kunnen aangesproken worden op onze professionaliteit, treden de-escalerend op en proberen altijd in verbinding blijven.’

Plaatsvervangend politiechef Leo Wallage tijdens de beëdiging van nieuwe collega's

De eed of belofte

Tijdens de eed of belofte belooft de nieuwe medewerker om zorgvuldig om te gaan met het contact en de informatie die bij het politiewerk komt kijken. Dat benadrukte Leo Wallage nogmaals voor alle aanwezigen. ‘Dit is een feestelijke gebeurtenis. Het is een mijlpaal dat je bent toegelaten en daar mag je trots op zijn. Het heeft ook een serieus karakter, want je verklaart ook wat je hebt gedaan en zult gaan doen. Niet alleen tegenover je collega’s, maar ook naar de mensen thuis, die nu meekijken.’

Inkijk in het werk

Dat is een belangrijk onderdeel van dit moment: een inkijk geven in wat het betekent als een dierbare bij de politie werkt. Dat komt met verantwoordelijkheden die niet alledaags zijn, legt Martin Sitalsing uit. ‘Je maakt in één dag soms dingen mee die andere mensen in hun hele leven niet mee zullen maken. Je komt op plekken of in wijken waar je misschien nooit eerder komt. Blijf nieuwsgierig, kijk naar de mensen achter de zaak. Dat maakt ons goede politiemannen en – vrouwen, waar we met recht trots op mogen zijn’.

Aan alle 84 nieuwe collega’s van de eenheid Midden-Nederland: welkom en heel veel succes!

]]>
52.0886922 5.0952037
Soest - Verdachten aangehouden na drogeren jonge vrouwen in Soest https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/6/03-aanhouding-drogeren-meisjes.html Twee verdachten zijn donderdagochtend 6 mei aangehouden voor betrokkenheid bij het drogeren van twee jonge vrouwen afgelopen december in Soest . Het onderzoek wordt voorgezet. nieuwsbericht Thu, 06 May 2021 13:33:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/6/03-aanhouding-drogeren-meisjes.html 2021-05-06T13:33:00Z Op vrijdagavond 11 december spreken twee meisjes af met een jongen die zij online hebben leren kennen.  Zij ontmoeten hem en een vriend bij bij een tankstation aan de Burgemeester Grothestraat in Soestdijk. Een van de jongens geeft ze in de auto meerdere alcoholische drankjes.  Eén van de meisjes wordt op een gegeven moment beroerd en geeft over in de auto. Vervolgens raken de slachtoffers  in de auto versuft en worden ze op de Dorpsstreek in Soest op straat gedumpt. Een voorbijganger treft hen rond 22.50 uur daar aan. Ze worden naar het ziekenhuis gebracht. Daar blijkt dat zij niet alleen alcohol in hun bloed hebben, maar ook zijn gedrogeerd met GHB.

]]>
De recherche startte een onderzoek en zette hierbij ook het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld in. Na uitgebreid rechercheonderzoek en door na de tv-uitzending,  binnengekomen informatie kwamen twee verdachten in beeld. Zij werden donderdagochtend buiten heterdaad aangehouden. Beide zitten vast voor verhoor. Vanwege het onderzoek is het op dit moment niet mogelijk om de leeftijd en woonplaats van deze verdachten te melden.

]]>
Aanhouding 52.16708707 5.27737904
Utrecht - Drie aanhoudingen bij steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/5/03-drie-aanhoudingen-bij-steekincident.html Politieagenten hielden woensdag 5 mei omstreeks 18.30 uur op de Mineuslaan nabij het Jaarbeurs drie minderjarige verdachten aan op verdenking van betrokkenheid bij een steekincident eerder op de middag. Hierbij raakte een 18-jarige inwoner uit Nieuwegein zwaargewond. nieuwsbericht Wed, 05 May 2021 19:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/5/03-drie-aanhoudingen-bij-steekincident.html 2021-05-05T19:28:00Z #Foto betreft een stockfoto

Omstreeks 18.00 uur die middag ontstond nabij Utrecht CS een incident waarbij een 18-jarige man uit Nieuwegein met vermoedelijk een mes werd gestoken. Op het moment van het incident was er vrij veel publiek aanwezig. Het incident zorgde korte tijd voor enig tumult. In dat tumult wisten de drie betrokken personen aanvankelijk te ontkomen. Doordat politieagenten snel ter plaatste waren, konden de drie verdachten snel worden achterhaald. Het drietal was eerder die dag al door de politie gecontroleerd.  Zij konden korte tijd later worden aangehouden op de Mineauslaan. De drie verdachten in de leeftijd van 15 jaar zijn afkomstig uit Vianen en Benschop. Zijj zijn ingesloten voor nader verhoor. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht en werd direct geopereerd. Hij is buiten levensgevaar.  De directe aanleiding van het incident  is nog niet bekend.

]]>
stock foto politie 52.08930309 5.1062769
Woerden - Verdachte aangehouden voor schietincident https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/4/03-verdachte-schietincident-woerden.html Dinsdagmiddag 27 april is er een schietincident geweest bij een winkelcentrum aan de Tournoysveld. Een 44-jarige man uit Woerden is aangehouden voor betrokkenheid. nieuwsbericht Tue, 04 May 2021 14:46:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/4/03-verdachte-schietincident-woerden.html 2021-05-04T14:46:00Z In de middag van Koningsdag, rond 16.30 uur, kwam er een melding binnen dat er schoten werden gehoord op de Tournoysveld. Agenten gingen direct ter plaatse, maar troffen  geen slachtoffer of daders aan. Wel zagen ze een auto met schade en een reclamebord met kogelgaten. De omgeving werd direct afgezet voor onderzoek. Getuigen meldden dat er mogelijk een conflict was geweest tussen inzittenden van een auto en een driewielige motorfiets.

]]>
Maandag 3 mei heeft een 44-jarige man uit Woerden zich op het politiebureau gemeld voor betrokkenheid bij het schietincident. Deze verdachte zit vast voor verhoor en zijn rol wordt onderzocht. Het vermoedelijk gebruikte vuurwapen is in beslag genomen. De man zal donderdag worden voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Het onderzoek naar het schietincident gaat verder.

]]>
utrecht, afzetting, afzetlint, politielint, niet betreden, stockbeeld, algemeen, detail, detailfoto, Foto: Korpsmedia / Jeroen Stoops 52.08870324 4.87066318
Utrecht - Getuigen gezocht ernstig ongeluk CH Letchertweg in Utrecht https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/3/getuigen-gezocht-ernstig-ongeluk-ch-letchertweg-in-utrecht.html Zaterdag 1 mei rond 18.30 uur is een ernstig ongeluk gebeurd op de CH Letchertweg in Utrecht. Daarbij zijn een 24-jarige man en een 16-jarige jongen ernstig gewond geraakt. De twee reden op een rode motorscooter zonder kentekenplaat en de politie is op zoek naar getuigen. nieuwsbericht Mon, 03 May 2021 14:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/mei/3/getuigen-gezocht-ernstig-ongeluk-ch-letchertweg-in-utrecht.html 2021-05-03T14:18:00Z  

Toedracht
Een bestelbus rijdt vanuit De Meern over de CH Letschertweg in de richting van de A2. Als de bus op de kruising Strijkviertel rijdt, komen er van rechts uit de richting Heycopperkade twee motorscooters aanrijden. Vermoedelijk rijden ze door rood licht.

Het lukt de bestuurder van de eerste donkerkleurige scooter om voor bestelbus langs te rijden. Maar de tweede rode motorscooter wordt frontaal geraakt. Op die scooter zitten een 16-jarige jongen en een 24-jarige man uit IJsselstein.

Zwaargewond achtergelaten
De bestuurder van de donkerkleurige scooter rijdt terug en de 24-jarige man springt achterop. De man meldt zich later met ernstige verwondingen in een ziekenhuis.

Omstanders ontfermen zich over de achtergebleven 16-jarige jongen. Er wordt eerste hulp verleend en de hulpdiensten worden alarmeerd. De zwaargewonde jongen wordt met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Getuigen gezocht
De politie is druk bezig te onderzoek wat er precies is gebeurd en zoekt daarom extra getuigen. Ook wil de politie graag in contact komen met getuigen die de motorscooter voorafgaand aan het ongeluk hebben zien rijden.

Kenmerken scooter

 • Rood
 • Geen kentekenplaat 
 • Twee opzittenden zonder helm
   

Tips?
Heeft u informatie die ons helpt te achterhalen wat er precies is gebeurd? Dan kunt u uw informatie op bij ons brengen

 • Via onderstaand tipformulier
 • Via 0900 – 8844
 • Of als u liever anoniem reageert via 0800 7000 meldmisdaadanoniem.nl

 

]]>
52.06907122 5.06239947
Maarssen - Man die geslachtsdeel liet zien aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/30/03-man-die-geslachtsdeel-liet-zien-aangehouden.html Donderdagochtend is een man aangehouden die bij de Maarsseveense Plassen aan minimaal twee vrouwen zijn geslachtsdeel liet zien. Nadat een van de vrouwen melding had gedaan, werd de man in de omgeving gevonden door de politie. Intussen is hij aangehouden en wordt onderzocht of dit vaker is gebeurd. nieuwsbericht Fri, 30 Apr 2021 16:07:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/30/03-man-die-geslachtsdeel-liet-zien-aangehouden.html 2021-04-30T16:07:00Z Donderdag 29 april liep een vrouw  bij de Maarsseveense Plassen, toen zij een man zag die zijn geslachtsdeel liet zien. Hij liep achter haar aan en betastte zichzelf. De vrouw  belde de politie, die in de omgeving heeft gezocht naar de man. Daar spraken ze een andere vrouw die hetzelfde mee had gemaakt.

Niet veel later vonden ze een man in de bosjes, die eruit zag zoals de vrouwen hadden beschreven. De 36-jarige man uit Utrecht  is meteen aangehouden. Er wordt onderzocht wat er precies gebeurd is, en of de man dit vaker heeft gedaan. Heb jij in de omgeving van Maarssen ook zoiets meegemaakt? Neem dan contact op met de politie.

Melden heeft zin!

Zie je dat iemand zich op een manier gedraagt die schadelijk kan zijn voor de omgeving? Of iemand die net zo over de grens gaat als deze aangehouden man? Meld het dan bij de politie. We nemen deze meldingen erg serieus en hoe meer we weten, hoe beter we de verdachte kunnen vinden. Bel 112 bij spoed, bijvoorbeeld als het op dat moment gebeurt.

Ook als je je schaamt of iemand in bescherming wil nemen, is het belangrijk om te melden. Je kunt achteraf melden bij 0900-8844 of via meldmisdaadanoniem. Bij M is de informatie niet naar jou te herleiden. Bel daarvoor 0800-7000 of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl

]]>
52.14296379 5.07916779
Maarssen - Verdachte aangehouden voor aanval op politie https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/30/03-verdachte-aangehouden-voor-aanval-op-politie.html Vanochtend is een 51-jarige man uit Maarssen aangehouden omdat hij een dag eerder de politie heeft aangevallen met een steen en eieren. Daarbij is de steen door de ruit van een dienstauto gegooid. De politie roept getuigen op zich (anoniem) te melden. nieuwsbericht Fri, 30 Apr 2021 12:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/30/03-verdachte-aangehouden-voor-aanval-op-politie.html 2021-04-30T12:54:00Z De aanval gebeurde op donderdag 29 april, rond 16.15 uur. Toen de politiecollega’s richting de Gageldijk in Maarssen reden werd de auto van dichtbij bekogeld met de steen. Dit leverde niet alleen schade op aan de auto, maar zorgde ook voor een zeer gevaarlijke situatie voor de mensen in de auto.

Kort nadat dit gebeurde is er door de politie gezocht naar de verdachte. Deze werd niet meteen gevonden, maar kon de volgende ochtend worden aangehouden op de Gageldijk. Intussen is hij voorgeleid.

Anonieme getuigen
De politie is op zoek naar getuigen die meer hebben gezien van deze aanval. We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om een melding te doen als je iemand kent of vaker ziet. Je kunt dan ook anoniem melden bij M. Zij zorgen ervoor dat alleen de informatie die niet naar u te herleiden is wordt doorgegeven aan de politie.

Bel 0800-7000 voor anoniem melden, of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl.

]]>
52.13541221 5.08794027
Utrecht - Succesvolle handhavingsactie in Utrecht https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/30/succesvolle-handhavingsactie-in-utrecht.html Een inbeslagname van een Rolls Royce Ghost met een waarde van meer dan 350.000 euro, boetes voor het rijden met een verkeerd export kenteken, de aanhouding van een vreemdeling die illegaal hier werkt. Zomaar wat resultaten van een succesvolle verkeerscontrole die de politie Utrecht op donderdag 29 april hield op diverse plaatsen in de stad. De controles ware gericht op belangrijke thema’s als verkeersveiligheid en ondermijning. nieuwsbericht Fri, 30 Apr 2021 09:36:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/30/succesvolle-handhavingsactie-in-utrecht.html 2021-04-30T09:36:00Z Ondermijning
Als we het over ondermijning hebben, dan bedoelen we de schadelijke gevolgen van zware, georganiseerde misdaad. Gevolgen die ontstaan doordat onderwereld en bovenwereld niet meer duidelijk gescheiden werelden zijn, maar vermengd raken. Want om hun illegale activiteiten uit te kunnen voeren, maken criminelen gebruik van de diensten van burgers en bedrijven uit de bovenwereld. 

Resultaten
Op de Amsterdamsestraatweg, in Overvecht en op het industrieterrein Nieuw-Overvecht vonden controles plaats met de volgende resultaten:

 • Twee mensen werden bekeurd. Een persoon voor het rijden onder invloed van drugs en één voor het gebruik van lachgas (artikel 8).
 • Meerdere boetes voor het rijden met een verkeerd export kenteken, bellen in het verkeer, verkeersgedragingen in het algemeen.
 • Er werd een vreemdeling aangehouden die hier geen officiëler verblijfsstatus had
 • Een Duits huurvoertuig (Audi R8) werd tijdelijk aan ‘de ketting’ gelegd vanwege mogelijk navorderingen van de (Duitse) overheid.
 • Inbeslagname van een Rolls Royce Ghost ( ter waarde van 350.000 euro) ten behoeve van conservatoir beslag. De eigenaar had een bedrag 860.000 euro openstaan.

Meldingen
Meldingen en tips van burgers zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost. Regelmatig worden verdachten aangehouden of drugslabs opgerold dankzij meldingen van alerte burgers. Heb je vermoedens dat iets niet klopt bij jou in de buurt? Of concrete signalen die wijzen op criminaliteit? Meld ze bij de politie via 0900 - 8844. Liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem, bel dan 0800 - 7000.

]]>
52.0886922 5.0952037
Bunschoten - Geweldplegers aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/29/03-bunschoten-geweldplegers-aangehouden.html De politie heeft deze week vier verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij een openlijke geweldpleging aan de Schubertstraat. De laffe mishandeling werd vastgelegd met een telefoon en de beelden rouleerden op internet. nieuwsbericht Thu, 29 Apr 2021 11:33:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/april/29/03-bunschoten-geweldplegers-aangehouden.html 2021-04-29T11:33:00Z In de namiddag van maandag 19 april ontaardde een gesprek tussen een 14-jarige Bunschoter en een viertal jongeren in een escalatie van geweld tegen het minderjarige slachtoffer. De jongen werd geslagen en geschopt terwijl hij op de grond lag. Een 15-jarige Bunschoter probeerde tussenbeide te komen, maar werd ernstig bedreigd. De geweldpleging werd door één van de verdachten vastgelegd en via de sociale media op internet getoond.

]]>
Naar aanleiding van de beelden startte de politie een onderzoek. Hierbij werden meerdere getuigen gehoord en camerabeelden onderzocht. Dit leidde tot het bekend worden van de verdachten die op woensdag 28 april werden aangehouden. Het gaat hierbij om inwoners van Amersfoort in de leeftijd van 14 tot 17 jaar.

]]>
De minderjarige verdachten zijn verhoord en inmiddels heengezonden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Het OM zal naar aanleiding van het politieonderzoek een beslissing nemen over strafrechtelijke vervolging van de verdachten.

]]>
Twee agenten houden man in gebouw aan 52.2460746 5.3668951
Utrecht - Laatste verdachte rellen augustus aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/15/03-alle-verdachten-van-rellen-augustus-aangehouden.html Een 17-jarige jongen uit Utrecht is maandag 26 april aangehouden omdat hij verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij de rellen in Kanaleneiland vorig jaar augustus. Dankzij tips van kijkers en uitvoerig rechercheonderzoek is de verdachte geïdentificeerd. Hij is gehoord en daarna naar huis gestuurd. De recherche doet verder onderzoek. Met deze aanhouding zijn alle verdachten geïdentificeerd en aangehouden. nieuwsbericht Wed, 28 Apr 2021 11:42:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/15/03-alle-verdachten-van-rellen-augustus-aangehouden.html 2021-04-28T11:42:00Z Op vrijdagavond 14 augustus braken er rellen uit in de wijk Kanaleneiland. Er waren kort daarvoor signalen op sociale media dat jongeren zich wilden verzamelen om te rellen. Er was informatie dat zij daarbij uit zouden zijn op een confrontatie met de politie. Politie en gemeente hebben zich hierop voorbereid, waarbij bewust is gekozen om niet zelf een confrontatie te initiëren. Afgesproken was een balans te vinden en een goed moment te kiezen wanneer er ingegrepen zou moeten worden. Helaas kon niet voorkomen worden dat jongeren gewelddadig werden en toch vernielingen pleegden in de wijk. Ruim vijftig jongens zijn die avonden aangehouden voor o.a. het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs en omdat zij weigerden weg te gaan. Het was daarbij nooit de bedoeling dat de plegers van geweld en vernielingen vrijuit zouden gaan. Er is direct een rechercheteam samengesteld om de verdachten van de strafbare feiten die gepleegd waren, op te sporen en alsnog aan te houden. Gezamenlijk en mét hulp van ons opsporingsprogramma Bureau Hengeveld is dat gelukt, en is recht gedaan aan wat de wijk en de belaagde agenten is aangedaan.

 

Rechercheonderzoek

Camerabeelden en getuigenverklaringen van de rellen zijn zorgvuldig door de recherche geanalyseerd. Hieruit zijn tweeëntwintig verdachten naar voren gekomen die strafbare feiten pleegden. Op beeld is duidelijk te zien dat zij bijvoorbeeld vernielingen pleegden of politie bekogelden. Deze beelden zijn eerst intern binnen de politie getoond, zodat (wijk)agenten de jongens konden herkennen. De herkende verdachten werden aangehouden. De acht verdachten die niet direct herkend waren, zijn via opsporingsprogramma Bureau Hengeveld getoond aan kijkers. Eerst met hun gezichten geblurd, omdat het ging om vermoedelijk minderjarig verdachten. Zij kregen daardoor langer de kans zichzelf te melden bij de politie voordat de beelden een week later herkenbaar getoond werden. Verdachten hebben zich daardoor zelf gemeld, of zijn door hun ouders naar de politie gebracht. Analyse van de start van de rellen leverde al snel drie aanhoudingen op voor opruiiing; het oproepen om te gaan rellen via social media.

Resultaten

In totaal zijn er 22 verdachten voldoende zichtbaar in beeld terwijl zij vernielingen en geweld pleegden. Intussen is ook de laatst gezochte verdachte aangehouden. De meeste zijn tussen de 13 en19 jaar oud, bijna allemaal uit Utrecht. Met behulp van het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht hebben we de identiteit van de verdachten kunnen achterhalen. Voor de wijk en voor de belaagde agenten vinden we het erg belangrijk dat dit onderzoek grondig gedaan is en zo veel resultaat heeft opgeleverd.

 

Hulp uit de wijk

Vele uren aan camerabeelden zijn nauwkeurig uitgekeken door de recherche. Daarbij is ook zichtbaar dat er mensen geprobeerd hebben de rellende jongens aan te spreken en de vlam uit de pan te halen. Als politie en gemeente zijn we erg dankbaar dat zij dit gedaan hebben.

]]>
52.09073739999999 5.1214201