Uitgelicht nieuws | Alle uitgelichte nieuwsberichten | politie.nl https://rss.politie.nl/rss/uitgelicht/nb/alle-uitgelichte-nieuwsberichten.xml Alle landelijke uitgelichte nieuwsberichten van de nationale politie nl Thu, 22 Feb 2018 15:06:01 GMT 2018-02-22T15:06:01Z nl Nuenen - Vluchtende inbrekers slaan over kop en worden gepakt https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/22/09-vluchtende-inbrekers-slaan-over-kop-en-worden-gepakt.html Drie Chilenen (31, 40 en 43) en een in Duitsland wonende Cubaan (25) werden woensdagavond aangehouden omdat ze vermoedelijk een inbraak hadden gepleegd in een woning aan de Stephan Hanewinkellaan. Aan de aanhouding ging een achtervolging vooraf, die eindigde toen de auto met de verdachten crashte. nieuwsbericht Thu, 22 Feb 2018 12:15:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/22/09-vluchtende-inbrekers-slaan-over-kop-en-worden-gepakt.html 2018-02-22T12:15:00Z Een oplettende getuige meldde tegen negen uur dat er waarschijnlijk door enkele mannen werd ingebroken bij de betreffende woning en alarmeerde direct de politie. Toen agenten de straat inreden, troffen ze een auto met daarin vier mannen die er vol gas over een grasveld  vandoor ging. De leidde tot een achtervolging, waarbij de vluchtauto onder andere met hoge snelheid over fietspaden reed en rood licht negeerde. Onderweg gooiden de verdachten nog enkele spullen uit de auto. Uiteindelijk verloor de bestuurder van de vluchtende auto in de Wilhelminalaan in Aarle-Rixtel de macht over het stuur, raakte hij van de weg en sloeg de auto over de kop. Hij kwam in een sloot tot stilstand. Drie van de mannen konden meteen worden aangehouden, de vierde probeerde er nog vandoor te gaan. Hij werd echter snel, mede door de inzet van een politiehond, aangehouden.

]]>
Drie verdachten werden na hun aanhouding met een ambulance ter controle van mogelijke verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd. Een van hen liep een gebroken schouder op en de anderen kwamen er af met wat kneuzingen en schaafwonden. Inmiddels zitten alle vier de verdachten in de cel van het politiebureau.

]]>
Bij de woning in Nuenen bleek daadwerkelijk te zijn ingebroken. De inbrekers hadden zich de toegang tot de woning geforceerd en doorzochten het huis waar op dat moment niemand aanwezig was. Ze namen onder andere computerapparatuur en ski-spullen mee.  Een deel van deze spullen is echter nog kwijt. Tijdens hun vlucht gooiden de mannen goederen uit de auto. Daarbij zat een geldkistje, die waarschijnlijk niet afkomstig was uit de woning waar was ingebroken.

]]>
Wij zijn dus nog op zoek naar gestolen goederen, die waarschijnlijk op de vluchtroute uit de auto zijn gegooid. De inbrekers vluchtten via de volgende route, voordat ze in Aarle-Rixtel van de weg raakten: Vanuit de Stephan Hanewinkellaan - Laan van Nuenhem - Smits van Ooyenlaan - Laan van Gherwin - Gerwenseweg - Heuvel - Ruiterweg – via  fietspad de N615 - Deense hoek over het fietspad langs het kanaal - Provinciale weg - Lieshoutseweg – Molenstraat – Wilhelminalaan.

]]>
Op deze route zijn waarschijnlijk spullen uit de auto gegooid. We roepen iedereen op die ergens langs de route spullen vindt, die mogelijk van de inbraak afkomstig zijn, om daarover direct de politie te informeren. Bel daarvoor met 0900-8844 en vraag naar de districtsrecherche in Helmond.

]]>
Het viertal zit vast en de recherche doet verder onderzoek. Onderzocht wordt of de mannen mogelijk nog meer inbraken op hun kerfstok hebben. Ook willen we nog graag weten waar het aan getroffen geldkistje vandaan komt. Mensen die denken daarover informatie te hebben worden verzocht contact op te nemen.

]]>
In de boeien, aangehouden 51.47210869999999 5.560620100000051
Bruinisse - Hennepkwekerij in woning https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/22/08-hennepkwekerij-in-woning.html In het onderzoek na de vondst van hennep in een auto in de nacht van dinsdag 20 op woensdag 21 februari is in een woning een hennepkwekerij aangetroffen. nieuwsbericht Thu, 22 Feb 2018 11:09:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/22/08-hennepkwekerij-in-woning.html 2018-02-22T11:09:00Z Op de N59 werd die nacht een automobilist gecontroleerd en in de auto werd ruim 60 kilo hennep gevonden. De 47-jarige verdachte uit Delft werd aangehouden en in verzekering gesteld. Het politieonderzoek leidde naar een woning aan de Grevelingenhout. Met toestemming van de officier van justitie zijn agenten de woning binnengegaan en troffen daar een hennepkwekerij aan. In de woning waren meerdere kweekruimtes ingericht. In totaal stonden er 293 hennepplanten in de woning. De planten en de kweekapparatuur zijn vernietigd. De politie gaat verder met het onderzoek. 

]]>
De stroom- en watervoorziening voor deze hennepkwekerij werd illegaal afgenomen. Dit leverde een risico op voor kortsluiting en lekkage. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie. Deze kosten worden uiteraard ook doorberekend naar de gebruiker, uiteindelijk betaalt ook u mee aan de schade die wordt veroorzaakt door hennepkwekers.

]]>
Ruikt u henneplucht of denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij: 
-    Aanwezigheid van hennepgeur;
-    Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting;
-    Constant zoemend of ronkend geluid;
-    Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

 

]]>
Politie, openbaar ministerie en gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennep. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven:
-    via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden,
-    via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006),
-    anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M, 
-    via het Team Criminele Inlichtingen in een vertrouwelijk gesprek op het nummer 079-3458999

 

]]>
hennepkwekerij in woning
Amsterdam - Aanhoudingen voor handel in drugs https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/22/05-aanhoudingen-voor-handel-in-drugs.html Een speciaal rechercheteam van de politie Amsterdam heeft recentelijk vijf Amsterdammers aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. Bij huiszoekingen vonden de rechercheurs 288.000 euro aan contant geld, zeven voertuigen, ruim twaalf kilo cocaïne en tassen vol xtc-pillen. De mannen zitten nog vast. nieuwsbericht Thu, 22 Feb 2018 08:24:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/22/05-aanhoudingen-voor-handel-in-drugs.html 2018-02-22T08:24:00Z De rechercheurs van het Team Bestrijding Ondermijning  van de Dienst Infrastructuur van de Amsterdamse politie richten zich op ondermijnende criminaliteit die samenhangt met taxi’s, havens en het vervoer van mensen en goederen in het algemeen. In dit geval kwamen zij drie drugskoeriers van 32, 29 en 28 jaar op het spoor, omdat één van hen met zijn taxi drugs afleverde, meestal bestaande uit wikkels cocaïne. De drugshandel blijkt zeer lucratief. De rechercheurs berekenden dat de verdachten wekelijks ongeveer vijf honderd bestellingen afleverden, bestaande uit minimaal een wikkel cocaïne van 50 euro. ‘De mannen die geen officiële inkomstenbron hadden, haalden een weekomzet van minstens 25000 euro per week. Zij hadden de beschikking over een aanzienlijke klantenkring ‘, aldus een rechercheur.

]]>
Het onderzoek naar de drie drugskoeriers brengt ook hun twee opdrachtgevers in beeld, een 38-jarige man uit Amsterdam-West en een 28-jarige uit Amsterdam-Buitenveldert. Wanneer de rechercheurs voldoende aanknopingspunten hebben, verrichten ze zoekingen op vijf adressen.

]]>
Tijdens de doorzoekingen van deze vijf woningen treffen de rechercheurs geen handelshoeveelheden drugs aan. Een nader onderzoek naar de 38-jarige verdachte zette de rechercheurs op het spoor van een woning in Amsterdam-Zuidoost. Wanneer ze daar aanbellen, gooit de 50-jarige bewoonster nog snel een koffer van het balkon. Die blijkt gevuld met cocaïne, xtc-pillen en een automatisch vuurwapen. In de woning vinden de rechercheurs ook nog veel drugs. Ongeveer twaalf kilo cocaïne met een straatwaarde van ongeveer een half miljoen euro. ’ We vermoeden dat de vrouw zorg droeg voor het handels klaar maken van de drugs. Zij is aangehouden. De Raadkamer van de Rechtbank heeft haar in afwachting van het strafproces op vrije voeten gesteld.’

]]>
De zes huiszoekingen leveren in totaal op: 288.000 euro aan contant geld, zeven voertuigen, ruim twaalf kilo cocaïne en tassen vol xtc-pillen. De rechercheurs onderzoeken nu nog hoe het zit met de bezittingen van de vijf verdachten en spitten hun bankgegevens door.

]]>
Twee agenten staan naast arrestant voor politiebalie 52.3304457 4.868230600000061
Amsterdam - Aanhouding in helikopterzaak https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/05-aanhouding-in-helikopterzaak.html Een arrestatieteam heeft vanochtend 21 februari 2018 in de Staatsliedenbuurt een 22-jarige man aangehouden in verband met zijn betrokkenheid bij de helikopterzaak. nieuwsbericht Wed, 21 Feb 2018 20:39:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/05-aanhouding-in-helikopterzaak.html 2018-02-21T20:39:00Z  Het gaat hier om de zaak waarbij de politie een ontsnapping uit de gevangenis in Roermond verijdelde waarbij een helikopter gebruikt zou worden. Het arrestatieteam gebruikte vanochtend rond vijf uur explosieven om de woning, van een familielid van de verdachte, binnen te treden.

]]>
De verdachte kon zonder problemen worden aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor en hij wordt in verzekering gesteld. Het onderzoek is nog in volle gang.

]]>
Politiehelikopter Eurocopter type EC135 52.3825 4.87305600000002
Nederland - Daling aantal ontmantelde hennepkwekerijen https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/00-daling-aantal-ontmantelde-hennepkwekerijen.html In 2017 zijn er door de politie in totaal 4670 hennepkwekerijen ontmanteld en vernietigd. In 2016 waren dat er in totaal 5538. Het aantal meldingen over illegale hennepkwekerijen lag vorig jaar ook iets lager dan voorheen. nieuwsbericht Wed, 21 Feb 2018 14:51:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/00-daling-aantal-ontmantelde-hennepkwekerijen.html 2018-02-21T14:51:00Z Ten opzichte van 2016 werden er vorig jaar 868 minder hennepkwekerijen geruimd. ‘Dat is best een grote terugloop’, zegt John Jespers, landelijk coördinator hennep politie. ‘Toch gaat het nog om gemiddeld dertien opgerolde plantages per dag. Jespers legt uit dat de oorzaak van de daling kan liggen in de prioritering die de lokale driehoek geeft aan het ruimen van hennepkwekerijen. ‘Gemeenten hebben ook te kampen met andere vormen van criminaliteit waar mogelijk meer capaciteit naartoe is gegaan.’

]]>
Voor de aanpak van hennep werkt de politie samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, gemeentebesturen, woningcorporaties, energiemaatschappijen en verzekeraars. ‘De samenwerking is prima, maar het is wellicht tijd om weer samen na te denken hoe we de aanpak kunnen intensiveren.’

]]>
Het feit dat er vorig jaar acht procent minder meldingen waren over hennepkwekerijen betekent volgens Jespers niet dat er ook minder zijn opgerold. ‘Zelfs met onbeperkte mankracht zou je hier meer dan een volle dagtaak aan hebben.’

]]>
In sommige eenheden werden minder hennepkwekerijen opgerold dan in de voorgaande jaren doordat de inzet zich deels verplaatste. Onder meer door de hoge opbrengsten binnen de illegale hennepteelt is sprake van vermenging van de onder- en bovenwereld. Deze ondermijning bestaat ook uit op zichzelf legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Door meer en langer rechercheonderzoek te doen worden ook de organisaties achter de kwekerijen gepakt. Dit heeft onder meer ten doel ook financieel meer af te pakken van criminelen. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen of bezittingen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee.

]]>

Eenheid

Opgerolde hennepkwekerijen 2017

Opgerolde hennepkwekerijen 2016

1 Noord-Nederland

404

488

2 Oost-Nederland

761

866

3 Midden-Nederland

405

463

4 Noord-Holland

357

461

5 Amsterdam

309

342

6 Den Haag

510

516

7 Rotterdam

550

634

8 Zeeland-West-Brabant

532

673

9 Oost-Brabant

301

487

10 Limburg

538

600

11 Landelijke Eenheid

3

8

Totaal

4670

5538

]]>
Inspectie hennepkwekerij 52.13263300000001 5.2912659999999505
Rotterdam - Beter een goede buur dan een verre vriend: inbrekers vast https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/07-beter-goede-buur-dan-verre-vriend-inbrekers-vast.html Een alerte buurtbewoner zag woensdag 21 februari dat er werd ingebroken in het huis van zijn buren aan de Blesdijk en belde meteen 112. Het meldkamerpersoneel stuurde direct agenten naar genoemde straat in IJsselmonde en hielden drie verdachten op heterdaad aan. nieuwsbericht Wed, 21 Feb 2018 11:57:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/07-beter-goede-buur-dan-verre-vriend-inbrekers-vast.html 2018-02-21T11:57:00Z Het trio ging om 02.50 uur via een ingeslagen raam de woning binnen. Zij maakten daarbij dusdanig veel lawaai dat de inbraak werd opgemerkt. Agenten die razendsnel bij de woning waren, zagen nog net dat drie mannen via de tuin aan de achterkant probeerden te ontsnappen. Twee verdachten konden direct in de boeien worden geslagen. Een derde verdachte probeerde via aangrenzende tuinen te vluchten maar hij had niet gerekend op de aanwezigheid van een diensthond Biko, die hem vastgreep. Hierna hielden agenten hem ook aan. De drie Rotterdamse verdachten, in de leeftijd van 16, 17 en 19 jaar zitten vast en worden verhoord. De 19-jarige is voor de bijtwond behandeld.

Niet de eerste keer
Twee van de drie aangehouden verdachten zijn bij de politie bekend. De 19-jarige staat bekend als zeer actieve veelpleger. De aanpak van veelplegers behoort tot een van de korpsprioriteiten. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt ook de eenheid Rotterdam zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

Bel 112 bij verdachte situaties
Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen. Meer informatie? Zie https://www.politie.nl/algemeen/burgernet/algemeen-woninginbraak.html

]]>
Aanhouding op straat 52.8296248 6.01462360000005
Den Hoorn - Aanhoudingen na aantreffen overleden man https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/06-den-hoorn-aanhoudingen-na-aantreffen-overleden-man-in-den-hoorn.html Woensdagochtend 21 februari hield de politie twee mannen en een vrouw aan die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op een 59-jarige man uit Den Hoorn. De drie werden in hun woningen aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Heemskerk, een 40-jarige man uit Didam en een 43-jarige vrouw uit Delft. nieuwsbericht Wed, 21 Feb 2018 11:21:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/06-den-hoorn-aanhoudingen-na-aantreffen-overleden-man-in-den-hoorn.html 2018-02-21T11:21:00Z Politieagenten troffen maandag 22 januari om 19.15 uur in een woning aan het Kloosterpad in Den Hoorn een overleden man aan. Onmiddellijk na het aantreffen startten rechercheurs en forensisch experts een onderzoek. Al snel werd duidelijk dat het om een misdrijf ging.

]]>
Na het eerste onderzoek startte de recherche een TGO (Team Grootschalige Opsporing) dat onder leiding van een officier van justitie onderzoek doet naar het overlijden van de 59-jarige man uit Den Hoorn.

]]>
De drie zitten vast voor verhoor (in alle beperkingen) en worden vrijdag 23 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris. De recherche sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

]]>
Busje forensische opsporing 51.9995814 4.330103300000019
Hilvarenbeek / Tilburg - Openstaande boetes en belastingschulden geïnd tijdens integrale verkeerscontrole https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/08-openstaande-boetes-en-belastingschulden-geind-tijdens-integrale-verkeerscontrole.html De politie heeft dinsdag 20 februari van 15.00 tot 21.00 uur samen met partners een grote integrale verkeerscontrole onder meer gericht tegen mobiel banditisme gehouden. Aan de actie werkten naast enkele landelijke en regionale politiediensten ook de Belastingdienst, en de Douane mee. Er werd onder meer twee openstaande boetes geïnd, een 36-jarige man uit Vlijmen werd aangehouden vanwege een nog openstaande gevangenisstraf. De belastingdienst legde beslag op 15 auto’s en incasseerde ruim 30.000 euro aan openstaande vorderingen. nieuwsbericht Wed, 21 Feb 2018 09:29:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/08-openstaande-boetes-en-belastingschulden-geind-tijdens-integrale-verkeerscontrole.html 2018-02-21T09:29:00Z De controleplaats werd ingericht op de Ambrosiusweg in Hilvarenbeek. Op de Kempenbaan en op de N269 werden de kentekens van voertuigen gescand middels het ANPR systeem.  Dit levert bijvoorbeeld een ‘Hit’ op als de eigenaar van de auto nog een belastingschuld of openstaande boete heeft. Er werden 7000 kentekens gescand, dit leverde 55 ‘Hits ‘ op. 

]]>
De politie controleerde 750 voertuigen. De dienders incasseerden onder meer openstaande boetes van 174 en 400 euro. Ook werd een bestuurder aangehouden die nog zeven dagen gevangenisstraf vanwege een diefstal moest uitzitten. Verder werd een ongeldig rijbewijs ingenomen.  Er zijn 26 bekeuringen uitgedeeld waaronder vijf voor het niet handsfree bellen en zeven voor het niet op eerste vordering tonen van het rijbewijs. 

]]>
Er werden vijftien voertuigen in beslag genomen. Daarvan werden er zes daadwerkelijk afgevoerd. In negen gevallen mocht de chauffeur doorrijden maar moet dan wel binnen vier weken zijn zaakjes met de fiscus regelen. Er werd 30.490 euro geïnd, de grootste contante betaling was 5000 euro.  Drie automobilisten kregen elk een naheffing van 1500 euro omdat zij onterecht met een buitenlands kenteken reden.  

]]>
Hilvarenbeek 51.53365729999999 5.115638499999932
's-Hertogenbosch - Man opgepakt die peuter onderuit trapte https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/09-man-opgepakt-die-peuter-onderuit-trapte.html De politie hield dinsdagmiddag een 30-jarige man uit ’s-Hertogenbosch aan die op maandag 12 februari in Rosmalen een 2-jarige peuter onderuit getrapt zou hebben. Hij zou eerder ook een 4-jarig jongetje hebben geslagen in ’s-Hertogenbosch. nieuwsbericht Wed, 21 Feb 2018 07:49:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/21/09-man-opgepakt-die-peuter-onderuit-trapte.html 2018-02-21T07:49:00Z Het voorval in Rosmalen vond die ochtend rond 9.00 uur plaats ter hoogte van de Aldi aan de Molenhoekpassage. Moeder en zoontje stonden daar even stil om over te steken naar de parkeerplaats toen de peuter uit het niets in de rug werd getrapt en op de grond viel. De dader fietste vervolgens weg richting de Marie Koenenstraat. Het jongetje hield aan de trap een lichte verwonding over aan zijn rug.

]]>
In het onderzoek naar de mishandeling werd de politie gewezen op een soortgelijk incident op zaterdag 10 februari. Die middag zou een onbekend jongetje in een supermarkt in ’s-Hertogenbosch uit het niets zijn geslagen door een man. Hiervan was toen geen melding gemaakt bij de politie. Gezien de ernst van zaak ging de politie met succes op zoek naar dit jongetje en zijn moeder. Zij waren net als de dader te zien op duidelijke bewakingsbeelden van het voorval. Al gauw kwam het team uit bij een vrouw en haar 4-jarige zoontje.

]]>
Van de mishandeling in Rosmalen waren geen beelden, maar een bewakingscamera van een winkel in de buurt legde de verdachte vast op beeld. Dankzij de beelden ontstond het vermoeden dat beide mishandelingen werden gepleegd door dezelfde dader. Verder onderzoek leidde uiteindelijk naar de identiteit van de verdachte. De 30-jarige man is bekend bij hulpverleners in verband met psychische problemen. Hij werd dinsdagmiddag rond 16.30 uur na een zoektocht opgepakt in de woning van zijn ouders in ’s-Hertogenbosch.

Hij zit vast en wordt verhoord.

]]>
agent drukt verdachte tegen muur om boeien om te doen 51.69781620000001 5.303674799999953
Den Haag - Korps herkent grote druk op recherche https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/20/00-korps-herkent-grote-druk-op-recherche.html 'Nee zeggen tegen een zaak doet iedere rechercheur pijn aan zijn hart. Elke keer weer. Maar het is bij de recherche te druk. Er zijn meer zaken dan de recherche aankan en er is te veel bureaucratie. We moeten keuzes maken. Daardoor verdwijnen zaken op de plank.' nieuwsbericht Tue, 20 Feb 2018 17:34:00 GMT https://www.politie.nl/nieuws/2018/februari/20/00-korps-herkent-grote-druk-op-recherche.html 2018-02-20T17:34:00Z Met die vaststelling reageert politiechef Eenheid Amsterdam en portefeuillehouder Opsporing Pieter-Jaap Aalbersberg op het rapport "Noodkreet Recherche" dat de Nederlandse Politiebond (NPB) dinsdag 20 februari presenteerde. Het rapport is gebaseerd op zo’n 400 gesprekken die NPB-voorzitter Jan Struijs de afgelopen anderhalf jaar voerde met rechercheurs. Zijn belangrijkste conclusies: de opsporing komt structureel tijd, aandacht en deskundigheid tekort. Het gevolg is een overbelaste recherche.

]]>
Zowel plaatsvervangend korpschef Henk van Essen als portefeuillehouder Aalbersberg herkennen het beeld dat het dertien pagina’s tellende rapport schetst. 'Vooropgesteld: elke dag leveren duizenden rechercheurs goed werk af. Zij vangen boeven en leveren een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid in Nederland. Op elementen doen we het hartstikke goed. Neem de cold cases of de aanpak van motorclubs. Maar over de gehele linie is de druk zeer groot.'

]]>
Die druk wordt door politiemensen binnen de opsporing dagelijks gevoeld, zegt Aalbersberg: 'Er zijn meer zaken dan we kunnen oppakken. Als we kiezen voor de ene zaak betekent het dat we een andere niet kunnen doen. Voor een rechercheur is dat moeilijk te verkroppen. Zeker als het gaat om zaken met een opsporingsindicatie. Of om zaken met een slachtoffer dat je moet teleurstellen.'

]]>
De keuze valt meestal op zichtbare zaken die een grote impact hebben op de slachtoffers. Denk aan geweldsdelicten, overvallen of woninginbraken. 'Maar een oplichtingszaak kan ook een diepe indruk achterlaten. De focus op zichtbare criminaliteit brengt ook het risico met zich mee dat onzichtbare, slachtofferloze misdaad zich steeds meer aan ons zicht onttrekt. Bijvoorbeeld de criminele keten rond drugshandel.'

]]>
Van Essen en Aalbersberg ondersteunen de roep om vernieuwing die in het NPB-rapport doorklinkt: 'De politie heeft daarom al in 2016 zelf de sterkte-zwakteanalyse 'Handelen naar Waarheid' laten maken. Ook daaruit kwam de behoefte aan vernieuwing sterk naar voren. Het heeft geleid tot vijftig experimenten in het hele land. Experimenten waarbij rechercheurs in de praktijk nieuwe werkwijzen en methodes onderzoeken. Samen met partners, zoals het OM, de Belastingdienst en het openbaar bestuur. Want voor een effectieve misdaadbestrijding is samenwerking essentieel. Ook het toepassen van nieuwe technologie in de opsporing gaat helpen. Denk aan big data-analyse of gezichtsherkenning.'

Toch is echte vernieuwing een kwestie van lange adem, voorspelt Aalbersberg. 'De politie is een mammoettanker. De koers is bepaald, maar het duurt even voor we op gang komen en kilometers maken.'

]]>
Voor de plaatsvervangend korpschef en de portefeuillehouder is ook de lastendruk een punt van zorg, al spreken zij liever van verantwoordingsdruk. Van Essen: 'Natuurlijk moeten wij alle handelingen en bevindingen in processen-verbaal vastleggen. Maar mede door een stapeling van wet- en regelgeving bestaat een gemiddeld dossier tegenwoordig voor driekwart uit verantwoording en voor slechts een kwart uit een bewijsvoering. Samen met het OM en de wetgever moeten we kijken of dat anders kan. Minder complex.'

]]>
Aalbersberg wijst erop dat het uiteindelijk de politiek is die de politiesterkte bepaalt. 'De recherche staat onder druk. Capaciteit is zeker niet het enige antwoord, maar meer handen aan de kar helpt altijd. de recherche is te klein. Of er mensen bijkomen en hoe veel, dat is een politieke discussie. Het is vervolgens aan de politie om, onder gezag van het OM, scherpe keuzes te maken.'

]]>
Politielogo