Nieuws | Utrecht (provincie) | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/nb/provincies/utrecht.xml RSS feed nieuws voor de provincie Utrecht nl Fri, 13 Dec 2019 23:47:38 GMT 2019-12-13T23:47:38Z nl Zeist - Politie doet onderzoek naar brandstichting woning Zeist https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/13/03-politie-doet-onderzoek-naar-brandstichting-woning-zeist.html In een woonhuis aan de Nijenheim in Zeist is op vrijdag 13 december rond 2.00 uur ’s nachts brand gesticht. nieuwsbericht Fri, 13 Dec 2019 14:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/13/03-politie-doet-onderzoek-naar-brandstichting-woning-zeist.html 2019-12-13T14:28:00Z Door de bewoners zelf is de ontstane brand geblust. Er zijn geen gewonden en de dader(s) is/zijn nog voortvluchtig. De politie doet onderzoek en is op zoek naar getuigen. De bewoners zijn elders ondergebracht.

Eventuele getuigen of personen die informatie over deze brandstichting hebben, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Camerabeelden? Deze kunt u uploaden via onderstaand formulier.

]]>
52.0867028 5.220503399999984
Utrecht - Plofkraak Europaplein https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/12/plofkraak-europaplein.html In de nacht van 11 op 12 december rond 2 uur werden bewoners aan het Europaplein opgeschrikt door een knal en glasgerinkel. Veel mensen belden terecht direct de politie. We zijn ter plaatse gegaan en het bleek te gaan om een plofkraak bij een bedrijfspand. nieuwsbericht Thu, 12 Dec 2019 15:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/12/plofkraak-europaplein.html 2019-12-12T15:37:00Z Getuigen hebben twee verdachten gezien. Na de kraak gingen zij er vandoor op een scooter zonder kentekenplaat, in de richting van Lunetten. Een verdachte droeg een zwarte helm. De verdachten droegen tassen bij zich.

Door de plofkraak is er veel schade aangericht aan het pand. De verdachten hebben vermoedelijk niet veel buit gemaakt.
 

Help mee
Heeft u dit tweetal gezien of weet u meer? Dan komen we graag met u in contact. Help mee met politieonderzoek en vul onderstaand meldformulier in of bel 0900 8844. Anoniem melding doen kan ook via Meld Misdaad Anoniem. Dank u wel!

]]>
52.06783509999999 5.1095606999999745
Utrecht - Evaluatie politieoptreden schietincident 24 Oktoberplein Utrecht https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/10/00-evaluatie-politieoptreden-schietincident-24-oktoberplein-utrecht.html Na het schietincident in Utrecht op 18 maart trad de politie snel en effectief op. Er werd gehandeld volgens de plannen en protocollen die waren voorbereid. De procedure ‘Manhunt’ zorgde voor slagkracht op het gebied van opsporing en interventie. Dit leidde tot de aanhouding van de verdachte, kort na 18.00 uur. Op straat bleef de rust bewaard, mede door het goede contact met de gemeenschappen in de stad. Ruimte voor verbetering was er op het gebied van informatie-uitwisseling. nieuwsbericht Tue, 10 Dec 2019 10:50:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/10/00-evaluatie-politieoptreden-schietincident-24-oktoberplein-utrecht.html 2019-12-10T10:50:00Z Dat zijn de belangrijkste bevindingen van de interne commissie die de het politieoptreden van 18 maart evalueerde. De commissie stond onder leiding van de Amsterdamse politiechef Frank Paauw, die binnen de politie verantwoordelijk is voor Crisis- en Conflictbeheersing (CCB). De Inspectie Justitie en Veiligheid valideerde de evaluatie om de betrouwbaarheid van de resultaten te toetsen.

Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen, die de interne commissie opdracht gaf voor het onderzoek, is tevreden met de bevindingen. ‘We doen er – samen met partners – alles aan om incidenten met extreem geweld te voorkomen. Tegelijkertijd hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan de verdere professionalisering van onze respons op het moment dat zulk geweld zich toch voordoet. Dat is een doorlopend proces. Deze evaluatie laat zien dat de investeringen die zijn gedaan – bijvoorbeeld op het gebied van opleiden, trainen en oefenen – hun vruchten afwerpen. De lessen nemen we weer mee voor het vervolg.’

]]>
Na de eerste meldingen (om 10.42 uur) werd zowel op de plaats incident als daarbuiten snel en effectief gehandeld; op de plek van de schietpartij was er een goede samenwerking tussen de reguliere politie, de Dienst Speciale Interventies (DSI) en de andere hulpdiensten. Ook andere cruciale onderdelen – zoals de opsporing en de informatieorganisatie – schaalden op en kwamen direct in actie.

]]>
Belangrijke stappen in de voorbereiding op (dreigend) terrorisme of andere vormen van grof geweld zoals in Utrecht, zijn de afgelopen jaren gezet met de introductie van het landelijke ‘DSI-alarm’ en de ontwikkeling van de procedure Manhunt. Het DSI-alarm activeert het gehele stelsel van speciale eenheden inclusief de noodzakelijke ondersteuning. Kort na het schietincident in de tram is het DSI-alarm geactiveerd; de eerste DSI-eenheden waren snel ter plaatse. De procedure Manhunt versnelt en stroomlijnt de operatie van de gehele Nederlandse politie bij een georganiseerde klopjacht op verdachten waar een grote dreiging vanuit gaat. Hoewel deze werkwijze op het moment van het incident in Utrecht nog niet volledig was geïmplementeerd, werd ze toch met succes toegepast.

]]>
Na het incident werden er binnen en buiten Utrecht zichtbare (beveiligings)maatregelen genomen. Ook stond de Mobiele Eenheid paraat voor het geval onrust zou ontstaan. Mede door de verbinding met verschillende gemeenschappen in Utrecht – de zogenoemde bondgenotenaanpak – was er na het incident een goed beeld van de situatie op straat. Verstoringen van de openbare orde deden zich niet voor. Snelle en duidelijke (online) communicatie door de politie direct na het incident hielp daarbij.

]]>
Na het schietincident schaalde de complete crisisorganisatie van de politie op. Daardoor werd op veel verschillende plekken binnen de organisatie aan het incident gewerkt. Na de eerste hectische fase kwam de informatie-uitwisseling op gang en ontstond een scherper beeld van het incident. Desondanks bleef het lastig de juiste informatie op tijd bij sleutelfunctionarissen binnen en buiten de organisatie te krijgen.

]]>
Bij de klopjacht op de dader werkten verschillende teams samen volgens de nieuwe Manhunt-procedure, met als doel het voorkomen van verder verlies van levens of schade door dader(s) zo snel mogelijk te identificeren, te lokaliseren en onder controle te brengen. De focus ligt daarbij op een snelle interventie en in mindere mate op het vergaren van bewijs. In de loop van de middag had de politie controle over een aantal locaties waar de verdachte mogelijk zou verblijven. Op dat moment is binnen een deel van het opsporingsapparaat meer nadruk gaan liggen op het goed voorbereid aanhouden en strafrechtelijk kunnen vervolgen van verdachte(n), zoals in een regulier strafrechtelijk traject. Dit leidde binnen de operatie tot een verschil in focus, waarna de officier van justitie van het arrondissementsparket die belast was met de Manhunt, de keuzes heeft gemaakt.

Rob van Bree, van de eenheidsleiding Midden-Nederland was nauw betrokken bij de politie-inzet van 18 maart: ‘In de bijzonder heftige én hectische situatie die na de schietpartij ontstond, hebben de collega’s gedaan wat zij moesten doen. En dat deden ze bijzonder goed. Zowel direct ter plaatse – gericht op de hulpverlening, het sporenonderzoek en de openbare orde – als achter de schermen, waar met man en macht gewerkt werd aan het opsporen van de dader. Daar ben ik trots op. Dat heeft het verschil gemaakt die dag.’

Lees de complete publieksversie van de evaluatie

]]>
Forensisch onderzoekers bij de tram op het 24 Oktoberplein 52.0809761 5.090828299999998
Nieuwegein - Politie houdt verdachte aan in cold case Richard Houtveen https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/10/03-politie-houdt-verdachte-aan-in-cold-case-richard-houtveen.html Negen jaar na de gewelddadige dood van Richard Houtveen uit Nieuwegein heeft de politie een verdachte aangehouden in de zaak. Het gaat om een 42-jarige man uit de gemeente Woerden. De zaak kwam in beweging dankzij nieuwe informatie die het Cold Case Team van de politie Midden-Nederland in kaart wist te brengen. nieuwsbericht Tue, 10 Dec 2019 09:21:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/10/03-politie-houdt-verdachte-aan-in-cold-case-richard-houtveen.html 2019-12-10T09:21:00Z Richard Houtveen werd op 11 juli 2010 gedood in het centrum van Nieuwegein. Richard bekeek daar die avond de WK-finale van het Nederlands elftal op een groot scherm. Na afloop van de wedstrijd raakte hij betrokken bij een ruzie op straat. Tijdens die ruzie raakte Richard dodelijk gewond nadat hij gestoken werd met een steekwapen. De 25-jarige Richard Houtveen liep nog enkele meters verder maar zakte daarna op straat in elkaar.

De verdachte die nu is aangehouden was al eerder in beeld in het onderzoek. Vrij snel na de dood van Richard Houtveen werd de man ook al aangehouden. Tot vervolging kwam het destijds niet. Hij wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij de dood van Richard Houtveen.

De zaak werd in 2012 overgedragen aan het Cold Case Team. Sinds 2017 is in stilte aan de zaak gewerkt. “Het dossier kon in die jaren verder worden aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe getuigen,” zegt het rechercheteam. Begin 2019 kwam de zaak al in de publiciteit nadat de politie het publiek opnieuw vroeg om mee te denken. Afgelopen jaar voerde de politie in verband met de zaak meerdere keren onderzoeken uit in het centrum van Nieuwegein. Inmiddels is er voldoende grond om de verdachte opnieuw aan te houden.

Het Cold Case Team is blij met de ontwikkelingen in de zaak: “We hebben nauw contact onderhouden met de familie. Voor hen is het altijd onverteerbaar geweest dat er niemand veroordeeld is voor de dood van Richard. We hopen dat voor hen aan die onzekerheid nu eindelijk een einde gaat komen”.

]]>
Logo op uniformjassen 52.02482080000001 5.091819200000032
Maartensdijk - Getuigenoproep woningoverval Aanlegsteeg https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/9/03-woningoverval-aanlegsteeg.html Op zaterdagavond 7 december vond op de Aanlegsteeg een woningoverval plaats. nieuwsbericht Mon, 09 Dec 2019 13:22:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/9/03-woningoverval-aanlegsteeg.html 2019-12-09T13:22:00Z Toen tussen 20.30 en 21.30 uur de bewoner de voordeur opende, werd hij geconfronteerd met een aantal verdachten die direct de woning betraden. De verdachten doorzochten de woning en verlieten de woning met buit. De bewoners raakten bij de overval niet gewond.

Vermoedelijk gaat het om 3 verdachten. Ze waren vermomd, vermoedelijk blanke huidskleur. Twee verdachten zijn ongeveer 1.80 meter lang, en 1 verdachte 1.70 meter.

De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen en/of personen die meer informatie hebben over deze overval. Het gaat dan niet alleen om het moment van de overval zelf maar ook om de dagen en/of weken voorafgaand aan de overval. Heeft u iets gezien of gehoord over deze overval? Help mee met het politieonderzoek en deel uw informatie via onderstaand formulier of bel 0900 8844. Liever anoniem melding doen kan ook via Meld Misdaad Anoniem online en telefonisch op 0800 7000. Alvast bedankt!

]]>
Detailopname surveillancewagen 52.1599656 5.192438700000025
Veenendaal - Beroving https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/9/03-veenendaal-beroving.html Op zondagmiddag 8 december vond op de Morgenster een beroving plaats. De politie is op zoek naar getuigen. nieuwsbericht Mon, 09 Dec 2019 10:32:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/9/03-veenendaal-beroving.html 2019-12-09T10:32:00Z Rond 15.30 uur liep een echtpaar in de richting van een flatgebouw waarbij de vrouw, een 71-jarige inwoonster van Veenendaal, plotseling van haar tasje werd beroofd door een onbekende verdachte. De dader, en een mogelijke medeverdachte, gingen er hardlopend vandoor in de richting van het Verlaat. Zeer waarschijnlijk zijn zij verder gevlucht in de richting van het Schrijverspark. De echtgenoot van het slachtoffer rende er nog achteraan, maar kwam daarbij te vallen. Hij liep hierbij licht letsel op.

]]>
De politie beschikt over het navolgende signalement van de verdachten:

  • Mannen, licht getint uiterlijk, vermoedelijk rond 20 jaar oud. Beiden droegen een jas of sweater met een capuchon over het hoofd.
]]>
De politie komt graag in contact met getuigen van de beroving of met mensen die op andere wijze over informatie beschikken. Er kan worden gebeld met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000 en via M-Online melden. Bovendien kan informatie worden gedeeld via het Meldformulier op politie.nl

]]>
Politieauto 52.0267851 5.5633121999999275
Amerongen (Nld) - Policja nadal poszukuje zaginionego Adama Szkwarka https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/6/03-policja-nadal-poszukuje-zaginionego-adama-szkwarka.html Od niedzieli 24 listopada 2019 r. policja poszukuje Polaka Adama Szkwarka. Zaginął w Amerongen około godziny 23:00. Istnieją bardzo poważne obawy o jego zdrowie. nieuwsbericht Fri, 06 Dec 2019 15:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/6/03-policja-nadal-poszukuje-zaginionego-adama-szkwarka.html 2019-12-06T15:02:00Z Mężczyzna ten cierpi na zaburzenie świadomości: majaczenie [delirium].  Adam wyszedł z domu w tym poważnym, zdezorientowanym stanie. Z powodu swoich psychicznych dolegliwości, nie jest w stanie zadbać o siebie. Ze względu na jego zdrowie psychiczne policja chce go jak najszybciej odnaleźć, aby mógł uzyskać niezbędną pomoc. Jednak od czasu jego zaginięcia ślad o nim zaginął.

Rysopis poszukiwanego
- mężczyzna
- wiek 46 lat
- wzrost 1,70 do 1,75 mi
- budowa normalna
- włosy siwe
- złe uzębienie, brak kilku zębów
- znaki szczególne: tatuaż w postaci serca na prawej ręce, między kciukiem i palcem wskazującym
- ubrany w spodnie na trzy czwarte (bermudy) w kolorze dżinsów i
- koszulkę koloru czarnego
- na nogach: zielone lub niebieskie chodaki Crocs
- Adam mówi po polsku.

Policja apeluje o pomoc w odnalezieniu zaginionego
Po jego zaginięciu policja przeprowadziła szeroko zakrojoną akcję poszukiwawczą w Amerongen i okolicy. Do akcji został również zaangażowany zespół poszukiwawczy weteranów. Ponadto wykorzystano psy poszukiwawcze, drony i helikopter. Do tej pory poszukiwanie nie doprowadziło do odnalezienia Adama. Policja ma zatem nadzieję, że osoby, które mogą mieć informacje o miejscu pobytu zaginionego skontaktują się z policją telefonicznie (0900-8844) lub anonimowo pod nr 0800-7000.

Wypełnij formularz dotyczący przekazu informacji  (Heeft u meer informatie? Laat het ons weten via het tipformulier)
Jeśli nie władasz holenderskim, wypełnij następujący formularz.
Skontaktujemy się z tobą przez tłumacza.
Można również reagować w języku angielskim.

]]>
Policja nadal poszukuje zaginionego Adama Szkwarka 52.0025516 5.460485199999994
Amerongen - Politie zoekt nog steeds naar vermiste Adam Szkwarek https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/6/politie-zoekt-nog-steeds-naar-vermiste-adam-szkwarek.html Sinds zondag 24 november 2019 zoekt de politie naar de Poolse Adam Szkwarek. Hij verdween rond 23.00 uur uit Amerongen. Er bestaan zeer grote zorgen over zijn gezondheid. nieuwsbericht Fri, 06 Dec 2019 13:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/6/politie-zoekt-nog-steeds-naar-vermiste-adam-szkwarek.html 2019-12-06T13:24:00Z De man lijdt aan een delier. Adam heeft zijn woning in deze ernstige, verwarde toestand verlaten. Door zijn psychische klachten kan hij niet goed voor zichzelf zorgen. Vanwege zijn psychische gezondheid wil de politie hem snel vinden, zodat Adam de nodige hulp kan krijgen. Sinds zijn verdwijning ontbreekt van hem echter nog altijd elk spoor. Zie hier ook het opsporingsbericht inclusief zijn foto's.

Signalement

- Man

- 46 jaar

- 1.70 tot 1.75 m lang

- Normaal postuur

- Grijs haar

- Slecht gebit, mist enkele tanden

- Opvallend: tatoeage op zijn rechterhand, tussen zijn duim en wijsvinger. Betreft een hartje.

- Driekwartsbroek (bermuda) in jeanskleuren

- T-shirt, zwart van kleur

- Groene of blauwe klompen van het  merk Crocs

- Adam spreekt de Poolse taal.

Getuigenoproep
De politie heeft na zijn verdwijning uitgebreid gezocht in Amerongen en omgeving. Ook een zoekploeg van het veteranenzoekteam is bij deze zoekactie ingezet. Verder zijn speurhonden, drones en een helikopter ingezet. Tot dusver heeft het onderzoek er nog niet toe geleid dat Adam is gevonden. De politie hoopt daarom dat getuigen zich alsnog melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

]]>
52.0025516 5.460485199999994
Maarssen - Politie onderzoekt ernstige mishandeling van kat in Maarssen https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/6/03-politie-onderzoekt-ernstige-mishandeling-van-kat-in-maarssen.html De politie onderzoekt een ernstige mishandeling van een huisdier in Maarssen. Op maandag 2 december werd daar tussen 13.30 en 17.15 uur een kat toegetakeld met een stok. De politie doet onderzoek en is op zoek naar getuigen van dit misdrijf. nieuwsbericht Fri, 06 Dec 2019 13:14:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/6/03-politie-onderzoekt-ernstige-mishandeling-van-kat-in-maarssen.html 2019-12-06T13:14:00Z Op maandag 2 december werd de kater genaamd Bello door (een) onbekende(n) flink toegetakeld. Het onfortuinlijke dier kreeg een houten stok van meer dan 20 cm in zijn achterwerkje gestopt. Uiteraard is de eigenaar van de kat direct met zijn huisdier naar een dierenarts gegaan voor een spoedeisende diergeneeskundige behandeling. Naar omstandigheden gaat het weer redelijk met de kater.

Getuigenoproep
De eigenaar heeft aangifte gedaan bij de politie. Inmiddels is een onderzoek gestart. De politie neemt de zaak hoog op. Daarom vond er onder meer een buurtonderzoek plaats op en rond de Zwanenkamp in Maarssen. De politie verzoekt iedereen die iets heeft gezien of die beschikt over informatie te bellen met 0900-8844.

]]>
52.1319071 5.017102000000023
Breukelen - Politieagent lost waarschuwingsschoten bij aanhouding https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/6/03-politieagent-lost-waarschuwingsschoten-bij-aanhouding.html Dankzij een tip van een oplettende buurtbewoner van het Glaskruid in Breukelen, heeft de politie gisteren, donderdag 5 december rond 17.30 uur, een man aangehouden en een vuurwapen in beslag genomen. Bij de aanhouding zijn door een politieagent waarschuwingsschoten gelost. nieuwsbericht Fri, 06 Dec 2019 09:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2019/december/6/03-politieagent-lost-waarschuwingsschoten-bij-aanhouding.html 2019-12-06T09:19:00Z De getuige had al twee dagen een auto langzaam door de wijk zien rijden. In die auto zaten twee mannen. De alerte buurtbewoner gaf dit door aan de politie. Agenten gingen toen naar het Glaskruid om poolshoogte te nemen, alwaar zij de auto zagen staan. De agenten spraken de inzittenden van de auto aan en vroegen hen naar de reden van hun verblijf in de wijk. Op dat moment zag een van de agenten een pistool bij de personen in de auto.

De beide mannen zagen kans uit de auto te komen en zich uit de voeten te maken. Natuurlijk zetten de agenten meteen te voet de achtervolging in op de wegrennende verdachten. Om hen tot stoppen te manen, werden er twee waarschuwingsschoten gelost. Hierop kon een van de beide mannen worden gearresteerd. Hij is een 27-jarige man uit Albanië zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

Het vuurwapen dat in de auto lag, werd in beslag genomen. Het bleek te gaan om een doorgeladen vuurwapen. Uiteraard wil de politie weten wat deze mannen van plan waren en daarom heeft de recherche de zaak in onderzoek genomen. Vandaag zal een uitgebreid onderzoek onder bewoners en passanten in de woonwijk gaan plaatsvinden. Ook is de wijkagent in de buurt aanwezig om vragen te beantwoorden.

Getuigenoproep
Heeft u op of rond het Glaskruid in Breukelen de afgelopen tijd verdachte personen gezien? Heeft u een witte Mercedes-Benz in de wijk zien rijden? Heeft u andere informatie die mogelijk van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek? Neem dan contact op met de recherche via 0900-8844 of bel anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). U kunt ook onderstaand tipformulier invullen.

Wanneer mag de politie schieten?
De politie is bevoegd om geweld te gebruiken om haar taak, de handhaving van de rechtsorde, uit te voeren. Het gebruikte geweld moet altijd in verhouding staan tot de situatie en het misdrijf. Dit wordt ook wel ‘proportioneel en subsidiair’ genoemd. Tijdens een gevaarlijke situatie probeert de politie te de-escaleren. Eerst gebruikt de agent zijn stem om de verdachte te vorderen iets te doen of juist niet te doen. Als dit niet lukt, schaalt hij of zij op naar het gebruik van wapens; bijvoorbeeld pepperspray, de wapenstok of inzet van de politiehond. Pas op het laatste moment pakt de agent zijn vuurwapen. Hij kan een waarschuwingsschot lossen.

]]>
Aanhouding 52.16684799999999 5.0024323000000095