Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Fri, 04 Dec 2020 20:51:02 GMT 2020-12-04T20:51:02Z nl Terheijden - Slachtoffer ontvoering terecht https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/4/08-slachtoffer-ontvoering-terecht.html De politie zocht sinds woensdagavond 2 december naar een man die zou zijn ontvoerd vanuit een taxi op de A59 ter hoogte van knooppunt Zonzeel. Het slachtoffer is gisteren door de politie in goede gezondheid aangetroffen. Het gaat mogelijk om een onderling conflict. nieuwsbericht Fri, 04 Dec 2020 14:56:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/4/08-slachtoffer-ontvoering-terecht.html 2020-12-04T14:56:00Z De politie ontving woensdag 2 december rond 18:20 uur meerdere meldingen van een verdachte situatie. Op de A59 ter hoogte van knooppunt Zonzeel zou een taxi zijn klemgereden. De passagier van de taxi werd uit het voertuig getrokken meegenomen in een zwarte Porsche Cayenne. De politie startte hierop direct haar onderzoek. Er zijn onder andere camerabeelden bekeken en is er met getuigen gesproken. Tijdens het onderzoek is de identiteit van het slachtoffer achterhaald en wist de recherche waar de man zich bevond. Het onderzoeksteam doet op dit moment nog nader onderzoek naar de toedracht, maar er lijkt een onderling conflict onder te liggen.

]]>
stockfoto politie 51.6443817 4.7512386
Noord-Holland - 360 kilo ketamine aangetroffen; grootste vangst ooit in Nederland https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/4/04-politie-treft-360-kilo-ketamine-aan-grootste-vangst-ooit-in-nederland.html De politie-eenheid Noord-Holland heeft op 28 oktober in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie op verschillende plaatsen in Nederland elf verdachten aangehouden. Naast de aanhoudingen, werden op dezelfde dag op veertien locaties doorzoekingen verricht. nieuwsbericht Fri, 04 Dec 2020 07:33:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/4/04-politie-treft-360-kilo-ketamine-aan-grootste-vangst-ooit-in-nederland.html 2020-12-04T07:33:00Z Bij de actie waren ruim 250 politiemensen betrokken van zowel de eenheid Noord-Holland als van andere eenheden en werd ondersteuning geboden door een specialistisch team van Defensie. In verband met de aan verdachten opgelegde beperkingen, kon eerder geen informatie over de actie worden verstrekt.

]]>
De criminele organisatie wordt ervan verdacht zich bezig te houden met grootschalige handel in verdovende middelen (cocaïne/amfetamine/methamfetamine) en met de handel in ketamine. De aangehouden verdachten zijn 9 mannen en 2 vrouwen, zij variëren in leeftijd van 25 tot 60 jaar en zijn woonachtig in Hoofddorp, Heemskerk, Zandvoort, Amsterdam, Den Haag en Zwolle.
Een 32-jarige en een 37-jarige man, beiden woonachtig in Hoofddorp, worden gezien als de leiders van de criminele organisatie. Op dit moment zitten vier mannen nog vast, waaronder de beide hoofdverdachten, de andere verdachten zijn heengezonden maar zij blijven wel verdachte.

]]>
De doorzoekingen vonden plaats in de woningen van de verdachten en in bedrijfsruimten in Hoofddorp, Amsterdam, Limmen, Losser en Gronau (Duitsland). Verschillende zoeklocaties werden gelijktijdig betreden, de politie werd hierbij ondersteund door diverse specialisten en speurhonden.
Bij deze doorzoekingen werden naast administratie o.a. ruim 350 kg ketamine met een straatwaarde van ruim 8 miljoen euro (de grootste hoeveelheid ketamine ooit aangetroffen in Nederland), ruim 100.000 euro in cash, enkele dure auto’s, 2 vuurwapens en veel designer-artikelen inbeslaggenomen. De ketamine en het geld werden aangetroffen in verschillende verborgen ruimtes in een bedrijfsruimte in Hoofddorp. 

]]>
Het strafrechtelijk onderzoek werd in juni 2018 opgestart nadat de politie informatie ontving dat een van de hoofdverdachten zich bezig zou houden met de handel in verdovende middelen en ketamine. In het onderzoek is gebruik gemaakt van chatgesprekken die gevoerd werden met cryptotelefoons van EncroChat. Gedurende het onderzoek is bewijs verzameld voor de betrokkenheid van enkele verdachten bij een onderschepte partij van 400 kg cocaïne in een bedrijfsruimte in IJmuiden in februari 2019. Daarnaast wordt de criminele organisatie verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd en van een afvaldumping in Ermelo. 

]]>
Ketamine is niet opgenomen op lijst I of II van de Opiumwet, maar is een geneesmiddel dat zonder registratie niet verhandeld mag worden of in handelsvoorraden in bezit mag zijn. Ketamine is in opkomst als partydrug, maar is zeer schadelijk voor de volksgezondheid. De handel gaat bovendien vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen en wapenbezit.

]]>
Nu het een lopend strafrechtelijk onderzoek betreft kan er op dit moment geen nadere inhoudelijke informatie gedeeld worden. Het onderzoek wordt voortgezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

]]>
De uitgestalde zakken met ketamine - Foto: politie 52.5205869 4.788474
Hazeldonk - Elf verstekelingen aangetroffen in koelwagen https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/08-elf-verstekelingen-aangetroffen-in-koelwagen.html Bij een tankstation langs de A16 ter hoogte van Hazeldonk zijn woensdagochtend 2 december 2020 rond 10.45 uur in een koelcontainer met oplegger elf verstekelingen aangetroffen. Het gaat 11 jonge mannen, vermoedelijk afkomstig uit Irak en Iran. nieuwsbericht Thu, 03 Dec 2020 11:59:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/08-elf-verstekelingen-aangetroffen-in-koelwagen.html 2020-12-03T11:59:00Z Een vrachtwagenchauffeur (nadere gegevens niet bekend –red.) deed hier woensdagochtend 2 december melding van. De man was vanuit Spanje via Frankrijk naar Nederland gereden, toen hij geluiden hoorde in zijn vrachtwagen en de politie waarschuwde.

Politieagenten openden de vrachtwagencombinatie en troffen in de koelcontainer in totaal 11 mensen aan. Ze maakten het naar omstandigheden goed. Omdat ze zich niet konden legitimeren, zijn ze aangehouden. Tijdens dit onderzoek werkte de politie samen met de Koninklijke Marechaussee (KMar). Medewerkers van de KMar hielden bovendien de bestuurder en zijn bijrijder aan op verdenking van mensensmokkel en namen de trekker met oplegger in beslag. 
De elf verstekelingen zijn meegenomen naar een politiebureau en in vreemdelingenbewaring gegaan. Medewerkers van de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie zetten het onderzoek voort.

]]>
politie 51.491972725077524 4.739412654461672
Nederland - Probleem money mules blijft zorgelijk https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/00-probleem-money-mules-blijft-zorgelijk.html Jongeren zijn vaak slachtoffer van fraude met bankpassen, blijkt na een internationale actie rond money mules. Jongeren worden door criminelen verleid om hun bankpas af te staan, waarna er geld mee wordt witgewassen. Bij de actie in 26 landen werden ruim 4000 money mules geïdentificeerd. nieuwsbericht Thu, 03 Dec 2020 10:14:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/00-probleem-money-mules-blijft-zorgelijk.html 2020-12-03T10:14:00Z Een money mule (geldezel) is iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken. De geldezel sluist hierbij al dan niet bewust fraudeleus verkregen geld door naar criminelen. Op deze manier blijft de crimineel buiten het zicht van de politie. Steeds vaker worden jongeren verleid om hun bankpas en pincode af te geven, onder het mom van gemakkelijk, snel geld verdienen. Ze worden geronseld via social media accounts als 'snelgeldverdienen' of 'moneymakers' . ‘Met alle gevolgen van dien’, zegt Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de Landelijke Eenheid. ‘De pakkans is groot. Niet de criminelen draaien op voor de schade, maar de jongeren, die bovendien strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.’

Jongeren zijn een gemakkelijke prooi, beseft Sander, omdat de ronselaar vertelt dat ze er honderd of zelfs tweehonderd euro mee kunnen verdienen. Dat is veel geld voor weinig inspanning. De jongeren worden, soms zonder dat ze het doorhebben, een crimineel netwerk ingesleurd.’

]]>
Preventie is belangrijk. Sander doet daarom een oproep aan ouders: ‘Praat er met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd. De gevolgen voor de geldezel en hun ouders zijn ingrijpend. De pakkans vanuit de banken is namelijk ontzettend hoog. De jongeren draaien op voor de schade en ze kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Met als mogelijk gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Ook de bank kan maatregelen nemen. Zo kan het zijn dat deze jongeren acht jaar lang geen gebruikmaken kunnen maken van de financiële diensten van banken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening of hypotheek afsluiten of een nieuwe rekening openen.'

]]>
Politie, OM en banken wijzen jongeren al langer op de gevaren van money mule worden. De politie doet dat onder meer via vraaghetdepolitie.nl  en Instagram. Daarnaast zijn er jongerencampagnes, waarbij andere partners aandacht vragen voor dit fenomeen. Meer informatie over geldezels staat  op https://www.vraaghetdepolitie.nl/misdaad-en-geweld/oplichting/hoe-word-ik-geldezel-of-moneymule.html

]]>
Bankrekeningfraude-word geen geldezel 52.132633 5.291265999999999
Driebergen, Alkmaar - Aanhoudingen in onderzoek naar verzenden van postpakketten met drugs https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/11-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-verzenden-van-postpakketten-met-drugs.html De politie heeft woensdag 2 december in Alkmaar een 32-jarige man en een 29-jarige vrouw aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek naar verdovende middelen die via het darkweb zijn verhandeld en via reguliere postpakketten naar het buitenland zijn verstuurd. De politie heeft in twee woningen in Alkmaar en Heerhugowaard doorzoekingen verricht. Bij de doorzoekingen zijn diverse digitale gegevensdragers in beslag genomen. De mannelijke verdachte is in 2016 ook al eens aangehouden en veroordeeld voor dezelfde feiten. nieuwsbericht Thu, 03 Dec 2020 08:08:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/3/11-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-verzenden-van-postpakketten-met-drugs.html 2020-12-03T08:08:00Z Het Post Interventie Team (PIT) van de Landelijke Eenheid is, onder het gezag van het Landelijk Parket, het onderzoek 26Yreka gestart naar aanleiding van aanwijzingen dat de mannelijke verdachte betrokken is bij de export van drugs via de legale poststromen. De man is in 2016 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 66 maanden voor de export van drugs via postpakketten. De vrouwelijke verdachte heeft mogelijk een ondersteunende rol en van de criminele opbrengsten geprofiteerd. Zij is na verhoor weer op vrije voeten gesteld maar blijft verdachte. Het PIT verdenkt de man nu echter van het voorzetten van zijn handel als vendor (verkoper) op het darkweb in de tijd tussen zijn veroordeling en het daadwerkelijk ondergaan van zijn gevangenisstraf. De verhandelde verdovende middelen zijn voornamelijk XTC, MDMA, cocaïne en amfetamine.

]]>
arrestant 52.6323813 4.753375399999999
Nederland - Blog: Een dure schrikreactie https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/00-blog-een-dure-schrikreactie.html Mensen schrikken soms behoorlijk als ze de politie zien terwijl ze iets doen wat niet mag. Hoofdagent Lisalinde wil een vrouw bekeuren voor niet handsfree bellen achter het stuur. Van schrik doet de vrouw iets geks. nieuwsbericht Wed, 02 Dec 2020 15:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/00-blog-een-dure-schrikreactie.html 2020-12-02T15:30:00Z Lees in de blog van Lisalinde wat de bestuurster deed...

]]>
Blog Dure schrikreactie. Een blonde dame houdt zittend in haar gele open auto haar telefoon vast
Westdorpe - Crystal methlaboratorium bijna ontmanteld https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/08-crystal-methlab-westdorpe.html Het onderzoek in de loods aan de Kreekdreef naar het crystal methlab wordt vermoedelijk vandaag (woensdag) afgerond. Het volledige drugslaboratorium is dan ontmanteld en afgevoerd. Alle spullen worden daarna vernietigd. nieuwsbericht Wed, 02 Dec 2020 15:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/08-crystal-methlab-westdorpe.html 2020-12-02T15:00:00Z Voor het afvoeren van alle materialen zijn diverse vrachtauto's ingezet. Deze spullen worden vernietigd. Uit het onderzoek door experts van  het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) is gebleken dat sprake was van een groot drugslaboratorium. In het lab werden halffabricaten verwerkt tot het eindproduct. De politie heeft onder andere enkele honderden kilogrammen crystal meth in beslag genomen. De exacte hoeveelheid kan vanwege het onderzoeksbelang nog niet bekend worden gemaakt. De aangehouden mannen sliepen in twee caravans in de loods.

]]>
Hoewel het onderzoek en de ontmanteling in de loods vermoedelijk vandaag kan worden afgerond, wordt het rechercheonderzoek voortgezet. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. De vijf aangehouden mannen worden aan het eind van de week aan de rechter commissaris voorgeleid.

]]>
Hierbij een link naar een korte film van het drugslab: https://fb.watch/27j50FEeRS/

]]>
Crystal methlaboratorium bijna ontmanteld 51.2335278 3.8303218
Den Haag - Politie ontmantelt twee crystal meth drugslabs en houdt acht verdachten aan https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/06-politie-ontmantelt-twee-crystal-meth-drugslabs-en-houdt-acht-verdachten-aan.html De politie hield dinsdagochtend 1 december rond 6:00 uur acht verdachten van het vervaardigen van harddrugs aan. Agenten doorzochten vijf woningen en een bedrijfspand en vonden in zowel een woning als in het bedrijfspand een drugslab waar vermoedelijk crystal meth werd gemaakt. De geschatte straatwaarde van de in beslag genomen drugs ligt rond de vijf miljoen euro. nieuwsbericht Wed, 02 Dec 2020 09:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/06-politie-ontmantelt-twee-crystal-meth-drugslabs-en-houdt-acht-verdachten-aan.html 2020-12-02T09:44:00Z De verdachten kwamen bij de politie in beeld na onderzoek naar een crystal meth lab op de Kryptonstraat in Zoetermeer. Dit drugslab werd op 16 september gevonden na een melding van stank. De recherche startte een onderzoek waaruit de verdachten naar voren kwamen als betrokkenen. De verdachten zijn vijf mannen met leeftijden tussen de 46 en 70 jaar en drie vrouwen tussen 30 en 78 jaar oud. Ze komen uit Delfgauw, Den Haag, Voorburg en Rotterdam.

]]>
De woningen van de verdachten en een bedrijfspand werden doorzocht door een team van agenten en een speurhond. In een woning in Voorburg en een bedrijfspand in Vlaardingen vonden zij drugslabs waar vermoedelijk crystal meth werd gemaakt. In totaal zijn enkele tientallen kilo’s harddrugs in beslag genomen. De straatwaarde hiervan zou rond de vijf miljoen euro liggen. De drugslabs zijn ontmanteld. Verder nam de politie grote hoeveelheden cash geld, twee vuurwapens, vijf auto’s en waardevolle goederen in beslag.

]]>
De productie van synthetische drugs is niet alleen verboden, het brengt ook grote risico’s met zich mee. Bij de productie worden zuren en licht ontvlambare oplosmiddelen gebruikt. De kosten voor het ontruimen van een drugslab en het opruimen van het afval worden betaald met ons belastinggeld. De productie van synthetische drugs is vaak in handen van zware criminelen. Telers en laboranten worden steeds vaker slachtoffer van geweldsdelicten en ripdeals. Maar niet alleen de daders lopen gevaar, jij ook. Criminelen deinzen niet terug voor geweld, wat zorgt voor onveilige situaties. Chemisch afval van de druglabs is een bedreiging voor het milieu en kan brandwonden veroorzaken.

]]>
Politie ontmantelt twee crystal meth drugslabs en houdt acht verdachten aan
Amsterdam - Elf aanhoudingen in onderzoek naar handel en grootschalige invoer drugs https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/05-elf-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-handel-en-grootschalige-invoer-drugs.html Op maandag 23 en dinsdag 24 november 2020 heeft de politie in totaal elf verdachten aangehouden. Zij zijn verdachte in een onderzoek naar handel en grootschalige invoer van verdovende middelen via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Bij invallen en doorzoekingen in 23 huizen, twee bedrijfspanden en drie kluizen in een bank in respectievelijk Almere, Amsterdam, Amstelveen, Barendrecht, Hoofddorp en Rotterdam heeft de recherche in totaal 269 kilo cocaïne, 300.000 euro aan contant geld, zestien voertuigen, één boot, luxe kleding, horloges en sieraden aangetroffen en in beslag genomen. nieuwsbericht Wed, 02 Dec 2020 09:11:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/05-elf-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-handel-en-grootschalige-invoer-drugs.html 2020-12-02T09:11:00Z Deze actie is het resultaat van intensief en gezamenlijk recherchewerk en onderzoeken van de eenheden Rotterdam, Noord-Holland en Amsterdam. Deze onderzoeken leidden vorige week tot een gezamenlijke actiedag, waarbij bovenstaande resultaten werden behaald. 

]]>
Het Amsterdamse onderzoek is opgestart na het aantreffen van 4200 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen op 22 april 2020 (zie foto). Bij deze actie zijn veertien verdachten aangehouden, grotendeels afkomstig uit Amsterdam Zuidoost. 

]]>
Naar aanleiding van deze vondst (zie foto) werden diverse personen en bedrijven uitgebreid onder de loep genomen. Amsterdamse en Rotterdamse netwerken van opdrachtgevers en ‘facilitators’ zijn uitvoerig in kaart gebracht. Zo bleek uit het Amsterdamse onderzoek dat een autoverhuurbedrijf in Barendrecht mogelijk een faciliterende rol zou hebben gespeeld bij de invoer van drugs, zoals het leveren van stashlocaties en transportmiddelen met verborgen ruimtes. Ook in Rotterdam startten rechercheurs van de Zeehavenpolitie een onderzoek naar een mogelijk corrupte medewerker van een rederij, die ook een faciliterende rol zou hebben gespeeld bij de invoer van de partij drugs in België. 

]]>
De aangehouden verdachten variëren tussen de 20 en 33 jaar en zaten tot vrijdag 27 november in de volledige beperkingen. Gedurende de onderzoeken bleek dat de verdachten konden worden gerekend tot één groep, waarbij elke verdachte een afzonderlijke rol bekleedde. Het Openbaar Ministerie besloot de onderzoeken samen te voegen in één dossier, onder verantwoordelijkheid van de parketten Amsterdam en Noord-Holland. 

]]>
Elf aanhoudingen in onderzoek naar handel en grootschalige invoer drugs 52.3675734 4.9041389
Rhenen - Hennepplantage leidt tot vondst grote som geld https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/03-rhenen-hennepplantage-leidt-tot-vondst-geld.html Op woensdag 25 november ontdekte de politie tijdens een inval in een woning aan de Utrechtsestraatweg een hennepkwekerij met 600 planten. Daar bleef het echter niet bij. Bij het onderzoek in de woning werd een grote hoeveelheid cash geld aangetroffen. nieuwsbericht Wed, 02 Dec 2020 08:21:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/2/03-rhenen-hennepplantage-leidt-tot-vondst-geld.html 2020-12-02T08:21:00Z De agenten betraden de woning naar aanleiding van binnengekomen informatie over de mogelijke aanwezigheid van een kwekerij. In de kelder van het huis werd een volledig uitgeruste en operationele kwekerij aangetroffen. Bij het vervolgonderzoek in de woning troffen de agenten maar liefst € 335.880 aan contant geld aan, dat op diverse plaatsen was verborgen.

Verder bleken de bewoners in het bezit te zijn van luxe goederen zoals horloges en een auto. Deze goederen en het geld zijn in beslag genomen op verdenking van witwassen en met het oog op het ontnemen van crimineel verkregen vermogen. De beide bewoners, een vrouw van 59 jaar en een man van 23 jaar werden aangehouden en ingesloten. De kwekerij werd ontmanteld en de planten vernietigd. De ontmanteling had nog wat voeten in de aarde omdat men stroom op illegale wijze van het netwerk had betrokken en dit een behoorlijke gevaarzetting gaf.

De verdachten zijn op vrijdag 27 november, in afwachting van een terechtzitting, in vrijheid gesteld.

]]>
De illegale hennepteelt is omvangrijk en heeft steeds vaker een bedrijfsmatig karakter. Hennepteelt zorgt in woonwijken voor overlast zoals brandgevaar, wateroverlast, stank en schade aan woningen. Ook is de georganiseerde criminaliteit veelal bij de hennepteelt betrokken. Hennepplantages zijn overal in Nederland. Hierbij kan het gaan om thuisteelt of om hennepteelt op een grootschaliger niveau in allerlei soorten (bedrijfs-)panden of op andere locaties. Het illegaal aftappen van stroom komt hierbij regelmatig voor.

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur.
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
  • Constant zoemend of ronkend geluid.
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Help hennepkwekerijen de buurt uit

]]>
Stapels bankbiljetten 51.9670443 5.5447055