Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Tue, 22 Sep 2020 21:05:05 GMT 2020-09-22T21:05:05Z nl Hilversum - Schietincident Sittard in Opsporing Verzocht https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/22/schietincident-sittard-vanavond-bij-opsporing-verzocht.html Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan het onderzoek naar het schietincident dat op zaterdag 12 september in Sittard plaatsvond. nieuwsbericht Tue, 22 Sep 2020 14:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/22/schietincident-sittard-vanavond-bij-opsporing-verzocht.html 2020-09-22T14:09:00Z Die avond werd rond 23.15 uur een gewonde man op de oprit van een woning aan de Bradleystraat gevonden. Hij bleek te zijn beschoten. Het onderzoek naar het geweldsincident is nog in volle gang.

Iets gezien of meer informatie?
De politie zoekt getuigen die meer informatie kunnen geven over het schietincident of de brandende motor die werd aangetroffen aan de Raadskuilderweg in Geleen mogelijk betrokken was bij het incident. Dit kan door contact op te nemen met de opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Alle zaken in de uitzending op een rijtje:

Ook is er een terugkoppeling van de resultaten uit de uitzending van dinsdag 15 september.

]]>
Opsporing Verzocht is dinsdag 20 september vanaf 20.30 uur te zien op NPO 1. De herhaling is woensdag 21 september rond 13.35 uur op NPO 2. Ook is het programma online terug te kijken via NPO Start.

]]>
OV
Driebergen - Internationale operatie tegen drugsverkopers op het dark web leidt tot 179 arrestaties https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/22/11-internationale-operatie-tegen-drugsverkopers-op-het-dark-web-leidt-tot-179-arrestaties.html Vandaag heeft een wereldwijd samenwerkingsverband van opsporingsdiensten de resultaten bekendgemaakt van een gezamenlijke operatie genaamd DisrupTor, die zich richtte op verkopers en kopers van illegale goederen op het dark web. nieuwsbericht Tue, 22 Sep 2020 13:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/22/11-internationale-operatie-tegen-drugsverkopers-op-het-dark-web-leidt-tot-179-arrestaties.html 2020-09-22T13:00:00Z Deze operatie volgt op het offline halen van Wall Street Market in mei 2019, destijds de op een na grootste illegale online marktplaats op het dark web. De criminelen achter deze marktplaats zijn vorig jaar geïdentificeerd en aangehouden door een internationaal opsporingsteam bestaande uit Duitse, Nederlandse en Amerikaanse rechercheurs. Deze actie leverde de opsporingsdiensten informatie op. Hiermee konden de verdachten geïdentificeerd worden die schuilgingen achter dark web-accounts die gebruikt werden voor illegale activiteiten.

Het leidde tot de arrestatie van 179 verkopers die zich bezighielden met de handel in tienduizenden illegale goederen in Europa en de Verenigde Staten. Meer dan 6,5 miljoen dollar aan contant geld en virtuele valuta zijn in beslag genomen, net als aanzienlijke hoeveelheden drugs, waaronder amfetamine, cannabis, heroïne, cocaïne, MDMA en medicijnen die verslavende stoffen bevatten.

De arrestaties werden verricht in de Verenigde Staten (121), Duitsland (42), Nederland (8), het Verenigd Koninkrijk (4), Oostenrijk (3), en Zweden (1). Daarnaast lopen er nog onderzoeken om de identiteit van de personen achter de dark web-accounts te achterhalen.

]]>
Operatie DisrupTor bestond uit een reeks afzonderlijke, maar elkaar aanvullende, gezamenlijke operaties, gecoördineerd door Europol en Eurojust. De acties hadden tot doel wereldwijd een vuist te maken tegen de verkoop van illegale goederen via het dark web.

Deze operatie was het resultaat van een samenwerking tussen het Oostenrijkse Bundeskriminalamt, de Cypriotische politie (Αστυνομία Κύπρου), het Duitse Bundeskriminalamt, de Portugese Polícia Judiciária, de Nederlandse politie, FIOD en Koninklijke Marechaussee, de Zweedse politie (Polisen) het Britse National Crime Agency, de Amerikaanse Department of Justice, Federal Bureau of Investigation, Immigration and Customs Enforcement en Postal Inspection Service, de Australische politie (Western Australia Police Force en de Australian Criminal Intelligence Commission) en de Canadese politie (Royal Canadian Mounted Police).

Edvardas Šileris, Hoofd van het Europese Cybercrimecentrum van Europol (EC3) reageerde op de operatie: “Wetshandhaving is het meest effectief als er samengewerkt wordt. De bekendmaking van vandaag zendt een sterk signaal uit naar criminelen die illegale goederen kopen of verkopen via het dark web: het verborgen internet is niet langer verborgen en anonieme activiteiten blijven niet langer anoniem. Opsporingsdiensten doen er alles aan om criminelen op te sporen, ongeacht waar ze actief zijn, of dat nou op straat is of achter de computer.”

]]>
De gouden jaren van de marktplaatsen op het dark web zijn voorbij. Operaties zoals deze tonen wederom aan dat opsporingsdiensten het vermogen hebben om de encryptie en anonimiteit van marktplaatsen op het dark web te verbreken. De politie haalt deze illegale marktplaatsen niet alleen uit de lucht, maar spoort ook de criminelen op die illegale goederen verkopen en kopen via deze sites.

Bent u van plan om anoniem illegale goederen te kopen op het dark web?
Dit zijn de gevaren waaraan u zichzelf blootstelt:

  • U kunt uw leven in gevaar brengen door gevaarlijke illegale drugs te kopen.
  • U kunt het slachtoffer worden van cyberoplichters die alleen maar uit zijn op uw geld.
  • U kunt uw apparaat blootstellen aan schadelijke malware.

Daarnaast kunnen opsporingsdiensten illegale transacties herleiden naar zowel de verkoper als de koper. In meerdere landen is het mogelijk personen te vervolgen die illegale goederen kopen op verborgen websites.

Het dark web is geen sprookje, kopers en verkopers kunnen zich niet langer verhullen in de duisternis.

]]>
disruptor
Zaandam - Politie voorkomt confrontatie tussen rivaliserende jeugdgroepen; 37 aanhoudingen https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/21/04-politie-voorkomt-confrontatie-tussen-rivaliserende-jeugdgroepen-37-aanhoudingen.html Vrijdagavond heeft de politie 37 jongeren, in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar, van twee rivaliserende jeugdgroepen aangehouden op de Prinsenstraat in Zaandam en bij station Zaanse Schans in Zaandijk. nieuwsbericht Mon, 21 Sep 2020 11:02:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/21/04-politie-voorkomt-confrontatie-tussen-rivaliserende-jeugdgroepen-37-aanhoudingen.html 2020-09-21T11:02:00Z De tieners worden onder andere verdacht van samenscholing waarbij ongeregeldheden dreigen te ontstaan. De politie had informatie ontvangen dat een confrontatie zou plaatsvinden tussen twee jeugdgroepen uit Assendelft en Zaandam. Het is bij verschillende instanties bekend dat de Assendelftse en de Zaandamse groep al langere tijd een conflict met elkaar hebben. Dit heeft eerder geleid tot verschillende gewelddadige confrontaties, waarbij ook wapens zijn gebruikt. De politie heeft in samenwerking met de gemeente en andere instanties al meerdere preventieve acties ondernomen om het conflict te doen stoppen, maar dit bleek weinig tot geen effect te hebben. Daarom werd in samenspraak met de gemeente en het Openbaar Ministerie besloten om de jeugd steviger aan te pakken.

Assendelft
Rond 17.00 uur  verzamelde een groep jongeren op het station van Krommenie-Assendelft  en stapte op de trein richting Zaandam. Bij de halte Wormerveer stapte de groep weer uit waar nog meer jongens op hen stonden te wachten. De volgende trein kwam eraan en de jeugd stapte weer in. De volgende halte voor de groep was de Zaanse Schans en deel van de jongeren renden door de wijk. Enkele jongeren bleven op het perron achter. De politie herkende de jongeren als leden van een van de jeugdgroepen en besloot de groep in te sluiten. Ondanks meerdere vluchtpogingen, lukten het de tieners niet om aan de politie te ontkomen en werden 22 jongeren aangehouden. Tijdens de fouillering werden enkele slag- en steekwapens aangetroffen die in beslag werden genomen.

Zaandam
Op de Prinsenstraat verzamelden rond 20.00 uur steeds meer jongeren die zich kort daarop verplaatsten richting een nabijgelegen supermarkt. Ook hier herkende de politie de jongeren als leden van een van de jeugdgroepen en werd opnieuw de beslissing genomen om hen aan te houden. In totaal werden 15 jongeren aangehouden. De groep werd overgebracht naar het politiebureau.

Politiebureau
Op het bureau werden de ouders van de tieners geïnformeerd en werd hen verzocht naar het politiebureau te komen. Ook werden van tientallen jongeren de mobiele telefoons in beslag genomen. In een ‘wasstraat’  zijn diverse organisaties met de ouders in gesprek gegaan. Hierbij zijn de ouders nadrukkelijk gewezen op hun verantwoordelijkheid om mede dit conflict te doen stoppen. Daarnaast werden de jongeren en hun ouders  geconfronteerd met bestuurlijke maatregelen en hulpverlening. Na deze gesprekken, mochten de jeugdigen met hun ouders mee naar huis.

“Geweld en wapens de gemeente uit”
Namens de gemeente Zaanstad laat burgemeester Jan Hamming weten: “De afgelopen periode zijn er meerdere incidenten geweest met groepen jongeren in Zaanstad. Dat zij hun ruzies op straat uitvechten, vaak met wapens, is onacceptabel. We zijn blij dat we met deze actie een nieuwe escalatie hebben kunnen voorkomen. Maar wat ons betreft blijft het daar niet bij. We gaan actief met ouders in gesprek omdat we het contact met ouders en jongeren tot stand willen brengen en onderhouden. We willen jongeren helpen om hun kansen te benutten en bieden zorg aan, want dat is vaak ook nodig. Daarnaast spreken we de ouders en jongeren natuurlijk stevig aan en hebben onder andere een last onder dwangsom en een groepsverbod in het vooruitzicht gesteld. De volgende overtreding van de jongens en meisjes die worden opgepakt komt hun op een bestuurlijke boete van 2500 euro te staan Wij willen geweld en wapens, zeker onder jongeren, in onze gemeente zoveel mogelijk uitbannen”.

]]>
politie 52.4420399 4.829199300000001
Amsterdam - Internationaal gezochte verdachte Ismail el B. aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/21/05-internationaal-gezochte-verdachte-ismail-el-b.-aangehouden.html Dinsdagnacht 3 mei 2020 werd op de hoek van de Borneolaan met de Panamalaan in Amsterdam-Oost de 29-jarige Omar Essalih doodgeschoten. In het onderzoek naar de dood van Essalih hield de politie al eerder twee verdachten aan en deelde dinsdag 15 september 2020 beelden van een mogelijk derde betrokkene: de 21-jarige Ismail el B.. Een paar dagen later, maandagochtend 21 september 2020, is deze verdachte in Amsterdam aangehouden. nieuwsbericht Mon, 21 Sep 2020 09:52:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/21/05-internationaal-gezochte-verdachte-ismail-el-b.-aangehouden.html 2020-09-21T09:52:00Z El B. zit vast en zal in verzekering worden gesteld. Op dit moment deelt de politie in belang van het onderzoek geen verdere bijzonderheden over de verdachte, zijn aanhouding en/of de verdenkingen tegen hem.

]]>
De recherche ontvangt nog steeds graag informatie over deze zaak. Denkt u het onderzoeksteam verder te kunnen helpen? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in. U kunt uw informatie ook digitaal met de politie delen door gebruik te maken van onderstaand tipformulier.

]]>
aanhouding 52.3675734 4.9041389
Alkmaar - Verdachte aangehouden na inrijden op voetganger https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/21/04-verdachte-aangehouden-na-inrijden-op-voetganger.html Zondagavond heeft de politie een 42-jarige man uit Alkmaar aangehouden op verdenking van zware mishandeling/ poging doodslag. Eerder op de avond was een bestuurder met zijn auto opzettelijk ingereden op een voetganger bij de Laan van Straatsburg. nieuwsbericht Mon, 21 Sep 2020 09:40:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/21/04-verdachte-aangehouden-na-inrijden-op-voetganger.html 2020-09-21T09:40:00Z Een 37-jarige man liet zondagavond rond 20:00 uur zijn hond uit langs het fietspad bij het Westhofpad, toen hij een auto over het fietspad zag rijden. De man liet aan de bestuurder weten dat hij hier niet mocht rijden. De auto reed daarna achteruit weg. De man liep met zijn hond verder naar de Laan van Straatsburg, maar zag dat de auto plotseling met hoge snelheid op hem af reed. Het slachtoffer ontweek de auto, waarna de bestuurder een tweede poging deed om de voetganger aan te rijden. Het slachtoffer kon de auto een tweede maal ontwijken en raakte niet gewond.

Na de pogingen om de voetganger aan te rijden, reed de bestuurder met zijn auto weg in de richting van de Huiswaarderweg. De politie was snel ter plaatse en kon in de omgeving de 42-jarige verdachte aanhouden. Hij is overgebracht naar politiebureau en zit vast voor verder onderzoek.

Getuigen gezocht
De recherche doet onderzoek naar deze zaak en is op zoek naar getuigen. Heeft u rond 20:00 uur het incident op de Laan van Straatsburg  gezien? Heeft u mogelijk camerabeelden van het incident? Of heeft u andere informatie die waardevol kan zijn voor het onderzoek? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

2020202183

]]>
politie 52.6323813 4.753375399999999
Rotterdam - Getuigen gezocht in onderzoek dode vrouw aan de Bree https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/20/07-getuigen-gezocht-in-onderzoek-dode-vrouw-aan-de-bree.html Donderdagavond werd het lichaam van een 41-jarige vrouw overleden gevonden in een portiek aan de Bree in Rotterdam. De politie hield een man aan, zijn rol wordt nog onderzocht. Voor het onderzoek is de politie op zoek naar mensen die donderdagmiddag of –avond iets bijzonders hebben gezien of gehoord in de omgeving van de kruising Bree/ Groene Hilledijk. nieuwsbericht Sun, 20 Sep 2020 17:23:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/20/07-getuigen-gezocht-in-onderzoek-dode-vrouw-aan-de-bree.html 2020-09-20T17:23:00Z De politie wil graag weten wat er aan het overlijden van de vrouw vooraf is gegaan en doet nader onderzoek naar de man die in de portiek bij haar was en haar aan het reanimeren was toen de hulpdiensten aan kwamen. Graag hoort de politie of mensen op of nabij de kruising Bree/ Groene Hilledijk iets bijzonders hebben gehoor d of gezien. Ook is de politie benieuwd of betrokkenen meer kunnen vertellen over de 41-jarige vrouw en eventueel welke afspraken of plannen zij had die middag of avond.

Heeft u informatie die relevant zou kunnen zijn? Zelfs de kleinste beetjes informatie zijn welkom. Bel dan alstublieft met 0900-8844. Als u liever anoniem blijft, kunt u bellen met 0800-7000.

]]>
Getuigen gezocht in onderzoek dode vrouw aan de Bree 51.8901148 4.5106412
Kiel-Windeweer - Schietincident in Kiel-Windeweer https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/20/schietincident-in-kiel-windeweer.html Zaterdagavond 19 september is er een geweldsincident geweest aan de Dorpsstraat in Kiel-Windeweer. Daarbij werden stenen gegooid en is meerdere keren geschoten. Er zitten momenteel negen verdachten vast, waaronder een slachtoffer dat aan zijn voet gewond is geraakt. Zij zullen worden gehoord en het onderzoek gaat verder op zondag 20 september. nieuwsbericht Sun, 20 Sep 2020 09:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/20/schietincident-in-kiel-windeweer.html 2020-09-20T09:37:00Z Op zaterdagavond 19 september rond 20:45 kreeg de politie een melding dat er aan de Dorpsstraat in Kiel-Windeweer geschoten zou zijn. De politie is daarop direct ter plaatse gegaan en heeft zes verdachten aangehouden. Later zijn er nog meer verdachten aangehouden en op dit moment zitten 9 verdachten nog vast. Het gaat daarbij om acht mannen uit Groningen, Hoogezand en de gemeente Midden Groningen en een vrouw uit Delfzijl. De verdachten zijn tussen de 18 en de 39 jaar oud.

Aanleiding en onderzoek

Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de aanleiding voor het geweld is geweest. Het onderzoek naar het incident is nog in volle gang. Zo is er zaterdagavond al gezocht naar sporen door het team Forensisch Onderzoek. De plaats delict is gedurende de nacht bewaakt, zodat bij daglicht nader onderzoek verricht kan worden. Ook waren er signalen waaruit bleek dat het vuurwapen in het water is gegooid. Vandaag is er een wapen aangetroffen in het kanaal. Dat wapen zal worden onderzocht. Ook zullen de verdachten worden gehoord. Enkele getuigen zijn al gehoord en vandaag zal er verder buurtonderzoek gedaan worden.

Getuigenoproep

De politie komt uiteraard graag in contact met mensen die mogelijk meer informatie hebben over dit incident. Heeft u zaterdagavond 19 september iets verdachts gezien in de omgeving van de Dorpsstraat in Kiel Windeweer? Of heeft u camerabeelden in deze omgeving? Dan komt de politie graag met u in contact. U kunt uw tips en informatie doorgeven via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

]]>
Schietincident in Kiel-Windeweer
Rotterdam - Overvallers bedreigen kind met vuurwapen https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/18/07-overvallers-bedreigen-kind-met-vuurwapen.html Twee mannen belden gisteravond aan op de Dr. de Visserstraat. Een kind van 11 dat de deur opendeed, werd bedreigd met een vuurwapen. Ze drongen binnen en namen spullen mee. De vrouw wist met de kinderen naar buiten te vluchten. De politie doet een dringende oproep aan getuigen om zich te melden in de hoop dat we deze gewetenloze daders kunnen pakken. nieuwsbericht Fri, 18 Sep 2020 10:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/18/07-overvallers-bedreigen-kind-met-vuurwapen.html 2020-09-18T10:53:00Z Het was 22.30 uur toen de mannen aanbelden en deden alsof ze een pakketje wilden afgeven. Het meisje dat opendeed kreeg een vuurwapen te zien en werd opzij geduwd. De mannen liepen door het huis en namen verschillende spullen mee, waaronder een tv. De moeder kon snel de twee kinderen pakken en vluchtten naar buiten. De politie is gealarmeerd en startte meteen een onderzoek. Het gaat om twee mannen met een mondkapje. De een is donkergetint met krulletjes en droeg een blauw trainingspak, de ander is licht getint, niet al te lang en droeg een grijs trainingspak van Nike. Beiden hadden een capuchon op. Vermoedelijk hingen de twee verdachten al langer rond in die straat. De politie hoopt dat getuigen zich melden. Ook camerabeelden zijn meer dan welkom.

Info?
Bel met 0900-8844 als u informatie heeft over deze brute overval. Ook kleine dingen kunnen waardevol zijn voor het onderzoek. U kunt ook bellen met 0800-7000 als u liever anoniem blijft. Of vul het onderstaand tipformulier in.

]]>
Stockfoto 51.9357189 4.4663206
Nederland - Servicenummer 0900-8844 weer bereikbaar na storing https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/17/storing.html Het landelijk servicenummer 0900-8844 is weer bereikbaar na een eerdere storing vanmiddag. nieuwsbericht Thu, 17 Sep 2020 16:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/17/storing.html 2020-09-17T16:44:00Z Door de storing konden melders problemen ondervinden bij het bellen naar ons landelijk servicenummer 0900-8844 . Niet-spoedeisende meldingen konden wel gemeld worden via social media of het meldingsformulier op politie.nl. Halverwege de middag waren de problemen met het servicenummer weer verholpen en was 0900-8844 weer goed bereikbaar.

Het telefoonnummer voor spoedmeldingen, 112,  heeft geen hinder ondervonden van de storing. 

]]>
xx
Nederland - Nieuw rechercheteam voor corruptieonderzoeken 'Encrochat' https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/16/nieuw-rechercheteam-voor-corruptieonderzoeken-encrochat.html Tijdens het Encrochat-onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen is de politie ook gestuit op signalen van ambtelijke corruptie. De verwachting is dat een aantal signalen leidt tot strafrechtelijke onderzoeken. Die zullen worden verricht door een speciaal team onder verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche en ondersteund door rechercheurs van de Landelijke Eenheid. nieuwsbericht Wed, 16 Sep 2020 18:13:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/16/nieuw-rechercheteam-voor-corruptieonderzoeken-encrochat.html 2020-09-16T18:13:00Z De signalen hebben onder meer betrekking op het lekken van politie-informatie naar criminelen. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over aard en omvang, mede omdat veel van de in totaal 23 miljoen onderschepte berichten nog nader moeten worden geanalyseerd. Ook om operationele redenen is terughoudendheid geboden.

]]>
'Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten', zegt korpschef Henk van Essen. 'Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.'

]]>
Volgens Van Essen maakt het Encrochat-onderzoek duidelijk dat corruptie 'onmiskenbaar aanwezig is'. 'En hoewel "platte" dienders van alle tijden zijn, lijkt het erop dat corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt. Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk. Aan de andere kant toont Encrochat ook aan dat niemand onaantastbaar is.'

]]>
De signalen hebben niet alleen betrekking op de politie, zegt Van Essen. 'Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. Informatie is voor hen goud waard. Politiemensen bevinden zich op zulke knooppunten en zijn daarom aantrekkelijke "doelwitten". Maar we zien dat criminelen ook buiten de overheid op zoek zijn naar zulke plekken, bijvoorbeeld bij bedrijven. Corruptie komt voor in de volle breedte van de samenleving. Dit toont het ondermijnende karakter van de georganiseerde criminaliteit.'

]]>
De repressieve aanpak van corruptie binnen de overheid is primair een taak is van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie. Van Essen: 'Maar natuurlijk voel ik me ook verantwoordelijk. Vooral waar het gaat om het voorkomen van corruptie en ander oneigenlijk gebruik van politie-informatie. Daar hebben we de afgelopen jaren al fors op ingezet. Bijvoorbeeld via de campagne Altijd Alert, die bewustwording bevordert. We gaan door met de invoering van een systeem dat opmerkelijke bevragingen door collega’s signaleert. We doen daar nu proeven mee en volgend jaar moet dat systeem er echt zijn.'

]]>
Ook de invoering van de nieuwe wet screening moet bijdragen aan het voorkomen van corruptie. 'Die maakt het mogelijk dat we niet alleen nieuwe medewerkers zelf, maar ook hun omgeving screenen', vertelt Van Essen. 'In de nieuwe wet is ook het uitvoeren van herhaalonderzoeken beter geregeld. Daarnaast bevat de nieuwe wet een meldplicht voor de politieambtenaar om relevante veranderingen in persoonlijke omstandigheden door te geven en komt er continu-screening, waarbij iedere mutatie in het strafblad wordt teruggekoppeld aan de werkgever.'

]]>
Waar nodig wordt de bestrijding van corruptie binnen de politieorganisatie geïntensiveerd. Van Essen: 'Ik denk daarbij aan het ontwikkelen van meer expertise op het gebied van corruptiebestrijding, betere analyses en meer capaciteit op dit onderwerp.'

]]>
Van Essen benadrukt dat de politie een integere organisatie is. 'Ik heb alle vertrouwen in mijn politiemensen. Voor al die politiemensen die te goeder trouw zijn en 24/7 klaar staan voor de veiligheid van Nederland is elke corruptiezaak een klap in het gezicht. Maar het is helaas een gegeven dat er ook rotte appels zijn. Rotte appels die criminelen behulpzaam zijn en verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen daarvan. Het is in ieders belang dat deze rotte appels door de mand vallen. Corruptie is als betonrot. En daarvoor is bij de politie geen plaats.' 

]]>
Korpschef Henk van Essen