Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Wed, 29 Mar 2023 12:33:09 GMT 2023-03-29T12:33:09Z nl Leeuwarden - Nieuwe aanhoudingen na ongeregeldheden SC Cambuur - SC Heerenveen https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/29/01-nieuwe-aanhoudingen-na-ongeregeldheden-wedstrijd-sc-cambuur---sc-heerenveen.html De afgelopen dagen zijn negen personen aangehouden op verdenking van openlijke geweldplegingen na de wedstrijd SC Cambuur - SC Heerenveen op 19 februari 2023. De politie verwacht de komende week nog meer aanhoudingen te verrichten. Wed, 29 Mar 2023 09:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/29/01-nieuwe-aanhoudingen-na-ongeregeldheden-wedstrijd-sc-cambuur---sc-heerenveen.html 2023-03-29T09:37:00Z Na de wedstrijd op 19 februari 2023 zochten aanhangers van Cambuur de confrontatie met de aanhangers van Heerenveen. Ze bekogelden elkaar en de politie onder andere met stenen, stukken hout, afvalcontainers en stukken beton. De mobiele eenheid heeft moeten optreden om ervoor te zorgen dat de bussen van de bezoekende supporters veilig konden vertrekken. Hierbij werden meerdere politievoertuigen vernield en raakte een politiepaard gewond.

Camerabeelden

Rondom het stadion werden er ook diverse andere vernielingen gepleegd. Er zijn destijds acht personen op heterdaad aangehouden. De politie stelde na de ongeregeldheden direct een strafrechtelijk onderzoek in. In dit onderzoek is een grote hoeveelheid camerabeelden bekeken waar een deel van de ongeregeldheden op was vastgelegd. Dit onderzoek heeft nu geleid tot de aanhouding van deze negen verdachten. Zeven daarvan zijn afkomstig uit de gemeente Leeuwarden. Het gaat om één minderjarige jongen, een man van 20, twee mannen van 22 jaar, een 24-jarige man, een 26-jarige man en een 29-jarige man. De andere twee verdachten zijn mannen van 25 en 28 jaar uit de gemeente Alkmaar.

Belangrijke getuige

De politie heeft de desbetreffende zondagmiddag gesproken met een belangrijke getuige. Hij stopte een ME-voertuig om de agenten informatie te geven over een incident op het Cambuurplein, waarbij een persoon zwaargewond is geraakt. De politie komt graag opnieuw in contact met deze getuige, een man in de leeftijd van 50 tot 55 jaar. Bent u of kent u deze man? Neem dan contact met ons op via 0900-8844 onder vermelding van zaaksnummer: 2023046823.

Het onderzoek gaat door

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De inmiddels aangehouden verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Zij zullen op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden. Heeft u informatie die u nog niet met de politie hebt gedeeld. Bel ook dan met 0900-8844 of neem anoniem contact op via 0800-7000. 

]]>
Reeuwijk - Agenten doen aangifte poging doodslag na achtervolging https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/29/11-agenten-doen-aangifte-poging-doodslag-na-achtervolging.html Agenten van de Landelijke Eenheid en Eenheid Den Haag hebben aangifte gedaan van poging doodslag tegen een 26-jarige man uit Barendrecht, nadat hij bij een achtervolging op hen ingereden is. De achtervolging ontstond toen de man een stopteken negeerde dat hem gegeven werd. Wed, 29 Mar 2023 07:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/29/11-agenten-doen-aangifte-poging-doodslag-na-achtervolging.html 2023-03-29T07:37:00Z Op de A20 zien de agenten van de Dienst Infrastructuur een auto rijden  waarvan het kenteken even daarvoor een ANPR-hit gegeven heeft in verband met mogelijke maatregel die afgegeven is op de bestuurder van het voertuig. De agenten besluiten het voertuig een stopteken te geven om een controle uit te voeren. Echter negeert de bestuurder het volgteken en gaat er vandoor. Daarbij is tijdens de achtervolging  meerdere malen ingereden op het dienstvoertuig van de politie.  Ook is de man ingereden op een agent die zich tijdens de achtervolging lopend buiten het dienstvoertuig bevond. Hij reed daarbij recht op de agent af en deze moest wegspringen om een aanrijding te voorkomen. De agent raakte bij het incident licht gewond en is nagekeken door ambulancepersoneel.

Na een achtervolging, waarbij ook diverse politiecollega's van de Eenheid Den Haag en ook de politiehelikopter aanhaakten,  is de man aangehouden in Reeuwijk. Het voertuig is in beslag genomen.

]]>
Onderzoek
De man is aangehouden en wordt verdacht van o.a. poging doodslag, rijden met ingevorderd rijbewijs en rijden onder invloed van een bepaald stof.

Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid onderzoekt de zaak verder.

]]>
Nederland - Man mishandeld nadat hij vandalen aanspreekt op gedrag https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/28/00-man-mishandeld-nadat-hij-vandalen-berispt.html Een 29-jarige inwoner van Zevenaar is woensdagavond 25 januari ernstig mishandeld door drie mannen. Een van hen trapte op de Arnhemseweg tegen auto’s en hij vernielde buitenspiegels. De man fietste langs en zei daar iets van. Daarop werd hij uitgescholden en achtervolgd, waarna de man van zijn fiets stapte. Vervolgens werd hij door het drietal naar de grond geduwd en geschopt en geslagen. Twee hardlopers en enkele buurtbewoners kwamen tussenbeide waarna de mannen wegfietsten. Tue, 28 Mar 2023 13:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/28/00-man-mishandeld-nadat-hij-vandalen-berispt.html 2023-03-28T13:30:00Z Het slachtoffer heeft zich nog wel verweerd. Mogelijk heeft hij daarbij een of meer van zijn belagers verwond. Dat het drietal op de fiets was, kan erop wijzen dat ze zelf uit de omgeving komen. Heeft u een idee wie de daders kunnen zijn, neem dan contact op met de politie. Ook als u camerabeelden heeft van die avond waarop de verdachten kunnen staan, hoort de politie graag van u.

De volgende zaken komen aan bod, naast een terugblik op vorige zaken:

]]>
Uitzending

Opsporing Verzocht start om 20.30 uur op NPO2. De herhaling is te zien op woensdag 29 maart  2023, rond 13.20 uur op NPO2.

]]>
Amsterdam - Twee aanhoudingen voor fraude met QR-codes https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/28/05-twee-aanhoudingen-voor-fraude-met-qr-codes.html De politie heeft dinsdag 28 maart twee Amsterdammers aangehouden op verdenking van handel in frauduleuze QR-codes. De politie neemt deze vorm van fraude hoog op. Tue, 28 Mar 2023 10:14:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/28/05-twee-aanhoudingen-voor-fraude-met-qr-codes.html 2023-03-28T10:14:00Z De gemeente/GGD Amsterdam heeft aangifte gedaan van fraude met vaccinatieregistraties. Deze vaccinatieregistraties zijn gedaan door accounts van GGD-medewerkers waarvan onlangs de inhuur door de GGD voor de priklocatie RAI Amsterdam was gestopt. De verdachten, een 24-jarige man en een 25-jarige vrouw, zouden in februari en maart 2022 valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt. Eén van de verdachten was op dat moment werkzaam voor de GGD.

]]>
Hierdoor konden kopers onterecht over een QR-code beschikken zonder daadwerkelijk gevaccineerd te zijn. Deze QR-codes zijn vermoedelijk gebruikt om naar het buitenland te reizen en dan voornamelijk naar landen waarop dat moment de QR-code vereist was om het land in te reizen. De politie doet nader onderzoek naar de verdenking. Ook de minimaal 1300 afnemers van valse vaccinatie- en testregistraties van de verdachten worden daarin meegenomen.

De twee verdachten zitten vast, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

]]>
52.3420723 4.89199052
Eindhoven - Beloning uitgeloofd in moordzaak Ferdi Mathilda https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/27/09-beloning-uitgeloofd-in-moordzaak-ferdi-mathilda.html Op donderdagochtend 28 november 2019 wordt in Eindhoven het dode lichaam aangetroffen van Ferdi Mathilda uit Boxtel. Hij is met veel geweld om het leven gebracht. De dader is vooralsnog niet gevonden, maar het onderzoeksteam heeft de zaak nooit losgelaten. In een ultieme poging de zaak alsnog op te lossen wordt de komende tijd extra aandacht voor het onderzoek gevraagd. Ook wordt er aanvullend onderzoek gedaan op de plaats delict. Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot een oplossing van deze zaak. Tue, 28 Mar 2023 08:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/27/09-beloning-uitgeloofd-in-moordzaak-ferdi-mathilda.html 2023-03-28T08:09:00Z Ferdi wordt die bewuste ochtend rond 7.00 uur dood gevonden op de parkeerplaats van een pand aan de Fuutlaan aan de kant van het spoor. Uit het onderzoek blijkt dat Ferdi door extreem geweld om het leven is gebracht. De politie doet onder meer uitgebreid buurtonderzoek en spreekt met mensen uit de omgeving van Mathilda. Ook worden camerabeelden bekeken en geanalyseerd. Vooralsnog heeft dat niet geleid tot een doorbraak in de zaak. Om alsnog tot die doorbraak te komen wordt het onderzoek momenteel opnieuw tegen het licht gehouden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken.

Plaats delict
De plek waar Ferdi in 2019 om het leven werd gebracht is destijds uitgebreid onderzocht. Meerdere sporen werden veiliggesteld, waaronder een mes en een hamer. Op dit moment werkt de politie aan een visuele reconstructie, waarbij onder meer een drone wordt ingezet. De plaats delict, relevante sporen of bewakingsbeelden krijgen een plek in die visuele reconstructie. Dit kan het rechercheteam helpen bij het toetsen of een bepaald scenario bij bepaalde sporen past. Als nieuwe opsporingstechnieken ons kunnen helpen dan maken wij daar natuurlijk gebruik van. De zaak is inmiddels enkele jaren oud, maar de ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld DNA gaan razendsnel. Daar hopen we nu gebruik van te kunnen maken.

Opsporingsprogramma’s
Er moeten volgens de politie mensen zijn die meer weten over de dood van Ferdi Mathilda. Op 3 en 4 april wordt daarom in Bureau Brabant en Opsporing Verzocht uitgebreid aandacht besteed aan de zaak. De laatste dag uit het leven van Ferdi Mathilda wordt gereconstrueerd en er worden nooit eerder vertoonde beelden uitgezonden.

Weet je meer?
De Fuutlaan is een vrij drukke weg, parallel aan het spoor en daarom hopen wij dat er mensen zijn die daar in de nachtelijke uren iets is opgevallen. Ben je daar geweest? Zat je misschien in een trein die deze locatie passeerde? Heb je verdachte personen of voertuigen gezien, maar dit nog niet met ons gedeeld? Of heb je mogelijk informatie over de achtergrond van deze zaak? Neem dan via de Opsporingstiplijn (0800-6070) contact op met het onderzoeksteam. Anoniem tippen kan ook via Meld Misdaad Anoniem; 0800-7000

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
51.44368788 5.49472617
Nederland - Blog: Jacht op bagagedieven https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/27/00-blog-jacht-op-bagagedieven.html Hoofdagent Joris is vastbesloten om een groep bagagedieven aan te houden die spullen stelen uit hotels. Hij weet in welke auto ze rijden maar zou dat genoeg zijn om ze te kunnen vinden? Mon, 27 Mar 2023 14:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/27/00-blog-jacht-op-bagagedieven.html 2023-03-27T14:30:00Z Lees verder of het hoofdagent Joris lukt de dieven te pakken

]]>
Rotterdam, Barendrecht, Rhoon - Vijf arrestaties, invallen bij geldtransactiekantoor op verdenking van witwassen https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/27/11-vijf-arrestaties-invallen-bij-geldtransactiekantoor-op-verdenking-van-witwassen.html De politie heeft op maandag 27 maart 2023 vijf personen in Rotterdam, Barendrecht, en Rhoon aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld. Er zijn doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden. Mon, 27 Mar 2023 08:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/27/11-vijf-arrestaties-invallen-bij-geldtransactiekantoor-op-verdenking-van-witwassen.html 2023-03-27T08:54:00Z Crimineel ondergronds bankieren

Drie verdachten, mannen van 45, 49 en 73 jaar oud, zijn verbonden aan een geldtransactiekantoor dat zich van oorsprong richt op money transfers tussen Suriname en Nederland. In Rotterdam werden twee andere verdachten aangehouden, mannen van 53 en 54, op verdenking van betrokkenheid bij het ondergronds bankieren en witwassen.

De voorgeleiding van de verdachten aan de rechter-commissaris in Rotterdam zal naar verwachting plaatsvinden op donderdag 30 maart 2023.

]]>
Rotterdam - Man (31) overleden na schietpartij Gijsingstraat https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/26/07-man-31-overleden-na-schietpartij-gijsingstraat.html Bij een schietpartij aan de Gijsingstraat in Rotterdam is zondag 26 maart rond 19 uur een 31-jarige man uit Rotterdam om het leven gekomen. Twee andere mannen raakten gewond, zij zijn aangehouden. Hun aandeel wordt onderzocht. De schutter(s) wist(en) te ontkomen; de politie zoekt getuigen. Sun, 26 Mar 2023 19:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/26/07-man-31-overleden-na-schietpartij-gijsingstraat.html 2023-03-26T19:24:00Z Iets na 19 uur kwam de melding binnen dat er was geschoten aan de Gijsingstraat. Toegesnelde hulpdiensten troffen in een portiek een zwaargewonde man aan en startten met reanimeren. Dit mocht niet baten; de man overleed ter plekke. Een tweede slachtoffer, een 27-jarige Rotterdammer, is met een schotwond aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis meldde zich later een derde man met een schotwond. Het betreft een 27-jarige man uit Vlaardingen. Beide mannen zijn dus aangehouden.

Heeft u informatie?
Het is onduidelijk wat er aan het schieten vooraf is gegaan en waar de schutter(s) naar toe is/zijn gevlucht. De politie spreekt met getuigen en vraagt camerabeelden op. Heeft u iets gezien en de politie nog niet gesproken? Of bent u in het bezit van een dashcam, een deurbelcamera of en bewakingscamera en is op die beelden iets te zien? Dan komen we graag met u in contact. Kijk onder het bericht voor de mogelijkheden om ons te bereiken, danwel beelden te delen. 

]]>
51.91107921 4.44343937
Apeldoorn - Uitlatingen politiemedewerkers aanleiding voor nader onderzoek https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/26/02-uitlatingen-politiemedewerkers-aanleiding-voor-nader-onderzoek.html Op social media circuleren beelden die recent gemaakt zijn vanuit een busje rijdend door Parijs waarbij de inzittenden zich zeer ongepast uitspreken over wat zij om zich heen zien. Sun, 26 Mar 2023 08:44:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/26/02-uitlatingen-politiemedewerkers-aanleiding-voor-nader-onderzoek.html 2023-03-26T08:44:00Z Deze zes inzittenden bleken politiemedewerkers te zijn die samen in privétijd de wedstrijd van het Nederlands Elftal hadden bezocht. Janny Knol, politiechef Oost-Nederland: “Als politie zijn wij erg geschrokken van deze beelden en uitlatingen, want wij willen een politie zijn van én voor iedereen. Het gedrag van deze collega’s, ook al waren ze in privétijd, past hier niet bij en is volstrekt onacceptabel.”

Er wordt door de afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) van de politie een onderzoek ingesteld naar de uitlatingen en betrokkenheid van deze politiemedewerkers. Lopende dit onderzoek zijn zij per direct buiten functie gesteld.

]]>
52.21083598 5.97373478
Nederland - Minister geeft groen licht voor nieuwe Landelijke Eenheden https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/24/minister-geeft-groen-licht-voor-nieuwe-landelijke-eenheden.html Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid heeft formeel het groene licht gegeven voor de vorming van twee nieuwe Landelijke Eenheden binnen de politie. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ook zijn de namen van de nieuwe eenheden bekend: Eenheid Landelijke Expertise en Operaties en Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies. Fri, 24 Mar 2023 15:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/24/minister-geeft-groen-licht-voor-nieuwe-landelijke-eenheden.html 2023-03-24T15:15:00Z Het streven van de minister is dat de huidige Landelijke Eenheid van de politie per 1 januari 2024 ophoudt te bestaan en er dan twee nieuwe landelijke eenheden ontstaan. De minister start hiervoor de noodzakelijke aanpassing in de regelgeving. Zij is het eens met de manier waarop de politie de veranderingen binnen het korps wil gaan doorvoeren. Bij de vorming van de twee nieuwe eenheden worden medewerkers, ondernemingsraad en vakbonden nauw betrokken, schrijft de minister.

Nieuwe namen

De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties gaat de politie in heel Nederland ondersteunen met specialistische expertise en inzetten van materieel bij operaties die te groot zijn voor één eenheid. Het gaat hierbij onder andere om de integrale handhaving- en opsporingstaak op de infrastructuur en om de landelijke capaciteiten voor bewaken en beveiligen.

Daarnaast komt er een eenheid met de naam Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies. Deze nieuwe eenheid werkt op nationaal en internationaal niveau aan de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit, terrorisme en cybercriminaliteit in samenwerking met de regionale eenheden en partners. De namen voor de nieuwe eenheden zijn gekozen na een enquête onder medewerkers.

Aanleiding

Aanleiding voor de veranderingen waren een reeks signalen, incidenten en onderzoeken binnen een aantal onderdelen van de Landelijke Eenheid. Medewerkers in verschillende teams werden geconfronteerd met een onveilige werksfeer en niet alle teams en afdelingen werkten goed samen. De commissie Schneiders constateerde daarna dat dit onder meer lag aan de organisatiestructuur en aan de veelheid aan taken en de plaats van de eenheid binnen de politie als geheel. Met een duidelijke, nieuwe structuur kan de samenwerking binnen de eenheid en met de andere eenheden in het land verbeteren. Verder maakt de snel veranderende criminaliteit en de manier waarop die moet worden bestreden, de noodzaak tot verandering extra urgent.

Cultuurverandering

Naast een andere structuur, gaan de twee nieuwe eenheden bewust werken aan een cultuurverandering, passend leiderschap en investeren in vakontwikkeling. Intussen gaat het werk van de Landelijke Eenheid voor alle andere eenheden van de politie gewoon door.

Leiderschap

De commissie Schneiders adviseerde ook om te onderzoeken in hoeverre de leidinggevenden van de huidige Landelijke Eenheid mee kunnen en willen in alle veranderingen. De nieuwe eenheden hebben leidinggevenden nodig die de transitie steunen, zelf laten zien wat gewenst gedrag is op de werkvloer en ongewenst gedrag begrenzen. Dit wordt bekeken in een zogeheten schouw onder zo’n 500 leidinggevenden. Deze schouw is bedoeld om leidinggevenden te helpen zich verder te ontwikkelen zodat zij leiding kunnen geven aan de transitie. De minister kan zich voorstellen dat het voor mensen spannend is en onzekerheid kan geven om te worden geschouwd. Ze benadrukt dat ‘de schouw geen instrument is om af te rekenen met leidinggevenden’.

Rust

De minister wijst er in haar brief verder op dat de veranderingen meerdere jaren gaan duren. En dat het tijd kost voordat medewerkers er echt iets van merken. De commissie Schneiders is inmiddels omgevormd tot een monitoringscommissie die de veranderingen tot juli 2024 zorgvuldig blijft volgen. Elke vier maanden rapporteert de monitoringscommissie aan de minister.

Het geld dat een fundament legt voor de doorontwikkeling van de twee landelijke eenheden is er. Voor nu wil de minister de politie alle rust en ruimte geven om de transitie tot een succes te maken.

Duidelijkheid

Politiechef Oscar Dros van de Landelijke Eenheid is blij dat de minister de plannen heeft goedgekeurd. ‘Dit gaat voor ons allemaal veel veranderen. We gaan op nieuwe manier met elkaar samenwerken. Nu kunnen we volop verder met de splitsing en met de vorming van de twee nieuwe eenheden. Eenheden met twee duidelijke namen, die goed laten zien wat voor werk we doen.’

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer geeft aan dat ‘we samen op weg zijn naar twee nieuwe eenheden, met een veilige werkcultuur voor iedereen, met goed leiderschap en volop ruimte voor expertise. Zo kunnen we, met nationale én internationale partners, nog beter werken aan een veiliger Nederland.

Downloads

]]>