Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Sun, 17 Oct 2021 21:29:34 GMT 2021-10-17T21:29:34Z nl Utrecht - Forse inzet om nepvuurwapen: "De schrik was van hun gezicht af te lezen." https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/03-forse-inzet-om-nepvuurwapen-de-schrik-was-van-hun-gezicht-af-te-lezen.html Een alerte treinreiziger belde donderdag 14 oktober rond 15.00 uur de politie dat in de trein op het traject ’s-Hertogenbosch – Utrecht twee jongemannen aanwezig waren waarvan er één een vuurwapen omhoog hield. De melder gaf de politie daarbij duidelijke informatie over de verdachten. De twee jongens konden worden aangehouden na grootschalige inzet van verschillende gespecialiseerde politiemensen. Thu, 14 Oct 2021 16:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/03-forse-inzet-om-nepvuurwapen-de-schrik-was-van-hun-gezicht-af-te-lezen.html 2021-10-14T16:45:00Z Diverse reguliere eenheden en specialisten van de politie zoals de Dienst Speciale Interventie (DSI) en het Rapid Respons Team (RRT) kwamen op de melding in actie. Het treinverkeer werd in zorgvuldige afstemming met de vervoersmaatschapij stilgelegd en de perrons werden ontruimd. De agenten troffen uiteindelijk een nepwapen aan. De jongens bleken zestien jaar.

Commisaris Liesbeth Maas van de stad Utrecht:
“Bij de passagiers was de schrik nog van hun gezicht af te lezen. Reizigers moeten zich veilig kunnen voelen in de trein en daarbuiten. Dit soort acties zorgt voor een intensieve paraatheid. Andere mensen, maar ook wij als politie kunnen het verschil tussen echt en nep vaak niet onderscheiden. Dat veroorzaakt schrik en heeft een enorme impact op de mensen in de trein en hun families. Het treinverkeer werd volledig stilgelegd en perrons werden afgesloten.”

Specialistische diensten
Specialisten van de politie doorzochten de trein die op het station Utrecht Vaartsche Rijn tot stilstand was gebracht. Voor reizigers in de trein en op het betreffende treinstation een bijzonder impactvolle gebeurtenis, omdat deze specialisten met diverse specialistische wapens opereren. Het tweetal had het vuurwapen tussen twee treinstellen onder een ijzeren plaat verstopt. Desondanks wist de politie het wapen te vinden. Het tweetal werd elders in de trein na aanwijzingen van getuigen aangehouden.

Aanhouding
Bij de aanhouding werd geen geweld gebruikt. De twee verdachten van 16 jaar werden overgebracht naar een politiebureau en ingesloten voor nader verhoor. Dit, uiteraard met de nodige zorg in verband met hun jonge leeftijd. Het treinverkeer liep door de actie forse vertraging op. Omstreeks 16.30 uur werd het treinverkeer weer vrijgegeven.

Maas: “De inzet van de politie is enorm. De collega’s die op dit soort meldingen afgaan zijn hard nodig in de wijken, bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit en bij het aanpakken van meldingen die er echt toe doen. Het gedrag van dit soort jongeren helpt ons in deze tijd van schaarste absoluut niet.”

WhatsApp/sms-alert onveilige situaties aan de NS
Reizigers kunnen een WhatsApp of sms-bericht sturen naar nummer 06 13 18 13 18, om overlast of onveilige situaties in de trein of op het station te melden. De reiziger komt hiermee direct in contact met de Meldkamer NS.

]]>
52.07845226 5.12183593
Spaubeek - Agent mishandeld bij aanhouding https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/11-collega-mishandeld-bij-aanhouding.html De politie heeft woensdagochtend 13 oktober een man aangehouden voor mishandeling van een politiecollega. De 24-jarige Belg had zich kort daarvoor weten te onttrekken aan zijn aanhouding voor een ander feit. Thu, 14 Oct 2021 11:37:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/11-collega-mishandeld-bij-aanhouding.html 2021-10-14T11:37:00Z Agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid controleerden op de afrit van de A76 in Spaubeek een Belgische personenauto. Bij deze controle roken zij een henneplucht. In het voertuig werd vervolgens ook daadwerkelijk hennep aangetroffen waarop de verdachte werd aangehouden.

De man wist er direct te voet vandoor te gaan. Na een korte achtervolging belandde één van de agenten en de verdachte onder aan het talud in de bosjes. Nadat de politie pepperspray had ingezet probeerde de agent de verdachte de handboeien aan te leggen. De jonge Belg wist zich alsnog te verzetten waardoor de politieman op zijn rug op de grond kwam te liggen. De verdachte sloeg vervolgens met zijn vuisten meerdere malen in op het gezicht van de politiemedewerker. De collega raakte hierbij gewond aan zijn gezicht. Met de handboeien nog in zijn hand wist de agent uiteindelijk de aanval af te wenden, de verdachte te overmeesteren en de handboeien bij hem aan te leggen.

De collega is ter plaatse door het ambulancepersoneel aan zijn verwondingen behandeld. De verdachte is overgebracht naar het cellencomplex waar hij is ingesloten. De politieagent heeft aangifte gedaan van mishandeling. De recherche heeft de zaak in onderzoek.
 

]]>
50.94308103 5.84646168
Heemskerk - Man opgepakt voor handel in vuurwapens https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/04-man-opgepakt-voor-handel-in-vuurwapens.html De politie heeft deze week een 41-jarige man uit Heemskerk aangehouden voor handel in vuurwapens en drugs. Thu, 14 Oct 2021 09:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/04-man-opgepakt-voor-handel-in-vuurwapens.html 2021-10-14T09:49:00Z De verdachte kwam in beeld door het bestuderen van in beslag genomen EncroChats. Er zijn invallen gedaan in de woning van de verdachte in Heemskerk en een bedrijfspand in Heerhugowaard. Bij het onderzoek kreeg de Districtsrecherche Kennemerland politie Noord-Holland ondersteuning van de Landelijke Eenheid, Forensische Opsporing, basisteam Heerhugowaard en andere gespecialiseerde teams van de politie.

Bij de zoekactie werden deze week vuurwapens, munitie en gegevensdragers in beslag genomen. De verdachte zit vast en zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Noord-Holland, die een beslissing zal nemen over zijn voorlopige hechtenis.

]]>
52.51249252 4.64044929
Ossendrecht - Veel grondstoffen voor synthetische drugs gevonden in schuur https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/08-veel-grondstoffen-voor-synthetische-drugs-gevonden-in-schuur.html De politie trof woensdag 13 oktober in een schuur aan de Nieuwe Dijk een grote hoeveelheid grondstoffen voor synthetische drugs aan. Ze kwamen deze op het spoor dankzij een tip. Thu, 14 Oct 2021 08:28:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/08-veel-grondstoffen-voor-synthetische-drugs-gevonden-in-schuur.html 2021-10-14T08:28:00Z Specialisten van de politie kwam ter plaatse en zagen dat er naast een paar duizend liter drugschemicaliën ook drugsafval en hardware om drugs te maken in de schuur stond. In de avond heeft een gespecialiseerd bedrijf alles afgevoerd. De spullen zullen worden vernietigd. Verder onderzoek moet uitwijzen welke drugs er precies met de spullen vervaardigd konden worden. Er zijn geen aanhoudingen gedaan.

 

]]>
51.38511347 4.2895432
IJsselland - Lokbus vol vaten levert slechts enkele tips op https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/02-ijsselland-lokbus-vol-vaten-levert-slechts-enkele-tips-op.html De politie in IJsselland heeft de afgelopen weken een viertal locaties aangedaan met een speciale lokbus. De bus zat vol met goederen die kunnen wijzen op de productie van synthetische drugs. Ondanks de verdachte signalen leverde de actie slechts enkele tips op. Thu, 14 Oct 2021 06:54:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/14/02-ijsselland-lokbus-vol-vaten-levert-slechts-enkele-tips-op.html 2021-10-14T06:54:00Z In twee weken tijd stond de bus in chronologische volgorde aan de Eerderveldweg in Ommen, Zandwijkallee in Dalfsen, Bergweg in De Bult en aan de Vijverweg in Staphorst. De bus viel in Dalfsen het meeste op: er kwamen zes tips binnen van mensen die het niet vertrouwden. In Ommen kwam er slechts één tip binnen en in De Bult en Staphorst zelfs helemaal geen.

Meldingen essentieel

Met de actie willen de gemeenten en de politie het bewustzijn, maar vooral de meldingsbereidheid vergroten. Meldingen zijn namelijk noodzakelijk in de aanpak van ondermijning. Zeker in de buitengebieden zijn extra ogen en oren essentieel. Deze gebieden zijn vaak kwetsbaar en interessant voor criminelen. Ze kunnen hier veelal ongezien hun gang gaan.

Ondermijning impactvol

Hennepplantages, drugslabs en daarbij horende dumpingen in bijvoorbeeld natuurgebieden. Het zijn slechts voorbeelden van impactvolle criminaliteit. De gevolgen van deze ondermijnende criminaliteit zijn omvangrijk: schade aan het milieu en de gezondheid, intimidatie, bedreigingen, geweld of zelfs liquidaties. ‘Je ziet een verschuiving van Brabant en Limburg naar Oost-Nederland. Dat is een feit. Het is belangrijk dat we zichtbaar gaan maken wat nu nog onzichtbaar is’, benadrukt Patrick Oude Geerdink, specialist ondermijning in het Vechtdal.

‘In dit busje zitten vaten, gasmaskers. Dit kan wijzen op een drugslab bij u in de buurt, legt wijkagent Jos Knol uit. ‘Dat wil u niet. Er is dan bijvoorbeeld kans op explosie- en brandgevaar.’ Het is van groot belang om verdachte signalen - zoals een busje vol vaten - te melden. Dat kan heel laagdrempelig via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem staat los van de politie en meldingen die er binnenkomen zijn voor agenten nooit terug te herleiden naar een melder. Bij een heterdaadsituatie mag ook 112 gebeld worden.

Verdachte signalen

Ziet, hoort of ruikt u onraad? Hebt u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het! De politie kan vervolgens een goede inschatting maken. Meld altijd, want een klein signaal kan al duiden op criminaliteit:
- activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen
- onbekende voertuigen (bestel- of vrachtwagens)
- een chemische geur van anijs, amandel, aceton of ammoniak
- jerrycans en blauwe vaten met chemicaliën
- afgeschermde deuren of ramen
- geluiden van afzuiginstallaties
- overmatige beveiliging met camera’s

^SV

]]>
52.51624397 6.43489134
Nederland - Blog: Ik moet huilen als ik u aankijk https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/blog-ik-moet-huilen-als-ik-u-aankijk.html Mijn diensttelefoon gaat; ‘Robin waar ben je, we moeten een leerling van school gaan halen, omdat we bang zijn dat deze misschien wordt neergestoken’. Al snel zijn we met meerdere collega's onderweg naar school om de leerling van school te halen, omdat we ons grote zorgen maken over zijn veiligheid. Wed, 13 Oct 2021 14:30:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/blog-ik-moet-huilen-als-ik-u-aankijk.html 2021-10-13T14:30:00Z Het hoort bij mijn werk, een van mijn politietaken is jeugdzorg. Daarbij moet je denken aan jeugdgroepen, criminele jeugd en ook de sociale media platforms. Ik vind het heerlijk om tussen de jeugd aanwezig te zijn, op straat en online. Het leert mij de jeugd te begrijpen.

Maar achter mijn lach op straat en online schuilt ook heel vaak emotie. Emotie van een politieagent die naast zijn werk ook partner en papa is. Emoties die ik tijdens mijn werk niet uit kan schakelen.

Ze komen ook naar boven als ik niet veel later de print-screens van Snapchat lees van het gesprek tussen de daders en het slachtoffer, de leerling die we eerder van school haalden. ‘Ik wil niet dood, het spijt me, kunnen we dit alsjeblieft oplossen. Ik ben nog veel te jong’, schrijft de jongen.

De reactie: ‘We komen je zoeken, je gaat geprikt worden’, geeft me kippenvel over heel mijn lichaam. Vooral omdat ik zie wat er de laatste tijd op straat, maar ook online onder de jeugd en jeugdgroepen allemaal gebeurt. Dit is de harde werkelijkheid.

Tijdens het persoonlijke gesprek met de leerling moet ik mezelf groot houden. Vooral als hij zegt; ‘Soms ben ik zo leeg van binnen, ik kijk dan naar het plafond en vraag me af waarom ik leef, maar ik houd van mijn mama, mijn mama is mijn alles en daar leef ik voor.’

Ik voel de angst en de emotie van de leerling en dat komt keihard binnen. ‘Ik kan u niet aankijken als ik met u praat meneer, want dan moet ik huilen’, zegt hij.

In de kantine word ik even gered door een bak koffie die ik krijg van een collega. Ik moest even een break. Even weglopen uit het emotionele gesprek.

Toen ik zo oud was als deze leerling speelde ik nog buiten met mijn vrienden. Ik was niet bang, ik had geen angsten. Ik maakte plezier. Ik was kind, zoals het hoort te zijn. En ik werd niet bedreigd op Snapchat of andere social media.

De laatste tijd vallen er veel te veel slachtoffers onder minderjarigen. Ze hebben echt geen idee wat ze zichzelf en hun thuisfront aandoen met deze vreselijke dingen.

Deze leerling was net vijftien, een aantal dagen ouder dan de dader(s) van pas veertien jaar oud…..

En dit is een van de zovele incidenten die er momenteel spelen onder jongeren.

 

Van 11 t/m 17 oktober vindt een landelijke wapen inleveractie plaats. Kijk voor meer informatie en het dichtstbijzijnde inleverpunt op www.dropjeknife.nl

]]>
Lijnden - Aanhouding schietincident Lijnden https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/04-aanhouding-schietincident-lijnden.html Dinsdagmiddag rond 15.30 uur is een 40-jarige man uit Lijnden op de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam aangehouden. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident op maandag 11 oktober op de Hoofdweg in Lijnden. Wed, 13 Oct 2021 08:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/13/04-aanhouding-schietincident-lijnden.html 2021-10-13T08:45:00Z De politie kreeg maandagochtend rond 06.00 uur een melding dat er man gewond in zijn auto zat op de Hoofdweg. Toen de politie arriveerde bleek er inderdaad een 29-jarige Amsterdammer gewond in zijn auto te zitten.

 

De politie stelde een onderzoek naar het schietincident in. Na overleg met de officier van Justitie kon de man buiten heterdaad worden aangehouden. Op dit moment zit de verdachte in alle beperkingen. Wanneer een verdachte in beperkingen zit, betekent dit dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. 

 

De recherche komt graag in contact met mensen die maandagochtend iets gezien hebben op de Hoofdweg in Lijnden. Ook als u andere informatie heeft, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via tel.nr.: 0800-7000. Ook kunt u uw informatie delen via onderstaand tipformulier.

]]>
52.34442028 4.74365633
Nederland - Blog korpschef: 'Hij hoort hier helemaal niet thuis' https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/12/00-blog-korpschef-hij-hoort-hier-helemaal-niet-thuis.html Twee politieauto’s komen aan bij een adres in Bloemendaal. Het is donker. Een jongen smijt met spullen, slaat de boel kort en klein. Zijn ouders belden radeloos de politie. ‘Een trieste situatie’, zegt een van de agenten: een jongen van 21 jaar, autistisch, slikte zijn medicijnen niet en heeft constant ruzie met zijn vader. ‘Een volwassen jongen’, zegt de agent, ‘maar hij hoort helemaal niet bij de politie thuis.' Tue, 12 Oct 2021 14:31:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/12/00-blog-korpschef-hij-hoort-hier-helemaal-niet-thuis.html 2021-10-12T14:31:00Z Begin vorig jaar draaide NRC een aantal diensten mee met collega Dennis Cornelissens in Haarlem. Hij laat de krant zien wat er in de praktijk schuil gaat achter de meer dan 100.000 meldingen personen met verward gedrag die de politie jaarlijks binnenkrijgt.

Dennis laat een complexe wereld zien waar zorg en handhaven van veiligheid dwars door elkaar heen lopen. Waar een verslaafde een potentieel veiligheidsprobleem is, maar vooral ook een psychiatrisch patiënt. En waar collega’s hulpverlener en politieman of – vrouw ineen zijn en heel snel tussen die rollen moeten schakelen.

Afgelopen zondag 10 oktober was de internationale dag van de psychische gezondheid. MIND, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland, heeft organisaties, zoals zorginstellingen, scholen en bedrijven, opgeroepen aandacht te besteden aan openheid over psychische problemen. Het is absoluut noodzakelijk dat hier meer aandacht voor komt, ook omdat het voor een belangrijk en helaas steeds groter deel, ons werk bepaalt.

Als het de afgelopen jaren over de enorme toename van het aantal meldingen ging, richtte de aandacht zich vaak op de cijfers. Collega Dennis liet in NRC echter zien welk leed, maar ook welk risico er achter die cijfers over personen met verward gedrag zit. Voor de omgeving van de verwarde persoon, maar ook voor ons als politie. Dennis vertelt heel mooi over hoe hij daarmee omgaat.

'Zodra politiemensen binnenkomen of komen aanrijden, verandert de sfeer. Als je in de vechthouding gaat staan, wek je agressie op. Mensen spiegelen. […] De 'waarom-vraag' geeft problemen. Mensen hebben dan het gevoel dat ze hun gedrag meteen moeten uitleggen. […] Ik spreek mensen niet directief aan. Mensen die in een psychose zitten, zijn bang. Ze snappen hun wereld al niet, laat staan orders. Ik vraag wat er aan de hand is. En of ik dichterbij mag komen.'

Iemand met verward gedrag is in de eerste plaats een zorgvraagstuk. Maar als hij of zij onvoldoende, of te laat, zorg krijgt wordt dat soms ook een veiligheidsvraagstuk. En zo zouden we het ook moeten behandelen. Niet de politie is nodig, maar hulpverlening ter plaatse. Maar als het dan misgaat en toch een veiligheidsvraagstuk wordt, zie je ook dat het steeds vaker leidt tot heel gevaarlijke situaties, zoals het incident met een man met een kruisboog in Almelo. Dat is zorgelijk voor omwonenden, maar ook voor mijn collega’s.

Voor collega’s zijn meldingen met verwarde personen moeilijke meldingen. Laatst sprak ik een collega die zei dat hij liever naar een geweldsincident ging, want dat is voorspelbaar. Een verward persoon is dat vaak niet. Hij zei dat hij constant op zijn hoede moest zijn, lettend op kleine signalen die een plotse verandering in gedrag aankondigen. Daar kwam bij, zo zei hij, de mogelijke publieke verontwaardiging als zo’n melding misgaat. Een psychische patiënt wordt een veiligheidsrisico – voor zichzelf, zijn of haar omgeving en voor ons – maar mensen zien alleen de patiënt en niet het risico.

Het verhaal van Dennis in NRC, maar ook wat deze collega me vertelde over hoe hij deze personen tegemoet treedt, tonen nogmaals aan hoe ongelofelijk belangrijk de internationale dag van psychische gezondheid is. Er is veel meer begrip nodig voor mensen met psychische problemen. Maar ook voor de moeilijke situaties waar we als politie soms in verzeild raken, op een dossier waar wij de gaten dichtlopen, omdat het veel meer over zorg dan over veiligheid gaat.

Henk van Essen
korpschef

]]>
52.07207117 4.29300967
Nederland - Telefonische oplichting door nepagenten https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/12/00-telefoonoplichting-door-nepagent.html Er is een nieuwe variant van telefonische oplichting. Nepagenten en zogenaamde medewerkers van andere overheidsinstanties proberen mensen geld afhandig te maken. Als het nodig is, gaan ze intimidatie niet uit de weg. Aan het eind van het gesprek zijn slachtoffers soms duizenden euro’s armer. Goed om te weten: overheidsinstanties vragen nooit naar betaalgegevens en vragen nooit om software op telefoon of computer te installeren. Tue, 12 Oct 2021 14:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/12/00-telefoonoplichting-door-nepagent.html 2021-10-12T14:15:00Z Telefonische oplichters maken regelmatig gebruik van nieuwe trucs om mensen geld afhandig te maken. Bij de politie komen de laatste tijd steeds vaker meldingen en aangiftes binnen van oplichting door nepagenten. Maar ook van criminelen die zich voordoen als medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Hoge Raad en de Belastingdienst worden genoemd in deze meldingen.

]]>
Dreigend en intimiderend

Opvallend bij deze nieuwste vorm van oplichting is dat de oplichters vaak gebrekkig Engels spreken of met een sterk accent, maar soms ook Nederlands. Deze oplichting gebeurt op verschillende manieren. Ze laten je geloven dat er iets mis is met je BSN, of er zouden hoge boetes open staan of een arrestatiebevel uitstaan of hun bankrekening wordt gebruikt voor drugshandel, witwassen of andere criminele activiteiten. Het is al voorgekomen dat tijdens een telefoongesprek een ‘agent’ in burgerkleding bij het slachtoffer aanbelt om de bankpas op te halen. Om er vervolgens geld van het slachtoffer mee op te nemen.

]]>
Nooit persoonlijke gegevens gevraagd

Helaas zijn er veel varianten van deze nieuwe vorm van telefonische oplichting. Wat u moet weten, is dat overheidsinstanties nooit om persoonlijke gegevens, wachtwoorden en betaalgegevens vragen. Daarnaast vragen zij nooit om software te installeren op uw telefoon of computer. Als dit wordt gevraagd, dan heeft u te maken met een oplichter. Soms weet de crimineel verrassend veel over u. Waarschijnlijk hebben de oplichters deze gegevens verkregen via een datalek op internet. Twijfelt u, zoek dan zelf het telefoonnummer op van de instantie die u zogenaamd belt en bel hen zelf.

]]>
Doe aangifte

Bent u toch slachtoffer geworden van telefoonoplichting? Doe altijd aangifte bij de politie. Bel ook direct uw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Deel daarnaast uw verhaal met familie, vrienden en kennissen. Zo helpt u voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt.

]]>
Kampen - Vissers vinden vermiste Dirk van den Belt https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/12/02-oost-nl-vissers-vinden-vermiste-dirk-van-den-belt.html Vissers op de Noordzee hebben botresten van de vermiste Dirk van den Belt (85) van de zeebodem opgevist. De vondst is direct gemeld bij de politie. Een DNA-match heeft duidelijk gemaakt dat het gaat om de vermiste man uit Kampen. Tue, 12 Oct 2021 13:45:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/12/02-oost-nl-vissers-vinden-vermiste-dirk-van-den-belt.html 2021-10-12T13:45:00Z De heer Van den Belt vertrok in april 2018 vanuit zijn woning in Kampen. Hij is destijds voor het laatst gezien in Alkmaar. De afgelopen jaren is op verschillende manieren onderzoek gedaan. Omdat bloedverwanten van de vermiste DNA hebben afgestaan konden de stoffelijke resten herleid worden. Grondig onderzoek en vergelijking in de DNA databank Vermiste Personen leverde de definitieve match op.

DNA-databank

In de DNA-databank Vermiste Personen zijn DNA-profielen opgeslagen van ongeïdentificeerde personen, vermiste personen en van familieleden van vermiste personen die hun DNA vrijwillig hebben afgestaan. Familieleden van iemand die (op zee) vermist is geraakt kunnen DNA afstaan bij de politie. Doordat familieleden van een (langdurig) vermiste DNA afstaan, kan bij het aantreffen van een lichaam of delen daarvan, gekeken worden naar een mogelijke identificatie.

Aantreffen botresten

Naar aanleiding van deze match roept de politie vissers op als ze botresten aantreffen die van een mens afkomstig zouden kunnen zijn, deze bij de politie in te leveren. Mensen die op een andere manier mogelijk menselijke resten aantreffen, wordt verzocht direct contact op te nemen met de politie zodat verder onderzoek kan worden opgestart. Mocht de politie DNA aantreffen, dan wordt dat vergeleken in de databank.

Bekijk deze pagina voor meer informatie over de databank. De politie heeft eerder in het kader van de mis-je-mei maand deze video-oproep gemaakt om vrijwillig DNA af te staan.

De nabestaanden van de heer Van den Belt zijn afgelopen week op de hoogte gebracht. Een misdrijf wordt uitgesloten.

]]>
52.58192454 5.88535286