Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Sun, 03 Jul 2022 23:16:09 GMT 2022-07-03T23:16:09Z nl Nederland - ‘Gezond verstand behouden bij actievoeren’ https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/00gezond-verstand-behouden-bij-actievoeren.html De politie bereidt zich voor op mogelijke protestacties op maandag. Hoe die er acties er uit gaan zien, is op dit moment nog niet bekend. ‘We houden rekening met verschillende scenario’s’, laat politiechef Willem Woelders weten. Sun, 03 Jul 2022 15:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/00gezond-verstand-behouden-bij-actievoeren.html 2022-07-03T15:53:00Z ‘Demonstreren is een grondrecht. Mensen moeten kunnen opkomen voor hun belangen. Maar dat moet wel op een ‘normale manier’ gebeuren; dus volgens de wettelijke regels’, vertelt Woelders. De afgelopen dagen liepen her en der protesten helaas uit de hand. Grenzen werden overschreden, waardoor de veiligheid van burgers en agenten en de openbare orde in gevaar kwamen. ‘Hopelijk krijgt dit maandag geen vervolg. We proberen in gesprek met demonstranten te komen en te blijven. Daarnaast werkt de politie informatiegestuurd. Dat betekent dat we informatie bij elkaar brengen. Op basis van het beeld dat daaruit ontstaat, wordt besloten waar agenten en welk materieel wordt ingezet. Deze besluiten worden samen met de burgemeesters genomen. Ik hoop dat we met de demonstranten in gesprek kunnen blijven en dat alles ordelijk zal verlopen. Mocht u morgen zelf de weg op gaan, houd de berichtgeving van Rijkswaterstaat en ANWB in de gaten en ga voorbereid op reis.’

]]>
Forse belasting

De acties van de afgelopen dagen vragen veel van de politie. Agenten moesten lange dagen draaien en zagen dat er soms behoorlijk geweld werd gebruikt. ‘De belasting voor onze mensen is opnieuw fors. En dat doet ook wat met de gezinnen van de collega’s. Ze moeten hun partner, vader of moeder missen en zien ook die heftige beelden op tv en social media. Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand blijft behouden en demonstraties op een normale manier uitvoeren’, aldus de politiechef.

Worden grenzen toch overschreden, dan treedt de politie wanneer mogelijk op. Strafbare feiten worden opgespoord, verdachten worden aangehouden. Schade aan politiemateriaal wordt verhaald. De eerste verdachten hebben zich al gemeld bij de politie. Dit gebeurde nadat de politie-eenheid Oost-Nederland beelden van ongeregeldheden bekendmaakte.

]]>
Prioriteiten

‘Het is belangrijk dat het normale politiewerk kan blijven doorgaan. Als er een inbraak of diefstal is, wil je dat er politie komt. Als er een ongeluk is, moet daar snel hulpverlening bij kunnen zijn’, gaat Woelders verder. ‘Helaas kunnen we niet overal tegelijkertijd zijn. Dat betekent dat we prioriteiten moeten stellen. Het vraagt om het maken van keuzes voor onze inzet. In afstemming met het lokaal gezag zullen keuzes gemaakt worden. Zoals het ongestoord door laten gaan van de democratische rechtsorde. Beschermen van de vitale infrastructuur en objecten zoals (lucht) havens en energiecentrales. Logistieke ketens – onder meer distributiecentra van supermarkten - en de hoofdwegen hebben ook prioriteit. Mocht de veiligheid van mensen in het gedrang komen, dan kan het zijn dat prioriteiten veranderen.’ Met defensie is een nauwe samenwerking. Als mensen met landbouwvoertuigen gevaarlijk gedrag vertonen, dan kan het leger bijvoorbeeld met materieel helpen bij de inbeslagname van voertuigen.

]]>
Oost-Souburg - Messen steekpartij gevonden op vluchtroute https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-onderzoek-oost-souburg.html De politie krijgt de nodige hulp van de inwoners uit Oost-Souburg bij het onderzoek naar de steekpartij op zaterdagmorgen vroeg op het Oranjeplein. Toch is de recherche nog steeds op zoek naar de hondenbezitter, camerabeelden én getuigen, die twee jongens in Oost-Souburg of Vlissingen op een elektrische step hebben gezien. Sun, 03 Jul 2022 13:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/3/08-onderzoek-oost-souburg.html 2022-07-03T13:09:00Z De vier verdachten zijn zaterdagmiddag over de steekpartij verhoord. De twee meisjes mochten aan het eind van deze middag het politiecellencomplex verlaten. Er is nog geen beslissing genomen over hun betrokkenheid. De twee jongens zitten nog vast en worden dinsdag voor de rechter-commissaris geleid. De achtergrond van het incident wordt nog steeds onderzocht.

]]>
Twee jongens op elektrische step gezien?

Na de steekpartij zijn er twee jongens gevlucht. Hierbij hebben ze ook gebruik gemaakt van een elektrische step. Heb je zaterdagmorgen vroeg na 00.30 uur in de omgeving van Oost-Souburg of Vlissingen een duo op een elektrische step gezien? Neem dan contact op met de politie via een van onderstaande kanalen.

]]>
Dankbetuiging

Dankzij een zeer oplettende inwoner uit Oost-Souburg vond de politie op de vermoedelijke vluchtroute twee messen. Vermoedelijk zijn deze bij het geweldsincident gebruikt. De messen zijn in beslag genomen. De afdeling forensische opsporing onderzoekt deze op sporen. Het valt de politie in positieve zin op dat vele Souburgers de politie bij het onderzoek helpen. Dit wordt bijzonder gewaardeerd.

]]>
Politie zoekt hondenbezitter en camerabeelden

De hondenbezitter heeft zich nog niet gemeld. De politie is nog steeds op zoek naar hem. Verder roept de politie iedereen in de omgeving van het Oranjeplein en de Paspoortstraat die in het bezit is van een bewakingscamera op om de beelden van die avond en nacht met de politie te delen. Heb je informatie? Bel de politie: 0900-8844. Of app nummer 06-12207006. Bel je liever anoniem, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Je kunt ook onderstaand tipformulier invullen. Vermeld voor een snelle informatieverwerking het dossiernummer: 2022171272.

]]>
51.46822624 3.60573346
Oost-Souburg - Jongen zwaargewond door steekincident https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-steekincident-oost-souburg.html Bij een steekpartij op het Oranjeplein is zaterdagmorgen vroeg 2 juli een jongen zwaargewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft twee meisjes en twee jongens aangehouden. Sat, 02 Jul 2022 08:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/08-steekincident-oost-souburg.html 2022-07-02T08:37:00Z Rond 00.25 uur kregen de hulpdiensten de melding. Diverse politie-eenheden en de ambulancedienst gingen met spoed ter plaatse. Ze vonden bij een parkeerterrein van een winkel het slachtoffer. Deze 17-jarige jongen uit Oost-Souburg werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht.

]]>
Arrestaties meisjes

De politie startte een onderzoek op. Agenten zetten het Oranjeplein met linten af en verhoorden diverse getuigen. De afdeling forensische opsporing stelde een sporenonderzoek in. Ook werd met een speurhond naar sporen gezocht. Aanvankelijk werden twee meisjes meegenomen naar het politiebureau, omdat zij getuigen van het incident waren. In de loop van de nacht ontstond richting het tweetal een verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij. Na overleg met de officier van justitie hield de politie de meisjes aan. Het gaat om een 14-jarig meisje uit Middelburg en een meisje (16) uit Vlissingen. Het duo is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht, ze worden zaterdag verhoord. Rond 5.15 uur werd de afzetting op het Oranjeplein opgeheven.

]]>
Arrestaties jongens

Tijdens het onderzoek kwamen er aanwijzingen naar voren dat bij het incident nog twee jongens betrokken waren. Zij waren gevlucht en werden zaterdagmorgen rond 8.30 uur in woningen in Vlissingen aan de Hurgronjestraat en de Hercules Segherslaan gearresteerd. Het gaat respectievelijk om een 15-jarige jongen en een 16-jarige jongen, beiden uit Vlissingen. Ook dit tweetal is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht, ze worden zaterdag verhoord.

]]>
Politie zoekt hondenbezitter en camerabeelden

De politie is nog op zoek naar een hondenbezitter en naar camerabeelden. De jongens zijn vanaf het Oranjeplein richting de Paspoortstraat gevlucht. Woont u in de omgeving van Oranjeplein - Paspoortstraat en hebt u camerabeelden? Neem dan contact op met de politie. Verder zoekt de politie een man met een hond, die mogelijk getuige van de steekpartij is geweest. Hij liep met zijn hond richting de Prins Hendrikstraat.

Bent u de man met de hond of hebt u camerabeelden? Bel dan met de politie: 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006. Bel je liever anoniem, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Je kunt ook onderstaand tipformulier invullen. Vermeld voor een snelle informatieverwerking het dossiernummer: 2022171272.

]]>
51.46822624 3.60573346
Maastricht - Succes in onderzoek cyberaanval Universiteit Maastricht https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/succes-in-onderzoek-cyberaanval-universiteit-maastricht.html Eind december 2019 was de cyberaanval op de Universiteit Maastricht groot nieuws. In de maanden na de ‘hack’ is er door de Universiteit hard gewerkt aan het herstel van het netwerk. Daarnaast hebben het cybercrimeteam van de politie Limburg en het Openbaar Ministerie stevig geïnvesteerd in het opsporingsonderzoek. Dat heeft onder meer geleid tot het volgende succes, namelijk de in beslagname van cryptovaluta ter waarde van plus minus 500.000 euro. Sat, 02 Jul 2022 08:01:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/2/succes-in-onderzoek-cyberaanval-universiteit-maastricht.html 2022-07-02T08:01:00Z Op maandag 23 december 2019 werd de Universiteit Maastricht slachtoffer van een grote ransomware-aanval. De Windowssystemen werden hiermee platgelegd. Zowel studenten als medewerkers werden daardoor getroffen. Dat was voor de onderwijsinstelling, de politie en het OM in Limburg de start van een intensieve samenwerking. Waar laatstgenoemde partijen aan de slag gingen met een opsporingsonderzoek, nam de Universiteit een cybersecuritybedrijf in de hand om het netwerk en de systemen samen met de eigen medewerkers weer operationeel te krijgen.

Sporenonderzoek
De start van het onderzoek begon met de aangetroffen sporen. Metten Bergmeijer, teamleider van het cybercrimeteam van politie Limburg: “Iedere vorm van criminaliteit laat sporen achter, ook criminaliteit in de digitale wereld. Dankzij een goede samenwerking met de Universiteit en het door hen ingehuurde cybersecuritybedrijf hebben we gebruik kunnen maken van de door hen veilig gestelde sporen. Een dergelijke samenwerking is essentieel om een goed opsporingsonderzoek te kunnen doen”, legt Metten Bergmeijer uit. “Je kunt het vergelijken met een woninginbraak. Wij repareren als politie niet de deur die de inbrekers vernield hebben, maar zijn in ons onderzoek wel geïnteresseerd in de vingerafdrukken of andere sporen die op die deur zijn achtergelaten.” Op enig moment zag de Universiteit zich genoodzaakt 197.000 euro losgeld aan de hackers te betalen. Metten Bergmeijer: “We hebben altijd het standpunt gehad dat er niet betaald moest worden. Maar we respecteren en begrijpen in het licht van alle dilemma’s deze keuze.” Lees daarover hier meer.

Internationale samenwerking
Het onderzoek van het OM en de politie baseerde zich op digitale, financiële en tactische invalshoeken. Criminaliteit stopt niet bij de grens van een eenheid of land en zeker cybercriminaliteit niet. Dat bleek in deze zaak niet anders. Die sporen brachten het onderzoeksteam al snel over de grens. Daardoor ontstond een nauwe internationale samenwerking met diverse landen. Bij een groot aantal partijen in het buitenland werden gegevens gevorderd. Ook de betaling die de universiteit deed, liet sporen na die het onderzoeksteam weer een stap verder bracht. Via een (digitale) zoektocht die vele landen doorkruiste, is er een persoon in Oekraïne bij het onderzoeksteam in beeld gekomen. Het onderzoeksteam is in 2021 afgereisd naar Oekraïne waar de Oekraïense autoriteiten op verzoek van het onderzoeksteam een doorzoeking in een woning hebben gedaan en met betrokkenen gesproken hebben. Het onderzoek daar heeft de weg vrij gemaakt om uiteindelijk de cryptovaluta in beslag te kunnen nemen.

Wallet bevroren
In februari 2020 werd er door het onderzoeksteam een wallet bevroren waar een deel van het betaalde losgeld naartoe is gegaan. Op dat moment was de waarde van de cryptovaluta die daarin stonden ongeveer 40.000 euro. Het bevriezen van de wallet garandeert dat er met het geld niets meer kan gebeuren omdat de eigenaar van de wallet er geen toegang meer toe heeft. Om vervolgens daadwerkelijk beschikking over de wallet te krijgen, moet een juridische traject tot formele inbeslagname leiden. Daartoe moesten onder meer vorderingen en rechtshulpverzoeken bij internationale partners gedaan worden. Een weg van de lange adem, die er uiteindelijk toe geleid heeft dat in april 2022 de cryptovaluta formeel door het OM in beslag werd genomen. Door de koerswijzigingen van de cryptovaluta is de waarde gestegen tot ongeveer 500.000 euro. Méér dan de Universiteit destijds betaalde.

Schadeloos stellen UM
Georges van den Eshof (officier van justitie cybercrime): “Er moeten nog juridische stappen gezet worden, maar het OM gaat er alles aan doen om dit gehele bedrag bij de Universiteit te krijgen. Zij hebben destijds ongeveer 200.000 euro aan losgeld betaald, maar de door hen geleden schade was natuurlijk veel groter. Denk aan de aanschaf van nieuwe systemen en de werkzaamheden om het netwerk weer operationeel te krijgen. De hoofddoelstelling van de inbeslagname is de Universiteit zoveel mogelijk schadeloos te stellen. Dat was ook een van de doelen in het ons opsporingsonderzoek.” Naast dit mooie resultaat, leerden de politie en het OM ook lessen van dit onderzoek. Metten Bergmeijer: “Dit is destijds door het cybercrimeteam Limburg opgepakt. De afgelopen jaren hebben we van dit en andere onderzoeken geleerd dat incident gedreven werken minder effectief is dan werken vanuit het grotere geheel. Dat is de reden voor de oprichting van de Ransomware Taskforce.” Lees daarover hier meer.

Aangifte doen loont
Metten Bergmeijer: “In het domein van cybercrime, en zeker waar het gaat om ransomware, is gebleken dat het aanhouden van verdachten weinig kansrijk is. Die bevinden zich immers vaak in landen waar Nederland geen internationale samenwerking mee heeft. We moeten dus uit een ander vaatje tappen. Aangiftes geven ons een cruciaal deel van de informatie die we daarvoor nodig hebben. Het helpt ons de criminaliteit beter te begrijpen en zo de plaatsen te vinden waar we criminelen het hardst kunnen raken. Criminelen moeten bijvoorbeeld met elkaar communiceren, hun geld witwassen of toegang krijgen tot systemen. We moeten onze pijlen richten op het verstoren, frustreren en voorkomen van het criminaliteitsproces. Deze aanpak passen we op dit moment toe in de Ransomware Taskforce waarin specialisten van de regionale cybercrimeteams en het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid samenwerken aan de verstoring, opsporing en preventie van ransomware volgens dit principe. We onderzoeken als politie of deze methodiek ook toepasbaar is voor de aanpak van andere vormen van cybercriminaliteit. Dit doen we als politie niet alleen. We sluiten hiervoor slimme allianties met onder andere bedrijven en onderwijsinstellingen in binnen en buitenland.”

 

]]>
50.84709789 5.68663436
Franeker - Man overlijdt na verzet tegen agenten in woning Franeker https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/01-onderzoek-naar-overlijden-na-verzet-in-woning-franeker.html Vrijdagmiddag 1 juli is een man uit Franeker overleden in zijn woning nadat hij zich hevig verzette tegen agenten. Agenten waren samen met de hulpverlening aanwezig in de woning. De politie en de Rijksrecherche doen onderzoek naar deze situatie. Fri, 01 Jul 2022 18:59:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/01-onderzoek-naar-overlijden-na-verzet-in-woning-franeker.html 2022-07-01T18:59:00Z Vanmiddag kregen de politie het verzoek ter ondersteuning mee te gaan met de hulpverlening naar een woning aan de Franciscushof in Franeker. Toen agenten bij de woning aankwamen verzette de man zich hevig tegen de agenten. Hierop zagen zij zich genoodzaakt pepperspray en het stroomstootwapen te gebruiken. Toen agenten de man onder controle probeerden te brengen raakte hij buiten bewustzijn. Hierop is door agenten en medische hulpverleners de reanimatie gestart, maar deze mocht niet meer baten. De man is ter plaatse overleden.

]]>
Onderzoek gestart en Rijksrecherche in kennis gesteld

Het onderzoek naar deze situatie is gestart. Omdat bij deze situatie agenten betrokken zijn en een persoon is overleden, is ook de rijksrecherche in kennis gesteld om onafhankelijk onderzoek te doen. Dit is de standaardprocedure.

]]>
53.1861718 5.54655224
Uden - Aanhouding voor opruiing en bedreiging boerenprotesten https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/09-aanhouding-wegens-opruiing-en-bedreiging-op-social-media.html De politie hield in een onderzoek naar opruiing en bedreiging een 52-jarige verdachte uit Uden aan. De man wordt er van verdacht op sociale media dreigende en opruiende uitlatingen te hebben gepost waarbij hij opriep tijdens de boerenprotesten supermarkten en distributiecentra te gaan blokkeren. Ook wordt hij verdacht van het bedreigen van de minister-president in niet mis te verstane bewoordingen. Fri, 01 Jul 2022 15:19:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/09-aanhouding-wegens-opruiing-en-bedreiging-op-social-media.html 2022-07-01T15:19:00Z Opruiing

Naast de handhaving van de openbare orde op straat investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die strafbare feiten online plegen. Hieronder valt dus ook opruiing; het al dan niet via social media aanzetten van anderen tot het plegen van strafbare feiten. ‘Opruiing op zichzelf is ook een strafbaar feit, niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar zeker ook het verder delen ervan. Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen. Door je strafblad kun je bijvoorbeeld moeilijker een baan of een stage krijgen. Daar kun je heel lang last van houden. 

Zie je dat er in je omgeving wordt opgeroepen tot ongeregeldheden of heb je andere informatie die voor ons van belang kan zijn? Neem dan contact met ons op via het meldformulier op politie.nl of 0900-8844.

]]>
51.6645664 5.61582493
Maastricht - Onderzoek overval TEFAF nog in volle gang https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/onderzoek-overval-tefaf-nog-in-volle-gang.html Het onderzoek naar de gewapende overval op de TEFAF in Maastricht is nog in volle gang. Bij de overval dinsdagochtend 29 juni raakte niemand gewond, wel werden er sieraden buitgemaakt. In de zoektocht naar (minimaal) vier voortvluchtige verdachten wordt nauw samengewerkt met de Belgische en Duitse politie. Fri, 01 Jul 2022 12:50:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/onderzoek-overval-tefaf-nog-in-volle-gang.html 2022-07-01T12:50:00Z Kort na de overval kon de politie twee personen aanhouden: een 22-jarige en een 26-jarige man, beiden afkomstig uit België. Deze twee personen reden in een grijs voertuig met een Belgisch kenteken. Deze auto werd aan de kant gezet op de A2 voor de Willem Alexandertunnel in zuidelijke richting. Zij vertoonden dusdanig verdacht gedrag dat er op dat moment voldoende aanleiding was om ze aan te houden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de overval. Woensdagavond 30 juni werden zij weer in vrijheid gesteld. In het onderzoek naar de overval rust geen verdenking meer op dit tweetal.

De politie is dus op zoek naar de vier verdachten die de overval pleegden bij de TEFAF, en onderzoekt of er hierbij mogelijk nog meer verdachten betrokken zijn geweest.

Maandagavond 4 juli wordt er in het opsporingsprogramma OpsporingNL (RTL5, 20.30 uur) landelijk aandacht besteed aan deze zaak. In de uitzending zijn nieuwe en betere beelden te zien van de verdachten en mogelijke vluchtroute. We roepen daarbij de hulp van burgers in om de zaak op te lossen.

]]>
Nederland - Vrijheid vieren https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/vrijheid-vieren.html Ieder jaar op 1 juli herdenken en vieren we in Nederland de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen. Op deze dag, Keti Koti genoemd, staan we stil bij een gedeeld verleden. Als politie hechten we aan deze dag. ‘We herdenken de mensen die vochten voor vrijheid. Het leed dat hen is aangedaan. En we vieren vrijheid, een leven in gelijkwaardigheid.’ Fri, 01 Jul 2022 11:11:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/vrijheid-vieren.html 2022-07-01T11:11:00Z In 1863 werd de slavernij afgeschaft, maar in de praktijk volgde Nederland tien jaar later. In Suriname is Keti Koti (ketenen verbroken) een nationale feestdag. Sinds 2002 wordt Keti Koti ook in Nederland herdacht en gevierd. Als politie maken we onderdeel uit van deze bijzondere dag. Gregory van Geene en Cindy de Koning werken allebei bij de politie in Amsterdam en zijn beiden lid van het Caribisch netwerk bij de politie. Vanuit deze rol sluiten zij bij de herdenking en viering aan, maar Keti Koti raakt hen ook persoonlijk.

Veilig voelen
Een belangrijke dag noemt Gregory het. ‘We herdenken de mensen die vochten voor vrijheid, staan stil bij het leed dat hen is aangedaan. En we vieren vrijheid, een leven in gelijkwaardigheid.’ Het slavernijverleden raakt hem zelf ook. Zijn voorouders waren tot slaaf gemaakten. Vier generaties terug, van beide kanten. ‘Bij een rondleiding door het Tropenmuseum hoorde ik hun namen noemen. Dat was heel confronterend. We waren met een groep collega’s van het Caribisch netwerk van de politie. Alle leden hoorden hun achternaam.’

Het Caribisch netwerk is een intern netwerk binnen de politie en bedoeld als veilige haven voor politiecollega’s. ‘Om je verhaal te kunnen doen, elkaar te helpen als je je niet begrepen of onveilig voelt in je team. Daarnaast zijn we bruggenbouwers en zoeken de verbinding met Afro Caribische gemeenschappen. Bij het Amsterdamse netwerk zijn 150 collega’s aangesloten, vanuit verschillende achtergronden. Ook oer-Hollandse collega’s die affiniteit hebben met het onderwerp. We hebben veel expertise in huis over verschillende culturen. Politiemensen kunnen hier gebruik van maken. Ons doel is om uiteindelijk niet meer nodig te zijn.’

Sporen
Net als Gregory heeft Cindy voorouders die tot slaaf gemaakt waren. ‘De grootoma van mijn oma, Rosalina, maakte de slavernij mee.’, legt ze uit. ‘Het lijkt lang geleden, maar dat is het niet. Rosalina werd 3 april 1852 vrijgekocht en kreeg drie zonen die hierdoor geen slaaf werden gemaakt. Van een van deze zonen stamt mijn familie af. Op Keti Koti herdenk ik al onze voorouders die in deze verschrikkelijke tijd moesten leven. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.’

De politie mag als deelnemer niet ontbreken op deze dag stelt ze. ‘Hiermee laten we zien aan de gemeenschap dat Keti Koti ook een onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis Door oprechte interesse geef je echt betekenis aan verbinding.’

Het slavernijverleden laat nog altijd sporen na is de ervaring van Cindy. ‘Dat komt door de nasleep in de eeuwen daarna, het gevecht voor gelijke rechten voor zwarte mensen. Als je zo opgroeit, wordt dat in je hoofd gezet. Het gevoel van achtergesteld worden; het duurt lang voordat dat eruit is. In al die jaren hebben wij veel bereikt en daarom is Keti Koti vooral ook een feestdag.‘

Gedeeld verleden
‘De slavernij is een verleden van ons allemaal’, zegt Gregory.Of je voorouders nu slaaf gemaakt waren of niet. Hoe we hier nu leven in onze samenleving, in deze samenstelling met al onze verschillende achtergronden, dat komt door dit gedeelde verleden. Keti Koti gaat over het erkennen van elkaars verschillen en het waarderen daarvan. Mijn boodschap is: blijf met elkaar in gesprek en wees nieuwsgierig naar de ander. Het helpt je om met een andere blik naar de wereld te kijken.’

Sterk
‘Ik vind het belangrijk om te weten waar ik vandaan kom en wie mijn voorouders waren’, sluit Cindy af. ‘Zij moeten wel enorm sterk geweest zijn door al het leed dat zij hebben doorstaan. Door hen kunnen wij nu in vrijheid leven. Als ik soms even geen motivatie heb dan herinnert mijn moeder mij dat wij uit een sterk geslacht komen en dat ik veel ga bereiken, zolang ik er maar voor blijf gaan. Dat geeft mij dan kracht om door te zetten.’

 

]]>
52.37344272 4.90454386
Lelystad - 13-jarig meisje na Amber Alert weer terecht, man aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/03-13-jarig-meisje-na-amber-alert-weer-terecht-man-aangehouden.html Gisteren werd een Amber Alert verstuurd naar aanleiding van de vermissing van een 13-jarig meisje uit Lelystad. Het meisje is na onderzoek en een tip van een burger in goede gezondheid aangetroffen. Fri, 01 Jul 2022 10:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/03-13-jarig-meisje-na-amber-alert-weer-terecht-man-aangehouden.html 2022-07-01T10:28:00Z Een oplettende burger zag het meisje lopen met een man. Deze informatie in combinatie met de informatie uit het politie-onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van een 35-jarige man uit Lelystad. De man is aangehouden voor het onttrekken van het meisje aan het ouderlijk gezag. Hij zit nog vast.

De politie dankt iedereen voor het uitkijken naar het meisje.

]]>
52.54272549 5.37476456
Rotterdam - Explosief gaat af op Aelbrechtskade; politie zoekt dader(s) en getuigen https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/07-explosief-gaat-af-bij-gezondheidscentrum-aelbrechtskade-politie-zoekt-daders-en-getuigen.html Wie is de persoon die op donderdag 30 juni een explosief plaatste en liet afgaan bij een pand aan de Aelbrechtskade en er daarna vandoor ging in de richting van Mathenesserbrug? De politie is op zoek naar getuigen, camerabeelden en mensen met meer informatie. Fri, 01 Jul 2022 09:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/juli/1/07-explosief-gaat-af-bij-gezondheidscentrum-aelbrechtskade-politie-zoekt-daders-en-getuigen.html 2022-07-01T09:40:00Z Foto: stockfoto politie

Tien voor drie 's middags krijgt de politie melding van een explosie aan de Aelbrechtskade. Agenten gaan op de melding af en zien dat er een ruit van het pand boven het Gezondheidscentrum is gebarsten. Al snel constateerden zij dat dit veroorzaakt moet zijn door een explosief dat even daarvoor geplaatst is. Eerder deze week, op 28 juni, werd het Gezondheidscentrum beschoten aan de Aelbrechtskade. Het is onduidelijk waarom het pand het doelwit is van dit geweld.

Er lopen nog politieonderzoeken naar beschietingen van andere panden aan de Aelbrechtskade. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen die een verband tussen de beschieting en explosie van deze week en de eerdere beschietingen op de andere panden doen vermoeden.

Heeft u donderdag iets gezien of gehoord in de omgeving van de Aelbrechtskade? Heeft u een deurbelcamera of dashcam in deze omgeving waar rond die tijd iemand op te zien is? Heeft u informatie over een mogelijke aanleiding? Dan komt de politie graag met u in contact. U kunt uw tip achter laten onder dit bericht of bellen met 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, dan kunt u bellen met 0800-7000. Heeft u informatie die u vertrouwelijk wilt delen met het Team Criminele Inlichtingen bel dan 088 - 661 77 34.

]]>
51.91948163 4.44227238