Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Mon, 17 Jan 2022 00:37:48 GMT 2022-01-17T00:37:48Z nl Den Haag - Man aangehouden met grote hoeveelheden drugs en contant geld https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/06-man-aangehouden-met-grote-hoeveelheden-drugs-en-contant-geld.html Een 20-jarige man werd woensdag 12 januari in Mariahoeve aangehouden nadat de politie drugs en grote hoeveelheden contant geld aantrof in zijn auto. Na doorzoeking van zijn woning werd nog meer drugs, hoeveelheden contant geld en dure merkkleding in beslag genomen. Fri, 14 Jan 2022 14:50:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/06-man-aangehouden-met-grote-hoeveelheden-drugs-en-contant-geld.html 2022-01-14T14:50:00Z Tijdens een surveillance in het Haagse Mariahoeve zien agenten omstreeks 00.20 uur een auto over een fietspad rijden. Nadat een bijrijder instapt, volgen zij de auto en blijkt dat de bestuurder en de bijrijder naar een afgelegen plek rijden. Daar controleren de agenten de auto en vinden hier 20 zakjes met wit poeder en een heleboel contant geld.

Met toestemming van de rechter-commissaris doorzoekt de politie ook de woning van de verdachte, waar nog meer dure goederen, contant geld en drugs worden aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen en de verdachte is mee genomen naar een politiebureau. De politie onderzoekt de zaak. 

]]>
52.07207117 4.29300967
Ter Apelkanaal, Alteveer, Veendam - Volledig ingerichte sigarettenfabriek aangetroffen https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/06-volledig-ingerichte-sigarettenfabriek-aangetroffen.html De politie heeft in samenwerking met de FIOD dinsdag 11 januari in een bedrijfspand in Ter Apelkanaal een volledig ingerichte sigarettenfabriek aangetroffen. Drie mannen die werkzaam waren in de sigarettenfabriek werden aangehouden. Fri, 14 Jan 2022 12:14:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/06-volledig-ingerichte-sigarettenfabriek-aangetroffen.html 2022-01-14T12:14:00Z In een onderzoek van de Duitse autoriteiten kwam een van de aangehouden mannen, een 66-jarige man uit Stompwijk in beeld voor zijn betrokkenheid bij grootschalige autodiefstallen in Duitsland. Deze auto’s werden via Nederland verscheept naar Dubai. Dit met een geschatte waarde van meer dan een miljoen euro aan auto’s uit het midden en hoge segment. In dit onderzoek kwam ook zijn betrokkenheid naar voren bij de productie van onveraccijnsde sigaretten in Nederland. In het onderzoek werkten FIOD, Douane, Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) Den Haag en IRC Noord-Nederland en de Duitse autoriteiten nauw samen. De man uit Stompwijk zit vast met het doel hem over te leveren aan Duitsland.

1.5 miljoen sigaretten aangetroffen

Op verzoek van de Duitse autoriteiten hebben agenten en de opsporingsdienst van de FIOD een inval gedaan in een bedrijfspand in Ter Apelkanaal. Op deze locatie werd de sigarettenfabriek aangetroffen. Bij deze inval werden er drie mannen aangetroffen en aangehouden. Het betreft de eerder genoemde 66- jarige man uit Stompwijk en twee mannen uit Litouwen van 40 en 46 jaar oud. Verder werden er nog invallen gedaan bij een boerderij in Alteveer en in een bedrijfspand in Veendam. Naast de ingerichte sigarettenfabriek werden er 1.5 miljoen onveraccijnsde sigaretten en 18 dozen tabak aangetroffen deze zijn inbeslaggenomen en vernietigd. De aangehouden 66-jarige man uit Stompwijk zal worden overgeleverd aan de Duitse autoriteiten. De twee andere aangehouden mannen zitten nog steeds vast.

Ondermijning

Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Naast dat de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat ondermijnt, is hier sprake van ondermijnende criminaliteit. Onder ondermijnende criminaliteit verstaan we alle vormen van criminaliteit die een bedreiging vormen voor de integriteit van onze maatschappij. Oftewel: wanneer de onderwereld de bovenwereld infiltreert. Dit brede begrip manifesteert zich in verschillende vormen van criminaliteit: fraude, heling, corruptie, afpersing, drugs, mensenhandel, illegaal gokken, spookbewoning, wapenhandel, OMG's milieucriminaliteit, witwassen en belastingontduiking. Om ondermijning aan te pakken is het cruciaal om gezamenlijk op te treden als overheid. Daarom werkt de politie samen met lokale, regionale en internationale partners, zoals in dit geval de FIOD en de Belastingdienst.

]]>
52.92007956 7.06488776
Noord-Holland - Purmerender veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/04-purmerender-veroordeeld-voor-35-jaar.html In een uitgebreid onderzoek naar fraude met betaalproducten, heeft de politie Noord-Holland in april 2021 een 20-jarige man uit Purmerend aangehouden. Tijdens het onderzoek naar deze vorm van fraude, kwam de recherche erachter dat de Purmerender zich ook bezighield met andere vormen van oplichting en fraude. Daarbij werd geweld door de jongeman eveneens niet geschuwd. Fri, 14 Jan 2022 10:46:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/04-purmerender-veroordeeld-voor-35-jaar.html 2022-01-14T10:46:00Z Start onderzoek
De zaak kwam aan het rollen toen de recherche de woning van de verdachte doorzocht, omdat hier mogelijk een vuurwapen zou liggen. Per toeval stuitten de aanwezige politieagenten op allerlei poststukken en bankpassen die niet op de naam van de Purmerender stonden. De politie nam de documenten en bankpassen in beslag en startte een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Poststukken
Veel van de poststukken waren afkomstig van diverse banken, waarin werd bevestigd dat de aanvraag voor het openen van een nieuwe rekening was goedgekeurd. Naast deze bevestigingen, trof de politie ook de bijhorende bankpassen aan. Wat daarbij direct opviel, was dat geen enkele rekening op de naam van de bewoner stond. De namen van de zogenaamde rekeninghouders werden gecontroleerd in het politiesysteem en daarbij kwamen direct meerdere meldingen naar voren. De meeste ‘rekeninghouders’ hadden namelijk aangifte of melding gedaan van allerlei soorten oplichting en/of fraude. De rechercheur die door al deze poststukken speurde, vertelt; “Al deze registraties leidden uiteindelijk allemaal naar één persoon; de jongeman uit Purmerend die wij hebben aangehouden.” Hij vervolgt; “Maar niet alleen particulieren hebben zich bij ons gemeld, ook bleek uit onderzoek dat meerdere banken melding hebben gemaakt van verdachte praktijken rondom deze jongeman.”

Sollicitatie-phishing en geldezels
De rechercheurs concludeerden dat de verdachte meerdere slachtoffers maakte met ‘sollicitatie-phishingfraude’ en hen omdoopte tot geldezels (ook wel ‘money-mules’ genoemd). “De Purmerender lokte zijn slachtoffers via sociale media met een zogenaamde vacature waarbij gemakkelijk geld zou zijn te verdienen” vertelt de rechercheur. “Veelal jonge vrouwen tussen de 18 en 22 jaar oud reageerden op deze oproep. Dit is een groep die zeer actief is op sociale media en kennelijk gevoelig is voor zulke oproepen” aldus de rechercheur. De jonge vrouwen moesten naast het opgegeven van persoonlijke gegevens en een kopie van hun legitimatiebewijs, ook een rekening afsluiten bij een bank. Zodra zij dit hadden gedaan, moesten zij de inlogcode delen met het ‘wervingsbureau’. Alleen konden de slachtoffers daarna niet meer inloggen bij de bank en bleek ineens dat hun bankrekening aan een e-mailadres van een voor hun onbekend persoon gekoppeld te zijn. De rekening werd vervolgens gebruikt voor Marktplaatsfraude en bankhelpdeskfraude.

Geweld
Daarbij hield de Purmerender zich ook bezig met chantage en afpersing en schroomde hij niet tegen in ieder geval één aangever geweld te gebruiken. Door slachtoffers te chanteren en bedreigen, wist hij meerdere bankpassen buit te maken. In sommige gevallen wekte de hij het vertrouwen van zijn slachtoffers door valse beloftes te maken waardoor zij hun bankpas aan hem afstonden. Maar toen een van de slachtoffers hier niet gevoelig voor bleek te zijn, besloot de Purmerender haar te bedreigen met een mes. Zij stond haar bankpas en pincode af en werd haar ruim 2500 euro afhandig gemaakt.

Totale buit
De Purmerender heeft ieder slachtoffer voor vrijwel een paar duizend euro opgelicht. In totaal heeft de verdachte tienduizenden euro’s rondgepompt en opgenomen door zijn frauduleuze praktijken. Een andere rechercheur die zich intensief heeft beziggehouden met dit onderzoek, is blij met de aanhouding en het vonnis van de Rechtbank: “Het is een lang en intensief onderzoek geweest dat ruim negen maanden in beslag genomen.” Hij vervolgt; “We hebben heel wat aangiften tegen de jongeman behandeld en dat was behoorlijk veel uitzoek- en puzzelwerk. We sluiten niet uit dat hij nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Het is een fijne gedachte dat hij op dit moment geen verdere schade kan aanrichten.”

Veroordeling
De zaak stond 28 december jl. op zitting. Daar eiste de officier van justitie 2,5 jaar gevangenisstraf tegen de man. Op 11 januari jl. deed de rechtbank uitspraak: de man is veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf voor diverse vormen van fraude, chantage/afpersing, computervredebreuk en diefstal met geweld.

Meer weten over het thema ‘money-mules’ en hoe criminelen op het gebied van (cyber)oplichting te werk gaan? Zie -> money-mules

 

 

]]>
52.50216505 4.97113842
Hoogerheide - Verdachte rijdt agent aan na drugsdeal https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/08-verdachte-rijdt-agent-aan-na-drugsdeal.html Een 25-jarige man uit Hoogerheide is donderdag 13 januari aangehouden nadat hij betrapt was bij een vermoedelijke drugsdeal. Hij ging ervandoor in een auto hierbij opzettelijk een agent aan die hem op een parkeerterrein probeerde tegen te houden. De politie is op zoek naar getuigen die de aanrijding hebben gezien. Fri, 14 Jan 2022 10:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/14/08-verdachte-rijdt-agent-aan-na-drugsdeal.html 2022-01-14T10:24:00Z Agenten zagen rond 19.00 uur dat er een drugsdeal plaatsvond op de parkeerplaats bij een supermarkt aan de Huijbergseweg. De agent blokkeert met het politievoertuig de auto maar de verdachte weet er met hoge snelheid vandoor te gaan. De verdachte rijdt hierbij opzettelijk tegen een andere agent aan die op de parkeerplaats de bestuurder probeert te stoppen. De agent komt op de motorkap terecht en wordt enkele meters meegesleurd. Er volgt een achtervolging. Op de Sondermanslaan stopt de verdachte en gaat rennend verder. Op de KLM-laan is hij aangehouden. De agent is medisch onderzocht  en doet aangifte van poging doodslag. Op de parkeerplaats zijn later ponypacks met cocaïne gevonden.

 

 

2022011897

]]>
Iets gezien?
De politie is op zoek naar mensen, die meer getuigen waren van de aanrijding op de parkeerplaats. Hebt u meer informatie? Bel dan met de politie: 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006.

]]>
51.42319624 4.32758616
Apeldoorn - Bedrijf krijgt gestolen miljoenen terug https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/02-apeldoorn-bedrijf-krijgt-gestolen-miljoenen-terug.html Een bedrijf uit Gelderland dat vorig jaar slachtoffer is geworden van internationale fraude heeft ruim 1.5 miljoen euro terug gestort gekregen vanuit Indonesië. Thu, 13 Jan 2022 13:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/02-apeldoorn-bedrijf-krijgt-gestolen-miljoenen-terug.html 2022-01-13T13:18:00Z Het Gelderse bedrijf dacht zaken te doen met een vaste leverancier uit Korea bij de levering van een grote hoeveelheid Covid-19 sneltesten. Waarschijnlijk hebben criminelen toegang gekregen tot de mailwisseling tussen de bedrijven. Zo lukte het om via valse e-mailadressen en een valse factuur het bedrag over te maken naar een rekening die uitkwam in Indonesië. Deze vorm van oplichting heet BEC-fraude, oftewel Business Email Compromise fraude.

]]>
Uiterst slinks

Op uiterst slinkse wijze is deze vorm van fraude uitgevoerd. Er werd zelfs een nepfirma opgericht. Het gedupeerde bedrijf kwam er in oktober achter dat betaalde facturen niet bij het Koreaanse bedrijf waren binnengekomen. Een deel van de totale schade is door de Indonesische autoriteiten teruggestort op de rekening van het gedupeerde bedrijf.

]]>
Aanhoudingen

In het onderzoek vorig jaar zijn vier verdachten aangehouden in Indonesië. Zij hebben straffen opgelegd gekregen tot 5 jaar. De hoofdverdachte uit Nigeria is tot op dit moment spoorloos.

]]>
Internationale samenwerking

In dit onderzoek heeft het Cybercrimeteam Oost-Nederland samen opgetrokken met de Koninklijke Marechaussee en met de Criminal Investigation Department (CID) van de Indonesische Politie. Zo is er vol ingezet op het veiligstellen van de ontvreemde geldbedragen. Door snel handelen en een goede internationale politionele samenwerking kon de gebruikte bankrekening van de daders worden bevroren, waarbij een groot deel van het geld veilig kon worden gesteld.  

]]>
Door het wereldwijd strategisch plaatsen van liaisonofficieren kunnen de politie en de Koninklijke Marechaussee doeltreffend internationaal samenwerken op strafzaken. Naast dit bedrijf hebben de verdachten ook een Italiaans bedrijf op dezelfde manier opgelicht. Ook dat bedrijf heeft een deel van het gestolen geld terug.

Zie ook het eerdere bericht: Aanhoudingen na fraude met testen covid-19

]]>
52.21083598 5.97373478
Den Haag - Stroomstootwapen ingezet bij aanhouding agressieve verdachte https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/06-politie-houdt-verdachte-aan-na-bedreiging.html Agenten ontvingen melding van een bedreiging aan de Lijnbaan in Den Haag op woensdagavond 12 januari rond 23:15 uur. Toen agenten de verdachte aan wilden houden, ging hij flink in verzet. Agenten zagen zich genoodzaakt om het stroomstootwapen te gebruiken om de man onder controle te brengen. Thu, 13 Jan 2022 11:07:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/06-politie-houdt-verdachte-aan-na-bedreiging.html 2022-01-13T11:07:00Z Nadat er een melding binnen kwam van bedreiging, troffen agenten een zeer agressieve verdachte aan. De 26-jarige Hagenaar uitte bedreigingen richting de agenten, sloeg op het voertuig en kwam met een op een mes gelijkend voorwerp op de agenten af. Na meerdere waarschuwingen hebben de agenten pepperspray gebruikt. Dit had geen effect op de verdachte, waarna het stroomstootwapen is gebruikt om de verdachte veilig onder controle te krijgen. De verdachte is nagekeken door een medisch expert en heeft geen letsel over gehouden aan de inzet van het stroomstootwapen. Hij is aangehouden voor bedreiging en het negeren van een contactverbod. De verdachte is meegenomen naar een politiebureau, de politie heeft de zaak in onderzoek.
 

Stroomstootwapen
Om de veiligheid in Nederland te vergroten en de rechtsorde te handhaven, móet de politie naar voren stappen en mág zij geweld gebruiken, als de situatie daar om vraagt. Deze geweldsbevoegdheid maakt onderdeel uit van het professioneel vakmanschap van politiemensen: zij weten wanneer en in welke mate zij geweld mogen gebruiken. Het gebruik van het geweld moet noodzakelijk zijn, effectief, maar ook in verhouding, dus met zo min mogelijk letsel voor alle betrokkenen. Dit wordt altijd achteraf getoetst. Het stroomstootwapen is een geweldsmiddel dat politiemensen bij direct dreigende gevaarsituaties kunnen inzetten. Inzet van het stroomstootwapen is bedoeld om gebruik van zwaardere geweldsmiddelen of zwaar fysiek geweld, met soms blijvende schade, te voorkomen.

]]>
52.07207117 4.29300967
Bergen op Zoom - Minderjarigen betrokken bij oplichtingszaak https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/08-minderjarigen-betrokken-bij-oplichtingszaak.html Woensdagmiddag hielden agenten uit Bergen op Zoom drie verdachten aan die (mogelijk) betrokken waren bij een oplichtingszaak. Een vrouw uit Bergen op Zoom verkocht een telefoon via een online verkoopsite. Die telefoon werd door een van de drie verdachten gekocht en vervolgens betaald met vals geld. De vrouw deed aangifte. Thu, 13 Jan 2022 09:18:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/08-minderjarigen-betrokken-bij-oplichtingszaak.html 2022-01-13T09:18:00Z Op het moment dat de vrouw de oplichting ontdekte belde ze de politie en gaf het signalement door van de jongen die bij haar aan de deur was geweest. Agenten in de buurt zagen de jongen wegrennen toen hij hen in het oog kreeg. Door de Iepstraat volgde een korte achtervolging te voet. De jongen kon, dankzij een getuige, rond 13.40 uur worden aangehouden in de achtertuin van een woning aan de Parallelweg. De jongen (15, Ossendrecht) had zich daar verstopt voor de politie.

Nog twee andere jongens (16, Halsteren en Bergen op Zoom) werden aangehouden door de politie wegens mogelijke betrokkenheid bij de zaak. Alle drie de verdachten zijn overgebracht naar het bureau om daar een verklaring af te leggen. De politie maakt proces-verbaal op tegen de jongens. Op last van de officier van justitie zijn alle drie de verdachten later in vrijheid gesteld.

Zowel de telefoon als het valse geld werd aangetroffen bij de 15-jarige verdachte. De goederen zijn in beslag genomen.

]]>
51.49059227 4.29597916
Nederland - Internationale dag AMBER Alert https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/00-amber-alert-breder-inzetbaar.html 13 januari is de Internationale Dag van AMBER Alert. Een dag waarop de politie specifiek aandacht vraagt voor vermiste kinderen in levensgevaar. Betrokkenheid van burgers bij het opsporingsonderzoek blijft cruciaal. Thu, 13 Jan 2022 07:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/00-amber-alert-breder-inzetbaar.html 2022-01-13T07:00:00Z ‘We vragen in feite elke dag aandacht voor personen die vermist worden’, benadrukt Izanne de Wit, landelijk politiecoördinator vermiste personen. ‘De politie krijgt jaarlijks zo’n veertigduizend meldingen van vermiste personen. Daarbij gaat het zeventienduizend keer om kinderen. De meesten van hen worden snel gevonden, in goede gezondheid. Maar een enkele keer zijn er ernstige zorgen om het welzijn van het kind en is een AMBER Alert noodzakelijk.’

]]>
Voortaan altijd AMBER Alert

Sinds 23 november 2021 geeft de politie zelf AMBER Alerts uit, om meer controle te krijgen over de alerting en kwaliteit van de opsporingsberichtgeving rond vermiste kinderen. Een AMBER Alert wordt uitgegeven via Burgernet en kan zowel landelijk als regionaal zijn, afhankelijk van waar de vermiste zich mogelijk bevindt. De Wit: ‘De verwachting is dat we twee tot drie keer per jaar een landelijk AMBER Alert krijgen, net zoals voor de overgang. Daarnaast komt er naar verwachting zeven tot acht keer een oproep in een specifieke regio. Mensen kunnen de Burgernetapp downloaden om op die manier gericht een AMBER Alert op hun mobiel te ontvangen. In aanvulling op de Burgernetapp en de bekende (sociale) mediakanalen zullen de AMBER alerts ook worden gedeeld via bijvoorbeeld matrixborden en digitale schermen bij treinstations, op bus- en metrohaltes, boven snelwegen en via digitale schermen op vliegvelden, bij winkels en tankstations.

]]>
Hulp van burgers essentiële aanvulling op recherchewerk

Burgerparticipatie blijft cruciaal voor elk opsporingsonderzoek, benadrukt De Wit en dus ook voor een AMBER Alert. ‘Als politie staan wij nooit alleen in een vermissingszaak. Er is altijd iemand die eerst zelf gaat zoeken en uiteindelijk onze hulp vraagt. Een AMBER Alert is ook meer dan de oproep zelf. Er zit een rechercheteam achter dat diverse werkzaamheden uitvoert. Een deel daarvan is zichtbaar voor publiek, een ander deel bewust niet. Daarnaast  zetten we de politiehelikopter en speurhonden in, soms hele basisteams, en we doen waar mogelijk een beroep op bijvoorbeeld het Veteranen Search Team. En dan zijn er natuurlijk de burgers die uitkijken naar de vermiste en ons dan hun tips doorgeven. Elke tip van burgers wordt gewogen en indien relevant meegenomen in het opsporingsonderzoek. Al die mensen zijn nodig om de kans op het terugvinden van de kinderen te vergroten. Dat is waar we het immers met elkaar voor doen.'

]]>
Nederland - Personeelstekort politie nog steeds hoog, neemt af na 2022 https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/personeelstekort-politie-nog-steeds-hoog-neemt-af-na-2022.html Het tekort aan politieagenten en rechercheurs blijft hoog in 2022, maar neemt de komende jaren af. Een prognose die de politie heeft verstrekt aan NOS en de regionale omroepen laat dit zien. In 2022 bedraagt het tekort nog circa veertienhonderd voltijdsbanen. Over drie jaar, in 2025, is de bezetting naar verwachting op sterkte. Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef, plaatst een kanttekening bij die verwachting: 'We kijken niet alleen naar de bezettingscijfers, maar hebben ook oog voor de belasting van politiemensen.' Thu, 13 Jan 2022 06:00:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/13/personeelstekort-politie-nog-steeds-hoog-neemt-af-na-2022.html 2022-01-13T06:00:00Z Liesbeth Huyzer: 'Het bevestigt wat collega’s elke dag ervaren, namelijk dat er te weinig collega’s zijn om het vele werk te doen. Er is in de samenleving altijd meer vraag naar politie, dan de politie qua capaciteit kan leveren. De komende jaren moeten nog scherper keuzes worden gemaakt waar de politiecapaciteit het best kan worden ingezet.'

Door het vorige en het huidige kabinet is extra geld beschikbaar gesteld voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit, voor extra agenten in de wijk en voor digitale opsporing. 'Het werven en opleiden van nieuwe collega’s kost meerdere jaren. Voorlopig hebben we daarom met krapte te maken. De komende jaren leiden we elk jaar zo’n drieduizend nieuwe politiemensen op om de pensioengolf het hoofd te bieden en tegelijk de politieorganisatie op onderdelen uit te breiden', aldus Huyzer.

Aanwezig in de wijken

De politie telt 168 teams die 24 uur per dag in heel Nederland in steden, dorpen en online aanwezig zijn. Dit gebiedsgebonden politiewerk in de basisteams is het fundament van de politie in Nederland. Huyzer: 'Juist in de basisteams is de druk door uitstroom en pensionering het grootst. We vragen ontzettend veel van onze mensen en ik heb bewondering voor hun veerkracht en toewijding. Om zoveel mogelijk aanwezig te zijn in de wijken, zijn in alle eenheden mitigerende maatregelen genomen. Deze kunnen maar beperkt verlichting brengen.'

Zo worden diensten overgenomen door collega’s van andere politieonderdelen en wordt er een beroep gedaan op politievrijwilligers en oud-collega’s. Medewerkers die dat willen, kunnen overuren laten uitbetalen, in plaats van ze op te nemen. Hiernaast worden er bestuurlijk afspraken gemaakt, om bijvoorbeeld de evenementenkalender beter af te stemmen op de beschikbare politiecapaciteit.

Niet het hele verhaal

Op verzoek van NOS en regionale omroepen gaf de politie inzicht in formatie, bezetting en inzetbaarheid op teamniveau in heel Nederland. Tussen de eenheden zijn er verschillen qua bezetting, maar de cijfers vertellen volgens Huyzer niet het hele verhaal: 'De politie-inzet vanwege maatschappelijke onrust, het begeleiden van demonstraties en het bewaken en beveiligen van strafprocessen en bedreigde personen gaat ten koste van andere politietaken. Dit heeft direct invloed op het aantal agenten dat voor het werk in de wijken beschikbaar is. Ook met op papier voldoende politiemensen, blijven in de toekomst lastige keuzes nodig.'

Perspectief

Hoewel er volgens de prognose over enkele jaren geen sprake meer is van een tekort, verwacht de politie ook na 2025 nieuwe politiemensen nodig te hebben. 'In de toekomst zullen politiek en samenleving weer nieuwe taken en vaardigheden van de politie verlangen. Daarom is een meerjarig perspectief en een stabiele financiering noodzakelijk. Met de nieuwe minister gaan we in gesprek over hoe de politie ook op de lange termijn op sterkte blijft, in een steeds wisselende vervangings- en uitbreidingsvraag', besluit Huyzer.

 

]]>
Nederland - Blog: Als ratten in de val https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/12/00-blog-als-ratten-in-de-val.html Op een doordeweekse herfstavond rijd ik samen met mijn maatje Frank aan het einde van de dienst door de stad. Op weg naar het bureau krijgen we een melding: of we nog een klusje willen doen. ‘Als het maar geen grote klus is, want onze dienst zit er bijna op’, reageer ik. ‘Even een dier vangen’, is het antwoord. Wed, 12 Jan 2022 15:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2022/januari/12/00-blog-als-ratten-in-de-val.html 2022-01-12T15:30:00Z Ik heb niet specifiek iets met huisdieren of dieren van een boerderij en ik weet ook niet goed wat ik er mee moet. Dus antwoord ik de centralist: ‘Als het maar niet groter is dan een hond.’ Zo, denk ik, dan heb ik dat probleem getackeld. ‘Dat komt mooi uit, want het gaat om een rat’, is het antwoord. Ik schrik en kijk Frank met een verwrongen gezicht aan.

We arriveren op het opgegeven adres waar de deur wordt geopend door de man des huizes. In de woonkamer staan zijn vrouw en twee dochter ons angstig aan te kijken. ‘Hij zit in de schuur’, zegt de man met trillende stem. ‘In de rechterhoek achter de ovalen teil.’

Dapper lopen Frank en ik naar de schuur, waarna de man de deur direct achter ons dichtdoet. Vanachter het schuurraampje houdt de familie ons angstvallig in de gaten. ‘Nou’, zeg ik tegen Frank, ‘daar zitten we dan, als ratten in de val’.

Langzaam en enigszins gespannen loop ik naar de rechterhoek van de schuur waar de teil staat. Het licht in het schuurtje is flauw en het zicht is niet optimaal. Heel voorzichtig haal ik wat spulletjes weg om meer zicht te krijgen op de rat. De teil is aan de bovenkant groter dan aan de onderkant waardoor rondom de bodem van de teil ruimte ontstaat. Ik pak mijn telefoon om met de zaklamp de plek des onheils beter te kunnen beschijnen.

Plotseling zie ik een staart van een centimeter of 30. De staart gaat over in kont van een groot, stekelig beest. De rillingen lopen over mijn rug. Ik vertel Frank, die aan de ander kant van de teil staat, wat ik zie en geef hem vrolijk aan dat het vermoedelijk een egel is. Zoveel stekels en ik zie helemaal geen vacht. Het beest beweegt ook niet waarop Frank zegt: ‘Ja maar een egel heeft toch helemaal geen staart?’ Shit denk ik, daar heeft Frank een punt.

In de linkerhoek van de schuur, achter Frank, staat een grote, metalen oliedrum. Ik kom op een lumineus idee. Ik zeg tegen Frank: ‘Oké, we doen het als volgt. Kantel de oliedrum om, met de opening van de drum naar de teil. Ik pak zo meteen een bezem en geef dan een klap op de kont van de rat. De rat loopt achter de teil door in de richting van de oliedrum. Zodra hij erin zit, trek jij de oliedrum omhoog. Kat in het bakkie, of met andere woorden, rat in de val.’

Frank zegt niets en kijkt mij enkele seconden aan. Daarna draait hij zich om en doet wat ik hem heb gevraagd. Ik blijf zicht houden op de kont van de rat die nog steeds niet in beweging is gekomen en vraag mij af of het dier überhaupt nog wel leeft.

‘Klaar’, zegt Frank. Heel voorzichtig zet ik nog wat spulletjes opzij om mezelf wat meer ruimte te gunnen, zodat de missie kan slagen. Ik hef de bezem voorzichtig omhoog, tel zachtjes 1, 2, 3 waarna ik de bezem op de kont van de rat laat neerdalen.

De rat geeft een gil van schrik en ik hoor getrippel eindigend met een bonk tegen de bodem van de oliedrum. Ik realiseer mij dat mijn plannetje is gelukt. Frank staat verstijfd voor zich uit te staren, zich niet goed realiserend wat er allemaal is gebeurd in de laatste drie seconden van zijn leven. ‘Frank!’ roep ik, ‘Frank!’, maar Frank verroert geen vinger. ‘Zet de oliedrum overeind. Hij zit erin!’

In gedachten zie ik de rat alweer uit de oliedrum kruipen en kunnen we van voren af aan beginnen. ‘Frank, Frank’, roep ik nogmaals, maar hij reageert niet. Ik spring over de teil, grijp de oliedrum en trek hem overeind. Aan het gekrabbel in de metalen oliedrum durf ik de conclusie te trekken dat de rat er nog in zit. Voorzichtig kijk ik over de rand van de oliedrum die ongeveer 1,5 meter hoog is en zie een rat van ongeveer 40 centimeter groot met een even zo grote staart. Frank geeft mij de deksel van de oliedrum aan en pakt een steen die hij als gewicht op de deksel van de oliedrum legt. ‘Zo’, zegt hij triomfantelijk, ‘die komt er niet meer uit.’

Weer terug in de woonkamer is iedereen zichtbaar opgelucht. Ze hebben het spel aanschouwd. ‘Als u morgen de gemeente belt en vertelt wat er is gebeurd, zullen zij voor de rat zorgen.’ Wijze woorden Frank, denk ik bij mezelf.

'Mag ik jullie een flesje wijn aanbieden voor deze heldendaad?', vraagt de man. We bedanken hem voor het aanbod waarop hij vraagt: 'Een colaatje dan?' Daar stemmen we mee in en rijden dan terug naar het bureau. Onderweg kijken we elkaar aan: ‘Dat hebben we goed gedaan. Wij zijn de rattenvangers van Hamelen.’ Dan schieten we in de lach.

]]>