Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Mon, 20 Jan 2020 02:44:04 GMT 2020-01-20T02:44:04Z nl Heerenveen, Bolsward, Leeuwarden, Gemeente Noardeast-Fryslan - Zes aanhoudingen in onderzoek hennep https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/17/zes-aanhoudingen-in-onderzoek-hennep.html Woensdag 15 januari zijn er vijf personen aangehouden in een onderzoek naar georganiseerde hennepteelt in Friesland. Donderdag 16 januari volgde een zesde aanhouding. nieuwsbericht Fri, 17 Jan 2020 13:31:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/17/zes-aanhoudingen-in-onderzoek-hennep.html 2020-01-17T13:31:00Z Tijdens de actie zijn zoekingen bij 2 woningen (Leeuwarden en Gemeente Noardeast-Fryslan), 1 bedrijfspand (Bolsward)  en een growshop (Heerenveen) geweest. Er werden onder meer drie hennepkwekerijen met in totaal zo’n 1100 plantjes en ruim €14.000,- in contanten aangetroffen. Bij de growshop zijn een 53-jarige man uit Lemmer, een 45-jarige man uit Hardenberg, een 41-jarige man uit Heerenveen aangehouden. Op donderdag werd een 24-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Bij een woning in de Gemeente Noardeast-Fryslan werden een 73-jarige man en een 63-jarige vrouw aangehouden. Uit nader onderzoek moet blijken wat ieders rol in dit onderzoek is geweest.

In beslag genomen spullen
Er zijn diverse goederen in beslag genomen met een straatwaarde van ruim €100.000,-. Bij de woningen en het bedrijfspand was sprake van diefstal van stroom. Ook is er bewijsmateriaal zoals boekhouding, telefoons en administratie veiliggesteld voor nader onderzoek.

Waarom strijd tegen hennep?
De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Het is van belang om hennepkwekerijen te ontruimen. Het is illegaal, gevaarlijk voor de omgeving en het brengt vaak veel schade toe. Daarnaast brengen we zo de criminelen een slag toe door de hennep en alle apparatuur in beslag te nemen. En om geld en goederen, die met deze criminele activiteiten verkregen zijn, af te pakken. En dan pak je criminelen daar waar ze het meest gevoelig voor zijn. Misdaad mag niet lonen!

Tips
Hennepkwekerijen leveren gevaar op voor de omgeving. Als illegaal stroom wordt afgetapt, is de kans op brand aanzienlijk. Ook water-, geluids- en stankoverlast zijn vormen van overlast die omwonenden van een hennepkwekerij kunnen ondervinden. Tips over een mogelijke hennepkwekerij kunnen altijd bij de politie gemeld worden via 0900-8844. Tips kunnen ook anoniem doorgegeven worden via Meld Misdaad Anoniem

]]>
Zes aanhoudingen in onderzoek hennep
Oost-Nederland - Twee verdachten aangehouden in onderzoek naar gestolen wachtwoorden https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/17/02-twee-verdachten-aangehouden-in-cybercrimeonderzoek-naar-gestolen-wachtwoorden.html Het cybercrimeteam Oost-Nederland heeft in nauwe samenwerking met het team digitale ondersteuning Oost-Nederland op woensdag 15 januari een 22-jarige inwoner aangehouden op verdenking van het online aanbieden van omstreeks 12 miljard inlognamen en gestolen wachtwoorden. Gebruikers konden deze tegen betaling inzien en downloaden. Het betreft een samenwerking tussen de National Crime Agency (Verenigd Koninkrijk), de FBI, het Bundeskriminalamt en de Nederlandse politie. nieuwsbericht Fri, 17 Jan 2020 09:07:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/17/02-twee-verdachten-aangehouden-in-cybercrimeonderzoek-naar-gestolen-wachtwoorden.html 2020-01-17T09:07:00Z De politie werd getipt door de National Crime Agency. Op grond daarvan is door het cybercrimeteam van de politie in de Eenheid Oost-Nederland zelfstandig een onderzoek gestart. Tijdens de actie is een 22-jarige verdachte uit Arnhem aangehouden en werden wee woningen in Arnhem doorzocht. In de woning van de verdachte werd professionele apparatuur aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website 'We leak info' te verlenen. De verdachte is betrokken bij het bezitten en aanbieden van ontvreemde gebruikersnamen en wachtwoorden en heeft een faciliterende rol als het gaat om cybercriminaliteit. De teamleider van het cybercrimeteam geeft aan dat juist de facilitators een belangrijke schakel zijn bij het aanpakken van cybercriminelen.

In het kader van het internationale onderzoek van de NCA is ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland aangehouden. De website “We leak info” is door de FBI uit de lucht gehaald. Het onderzoek is nog niet voltooid. Om die reden kan er geen meer specifieke onderzoeksinformatie worden gedeeld.

]]>
Cybercriminelen opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

In Nederland wordt ingezet op vier sporen. De overheid investeert in opsporing en wetenschappelijk onderzoek. Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden. Internationaal werkt de Nederlandse politie in de opsporing samen met onder meer Europol en Interpol.

]]>
Laptop met dongel 52.045155 5.871823500000005
Nederland - Nieuwe coldcasekalender ook in tbs-instellingen https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/17/00-nieuwe-coldcasekalender-ook-in-tbs-instellingen.html De politie brengt in 2020 opnieuw een coldcasekalender uit. Voor het vierde jaar op rij wordt de kalender met 52 zaken verspreid onder gevangenen, in de hoop dat dit waardevolle tips oplevert. Dit jaar ontvangen ook alle tbs-instellingen in Nederland de kalender. nieuwsbericht Fri, 17 Jan 2020 04:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/17/00-nieuwe-coldcasekalender-ook-in-tbs-instellingen.html 2020-01-17T04:00:00Z ‘Elk jaar levert de kalender nieuwe informatie op in oude zaken’, vertelt Aart Garssen, landelijk projectleider cold cases van de politie. ‘Cold cases zijn vaak complexe zaken die een lange adem vragen van politie en het Openbaar Ministerie. In 2019 hebben de coldcaseteams van de politie mooie resultaten geboekt. Verdachten zijn jaren later alsnog opgepakt en door het OM voor de rechter gebracht. Ook hebben verschillende onbekende doden een naam gekregen.’

]]>
In 2019 kreeg de politie 202 tips die direct te linken zijn aan de coldcasekalender. Het totale aantal tips ligt vermoedelijk hoger, omdat veel mensen ook anoniem tippen. In 2019 zijn veel onderzoeken gedaan naar aanleiding van de binnengekomen informatie. Twee zaken zijn heropend. Hoewel nog geen zaak aanwijsbaar door de coldcasekalender is opgelost, zorgt de kalender elk jaar voor nieuwe informatie over cold cases. Garssen: ‘We zijn blij dat de kalender elk jaar nieuwe tips oplevert, die ons helpen in onze zoektocht naar antwoorden. We vinden het belangrijk dat daders gevonden en bestraft worden en dat er duidelijkheid komt voor de nabestaanden. Dat kan een einde maken aan hun onzekerheid, vragen beantwoorden waarmee zij al jaren worstelen en bijdragen aan het verwerken van het verlies van hun dierbare.’

]]>
Coldcaseteams zijn dagelijks bezig met onopgeloste zaken. Het gaat dan om moord en doodslag, maar ook over vermiste personen of onbekende doden. Onderstaande voorbeelden zijn resultaten van de coldcaseteams in 2019:

 • Rotterdam: man opgepakt voor de moord op Aziz Muhammed uit 1991
 • Rotterdam: man veroordeeld voor de zogenoemde ‘kofferbakmoord’ op Caroline van Toledo in 2005
 • Midden-Nederland: man in Brazilië voor de rechter na hernieuwd onderzoek naar een brute beroving in Blaricum
 • Midden-Nederland: 42-jarige verdachte aangehouden negen jaar na de dood van Richard Houtveen uit Nieuwegein
 • Amsterdam: rechtbank boog zich over de moord en vermissing van drie vrouwen. Verdachte Sjonny W. is veroordeeld voor een van die zaken
 • Den Haag: na een DNA-match is een 46-jarige verdachte aangehouden voor de moord op de Naaldwijkse Iwona Galla in 2003
 • Den Haag: inzet voor een Thaise cold case. De Nederlandse verdachte werd door de rechter echter vrijgesproken
 • Limburg en Oost-Nederland: forse inzet in onderzoek Nicky Verstappen (oa. de schouw op de Brunssummerheide)
 • Meerdere onbekende doden kregen een naam. Zo is een man op Terschelling na 66 jaar geïdentificeerd
 • Meer feiten en cijfers over cold cases en de coldcasekalender in onderstaande infographic:
  Infographic coldcasekalender 2020
   
]]>
De kalender wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering. In 2020 wordt de kalender ook uitgedeeld binnen alle tbs-instellingen in Nederland. De papieren coldcasekalender is niet apart verkrijgbaar. Wel is de kalender digitaal beschikbaar:

De coldcasekalender is integraal online te bekijken.

Alle zaken uit deze en eerdere coldcasekalenders zijn op deze website samengebracht.

]]>
Coldcasekalender 2020
Enschede - Aanhoudingen in grootschalig oplichtingsonderzoek https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/16/02-enschede-aanhoudingen-in-grootschalig-oplichtingsonderzoek.html Het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland heeft meerdere aanhoudingen verricht in een onderzoek naar oplichting van verkopers via de verkoopsite Marktplaats. De hoofdverdachte, een man van 28 uit Enschede, is aangehouden en zit momenteel vast. nieuwsbericht Thu, 16 Jan 2020 15:23:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/16/02-enschede-aanhoudingen-in-grootschalig-oplichtingsonderzoek.html 2020-01-16T15:23:00Z De politie is het onderzoek gestart nadat er rond de 130 aangiftes binnen zijn gekomen. De verdachte zocht contact met slachtoffers via de verkoopsite Marktplaats. Op de site adverteerde de slachtoffers met campers of caravans. Om buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats afspraken te kunnen maken werd contact gelegd met de slachtoffers via WhatsApp. De hoofdverdachte wist het vertrouwen te winnen van de verkopers die zonder argwaan ID-documenten en bankrekeningnummers deelden. Op die manier wist de man uit Enschede toegang te krijgen tot de digitale bankomgeving van de slachtoffers.

]]>
Van de talloze gedupeerden is een totaal bedrag weggenomen van €200.000 euro. Dat geld is weggesluisd via verschillende bankrekeningen van zogenoemde facilitators. Een man van 31 uit Borne, een man van 39 uit Deventer en een man van 31 uit Deventer zijn hiervoor aangehouden en inmiddels weer op vrije voeten.
Tijdens de huiszoeking bij de hoofdverdachte zijn gegevensdragers, mobiele pinapparaten en dure merkkleding en –schoenen in beslaggenomen.

]]>
In het onderzoek is naar voren gekomen dat verkopers gemakkelijk buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats handelen. Om geen slachtoffer te worden van oplichting via dergelijke verkoopsites is het advies geen mobiele nummers te vermelden bij verkoopadvertentie(s). Ook wordt het (online) uitwisselen van identiteitsbewijzen en foto’s van bankpassen sterk afgeraden. Dit kan in verkeerde handen leiden tot identiteitsfraude, diefstal en oplichting.

]]>
Aanhouding verdachte handboeien daglicht close 52.2215372 6.893661899999984
Den Haag - Man neergestoken, getuigen gezocht https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/16/06-den-haag---man-neergestoken-getuigen-gezocht.html Donderdagochtend 16 januari rond 06.15 uur stak een nog onbekende man een 47-jarige Hagenaar neer op de Melis Stokelaan ter hoogte van De Dreef. De politie zoekt getuigen. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. nieuwsbericht Thu, 16 Jan 2020 12:14:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/16/06-den-haag---man-neergestoken-getuigen-gezocht.html 2020-01-16T12:14:00Z Rond 06.15 uur ontving de politie de melding dat een persoon was neergestoken op de Melis Stokelaan. Op de locatie troffen agenten een gewonde man aan. Volgens het slachtoffer vluchtte de verdachte in de richting van de Lozerlaan. Sindsdien ontbreekt van de man, waarvan geen duidelijk signalement bekend is, elk spoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Getuigen gezocht
De recherche komt graag in contact met personen die donderdagochtend 16 januari tijdens het steekincident aanwezig waren op de Melis Stokelaan ter hoogte van De Dreef.  Heeft u iets gezien of gehoord? Of beschikt u over videobeelden? Neem dan contact op met de recherche via 0900-8844 of M 0800-7000.

]]>
Politie-embleem 52.04528639999999 4.278293500000018
Vlissingen - Douane vindt 921 kilo cocaïne tussen bananen https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/16/08-douane-vindt-921-kilo-cocaine-tussen-bananen.html De Douane heeft op dinsdag 14 januari tijdens een controle in de haven van Vlissingen 921 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container tussen bananen. nieuwsbericht Thu, 16 Jan 2020 07:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/16/08-douane-vindt-921-kilo-cocaine-tussen-bananen.html 2020-01-16T07:48:00Z De container was afkomstig uit Ecuador. Met behulp van de mobiele scan werd de cocaïne tussen de bananen ontdekt. De drugs zijn inmiddels vernietigd, er zijn geen aanhoudingen verricht.

In de haven werkt de Douane samen met de politie en de Koninklijke Marechaussee. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

(Foto: Douane)
 

]]>
Foto: Douane 51.4536672 3.570912499999963
Nederland - Blog: Een hele bevalling https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/15/blog-een-hele-bevalling.html Via de meldkamer kregen mijn collega Jolanda en ik het verzoek om naar een woning te gaan. Of we een man wilden ophalen en naar het ziekenhuis in Dordrecht konden brengen. Daar lag zijn vrouw te bevallen en de baby kon ieder moment geboren worden. nieuwsbericht Wed, 15 Jan 2020 16:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/15/blog-een-hele-bevalling.html 2020-01-15T16:00:00Z Lees de blog

]]>
blog
Vianen - 74-jarige man uit Vianen aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/15/03-74-jarige-man-uit-vianen-aangehouden.html Een 74-jarige man is op 14 januari 2020 aangehouden voor bedreiging met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. nieuwsbericht Wed, 15 Jan 2020 14:17:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/15/03-74-jarige-man-uit-vianen-aangehouden.html 2020-01-15T14:17:00Z Op dinsdagavond rond 22.10 uur kreeg de politie melding dat twee 18-jarigen op de Bentz-Berg zouden zijn bedreigd met een vuurwapen. De politie was snel ter plaatse en zag in de omgeving de verdachte lopen. De verdachte, een 74-jarige man uit Vianen, is gefouilleerd en aangehouden. In zijn jaszak trof de politie een replica van een vuurwapen dat er zeer echt uitzag. 

]]>
aanhouding 51.98663659999999 5.075994499999979
Nederland - Meer misdrijven in 2019, daders steeds jonger https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/15/cijfers.html Aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven is een einde gekomen. Vorig jaar werden ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018. Wat opvalt is het groeiend aandeel jonge daders. Verder werden er fors meer meldingen van overlast gedaan. Ook het aantal fraudegevallen nam in 2019 aanzienlijk toe, zo blijkt uit de jaarcijfers van de politie. nieuwsbericht Wed, 15 Jan 2020 05:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/15/cijfers.html 2020-01-15T05:00:00Z Korpschef Erik Akerboom wil dat de politie meer preventief dan repressief optreedt. ’De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden. Snel geld verdienen door bijvoorbeeld via online handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan. Of neem de kinderen die betrokken waren bij de rellen in Duindorp in de aanloop naar de jaarwisseling; de jongste verdachte is 9! Dat moeten we gezamenlijk aanpakken en vraagt een inspanning van bijvoorbeeld ouders, scholen, gemeenten én politie samen.’

]]>
Aan de hand van het beeld over 2019 constateert de korpschef dat we te maken hebben met een ‘crimechange’. Overlast door zwervers en personen met verward gedrag blijft toenemen. Dat legt druk op de politiecapaciteit omdat de politie hier vaak als eerste bij wordt geroepen. Akerboom: ‘Dat is eigenlijk het werk voor anderen. Ik wil weer terug de wijk in, maar dat staat onder druk door de krapte.’

In 2010 werden 1.150.000 misdrijven geregistreerd. Dat daalde geleidelijk over de jaren naar 770.000 in 2018. In de tweede helft van dat jaar begonnen de cijfers weer te stijgen.. Oorzaken daarvan kunnen zijn een toename van criminaliteit, aanpassing van de registratiemethode, het gestegen aantal internetaangiften en de toename van fraudemisdrijven.

]]>
In vergelijking met 2018 werden er vorig jaar 20.000 meer fraudegevallen genoteerd. Het betreft fraude waarbij burgers en/of bedrijven het slachtoffer van zijn. De fraude met handel via internet nam met 31 procent toe, fraude met betaalproducten (zoals bankrekeningfraude of het verkrijgen van rekeningnummers via phishing of skimming) steeg zelfs met 67 procent en identiteitsfraude kende een toename van 19 procent. De forse stijging van het aantal internetaangiften van online fraude leidde in het algemeen tot een toename van het doen van aangifte via internet. Er werden in 2019 1830 meer aangiften gedaan van een cybercrimedelict (zoals hacken, malware, ransomware en virussen) dan het jaar daarvoor. Dat is een stijging van 64 procent.

]]>
Het aantal overlastincidenten is in de afgelopen 7 jaar met bijna een derde (31 procent) toegenomen. In 2012 waren er 279.839 incidenten, zeven jaar later staat de teller op 366.602. Het aantal voorvallen in verband met alcohol en drugs nam in dezelfde periode met 102 procent toe, van 19.847 naar 40.074. Het aantal overlastincidenten door verwarde of overspannen personen steeg de afgelopen jaren met 123 procent (44.600 in 2012, 99.622 in 2019). Uit de cijfers blijkt verder dat in de afgelopen drie jaar in de zomermaanden de meeste overlast is gemeld.

]]>
De politie ziet dat  meer jongeren delicten plegen. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar flink toe. In 2016 was het aandeel nog 12 procent om te stijgen naar 16 procent in november 2019. Het percentage liep de laatste drie maanden op naar 20 en in de laatste maand zelfs naar 29. Jongeren lijken vanachter de computer of met de smartphone in de hand vaker dan voorheen criminele activiteiten te ontplooien. Fraude plegen via Marktplaats of hun bankrekening beschikbaar stellen als katvangers voor witwassen, is eenvoudiger en loont meer dan bijvoorbeeld een inbraak plegen.

]]>
Een nieuwe ontwikkeling is het aantal ernstige incidenten met steekwapens waarbij de laatste tijd jongeren betrokken waren. Of het hier gaat om een serie incidenten of dat het te maken heeft met een cultuurverandering onder jongeren waarin wapenbezit toeneemt, is lastig te zeggen. Met name vanuit Amsterdam en Rotterdam komen signalen dat jeugdigen vaker messen bij zich dragen.
 

]]>
Meerdere agenten bij controleactie
Geleen - Agenten mishandeld bij instap woning https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/14/10-agenten-mishandeld-bij-instap-woning.html Een inwoner van Geleen en een 40-jarige man uit Heerlen zijn dinsdag 14 januari rond 14.30 uur op de Wagenaarstraat aangehouden voor de mishandeling van twee politieagenten. nieuwsbericht Tue, 14 Jan 2020 16:06:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2020/januari/14/10-agenten-mishandeld-bij-instap-woning.html 2020-01-14T16:06:00Z De collega’s waren op weg naar het adres in verband met een mogelijke hennepplantage. Bij de woning werd in eerste instantie niet opengedaan. Na het forceren van de deur worden ze fysiek belaagd door een aantal mannen, waarbij de agenten in het gelaat zijn geslagen. Eén collega is overgebracht naar het ziekenhuis voor een medische controle. Ziekenhuisopname bleek gelukkig niet noodzakelijk. De andere collega heeft zich onder doktersbehandeling laten stellen.

Er was inderdaad sprake van een hennepplantage. Het verdere onderzoek loopt nog.

]]>
Wietplantage gevonden 50.9565989 5.8253804999999375