Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Sat, 02 Dec 2023 07:59:29 GMT 2023-12-02T07:59:29Z nl Noord-Nederland - Reactie politie Noord-Nederland op uitspraak rechter na schieten op tractor Heerenveen https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/01-reactie-politie-noord-nederland-op-uitspraak-rechter-na-schieten-op-tractor-heerenveen.html De Blauwe Kamer van de rechtbank Midden-Nederland heeft op vrijdag 1 december uitspraak gedaan in een rechtszaak tegen een agent uit de Eenheid Noord-Nederland. Deze agent werd vervolgd omdat hij op 5 juli 2022 op de A32 bij Heerenveen op een tractor met daarin een destijds 16-jarige bestuurder heeft geschoten. De rechtbank acht de agent schuldig aan poging tot doodslag. Hij is veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van een jaar en een onvoorwaardelijke taakstraf van tachtig uur. Fri, 01 Dec 2023 16:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/01-reactie-politie-noord-nederland-op-uitspraak-rechter-na-schieten-op-tractor-heerenveen.html 2023-12-01T16:00:00Z Joop de Schepper, plaatsvervangend politiechef Eenheid Noord-Nederland, was aanwezig bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Ook vrijdag was hij in de rechtbank in Utrecht om het oordeel van de rechtbank aan te horen. Hij reageert namens de politie.

'Het is een spannende en intensieve periode geweest voor de tractorbestuurder en zijn familie maar ook voor onze collega en zijn naaste omgeving. Het heeft grote impact wanneer je je als agent in de rechtbank moet verantwoorden voor een beslissing die je tijdens je werk in een split-second maakt.

Dat politiewerk complex kan zijn, bewijst deze zaak. We doen ons werk in een samenleving waarin gezag steeds vaker ter discussie staat. In een fractie van een seconde moet je in soms buitengewone omstandigheden besluiten hoe je handelt. Je vuurwapen gebruiken is geen lichtvaardig besluit en doe je alleen als je het op dat moment noodzakelijk acht. De agent verklaart dat hij, met de kennis van nu, anders had moeten handelen. Hij heeft dat ook zo aan de tractorbestuurder en zijn familie gezegd.

De uitspraak van vandaag is een pittige; de uitspraak is hoger dan de eis van de officier van justitie. Dat komt behoorlijk binnen omdat er helder wordt gesteld dat er sprake was van poging tot doodslag en er een onvoorwaardelijke straf wordt uitgesproken.

Een objectieve controle op ons optreden is belangrijk. De uitspraak van rechtbank is vandaag klip en klaar. Het optreden van de politie was niet conform de geweldsinstructie en niet subsidiair en proportioneel. Deze uitspraak verdient het dat we die verder bestuderen. Het kan mogelijk gevolgen hebben voor hoe we ons in dergelijke situaties organiseren en hoe we onze mensen instrueren. We willen immers alles in het werk stellen om het risico dat onze medewerkers in een dergelijke situatie terechtkomen zo klein mogelijk te houden. Ik voel die verantwoordelijkheid en vind dan ook dat we hierop moeten reflecteren.

Het is betreurenswaardig dat onze collega in de laatste fase van zijn loopbaan in een dergelijk heftig incident terecht gekomen is. De collega heeft op dit moment ontheffing van werkzaamheden. We gaan met hem in overleg hoe hij het laatste deel van zijn loopbaan gaat invullen.

De betrokken familie en de agent hebben tijdens de zitting aangegeven dat zij hopen dat na de uitspraak de rust voor hen terugkeert. Voor beide partijen is een tijd van bezinning over het oordeel van de rechtbank aangebroken.'

]]>
52.96125339 5.92540455
Hulten - Vier aanhoudingen na vondst drugslab https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/08-vier-aanhoudingen-na-vondst-drugslab.html De politie heeft donderdag 30 november vier mannen aangehouden aan de Broekdijk. Op die locatie werd een groot drugslab ontdekt (de foto in dit artikel is een stockfoto!). Fri, 01 Dec 2023 11:16:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/08-vier-aanhoudingen-na-vondst-drugslab.html 2023-12-01T11:16:00Z De recherche was het lab op het spoor gekomen dankzij een tip. Uit voorzorg ging een arrestatieteam ter plaatse, zij hielden een 33-jarige man uit Den Haag, een 63-jarige man uit Bavel, een 40-jarige man uit Vroomshoop en een 30-jarige man uit Dordrecht aan. Zij zitten in beperking. Dat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben. In een pand werd een werkend drugslab aangetroffen. Vermoedelijk werd in het lab synthetische drugs gemaakt. Er is een uitgebreid onderzoek gestart. Het ontmantelen van het lab gaat nog zeker tot zaterdag 2 december duren.

Waaraan herken ik een drugslab?

  • In een drugslab ruikt het sterk naar chemicaliën, zoals oplosmiddelen (aceton).
  • Om te voorkomen dat het buiten ook zo ruikt, zijn kieren van ongebruikte ramen en deuren vaak afgedicht, bijvoorbeeld met purschuim.
  • Afzuiginstallaties met koolstoffilters voeren vaak de lucht af via het dak.
  • Drugslabs zitten vaak in de buurt van fabrieken of boerderijen die ook stinken (mestlucht). Daardoor valt de stank van het drugslab minder op. 

Wat moet ik doen als ik een drugslab ontdek?

  • Ga direct naar buiten, zodra u een vermoedelijk drugslab ontdekt.
  • Breng uzelf in veiligheid. Ga er niet vanuit dat u veilig bent als u geen chemische geur ruikt.Er is altijd kans op giftige stoffen, een explosie of brand.
  • Bel de politie op 112. Doe dit wel op enige afstand van het lab.
  • U kunt ook bellen naar Meld Misdaad Anoniem op 0800 - 7000.
  • Noteer, als de situatie veilig is, bijzonderheden, zoals: nummerborden, auto’s, signalementen en opvallende activiteiten.
]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
51.58074517 4.95962033
Fryslân/Noord-Holland - Zeven aanhoudingen voor productie van verdovende middelen https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/01-zeven-aanhoudingen-voor-productie-van-verdovende-middelen.html De Friese recherche heeft woensdagochtend 29 november zeven mannen aangehouden in een onderzoek naar de productie van verdovende middelen. De aanhoudingen vonden plaats in Zaandam en Heerhugowaard, Noord-Holland. Er zijn ook verschillende panden doorzocht, waarbij de politie stuitte op een drugslab. De aangehouden verdachten worden verhoord en het onderzoek gaat door. Fri, 01 Dec 2023 07:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/december/1/01-zeven-aanhoudingen-voor-productie-van-verdovende-middelen.html 2023-12-01T07:30:00Z Het rechercheonderzoek naar de productie van verdovende middelen startte na een anonieme melding. In dit onderzoek werden in een pand in Oudehaske in augustus 2023 sporen aangetroffen die aantoonden dat er een grote hennepkwekerij in dat pand aanwezig moet zijn geweest. Nader onderzoek leidde vervolgens naar de verdachten die woensdag zijn aangehouden. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen werkten politieagenten van de Eenheid Noord-Nederland samen met collega’s uit Noord-Holland en van de Landelijke Eenheid. 

Drugslab aangetroffen

Tijdens het onderzoek stuitten de agenten in de Einsteinstraat in Heerhugowaard op een drugslab. Er werden grondstoffen voor synthetische drugs aangetroffen, maar ook materialen die wijzen op de productie van drugs. Het vermoeden bestaat dat in het pand daadwerkelijk drugs werden geproduceerd. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) onderzoekt de locatie. Het lab zal ontmanteld worden. Het onderzoek van LFO zal verdere duidelijkheid moeten verschaffen over welke verdovende middelen hier geproduceerd zijn. De politie doet nader onderzoek naar wie er verantwoordelijk is voor deze productielocatie.

Aanhoudingen

Vanochtend zijn een 44-jarige man uit Zaandam, een 51-jarige man uit Heerhugowaard, een 31-jarige man uit Heerhugowaard, een 25-jarige man uit Heerhugowaard en een 24-jarige man uit Heerhugowaard aangehouden. Daarnaast werden bij het drugslab in Heerhugowaard ook twee personen zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.

Geld en goederen in beslag genomen

Na de aanhoudingen zijn de woningen van de verdachten en diverse andere panden doorzocht, waarbij agenten in Heerhugowaard dus stuitten op een drugslab. Er is beslag gelegd op contant geld, vermogen en verschillende goederen, waaronder bankrekeningen, een ‘cryptowallet’ en garageboxen. Ook werden er voertuigen, vuurwapens, verdovende middelen, mobiele telefoons, luxegoederen en andere gegevensdragers voor onderzoek in beslag genomen. 

De verdachten worden vandaag verhoord en zitten nog vast. Het onderzoek gaat door. Heeft u informatie die kan helpen bij dit onderzoek, deelt u deze alstublieft met de politie via 0900-8844 of via het onderstaande meldformulier.

]]>
52.4454116 4.82520183
Rotterdam - Actie tegen namaakartikelen levert duizenden telefoonaccessoires op https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/30/07-actie-tegen-namaak-artikelen-levert-duizenden-telefoonaccessoires-op.html Bij een controle gericht op het bestrijden van handel in namaak artikelen zijn dinsdag 28 november duizenden namaak telefoonaccessoires in beslag genomen in een bedrijfspand aan de Vareseweg. De handelaren in de namaak artikelen kunnen flinke boetes verwachten. Thu, 30 Nov 2023 12:32:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/30/07-actie-tegen-namaak-artikelen-levert-duizenden-telefoonaccessoires-op.html 2023-11-30T12:32:00Z Gemeente Rotterdam, Belastingdienst, politie en stichting REACT (een non-profit organisatie die de handel in namaakgoederen tegengaat), traden samen op. Eenmaal binnen in het pand bleek al snel dat een hoop niet klopte en dat de opladers, telefoonhoesjes en andere telefoonaccessoires niet origineel waren. Het leverde twee politiebussen vol namaak artiekelen op.

Politieagenten in de omgeving zagen op dat moment op de Innsbruckweg drie busjes rijden waarvan het rijgedrag opviel. Ook die controle bleek niet voor niets, want ook deze voertuigen zaten vol met namaak artikelen.

Het onderzoek naar de herkomst van de artikelen en wie betrokken zijn wordt voortgezet. Daarbij worden ook de originele fabrikanten betrokken.

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
51.94503629 4.40496905
Venray - Vier aanhoudingen na invallen onderzoek verdovende middelen https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/10-vier-aanhoudingen-na-invallen-onderzoek-verdovende-middelen.html De politie heeft vanochtend bij invallen op acht locaties in Venray vier verdachten aangehouden. Zij worden ervan verdacht zich in georganiseerd verband bezig te hebben gehouden met de handel in verdovende middelen. Tue, 28 Nov 2023 16:10:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/10-vier-aanhoudingen-na-invallen-onderzoek-verdovende-middelen.html 2023-11-28T16:10:00Z De recherche kreeg de organisatie na een uitgebreid opsporingsonderzoek in beeld. Bij de instap zijn verschillende disciplines van de politie ingezet, waaronder het arrestatieteam. De verdachten, drie mannen van respectievelijk 23, 28, en 60 en een vrouw van 51 jaar oud, zijn allen woonachtig in Venray.

Er werd doorzoekingen gedaan in woningen en een bedrijfspand, waarbij verschillende van deze panden werden gebruikt als zogenaamde stashlocatie; de plek waar de voorraad illegale verdovende middelen wordt bewaard om te verhandelen. Bij de doorzoekingen namen collega’s meerdere (vuur)wapens, handelshoeveelheden drugs, sierraden, een grote som contant geld, gegevensdragers en administratie in beslag.

De vier verdachten zitten in volledige beperkingen, wat betekent dat ze alleen met hun advocaat mogen communiceren. Het onderzoek is nog in volle gang. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Drugsindustrie oorzaak van zware criminaliteit
Er gaan op jaarbasis in Nederland vele miljarden euro’s om in de criminele drugsindustrie. De illegale inkomsten uit drugsactiviteiten worden in de legale economie witgewassen. Drugsproductie- en handel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan witwassen, corruptie, bedreiging en geweld. Daarom pakken we de betrokken criminele netwerken hard aan.

]]>
Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.

]]>
51.53467812 5.97155796
Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Tilburg, Oisterwijk, Waalwijk - Op 18 locaties illegale prostitutie en diverse aanhoudingen https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/08-18-locaties-illegale-prostitutie-en-diverse-aanhoudingen.html Op 18 en 25 november bezocht het Bestuurlijk Interventieteam van het district Hart van Brabant een groot aantal locaties. De twee controledagen waren gericht op illegale prostitutie en mensenhandel. Er werden 32 sekswerkers gecontroleerd, waarbij 30 keer sprake was van illegale prostitutie. Daarnaast zijn er 2 personen aangehouden die zich niet konden legitimeren. Tue, 28 Nov 2023 10:13:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/28/08-18-locaties-illegale-prostitutie-en-diverse-aanhoudingen.html 2023-11-28T10:13:00Z De meerderheid van de gecontroleerde personen kwam uit Latijns-Amerika gevolgd door sekswerkers met de Roemeense nationaliteit. Zij komen naar Nederland om in het illegale circuit geld te verdienen en verblijven vaak slechts enkele dagen op een locatie om hun werkzaamheden aan te bieden. Controleurs hebben in vier hotels geconstateerd dat een sekswerker illegaal werkte vanuit een hotelkamer. Ook in zes woningen bleek sprake van niet-vergund en dus illegaal sekswerk. De gemeenten bekijken welke bestuurlijke maatregelen er genomen kunnen worden.
Verder beschikten meerdere sekswerkers niet over een legitimatiebewijs. Er zijn 2 personen aangehouden op grond van de Vreemdelingenwet en de Wet ID. Van een aantal personen is het legitimatiedocument door de Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel van de politie (AVIM) ingenomen vanwege onrechtmatig verblijf in Nederland. Zij moeten zich op een later moment melden op een politiebureau en lopen het risico Nederland uitgezet te worden. Ook zijn er diverse andere overtredingen vastgesteld. Deze variëren van brandonveilige situaties in woningen, het onderverhuren van sociale huurwoningen en personen die op adressen verbleven zonder daar ingeschreven te staan. Ook werd er in een woning een handelshoeveelheid lachgas in beslag genomen door de politie.

Mogelijk seksuele uitbuiting

Bij een escortcontrole waren er zorgen over het feit of de vrouw haar werkzaamheden wel vrijwillig aanbood en niet werd gedwongen. Van haar kon ook de identiteit niet worden vastgesteld. AVIM biedt de dame in kwestie hulp en doet verder onderzoek naar de mogelijke seksuele uitbuiting.

Zicht op illegale prostitutie

De controles vonden plaats naar aanleiding van meldingen uit de buurt en seksadvertenties die online vindbaar zijn. Via de controles willen de gemeenten zicht krijgen op illegale prostitutie vanuit woningen en/of bedrijfspanden, de netwerken die hierachter schuilgaan en het tegengaan van seksuele uitbuiting en misstanden binnen deze branche. Door samen te werken in Hart van Brabant wordt het zogenaamde waterbedeffect tegengegaan.

Gemeenten werken samen in BIT

De gemeenten in het district Hart van Brabant - Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk - werken sinds 1 oktober 2023 samen in een Bestuurlijk Interventieteam (BIT) en bundelen onder andere de krachten om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Het BIT werd bij deze controles ondersteund door de politie en rechercheurs van AVIM.

Er zullen de komende tijd nog meer acties vanuit het BIT Hart van Brabant volgen.

Melden helpt!

Het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten zoals illegale prostitutie en arbeidsuitbuiting kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners eventuele vermoedens melden. Dit kan ervoor zorgen dat slachtoffers hulp en ondersteuning krijgen, en verdachten worden opgespoord.

Melden kan bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.

]]>
51.57274911 5.04529687
's-Hertogenbosch - Jonge wizzkids zetten hun digitale talent in tijdens re_B00TCMP https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/27/jonge-wizzkids-zetten-hun-digitale-talent-in-tijdens-re_b00tcmp.html Op 25 november organiseerden de politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en het Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant in opdracht van de Programmaraad Digitale Veiligheid de re_B00TCMP. Een evenement speciaal voor jongeren met sterk ontwikkelde IT- vaardigheden. Afgelopen zaterdag in ‘s-Hertogenbosch kregen zij inzicht in de kansen en risico’s die hun talenten met zich meebrengen. Mon, 27 Nov 2023 14:08:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/27/jonge-wizzkids-zetten-hun-digitale-talent-in-tijdens-re_b00tcmp.html 2023-11-27T14:08:00Z De re_B00TCMP is een ultieme experience voor jong hacktalent, gebaseerd op goede ervaringen uit Engeland. Het doel is om jongeren te laten zien hoe ze hun digitale vaardigheden op een goede manier kunnen inzetten. Daarnaast is er een apart programma voor ouders om hen hierin te ondersteunen. Districtschef Albert van de Wetering van de Politie Oost-Brabant is verantwoordelijk voor de portefeuille Zorg en Veiligheid. Hij is enthousiast over deze aanpak: “ Dit is een voorbeeld van samenwerking tussen programma Digitalisering en portefeuille Jeugd. Met re_B00TCMP leren jongeren over de kansen en uitdagingen die er online zijn. We willen jongeren met goede IT-vaardigheden in een vroeg stadium bereiken. Enerzijds bedoelt om jongeren voor te bereiden op een mooie toekomst gezien de uitdagende kansen op de IT-arbeidsmarkt. Anderzijds om jongeren te leren wat online grenzen zijn om hen ervoor te behoeden die (vaak dunne) grenzen te overschrijden. Door het bieden van positieve alternatieven en trainingen hopen wij samen met  overheid, bedrijfsleven, OM en politie cybercriminaliteit te voorkomen.”

Online challenge
Meedoen aan dit event kon niet zomaar. Via gastlessen op scholen en met een online campagne zijn jongeren uit Oost-Brabant benaderd en uitgedaagd om een online challenge te maken. Op basis daarvan kregen ze een score voor hun digitale vaardigheden en hun affiniteit met IT. Honderdveertig jongeren slaagden voor de challenge en meer dan dertig van hen waren aanwezig bij de re_B00TCMP.

Sessies met politie
Tijdens de re_B00TCMP worden jongeren met interesse en skills op het gebied van IT digitaal maximaal uitgedaagd. De politie laat jongeren zien welke online uitdagingen en kansen er zijn én hoe daarop gereageerd kan worden. De politie vertelde over politie-onderzoeken op het gebied van cybercrime, wat wettelijk online wel en niet mag en over mogelijkheden om te werken bij de politie. Jongeren konden presentaties volgen over ethisch hacken en kregen uitleg over cybersecurity van grote bedrijven uit de Eindhovense Brainportregio. Ook konden zij meedoen aan verschillende digitale challenges. Daarnaast konden jongeren meedoen aan een sessie van Gamen met de politie.

Jong talent kansen bieden
‘We hebben nog heel wat slagen te maken in de strijd tegen cybercriminaliteit,’ aldus Albert van de Wetering: ‘Als overheid kunnen we het verschil maken door met jong talent in contact te komen, ze aan ons te binden en door ze kansen te bieden. Dat begint met een cyberweerbaarheidsproject als dit, waarbij gemeenten, politie, scholen en bedrijven met behoefte aan IT-talent samenwerken.’

Voor meer informatie zie ook www.re_B00TCMP.nl

]]>
51.71000391 5.29576398
Heerlen - Moeder overleden baby Heerlen opnieuw aangehouden https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/27/moeder-overleden-baby-heerlen-opnieuw-aangehouden.html In het onderzoek naar de baby, die in mei 2021 op vier maanden oude leeftijd onder verdachte omstandigheden overleed, is maandagochtend andermaal de 24-jarige moeder aangehouden. Zij wordt verdacht van doodslag en het onthouden van medische zorg. Mon, 27 Nov 2023 12:48:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/27/moeder-overleden-baby-heerlen-opnieuw-aangehouden.html 2023-11-27T12:48:00Z De ouders van de zuigeling werden in 2021 ook al verdacht van doodslag. Na een maand in voorarrest te hebben gezeten en in afwachting van deskundigenrapportages, mochten zij het vervolg van de zaak in vrijheid afwachten. Zij bleven echter verdachte in de zaak.

Onderzoeksresultaten
Naast het forensisch onderzoek heeft het onderzoeksteam onder leiding van het Openbaar Ministerie het afgelopen jaar tactisch onderzoek verricht. Dit om informatie te verkrijgen over de omstandigheden waaronder het overlijden heeft plaatsgevonden. Op basis van de deskundigenrapportages, waaronder een gerechtelijke sectie die werd uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut, kan worden geconcludeerd dat de baby door geweld om het leven is gekomen. De baby bleek o.a. zwaar hersenletsel te hebben en 26 (oude en verse) ribfracturen. De uitkomst van het onderzoek heeft geresulteerd in nieuw belastend bewijs tegen de moeder.

Opstart strafrechtelijk onderzoek
De baby, geboren in januari 2021, werd drie weken voor zijn dood in zeer kritieke toestand door zijn ouders het ziekenhuis binnengebracht. Hij bleek zwaar lichamelijk letsel te hebben dat door geweld moest zijn aangebracht. Daarop volgde direct een strafrechtelijk onderzoek, waarbij werd opgeschaald toen de baby uiteindelijk op 20 mei dat jaar overleed.

]]>
50.88800888 5.97859513
Rotterdam - Update - Man gewond bij schietincident Ahoy https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/26/man-gewond-bij-schietincident-ahoy.html Bij een schietincident tijdens een feest in Ahoy is zondagochtend vroeg rond 04.30 uur een man gewond geraakt. Hij is buiten levensgevaar, maar ligt momenteel nog in het ziekenhuis. Eén van de eerder aangehouden verdachten zit nog vast, dat betreft een 31-jarige man. Tegen de 21-jarige man is geen verdenking meer. Hij is heengezonden. Het onderzoek is nog in volle gang en de politie komt graag in contact met getuigen. Mon, 27 Nov 2023 10:53:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/26/man-gewond-bij-schietincident-ahoy.html 2023-11-27T10:53:00Z Het schietincident vond plaats tegen het einde van het feest. Er waren toen nog een paar duizend mensen aanwezig. Het slachtoffer, een 20-jarige man, is aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht. Daar ligt hij nog steeds.

In eerste instantie werden voor het schietincident twee Rotterdammers aangehouden. Ten onrechte werd gesproken over een 21-jarige en 30-jarige man. De laatste verdachte blijkt 31 jaar te zijn. Hij zit nog steeds vast voor nader onderzoek. De 21-jarige man is vrijgelaten. Hij is niet langer verdachte in het onderzoek.

Getuigen gezocht!
Het onderzoek naar het schietincident is direct gestart. Sporen zijn veiliggesteld en er is met getuigen gesproken. Natuurlijk zijn meer getuigen welkom, net als beelden die misschien wel gemaakt zijn voor, tijdens of na het incident. Delen met ons kan ook anoniem via M. of via een vertrouwelijk gesprek met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Niemand komt dan te weten van wie de informatie afkomstig is. 
Beelden kun je uploaden via het onderstaande formulier. 

]]>
51.88189627 4.48561314
Kerkrade - Zeer onrustige nasleep wedstrijd Roda JC – MVV, meerdere aanhoudingen https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/26/zeer-onrustige-nasleep-wedstrijd-roda-jc---mvv-meerdere-aanhoudingen.html De politie kijkt terug op een voetbalwedstrijd die beheersbaar, maar tegen het einde zeer onrustig verliep. Meerdere disciplines van de politie waren voor, tijdens en na de wedstrijd in Kerkrade en Maastricht aanwezig. Hoewel de derby tussen Roda JC en MVV altijd sentimenten oplevert, heeft dit niet gezorgd voor grote incidenten buiten het stadion. Wel zijn er in totaal tien personen aangehouden. Sun, 26 Nov 2023 17:03:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/26/zeer-onrustige-nasleep-wedstrijd-roda-jc---mvv-meerdere-aanhoudingen.html 2023-11-26T17:03:00Z Binnen het stadion was het rond het einde van de wedstrijd onrustig. Door uitsupporters werden diverse vernielingen binnen en buiten het stadion gepleegd. Stoelen van de tribune werden gesloopt en op het veld gegooid. Ook de sanitaire voorziening in het stadion moest het ontgelden en werd vernield. Het onderzoek naar deze en andere strafbare feiten loopt. Meerdere aanhoudingen volgen.

Tien aanhoudingen

Eén uitsupporter is voorafgaand aan de wedstrijd aangehouden vanwege verboden wapenbezit. Na afloop van de wedstrijd zijn buiten het stadion in Kerkrade zes personen aangehouden voor belediging, openlijke geweldpleging of vandalisme.  In Maastricht zijn drie persoon aangehouden vanwege het niet voldoen aan bevel of vordering en belediging.

Politiepaarden

De politie was met diverse kwaliteitsgroepen (denk hierbij onder andere aan de Mobiele Eenheid, politiepaarden en motorrijders) rondom het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade aanwezig. Over de exacte inzet van mensen en middelen doen we geen uitspraken. De onrustige situatie aan het einde van de wedstrijd heeft laten zien dat deze inzet nodig bleek te zijn. 

Krapte

Het mag duidelijk zijn dat in tijden van personele krapte, een dergelijke inzet veel impact heeft op de capaciteit van de politie. Hoewel we als Nationale Politie gebruik kunnen maken van andere eenheden, komt een groot deel van de ingezette collega’s uit de eigen eenheid Limburg. Dat heeft gevolgen voor het werk in de basisteams of bij de recherche. Niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook in de dagen daarna. Werk van collega’s die vandaag zijn ingezet moet worden overgenomen. Of andere werkzaamheden blijven hierdoor liggen.

]]>
50.86778847 6.04890318