Nieuws | Utrecht (provincie) | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/nb/provincies/utrecht.xml RSS feed nieuws voor de provincie Utrecht nl Mon, 25 Jun 2018 17:43:47 GMT 2018-06-25T17:43:47Z nl Driebergen - Vermoedelijke bankier onderwereld zit vast https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/23/vermoedelijke-bankier-onderwereld-zit-vast.html Het financiële team van de landelijke recherche krijgt, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), steeds meer zicht op een klantenbestand van enerzijds criminelen en anderzijds burgers die geld buiten het zicht van de fiscus wilden houden. Spil daarin lijkt een 55-jarige man te zijn. Deze Nederlander, die al jaren in het buitenland woont, beheerde grote sommen geld van zijn clientèle via de Caraïben, Liechtenstein, Panama en Zwitserland. De man zit in voorlopige hechtenis. Het OM verdenkt hem van gewoontewitwassen, valsheid in geschrift, verduistering en oplichting. Dinsdag 19 juni zijn in het onderzoek zes verdachten aangehouden. nieuwsbericht Sat, 23 Jun 2018 06:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/23/vermoedelijke-bankier-onderwereld-zit-vast.html 2018-06-23T06:22:00Z Klantenbestand

Politie en justitie vermoeden dat de clientèle van de verdachte bankier enerzijds bestaat uit criminelen die hun verdiende misdaadgeld via de verdachte bankier wilden wegsluizen naar het buitenland. En anderzijds bestaat het klantenbestand uit burgers die in het verleden geld hebben ingebracht bij de man. Doel daarvan was waarschijnlijk om dit vermogen buiten het zicht van de belastingdienst te houden. Er zijn indicaties dat de man een vermogen van minstens enkele tientallen miljoenen euro’s beheerde.

Verduistering en oplichting

Dit bancaire beheer heeft de man geen windeieren gelegd. De in Breda geboren man woonde tot medio 2016 in Zwitserland en leefde daarna op een eilandje in de Caraïben. Toen hij op 26 april 2018 voet op Nederlandse bodem zette, is hij aangehouden en in voorarrest gezet. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

De verdenking is dat de man een forse greep uit de kas van zijn cliënten heeft gedaan en zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering en oplichting. Vermoedelijk heeft hij miljoenen euro’s van zijn klanten verduisterd. Onderzoek laat zien dat de man dit deed door het vermogen van klanten als onderpand te gebruiken voor leningen. Deze geleende bedragen zijn door hem gebruikt voor privé-uitgaven.

Omdat terugbetaling van de leningen uitbleef, hebben uiteindelijk schuldeisers het vermogen van de klanten aangesproken. De schade per klant bedraagt naar schatting minimaal enkele tonnen en in sommige gevallen meer dan een miljoen euro.

]]>
Op basis van het opsporingsonderzoek, dat zowel in Nederland als daarbuiten plaatsvindt en de naam 26Staaldiep heeft, is zicht verkregen op een deel van de vermoedelijk gedupeerde klanten van de bankier. De landelijke recherche heeft met een aantal klanten inmiddels gesproken. Er zijn ook aangiftes van verduistering en oplichting opgenomen. Waarschijnlijk zijn er echter nog meer klanten gedupeerd door de verdachte bankier. Zowel klanten als getuigen worden opgeroepen om zich te melden bij de landelijke recherche. Dit kan op telefoonnummer 088-6623650.

Alle informatie is welkom en kan eraan bijdragen dat niet nog meer vermogen van klanten wordt verduisterd of kwijt gemaakt. Op dit moment is onder gezag van het Landelijk Parket in binnen- en buitenland voor meerdere miljoenen euro’s beslag gelegd op banktegoeden en andere waardevolle goederen. Getracht wordt om meer vermogen te traceren en vervolgens in beslag te nemen.

]]>
Gedurende het onderzoek naar de verdachte bankier is ook zicht verkregen op méér gepleegde strafbare feiten. Zo is de verdenking ontstaan dat vermoedelijk criminele klanten van de bankier een zogenoemd ‘kasrondje’ hebben georganiseerd.

De verdenking luidt dat zij contant, crimineel geld aan een stratenmakersbedrijf hebben gegeven. Dit geld zou zijn gebruikt voor de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld voor het contant uitbetalen van stratenmakers. De inbrengers van het criminele geld stuurden vervolgens nepfacturen aan het stratenmakersbedrijf voor zogenaamd geleverde diensten, terwijl er in werkelijkheid geen prestatie is geleverd. Hiermee is voor de buitenwereld een schijnbaar legitieme girale geldstroom gecreëerd. Met het girale geld konden bijvoorbeeld de hypotheek en leaseauto’s betaald worden. Politie en justitie hebben aanwijzingen dat via de valse facturen enkele miljoenen euro’s zijn witgewassen.

In augustus 2017 zijn in het onderzoek een grote partij verdovende middelen (36 kilo cocaïne en 108 kilo MDMA), ongeveer 135.000 euro aan contanten en voorbereidingsmiddelen voor de productie van synthetische drugs aangetroffen. Inmiddels is een man hiervoor door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar.

Voorts zijn uit het onderzoek signalen naar voren gekomen dat ambtenaren zijn omgekocht om informatie te geven of diensten te verlenen. Hiernaar wordt nader onderzoek gedaan, waardoor hierover in deze fase niet meer kan worden toegelicht.

]]>
De landelijke recherche heeft dinsdag 19 juni zes mensen aangehouden in verband met het voorgenoemde ‘kasrondje’. Het gaat om vier mannen van 50 jaar uit Raamsdonkveer, 41 jaar uit Kaatsheuvel, 39 jaar uit Made, 51 jaar uit Sint Willebrord, die ieder in hun woning zijn aangehouden. Een man van 48 jaar uit Made en een man van 44 jaar uit Hank zijn beiden in de Penitentiaire Inrichting (P.I.) aangehouden, waar zij al gedetineerd zaten. De zes zijn aangehouden in het onderzoek 26Barberton. Ze worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen.De politie heeft dinsdag diverse goederen in beslag genomen, zoals een boot, twee BMW’s en onroerend goed.

 

Eén van de zes verdachten is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Deze heeft beslist dat de verdachte 14 dagen in bewaring blijft. De overige verdachten zijn niet voorgeleid, maar blijven wel verdachte.

De 55-jarige man die in april is aangehouden, bevindt zich eveneens in voorlopige hechtenis.

]]>
De financiële teams van de landelijke recherche zijn gespecialiseerd in het opsporen van financieel-economische criminaliteit. Achter criminele geldstromen gaan vaak diverse andere vormen van criminaliteit schuil, zoals drugshandel en uitbuiting. Ook excessief geweld in het criminele milieu, zoals liquidaties en gewelddadige overvallen, vinden vaak hun oorsprong in conflicten over crimineel geld en criminele inkomsten.

De boven- en de onderwereld raken via deze vorm van criminaliteit sterk met elkaar verweven. Hierdoor wordt de maatschappij ondermijnd. Criminele investeringen in de bovenwereld zijn bovendien een groot gevaar voor de financiële integriteit. Politie en justitie vinden dit onwenselijk. Het geeft bovendien een verkeerd signaal af aan ‘de gewone man’ die op een normale en eerlijke manier aan zijn geld komt.

De aanpak van georganiseerde criminaliteit richt zich op de cruciale ondersteunende activiteiten van 'de bovenwereld' aan 'de onderwereld'. Het financieel opsporen van criminelen levert veel informatie op en vormt een belangrijke schakel in de aanpak van ondermijning. Steeds vaker worden crimineel verkregen vermogen en goederen afgepakt. Misdaad mag niet lonen.

]]>
Gewitwast geld 52.0508132 5.285405500000024
Amsterdam - Woerden - Verdachte aangehouden na beschieting kantoorpand UPDATE https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/22/05-verdachte-aangehouden-na-beschieting-kantoorpand.html De verdachte die vanochtend om 06.00 uur naar aanleiding van een schietincident aan de Teleportboulevard door een arrestatieteam in zijn woning is aangehouden is een 41-jarige man uit Woerden. Hij is lid van een outlaw motorcyclegang. nieuwsbericht Fri, 22 Jun 2018 12:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/22/05-verdachte-aangehouden-na-beschieting-kantoorpand.html 2018-06-22T12:00:00Z De 41-jarige man is de president van de Chapter Silencio, afdeling Woerden, van de Caloh Wagoh MC Main Triad. De verdachte zit in volledige beperkingen en derhalve doet de politie verder geen mededelingen.
.

Op donderdag 21 juni sneuvelde rond 23.00 uur een raam van een kantoorpand. Recherche en Forensische Opsporing stelde ter plaatse een onderzoek in en stelde vast dat het pand was beschoten met een antitankwapen. De lanceerbuis is ter plaatse aangetroffen en in beslaggenomen.

]]>
teleportboulevard 52.3876584 4.840733099999966
Utrecht - Dodelijk slachtoffer bij brand Marshalllaan https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/22/03-utrecht-dodelijk-slachtoffer-bij-brand-marshalllaan.html Op donderdagavond 21 juni spoedden agenten zich naar de Marshalllaan waar brand in een appartementencomplex was uitgebroken. Agenten gingen naar binnen om zoveel mogelijk mensen uit het gebouw te helpen. Eén van de agenten is bij het evacueren van bewoners in het nauw gekomen en uit het raam geklommen, waarna hij zich moest laten vallen. Hij is zwaargewond geraakt. In de woning werd het lichaam van een vrouw gevonden. Een 70-jarige Utrechter is aangehouden voor betrokkenheid bij een incident in de woning. nieuwsbericht Fri, 22 Jun 2018 11:08:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/22/03-utrecht-dodelijk-slachtoffer-bij-brand-marshalllaan.html 2018-06-22T11:08:00Z Rond 20.40 uur kreeg de politie de melding van een brand in het appartementencomplex. Ter plekke sloegen de vlammen al uit een woning. Betrokken omstanders waren op dat moment al bezig om bewoners uit het complex te halen. De agenten gingen ook naar binnen om bewoners te redden. Tijdens deze inzet kwam één van de agenten in het nauw, ademde rook in door het vuur en werd door de hitte gedwongen uit een raam te klimmen en zich hieruit te laten vallen.

Omstanders bekommerden zich direct om de gewonde agent en hielpen hem van het dak van het portiek af. Samen met omstanders boden toegesnelde agenten eerste hulp. Hij had rook ingeademd en onder andere twee hielbenen gebroken en is met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.  Ook twee andere personen hadden rook ingeademd bij de brand en werden ter plekke medisch onderzocht. Zes woningen werden ontruimd, deze bewoners konden niet meer terugkeren naar hun woning en zijn opgevangen.

Aanhouding

De recherche is direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand en de toedracht van het incident in de woning. In de woning werd het lichaam van een vrouw aangetroffen. Of dit de bewoonster van de woning betreft, moet nog worden vastgesteld. Kort na de brandmelding meldde zich een 70-jarige Utrechtse man, vermoedelijk de bewoner van de woning, zich bij het politiebureau. Hij verklaarde betrokken te zijn bij het incident. Hierop werd hij aangehouden. Hij zit vast en in beperkingen voor nader onderzoek en verhoor. Ter plekke sprak de recherche al kort met diverse getuigen. Er wordt nog aanvullend met hen gesproken.

Waardering

De politie wil graag haar waardering uitspreken voor de grote hulpvaardigheid van de aanwezige omwonenden en omstanders bij het incident. De hulp en de zorg aan de gewonde collega, maar ook de snelle hulp bij de ontruiming en het direct meewerken aan verzoeken van agenten ter plekke, maakten diepe indruk op de collega’s.

]]>
Politielogo op zijkant politieauto 52.0751292 5.089065000000005
Amersfoort - Vrachtwagen ramt auto: getuigen gezocht https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/21/03-vrachtwagen-ramt-auto.html Een vrachtwagen ramt op de A28 bij afrit Amersfoort meerdere keren tegen de achterkant van een personenauto. De chauffeur rijdt door en de oorzaak is onbekend. De recherche zoekt getuigen. nieuwsbericht Thu, 21 Jun 2018 12:13:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/21/03-vrachtwagen-ramt-auto.html 2018-06-21T12:13:00Z Een 51-jarige automobilist uit Amersfoort rijdt dinsdag 19 juni in zijn BMW over de A1, komende vanuit de richting van Amsterdam in de richting van Apeldoorn. Rond 07.50 uur pakt hij de afslag A28 richting Utrecht en voegt in tussen een personenauto en een vrachtwagen. De vrachtwagen rijdt achter hem en uit het niets ramt hij de auto. De vrachtwagen blijft vervolgens de auto duwen, waarna de motor van de auto afslaat.

De bestuurder van de auto weet uiteindelijk de auto in de richting van afslag Amersfoort te sturen en komt zo los van de vrachtwagen. Op de vluchtstrook ziet de automobilist dat de vrachtwagen doorrijdt. Gelukkig is de bestuurder niet gewond geraakt, maar hij is wel erg geschrokken. De auto heeft verschillende beschadigingen aan de achterzijde.

]]>
De vrachtwagen en de aanhanger waren blauwkleurig en had mogelijk een buitenlands kenteken.

]]>
De recherche is een onderzoek gestart naar deze aanrijding en zoekt getuigen. Heeft u rond 07.50 uur het incident gezien op de A28? Of heeft u andere informatie die kan helpen bij het onderzoek? Neem dan contact op met de recherche in Amersfoort via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000.

]]>
52.1561113 5.387826600000039
Amersfoort - Getuigen gezocht van beroving man op driewielfiets https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-getuigen-gezocht-van-beroving-man-op-driewielfiets-amersfoort.html De politie is op zoek naar getuigen die iets hebben gezien van de beroving van een man op een driewielfiets. nieuwsbericht Wed, 20 Jun 2018 11:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-getuigen-gezocht-van-beroving-man-op-driewielfiets-amersfoort.html 2018-06-20T11:24:00Z Het slachtoffer werd dinsdag 12 juni omstreeks 12.30 uur in de Brouwerstunnel van achteren benaderd door een onbekende man met een voorwerp in de hand die hem beroofde van zijn portemonnee. De dader vertrok in de richting van de Puntenburgerlaan. Onbekend is of hij op de fiets was of lopend. Een voorbijganger bekommerde zich om het ontdane slachtoffer.

]]>
De politie is een onderzoek gestart en komt graag in contact met getuigen die iets hebben gezien. Hebt u iets gezien? Of weet u wie de dader is? Neem dan contact op met de politie via 0900 88 44, of bel anoniem met M. via 0800 – 7000.

]]>
52.1554634 5.379184699999996
Utrecht - Twee verdachten aangehouden in onderzoek autobranden https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-twee-verdachten-aangehouden-in-onderzoek-autobranden-utrecht.html In het onderzoek naar een reeks autobranden in Utrecht zijn twee verdachten uit Utrecht aangehouden. In verband met het onderzoek worden de leeftijden op dit moment niet bekendgemaakt. nieuwsbericht Wed, 20 Jun 2018 09:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-twee-verdachten-aangehouden-in-onderzoek-autobranden-utrecht.html 2018-06-20T09:09:00Z Het rechercheteam vroeg de afgelopen weken via sociale media en het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld op RTV Utrecht aandacht voor twee specifieke autobranden op het Oud-Wulvenplantsoen en de Detmoldstraat in de wijk Hoograven. Daarbij werden beelden getoond van verdachten. In eerste instantie waren de beelden onherkenbaar gemaakt om de verdachten de kans te geven zich zelf te melden, maar toen daarop geen reactie kwam zijn de beelden herkenbaar getoond.

]]>
Na de media-aandacht kwamen vier tips binnen. Er werden geen namen genoemd, maar de informatie heeft wel bijgedragen aan het onderzoek. Dit leidde tot de aanhouding van deze verdachten De twee zitten nog vast en hebben beperkingen opgelegd gekregen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De recherche zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.

]]>
Aanhouding 52.06988909999999 5.125261899999941
Eemnes - Vermoeide bestuurder aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-eemnes-vermoeide-bestuurder-aangehouden.html Op woensdagmorgen 20 juni kreeg de politie een melding dat een bestuurder slingerend over de rijbaan van de Rijksweg A1 reed in de richting van Amsterdam. Er zou mogelijk sprake zijn van alcoholgebruik. nieuwsbericht Wed, 20 Jun 2018 09:06:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-eemnes-vermoeide-bestuurder-aangehouden.html 2018-06-20T09:06:00Z De politie trof de auto rond 08.10 uur aan in het verkeer bij het knooppunt Eemnes. Er werd al in file gereden dus de snelheid was erg laag. De agenten gaven de man een stopteken, maar de man reageerde daar niet op en zijn auto rolde tegen de politiewagen aan. Agenten haalden de bestuurder, een 19-jarige Poolse man, uit zijn auto en brachten hem over naar het politiebureau.

]]>
Bij onderzoek bleek dat de man niet onder invloed was van alcohol of andere geestverruimende – en/ of verdovende middelen, maar ernstig vermoeid was omdat hij elf uur onafgebroken achter het stuur had gezeten. De verdachte is ingesloten en kan meerdere processen-verbaal tegemoet zien, waaronder het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg.

]]>
Politieauto 52.2243438 5.258565399999952
Amersfoort - Beroving van bejaarde vrouw https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-amersfoort-beroving-van-bejaarde-vrouw.html Op zaterdag 16 juni vond op het Piccolopad een beroving plaats. De politie doet onderzoek naar de roof en roept getuigen op te reageren. nieuwsbericht Wed, 20 Jun 2018 08:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-amersfoort-beroving-van-bejaarde-vrouw.html 2018-06-20T08:56:00Z Rond 11.20 uur fietste het 79-jarige slachtoffer over de Homerusstraat in de richting van het Piccolopad. Ter hoogte van het Klarinetpad werd zij tot stoppen gedwongen door de verdachte die zijn fiets dwars op de rijbaan voor het slachtoffer had gezet. Hij pakte haar handtas af en ging er direct vandoor in de richting van het winkelcentrum Emiclaer.

]]>
De verdachte voldeed aan het volgende signalement:

  • Man, tussen 17 en 20 jaar oud, smal van postuur en ongeveer 1.60 meter lang, getint uiterlijk en donker haar. Hij droeg vermoedelijk een blauwe jas.
]]>
De politie komt graag in contact met getuigen van de beroving of met mensen die op andere wijze over informatie beschikken. U kunt bellen met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000 en via M-Online melden. Bovendien kun u informatie delen via het Meldformulier op Politie.nl.

]]>
52.18018120000001 5.405091900000002
Bunnik - Achtervolging leidt tot arrestatie https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-bunnik-achtervolging-leidt-tot-arrestatie.html In de nacht van dinsdag 19 juni op woensdag 20 juni heeft de politie, met inzet van meerdere eenheden en de politiehelikopter, een verdachte aangehouden die ervandoor was gegaan met een gestolen auto. nieuwsbericht Wed, 20 Jun 2018 08:52:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/20/03-bunnik-achtervolging-leidt-tot-arrestatie.html 2018-06-20T08:52:00Z Rond 01.35 uur kreeg de politie de informatie dat een ANPR-camera een gestolen auto signaleerde op de Rijksweg A12. Een politie-eenheid zag de auto rijden op de Rijksweg A12 en gaf een stopteken. De bestuurder stopte echter niet en ging er met hoge snelheid vandoor.

]]>
Dit leidde tot een achtervolging waarbij meerdere eenheden van de politie en de politiehelikopter werden ingezet. Via de A27 reed de verdachte uiteindelijk weer de A12 op waarbij de bestuurder de auto aan de kant zette bij Bunnik en te voet de weilanden invluchtte. Na een melding van een getuige werd de verdachte aangetroffen in een schuur.

]]>
De verdachte, een 26-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats, werd aangehouden en ingesloten. De politie zet het onderzoek voort.

]]>
Politielogo op zijkant politieauto 52.0621975 5.188318500000037
Veenendaal - Verdachte aangehouden voor ernstige mishandeling Veenendaal - Verdachte langer vast https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/12/03-verdachte-aangehouden-voor-ernstige-mishandeling-veenendaal.html Vanmorgen, dinsdag 12 juni, is een 21-jarige man uit Veenendaal aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van een zware mishandeling in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 augustus 2017. nieuwsbericht Tue, 19 Jun 2018 09:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/juni/12/03-verdachte-aangehouden-voor-ernstige-mishandeling-veenendaal.html 2018-06-19T09:02:00Z Die nacht werd een 22-jarige man zwaar mishandeld op de Kerkewijk. Hij raakte bewusteloos en hield uiteindelijk blijvend letsel over aan dit geweld. Zowel in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld als Opsporing Verzocht, werd een dringende oproep gedaan aan getuigen om hun informatie met de politie te delen. Naar aanleiding van die uitzendingen kwamen er ruim 30 tips binnen, wat mede resulteerde in de aanhouding van deze verdachte. De recherche zet het onderzoek voort en hoopt dat mensen die meer weten nog steeds hun informatie met hen wil delen. Mensen die de verdachte eerder op beeld hebben herkend en zich nog niet gemeld hebben, worden nogmaals verzocht om een verklaring af te leggen.

Informatie delen

Heeft u informatie, maar nog geen contact gezocht met de politie?  Geef dit dan door via 0900-8844 of maak gebruik van onderstaand tipformulier.

]]>
De 21-jarige man die aangehouden werd naar aanleiding van deze zware mishandeling, is voorgeleid voor de rechter-commissaris. Deze besloot dat de verdachte veertien dagen langer wordt vastgehouden.

]]>
In de boeien, aangehouden 52.02630089999999 5.554430899999943